czy produkty z mąki tuczą

Zielenina*

Zdrowe słodycze

Zdrowe słodycze

Tak, drodzy czytelnicy, ten felieton będzie o poszukiwaniu świętego Graala, kamienia filozoficznego i jednorożca w jednym. Czyli czy istnieje jakaś forma słodyczy, którą można jeść bezkarnie? Taka, od której tyłek nie rośnie, zęby się nie psują, a poziom cukru we krwi nie skacze niebezpiecznie?

Jak wybrać dobry chleb?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kromki świeżego chleba? Słusznie, bo chleb jest świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Tylko, czy ciemny chleb zawsze jest pełnoziarnisty? Wybierać ten w folii czy w papierze? W całości czy pokrojony? Jak powinna wyglądać idealna kanapka? Wszelkie wątpliwości rozwiewa dietetyk Wioleta Urban ze strony Okiem Dietetyka.

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

Indeks glikemiczny sprawia, że liczenie kalorii schodzi na dalszy plan. To właśnie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za oponkę na brzuchu i ochotę na słodycze. Zobacz, czym jest indeks glikemiczny, od czego zależy i sprawdź listę produktów o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym.

Czy się różni żywność ekologiczna od tej z supermarketu

Czy się różni żywność ekologiczna od tej z supermarketu

pszennej), czy zawiera cukier. Zwróć uwagę na miękkość chleba - im bardziej miękki, tym więcej syntetycznych spulchniaczy.Czy chleb tuczy? Pytamy dietetyka.W sklepie ekologicznym: pieczywo nie zawiera spulchniaczy syntetycznych, nie jest barwione, nie jest słodzone, ale pieczone z mąki pełnoziarnistej

Dietetyczne fast foody - odchudzone wersje potraw

Dietetyczne fast foody - odchudzone wersje potraw

którego dodano olej czy wypełniacze.Pieczone ziemniaki Fot. BBS   Myślisz, że ziemniaki tuczą? Tylko, jeśli je usmażysz lub polejesz tłustym sosem. Upieczony bez tłuszczu ziemniak (albo z odrobiną oliwy z oliwek) ma około 60 kCal, ugotowany - około 80 kCal. Poza tym ziemniaki mają sporo

Pasta i basta!

Pasta i basta!

wartościowym ziarnie. Takie kluski bardzo szybko się rozgotowują i łatwo "wchodzą w biodra". Tymczasem makaron typu włoskiego - smaczny i zdrowy - produkowany jest wyłącznie z mąki i wody. Mąka pochodzi ze specjalnego gatunku pszenicy durum o bardzo twardym ziarnie. Taki makaron ma więcej błonnika i

Jedzenie na poprawę nastroju

Jedzenie na poprawę nastroju

sera Sbrinz 8 dag świeżo startego sera Gruyere (Greyerzer) mąka masłoZrób ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, 1/4 łyżeczki soli i ziołami. Dodaj olej i 1/2 szklanki ciepłej wody, dobrze wyrób mikserem, potem jeszcze zagniataj przez kilka minut rękami. Przykryj i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do

Skok na wagę

Skok na wagę

- wyjaśnia dietetyczka. - Chodzi o to, aby wieczorem zrezygnować z produktów, które zawierają dużo cukrów. Dlatego po godz. 18 powinniśmy unikać nie tylko produktów zbożowych, ale i owoców. Pomarańcze czy śliwki to bomby cukrowe. Zawierają mnóstwo fruktozy, przez co mogą mieć więcej kalorii niż teoretycznie

Dieta, fakty i mity

Dieta, fakty i mity

towarzystwie. Nie chodzi tu o dobór biesiadników, tylko produktów, wz którymi go podajesz. Najgorszym złem są oczywiście śmietanowe sosy, boczek, żółty ser. Jeśli makaron będzie z mąki żytniej, a sos będzie bazował na przecierze warzywnym, pomidorach, owocach morza, ziołach, chudym mięsie, to i o tuczeniu nie

Cała prawda o kaloriach - część 2.

