brokuły na surowo czy gotować

Marta Gessler

Brokuły

Brokuły

Zaczyna się wiosenna gra w zielone. Liście czy kwiaty.Szpinak czy brokuły. Stawiam na brokuły.To zielona pigułka zdrowia

Ocet - ciekawa jest moc jego działania. Może zniszczyć albo uratować potrawę

Ułatwia kruszenie mięsa, pomaga rosnąć pianie z białek, gwarantuje udane jajko w koszulce

Dieta rozgrzewająca - co jeść i pić w chłodne dni

Jesienią i zimą tracimy motywację do aktywności fizycznej i utrzymywania zdrowej diety. Co jeść, by nie marznąć i nie przytyć?

Menu z pikantnym makaronem i ciasteczkami na gorąco

Menu z pikantnym makaronem i ciasteczkami na gorąco

Do zupy można dodać także mięso z rosołu (najlepiej drobiowe) pokrojone w niewielką kostkę. Zupa curry 3 szklanki wywaru warzywnego 2 duże ziemniaki 2-3 marchewki duża cebula brokuł podzielony na różyczki 3-4 łodygi selera naciowego - pokrojone w plasterki 1-2 łyżeczki curry 1/2 puszki

Makarony na co dzień

Makarony na co dzień

utłuczonego czerwonego pieprzu sól Na łyżce oliwy smażymy czosnek, przekładamy na spodek. Na pozostałym w rondlu tłuszczu krótko obsmażamy szałwię. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i, mieszając, smażymy 2-3 minuty. Gotujemy makaron. Odcedzamy i przekładamy do rondla z szałwią i kiełbasą

Kapusta i spółka

Kapusta i spółka

, przełóż do dużego garnka i zalej niewielką ilością wody. Do kapusty dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, tak by woda lekko je przykryła i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

- trzeba sprawdzać palcem, czy mięso jest już jędrne w dotyku, czy jeszcze surowe. Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte

Włoskie menu dnia

Włoskie menu dnia

półplasterki cukinię i brokuły podzielone na małe różyczki. Gotuj jeszcze około 10 minut tak, aby warzywa były miękkie, ale jeszcze chrupiące. Rada: do zupy można dodać dowolne zielone warzywa - fasolkę szparagową, szparagi, groszek cukrowy lub zielony. Autor: Zuzanna Wiciejowska Składniki na ok. 500 g

Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

(prowitamina A) korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i systemu odpornościowego. Co ciekawe w gotowanej marchewce wzrasta też trzykrotnie ilość przeciwutleniaczy.2) Szpinak i brokułyGotowany szpinak i brokuły są zdrowsze - dostarczają aż do 30 proc. karotenoidów (do znacznie więcej niż maksymalnie 3

Warzywa - surowe, czy jednak gotowane?

Warzywa - surowe, czy jednak gotowane?

Dołącz do nas na Facebooku Wiele osób jest zdania, że surowe warzywa są zdrowsze od gotowanych. Argumentują to tym, że podczas gotowania tracą większość zawartych w nich witamin, zwłaszcza witaminy C, która rozpuszcza się w wodzie i jest wrażliwa na temperaturę. Już parę lat temu sprzeciwili się

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

, następnie odłożyć na ręcznik papierowy, żeby obciekła z wody. 2. Natrzeć solą i pieprzem. 3. Blachę na pstrąga posmarować olejem i ułożyć rybę. Całość piec 25 minut w temperaturze 165°C. 4. Brokuły ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. Medaliony przygotować

Czy gotowane warzywa tuczą bardziej? Pytamy dietetyka.

Czy gotowane warzywa tuczą bardziej? Pytamy dietetyka.

Dołącz do nas na Facebooku Marchew gotowana ma dużo wyższy indeks niż marchew surowa. Czy to jednak oznacza, że powinniśmy sięgać po nią rzadziej? Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej halsa , odpowiedziała na kilka pytań, które spędzają nam sen z powiek. W końcu każdy, kto chce się zdrowo

12 razy nowalijki

12 razy nowalijki

szczypiorek. Przygotuj jajka poché: w rondelku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Mieszaj intensywnie wrzącą wodę widelcem lub trzepaczką rózgową i na wirującą wodę wbij jajka. Gotuj je nie dłużej jak 3-4 minuty. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach. Rzodkiewki i ogórek przesmaż

