czy olej rzepakowy jest zdrowy

aw

Pyszny i zdrowy olej rzepakowy

Pyszny i zdrowy olej rzepakowy

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednym z ważnych elementów codziennej diety są tłuszcze, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie i mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać wartościowe tłuszcze o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Przykładem takiego tłuszczu jest właśnie olej rzepakowy.

Jesienna sałatka

Włosi mają oliwę, my mamy olej rzepakowy. Ma lekko orzechowy smak i aromat, a na dodatek jest bardzo zdrowy. Można go użyć i do smażenia lub pieczenia, i do dressingów, aby podkreślić smak wspaniałych jesiennych sałat

Wynaleziony zdrowy tłuszcz do fast-foodu

Naukowcy opracowali metodę wprowadzania do ciastek, hot-dogów czy kiełbasek oleju rzepakowego zamiast niezdrowego tłuszczu nasyconego, tak by potrawa nie traciła smaku

Św. Wawrzyniec od oleju

Św. Wawrzyniec od oleju

, że do placków, frytek i kotletów odpowiednie są olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z orzechów ziemnych lub z pestek winogron. Pozostałe oleje - sojowy, słonecznikowy, lniany czy z pestek dyni - do smażenia się nie nadają. Na każdej butelce oleju jest podany jego skład tłuszczowy. Jeśli kupujesz

Chcesz schudnąć? Bierz przykład z Wikingów

kwasów tłuszczowych Omega 3 co ryby. Są też bogate w antyutleniacze, które redukują poziom groźnych dla organizmu molekuł, znajdujących się w naszych komórkach. Ich nadmiar może prowadzić do chorób serca, wylewów i raka. Z kolei olej rzepakowy to świetna alternatywa dla oliwy z oliwek, gdyż dostarcza

Tłuszcz w diecie - wróg czy przyjaciel?

Tłuszcz w diecie - wróg czy przyjaciel?

się olej, mleko 2 proc. czy kaloryczne awokado. Stereotypy zakorzenione w latach 90tych sprawiają, że wiele osób drastycznie ogranicza spożycie tłuszczu. Niesłusznie! Zdrowa dieta odchudzająca powinna mieć w swoim składzie 30 proc. energii pochodzącej właśnie z niego. Ile to jest? Dla diety 1500 kcal

Placki i racuchy

Placki i racuchy

przepisie. Do smażenia polecamy olej rzepakowy. By danie było jeszcze zdrowsze, możesz użyć mąki razowej. Po smażeniu pozbądź się zbędnego tłuszczu, kładąc gorące placki na papierowym ręczniku, by olej mógł w niego wsiąkać. Zobacz też przepis na placki warzywne z orzechami Placki z cukinii i marchwi 1 duża

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

uwalnianie węglowodanów. Jabłko zamiast dużej ilości cukru i dobry olej zamiast margaryny czy masła to kolejne argumenty, że ten grzech jest małym grzechem. Składniki na około 20 małych babeczek: 1 szklanka pszennej mąki, najlepiej pełnoziarnistej (130g) 1/2 szklanki otrąb owsianych (50g) 1/2 szklanki

Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i żurawiną - KONKURS

Czas: powyżej 60 minut Poziom trudności: łatwe Koszty: tanie Dla ilu osób: Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i żurawiną - KONKURS - składniki woda: 405 ml olej rzepakowy: 2.5 dużej łyżki sól: 2 łyżki mąka pełnoziarnista

Nie taki tłuszcz straszny, jak go malują

Nie taki tłuszcz straszny, jak go malują

oraz hormony. Wraz z tłuszczem dostarczamy sobie witamin A, D, E i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod warunkiem, że dobrze wybierzemy z jakich produktów będą one pochodzić. Fot. Shutterstock Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy dostarczą nam jednonienasyconych kwasów

Adam Chrząstowski - dzieli się swoimi przepisami

Adam Chrząstowski - dzieli się swoimi przepisami

zagotowujemy szafran i odstawiamy. Olej wlewamy do małej metalowej miseczki, delikatnie wkładamy do niego żółtka. W litrowym rondlu zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej miseczkę z żółtkami i olejem, tak aby jego poziom  nie był wiele wyższy niż poziom wody. Zmniejszamy ogień pod rondlem z wodą i

Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera

Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera

. Ratuje nas tylko dobrej jakości olej rzepakowy - zdrowy i neutralny w smaku. Mus czekoladowy z bezą MusSkładniki dla 4 osób: 4 jaja 6 łyżek cukru 200 g gorzkiej czekolady 100 ml oleju Rapso 400 ml ubitej  śmietany Ubij masę z pięciu żółtek i pięciu łyżek cukru. W osobnym naczyniu powoli rozpuść

Tłuszcze w diecie -  jakie wybrać, a jakie odrzucić?

Tłuszcze w diecie - jakie wybrać, a jakie odrzucić?

wynosi 40-60g dziennie. Wśród produktów zawierającą największą ilość zdrowych tłuszczów należy wymienić: Ryby: łosoś, sardynki, śledź, makrela, pstrąg, tuńczyk to ryby zawierające najwięcej kwasów typu omega-3.  Oleje roślinne: lniany, sojowy, rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Orzechy: włoskie

Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe to podstawa!

Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe to podstawa!

, wzmagają aktywność układu immunologicznego oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Olej lniany Olej z nasion lnu jest drugim obok wiesiołkowego olejem roślinnym cenionym i wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Olej ten zawiera biologicznie czynne nienasycone kwasy

Niewinni czarodzieje

Niewinni czarodzieje

ochrony serca skład mają oliwy gęste, mętne, z pierwszego tłoczenia na zimno. Tanie oliwy lepiej zamienić na olej rzepakowy' - mówi doc. Kozłowska-Wojciechowska. Orędowniczką 'oliwy północy', czyli oleju rzepakowego, którego Polska - po Niemczech i Francji - jest największym producentem w Unii, jest prof

Oczyszczanie organizmu - menu na cały dzień

Oczyszczanie organizmu - menu na cały dzień

: kasza gryczana (50g), filet z dorsza (120g), sok z połowy cytryny, świeżo posiekany rozmaryn i tymianek (1/2 łyżeczki), kapusta kiszona (150g), marchew (100g), cebula (1/2 sztuki), olej rzepakowy (1 łyżeczka). Sposób przygotowania: Filet z dorsza umyć zimna wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko

Chcesz być szczupła, piękna i młoda? Jedź tłuszcz!

Chcesz być szczupła, piękna i młoda? Jedź tłuszcz!

tłuszczu w naczyniach krwionośnych i obniża poziom dobrego cholesterolu. Dlatego sięgaj po zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek olej lniany, i rzepakowy. Najlepszy i najprostszy sposób na zachowanie tej równowagi to jedzenie ryb morskich lub przyjmowanie suplementów z tranem.   Zdrowe nienasycone

Nie... zwykła kuchnia Kingi Paruzel

Nie... zwykła kuchnia Kingi Paruzel

pomarańcze 2 szalotki 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: 1.  Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2.  Na rozgrzane dno garnka wlać olej, następnie

Lekkie menu dnia na jesienny spadek odporności

Lekkie menu dnia na jesienny spadek odporności

grubo posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w cienkie piórka, przełóż do miseczki i zalej octem winnym, wymieszaj. Ser pokrój w plastry, sałaty umyj i osusz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane igiełki rozmarynu, a następnie miód. Chwilę przesmażaj i dodaj szalotki z octem winnym. Gotuj całość na

Dzień Dobrych Smaków, czyli Fort z Le Targiem

Dzień Dobrych Smaków, czyli Fort z Le Targiem

), sery (Koryciński/Gremza, BBQ, Sery Łomnickie), przetwory (Luks Pomada, Towary Niezwykłe, Smaki i Aromaty, Spiżarnia), cydr z Ignacowa, piwo (Polskie Piwo), wino z aronii, soki i wódki od Mauera, nalewki od Majewskiego, soki z jabłek od Macieja Raimanna, kasze i mąki (Dobre i Zdrowe), olej rzepakowy z

Fakty i mity o tłuszczach

Fakty i mity o tłuszczach

jednonienasyconych, znaczy to, że wybierasz zdrowy tłuszcz do smażenia. Najwięcej, bo 72 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera oliwa z oliwek. Olej rzepakowy ma ich 68 proc.Im więcej w oleju kwasów jednonienasyconych, tym jest on bardziej odporny na podgrzewanie. Do placków, frytek i kotletów

Soczewica w roli głównej

Soczewica w roli głównej

soczewica jest miękka, dodaj do niej cebulę, ew. asafetydę, pomidory, bakłażan i pastę kokosową. Gotuj 5 minut. Dodaj pastę tamaryndową, przypraw solą i cukrem, gotuj 2 minuty, mieszając. Pozostały olej rozgrzej na patelni, wrzuć listki curry i gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, posyp nią danie. Podawaj

Jak przetrwać chłodniejsze dni? Dieta na jesienno-zimowe osłabienie

Jak przetrwać chłodniejsze dni? Dieta na jesienno-zimowe osłabienie

królować w naszym menu podczas jesieni, należą kwasy tłuszczowe. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na odpowiednie spożycie olejów roślinnych. Przy jesiennej słocie możemy włączyć do diety na przykład smaczny i zdrowy olej z pestek dyni.  Wystarczą dwie łyżki wysokogatunkowego oleju rzepakowego lub

Dieta DASH - dieta na nadciśnienie

na roślinny np. oliwę z oliwek, czy olej rzepakowy. Dziennie zaleca się około 2 porcji tłuszczy, jedną porcję stanowi np. łyżka margaryny. Należy również uważać na tłuste potrawy, a wręcz z nich zrezygnować. Mniej cukru : dieta DASH nie eliminuje całkowicie obecności słodyczy w naszym jadłospisie

Już 8 listopada Światowy Dzień Zdrowego Śniadania!

