dekoracja półmisków

mint.

Sałatki z owocami

Sałatki z owocami

Słodkie owoce w wytrawnych sałatkach? Czemu nie! Dojrzałe w letnim słońcu brzoskwinie, słodkie melony i arbuz znakomicie komponują się z pikantnymi listkami rukoli lub endywii oraz ostrymi serami. Zobacz nasze pomysły na lekkie sałatki z letnimi owocami, które sprawdzą się jako danie na lekki lunch w słoneczny dzień.

Ryba po grecku

Niewiele ma wspólnego z Grecją, za to jest popularna w Polsce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach, więc na wigilię możesz przygotować ją z wyprzedzeniem

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Dieta na energię to nic innego, jak pełne wartości odżywczych warzywa i owoce, zioła i pobudzające przyprawy. Dietetycy Anna i Krzysztof Wojdat (Dietbox.pl) ułożyli 7 przepisów na potrawy, które dają witaminowy zastrzyk energii.

Truskawki z alkoholem. 7 niewinnych przepisów które poprawiają nastrój

Truskawki z alkoholem. 7 niewinnych przepisów które poprawiają nastrój

(dla 4 osób)   Składniki 12 dużych (najlepiej ze sporymi szypułkami)  truskawek wytrawne  sherry pieprz   Sposób przygotowania Umyte i osączone truskawki kroimy wzdłuż na połówki, nie odrywając szypułek. Owoce układamy na półmisku, skrapiamy sherry i schładzamy w

Ekspresowa kolacja

Ekspresowa kolacja

pestek dyni kiełki rzodkiewki lub brokuła sól czosnkowa pieprz krążki pieczywa wycięte z większych kromek (mogą być też kwadraty) Twarożek utrzyj z jogurtem. Zmiksuj pestki dyni (trochę odłóż do dekoracji), natkę i listki bazylii. Stopniowo dodawaj twarożek z jogurtem. Miksuj jeszcze przez chwilę

Ciepłe sałatki na obiad

Ciepłe sałatki na obiad

grilluj na średnim ogniu z obu stron po ok. 8 minut, aż mięso będzie upieczone. Patelnię z kurczakiem zestaw z ognia. Filety pokrój w 1 cm kostkę. Kuskus przełóż na półmisek i spulchnij widelcem. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodaj cebulkę, kurczaka pokrojonego w kostkę i awokado

Lekkie i zdrowe przekąski

Lekkie i zdrowe przekąski

pomidory pokrój w grubą kostkę. Z ziół usuń twarde łodyżki, drobno posiekaj i przełóż na duży talerz. Z sera formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora. Każdą kulkę obtaczaj w ziołach i przekładaj na półmisek z wyższym brzegiem. Gotowe kulki polej

Pogryzając przed telewizorem

Pogryzając przed telewizorem

wodę. Partiami wkładaj kulki do górnej części garnka i gotuj na parze pod przykryciem około 10 minut.. Wymieszaj składniki sosu, dopraw solą i pieprzem. Ugotowane kulki wystudź, nabij na wykałaczki i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem.   Koszt: około 18 złotych Składniki: 150 g surowe wędzonej

Stół - gwiazdą Wigilii

Jak wygląda tradycyjna dekoracja polskiego stołu wigilijnego? Czy sprowadza się tylko do położenia białego obrusu?Kolacja wigilijna jest w polskich domach raczej tradycyjna. Największą uwagę przywiązuje się do przyrządzenia pysznego karpia i ugotowania barszczu. Gotowanie tylu potraw jest

Dieta odkwaszająca

Dieta odkwaszająca

twarożkiem, dodajemy szczypiorek, sok cytrynowy, czosnek, przyprawiamy chilli i solą. Masą napełniamy formę, wyrównując wierzch. Przykrywamy folią kuchenną, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i, trzymając za wystający pergamin, wyciągamy terrinę na półmisek. Delikatnie usuwamy