Proste i niedrogie dania z rybą

Proste i niedrogie dania z rybą

ogień, gotuj ok. 25 minut, nie odkrywając. Brokuły podziel na różyczki. Odetnij i obierz łodyżki, pokrój je w kostkę i ugotuj razem z różyczkami w małej ilości osolonej wody. Filety rybne opłucz zimną wodą, osusz, skrop sokiem z cytryny. Potem pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pomidory

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

. Podawaj na gorąco. Źródło: Ugotuj.to Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach Zamiast sosu pomidorowego, spód pizzy możesz również posmarować kremowym serkiem. Oprócz łososia i szpinaku, pasują tutaj także boczek i brokuły albo grillowane cukinie i bakłażany. Pizza z łososiem

Dieta wolumetryczna, czyli jesz ile chcesz, a kilogramy spadają

Dieta wolumetryczna, czyli jesz ile chcesz, a kilogramy spadają

; Podstawą diety wolumetrycznej są warzywa i owoce, które składają się w dużej części z wody. Można je grillować, gotować, ale i jeść na surowo nie mając wyrzutów sumienia. Przykład? Arbuz wypełni nasz żołądek nie gorzej od słodkiego ciasta, a gotowane brokuły z powodzeniem zastąpią tłuste frytki. Barbara

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

śmietaną, przypraw 2 łyżeczkami soli i świeżo startym białym pieprzem. Wymieszaj, gotuj 15 minut. Następnie przełóż podgotowane ziemniaki do natłuszczonej żaroodpornej formy, posyp serem i zapiekaj 35-40 minut, aż na wierzchu utworzy się rumiana skorupka. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Więcej inspiracji

Makarony - nasza miłość. Teraz z letnimi warzywami

Makarony - nasza miłość. Teraz z letnimi warzywami

Włosi podchodzą do pasty bardzo poważnie i często traktują ją jako swoją dumę narodową. Nic więc dziwnego, że organizowane są na jej temat nawet sympozja, konferencje naukowe czy degustacje. Prawdziwy włoski makaron suchy wytwarzany jest z twardej pszenicy durum, która jest bardziej ceniona niż

Dieta antyrakowa - lepiej zapobiegać niż leczyć

Dieta antyrakowa - lepiej zapobiegać niż leczyć

warzywa kapustne. Zwierają substancje ograniczające rozwój komórek rakowych. Bardzo ważne - gotowanie niszczy pożyteczne substancje. Możemy natomiast warzywa poddusić w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, zrobić je na parze, a najlepiej po prostu jeść na surowo. Pomarańczowe, czerwone i fioletowe

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

odżywcze. Te ostatnie są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego brokuły spożywajmy surowe lub po krótkim obgotowaniu. Popularny ostatnio sok z buraków, ale i buraki poddane obróbce cieplnej, mają naprawdę korzystne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim zawierają likopen, który stymuluje

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

sokiem z cytryny lub limonki. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Warto do swojego menu na stałe wprowadzić ryby. Te gotowane na parze czy pieczone z odrobiną oliwy z oliwek są najlepsze. Możemy dodać brokuły, czy parę liści rukoli i pełnowartościowy lunch gotowy. Gotowany łosoś z sosem jogurtowym

Co jeść, aby mieć białe i zdrowe zęby?

Co jeść, aby mieć białe i zdrowe zęby?

wapń (np. spożywane z ośćmi - szprotki i sardynki). Niektóre składniki poszczególnych warzyw i owoców działają oczyszczająco na nasze zęby: - Brokuły są źródłem koenzymu Q10, wpływającego energetycznie na organizm. Zwiększa odporność, a więc chroni dziąsła przed drobnoustrojami, które mogą prowadzić do

Menu dla urody

Menu dla urody

pestkach dyni, jajach, wątróbce, w wielu warzywach (najwięcej jest go w marchwi, dyni, brokułach, brukselce i botwinie) oraz w owocach (brzoskwiniach, melonach, morelach, pomarańczach). Przeczytaj przepis na brokułowy smoothie - ratunek dla zniszczonej cery Kosmetyka w menu? Nie tylko. Beta-karoten

Menu dnia z wołowymi kuleczkami

, wrzuć do garnka drób oraz marchew, pietruszkę i seler. Przykryj garnek i znów gotuj na malutkim ogniu tak długo jak poprzednio. W tym czasie zajmij się czosnkiem i cebulą. Czosnek nie jest obowiązkowy, ale jeśli chcesz, by wzbogacił rosół, zanim wrzucisz do garnka ząbek czy dwa (nie więcej!), ponacinaj

