desery z galaretki owocowej

Julia Florkiewicz

Menu dnia z hreczniakami

Menu dnia z hreczniakami

W dzisiejszym menu dnia proponujemy zupę rybną z Kaszub i hreczniaki kresowe, czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu oraz kolorową galaretkę owocową na deser.

Owoc na poczekaniu

Czekając niecierpliwie na nadejście sezonu, na świeże i soczyste truskawki, wiśnie i czereśnie, nie musimy wcale rezygnować z owocowych deserów. Możemy sięgnąć po owoce egzotyczne albo mrożone. malinowy zefirek albo galaretka z pomelo to gwarancja dobrego humoru w pogodny majowy weekend

Charlotta

Poza podobnie brzmiącą nazwą, Europejska charlotta niewiele ma wspólnego z naszą szarlotką. To deser wytrząśnięty z formy, którą wyłożono biszkoptami i wypełniono kremem, owocami lub czymś równie pysznym

Mus z mascarpone i owocami

Mus z mascarpone i owocami

konsys-tencję. Ważne, aby, wlewając galaretkę do owoców, stale miksować mus, inaczej masa zacznie się ścinać. Jeśli nie mamy likieru Passoa, można go zastąpić sokiem z cytryny lub limonki. Deser jest dość kaloryczny, więc dbający o linię mogą zrezygnować przynajmniej z dodawania cukru do owoców. Mus

Bezy

Bezy

innych deserach, są fantastycznym dodatkiem do semifredo (Semifreddo z truskawkami i likierem). A niektórzy pewnie pamiętają deser z bez, bitej śmietany i kolorowych kostek owocowych galaretek układanych na przemian warstwami w przeźroczystej salaterce, która w moim dzieciństwie była ozdobą wielu przyjęć

Mięta na cztery sposoby

Mięta na cztery sposoby

gorzkiej czekoladyWszystkie składniki sosu dokładnie ucieramy. Podajemy do lodów i budyniów waniliowych oraz śmietankowych oraz do galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki.Rada: Sos z dodatkiem liści mięty nadaje się również do potraw z mięsa. Pasuje szczególnie do jagnięciny i dań z dziczyzny.1 i 1/2

Dania na upały

Dania na upały

Kiedy upał odbiera apetyt warto sięgnąć po taką zupę owocową. Jej atutem jest kuszący słodyczą smak i możliwość podania jej w orzeźwiającej, bo dobrze schłodzonej wersji. Optymalny czas chłodzenia, to 30 minut.Chłodnik włoski z melona i pomarańczy2 dojrzałe melony po ok. 80 dag (o kremowym i

Kawa na ciepło i zimno

Kawa na ciepło i zimno

na zimno, polecamy kawową granitę. Deser ten pochodzi z Sycylii i zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem soków owocowych (np. cytrynowego), ale także kakao czy kawy.Granita kawowa 3 łyżki cukru 1 litr mocnej kawy 200 ml śmietany kremówkiCukier rozpuść w gorącej kawie, odstaw do ostygnięcia. Wlej

Menu dnia z pyszną zapiekanką

Menu dnia z pyszną zapiekanką

kruche ciasto, pomidory malinowe, jogurt i przyprawy.Przeczytaj przepis na zapiekankę rybną z pomidorami Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdźW przepisie naszej czytelniczki na sernik na zimno podoba nam się to, że tego deseru nie trzeba pilnować, chroniąc np. przed

Sezon na truskawki!

Sezon na truskawki!

do lodówki na min. 2 godziny, aby galaretka całkiem stężała.Autor: Zuzanna WiciejowskaKoktajl z truskawek to doskonały lekki deser (lub drugie śniadanie). Jest o wiele zdrowszy niż gotowe, "sklepowe" jogurty. Możesz go dosłodzić lub nie - wedle uznania. Zdrową alternatywą dla cukru będzie

Desery dla kawosza

Desery dla kawosza

proporcje ok. 2 łyżeczek.Autor: Aneta KosibaKawa czy lody na deser? Nie musisz wybierać - włoska granita to deser w postaci na wpół zamrożonej, przypominającej konsystencją sorbet lub lody. Występuje w różnych smakach - najczęściej owocowych, ale nasza wersja z kawy też jest popularna. Granita (deser kawowy

Jedzenie, które doda Ci energii!

Jedzenie, które doda Ci energii!