Kasztany - dania na jesienne i zimowe dni

Kasztany - dania na jesienne i zimowe dni

rosół, wlewamy ocet oraz sos z kaczki. Kiedy będzie już ciepły, wkładamy owoce i kasztany, a następnie mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Podajemy ładnie ułożone na półmisku. Porady i artykuły W krainie kasztanów - specjalności kuchni francuskiej Autor Ludwik Lewin

Owocowe przekąski

Owocowe przekąski

Składniki: 6 łyżek zielonej herbaty liściowej 1 niepełna (ok 220 ml) szklanka mleka 450 ml śmietany kremówki 30 proc. 8 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny kilka winogron i listków mięty do dekoracji   Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotuj

Figa ze smakiem

Figa ze smakiem

małych kromek ciemnego pieczywa lub pumpernikla 4 dojrzałe figi 8 plasterków prosciutto 150 g koziego twarożku kilka listków rukoli, umytych, do dekoracji sól, pieprz Figi pokrój na ćwiartki. Twarożek spulchnij widelcem, dopraw solą i pieprzem. Na każdej kromce rozsmaruj po łyżce sera, ułóż na

Na ten jeden wieczór

Na ten jeden wieczór

Filiżanka do kawy: 74 zł; spodek śr. 17 cm: 64 zł; talerz śr. 21 cm: 9 zł; półmisek śr. 33 cm: 255 cm/ Villeroy & Bochod 15 zł, papelier.pl5,99 zł/50 szt., IKEAMiska w kształcie gwiazdy, śr. 24 cm, 84 zł, fide.pl19,90 zł/6 szt., IKEAWianek o śr. 29 cm, 39 zł, home & youSrebrny świecznik renifer, 65

Menu dnia z domową pizzą

Menu dnia z domową pizzą

ćwiartka dojrzałego arbuza 350 g pomidorków cherry różnego rodzaju 150 g sera koziego oliwa z oliwek sól, pieprz, listki mięty do dekoracji Za pomocą specjalnej łyżki wydrąż kulki z arbuza, przełóż je do miski na sałatkę. Dodaj pomidorki cherry (jeśli są duże, poprzekrawaj je na pół) oraz pokruszony ser

Obiad pod znakiem pomidora

Obiad pod znakiem pomidora

do dekoracji Wywar zagotowujemy, ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Myjemy pora, kroimy w plasterki i dorzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wsypujemy odcedzony groszek i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem

Jajka faszerowane na wielkanocny stół

Jajka faszerowane na wielkanocny stół

do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem. Oryginalne i proste do wykonania pisanki

Przekąski w wielkim mieście

Przekąski w wielkim mieście

do dekoracji: rzeżucha lub kiełki lucerny Przygotuj pulpeciki: Do miski przełóż mielone mięso. Dodaj odciśniętą, porwaną na kawałki bułkę, jajko, pietruszkę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj (masa powinna być spójna i dać się formować w pulpeciki). Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa

Gęsina na świętego Marcina

Gęsina na świętego Marcina

półmisek, polewamy sosem i podajemy. Idealnym dodatkiem do gęsi są knedle i czerwona kapusta. (dla 6-8 osób)   Składniki 1  gęś 4 szklanki wody 6 suszonych  grzybów po 1  marchwi pietruszce oraz  cebuli 1 łyżka masła natka pietruszki 1,5 szklanki gryczanej

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

mokki; nie może być zbyt intensywna; ponieważ wtedy deser nabiera gorzkawego smaku - autorka]. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i pomału dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając. Zanurzamy 30 biszkoptów w kawie, tak aby zbytnio nie nasiąkły, i układamy je w jednej warstwie na okrągłym półmisku

Desery i koktajle owocowe - gotowe w 10 minut, albo mniej

Desery i koktajle owocowe - gotowe w 10 minut, albo mniej

przygotowania Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy

Owoce z procentami

Owoce z procentami

osączone z zalewy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu i przekładamy do wody z lodem, aby wystygły. Chłodne układamy na półmisku. W tym czasie doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy startą gałkę muszkatołową do smaku.500 g