Mięsa pełne aromatu

wierzbie Zamiast szynki parmeńskiej, mięso możesz również obłożyć plastrami surowego lub wędzonego boczku. Taka szynka będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z dodatkiem sosu chrzanowego lub śliwkowego. Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem 1,5-2 kg szynki wieprzowej

Dieta zgodna z grupą krwi - jak to działa?

gotowanie na parze. Grupa A, to ludzie najchętniej przechodzący na wegetarianizm. W ich codziennej diecie ryby i mięso są właściwie zbędne. Jeśli już się na nie decydują, to unikają czerwonego i tłustego mięsa, jak dziczyzna czy wieprzowina. Jedzenie ryb z pewnością nie wpłynie negatywnie na stan zdrowia

Co jeść w listopadzie?

muszkatołową. Gotujemy chwilkę. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia (uwaga robimy to na małym ogniu). Żurawinę płuczemy na sitku (mrożonej nie rozmrażamy), lekko osuszamy i dodajemy do rondla wraz ze skórką z pomarańczy. Całość doprowadzamy do wrzenia I gotujemy przez 15 minut

Nie mogę schudnąć! Dlaczego? Oto najczęstsze wymówki!

testowała na sobie rozmaite diety odchudzające. Wymówka druga: "Dietetyczne dania są niesmaczne, a ja lubię dobre jedzenie" Faktycznie często zdarza się tak, że niektóre osoby odchudzają się jedząc na okrągło brokuły, gotowaną na wiór pierś z kurczaka i chude twarożki. Nie oznacza to jednak, że

Zboże na talerzu zdrowia - na śniadanie, obiad i kolację, czyli energetyczna baza posiłków w ciągu dnia

Właśnie dlatego zachęcamy Państwa do układania codziennego jadłospisu w taki sposób, by w każdym posiłku uwzględnione były - jako podstawa - produkty zbożowe: płatki, pieczywo, makarony i kasze.   Zboże na śniadanie Zestaw 1 50 g dowolnych płatków zbożowych, surowych bądź gotowanych, 100 g

Święta z dodatkami

, odstaw do przestudzenia. Zobacz też przepis żurawinę z gruszkami oraz przepis na żurawinę autorstwa Marty Gessler Ten sos znakomicie pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni oraz gotowanych, podawanych na zimno warzyw, np. szparagów, brokułów czy

Małe co nieco na "babski" wieczór

oliwy Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do blendera, zalewamy wodą (mają być lekko przykryte) i miksujemy. Dodajemy sól, curry, oliwę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy trochę więcej ziaren słonecznika. Pasta dobrze komponuje się z surowymi

Brokuły

, sambal. Jogurt wymieszać z kolendrą i kminkiem. Na talerzu ułożyć brokuł, położyć podsmażoną cebulę, polać jogurtem z ziołami.UWAGA 1Kupując brokuły, zwróć uwagę, aby miały twarde, ciasno przylegające różyczki bez żółtych przebarwień.UWAGA 2Brokuły można jeść na surowo, gotowane na parze lub w

Blogerzy polecają: przepisy na niedzielny obiad

pomidory1 łyżka masła1 łyżka mąki200 ml bulionu warzywnego150 ml mleka2 łyżki musztardy1 łyżeczka cukru1 łyżka posiekanej natki1 łyżka koperkusok z cytryny Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na

Kuchnia pięciu przemian

. kurczak to Ziemia, szpinak - Metal, a jałowiec - Ogień, i dlatego dodawane są do niej w taki sposób, aby budować jej harmonię, a więc według cyklu: Ogień-Ziemia-Metal-Woda-Drzewa. I tak podczas gotowania kuchnia (pomieszczenie), a nawet garnek czy patelnia stają się teatrem działania sił przyrody, jej

Nie licz kalorii, bo zamiast schudnąć, przytyjesz!

dlatego po zjedzeniu wysoko przetworzonych pokarmów stosunkowo szybko znowu stajemy się głodni. Wiele osób ma tendencję do zagotowywania warzyw na śmierć. Miękka marchewka, brokuły i kalafior nie tylko tracą wraz z upływem czasu spędzonym we wrzątku swoje wartości odżywcze, ale także są łatwiej trawialne

