dobre polskie zupy

sprawdź też:

dobre

materiały prasowe

Jedzmy zupy, bo są super!

Jedzmy zupy, bo są super!

Choć czasem o nich zapominamy, warto by stale gościły na naszym stole. Zupy - to nie tylko tradycyjne potrawy, ale także idealny sposób na lekkostrawną przekąskę czy preludium do drugiego dania. Przy odpowiednich dodatkach, mogą także królować na stole w roli pełnowartościowego posiłku. Dają ogromne pole do popisu w kuchni.

Gotują najlepszą zupę we Wrocławiu. Tańszą od sushi, smaczniejszą niż fast foody i zdrową

200 litrów dziennie, 10 różnych propozycji w menu, dwa stałe punkty programu, dziesiątki wiernych klientów i sześć miesięcy działania. Poznajcie Zupę - niewielki, ale prężnie działający punkt gastronomiczny we Wrocławiu. Stworzony przez pasjonatów, otwarty na wszystkich.

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Ponoć Polacy znani są w Europie ze swojego zamiłowania do zup. Chyba coś w tym jest, skoro wiele osób bez zupy nie wyobraża sobie obiadu. I nic w tym dziwnego - mnogość polskich zup przyprawić może o zawrót głowy. Oto kilka przepisów, które często goszczą na polskich stołach.

Nowości w menu Pana Pomidora

Nowości w menu Pana Pomidora

konsystencja zupy są doskonale widoczne przez transparentny kubek, ale smaku i zapachu nie sposób poznać, nie otwierając wieczka. Nie dający się pomylić z żadnym innym, lekko kwaskowaty smak szczawiu to nieco zapomniany element polskiej tradycji kulinarnej. Zupa szczawiowa czy duszony szczaw to przecież

Menu dnia z potrawką z kurczaka

Menu dnia z potrawką z kurczaka

Zupa ogórkowa z ziemniakami 50 dag ogórków kiszonych 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kilka ziemniaków 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 czubata łyżka mąki 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.) masło lub olej do smażenia

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

O tym, że od jakości składników zależy jakość dania, wie każdy miłośnik dobrej kuchni. Ta reguła znajduje zastosowanie również podczas gotowania zup Pan Pomidor & Company. Dlatego poszukiwania warzywa, które posłużyło za główny składnik Pani Marchwi, były procesem wieloetapowym. - Od początku

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

zdrowsze jedzenie, świadome wybory w sklepach, oszczędność pieniędzy. Kuchnia polska dla nastolatków Wybrałam do swojej książki "Gotowi, by gotować" przepisy z domowej kuchni polskiej dobre dla nastolatków. Sprawdzone, proste, oswojone. W sam raz do potrenowania, gdy ma się czas, chęć

Pan Pomidor - slow food, który można zrobić w 5 minut

Pan Pomidor - slow food, który można zrobić w 5 minut

- to jedno, krótkie zdanie doskonale opisuje charakter Pana Pomidora. Dzięki takiemu podejściu każdy może sobie pozwolić na świeży posiłek z dobrych warzyw - wystarczy podgrzać kubek zupy Pan Pomidor & bazylia.

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Wspólna nazwa to nie wszystko Do dziś barszcz ukraiński jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni galicyjskiej. Pierwotnie była to zupa koloru zielonego, przyrządzana na bazie aromatycznych liści ziela barszczowego. Po rozpowszechnieniu się uprawy buraków, zaczęto używać ich do przygotowania

O barszczach i barszczykach

O barszczach i barszczykach

: Brzmi to jak trzy grzyby w barszczu zamiast przysłowiowych dwóch. T: A co ty właściwie rozumiesz przez barszcz? M: No, jak to co? Zupę z buraków. Czerwoniutką, pachnącą jak żadna inna. Kojącą, zwłaszcza jeśli na osobnym półmisku leżą gotowane ziemniaki z omastą. Kwintesencję naszej polskiej, domowej

Menu dnia z piwnymi naleśnikami

Menu dnia z piwnymi naleśnikami

ognia i po lekkim ostudzeniu zupę zmiksuj. Dodaj stopniowo śmietanę, wymieszaj, rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp koperkiem. Autor: Zuzanna Wiciejowska Dobrym dodatkiem do takiego gulaszu będą zarówno ziemniaki, jak kasza lub brązowy ryż. Gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem 1 dynia piżmowa (ok

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

. Moje dzieci uwielbiają jeść ją z toskańskimi kiełbaskami z grilla, ale również nasza polska biała kiełbasa pasuje do fasoli znakomicie! AGIOLI ALL'UCCELLETTO fasola "Na sposób małych ptaszków" wg Zenone Beniniego (Dla 4 osób) Składniki 12 łyżek dobrej oliwy 2 ząbki  czosnku 1

Menu dnia z kotletami mielonymi

Menu dnia z kotletami mielonymi

zupę i oceń, czy ma odpowiednią gęstość. Jeśli uznasz, że jest za gęsta, wlej trochę wrzątku i ewentualnie sosu z ogórków, a jeśli wyda ci się za rzadka - rozprowadź ją śmietaną starannie wymieszaną z mąką i razem zagotuj. Zupę o dobrej gęstości lub tylko ciut za gęstą zapraw samą śmietaną. Autor: Iza

Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

Przygotowując lane kluski do zupy staraj się, aby ciasto nie było zbyt gęste. W innym wypadku kluski będą za twarde. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku 1/2 szklanki śmietany sól Włoszczyznę oczyść i umyj. Zagotuj 1.5 l

Polskie smaki w naszym menu dnia

Polskie smaki w naszym menu dnia

Co musi się znaleźć w idealnym żurku? Oczywiście dobry zakwas, wędzony boczek i kiełbasa. Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć aromatowi tej zupy. Tradycyjny żurek na kiełbasie - składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka

Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

masa nie opadła. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ogrzane talerze. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Zamiast pomidorów pelati, użyj na przykład domowego przecieru pomidorowego (jeśli posiadasz) lub dobrej jakości koncentratu. Dodatek selera naciowego możesz pominąć. Zupa pomidorowa z

Zasmakuj mocy ukrytej w soczewicy

Zasmakuj mocy ukrytej w soczewicy

- dodaje dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Dla każdego coś dobrego Soczewica to dla wielu osób kulinarna nowość. Warto wiedzieć, że przygotowanie posiłku z jej wykorzystaniem wcale nie jest trudną sztuką. Najczęściej przyrządza się ją w formie zupy, którą

Gotuj raz na kilka dni

Gotuj raz na kilka dni

. Gotuj na średnim ogniu. Dopraw pieprzem i solą, gotuj przez 2-3 godziny (im dłużej, tym bardziej esencjonalny będzie rosół) na małym ogniu. Zbierz nadmiar tłuszczu. To podobno ulubiona zupa Polaków. Użyj do niej dobrej jakości przecieru pomidorowego - efekt będzie wyśmienity. Podawaj z ryżem lub

Zupa na chandrę

Zupa na chandrę

Styczeń, podobnie jak listopad, jest dla mnie okresem największej chandry. Święta przeminęły, co prawda jest karnawał, ale ja mało tańczę, na przeceny nie chodzę; miesiąc nigdy się nie kończy, jest mi zimno i smutno.W takich chwilach bardzo pomaga dobra zupa. Prawda jest taka, że (szczególnie w

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

: Nowa Kuchnia Polska Zobacz również: Czekolada na gorąco Gruszki zapiekane z musem czekoladowym Kawa meksykańska Banany z czekoladą Muffiny czekoladowe Karolina Porcelanowa miseczka - biała w okazje.info Fasola lub ciecierzyca z puszki przyda się zarówno do sałatki (np. z

Nie marnować jedzenia!

Nie marnować jedzenia!

. Michał: chleb, wędlina, żółty ser.   Dlaczego wyrzucamy właśnie to? I co zrobić, aby nie wyrzucać? Z chlebem chodzi o to, że taki zwykły, sklepowy już drugiego dnia jest niesmaczny. A przecież nie zjadamy od razu po zakupach całego bochenka. Jeśli sczerstwiałe pieczywo jest dobre gatunkowo, nie

Menu dnia z hreczniakami

Menu dnia z hreczniakami

Warto zerknąć do naszej polskiej, regionalnej kuchni. Ta prosta i lekka zupa rybna będzie dobrą propozycją na obiad w tygodniu.Kaszubska zupa marynarska 2 niezbyt duże dorsze listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól 1/2 porcji włoszczyzny ocet kilka ziemniakówUgotuj wywar z

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

raczej nadaje się na naszą jesień i zimę, niż na polskie lato, ale w norweskich warunkach musi się dobrze sprawdzać. Norweska zupa rybna 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku, pokrojony w kostkę 1 mały seler

Niebarowa ogórkowa

Nie podaje się jej na wykwintnych przyjęciach ani w eleganckich restauracjach. Trudno o entuzjastyczne recenzje dla wersji stołówkowo-barowych. Jedyną ostoją dobrej zupy ogórkowej pozostają domy. Chociaż i tu, gdy prym wiodą tarty, pasta, grill, coraz mniej jest przestrzeni dla ogórkowej, która

To nie jest kolejna nudna dieta...

planowania posiłków. Przepisy są przy tym proste i wykorzystują głównie łatwo dostępne (także w polskich warunkach) składniki. Przekonajcie się o tym - na następnych stronach znajdziecie kilka pomysłów i cytatów z książki. Książka kucharska dla aktywnych. Waga startowa w okazje.info

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Lane kluski to doskonały i prosty do wykonania dodatek do zup. Najlepiej przygotować je roztrzepując jajko i - mieszając - dosypywać powoli mąkę, do uzyskania niezbyt gęstej mieszaniny. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku

Zupa cold

warzywami. Zimne zupy nie zupy. Stoję murem za dobrym jedzeniem. Truskawkowa z winem 1 kg truskawek1/2 l wytrawnego czerwonego wina (może być merlot)250 g cukruocet balsamiczny (kilka kropli)Truskawki umyć, usunąć szypułkę i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać kilka kropli octu