Cała prawda o kaloriach - część 2.

więcej niż 59 g. 7. Czy kalorie z tłuszczów nasyconych tuczą bardziej niż te z nienasyconych? Z badań wynika, iż kwasy tłuszczowe jednonienasycone (obecne m.in. w oliwie i orzechach) organizm przetwarza w energię nieco szybciej niż kwasy nasycone (np. z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, w praktyce nie

Dieta rozdzielna na podstawie diety niełączenia dr. Haya

Dieta rozdzielna na podstawie diety niełączenia dr. Haya

. Stek z frytkami? Broń Boże! Pożegnać musimy omlet z szynką, kanapkę z wędliną, musli z mlekiem... A cały problem polega na tym, że nie wolno nam łączyć ze sobą mięsa z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Obie grupy produktów można zjeść co najwyżej z warzywami i (jeśli ktoś lubi) z owocami. Że by ułatwić

Jagodzianki

Jagodzianki

, gruby papierowy ręcznikPoznaj kolejne etapy1. Przygotuj składniki ciasta i umyj jagodyNajpierw wyjmij z lodówki świeże produkty: jaja, masło, olej, drożdże i mleko. Niech się ogrzeją i uzyskają wyrównaną temperaturę pokojową. Pamiętaj o tym, żeby kupić dobrą mąkę (bardzo tania, a więc marnej jakości

Dieta niełączenia - zdrowy sposób na Wielkanoc

Dieta niełączenia - zdrowy sposób na Wielkanoc

Dieta niełączenia została wymyślona przez amerykańskiego lekarza Williama Howarda Haya. Badał on jedzenie pod kątem łączenia i doszedł do wniosku, że niektóre produkty spożywane razem tuczą, a inne potrafią obniżyć masę ciała. Spostrzeżenie to wzięło się z obserwacji czasu trawienia różnych grup

Bobasy grubasy. Jak uchronić najmłodszych przed nadwagą?

Bobasy grubasy. Jak uchronić najmłodszych przed nadwagą?

też zabijać. Że otyłe dziecko to nie jest słodki pączuszek, ale chory mały człowiek! - apeluje dr Lewitt. Wiele polskich dzieciaków, także tych najmłodszych, zaczyna dzień od słodkich płatków. Potem w szkole czy przedszkolu zjadają kanapkę z masłem czekoladowym albo baton, który rodzic wrzuci do

Słodkości Ani Przybylskiej

Słodkości Ani Przybylskiej

pistacje?T.D.: Tak. Staram się nie korzystać z gotowych rzeczy: u mnie smaki owocowe pochodzą z owoców, a nie olejków smakowych. Mamy w Polsce świetne produkty, po co używać sztucznych? Czy wiecie, ile jest u nas zastrzeżonych tradycyjnych produktów regionalnych? Ponad 600! Niestety, większości nie znamy

Dieta wysokoenergetyczna: jak jeść i nie przytyć

wszystkim glukozy. Możemy na bieżąco spalić to, co przyjęliśmy. Do źródeł węglowodanów złożonych należą przede wszystkim produkty z nieprzetworzonej mąki (np. makarony razowe), rośliny strączkowe, nasiona i orzechy.Jak dieta powinna wyglądać w praktyce?Zgodnie z zaleceniami dietetyków, 80 proc

10 niezdrowych produktów, które warto jeść

10 niezdrowych produktów, które warto jeść

szpinakiem, jeśli chodzi o jej wartości odżywcze, ale to nie powód, by z niej rezygnować. Ten rodzaj sałaty zawiera więcej, niż tylko wodę, jak zwykło się o nim mówić. Z resztą, czy jest coś złego w produktach o dużej zawartości wody? Tego rodzaju pokarmy pozwalają przecież dłużej podtrzymać uczucie sytości

Superjadło

Superjadło

świeżość, a ciemna mąka (a nie karmel czy sztuczne barwniki) nadaje mu piękny kolor. Jak go znaleźć w morzu supermarketowej waty? Kupuj chleb z nalepką ze składem, a w nim powinny być tylko mąka, woda, zakwas i sól. 4. Dzik i gęś, czyli wolne jest zdroweZ poleceniem mięsa mam problem. Wieprzowina jest

Węglowodany tuczą! Prawda czy fałsz?