Smakowite przekąski

Smakowite przekąski

stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół. 500 g  krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami 1 mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta papryki w proszku sól Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili

Czas na pory

ciastem, brzegi wsuwając do środka formy, zrobić w cieście kilka nakłuć. Posypać grubą solą. Wstawić do gorącego (180 st. C) piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż ciasto podrośnie i się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę

Tuńczyk na śniadanie, obiad i kolację

łyżeczka otartej skórki cytrynowej 5-6 posiekanych gałązek selera naciowego 2 małe czerwone cebule 3 łyżki natki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 20 listków cykorii natka do dekoracji Przygotuj sos: utrzyj majonez z sokiem i skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę

7 pomysłów na dania z rzodkiewką

na sicie solą, wymieszaj i zostaw na 5 minut, aby wyciekł sok. Rzodkiewki umyj, pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj, dobrze odsącz i drobno pokrój. Na półmisku układaj warstwami ogórki, plasterki jajek i rzodkiewki, każdą warstwę polewając sosem i posypując szczypiorkiem. Autor: Aneta Kosiba

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz dekoracja: kiełki rzeżuchy lub świeży koperek Przygotuj rybę: filet oczyść, umyj i osusz, pokrój w kostkę 3 x 3 cm, przełóż do dużego, szerokiego naczynia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku zagotuj wodę, dodaj cebulę, sól, cukier

12 potraw na Wigilię

cebule zalej 3-4 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godziny. Wywar odcedź. Ugotowane warzywa wykorzystaj do dekoracji potraw (karpia w galarecie, zupy grzybowej) lub do sałatki warzywnej. Barszcz czerwony ok. 1 litra wywaru warzywnego barszcz w

Sałatki w dziesięciu odsłonach

przygotowane składniki sałatki, polej sosem cytrynowym i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Na półmisku lub na talerzykach ułóż pokrojoną sałatę rzymską, ułóż na niej porcje sałatki tuńczykowo-rzodkiewkowej i od razu podawaj. Przepis: Miesięcznik Kuchnia Składniki: 12 płatów ciasta na won tony (każdy płat

Sposób na ogórki

plasterków i odłóż je do dekoracji. Resztę ogórka obierz, usuń nasionka, a miąższ pokrój w dość grubą kostkę. Posiekaj szalotkę i estragon, zmiksuj w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przypraw do smaku solą, wstaw do lodówki. Przed podaniem zamieszaj, posyp listkami

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

cząstki na półmisku, tak aby lekko zachodziły na siebie. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą, posypujemy estragonem, solimy i pieprzymy. Na każdej cząstce melona układamy po plasterku limonki.   Carpaccio z cukinii z miętą Składniki 50 dag niedużych  cukinii garść listków mięty 2 łyżki

Kuchnia turecka: borek, pilaw, kofta i kebab

  mięty 60 dag  pomidorów 50 ml octu winnego sól, pieprz, cukier 2 łyżki oliwy mięta i cząstki cytryny do dekoracji   Sposób przygotowania Jedną cebulę posiekaj, dwie pokrój w cieniutkie krążki. Czosnek posiekaj. Mięso pokrój na 16 kostek równej wielkości, ponadziewaj na

Szybkie, aromatyczne menu na letni dzień

  wołowej lub rostbefu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 1 spora szalotka pokrojona w piórka po 1,5 łyżki octu balsamicznego i czerwonego octu winnego grubo mielony czarny pieprz   Sposób przygotowania Rukolę opłucz, osusz, przełóż na duży półmisek. Rozgrzej oliwę z

Przekąski do piwa

czasu do czasu obracając, smażymy około 10 minut, aż się zarumienią z obu stron. Przekładamy łososia na półmisek i skrapiamy sosem mojo. Podajemy na gorąco z pozostałym sosem w miseczce do zamaczania. 500 g krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy 2 drobno

Jak pączek w maśle

smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy usmażyły się także w środku. Kolejno osączamy je z tłuszczu, zanurzamy w przygotowanym syropie i przekładamy na półmisek. Jeśli zostanie trochę syropu, możemy podać go w dzbanku. 50 g drożdży 400 g mąki 6 łyżek cukru