Zamiast karpia i śledzia

zmięknie, wyjmij ją i ułóż na rybach, a do wywaru dodaj ocet. Przypraw do smaku pieprzem, ew. wlej nieco przyprawy do zup. Zagotuj, ostudź, polej ryby. Przykryj, wstaw na noc do lodówki. Podawaj z chlebem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Dorsz po krymsku 3-4 filety z dorsza (lub innej ryby morskiej o

Czosnek - dla smaku i zdrowia

, zmiksuj. Z masy uformuj wałeczek i zawiń go w pergamin. Włóż do lodówki na 2 godziny. Stopionym masłem możesz także polewać gotowane warzywa. Źródło: Nowa Kuchnia Polska W naszym serwisie znajdziecie mnóstwo przepisów na frytki i pieczone ziemniaki . Będą dobrym uzupełnieniem smażonej ryby lub domowych

Z kapustą i z kapusty

. Żurek możesz podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Dobrym dodatkiem do tak przygotowanej kapusty będzie ulubiony sos, na przykład pieczarkowy, grzybowy lub pomidorowy. Kapusta faszerowana po włosku mała, luźna główka włoskiej kapusty mała bułka szklanka mleka cebula

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli - MIAU! [Odcinek trzydziesty pierwszy]

Na początek pozwolę sobie powalczyć z trendem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Oto - dobre, bo polskie! Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/KotDoskonaly Kot Doskonały codziennie dostarcza mi porcji czułości i robi duże: awwwww , zwłaszcza, że moje własne zwierzę jest na ogół wredne

Książki kulinarne na święta

Marta Dymek jest autorką popularnego polskiego bloga o kuchni roślinnej - jadlonomia.com. Jeśli uważnie czytacie "Kuchnię", znacie zapewne również jej przepisy publikowane co miesiąc na naszych łamach (w dziale "W rytmie wege"). Może także widzieliście jej materiały kulinarne w

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy". Jej opowieść o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplatana

Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

Miętę płuczemy, osuszamy, następnie sparzamy. Wrzucamy cały pęczek do blendera wraz z resztą składników sosu. Miksujemy. Sos doskonale komponuje się z mieszanką różnych zielonych sałat. Autor: Dorota Biały Ta zupa będzie dobrym pomysłem na obiad w upalny dzień. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo sycąca

Skrzydła można rozwinąć wszędzie

pracę nauczyciela w Polsce, ale dający mi lepszą kartę przetargową podczas szukania pracy. Błąd mojego życia? Mieszkam w Londynie. Jak prawie każdy Polak, mam tam kuzynkę, która wyemigrowała po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej i od kilku lat pracuje w chłodni, pakując jedzenie w temperaturze kilku

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

obserwować cud zniknięcia gotowej zupy z talerzy. Pijany królik 1 tusza z królika 1 słoik musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) 1 piwo miodowe (mogą być dwa, drugie takie, jakie lubicie) Czosnek, sól, dobra muzyka** Pewnego mroźnego zimowego dnia zapukała do naszych drzwi Groza

Kuchnia osadników - książki rozdane!

i uwielbia zupę tom yum, poprosiłem znajomego tajskiego kucharza o to, żeby mnie nauczył przyrządzać to danie. Nieskromnie powiem, że tą wersję zupy chwalą sobie nawet tajowie, którzy mówią, że nawet w Tajlandii mają trudności ze zjedzeniem tak dobrej wersji jak moja. Składniki: 1,5 litra bulionu

Palce Lizać, nr 60, 21. lutego

Zauważyliście, że co chwila z kulinarnej mapy Polski znikają bary mleczne? A szkoda, bo już od ponad 20 lat są to miejsca, gdzie można zjeść dobre, tanie, tradycyjne polskie obiady (a sztućce i zastawa nie są już przytwierdzone na stałe do stolików). Tradycyjne obiady, czyli właściwie jakie? Po

Rosoły i rewolucje - historia restauracji

ugotować za taką a taką sumę. (...) Mówisz, czego sobie życzysz, a wówczas pośrednik znika w innym pomieszczeniu, kuchni, której nie widzisz, nie słyszysz ani najczęściej nie wyczuwasz nawet węchem. Po jakimś czasie pośrednik pojawia się z daniami, o które prosiłeś. Jedzenie często zaczyna się od zupy

Prezydent Obama w Arkadach Kubickiego

Agnieszka Kręglicka: Dobre jedzenie to za mało. Gdy będziecie mieli wydać serwowane przyjęcie dla 500 osób ( w tym 44 VIP-ów przy jednym stole), skupcie się na logistyce. Mieliśmy tylko  godzinę i 45 min. na podanie czterodaniowego menu. To znaczy, że na każde danie przypadało 25 minut

Jak nie marnować jedzenia?

się to zmienić, przy okazji ucząc zwykłych "zjadaczy chleba", jak oszczędnie gospodarować, kupować mądrze i nie wyrzucać jedzenia. A jak na tle Europy wygląda Polska? Jest ciut lepiej, choć do ideału nam  daleko. Aż 39% rodaków przyznało się, że regularnie wyrzuca produkty spożywcze do