Pieczywo, musli, płatki, makarony, kasze, ryże, kluski, owoce świeże i suszone, cukier, słodycze, słodzone napoje kolorowe, napoje typu cola, fast-foody są źródłem węglowodanów. Jednak każdy z tych produktów ma inny typu cukrów. Jeden - to "dobre węglowodany", czyli złożone, drugi to z

Bajeczny smak czekolady

Bajeczny smak czekolady

Napój, jaki z ziaren kakaowca - rosnącego w dżungli wiecznie zielonego niskiego drzewa - otrzymywali dawni mieszkańcy dzisiejszego Meksyku, w niczym nie przypominał współczesnej czekolady. Nie był ani słodki, ani gorący. Sproszkowane ziarno mieszano z mąką kukurydzianą, szczyptą papryki i wodą

Kolację, która nie tuczy [7 PRZEPISÓW]

Kolację, która nie tuczy [7 PRZEPISÓW]

Większość z nas uważa, że porcja pokrojonych owoców polana naturalnym jogurtem i np. miodem to idealny posiłek na wieczór. Owszem, jest to dużo lepsze rozwiązanie niż słodki jogurt owocowy, czy makaron z ciężkim sosem, jednak możesz wybrać inny wariant, który oprócz tego, że jest smaczny

Niedogotowany makaron i zielone banany? Tak!

Niedogotowany makaron i zielone banany? Tak!

). Jeśli sięgniesz po zwykły makaron z białej mąki to pamiętaj, że będzie to dużo bardziej tuczący wariant - GI wynosi aż 70.O tym, że makaron najlepiej jeść bez tłustych sosów i serów, przypominać nie musimy. Wypróbuj wariantu z owocami morza czy tuńczykiem oraz świeżymi pomidorami. Przyprawy potrafią

Czy chleb tuczy? Rozmawiamy z dietetykiem.

Czy chleb tuczy? Rozmawiamy z dietetykiem.

polecane osobom dbającym o linię. Smaczne tostyWiele osób wybiera na śniadanie szybkie i smaczne tosty z serem. Okazuje się jednak, że ten wybór nie jest najlepszy, bo nawet, jeśli pieczywo zawiera ziarna czy wypieczony jest z mąki graham, obfituje także w konserwanty i środki antypleśniowe. Tosty z

Katarzyna Wasilewska

niecki. Któregoś dnia wbiłam w nie dwadzieścia jaj, mąkę, sól, cukier i zaczęłam to wszystko pieścić dłońmi. Podpłomyki bez piasku były już prawie jadalne, ale strasznie dymiły na czerwonych fajerkach w kuchni. Miałam cztery lata.Mama patrzyła bezradnie: "Z czego teraz zrobię kolację?". Było mi

Masło klarowane

Wschodzie w krajach arabskich masło klarowane znane jest jako samna. ZastosowanieMasło klarowane znajduje wszechstronne zastosowanie w przygotowywaniu potraw. Można go używać do smażenia mięsa, ryb, jaj, warzyw. Do smażenia potraw robionych na bazie mąki takich jak naleśniki, faworki czy pączki

Zsiadłe mleko

czy sterylizowanego (a więc pozbawionego bakterii umożliwiających jego kwaśnienie), o ile do tego mleka doda się łyżeczkę pełnotłustej, niepasteryzowanej śmietany na szklankę letniego, przegotowanego mleka. Produkty spożywcze pochodne po odciśnięciu serwatki otrzymuje się tradycyjny twaróg po dodaniu drożdży, mąki

Obwarzanek

pierścień. Fakturę powierzchni obwarzanka tworzą sploty w formie spirali, ma kolor od jasnozłocistego do jasnobrązowego, z wyraźnym połyskiem. Wytwarzany jest z mąki pszennej (możliwe jest stosowanie do 30% mąki żytniej), tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto jest odstawiane

Chleb prądnicki

. Produkowany jest w dwóch kształtach – owalnym i okrągłym. Bochenki owalne można kupić w wadze 14 lub 4,5 kg i o wielkości odpowiednio 95 – 100 cm lub 60 – 65 cm. Chleb okrągły ma 4,5 kg i średnicę 45 – 50 cm. Chleb ma kolor ciemny i obsypany jest otrębami żytnimi. Wykonany jest z mąki

Panierowanie

Panierowanie – w sztuce kulinarnej obtaczanie np. produktu przeznaczonego do smażenia w panierce.Tradycyjna panierka składa się z substancji wiążącej (rozmącone jajko) i mąki lub bułki tartej. Najczęściej stosuje się następujące kompozycje jajko i tarta bułka (np. do kotletów schabowych

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.