45 g kakao ile łyżek

Agata Skonieczna i Aneta Łańcuchowska/halsa

Kasza jaglana na słodko [5 PRZEPISÓW]

Kasza jaglana na słodko [5 PRZEPISÓW]

Kasza jaglana uważana jest za jeden z najzdrowszych rodzajów kasz. Włączenie jej do codziennej diety pomoże oczyścić organizm z toksyn, poprawi wygląd skóry i paznokci oraz dostarczy witamin wzmacniających odporność organizmu. Dietetyczki z Poradni Dietetycznej halsa, ułożyły 5 przepisów na kaszę jaglaną na słodko.

Z kawą i do kawy

Wielka jest moc ziaren kawowca - wzbogacają smak czekolady, migdałowym ciasteczkom i bezom dodają charakteru, a serkowi mascarpone zapewniły sławę.

Muffiny! 7 przepisów do wypróbowania w tym tygodniu

Mają sporo zalet. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają wielkiej precyzji. Można dodać do nich to, co lubimy najbardziej. A jeśli wzbogacimy je o otręby, orzechy, owoce - na pewno będą również zdrowe. A zatem do dzieła: pieczmy muffiny!

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

. Przykrywamy biszkopty połową kremu, zanurzamy w kawie kolejne 30 biszkoptów, układamy drugą warstwę i przykrywamy resztą kremu. Posypujemy deser kakao i trzymamy w lodówce, aż do momentu podania. (przepis: Tessa Capponi-Borawska) Składniki 45 dag zmielonych orzechów włoskich 30 dag cukru pudru 12 jajek 1/2

7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 2  jajka 2 łyżki wiśniówki 1/2 szklanki  wiśni kandyzowanych   Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 1/2 szklanki bitej  śmietany 1 łyżka

Domowe czekoladki

Domowe czekoladki

Składniki (na ok. 20 sztuk): 200 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 150 ml śmietanki 30-36 proc. 12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy 1 łyżka masła 25 g cukru pudru   czekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczenia   Przygotowanie: W rondlu o grubym dnie zagotuj

Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Składniki 1 szklanka mleka 2 szklanki cukru 250 g masła 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4   jaja 1 łyżeczka octu masło i bułka tarta do przygotowania formy 1 słoik dżemu

Obiad z klopsikami, zalewajką z grzybami i pysznym deserem

Obiad z klopsikami, zalewajką z grzybami i pysznym deserem

200 g filetu z białej ryby 8 krewetek por papryczka chilli pęczek kolendry 3 limonki jajko sól pieprz 2 łyżki sezamu 3-4 łyżki oliwy Rybę miksujemy w blenderze z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki

Muffiny na słodko i słono

Muffiny na słodko i słono

śmietankowy serek ricotta możesz zastąpić tłustym białym serem - ważne, żeby nie był kremowy, lecz granulkowaty. (6 sztuk) 85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 115 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki mączki migdałowej 2 łyżki

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

smażyć wszystkich kawałków mięsa na raz - powinny swobodnie pływać w tłuszczu, inaczej nie przyrumienią się równomiernie. Składniki 2 łyżki oliwy 2 posiekane cebulki dymki 2 posiekane ząbki  czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g  rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki

Świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki

2/3 szklanki) mąki pszennej 120 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml śmietany 18-22 proc. 1 cytryna (skórka + sok) 50 g (2 łyżki) kakao Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dorzuć

Słodkie wspomnienia z wakacji

Słodkie wspomnienia z wakacji

. Tradycyjną wersję można jednak urozmaicać, dodając do deseru m.in. posiekane orzechy czy owoce. Tiramisu 200 ml espresso 2 łyżki likieru amaretto 4 żółtka 80 g cukru 1/2 laski wanilii 500 g serka mascarpone 150 g długich biszkoptów kakao niesłodzone Kawę wymieszaj z amaretto i ostudź. Żółtka utrzyj z

Słodkie podarunki

Słodkie podarunki

wystawał ponad foremkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C. Zagnieć ciasto z kandyzowanymi owocami, rodzynkami i migdałami. Z ciasta uformuj kulki i wkładaj do foremek. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz 45 minut. 25-30 sztuk 225 g miękkiego masła 55 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka wódki