Kapusta i spółka

można zamrozić. Autor: Maria Szkop Aromatyczna i delikatna zupa to dobry pomysł na wykorzystanie resztek kapusty, które zostaną po przygotowaniu gołąbków . Aby była sycąca możesz dodać do niej także mięso, na którym gotował się bulion. Lekka zupa z kapustą włoską 2-3 łyżeczki nasion kminku 5 szklanek

Greckie menu dnia

Smaczna i sycąca zupa fasolowa z aromatycznymi ziołami i warzywami. Grecka zupa fasolowa 200 g suchej fasoli jaś 1 l wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 puszka (400 g) pomidorów 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżki tymianku 1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez

Świąteczne gotowanie w profesjonalnej odsłonie

;osiągnięciu sukcesu są sprawdzone przepisy na smaczne dania i profesjonalny sprzęt dobrej jakość. Już od 8 grudnia Lidl w swoim asortymencie będzie miał urządzenia kuchennego AGD oraz wiele akcesoriów w przystępnych cenach wychodząc naprzeciw realnym wymaganiom Polaków. Podczas gotowania ważne jest

Piwne gotowanie

kuchni. W klasyfikacji Aleksandra Dumas znalazła się nawet polska zupa piwna z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną. Wśród najbardziej znanych piwnych potraw znajdziemy przede wszystkim karbonadę flamandzką (gulasz wołowy w piwie), karpia po alzacku, welsh rarebit, czyli grzanki natarte tłuszczem i

Proste dania z dodatkiem jogurtu

Jogurtowe dipy w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw (np. marchewki, papryki, ogórka) to doskonały pomysł na lekką, wiosenną kolację. Będą również dobrym dodatkiem do krakersów oraz placków warzywnych (także ziemniaczanych ). Jogurtowe dipy Dip koperkowy: około 350 g jogurtu naturalnego

Zwycięskie przepisy czytelników na najciekawsze danie meksykańskie

Polski." Składniki na ciasto: 250g mąki 250 g twarogu zmielonego 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, należy dodać trochę mąki. Składniki na farsz: 1 cebula

Kuchnia francuska. Prowansalskie dania na Boże Narodzenie

strawę. Był chór kolędników - w przeciwieństwie do polskiego obyczaju nie składał się z dzieci. W kaplicy urządzono wystawę świątków z sąsiedniej wioski Seguret, zwanej prowansalskim Betlejem - z powodu szopek zapełnianych produkowanymi tam figurkami i misteriów, odgrywanych przez jej mieszkańców

Kilka składników i danie gotowe!

Old Farmer Zestaw do sałatek Gerpol Zestaw do sałatek Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Pyszna i pożywna zupa krem, którą przygotujesz w 15 minut. Dodatek mięty daje zupie świeżość i ciekawie łączy się ze smakiem groszku. Zielona zupa z

Strefa smaku: Restauracja Norma

, by stworzyć to wnętrze zupełnie od nowa. Zachowała charakterystyczne elementy i na tej bazie stworzyła wystrój, który niczego nie udaje - mówi  Magda Jagielska, współwłaścicielka Normy, z którą umawiam się na lunch. Jest specjalistką od PR, przez wiele lat pracowała dla polskiej edycji "

Kolacja z Murakamim

Haruki Murakami, najbardziej znany współczesny japoński pisarz, wydaje w Polsce swoje pierwsze dwie powieści. Polscy czytelnicy będą pierwszymi w Europie, którzy będą mieli okazję przeczytać Słuchaj pieśni wiatru i Flipper roku 1973 w swoim ojczystym języku. Premiera powieści odbędzie się 20

Woda filtrowana lepsza do gotowania? Sprawdź dlaczego!

zmielonym kolorowym pieprzem. Podawaj od razu po przyrządzeniu, gdyż im dłużej sałatka stoi, tym ogórki stają się bardziej miękkie. Rada: Ta sałatka będzie dobrym dodatkiem do mięs z grilla. Co do filtrowania? Gdy potrzebujesz niewielkich ilości pysznej, czystej wody, wybierz filtry dzbankowe polskiej marki

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

ugotowano, w pełni wykorzystać. Na równi z mięsem ceniono podroby, czyli piątą ćwiartkę, kości zwierzęce przeznaczano na sos, tzw. demi-glace, a ości i łby ryb - na wywary do zup i galarety. Zużywano skórki warzyw i owoców, przepis na ''powidła z obierzyn'' podaje Maria Śleżańska w ''Kucharzu polskim

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli [Odcinek dwudziesty siódmy]

? Politykiem? Widzicie, jak miło? Dobrze też reagujecie na ZooBornsy, mam tu więc dla Was kotecka. Nieco podrośnięty, ale nadal uroczy. A jak mruka! Gepardzik! Przyznam - miałam nadzieję, że jednak pod koniec filmu zeżre turystę. Ale może to w następnej zupie. Jeżeli chodzi o sporty ekstremalne, to jeszcze

Najlepsze polskie sery farmerskie - festiwal Czas na Ser 2014

Serowy jarmark w Lidzbarku odbywa się zawsze w sobotę i niedzielę - można tu kupić genialne polskie sery (w tym roku było też stoisko z serami litewskimi i francuskimi), wędliny, dobry chleb na zakwasie, ciekawe przetwory. Można skosztować festiwalowej zupy serowej i wziąć udział w warsztatach