: deser z mandarynkami, bakaliami i jogurtem . Sprawdź przepisy na poranne posiłki pełne zdrowia i cennych składników. Dania bogate w węglowodany złożone będą trawione dłużej. Od dziś śniadanie dostarczą 25% codziennego zapotrzebowania energetycznego, poprawią koncentrację i nastrój, a dodatkowo pomogą

Słodki Paryż - najpiękniejsze desery ze stolicy Francji

Słodki Paryż - najpiękniejsze desery ze stolicy Francji

, galaretka z wina i korzennych przypraw oraz cząstki świeżych fig - tej owocowej tarty można skosztować w cukierni Hugo & VictorHarmonie, czyli "harmonia" to delikatne ciastko z pistacjowej bezy wypełnionej truskawkowym kremem. Całość wieńczą świeże owoce i bita śmietana. Cukiernicy Laduree

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

ml słodkiej śmietanki 30 proc. sok z 2 pomarańczy 30 g żelatyny lub galaretki truskawkowej 6 łyżek cukruPrzygotuj spód sernika: biszkopt pokrusz i wymieszaj z cynamonem, dodaj rozpuszczone masło oraz cukier i dokładnie wszystko wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, na

Słodkości za parę złotych

Słodkości za parę złotych

Nieco zapomniana i niedoceniana, ale przywodzi na myśl miłe skojarzenia z dzieciństwem. Kup kaszę mannę i wyczaruj z niej interesujący deser. Kosteczki posypane cynamonem i orzechami zadowolą także tych, którzy zwracają uwagę na wygląd deseru. Budyń grysikowy 9 łyżek cukru 9 łyżek kaszy manny 1

Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

Dzięki zawartości pektyn, porzeczki świetnie nadają się robienia galaretek i innych smakołyków wymagających "ścinania się". Wywodzący się z kuchni angielskiej pudding jest tego doskonałym przykładem. Pudding owocowy 8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką 80 dag

Ser deser

Ser deser

praliny, galaretkę żurawinową, chutney figowy. Srebrzysty lazur z truskawkami czy plasterki pieczonego fińskiego sera juustoleipa moczonego w filiżance kawy. A do tego owocowe musujące moscato. Chutney daktylowy 1 łyżka oleju z pestek winogron2 szalotki1/2 łyżeczki gorczycy100 g daktyli60 g

Smakołyki na Dzień Dziecka

Smakołyki na Dzień Dziecka

lub jogurtu. Oprócz malin, możesz do ich zrobienia wykorzystać także truskawki lub jagody. Jeśli nie masz specjalnych pojemniczków na lody na patykach, możesz wykorzystać opakowania po jogurtach i łyżeczki. Jeśli dziecko ma alergię na nabiał, możesz zrobić lody z samego musu owocowego - również będą

Zmysłowe desery z truskawkami

Zmysłowe desery z truskawkami

dowolnymi owocami i listkami mięty lub melisy. Deser możemy także posypać pokrojoną w kostkę galaretką wiśniową lub malinową. Jeśli chcemy wyjąć deser z foremek (jak na zdjęciu), dodajmy do masy trochę rozpuszczonej żelatyny - wystarczy 1-2 łyżeczki.Spód: 10 dag herbatników 10 dag orzechów włoskich

Hennessy: koniak z przeszłością

Hennessy: koniak z przeszłością

do lodów. Na talerzu układamy większy płatek czekoladowy, a na nim panna cottę, którą przykrywamy kolejnym płatkiem. Następna warstwa deseru to galaretka z mango, którą przykrywamy mniejszym płatkiem czekolady. Na szczycie umieszczamy gałkę sorbetu z mango, udekorowaną listkiem mięty i płatkiem złota

Smakowite kosmetyki w twojej łazience

. Sorbet i kisiel na deser Te kosmetyki nie tylko smakowicie pachną owocami. Zawierają też substancje uelastyczniające i nabłyszczające. Tak działa błyszczyk do ust Sorbet Lip Gloss firmy Bell. Glam Shine Sorbet L'Oreala powiększa optycznie usta dzięki mikrodrobinkom Crystal Shine, a ekstrakt z

Słodycze

śmieciowe gotowce, lepiej czasem coś zrobić w domu. Dzieci kochają galaretki z truskawkami, sałatki owocowe, budyń, kompoty. Kiedy piecze się ciasto z brzoskwiniami albo bije śmietanę w domu, mamy wpływ na ich zawartość - możemy mniej posłodzić, dać drożdże zamiast proszku do pieczenia, owoce zamiast

Słodycze

śmieciowe gotowce, lepiej czasem coś zrobić w domu. Dzieci kochają galaretki z truskawkami, sałatki owocowe, budyń, kompoty. Kiedy piecze się ciasto z brzoskwiniami albo bije śmietanę w domu, mamy wpływ na ich zawartość - możemy mniej posłodzić, dać drożdże zamiast proszku do pieczenia, owoce zamiast