Twój popisowy deser - zwycięskie przepisy konkursu

Twój popisowy deser - zwycięskie przepisy konkursu

4 łyżki rumu Zagotuj mleko i odstaw do przestygnięcia. Wsyp do mleka pokruszone biszkopty, ciasteczka amaretti oraz kawę rozpuszczalną i rum. Utrzyj jajka mikserem ze 100 g cukru i kakao. Połącz jajka z mlekiem. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier. Karmel rozlej do kokilek, rozprowadzając na

8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

Autor; Paweł Pojawa   Składniki 400 g mąki tortowej lub szymanowskiej 400 g cukru po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka  cynamonu 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 6  jajek 450 ml oleju 400 g drobno startej 

8 dań z wiśniami do ugotowania w tym tygodniu

8 dań z wiśniami do ugotowania w tym tygodniu

; jajek 2 łyżki kakao masło do wysmarowania formy 5-6 gruszek (mogą być świeże lub z kompotu) 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka cukru   Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i smalec. Mieszamy łyżką. Dodajemy masło

Słodkie zimowe menu

Słodkie zimowe menu

kolor. (przepis Maria Szkop) 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 4 jajka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru masło do wysmarowania foremek cukier puder do posypania foremek W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym i bardzo

Jesienne wypieki

Jesienne wypieki

rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jabłka, cukier (jedną łyżkę pozostaw) oraz jajka ubite z mlekiem. Wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posyp odłożonym cukrem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Ostudź i oprósz cukrem pudrem

Ponętne babeczki i apetyczne ciacha

Ponętne babeczki i apetyczne ciacha

kroimy według zaznaczonych linii. (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i

Desery dla kawosza

Desery dla kawosza

Prawdopodobnie każdy łasuch wie, że kawa i czekolada to połączenie idealne. W tym kremie świetnie się to udało. Ten deser skutecznie stawia na nogi. Krem czekoladowo-kawowy 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 100 ml kawy espresso 4 łyżki (60 ml) rumu albo brandy lub amaretto 1 szklanka

Blogerzy polecają: ciasta czekoladowe

Blogerzy polecają: ciasta czekoladowe

łyżki mleka50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasnożółta, a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać.Jajka ubijać na najniższych

Mazurki doskonałe

Mazurki doskonałe

jest bardziej delikatny, a przy orzechach - wytrawny) 1 pełna łyżka cukru pudru śmietana 22 proc. Polewa czekoladowa: 3 łyżki dobrego kakao 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki śmietany 22 proc. 4 łyżki cukru orzechy migdały skórka pomarańczowa (opcjonalnie do dekoracji) Przygotuj ciasto: Mąkę

Szybkie dania na przyjęcie

Szybkie dania na przyjęcie

po łyżeczce twarożku oraz kilka słupków ogórka i zwijamy w rulony. (dla 4 osób)   Składniki 200 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao) 100 g laskowych  orzechów 300 ml 12%  śmietany 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 1  pomarańczy 50 ml likieru

Serniki z truskawkami dla początkujących i średnio zaawansowanych

kruchych herbatników czekoladowych lub kakaowych (ale nie oblanych czekoladą) 100 g stopionego masła 450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao) 50 g masła 2 łyżki kakao 700 g śmietankowego serka kremowego 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g śmietanki 22 proc. 2 łyżeczki esencji waniliowej truskawki Herbatniki

Niedzielne menu z łososiem, falafelami w warzywach i sernikiem marmurkowym

2 szklanki wytrawnego wermutu 3 posiekane szalotki 2 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu jagód jałowca łyżeczka pokruszonych ziaren zielonego pieprzu 250 ml bulionu rybnego 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 3 łyżki masła łyżka oliwy 4 filety (po 150-200 g) z łososia łyżka posiekanej natki sól

Obiad pełen aromatu

650 g pomidorków koktajlowych przepołowionych5 łyżek oliwyłyżeczka cukru1 kg królika bez kości pokrojonego w kostkę2 łyżki mąkicebula pokrojona w drobną kostkęząbek czosnku, posiekany35 g orzeszków piniowych250 ml wywaru warzywnego2 łyżki soku z cytryny20 listków szałwii drobno

10 składników, które obudzą twój umysł i ciało. Nie śpij królewno

Ciasto 130 g mąki 25 g  kakao 240 g cukru 80 ml wody 4 łyżeczki oleju roślinnego 2  jajka 60 ml  maślanki lub mleka 110 g masła 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)   Krem czekoladowy 500 g  śmietany 36% 250 g ciemnej  czekolady