Édouard de Pomiane. Kucharz, naukowiec, radiowy celebryta

Rodzice Édouarda de Pomiane'a wyemigrowali z Polski po powstaniu styczniowym. Ich syn urodził się już w Paryżu jako Edward Pożerski. Wychowany w duchu patriotycznym, ukończył słynącą z rygoru École Polonaise w Paryżu, studiował medycynę i biologię na Sorbonie. Pierwszą wojnę

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

powaga i spokój, wszystko jest poukładane, zgodne z rytuałem. W czasie posiłku obowiązuje cisza. Wszyscy jedzą razem. W pierwszej chwili uderza mnie egzotyka, ale przecież jeszcze niedawno w polskich domach o określonej porze przy stole zbierali się wszyscy domownicy, obowiązywało stałe usadzenie

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

piekła i dekorowała nasz tort.Jeśli chcecie wiedzieć, co lubimy najbardziej, jakie dania wychodzą nam bez pudła i co podajemy naszym gościom - sprawdźcie! Przepisy: Inka (suflety w kubeczkach z ciasta filo; na zdjęciu), Olga (warzywa z harissą), Łukasz (polędwica), Monika (zupa) i Małgosia (ciastka).O

Przedświąteczna kuchnia pachnąca przyprawami

. Świetnie działa na trawienie, pozwala oczyścić organizm z toksyn, a jego zdolności rozgrzewające sprawiają, że dodanie szczypty przyprawy do herbaty, czyni z niej napar pomagający walczyć z przeziębieniem. Kardamon można dodawać do mięs, ryb, zup, świątecznych marynat do śledzi, indyjskich dań typu curry i

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Multicookera jest aż 10 programów, z pomocą których każdy może przygotować nawet trzydaniowy obiad: od zupy, poprzez sycący gulasz aż po delikatny sernik czy aromatyczny kompot: - Gotowanie na parze - pozwala na obróbkę termiczną produktu przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Tryb

Dbasz o zdrowie i figurę? Sprawdź, jak przygotować zdrowy posiłek

? To, że tłuste znaczy dobre, wmawiały nam babcie, ukradkiem dolewające do zupy tłuszcz, który starałyśmy się odseparować od pływających "oczek". Babcia były przekonane, że tłuste jedzenie chroni przed poważnymi chorobami. Na nic się zdały tłumaczenia, że smażenie na tłuszczu przyczynia się

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: Szczaw bez szczawiowej

polskiej wyobraźni, oddzielić od zupy? T: Spróbuję. Trzeba pójść na łąkę i zebrać naręcze szczawiu. Rankiem, zanim przyjdą miejscowi i cały zerwą dla zakładu produkującego przecier. Potem wystarczy go dodać do liści o innych smakach - sałaty, roszponki, rukoli. Wprowadzi do kompozycji ożywczą kwasowość

Trudna decyzja: czy usuwać piersi na wszelki wypadek?

której wykryto guzek. A może usunąć od razu obie? O przebiegu terapii i zabiegu decyduje lekarz, choć w niektórych przypadkach pacjentka też może wyrazić własne zdanie. Są kobiety, którym bardzo zależy na ocaleniu piersi, ale i takie, które chcą się ich pozbyć - "wyciąć" z siebie raka na dobre

Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem. Autor: Nowa Kuchnia Polska Zupy winne i piwne to klasyka staropolskiej kuchni. Najczęściej przygotowywano je na słodko z korzennymi przyprawami, twarogiem oraz żółtkami, a podawano z

Tessa Capponi-Borawska: Kuchnia regionu Friuli

, wieprzowiną i octem), bardzo przypominającej polskie zupy, oraz il brodetto (znakomity rosół z mieszanych ryb, zakwaszony octem) czy brut brustulat (zupa z mąki, jaj i ziół).BRUT BRUSTULATZupa z mąki, ziół i jaj z okolic Cormons - według książki Come mangiavamo. Cibi e sapori del passato nel Friuli

Kucharz miesiąca: Agata Wojda zdradza przepisy

z syropu. jeśli zostały jeszcze świeże kwiaty, posypcie nimi każdą porcję. mus marchewkowy to raczej przerywnik smakowy niż regularna zupa - podaję go w małych  porcjach. dla 4 osób   Sos z czarnej porzeczki i anyżu: 100 ml wody 2 łyżki cukru 8-10 liści czarnej porzeczki 2

Buon giorno, pomidory! Szybki przepis na suszone pomidory po bieszczadzku

były dobre - prawdziwe, takie, które pięknie pachną i w smaku przypominają słodki owoc, a nie to pomidoropodobne, kwaśne, wodniste paskudztwo, które można przez cały rok dostać w sklepach. Pora na pomidora teraz najlepsza - zaraz się skończą i pozostanie jedynie zaśpiewać im "addio" albo

Proste i niedrogie dania z rybą

kolejno układaj ryż, ryby, brokuły i pomidory. Polej sosem musztardowym, zapiekaj 15 minut w temp. 200°C. Źródło: Nowa Kuchnia Polska   Czym pachnie dobra ryba? Morzem lub jeziorem! Kotlety mielone, oprócz mięsa wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy drobiowego, możesz przygotować także z ryb