nadmierną aktywność układu nerwowego, ich odpowiednia podaż zmniejsza nerwowość i zmęczenie u uczniów. Ich źródłem mogą być: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło oraz orzechy i ziarna, - warzywa i owoce pod różnymi postaciami, np.: soku lub musu. Są źródłem wielu witamin, błonnika oraz składników

Rukiew wodna - bogactwo witamin i składników odżywczych

sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, zielona cebulka do dekoracji. Cały przepis znajdziesz tutaj: allrecipes.pl 2. Zupa z rukwi wodnej - jedna cebula, śrdniej wielkości ziemniak, 0,5l bulionu warzywnego, 150 g rukwi wodnej, olej rzepakowy lub oliwa, szklanka jogurtu naturalnego. Przepis:  

Awokado w 6 odsłonach

cytryna olej rzepakowy sól pieprz Tuńczyka odsącz z zalewy. Awokado obierz, pokrój na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Umyte pomidory pokrój w ósemki, natkę posiekaj. Do 4 miseczek rozłóż po 8 kawałków pomidora, ćwiartki awokado i kawałki tuńczyka. Posyp posiekaną natką, dopraw

Polacy niewiele wiedzą na temat zdrowych tłuszczów

(Polska plasuje się na jednym z ostatnich miejsc w Europie pod względem ich spożycia). Nieco lepiej wygląda spożycie kwasów tłuszczowych omega-6, ponieważ zwiększyło się spożycie olejów roślinnych. Jednak dysproporcja w spożyciu kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest również niekorzystna dla zdrowia

Tłuszcz - prawdy i mity

przyswajania witamin, jednak tylko A, D, E i K.4) Olej może być użyty do smażenia tylko jeden raz.Nie powinno się używać oleju wielokrotnie. W ramach oszczędności i dbania o zdrowie używajmy go mniej. Do usmażenia filetów rybnych czy jajek wystarczy przecież jedna stołowa łyżka. Unikajmy nalewania prosto z

Odżywianie dzieci w wieku szkolnym - o czym rodzice wiedzieć powinni

przewodu pokarmowego. Produkowane z nich soki 100% to dobra przekąska dla ucznia. 5. Tłuszcz głównie z ryb i orzechów Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy czy oliwa. 6. Nie przesadzajmy ze słodyczami

Cholesterol - 8 sposobów na kontrolowanie jego poziomu

można jeść na zimno i na ciepło. Zdrowy jest także olej rzepakowy, lniany i szafranowy, które najlepiej jest jadać na zimno. Zbyt duże ilości w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych (zwartych np. w maśle) podnoszą poziom LDL. Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów, jednak nie każdy ich rodzaj ma

Dania na upały

kurkach dowiesz się z czerwcowego artykułu o składnikach sezonowych   Chłodnik z karmelizowanymi kurkami 300 ml maślanki 1 ząbek czosnku 1 szalotka 100 g oczyszczonych kurek 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz gałka muszkatołowa olej rzepakowy z pierwszego

Smaczne i zdrowe menu z dyniową zupą

dyniowa z imbirem pomidor 1/2 kg dyni (może być z mrożonki) 2 łyżki oleju rzepakowego kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm) posiekany ząbek czosnku 3 szklanki wywaru warzywnego pieprz sos sojowy lub sól garść wyłuskanych pestek dyni Pomidora po sparzeniu obieramy ze skórki. Dynię obieramy i usuwamy

Nawyki zdrowej rodziny. Do wcielenia w życie od zaraz

diecie pochodziło z tłuszczów. Nie bój się, te pochodzenia naturalnego nie stanowią zagrożenia. Pamiętaj o proporcjach: 1/3 z tłuszczów nasyconych (tłustsze mięso, nabiał, jajka), 1/3 z jednonienasyconych (np. jajka, awokado, orzechy, oliwki, oliwa z oliwek, nierafinowany olej rzepakowy), 1/3 z

Dieta na zimę - obalamy mity

w tłuszcz bogaty w kwas oleinowy. Ten rodzaj kwasu tłuszczowego znajdziemy w migdałach, awokado, oliwie z oliwek oraz tłoczonym na zimno oleju rzepakowym. Są to zdecydowanie najzdrowsze źródła tłuszczu. Kwas oleinowy znajdziemy również w tranie i tłustych rybach. One są 

Cebula, herbata, zdrowe tłuszcze - jak powinna wyglądać dieta na odporność?

Nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwasy omega-3 dodają energii, ale też mają właściwości przeciwzapalne. Biorą czynny udział w wytwarzaniu białych krwinek oraz wzmacniają serce. Spożywając codziennie zdrowe tłuszcze - oliwę z oliwek i olej rzepakowy oraz przynamniej dwa razy w tygodniu

Jak kupić oliwę? Uważaj na oszustwa producentów, niewłaściwe opakowania i ceny

ją do sosów, takich jak vinegrette, do sałat, emulsji. A oliwę, która nie jest extra virgin, do smażenia. Można oczywiście smażyć na tej najlepszej jakości oliwie, ale to sporo kosztuje, a wysoka temperatura pozbawia ją smaku. 5. Olej czy oliwa? - Nie ma odpowiedzi na pytanie: oliwa czy olej? To