Towarzysz z bronią

do lodów. Na talerzu układamy większy płatek czekoladowy, a na nim panna cottę, którą przykrywamy kolejnym płatkiem. Następna warstwa deseru to galaretka z mango, którą przykrywamy mniejszym płatkiem czekolady. Na szczycie umieszczamy gałkę sorbetu z mango, udekorowaną listkiem mięty i płatkiem złota

Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

Wyjątkowo letnia zupa owocowa. Ma piękny kolor i z pewnością będzie smakować najmłodszym.Zupa z czereśni z lodami waniliowymi i prażonymi migdałami 200 g czereśni 400 ml wody 50 g cukru cynamon goździki 10 g mąki ziemniaczanej płatki migdałów lody waniliowe kilka połówek czereśni do dekoracjisposób

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

/79drożdżówki z makiem i żurawinami 9/71eklerki z kremem żurawinowym 9/72"faworki" czekoladowe (pierożki z nadzieniem czekoladowym, smażone jak faworki) 2/6fraises Romanoff (truskawki z lodami i likierem Cointreau) 6/67 Galaretki: owocowa 11/52z jagód lub jeżyn 8/38z malinami 7/50z marakui z

Krem angielski - słodycz w sosjerce

smak. Można też pokusić się o odrobinę klasyki i podać na stół brytyjskie trifle deser z owoców, galaretek, kremu i bitej śmietany lub pływające wyspy znane także w Polsce pod nazwą zupy nic , czyli zanurzone w kremie angielskim gotowane bezy. Bez względu na to czy wybierzemy wersję sezonową czy

Archeolog i kuchnia syryjska

stwardnieje. Ja serwuję go, kiedy jest jeszcze świeży i ma konsystencję delikatnej galaretki. Z listkami mięty, odrobiną oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. Z pamiętnika ogrodnika Jeśli chce się zaproponować urozmaicony jadłospis, to trzeba się nieźle natrudzić. Dokucza mi brak świeżych ziół

Dania godne Oscara

Biało-czarny niemy film o Hollywood lat 20. XX wieku. George Valentin, gwiazda niemych filmów, popada w zapomnienie wraz z nadejściem ery dźwięku. Za namową swojej przyjaciółki postanawia jednak powrócić do show-biznesu jako tancerz.Do biało-czarnego filmu proponujemy biało-czarny deser - galaretkę

Zioła z parapetu

rośliny pędzone, czyli pochodzą z upraw sterowanych) wiosną odrastają. Zastosowanie: herbatki, sałatki, surówki, sosy, dipy, napoje i desery zwłaszcza z czekoladą. Działa przeciwbakteryjne i uspokajająco, usprawniając prace przewodu pokarmowego. Zapachem odstrasza komary, a jej sok łagodzi pieczenie

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ALKOHOLUHerbata bubble z tapioką i melonem 3/41Herbata z imbirem 3/71Koktajl owocowy 10/54Koktajl z malin i pitai (smoczego owocu) 5/50Kompot z suszonych owoców 2/70Mieszany sok warzywny 3/72Miętowa herbata z szałwią i tymiankiem 2/29  PRZETWORY I NALEWKIAgrest w occie 8/27Babcina galaretka z czarnych

Świnie nie kłamią

czemu mogą zostać użyte do produkcji enregii, czyli potocznie mówiąc: spalone. Leptynę "zagłusza" produkowany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Dosładzane są nim soki owocowe, napoje alkoholowe i mleczne napoje fermentowane,lody, zagęszczone mleko słodzone, mrożone desery, dżemy

Pigwa

półtora centymetra grubości i studzimy. Ścina się ciemna, błyszcząca galaretka o słodko-kwaśnym smaku.Po portugalsku pigwa to marmelo, stąd pochodzi nazwa marmolada. Nasza galaretka tylko wyglądem przypomina marmoladę sprzedawaną kiedyś w geesach na wagę, z metalowych puszek. W Hiszpanii galaretka pigwowa

Pora na przetwory

SŁODKIERenklody w galaretce z jabłek1 kg jabłek, 75 dag renklod, 75 dag cukru, pół laski waniliiJabłka umyć, pokroić i zalać litrem wody, dodać utartą wanilię, wszystko rozgotować i starannie odcedzić przez wyścielone gazą sito. Do uzyskanego soku dodać cukier i zagotować. Włożyć renklody (bez

Tak się kręci lody

jednych lodów może ważyć 60 dag albo 1000 dag. Zależy, ile powietrza mają w sobie. Niesmerfowe są najlepsze Lody zawierają dość dużo cukru, ale w porównaniu z batonami, ciastkami czy cukierkami to całkiem zdrowy deser. Szczególnie jeśli wybierzemy mleczne, czekoladowe lub owocowe