Z ryżem, makaronem i kaszą - sycące sałatki

posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Dodaj

Smacznego jajka

Jajka nadziewane kremem łososiowym Składniki: 6 jajek kurzych, ugotowanych na twardo 125 g kremowego serka do kanapek 2 plastry wędzonego łososia (ok. 50 g), drobno posiekane 2 łyżki posiekanego, drobnego szczypiorku sól, pieprz koperek, do dekoracji Jajka poprzekrawaj na pół, delikatnie

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

obsmażamy na oliwie. Układamy je na półmisku i polewamy octem wymieszanym z cukrem, pieprzem i solą. Posypujemy siekanymi czosnkiem, natką oraz rozmarynem. (dla 6 osób)   Składniki 3  papryki (czerwona, zielona, żółta) 2  bakłażany 2 małe  cukinie 3 ząbki  czosnku

Jedzenie na poprawę nastroju

włoskich ciasteczek amaretti lub innych kruchych ciasteczek migdałowych 4 łyżki cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki rumu bita śmietana i kolorowe jadalne kulki do dekoracji Przygotuj białe pralinki: śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrami i powoli podgrzej, ale nie

Smaczne przyjęcie

do smażenia lub masło klarowane 1 opakowanie papieru ryżowego rzeżucha lub kiełki do dekoracji Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój na równe kawałki (najlepiej na małe kostki), pora - w półplasterki, obraną cebulkę na ćwiartki, a połowę szczypioru posiekaj na duże kawałki (pozostały zachowaj do

Idziemy na jagody!

naleśników. Lody z gorącym sosem jagodowym 10 dag lodów waniliowych lub śmietankowych 10 dag jagód 30 ml wódki świeża melisa 10 ml syropu klonowego do dekoracji wiórki z czekolady Syrop klonowy podgrzewamy w rondlu, dodajemy alkohol i jagody. Chwilę gotujemy, aby odparować nadmiar wody. Gdy sos

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, rumienimy z obu stron i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy obrany, rozgnieciony czosnek, dolewamy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka przekładamy na półmisek. Do rondla wlewamy jajka ubite z sokiem z cytryny i, ciągle mieszając, doprowadzamy do

Indyjskie klimaty

, posypujemy curry lub garam masala. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170°C. Wyjmujemy blachę z piekarnika, układamy bakłażany na półmisku, delikatnie skrapiamy miodem, posypujemy listkami kolendry i pestkami granatu. 1 l jogurtu szczypta curry sól 4 łyżki posiekanych kiełków lucerny (lub rzeżuchy) + 1

9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu

;cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co

Proste i niedrogie dania z rybą

pomidorowego 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu sól 2 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier natka pietruszki do dekoracji Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko

Tessa Capponi-Borawska. Świąteczne tradycje

obiadu w pierwszy dzień świąt. Ułożony na srebrnym półmisku, otoczony płomieniami ? dzięki porcji brandy, która została podgrzana, wylana na ciasto i zapalona.Tym, którzy mieli siłę i ochotę po obfitym obiedzie i deserze, o piątej po południu podawano jeszcze herbatę. A do herbatki kawałek ciemnego i

Awokado na 7 sposobów

wężowy 1 posiekana cebula dymka 1-2 łyżki białego lub czarnego sezamu (uprażonego na suchej patelni) posiekany szczypiorek ew. trochę czerwonego kawioru do dekoracji   Sposób przygotowania Mieszamy sos sojowy, ocet, sok z cytryny, wasabi i olej sezamowy. Do powstałego sosu wkładamy

Smakołyki z korca maku

podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu" Autorka: MARJA DISSLOWA, b. dyrektorka lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego. Wyd. Polskie R. Wegnera)Łamańce z makiemSkładniki:25 dag maku 10 dag bakalii (rodzynki, migdały

Sałatki z bobem. Przekąski na lato

oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed

Pod chmurką smakuje najlepiej!