Wasze świąteczne wypieki - wyniki konkursu

i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 10 min. Celem wyrośnięcia. Strucle piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia 45 min. Po upieczeniu wyjąć formy i posypać cukrem pudrem.Ciasto: 250 g mąki pół kostki masła (dobrze schłodzone) 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie

Obiad, którym zawstydzisz teściową

, dodaj masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jabłka, cukier (jedną łyżkę pozostaw) oraz jajka ubite z mlekiem. Wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posyp odłożonym cukrem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty

Śniadanie na rozgrzewkę

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii 6 śliwek wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki 1 łyżka masła 300 g jogurtu greckiego 30 g pistacji (uprażonych i grubo posiekanych) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

cytryny (ok. 1-2 łyżki). Ostatnią, wierzchnią warstwę, stanowi kolejna warstwa, startego na tarce, jasnego ciasta. Warto pamiętać, że jeśli nie lubimy zbyt słodkich wypieków, możemy zmniejszyć nieco ilość cukru, który dodajemy do ciasta. Pleśniak Składniki: 4 jajka 250 g margaryny (kostka) 3 szklanki

Proste domowe menu dnia

kawałeczki jabłko. 2. Do 1/3 surowego ciasta dodaj 2 łyżki kakao. Do formy wlej najpierw jasne ciasto, potem ciemne i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia

Upiecz babeczki - zaimponujesz dziewczynie

Składniki 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego 1 żółtko 1,5 łyżki cukru pudru   mielone przyprawy: po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cynamonu   Sposób przygotowania Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Wiciejowska Ciasto dla tych, którzy nie lubią się napracować w kuchni. Skusi amatorów czekolady. 30 dag ciasta francuskiego 1 puszka gruszek (45 dag) Krem czekoladowy: 1 budyń czekoladowy 2 cukry waniliowe (3 2 dag) 450 ml mleka 10 dag śmietanki 36-procentowej 1 łyżka kakao w proszku Ciasto rozmroź

Pączki na 7 sposobów

. Orzechowe pączki z czekoladowym sosem Na 10-15 sztuk: 5 łyżek mleka 7 g drożdży 4 łyżki cukru 50 g orzechów laskowych 25 dag mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier do posypania olej do głębokiego smażenia Sos czekoladowy: 200 ml śmietanki 50 ml mleka 200 g czarnej czekolady 50 g kakao W

Menu dnia z solidnym gulaszem

brązowego cukru4 jajka225 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaesencja waniliowa40 g kakao500 g malinMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, jaja, kilka kropel esencji waniliowej i wymieszaj. Następnie dodaj kakaową mąkę i

Słodka Wielkanoc

(albo masła 82 proc. tłuszczu) 2 żółtka 10 g drożdży skórka otarta z 1 cytryny 50 g cukru pudru (albo zwykłego drobnoziarnistego) Masa orzechowa: 100 g utartych orzechów włoskich (opcjonalnie migdałów wtedy smak jest bardziej delikatny a przy orzechach - wytrawny) 1 pełna łyżka cukru pudru

Sycące menu na weekend z pysznym deserem

gorącym sosem, przed podaniem posypujemy bazylią. 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki oleju po 1/2 szklanki mleka i mocnej kawy Krem: sok z pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 250 g mascarpone łyżeczka

Jedzenie na poprawę nastroju

czujemy znaczny przypływ energii i mamy lepszy humor.Czarno-białe pralinki (na 24-30 sztuk każdych): białe: 500 g śmietanki 30-36 proc. 10 łyżeczek żelatyny spożywczej 4 łyżki cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego czarne: 500 g śmietanki 30-36 proc. 10 łyżeczek żelatyny spożywczej 30 g włoskich

Przepis października wybrany!