Owocowe desery bez wyrzutów sumienia

przestudzoną galaretką. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z bitą śmietaną oraz małymi cząstkami świeżych mandarynek lub pomarańczy. (dla 4 osób)   Składniki 4 gruszki 500 ml białego półsłodkiego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 2 goździki 2 łyżki cukru   Sos: 5 żółtek 6 łyżek

Orzeźwiające dania z miętą

Składniki 2 łyżki drobno posiekanej mięty sok z 1 limonki 4 łyżki cukru pudru 50 ml rumu 3 łyżki startej gorzkiej czekolady  Sposób przygotowaniaWszystkie składniki sosu dokładnie ucieramy. Podajemy do lodów i budyniów waniliowych oraz śmietankowych oraz do galaretek

Czas na obiad

myjemy i obieramy. Miąższ wraz z pestkami kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, przykrywamy i rozgotowujemy (45-50 minut) na średnim ogniu. Cedzimy przez sitko wyłożone gazą, nie odciskając soku, tylko pozwalając mu samemu spłynąć (inaczej galaretka będzie mętna). Do soku pigwowego

Madame Charlotta

Mrożona charlotta jagodowa (dla 8 osób) 50 ml wiśniówki lub likieru owocowego 150 ml wody 24 okrągłe biszkopty 300 g mrożonych jagód sok z 1 cytryny 125 g cukru pudru 125 ml śmietanki 36% do dekoracji: świeże jagody lub borówki świeża mięta i bita śmietana Potrzebujemy 8 kokilek o średnicy 7-8 cm

Owocowe desery na zimno

zastygnięcia. Ozdabiamy winogronami i miętą.Składniki 3 l tłustego mleka 1/2 l śmietany 18% 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 20 dag masła kakao bakalie sok z cytryny koniak 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 ilości wody podanej w przepisie owoce do dekoracji  Sposób przygotowaniaDo

Garnek archeologa

biszkopt z czekoladą. Ten krem jest oczywiście z proszku i nie zasługuje na miano sosu angielskiego domowej roboty. Podaję go do sałatek owocowych lub mrożę na lody. Studenci zalewają nim truskawki w occie balsamicznym, bezczeszcząc ów delikatny deser. Gdy protestuję, odpowiadają, że to dobre

Pierożki, maliny Polska flaga na talerzu

. Gotowali na mleku ryż, dodawali cukier, jajka i zapiekali, co też można przystosować, podając z czerwonym sosem wiśniowym. Podobały im się blamasy i bianki, czyli lekkie kremy, galaretki na mleku ryżowym bądź migdałowym. Przepisy na nie pod nazwą ''blanc manger'' trwały w naszej kuchni do przedwojnia, są w

Desery z jagodami

, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować.Bezy: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru  Sos jeżynowy: 30 dag jeżyn 2-3 łyżki cukru

Panna cotta

wrzątku i wyrzucamy babeczkę, obracając do góry dnem. Panna cotta najczęściej występuje w towarzystwie owocowego sosu i tu zaczyna się pole do popisów. Każda pora roku ma swoje hity. Właśnie jesteśmy w okresie śliwkowym. Węgierki pięknie się łączą z czerwonym winem i korzeniami. Możemy stworzyć sos gładki

Trifle

Trifle – deser jadany w Anglii, przyrządzony z ułożonych warstwami ciasta biszkoptowego zmoczonego winem, galaretki owocowej, owoców, polany sosem custard i ozdobiony bitą śmietaną. HistoriaPierwszy przepis na trifle ukazał się przypuszczalnie w 1596 roku w książce Thomasa Dawsona The good

Haupia

jest ściśle zbliżona do galaretki i jest on zazwyczaj podawany w blokach takich jak żelatynowe desery. Historiatradycyjna Hawajska recepta na haupia wymaga mieszania ogrzewanego mleka kokosowego ze skrobią tacca (pochodzącą z rośliny Tacca leontopetaloides), aż masa zgęstnieje Ze względu na brak dostępności

Galaretka

właściwości - produkt nią zagęszczony traci przezroczystość, która jest podstawową cechą estetyczną galaretki.Galaretki dzielą się na słodkie i słone. Galaretka słodkaGalaretki słodkie są zazwyczaj wytwarzane na bazie soków lub aromatów owocowych. Podawane są jako deser, z dodatkiem np. bitej śmietany

Rachatłukum

galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się wiórki kokosowe. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią

Kuchnia turecka

orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest rak?, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze. Desery tureckie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.