cukier, sok z limonki, imbir oraz posiekaną bazylię i wymieszaj. Podawaj schłodzony z kostkami lodu. Do dekoracji koktajlu użyj kulki z truskawek i melona nadziane na wykałaczki. Autor: Karol Okrasa Korzystaj z wolnego dnia - zabierz koc, rodzinę, trochę pyszności i ruszaj na piknik! Świeże powietrze

Ugotuj.to na Święta: sandacz w sosie śmietanowym

białego wina 230 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka kaparów, posiekanych + kilka całych kaparów do dekoracji sól, kolorowy pieprz, szczypta tymiankuSposób przygotowania: Na patelni rozgrzej sklarowane masło, dodaj pokrojony boczek. Podsmaż boczek na złoty kolor, przełóż z patelni na talerzyk.Filety z ryby

Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

miseczkach awokado 3 zdrowe (dojrzałe ale dość jędrne) owoce awokado puszka krewetek w zalewie 2 duże cytryny ok. 200 ml rzadkiej śmietanki 2 łyżki słodkiego mleka 2 łyżeczki żelatyny pieprz sól świeżo ścięta rzeżucha lub koperek i natka pietruszki do dekoracji Żelatynę moczyć w odrobinie

Przepisy na przeziębienie: cebula

, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy sos. Mieszamy

Karnawałowe menu

pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę

Szparagi na start

wierzch za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem. Przepis: Nowa Kuchnia Polska Składniki: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz 3-4 łyżki oliwy 2 plastry wędzonego łososia 1 razowa grzanka, pomidorki koktajlowe do dekoracji Obieramy i gotujemy białe i zielone szparagi

Smaczne przekąski

jeszcze 15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Przygotuj sos: szalotki drobno posiekaj, przełóż do miski i wymieszaj z musztardą, octem i posiekaną bazylią. Dodaj 4 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i całość wymieszaj. Sos możesz także zrobić w blenderze, miksując wszystkie jego składniki. Na dużym półmisku rozłóż

Przepisy z pomarańczami

. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy

Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

;czosnku sól, pieprz   Sposób przygotowania Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Roszponkę układamy na półmisku. Na warstwie roszponki

Wykwintny obiad z wołowiną

półmisek. Rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i rozmarynem, podgrzewamy razem ok. 4 minuty. Usuwamy czosnek i rozmaryn, a na pachnącym tłuszczu podsmażamy mięso pokrojone w dość cienkie plasterki (1/2 cm). Smażymy około minuty, z każdej strony, a potem wyjmujemy łyżką cedzakową. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

parmezanem. Spaghetti ugotowane według przepisu na opakowaniu odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy do chwili, gdy jajka lekko się zetną. Dodajemy stopiony boczek z cebulą. Przekładamy na półmisek lub podajemy w naczyniu, w którym danie było przyrządzane

Awokado: zielona dawka witamin

(oczyszczony z pestek, nieobrany, pokrojony w kosteczkę jak tuńczyk i awokado) posiekana  cebula dymka 1-2 łyżki białego lub czarnego sezamu (uprażonego na suchej patelni) posiekany szczypiorek, ew. trochę czerwonego kawioru do dekoracji   Mieszamy sos sojowy, ocet, sok z cytryny

Przysmaki z makiem

(przepis z książki Marii Disslowej "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu", Wyd. Polskie R. Wegnera, 1936 r.)   Składniki 8 żółtek 12 dag cukru 1 laska  wanilii

Małe co nieco na "babski" wieczór

groszek i posiekaną cebulę. Dopraw majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku rozłóż dekoracyjnie odłożone liście cykorii, na każdy nałóż po porcji sałatki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Oprócz selera naciowego, szynkowe roladki można przygotować także z innymi

Kuchnia arabska pachnie przyprawami

szklanki rodzynek (najlepiej sułtanek) 2 łyżki soku z cytryny 4 płaty ciasta filo (45 x 30 cm) 3 łyżki tartej bułki Dekoracja: po 1 łyżeczce grubego cukru i mielonego cynamonu  Sposób przygotowaniaWymieszaj przygotowane składniki przyprawy ras el hanout. Mieszankę tę możesz przechowywać