Ślub: Toasty weselne - kto i kiedy je wygłasza?

odwołać się do jakiegoś zabawnego zdarzenia z ich życia lub opowiedzieć anegdotę. Ważne, by nie przesadzić, nie urazić nowożeńców. Obowiązuje dobry humor, ale także umiar i takt. Savoir-vivre wznoszenia toastów 1. Pierwszy toast wznosi się szampanem. Kolejne, zazwyczaj wódką , choć zasady nakazują

7 pomysłów na dania z rzodkiewką

. Obok ustaw miseczkę z gruboziarnistą solą morską. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Rzodkiewkowe risotto to dobry pomysł na sycący, a przy tym niebanalny wiosenny obiad. Oprócz szczypiorku świetnie smakuje również z koperkiem. Risotto wiosenne z rzodkiewką 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

kurkumę, zamieszaj. Połącz z pęczakiem. Chwilę smaż razem i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na gorąco. To dobra metoda, aby urozmaicić smak wielu gatunków kasz. Autor: Agnieszka Kręglicka Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa. Jej wariantów jest

Książki kulinarne - porcja lektur na czerwiec

ze składników wyhodowanych przez siebie i swego męża. Wśród nich pikle, wiele rodzajów tofu, miso, nudli, dania warzywne, na bazie ryżu, soi, ryb czy owoców morza. Nie da się ukryć, że polski czytelnik może mieć kłopot z zakupem niektórych składników, ale większość jest dostępna w sklepach z

Na grzyby - w aromatów pełen las

Bardzo lubię grzybobranie, szczególnie kiedy kończy się ono chociażby małym sukcesem w postaci kilku kapeluszy wystających z koszyka. Wtedy już wiem, co będzie potem. Będę mogła wykorzystać znalezione skarby w kuchni i przygotować zupę, rybę, mięso lub sos z nimi w roli głównej. Uwielbiam te

Jeśli jesteś wredna, to mąż od ciebie ucieknie

trzeba być wobec siebie stuprocentowo szczerym. Najpierw należy "przepracować" i opisać swoje doświadczenia, wrażenia i emocje, a potem podzielić się nimi z partnerem" , mówi Natalia Mętrak , która w Instytucie Kultury Polskiej UW pisze doktorat o obrazie małżeństwa w dyskursach

50 lat Mafaldy - latynoska filozofka z komiksu nadal śmieszy

wieku jest szczęśliwie żonaty z tą samą kobietą - Alicią, która bywała też jego agentką. "Oszalałbym z niepokoju - mówił. - Kiedy ma się dzieci, parę stopni gorączki obchodzi cię dużo bardziej niż wojna w Zatoce". "Dlaczego ten kretyn nie powie, że zupa jest dobra?" I dzieci, i

Elementarz MEN bez akwarium i karpia w galarecie? Tego chcą miłośnicy zwierząt

broniące praw zwierząt stowarzyszenie Empatia. Jego zwolennicy zachęcają, by "w elementarzu uwzględnić pozytywny stosunek do zwierząt jako istot czujących, zasługujących na szacunek i wymagających dobrej opieki - w szczególności w przypadku zwierząt udomowionych, które są od nas zależne". Chcą

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

posiłek. Ile razy przeciętny polski bezmięsny przerabia takie scenariusze? Setki. - Tata kiedyś podał mi stertę ziemniaków i surówkę. Okazało się, że w pyrach był schowany kotlet, bo może przypadkiem dziabnę i zjem - opowiada Dominika, weganka, wcześniej wegetarianka, mieszkanka Łodzi, właścicielka

"Wysokie Obcasy Extra"

między mnie a tekst na stronie nikt nie wchodzi. Jesteśmy sami w ciszy - podkreśla Tomasz Makowski, dyrektor Biblioteki Narodowej. Najszczęśliwszym krajem na świecie jest Dania (potem Norwegia, Szwajcaria, Holandia i Szwecja). Polska znalazła się na miejscu 51., między Boliwią (50.) a Salwadorem (52

"Filozofię zdrowego odżywiania przełożyłam na biznes" - o gotowych daniach bez konserwantów i w specjalnych opakowaniach mówi założycielka firmy Eat me! [WYWIAD]

jedynie sama, sklepy nie oferowały takich dań. Znalazłam niszę, którą postanowiłam wykorzystać. Chciała Pani dobre zwyczaje Francuzów przenieść do Polski? Nie tyle zwyczaje, co swego rodzaju dogodność. Takie jedzenie jest bardzo praktyczne. W dzisiejszych czasach ludzie są bardzo zabiegani, nie mają czasu

Smaki prosto z gór

Zupa, która najlepiej smakuje w silne mrozy. Kwaśnice przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty (dla zakwaszenia, dodaje się jeszcze sok) oraz mięsa (zwykle wieprzowego). Gotową, wyraźnie kwaśną zupę podaje się z ziemniakami i chlebem, więc w zupełności wystarczy za całe danie.Kwaśnica na