10 najzdrowszych produktów

przynajmniej 5 g błonnika w porcji i nie więcej niż 8 g cukru w porcji. Jeśli cukier w płatkach pochodzi z suszonych owoców, wszystko jest w porządku nawet jeśli jest go nieco więcej niż 8 g.6. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy Zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe i związki fitochemiczne

Piramida żywieniowa

składników mineralnych.6) Ryby, drób oraz jajkaZawierają one pełnowartościowe białko - niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinno się je jeść 2 razy dziennie.7) Oleje roślinneZaliczają się do nich:- oliwa z oliwek,- olej słonecznikowy,- olej rzepakowy,- a także kukurydziany, sojowy i

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

na chwilę!). Pycha! 500 g obranej kalarepki 300 ml maślanki 1 ząbek czosnku 1 szalotka 100 g oczyszczonych kurek 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz gałka muszkatołowa olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia Na łyżce oleju zeszklij posiekaną szalotkę i

Zdrowe tłuszcze

. Ryby, oliwa, olej rzepakowy, orzechy zawierają tłuszcze nienasycone i to one chronią nas przed chorobami. Bez znaczenia jest jednak to, czy jemy tłuszcze nasycone, czy nienasycone, kiedy liczymy kalorie. Wszystkie tuczą tak samo.Oferta Partnera - Zamów dietę i schudnij do lata Twój cel to zrzucenie

Tłuszcze dobre i złe

, więc musi je dostawać z zewnątrz. W kwasy z grupy omega-3 obfitują olej lniany, rzepakowy, sojowy, orzechy, jaja oraz tłuste ryby morskie (np. sardynki, tuńczyk), a kwasy z grupy omega-6 obecne są w olejach (sojowy, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, kukurydziany) i w orzechach włoskich. Gdy w

Ryby morskie - dlaczego trzeba je jeść

oddechowy. Olej ten jest też znany z właściwości przeciwzapalnych oraz wspierających układ immunologiczny. Właśnie dlatego regularne spożywanie ryb jest tak ważne. Najlepsze są ryby gotowane na parze, pieczone w folii lub na elektrycznym grillu, duszone, ewentualnie smażone na niewielkiej ilości oliwy lub

Słone przekąski, woda smakowa, jogurt owocowy. Co siedzi w twoich ulubionych produktach?

Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), sól, preparat aromatyzujący o smaku papryki: bułka tarta pszenna, papryka, cukier, fruktoza, maślanka w proszku (z mleka), cebula w proszku, czosnek w proszkuwzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, 5

Wakacyjne smaki

1,75 szklanki wody pół szklanki oleju rzepakowego Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy

Strączki pełne dobra

, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do zupełnej miękkości z liściem laurowym i zielem. Odcedzamy dobrze na sicie. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki, smażymy na dość mocnym ogniu do zrumienienia i odparowania

Jak zdrowo układać jadłospis

poznawcze i psychiczne samopoczucie. Dzięki nim prawidłowo rozwija się ludzki układ rozrodczy oraz oddechowy. Znany jest też ze swych właściwości przeciwzapalnych oraz wspierających układ immunologiczny.Oleje roślinneZaliczają się do nich:- oliwa z oliwek,- olej słonecznikowy,- olej rzepakowy,- a także

Zdrowsze grillowanie - 10 porad dietetyka

szkodliwymi substancjami. 5. Jedz sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem zdrowego tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, lniany, z pestek winogron, awokado) - zawierają duże ilości witamin A, C i E. Wymienione witaminy mają działanie antyoksydacyjne i w pewnym zakresie niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników

Weekend do syta

również olej rzepakowy, który dostarcza dużo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy najlepiej służą nam, kiedy są spożywane na zimno i pochodzą z pierwszego tłoczenia.Pamiętaj też, że gotowanie... odchudza. Kuchenne czynności, w zależności od

Blogerzy polecają: przepisy na dania z cukinii

szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej3/4 szklanki mleka1 jajkoszczypta soli i pieprzu olej do smażenia Kwiaty opłukać z piasku pod bieżącą zimną wodą. Włożyć palce do środka kielicha i bardzo delikatnie usunąć ze środka pręcik. Musimy uważać, by płatki się nie połamały, bo są bardzo kruche

Blogerzy polecają przepisy na chleby i bułeczki

dodatkiem cukru. Dodajemy olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto w wysokiej misce ok. 10 minut, najlepiej używając robota zaopatrzonego w hak, bo ciasto jest dość rzadkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką na ok. 45 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Po tym

Jedz białko na śniadanie [6 SPOSOBÓW]

kokosowego lub rzepakowego) z dużą ilością warzyw lub jajecznicy usmażonej również na małej ilości zdrowego oleju lub zrobionej na parze. Zielony koktajl białkowy ze spiruliną Spirulina to mikroskopijne algi z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin, zwłaszcza z grupy