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

;Dekoracja: marchewka daikon (biała rzodkiew) świeży ogórek czerwony kawior cząstka cytryny  Oraz: japoński sos sojowy chrzan wasabi  Sposób przygotowaniaUżywając bardzo ostrego noża usuń skórę z ryb. Następnie włóż filety do zamrażalnika i poczekaj, aż będą na tyle twarde, aby

Przepisy z PRL

mieszamy. Łyżką formujemy ciasteczka, układamy je na półmisku i odstawiamy do ostygnięcia. Można użyć ryżu preparowanego zamiast płatków.Składniki 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 galaretka cytrynowa 1 paczka herbatników 1 szklanka bakalii 1 paczka 

Chcesz dobrze zjeść i najeść się do syta? Kuchnia niemiecka

i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masła, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż

Przekąski przed telewizor

paluszków grissini 16 plasterków szynki parmeńskiej rukola, do dekoracji Każdy paluszek owiń plasterkiem szynki. Ułóż paluszki na półmisku, wyłożonym listkami rukoli. Podawaj razem z suszonymi pomidorami w oliwie oraz oliwkami.

Slow food - na wiosenną sjestę

zależności od wielkości. Z ziół usuń twarde łodyżki, drobno posiekaj i przełóż na duży talerz. Z sera formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora i kapara. Połowę kulek obtocz w ziołach i przełóż na półmisek z wyższym brzegiem. Drugą połowę kulek

Kuchnia marokańska. Smakosze północnej Afryki

poszatkowany, pęczek natki pietruszki 8  jaj 50 dag migdałów sparzonych i obranych ze skórki 20 dag grubego cukru 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego   Do dekoracji: 3 łyżeczki  miodu 10 g poszatkowanych migdałów uprażonych na suchej patelni szczypta  cynamonu

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

, posyp natką. Warzywa i mięso możesz ułożyć na półmisku i podać razem z rosołem. Same warzywa możesz też zużyć do przyrządzenia sałatki jarzynowej, a mięso nadaje się znakomicie na farsz do krokietów i pierogów. Autor: Nowa Kuchnia Polska Z makaronem, z ryżem, a może... z kubka? Pomidorową można podać

Piknik, grill, wycieczka - jemy w plenerze

posiekaną cebulą, czosnkiem, musztardą, sosem worcester i tabasco. Mięso oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, obsmaż na rozgrzanej oliwie z masłem, polej przygotowaną mieszanką, przykryj i duś około 20-25 minut. Łyżką cedzakową przełóż na półmisek, sos trochę odparuj i polej mięso. Autor

Gotowanie na parze dla wymagających

: śmietankę zagotowujemy, dodajemy masło i, mieszając, sok z cytryny oraz posiekany drobno koperek (kilka gałązek zostawiamy do dekoracji). Ruloniki obkładamy warzywami i dekorujemy koperkiem. Sos podajemy osobno. Składniki 4 filety (każdy o grubości około 2,5 cm) z  łososia 2 łyżki wina ryżowego

15 obowiązkowych dań do ugotowania w lipcu

bryndzy cukier, sól,  pieprz   Sposób przygotowania Obrane marchewki (odkładamy trochę natki do dekoracji) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę cukru, solimy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut - marchewka powinna być jędrna. Dodajemy strączki lub

Desery z owocami - najsmaczniejsze latem

, przecinamy na połówki, wyjmujemy pestki i układamy na półmisku. W tym czasie doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową do smaku. Zestawiamy syrop z ognia i po wystudzeniu polewamy nim owoce. Schładzamy pod przykryciem w lodówce. Deser podajemy posypany

Lekko na lato

pieprz oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia) 1-2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorem do dekoracji   Ogórki obierz, pokrój w kawałki. Cebulki obierz i posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i łyżką wyskrob miąższ. Do miąższu dodaj ogórki, cebulki i ocet (lub sok z cytryny