Dieta dla grupy krwi B

Życie w surowych warunkach miało doprowadzi w konsekwencji do powstania takich cech jak : duża odporność i siła, co odziedziczyli również ich współcześni potomkowie, którym nie straszne są choćby typowe choroby cywilizacyjne, rak czy choroby serca. Zaznacza się jednak tutaj tendencja do takich

Makaron dla zabieganych. Obiad w 20 minut

;makaronu penne 1 brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 200 ml 12% śmietany 200 g sera typu roquefort 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól, pieprz   Sposób przygotowania Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do

Dieta rozdzielna na podstawie diety niełączenia dr. Haya

warzyw oraz owoców. Nie wszystko można połączyć zdrowo. Według tej diety mleko i owoce pasują do siebie, jednak lepiej jeść je osobno.Co do siebie pasuje?Twarożek z rzodkiewkami, grahamka z pomidorem, pieczona pierś kurczaka z gotowanymi brokułami, makaron z pesto, cykoria z pastą rybną na chudym

Pyszności na letni piknik

Przepis Agnieszki KręglickiejPęczek zielonych szparagów, 250 g śmietanki kremówki, 5 jaj, 5-6 łyżek tartego parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do wysmarowania formy: masło, bułka tarta Szparagi obierz, gotuj przez 3-5 min w osolonym wrzątku. Odstaw, potnij na mniejsze kawałki. Jajka

Niezawodne menu na przyjęcie komunijne

przygotowaniaKluseczki: Zagotowujemy 6 szklanek wody. Wsypujemy na wrzątek kaszę kukurydzianą. Dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, pilnując, aby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy parmezan oraz natkę. Ugotowaną kaszę rozsmarowujemy na płaskim półmisku na grubość ok. 1 cm. Gdy

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

jak kluska czy smakuje jak coś, co jest trochę jednak surowe? Wiecie, że u nas na południu takie kluski nazywano też gumiklyjzami, jeśli więc zastanawiacie się jak powinna smakować dobrze ugotowana kluska ślaska, to właśnie tak, jak brzmi to słowo, trochę gumi a trochę klyjza. Czy to jasne? Jak

Kuchnia z północnych Włoch

zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj fasolę i bazylię, przypraw do smaku. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania włóż różyczki brokułów. Odcedź, wymieszaj z sosem, posyp serem

Jamie Oliver świąteczne przepisy przesyła wprost z Islandii

do groszku cukrowego wymieszaj sok i skórkę z cytryny. Włóż warzywa do?garnka do gotowania na parze z dwoma wkładami. Marchewka powinna się znaleźć najniżej, w następnej warstwie umieść rzepę, dalej różyczki brokułów i wreszcie groszek cukrowy. Gotuj 10 minut. Warzywa podawaj obłożone krążkami

Dieta Dukana (proteinowa)

żołądki z warzywami i przyprawami do momentu aż zmiękną, następnie kroimy je w cienkie plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem, koncentratem pomidorowym i przyprawami wg uznania Pierś z kurczaka gotowana na parze z warzywami Składniki: pierś z kurczaka, warzywa (brokuły, kalafior

Smaczne i bardzo zdrowe

poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwbakteryjne.Szpinak jest doskonałym lekarstwem na osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie, czy anemię. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomocne są w nowotworowej profilaktyce. Warto wiedzieć żeby szpinaku nie gotować zbyt długo, gdyż wtedy wszystkie jego

Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

Nurit przesiewa mąkę na chałę przez bardzo gęste sito. Pyta, czy wiemy, po co. - Mąka jest koszerna. Ale robaki nie - dodaje. Trzeba być bardzo uważnym. To nie takie trudne, szczególnie, jeśli piecze się chałę kilka razy w tygodniu. Nurit wyrabia ciasto z mąki Grahama, używa oliwy z oliwek, żadnych

Dieta ujemnych kalorii

dodatków! Najlepiej łączyć je ze sobą. Warzywa powinny być surowe lub gotowane na półtwardo, najlepiej na parze, z dodatkiem przypraw ale z niedużą ilością soli, a najlepiej bez niej.Czy bilans kaloryczny faktycznie może być ujemny? Tak, zawsze taki jest, kiedy chudniemy. Jednak ?ujemne kalorie? nie

Zdrowe mrożonki

lodówce dwa miesiące, a kiełbasa - tylko 30 dni. Mrożonki, zwłaszcza ryby czy mięso, lepiej rozmrażać w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Zmniejsza to straty witaminy C oraz spowalnia rozwój bakterii i pleśni. Miękkie owoce (np. truskawki) do zjedzenia na surowo płuczemy chłodną wodą i zasypujemy

Święta, święta, a po świętach ...