Jak pokonać zastój w odchudzaniu? Jak wygląda dieta na płodność? Dietetyk odpowiada

spożycia tłuszczów typu trans (których źródłem są niektóre tłuszcze do smarowania pieczywa, fast-foody i produkty piekarnicze, takie jak ciastka, ciasta, krakersy, herbatniki) na korzyść tłuszczów jednonienasyconych (oliwa z oliwek czy olej rzepakowy). Pozytywnie na funkcje rozrodcze wpływa ograniczenie

Rozlicz się z tłuszczem

. tłuszcze niewidoczne np. w mleku, serach, mięsie, jajkach. Dietetycy rozróżniają dobre i złe tłuszcze. Masło, nabiał, tłuste mięsa zawierają niekorzystne dla organizmu tłuszcze nasycone. Ryby, oliwa, olej rzepakowy, orzechy zawierają tłuszcze nienasycone i to one chronią nas przed chorobami. Bez znaczenia

14 Mitów o odchudzaniu - obalamy i wyjaśniamy

, kogo lubimy. Nie wszystkie. Tłuszcze nienasycone bogate w kwasy omega-3 i omega-6 pochodzące z ryb i orzechów są bardzo potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy pomagają przyswajać witaminy, dlatego warto dodać łyżkę jednego z nich do sałatki. Tłuszcze trans, czyli te

Jedzenie na piękną cerę - jakie produkty wybrać?

dostarcza przeciwutleniaczy. Jednak wraz z wiekiem i nabywaniem niezdrowych nawyków (palenie papierosów, częste nadużywanie alkoholu i niedobory snu) dla utrzymania młodego efektu, niezbędne jest dostarczenie tych przeciwutleniaczy w jedzeniu. Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziesz w: przyprawach: cynamonie

Pyszny obiad bez glutenu

Do faszerowania papryki najlepiej wybrać ryż brązowy. Jest mniej oczyszczony od białego, a więc bogatszy w cenne składniki mineralne, w tym m.in.: fosfor, potas czy magnez. Faszerowana papryka 5 różnokolorowych, nie za dużych papryk około 1/3 szklanki ryżu 250 g mielonego mięsa wołowo

Jak dbać o siebie w ciąży? Żelazo dla dwojga

bakteryjne. Z olejów roślinnych poleciłabym oliwę z oliwek, olej rzepakowy, ale też słonecznikowy czy sojowy. JAK DBAĆ O SIEBIE W CIĄŻY? NIE PRZESADZAJ ZE SŁODKOŚCIAMI Kiedy byłam w ciąży, moim ulubionym miejscem była hurtownia słodyczy. Nie mam cudownej rady na słodkie zachcianki. Jeśli przyszła mama ma

Co zabrać do pracy? Przepisy na najlepsze przekąski

Składniki: 1 owoc granatu 1 duża lub 2 małe główki sałaty radicchio 2 pomarańcze 1 czerwone jabłko dressing: sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego pieprz Owoce i sałatę dokładnie umyj i osusz. Pomarańcze obierz i wyfiletuj, granat przekrój i wyłuskaj pestki, jabłko ze skórką pokrój w kostkę. Na

Co jeść, by być szczupłym i szczęśliwym?

twojej wyobraźni, upodobań i zasobów lodówki. My podpowiemy, które składniki warto wziąć pod uwagę, jeśli chcesz być w dobrym nastroju przez cały dzień. Ryby (głównie łosoś, sardynki), orzechy, pestki dyni, sezamu czy słonecznika, oliwa, olej rzepakowy, lniany, kokosowy, z pestek winogron i inne

Diety: Różowa kuchnia, czyli jedzenie, które chroni przed rakiem

Pomidory stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i witaminy C. Są także bogate w likopen, który występuje w większości czerwonych warzyw i owoców, ale właśnie w pomidorach znajdziemy go najwięcej. Likopen odpowiedzialny jest za ochronę organizmu przed chorobami układu krwionośnego, a przede

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe). Smacznego! Dietetyczne calzone   shutterstock Na widok gorącego calzone z ciągnącym się serem cieknie ci ślinka? Żeby nie pozbawiać się całkowicie tej przyjemności zrób calzone w wersji "light". Zamiast zwykłej mąki, dodaj do ciasta mąkę pełnoziarnistą

Święta, święta, a po świętach ...

: 34 gWęglowodany: 157 gŚniadanie- 261 kcalOmlet z owocamiMiód pszczeli 1 łyżeczka (5g); jogurt naturalny 2% tłuszczu 2/3 kubeczka (100 g); kiwi 50 g 1 mała sztuka (50g); ananas 2 plastry (50 g); proszek budyniowy 1 płaska łyżka (10g); olej rzepakowy pół łyżeczki (3 g); jajo kurze całe 1 średnie (60g

Blog tygodnia: Zielenina

, ziarnami, orzechami, kiełkami, a także glonami, które są źródłem wszelkich możliwych składników mineralnych, kwasów omega, i innych składników niezbędnych dla zdrowia. Do tego dodajemy tłoczone na zimno oleje (obok oliwy, olej rzepakowy, lniany, z pestek dyni, itp.) i mamy dobrze zbilansowaną dietę, która