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

średnicy 10 cm. Na każdym układamy łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotujemy pierogi w dużej ilości osolonej wody i wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy mak. Układamy pierogi na półmisku, polewamy sosem maślano-makowym i posypujemy tartym parmezanem. Podajemy

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

opakowanie (50 dag) mrożonego ciasta francuskiego 3 gałązki bazylii do dekoracji Nadzienie: 50 dag pomidorów 20 dag koziego sera 1 cebula 3 łyżki oliwy sól pieprz Nagrzej piekarnik do 190°C. Ciasto rozmroź, a gdy będzie miękkie i elastyczne, wyłóż nim formę na tartę. Wystające brzegi ciasta odetnij

Rodzinny obiad wielkanocny

. Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką

Menu dnia z rozmarynem

. Po tym czasie usuń liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Śmietankę wymieszaj z rozmarynem i skórką z cytryny. Odłóż 2-3 łyżki śmietanki do dekoracji, a resztę wlej do zupy. Przed podaniem ozdób miski z zupą pozostałą śmietanką. Autor: Zuzanna Wiciejowska Muffiny to nie tylko smakowita przekąska do

Boże Narodzenie za granicą

kontynuuj pieczenie pod przykryciem,  pamiętając, by co jakiś czas polewać indyka sosem z brytfanki. Do farszu, który nie zmieścił się do indyka, dodaj pozostawione kasztany, trochę wywaru, wymieszaj i upiecz pod przykryciem w osobnej brytfance.  Upieczonego indyka podaj na dużym półmisku

Liście limonki kaffir

sól, do smaku) 1 papryczka chili, niezbyt ostra, pokrojona w plasterki świeżo mielony, czarny pieprz listki tajskiej bazylii, do dekoracji Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę oraz posiekany imbir i smaż mieszając, aż szalotki się zeszklą. Dodaj kawałki kurczaka i obsmażaj przez 3-4

Pascha luksusowa

rozkrojonych jaj przetrzeć przez sito, a potem utrzeć z masłem i cukrem na pulchną masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce zmielony ser, utartą wanilię lub aromat waniliowy, rodzynki, drobno posiekane orzechy,migdały i skórkę pomarańczową (trochę bakalii zostawić do dekoracji). Dość wysokie naczynie wyłożyć

Na jagody

Przygotuj:25 gotowych sporych bezików,7- 8 kulek lodów cytrynowych,15 dag jagód.Sos:30 dag jagód,3 łyżki cukru.Do dekoracji:300 ml kremówki,łyżka cukru pudru,skórka otarta z cytryny Sposób przyrządzania:Owoce starannie umyć, osączyć, zmiksować z cukrem i przetrzeć przez sitko. Na półmisku

Dziczyzna. Kuchnia myśliwska

szklanki sosu pieczeniowego 2 łyżeczki osączonego z zalewy zielonego pieprzu (grubo pokrojonego) 2 łyżeczki masła natka do dekoracji  Sposób przygotowaniaRozgrzej piekarnik do 210°C, ustaw ruszt na środkowej pozycji. Mięso umyj i osusz, natrzyj pieprzem i połową soli. W brytfannie na

Jajko w roli głównej

dla 4 osób 4 jajka 1-2 łyżeczki octu 2 bułki typu kajzerka 4 plastry szynki parmeńskiej 1 łyżka oliwy sos: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy typu dijon 150 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka szczypiorku sól pieprz do dekoracji: czerwony pieprz 1

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać. Marynowane grzybki posiekać i kilka odłożyć do dekoracji. Jabłka, cykorię i połowę buraczków pokroić oraz wymieszać. Ułożyć na filetach i zawinąć. Połączyć miód z oliwą, grzybkami, koperkiem, chili

Babcine przepisy wigilijne

cytrynowym (lub octem). Ruloniki śledziowe ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj natką. Składniki: 1 (2,5 kg)   karp 3  marchewki 1 pietruszka 20 dag  selera 4 cebule 1/2 łyżeczki   imbiru 10 ziaren pieprzu   Sos z piernikiem: 1 szklanka 

Kuchnia peruwiańska: czy tylko ziemniaki i kukurydza?