łyżki więcej, ciasto jest dość gęste) 2 jajka, roztrzepane łyżka likieru Amaretto  Składniki na krem: 225 g miękkiego masła 1 łyżeczka Amaretto (opcjonalnie) 1 łyżka kakao 1,5 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)  Sposób przygotowania:W jednej misie wymieszać składniki suche

Pyszności na tłusty czwartek. Tak to się robi na świecie!

czekolada: 1 l pełnotłustego mleka 1/2 łyżeczki  cynamonu 1 świeża zielona papryczka  chilli 2 czubate łyżki cukru trzcinowego 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 15 dag dobrej gorzkiej  czekolady (70% kakao)   Sposób przygotowania Robimy ciasto na churros

Top 10 deserów, które poprawią humor po rozstaniu

sprawi, że nie zastygną całkowicie. (dla 2 osób)   Składniki 100 g cukru trzcinowego 100 ml kwaśnej 12%  śmietany garść solonych pistacji 6 suszonych  fig 6 kulek lodów waniliowych   Sposób przygotowania Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody

13 pomysłów na jadalne prezenty świąteczne

, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.   Pierniki: 140 g cukru pudru 60 g masła 90 g  miodu gryczanego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 2  jajka 400 g mąki pszennej (typ 650) 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier

Przepisy na koniec świata

;mleka 1 kostka masła 2 szklanki cukru 5 łyżek  kakao 1 szklanka mleka w proszku garść  orzechów włoskich 2 paczki herbatników masło do smarowania formy   Sposób przygotowania Mleko, stopione masło i cukier podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). Dodajemy

Niezła babka (wielkanocna)!

babkę możesz polukrować. Przepis: Miesięcznik Kuchnia Babka marmurkowa Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 125 ml mleka pełnotłustego 4 duże jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej do formy

Torcik orzechowy

Ciasto:1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 szklanka cukru6 jajek2 łyżki tartej bułkiszczypta soliKrem:2 jajka1/2 szklanki cukru250 g masła4 łyżki kakao1 aromat rumowy (albo 2 łyżki rumu)masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania tortownicypołówki orzechów włoskich do dekoracjiPrzygotuj

Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

górnym zdjęciu: Ciasto Fale Dunaju z jabłkami, przepis użytkownika: katarzyna_sarCiasto Fale DunajuCiasto:25 dag masła25 dag cukru6 jajek40 dag mąki1 torebka proszku do pieczenia (15 g)2 łyżki kakao40 dag wiśniMasa:2 szklanki mleka1 torebka budyniu waniliowego2 łyżki cukru25 dag masła2 łyżki wódki

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

posypujemy cukrem pudrem. Cytrynowe ciasteczka będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku, jeśli udekorujemy je cytrynowym lukrem. W wersji dla maksymalistów możemy lukier dodatkowo posypać kandyzowaną skórką z cytryny Składniki 250 g masła + 1 łyżka do posmarowania tortownicy 1 szklanka cukru 6

Ciacha na Dzień Kobiet

. Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą   Fot. Paulina Kolondra   (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o

Boże Narodzenie za granicą

samym podaniem dodaj śmietanę i już nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj z grzankami tymiankowymi.Przepis: Marek Widomski - założyciel Kulinarnego Instytutu w Krakowie; www.culinary.com.plfilet z łososia (600 g)4 łyżki oliwy2 łyżki białego wytrawnego winapieprz białysól do smakuPesto:100 g rukoli10 g

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

Ta sałatka będzie doskonałym prezentem, zwłaszcza dla gospodarzy przyjęcia w ogrodzie lub grilla. Jest prosta do wykonania, ale wygląda bardzo efektownie. Sałatka z brokułów i sera feta 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych Sos: 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka

Flambirowanie, czyli kuchnia w ogniu

pistacji 4 zielone banany 1 łyżka masła 200 g lodów o niezbyt intensywnym smaku (np. waniliowych, śmietankowych, pistacjowych, bakaliowych) 4 łyżki słodkiego kakao lub czekolady w proszku 100 ml rumu   Sposób przygotowania Migdały i pistacje siekamy, podprażamy na suchej patelni

Dżem session

ok. 2 kg arbuza ze skórą 4 łyżki (60 ml) soku z limonki szklanka (250 ml) soku ze świeżych pomarańczy 200 g jagód 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru żelującego 3:1 Arbuza wykrajamy ze skórki, kroimy w kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do

Na ostatki

Składniki: 800 g mąki 60 g drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka 8 żółtek 3 łyżki spirytusu 150 g masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 150 g konfitury różanej cukier puder 1 kg smalcu lub 1 l oleju do smażenia   Przygotuj rozczyn z drożdży: wymieszaj 1 łyżkę mąki pszennej, 1/3 szklanki ciepłego