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

Wiżajn, 40 dag dobrych swojskich kiełbasek w typie frankfurterek kilka gałązek świeżej mięty, Sos winegret: 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 przetarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól pieprz Sałaty układamy na półmisku. Posypujemy dużymi kawałkami rozkruszonego sera. Z podanych

Lepiej gościa zabić, niż nie nakarmić. Rozmowa z Joanną Liszkiewicz-Kuroń

. Temat rzeka. Będziemy też uczyć, jak gotować zupy - choćby tę sławną gulaszową kuroniówkę. Jak upiec tanią, dobrą pizzę. Dla ludzi, którym się nie przelewa, to jest bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Trzeba tylko umieć planować rodzinny budżet. Najlepiej z tygodniowym wyprzedzeniem. Pani tak planowała

Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

W listopadzie Szwedzi znaleźli pretekst do wspólnego świętowania - Martengas. Dobry czas na pożegnanie jesieni to dzień przed tradycyjnie obchodzonym dniem świętego Marcina, patrona południowoszwedzkich gastronomów. 10 listopada mieszkańcy Szwecji spotykają się w restauracjach z rodziną lub

Kukurydza

kukurydzy i majonez. Cała Polska tak jadła w tamtych latach. Ulubione danie. Dziś do ust nie wezmę. Nie mam z kukurydzą żadnych dobrych doświadczeń, poza tym bułgarskim. Ale młody byłem, smakowała mi dzięki książkom, bo książki działy się w Ameryce, a w Ameryce wszystko stało na kukurydzy. Więc miałem do

W USA tęsknię za śledziem - rozmowa z Anne Applebaum-Sikorską

wigilijne dania? Czy coś Panią zaskoczyło? Nie pamiętam dokładnie pierwszych świąt w Polsce, natomiast bardzo posmakowała mi zupa grzybowa oraz sos grzybowy, który robi moja teściowa. Lubię także kompot z suszonych owoców, najlepszy jest zwłaszcza w zimowy wieczór. W polskiej tradycji zaskoczyło mnie

GringoBar - ziomalskie burrito na Mokotowie

i wykorzystywać sezonowe składniki. Dlatego koło klasycznego burrito pojawia się "Polacos" z kiszonym ogórkiem i oscypkiem, a w zupie kukurydzianej - popcorn, chili i sos z malin. - To nie jest restauracja tex-mex, ja nie utożsamiam tego miejsca z kuchnią meksykańską. Stamtąd czerpaliśmy

Jak przygotować wieprzowinę?

. ostrej (mocno rozgrzanej) patelni. Wyjątek stanowią polędwiczki i schab.* Grillowanie - rewelacyjna jest polędwiczka z grilla, ale w tym przypadku także trzeba uważać, by nie przesuszyć mięsa. Świetnie sprawdzają się też polskie klasyki - karkówka i kiełbasa wieprzowa. Po uprzednim lekkim podgotowaniu na

Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów

połówki), wymieszaj z ostudzonym bobem. Przypraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką. Zrób sos: oliwę utrzyj z sokiem cytrynowym, przypraw. Polej sałatkę, wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Autor: Nowa Kuchnia Polska Pyszna, z kremowym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku. Sałatka z bobu i

Jedzenie na poprawę nastroju

do lodówki. Autor: Aneta Kosiba Na jesienny spadek nastroju polecamy też... solidną zupę na mięsie. Świetnie smakuje i kolorowo wygląda. Przepisy na zupę gulaszową Zapach drożdżowego ciasta doskonale działa na nastrój. Do tej pizzy używamy dwóch serów twardych. Sbrinz jest pełnotłusty, z wyglądu i

Czas na pory

2 minuty. Odkryj i gotuj, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Autor: Nowa Kuchnia Polska Delikatna i kremowa, z chrupiącymi grzankami. Łatwa i szybka do przygotowania. Krem z pora 1 i 1/2 l bulionu drobiowego 2 dość

Styczniowy numer w sprzedaży od 22 grudnia

: Babskie gotowanie. Z Nigelem Slaterem Kulinarny karnet Tessy: Zupa na chandręFelieton: Myśli na czubku widelca. Ludwik Lewin: Jak po maśle Amelia w krainie diet: O dobrych i złych kaloriach Akademia wina: Ewa Wieleżyńska: Etykieta wina, cz. 2 Na dwa głosy: Zwierzątka nasze kochane. Królik i wino.Plus

Kozie sery królują w Lidzbarku!