;cytryny i 1 pomarańczy 1 pierś kurczaka 1 awokado 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz paski awokado i czerwonej papryki czarne oliwki Do dekoracji: cebula marynowana w czerwonym occie Sposób przygotowaniaZiemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (ok. 15 min). Obieramy i siekamy cebulę

Wiosenna dieta bez wyrzeczeń

pokruszonego pieprzu. Patelnię z powierzchnią teflonową (najlepiej grillową) smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej steki, tak aby na siebie nie zachodziły. Smażymy 10 minut, często je obracając. Gotowe steki przekładamy na półmisek i trzymamy w cieple. Następnie patelnię

17 obowiązkowych dań do ugotowania w październiku

muszkatołowej pieprzu soli kminku i marokańskiej przyprawy Ras El Hanout (można zastąpić żółtym curry), 1 kg owoców  pigwowca po 1 łyżeczce cukru i  cynamonu 3 łyżki płynnego  miodu 2-3 łyżeczki listków kolendry lub natki pietruszki do dekoracji   Sposób

Pomarańczowa uczta

jeszcze 2-3 min. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy na durszlaku, a potem przekładamy na ciepły półmisek. Podajemy ze zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem pudrem. Do pierogów pasuje też osobno podana gęsta śmietana. (dla 8 osób)   Składniki 50 dag

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

minuty z każdej strony. Ułóż na półmisku, posyp listkami kolendry. Możesz podawać z sosem rybnym.Dla 2-3 osób Składniki 1 paczka (25 dag)  paluszków krabowych olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia 1 łyżka  pasty tamaryndowej (w sklepach z żywnością orientalną) 1/4 szklanki

19 potraw z żurawinami

pieprzem, wymieszaj z pietruszką. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku razem z paskami selera i chutneyem.1 por100 g czerwonej soczewicy600 g filetów z solisól, pieprz1 łyżka soku z cytryny3 łyżki masła2 łyżki brązowego cukru100 g świeżych żurawin amerykańskich250 ml bulionu drobiowego (lub sosu

Z pomarańczą tańczą

czosnku, sól, pieprzPomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kladziemy plastry pomarańczy

Makaron z mięsem. 10 najlepszych przepisów

warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu (1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów. (dla 4 osób) Spaghetti con sugo di pomodoro e pollo  

Menu na "Śniadaniu wioślarzy"

na ostrym ogniu w mieszance oliwy i masła po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od wielkości kotlecików i od tego, jak krwiste mięso lubimy - w każdym razie muszą być w środku różowe). Posypujemy resztą tymianku i podajemy na ogrzanym półmisku, z sezonowymi warzywami.Składniki 1 duży

Japonia

, przydadzą się do dekoracji półmiska). Chrupkie rumiane krewetki osączać na papierowym ręczniku i przekładać na półmisek. Obok postawić solniczkę i talerzyk z pokrojoną na cząstki cytryną. Taką przekąskę można podać nawet na bardzo eleganckim przyjęciu. 100 g - 195 kcal.Ryba zapiekana z jajami - porcja 4,50

Strasznie smaczne Halloween

o odpowiedniej dekoracji stołu. Między półmiskami i paterami ułóż kolorowe liście i małe dynie ozdobne oraz miseczki z żelkami w kształcie dżdżownic (dla większego realizmu, żelki możesz ułożyć na warstwie ziemi z pokruszonego murzynka). Zupa z dyni Taką zupę dyniową możesz podać w wydrążonych

Kapusta pekińska

zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki, rozprowadzić ją bulionem z kostki. Włożyć do rondelka kapustę, wymieszać z zasmażką, dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec wlać kieliszek białego wina. Już na półmisku można kapustę polać tłuszczem ze stopionego, pokrojonego w kostkę boczku. Do tego podać