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

laskowych 10 dag migdałów 5 dag pistacji 20 dag cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 45 dag ciasta filo 15 dag sklarowanego masła 12 dag miodu Mieszamy pokrojone orzechy, migdały, pistacje, skórkę cytrynową, 4 łyżki cukru i cynamon. Natłuszczamy prostokątną formę, rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Płaty

Szybko! Upiecz ciasto!

gorzkiej 80 g masła 2 jajka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 30 g skrobi kukurydzianej 100 g dowolnych orzechów lub płatków z migdałów, podprażonych na patelni Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym delikatnie masłem. Do miski przełożyć pokrojone na małe kawałki masło i pokruszoną

Słodkie śniadanie - na dobry początek

opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem1 opakowanie chleba tostowego lub Brioche (francuskie ciasto drożdżowe)4 jajka (najlepiej eko)0,5 litra mleka 2%4 łyżki miodu wielokwiatowego150 g suszonych śliwek1 opakowanie czarnej herbatyCukier puder w młynku Płuczemy śliwki, a następnie gotujemy je w czarnej

Domowe lody - zrób je samemu. Wielki przewodnik

, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów. Podajemy w zmrożonych pucharkach. dla 8-10 osób   Lody: 500 ml  śmietanki kremówki 1 laska  wanilii 1 czubata łyżka  kakao 150 g posiekanej gorzkiej  czekolady 70% 250 ml

Wielkanocne wypieki

zieloną cukrową posypką. Rada: babeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. ciasto: 2 i 2/3 szklanki (400 g) mąki pszennej 50 g drożdży 3 łyżki (45 ml) śmietany 22 proc. 3/4 kostki (150 g) miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 2 żółtka sól

Gotuj na luzie. Poznaj kulinarne sztuczki

opakowanie podłużnych biszkoptów 300 g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 5 torebek herbaty Earl Grey 2 łyżki cukru pudru 200ml zaparzonej herbaty Earl Grey łyżka kakao dodatkowo do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z małą zaokrągloną końcówką Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na

Słodkie prezenty

kruszeć. Najprostszy przepis na pierniczki:Składniki: 1 kg mąki, 0, 5 kg miodu pszczelego,0.25 l oleju, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła, 2 łyżki sody oczyszczonej, 25 dag cukru, przyprawa do piernika 1 szt.Miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować

Przysmaki na Dzień Dziecka

stopionego masła450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)50 g masła2 łyżki kakao700 g śmietankowego serka kremowego1 szklanka cukru4 jajka200 g śmietanki 22 proc.2 łyżeczki esencji waniliowejmalinyHerbatniki rozkrusz (rozbijam je wałkiem, którym uderzam w herbatniki włożone do mocnej plastikowej torebki

Świąteczne wypieki

łyżeczka esencji waniliowejutarta skórka z cytryny500-700 g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do pierników1 łyżeczka mielonego imbiruMasło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do

Blogerzy polecają: świąteczne słodkości

do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia »Składniki: 200 g margaryny, 150 g cukru, 20 g kakao, 150 ml mleka, 3 jajka, 380 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowe składniki: Biszkopty, draże

Żurawiny na słodko i na słono

czekoladowe z kremem waniliowym i żurawinami (na ok. 20 kawałków) Ciasto: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 6 jajek 350 g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 2 łyżki stołowe kakao 1 łyżka stołowa mleka 250 g suszon e j wielkoowocowej żurawiny amerykańskiej Krem waniliowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

proszku do pieczenia 2 jaja 125 g cukru 50 g roztopionego masła 2 łyżki kakao w proszku  Czekoladowe miseczki: 400 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego 6 baloników 1 koszyczek wiśni (400 g) 2 łyżki cukru  Bita śmietana: 300 ml śmietany

Dzień Babć

(najlepiej gryczanego) 350g mąki pszennej + 2-3 łyżki do obtoczenia bakalii 300g mąki żytniej typ 720 2 łyzeczki sody oczyszczonej 4 łyżki przyprawy do piernika (zmielone i wymieszane: kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, pieprz, cynamon) 500 g mieszanych ulubionych bakalii (u

Królewskie menu na środek tygodnia

tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao) 3 łyżki esencjonalnego espresso 25 g (1/4 kostki) masła 4 jajka czekoladowe foremki: 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) listki mięty do dekoracjiMus kawowo-czekoladowy - sposób przygotowania: Przygotuj czekoladowe foremki: wytnij z mocnej