); mleko spożywcze 2% tłuszczu 1 szklanki (120 ml)Drugie śniadanie - 133 kcalKanapka z serem twarogowym i pomidoremChleb Graham 1 kromka (40 g); ser twarogowy chudy pół plastra (35 g); pomidor 1 mały (50 g)Dodatkowo: herbata ziołowa 1 szklanka (250 g)Obiad - 335 kcalJajo na miękko, ziemniaki, brokuły z

Recepta na zimowy jadłospis

, suszonymi owocami czy marchewkami lub gotowanymi na parze brokułami. Stosowanie powyższych zaleceń pomoże wzmocnić naturalną odporność organizmu i obniżyć prawdopodobieństwo przytycia po zimie. Wprowadzenie kilku modyfikacji codziennej diety pozwoli dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrym

Antyoksydanty- twoja tajna broń

: witaminę C niszczy wysoka temperatura, sól, kontakt z powietrzem, promienie UV. Warzywa i owoce jadaj więc na surowo lub krótko gotowane. Surówki przyrządzaj tuż przed podaniem i doprawiaj oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.Witamina ENajlepsze źródła: tłuszcze roślinne, orzechy laskowe, nasiona

Zjedzone tajemnice

Dlaczego proponujesz gościom, żeby sami kroili dla siebie makaron?Przychodzę, jem, płacę. Kelner ma być miły, a talerz czysty. I to wszystko. Jest coś bardzo ortodoksyjnego w podawaniu ''skończonego'' talerza przed gościem na stole. Ja tymczasem podaję na pergaminie kawałek surowego placka na

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

nie odczuwać głodu. Surowe warzywa, bogate w błonnik produkty, ziarna, gotowane na półtwardo warzywa, twarde owoce, makaron al dente - to produkty, których nie powinniśmy jeść np. podczas grypy żołądkowej, a które powinny znaleźć się na talerzu osób borykających się z nadwagą lub cukrzycą.

Dieta 1000 kalorii

średniej wielkości jabłka (300 g, 138 kcal)OBIADFilet z kurczaka gotowany na parze z ryżem i gotowaną marchewką (340 kcal)Składniki:3 łyżki brązowego ryżu (45 g)1 filet z piersi kurczaka (125 g)marchew świeża lub mrożona (300 g)ziołaSposób przygotowania:Ryż ugotować. Mięso z kurczaka natrzeć ziołami i

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

dość duszonej kapusty - chociaż podawano ją raz z marchewką, raz z papryką, potem z pomidorami, za każdym razem wyglądała tak samo. Warzywa nie mogą być zamęczone gotowaniem. Zamiast szarych i rozpadających się brokułów czy brukselki można podać znacznie smaczniejsze zielone i jędrne. Pomaga gotowanie

Szparagi z woka

, sosu sojowego i ryżowego wina, czyli bazowym zestawem do chińskiego stir-fry. Surowe szparagi krótko smażone w woku na dużym ogniu i - by nie przywierały - intensywnie mieszane zachowują jędrność oraz składniki odżywcze. Pokroić je trzeba na nieduże równe kawałki. Rozgrzać olej, rozprowadzić na patelni

Śniadanie mistrzów

wiedziało też, jak wygląda por, bakłażan czy pieczarki. - Byłem w szoku - mówił po spotkaniu z dziećmi Jamie Olivier. Pizza mrożona i cola z pączkiem- Jeśli ludzie nauczą się gotować w domach, zwrócą uwagę na to, co wkładają do garnka. Każde dziecko w szkole powinno być nie tylko uczone wartości

Jeszcze więcej żurawiny

drobno siekamy. Papryczki chilli przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno kroimy. Brokuły dzielimy na różyczki. Makaron gotujemy al dente. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy brokuły. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy przez 2 minuty