Warzywne curry - poczuj aromat kurkumy, cynamonu, pieprzu

nie przerazi. Możecie realizować przepis krok po kroku, ale w zabawie z przyprawami chodzi o dostrajanie, podkręcanie dania do Waszego smaku. Testujcie.Warzywne curry2 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę, 4 średnie ząbki czosnku posiekane, 1 kawałek świeżego imbiru (5 cm

Jogurt grecki - jego zalety i pomysł na pyszne i lekkie dania

ze "zdrowymi bakteriami". Różnica pojawia się później. Po dodaniu bakterii, mleko jest rozlewane do kubeczków, zanim zdąży sfermentować. Dzieje się to dopiero w opakowaniu. Dzięki temu produkt ma więcej białka (niemal dwukrotnie) i mniej cukru niż tradycyjne jogurty. Poza tym  ma

Nowa piramida żywienia - dieta na całe życie

błonnika. Choć obecnie można dostać wszelkie warzywa przez cały rok, my polecamy te sezonowe, najbogatsze w cenne składniki.Olej - a właśnie, że tak!Tłuszczu roślinnego nie powinno w diecie zabraknąć. Najzdrowsza jest oliwa z oliwek, ale godne polecenia są także oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy

Uroda z natury. Eko jest OK

. Zimą, gdy jest duży mróz, smaruję małej policzki oliwą z oliwek. Ostatnio kupiłam w internecie proszek z orzechów piorących, naturalne mydło do mycia włosów i glinkę. Wyrzucam sobie, że stosuję kremy czy puder do twarzy, ale trudno się od tego odzwyczaić. Na razie dążę do tego, by ograniczać liczbę

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

białko, a do posiłku dodawać tłuszcze roślinne (obecnie za najzdrowsze dla człowieka uważa się olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek). Dlatego jedząc sałatkę, nawet jeśli jest to tylko tarta marchew, jej indeks glikemiczny zmniejszysz dodając do niej odrobinę oliwy. W ten sposób sprawisz również, że beta

10 przepisów na dania z tofu

PRZEPISY NA ZDROWE I NISKOKALORYCZNE DANIA. SPRAWDŹ! Dlaczego warto jeść tofu? Tofu, nazywany twarożkiem lub serem sojowym powstaje podczas koagulacji mleka sojowego. Znane jest z kuchni azjatyckiej oraz z diety wegetarian jako alternatywa dla mięsa. Czy warto jeść tofu? Jest przecież prawie

Ciastko pod specjalnym nadzorem

zamieniam na oliwę. Zazwyczaj polegam na oleju rzepakowym ze względu na neutralny smak. Ale po ostatnich eksperymentach z oliwą z oliwek polubiłam jej owocowy posmak również w wypiekach. W końcu biscotti, śródziemnomorskie ciasta czy chleb z oliwkami tradycyjnie robi się z oliwą. Zamiana masła na oliwę to

Wymarzona figura na lato

rzepakowego Przygotowanie: 1. Mięso pokroić w kostkę i ugotować. Ostudzić. 2. Warzywa i ser pokroić, wymieszać z mięsem. 3. Dodać olej. 1 szklanka soku z czarnej porzeczki KOLACJA 387 kcal Kanapka z szynką i ogórkiem, sok pomidorowy Składniki: 2 kromki chleba żytniego razowego, 2 łyżeczki masła, 2 plasterki

Dzieci i śmieci

O tej porze roku trudno znaleźć dobre mączyste ziemniaki, ale dostępna w supermarketach odmiana fianna spokojnie się nada. Frytka powinna być chrupiąca, rumiana z zewnątrz i puszysta w środku. Kroję ziemniaki w grube słupki i mocno rozgrzewam olej rzepakowy. Dobrze osuszone wrzucam partiami, by nie

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

pieczenia są olej rzepakowy bezerukowy (pozbawiony szkodliwego kwasu erukowego) oraz oliwa z oliwek. Dlaczego warto jeść ryby? Alfa i omega Wraz z renesansem nienasyconych kwasów tłuszczowych na rynku pojawiły się produkty spożywcze "wzmocnione" omega-3, takie jak jajka, majonez czy mleko. Chwyt

Jedzenie w szkole a szkoła jedzenia

- źródło niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych7. Nie unikać tłuszczu, ale zwracać uwagę na jego rodzaj i pochodzenie. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek.8. Znacznie ograniczyć

Zdrowe polskie jedzenie. Oto rodzime superjadło

w całych jabłkach niż w sokach, szczególnie tych klarowanych. Najwięcej pektyn znajduje się w gniazdach nasiennych, których, niestety, nie jadamy. Może szkoda? 10. Zdrowe polskie jedzenie. Oliwa Północy, czyli rzepak Rzucamy się na drogą oliwę z oliwek, a nie wiemy, że olej rzepakowy - nasza polska

Skok na wagę

Jest przeciwna rygorystycznym dietom, za to zachęca do jedzenia przekąsek. Pacjentom, którym zależy na utracie kilogramów, każe wyrzucić wagę i jeść więcej zamiast mniej. Czy to żart? Nie, to zasady zdrowego odżywiania stworzone przez szkocką dietetyczkę Gillian McKeith. Gillian twierdzi, że