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

. Przypraw do smaku. Do mole włóż kurczaka i mieszając, gotuj 3 minuty. Przed podaniem posyp prażonym sezamem i podawaj z czerwonym ryżem. Składniki 24 duże  krewetki 8 posiekanych ząbków  czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka oleju sok z 1/2  cytryny 50 g tequili   Sos

Jesienne desery

kruszonka: 100 g cukru 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej 20 g cukier waniliowy krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao 250 g śmietany 36 proc. 50 g masła 2 łyżki miodu sos malinowy: 350 g malin 2 łyżki maki ziemniaczanej 80 g cukru 150 ml czerwonego wytrawnego/słodkiego wina

Blogerzy polecają: przepisy na dania z dynią

również zapiec w keksówce. Pieczemy pół godziny lub 45 min. w temperaturze 200 st C, aż sie zarumienią. Przepis pochodzi z bloga "Ekoquchnia".Na ok. 300 g pasty:1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej przez noc)100-200 g upieczonej dyni (np. hokkaido) pokrojonej na kawałki1/2 łyżeczki sody2

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

porcje.   Ziemia piernikowa: 65 g kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki kakao 1/2 opakowania gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej 165 g mąki pszennej   Lukier: cukier puder

Świąteczna Biesiada w Pałacu Bursztynowym

solą i pieprzem).Składniki 6 jaj 1 szklanka cukru 20 dag margaryny 1 waniliowy olejek do ciast 100 ml śmietanki 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag mąki pszennej tortowej 20 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła śmietankowego

Serniki, jakich nie znacie

pomarańczy po jej "odfiletowaniu". Składniki 70 dag ziemniaków 1 kg twarogu 6-7 jaj 300 g cukru 1 paczka cukru waniliowego tłuszcz i bułka tarta do formy 1 jajko do posmarowania  Ciasto: 250 g mąki 100 g cukru 1 żółtko 100 g margaryny 2 łyżki śmietany  Sposób

Regionalne smaki w nowej odsłonie - cz. 2

Zespół Szkół Gastronomicznyczno-Spożywczych w Olsztynie. Nauczyciel: Jolanta Urbanek, autorzy: Michał Kozłowski, Piotr KłosowskiRolada z buraka i sera korycińskiego4 porcje3 buraki150 g sera korycińskiego z czarnuszką2 łyżki śmietany 18 proc.świeży tymianekświeża rukolasólpieprz100 ml octu

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

smarowania ciasta) 2 łyżki masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 proszek do pieczenia (15 g) 2 łyżeczki mielonych przypraw (cynamon, anyżek, imbir, goździki, gałka muszkatołowa) powidła  Sposób przygotowaniaDo rondelka wlej miód, wsyp cukier, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj (nie gotuj!) na

Łyk smacznej herbaty

wanilii, zamykamy i odstawiamy na co najmniej tydzień w chłodne miejsce. (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku po 1/2

Deserowy kod paskowy

Krem czekoladowy + chałka + wiśnie (Dla 5-6 osób)60-70 dag wiśni4-5 łyżek cukru (mogą być wiśnie z kompotu, wtedy już nie słodzimy)125 g gorzkiej czekolady250 g śmietanki kremówki3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka kakao + kakao do przybrania1 duża chałkaWiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy

Pomysł na niedzielny obiad

osóbCzas przygotowania 15 min 200 g filetu łososia 40 g wędzonego łososia500 ml śmietany 18-proc. 4 czerwone papryki obrane ze skóry150 g marchwi1 ząbek czosnku 50 g łodygi selera naciowego200 ml wywaru warzywnego1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek sólpieprzMarchew, selera i papryki umyj

Piknik (część 2.)