. Chętnych do kupowania było mnóstwo, przed stoiskami ustawiały się kolejki. Można było kupić nie tylko sery i jogurty od małych polskich producentów, ale także bardzo dobry chleb na zakwasie i smalczyk do kompletu oraz pyszne ciastka i konfitury. Zgłodniali goście mieli okazję skosztować serowej zupy

Książki kulinarne na lipiec

. Dlatego skupiam się na typowych produktach z Ohio: słodkiej kukurydzy, dobrym mleku i śmietance, miodzie. Myślę o ich historii, o tym, z czym tradycyjnie je podawano. Myślę o kolorach, o tym, jak je łączyć. Tak powstają moje lody". Jakie zatem smaki lodów znajdziecie u Jeni? Prażony ryż z kokosem i

My nie jesteśmy gospodynie wiejskie, my jesteśmy kobiety kreatywne!

gospodyń wiejskich. Odrodzenie nastąpiło po wejściu Polski do UE. Grochówka w świetlicy Kucharki z Koła Gospodyń Wiejskich w Grodnie dzisiaj gotują grochówkę. Właściwie zaczęły gotować już wczoraj. Teraz mieszają gęstą zupę w wielkim garze. Cierpliwie czekają na pierwszych gości. Mają być lada moment

Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

; Kuchni Polskiej ". Jeśli myślicie, że to książka niepostępowa, jesteście w błędzie - to właśnie tu znajdziecie przepis na zapiekankę z tapioki. Poza tym przepis na mazurek jest OK, więc nie marudźcie już, dobra? Żebyście jednak nie mówili, że nic nowego nie dodaję - zdradzę przepis na kajmak

Odrobina pikanterii - kilka pomysłów na dania z musztardą

, pozostałe z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki. Autor: Nowa Kuchnia Polska Musztarda z całymi ziarnami gorczycy (tzw. francuska) jest apetycznym i atrakcyjnym dodatkiem do ryb, szczególnie pieczonych. Doskonałym uzupełnieniem tego dania będą frytki lub opiekane ziemniaczki. Filety z pstrąga

Przepis na udane święta z Lubellą!

czerwonego z uszkami pojawiły się w tym roku jakaś nowości. - Polecam przygotowanie wigilijnej zupy rybnej, do której używamy kręgosłupów i głów karpia oraz Kaszy Manny Lubella. To ciekawe rozwiązanie, które pozwoli zaskoczyć zgromadzonych przy stole i jednocześnie zadowoli gusta tych, którzy nie wyobrażają

Leczenie uzależnienia od pornografii to potężny biznes

Artykuł pochodzi z magazynu "Tylko Zdrowie", który dostępny jest w każdą środę z "Gazetą Wyborczą" - Czy wiesz, że pornografia może zmienić twój mózg? - czytam w niedawno wydanej po polsku książce "Pułapka porno" Wendy Maltz i właściwie nie wiem, jak odpowiedzieć na

Elena Arzak - najlepsza szefowa kuchni na świecie

sposób myślenia, przygotować coś prostszego - podaję dużo warzyw, pieczone w całości ryby. Często gotuję zupy. To właśnie lubię w kuchni polskiej - że macie tyle różnych zup, nawet owocowe, jak desery. W domu próbowałam robić wasze kwaśne zupy. Czytałam o nich - niestety, nie mogę podróżować tyle, ile

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

kuchni nie wyszłam. Moje dania podczas sesji jadły chyba wszystkie polskie celebrytki - śmieje się. Wakacje planuje pod kątem tego, co warto zjeść. - Spisuję adresy z przewodników, szukam w sieci, ale najbardziej lubię wyszukiwać miejsca sama. Mam do nich nosa, jak świnia do trufli - przyznaje. - Robię

Na dobre i na złe

Na dobre i na złe – polski serial telewizyjny nadawany w TVP2 od 7 listopada 1999. Od 5 września 2012 (od odc. 489) serial jest emitowany w każdą środę o godzinie 20:40. Do 21 grudnia 2008 premierowe odcinki były emitowane w niedzielne popołudnia (odc. 1–351), a od 9 stycznia 2009

Stare Dobre Małżeństwo

Stare Dobre Małżeństwo (SDM) – polska grupa muzyczna wykonująca poezję śpiewaną. Autorzy wierszy śpiewanych przez Stare Dobre Małżeństwo: Edward Stachura, Adam Ziemianin, Józef Baran, Bolesław Leśmian, Jan Rybowicz, Bogdan Loebl. Muzykę do niemal wszystkich piosenek skomponował Krzysztof

Polskie sieci kablowe

(Kielce), SM Krzemionki (Ostrowiec Świętokrzyski), STK Nowiny (Nowiny) województwo warmińsko-mazurskie Dob-Sat (Dobre Miasto), Duet (Ostróda), Info-Art (Ełk), TVK "Sokół (Olecko), Intelly (Olsztyn), Kor-Sat (Korsze), LanNet (Szczytno), Macrosat (Barczewo), Miejski Ośrodek Kultury (Jeziorany), SM Warmia

Polskie Nagrania Muza

Polskie Nagrania „Muza” – polska, państwowa wytwórnia płytowa powstała w Warszawie w 1956. Wytwórnia zajmuje się głównie wydawaniem płyt z muzyką wykonywaną przez rodzimych artystów rozrywkowych, jazzowych oraz wykonujących muzykę poważną. W jej katalogu znajdują

Polskie Siły Zbrojne w Wielkiej Brytanii

Naszywka z angielską nazwą Polski - "Poland" na żołnierskie mundury. Polskie Siły Zbrojne w Wielkiej Brytanii – formacje wojskowe utworzone w Wielkiej Brytanii w 1940 na podstawie umów międzysojuszniczych. Źródła uzupełnień Po klęsce Francji w lipcu 1940 na terenie Wielkiej Brytanii znalazło

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.