Masa dla chudzielca - jak jeść?

kapusty polana olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia lub oliwą z oliwek extra virgin; szklanka soku jednodniowego marchwiowego. Mięso należy ugotować na parze lub w bulionie z warzywami (można gotować razem z piersiami z kurczaka, polecam przygotowywać kilka posiłków za jednym razem) bądź też

Zadbaj o serce

dużemu spożyciu mieszkańcy Grecji czy Włoch są od nas dużo mniej narażeni na choroby serca i naczyń. Nadaje się (podobnie jak olej rzepakowy) zarówno do smażenia, jak i jedzenia na zimno. Pozostałe oleje (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany) stosuj tylko do sałatek. Jedz tłuste morskie ryby przynajmniej

Kwasy Omega-3, a walka z nadwagą

również wpływ stresu na zaburzenia metaboliczne i choroby układu krążenia.Gdzie je można znaleźć?Głównym ich źródłem są oleje rybne i roślinne (sojowy, rzepakowy, z siemienia lnianego), ale też tłuste ryby morskie: halibut, makrela, śledź, łosoś oraz rośliny strączkowe (soja, fasola), orzechy włoskie

Grillowanie w wersji light - dietetyk radzi

zamarynowaniu mięsa wcześniej. Aby było aromatyczne i soczyste, należy je natrzeć przyprawami, skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, odrobiną octu balsamicznego/sosu sojowego i zostawić na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Należy pamiętać, iż zamarynowane wcześniej mięso jest mniej

5 produktów na jesienną depresję

sytości. 3. Tran i tłuste ryby morskie Nie należy również zapominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych , między innymi Omega 3, które występują w tłustych rybach morskich (są one bardzo dobrym źródłem selenu, ważnego dla naszej odporności), tranie, oleju lnianym, rzepakowym i orzechach

Placek owsiany, jajecznica, zielony koktajl. Jak wyglądają śniadania trenerów?

napęcznieją. Gdy to nastąpi, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego wylewam całość i mieszam aż lekko się zetnie. Pod koniec dorzucam drobno skrojonego banana. Kamil to trener personalny. Z kulturystyką i sportami siłowymi związany jest od 8 lat. Poprawa i doskonalenie sylwetki to

5 zasad trwałej opalenizny

).Zarówno beta-karoten z suplementów diety, jak i ten spożywany w bezpośrednio z owoców i warzyw, jest najlepiej przyswajalny wraz z tłuszczem. Dlatego dobrze łączyć np. marchewkę z groszkiem na maśle lub oliwie, w surówce z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Beta-karoten nie tylko zapewni piękny kolor

Cała prawda o kaloriach - część 2.

alergii. Te dobre tłuszcze znajdziesz nie tylko w oliwie i orzechach - obfitują w nie także oleje (głównie rzepakowy), pestki i nasiona (dynia, siemię lniane) oraz morskie ryby. 8. Które kalorie tuczą bardziej: te zjedzone rano czy wieczorem? Wprawdzie spożycie posiłku o późnej porze zwiększa

Śledź sojusznikiem piękności

fale Wisły, kiedy brzuch dawno obwisły'. Tłuszcz - najlepiej olej rzepakowy do smażenia i olej sojowy do sałatek - i woda to substancje, które ją nawilżają od środka. Nasze ciało w 60 proc. składa się z wody, więc powinna być ona wartościowa, czyli najlepiej średnio zmineralizowana - z zawartością

Kiełbasa schodzi na psy

półlitrową butelkę. Znacznie korzystniejszy jest olej rzepakowy bezerukowy, który tłoczony jest również na zimno - to taka nasza 'oliwa Północy'.

Cielęcina kocha cytrusy

. Cielęcina jest także jednym z pierwszych produktów mięsnych, który można podawać dzieciom. Wraz z królikiem wchodzi w skład przecierów przygotowanych dla dzieci powyżej 10. miesiąca życia. Unikamy cielęciny od zbyt młodych cieląt. Jak ją poznać? Mięso jest blade, miękkie, mało spoiste. Zdrowa cielęcina jest

Majonezy Marty Gessler

indyka, pokrojonymi oliwkami, czosnkiem, oregano - po grecku.Gatunek oliwy lub oleju decyduje o smaku majonezu. Wypróbuj: olej z pestek dyni, z awokado, z orzechów arachidowych i rzepakowy. Dodawaj majonez w kontrolowanej ilości do: sałat, ryżu, makaronu, drobiu, ryb, owoców morza, warzyw, ziemniaków

Zielone brokuły na pochmurną jesień

. Nie sól, ponieważ musztarda jest wystarczająco słona. 500 g filetów z piersi kurczaka (bez skóry i kości) pokrojonych w wąskie paski 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 150 g migdałów zblanszowanych 1 1/2 łyżeczki świeżego korzenia

Śniadania, które oczyszczają organizm

. Posypujemy prażonym siemieniem lnianym i nasionami słonecznika. Na talerzu dekorujemy rzeżuchą lub rukolą. Podajemy z sokiem z pomidora i selera naciowego. Płatki owsiane, gryczane, nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki migdałowe, orzechy pistacje, wiórki kokosowe, 2 łyżki oleju rzepakowego, 5 łyżek

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

majeranku olej rzepakowy do smażenia 10 dag plasterków wędzonego łososia pojemniczek (150 g) gęstego jogurtu naturalnego 50 ml gęstej śmietany 2 łyżki kaparów cytryna koperek lub natka pietruszki Śmietanę i jogurt lekko ubić trzepaczką, doprawić solą. Plastry łososia pokroić w poprzek na paski. Gałązki

Co siedzi w batonach zbożowych?

, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sub. utrzymująca wilgotność (sorbitol), wiśnie liofilizowane (2,1%), żurawiny słodzone suszone (cukier, żurawiny, olej słonecznikowy), olej palmowy, otręby owsiane, cukier, miód, emulgatory (lecytyna sojowa, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych

Głupie i mądre sposoby na chudnięcie

krwi i w efekcie wypędza go z organizmu. Dlatego oleje roślinne znajdujące się wcześniej na czubku piramidy, czyli w strefie prawie zakazanej, wracają do łask. Ale tylko te z pierwszego tłoczenia? Te przede wszystkim, bo mają najwięcej witamin i przeciwutleniaczy. Ale także te zwyczajne - olej

Co jeść, by zachować pięknie opaloną, ale też i zdrową skórę?

oraz w owocach cytrusowych. Źródłami witaminy A (retinolu) będą: ryby morskie, tran, wątróbka, żółtko jaj, oleje roślinne, masło śmietankowe, śmietana, ser żółty podpuszczkowy. Jest ona niezbędna do regeneracji komórek, wzmacnia funkcje obronne skóry i zapobiega jej przesuszeniu. Ponadto witamina ta

Czas grillowania

Grillowany kurczak w sosie nektarynkowo-jeżynowymPorcje: 4 Czas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1. Jedna łyżka oleju rzepakowego i jedna łyżeczka oleju rzepakowego - oddzielnie2. Jedna łyżka kminku3. Jedna łyżeczka soli nisko sodowej - do podzielenia4. Pół łyżeczki mielonego pieprzu5. Pierś

W święta Bożego Narodzenia możemy przytyć nawet 5 kg!

przeciwnym wypadku nasz żołądek będzie obkurczony, pozbawiony soków trawiennych, co może doprowadzić do bólu brzucha, niestrawności czy problemów żołądkowych - radzi Agnieszka Piskała. Jedzmy mało i zachowajmy umiar próbując każdej potrawy, tak żeby się nie przejeść. - Pasterka jest dopiero o północy

Dania z orzechami

łyżki do dekoracji. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, wymieszaj z połową przyprawy do jabłecznika. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połową przyprawy do jabłecznika i szczyptą soli, dokładnie wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka, olej, miód, maślankę. Wlej

Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

sałata frisee lub rzymska 2 gruszki 100 g orzechów laskowych sos: 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pieprz Szalotkę pokrój w talarki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut. Umyte gruszki

Ciągnie się, przypieka, czasami kruszy. Żółty ser

Składniki 8 tortilli o średnicy 23cm 500g sera Hochland Premium Emmentaler Classic 300ml śmietany 12% sok z jednej cytryny świeża kolendra i łyżeczka posiekanej 1,5kg łopatki wieprzowej 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona 

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy – spożywczy olej roślinny wytwarzany z rzepaku. W Polsce, a także w większości krajów Europy olej rzepakowy jest podstawowym olejem roślinnym, co wynika z większej produkcji oleju w przeliczeniu na hektar powierzchni rolnej niż w przypadku pozostałych roślin oleistych

Olej

rzepakowy Olej schnący Olej sezamowy (olej łogowy) Olej silnikowy Olej skalny, (ropa naftowa) Olej słonecznikowy Olej smarowy Olej sojowy olej solarowy Olej spermacetowy (olbrot, olej olbrotowy, olej wielorybi,spermacet) Olej stopowy Olej szklany (witriol) Olej talowy, (smolej) Olej transformatorowy Olej

Olej słonecznikowy

omega 3 (w oleju rybnym, ale również w lnianym; olej rzepakowy zawiera prawie tak dużo niepożądanego tłuszczu oleinowego omega 9, jak oliwa z oliwek). W 2001 stwierdzono, że tłuszcze jednonienasycone (omega 9) oraz niektóre wielonienasycone (omega 6) sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie

Olej lniany

; olej rzepakowy zawiera prawie tak dużo niepożądanego tłuszczu oleinowego omega-9, jak oliwa z oliwek). W 2001 stwierdzono, że tłuszcze jednonienasycone (omega-9) oraz niektóre wielonienasycone (omega-6) sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie, a tłuszcze wielonienasycone omega-3

Oleje nieschnące

z miodli indyjskiej (olej neem) oliwa (łac. Oleum Olivarum) olej z orzechów laskowych olej palmowy olej rycynowy olej rzepakowy olej migdałowy (łac. Oleum Amygdalarum)

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.