-ukraińskie trio łączące folk, muzykę świata, jazz, poezję śpiewaną i klasykę. Po pikniku ruszają na koncerty do Chin.100 g masła250 g gorzkiej czekolady (warto spróbować specjalnej czekolady do pieczenia!)300 g brązowego cukru 4 jajka 225 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaesencja waniliowa 40 g kakao

Czekolada - słodka przyjemność

czekoladowych są przedmiotami kolekcjonerskimi.Najdroższe czekoladki świata kosztują 2600 dolarów za 45 gram i dostępne są wyłącznie po wcześniejszym zamówieniu. Ich twórcą jest duński szef kuchni Fritz Knipschildt. Trufle z ciemnej czekolady składają się z 70 proc. kakao Valrhona Ganache zmieszanego z ręcznie

Boskie, bo z czekoladą

rozwałkowanego ciasta francuskiego, 200 g gorzkiej czekolady, 170 g czekolady mlecznej, 20 dag cukru, 2 łyżki kakao szklanka (250 ml) rzadkiej kremówki, 4-5 dag solonego masłaDo wyścielonej pergaminem tortownicy lub innej formy do pieczenia wyłożyć lekko rozmrożone ciasto francuskie i upiec je na jasnozłoty

Wigilia naszych czytelników

. Rozprowadzić w niej parę łyżek kapusty, po czym dodać zasmażkę do garnka z kapustą i gotować na małym ogniu, mieszając, ok. 5 min.Hanna OciepkoPierogi z kapustą i grzybamiCiasto: 1,2 kg mąki, 50 g drożdży, 50 g masła, 15 dag gęstej śmietany, szklanka ciepłego mleka, trochę startej gałki muszkatołowej, sól

Blogerzy na Święta

barszczu, ale też babcinych, wileńskich śliżyków i słodkich pierożków z makiem. Agnieszka Komorowska  Every Cake You Bake   LODY PIERNIKOWE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Lody piernikowe: 300 ml mleka, 100 ml śmietanki kremówki, 30 g pokruszonego piernika, ½ łyżki przyprawy do piernika, 55 g

Bezy

. Pozostawić do ostygnięcia. Bezy można podawać z owocami (truskawki, maliny, brzoskwinie), lodami, przekładać kremem czekoladowym z bitą śmietaną. KREM CZEKOLADOWY 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietany 36-proc. łyżka brandy (winiaku) Czekoladę rozpuścić, śmietanę ubić, wymieszać z czekoladą

Ciasta dla początkujących

brzegi zaczną odstawać od ścianek formy (40-50 min). Jeśli owoce były kwaśne, posyp letnie ciasto cukrem pudrem lub polukruj. 100 g - 250 kcal.Marcello- twój pierwszy murzynek2 szklanki mąki, 4 jajka, 25 dag masła lub margaryny, 1 i 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, pół szklanki wody, aromat waniliowy

Kakao

po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu fenyloetyloaminę (PEA)Występowanie fenyloetyloaminy w kakao stwierdzono metodą chromatografii gazowej i spektroskopii masowej w 1992 r. Zob.: G. Ziegleder, E. Stojacic, B. Stumpf, Występowanie beta-fenyloetyloaminy

Karabin StG45(M)

Sturmgewehr 45(M) – prototypowy niemiecki karabin szturmowy kalibru 7,92 x 33 mm Kurz. Historia konstrukcjiPomimo wprowadzenia do uzbrojenia karabinu szturmowego StG44 w III Rzeszy nie przerwano prac nad dalszym rozwojem tego rodzaju broni.Pracami nad nowym, prostszym i tańszym karabinem

Wytyczne techniczne G-4.5

Wytyczne techniczne G-4.5 – projekt zbioru zasad technicznych dotyczących wykonywania prac geodezyjnych w Polsce związanych z zakładaniem osnów pomiarowych w procesie opracowania mapy zasadniczej w skali 1:5000 metodą fotogrametryczną opracowany jako uzupełnienie instrukcji technicznej G-4

Volkshandgranate 45

rozwiązanie: Volkshandgranate 45 (granat ludowy wzór 45). Granat ten był zbudowany z tekturowej tuby zawierającej: 70 g betonu, 75 g żwiru, 350 g skrawków metalu i – ze względu na trudności zaopatrzeniowe – tylko 36 g materiału wybuchowego. Tuba tekturowa była przykryta metalowym denkiem

(45) Eugenia

średnią gęstość – 1,2 g/cm? (nieco więcej niż woda). Naturalne satelity(45) Eugenia posiada dwa księżyce, z których jeden został nazwany Mały Książę. Ma on ok. 13 km średnicy i obiega planetoidę centralną w czasie pięciu dni w odległości 1190 km.Drugi satelita nosi prowizoryczne oznaczenie S/2004

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.