Wymarzona figura na lato

i całość poddusić:3. Kaszę ugotować.4. Marchew zetrzeć i skropić olejem.KOLACJA 383 kcalSałatka brokułowo-migdałowaSkładniki:2 różyczki brokułów, 5 migdałów, 1 ząbek czosnku, 1 plaster (40 g) sera feta, 1 łyżka oleju rzepakowegoPrzygotowanie:1. Brokuły umyć, podzielić na cząstki i ugotować

Jak one schudły?! Spektakularne metamorfozy gwiazd

ziołowe, przyprawy, korniszony, cytryna, sól. Druga faza diety Ducana pozwala dołączyć do produktów z pierwszego etapu - surowe lub gotowane warzywa. Trzecią fazę autor diety nazywa stabilizacyjną. Rozpoczyna się ona w momencie, kiedy już uzyskamy wymarzoną wagę. Wtedy zaczynamy - do produktów z

Koszerne kontra trefne

Nurit przesiewa mąkę na chałę przez bardzo gęste sito. Pyta, czy wiemy, po co. - Mąka jest koszerna. Ale robaki nie - dodaje. Trzeba być bardzo uważnym. To nie takie trudne, szczególnie, jeśli piecze się chałę kilka razy w tygodniu. Nurit wyrabia ciasto z mąki Grahama, używa oliwy z oliwek, żadnych

Na wielkanocnym stole

żelatyny, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, goździk, liść laurowy, szczypta tymianku, zielenina (koperek, natka pietruszki, rzeżucha)Jajka ugotować na twardo, obrać. Brokuły 5 min blanszować. W szklance chłodnego bulionu namoczyć żelatynę i odstawić, by napęczniała. Do pozostałego bulionu włożyć

Sprzątanie organizmu

stanów zapalnych oczu, pęcherza moczowego czy innych narządów.Ława oskarżonychPo latach badań i wnikliwych obserwacji naukowcy sporządzili listę głównych trucicieli. Znalazły się na niej:Spaliny. Są obecne w powietrzu (często mają dużą ilość ołowiu), ale to nie jedyny przykry efekt rozwoju motoryzacji

Jedzenie w szkole a szkoła jedzenia

razy dziennie należy podawać produkty zbożowe tzw. grubego przemiału.4. Pięć razy dziennie - warzywa i owoce. Najlepiej surowe lub gotowane na parze.5. W okresie intensywnego wzrostu, a więc w wieku szkolnym, dziecko powinno dostarczać organizmowi solidną dawkę wapnia i wit. D3. Dziennie tyle, ile

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

z kolei pasować będą wyraziste smaki kiełków rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung. Kiełki można też wyhodować samodzielnie. W sklepach ogrodniczych i ze zdrową żywnością kupimy urządzenia do kiełkowania: plastikowe tacki

Kung Pao na Nowy Rok

makaron i zalejmy pomarańczowym sosem. Gotujmy na dużym ogniu, aż płyn odparuje. Przed podaniem pokropmy olejem sezamowym. Orzeszki, pestki i nasiona symbolizują plenność. Seczuańskie kung pao (gong bao) z orzeszkami ziemnymi lub nerkowcami można przygotować z kurczakiem, polędwiczką wieprzową albo

Sałatki - łatwe i szybkie

musztardy sól pieprz Fasolkę gotujemy, studzimy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki, jajka na twardo podzielone na ćwiartki oraz oliwki. Składniki sosu mieszamy w małym słoiku, energicznie nim potrząsając. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Można dodać małą posiekaną dymkę lub trochę czerwonej cebuli

Dziecko po szwedzku

lokalne. W Eriksdalsskolan 20 proc. żywności jest organiczne. Pani Strömbäck od rządu dostaje 1 euro na osobę i tym ma gospodarować. Na stole ląduje sałatka z buraków, brokuły, sałatka z pszenicy, z kapusty kiszonej, surowe warzywa. Do wyboru: kurczak, ryba, zapiekanka z ziemniaków. Do picia

Mazurskie pożegnanie lata

SKRZECZKAMICiasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soliFarsz 20 dag kaszy gryczanej 15 dag boczku wędzonego 2 jajka ugotowane na twardo 25 dag cebuli jarzynka, sól, pieprzSkrzeczki płat surowego boczku główka czosnku majeranek sól, pieprzPrzygotować skrzeczki: czosnek obrać, przecisnąć

Pasta salad

zgrillowane, brokuły i groszek cukrowy - zblanszowane. Ze spiżarni oliwki, kapary, anchois, suszone pomidory, korniszony, fasola, kukurydza z puszki. Można wykorzystać pozostałości po wielkim grillowaniu, upieczoną pierś kurczaka, plaster karkówki w ziołach czy stek z łososia. Całość zwieńczyć pokruszoną fetą

Potrawy z mięsa strusia

strony.Gulasz z fasolką szparagową 1 kg mięsa pokrojonego w kostkę, 30 dag surowego boczku pokrojonego w kostkę, 75 dag fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki, 4 ziemniaki (45 dag) pokrojone w plasterki, 1 cebula (10 dag) pokrojona w plasterki, 1 szklanka bulionu z kostki, 1 łyżka octu winnego lub

Suszone pomidory

pomidorowego czy mięsnego sosu. Trochę suszonych pomidorów w nadzieniu do piersi z kurczaka albo grzybów daje moc winnego smaku.Kiedy nie mam czasu, a chcę podjąć gości czymś własnej roboty, zamawiam w pobliskiej pizzerii surowe ciasto na pizzę. Rwę małe kawałki, formuję placuszki, kładę na nie trochę

Fondue

półmiskach leżały pokrojone w kostkę różne surowe mięsa, pieczarki, chleb, żółty ser. Nadziewaliśmy po kawałeczku na widelec i zanurzaliśmy w garnku z gorącym olejem, który stał na środku stołu. Usmażony kąsek maczaliśmy w którymś z zimnych majonezowych sosów. Tatarski był codziennością, odkrywaliśmy

Tapas

warzyw doskonałą przekąskę zrobi słynny majonezowo-czosnkowy sos alioli. Spróbujcie gotowanych ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę, zmieszanych z alioli, posypanych pieprzem i natką. Miseczka sosu i surowa marchew, ogórek, kalafior, rzodkiewka, blanszowana fasolka szparagowa i brokuły albo smażone

Warzywka pełne smaków

krótko je czyścimy, a potem, zależnie od upodobań, blanszujemy lub gotujemy na parze - wtedy nie tracą cennych składników (robimy to 3-5 minut).Jarzyny liściaste: młody szpinak lub botwinkę przygotowujemy na bieżąco, to znaczy tuż przed podaniem.Rośliny strączkowe (nasiona), które zdążyły trochę wyschnąć

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

oczywiście podstawa panierowania, a przesmażona na maśle okrasza kalafiory, brokuły czy fasolkę szparagową. Gdy znudzi nas zestaw z masłem, możemy sięgnąć po sycylijską bułeczkę smażoną na oliwie - do makaronów, ryb i owoców morza. Chleb przerobiony na małe kostki grzanek to właściwy dodatek do zupy krem

Ostryga jadalna

jadalne są sprzedawane lokalnie oraz przez sieci supermarketów oraz restauracji. Z powodu zmniejszonych połowów cena tego małża znacznie wzrosła osiągając rekord na poziomie 13 USD za kg. Obecnie Ostrea edulis jest jednym z najdroższych owoców morza. Tradycyjnie małże te są spożywane na surowo, podawane

Kłębian kątowaty

roślina ta jest uprawiana dla słodkawych bulw o konsystencji ziemniaka, jadanych najczęściej na surowo, z dodatkiem soli, chili i soku z limonki, a także w sałatkach. Bulwy zawierają ponad 80% wody, a także szereg ważnych składników odżywczych, zwłaszcza potas, fosfor, żelazo i wapń oraz kwas askorbinowy

Chak de India

rejonów Indii są we własnym kraju brane za Chinki bądź Nepalki, są przezywane „chińszczyzna" itd. itp.). Najważniejszym i najmocniej zaznaczonym problemem w filmie jest sytuacja kobiet w Indiach: widzi się je tylko w roli matek i żon - powinny sprzątać, gotować, zajmować się dziećmi i domem

Jabłko

Jabłko – jadalny, kulisty owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu, spożywany na surowo, a także po obróbce kulinarnej. Właściwości jabłkaSmak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli

Kuchnia średniowiecza

jako sucha i gorąca, więc powinno się ją gotować; wieprzowina miała gorący i wilgotny charakter, więc powinno się ja zawsze przygotowywać na ruszcieScully, The Art of Cookery..., ss. 44–46.. W niektórych zbiorach przepisów składniki potraw dobierano raczej ze względu na ich humor, nie zaś na podstawie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.