dobre polskie zupy

sprawdź też:

dobre

materiały prasowe

Jedzmy zupy, bo są super!

Jedzmy zupy, bo są super!

Choć czasem o nich zapominamy, warto by stale gościły na naszym stole. Zupy - to nie tylko tradycyjne potrawy, ale także idealny sposób na lekkostrawną przekąskę czy preludium do drugiego dania. Przy odpowiednich dodatkach, mogą także królować na stole w roli pełnowartościowego posiłku. Dają ogromne pole do popisu w kuchni.

Gotują najlepszą zupę we Wrocławiu. Tańszą od sushi, smaczniejszą niż fast foody i zdrową

200 litrów dziennie, 10 różnych propozycji w menu, dwa stałe punkty programu, dziesiątki wiernych klientów i sześć miesięcy działania. Poznajcie Zupę - niewielki, ale prężnie działający punkt gastronomiczny we Wrocławiu. Stworzony przez pasjonatów, otwarty na wszystkich.

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

Gdy spotykam młodych dorosłych, którzy nie umieją zagniatać pierogów, posiłkują się kostką rosołową czy garmażerką na święta, robi mi się smutno. Potrafią przyrządzać włoskie pasty, szybkie quesadille, tajską zupę, ale kuchnia polska, polskie smaki, tradycyjne dania zostawiają w rękach babć, mam. Nie chodzi o to, by robić z kuchni skansen, ale by to, co tutejsze, z niej nie zniknęło

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Wspólna nazwa to nie wszystko Do dziś barszcz ukraiński jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni galicyjskiej. Pierwotnie była to zupa koloru zielonego, przyrządzana na bazie aromatycznych liści ziela barszczowego. Po rozpowszechnieniu się uprawy buraków, zaczęto używać ich do przygotowania

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną. Autor: Nowa Kuchnia Polska Grochówka to rzecz solidna, kojarzy się z wielkim garem pożywnej, gęstej zupy przygotowywanej dla

Zasmakuj mocy ukrytej w soczewicy

Zasmakuj mocy ukrytej w soczewicy

- dodaje dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Dla każdego coś dobrego Soczewica to dla wielu osób kulinarna nowość. Warto wiedzieć, że przygotowanie posiłku z jej wykorzystaniem wcale nie jest trudną sztuką. Najczęściej przyrządza się ją w formie zupy, którą

Gotuj raz na kilka dni

Gotuj raz na kilka dni

. Gotuj na średnim ogniu. Dopraw pieprzem i solą, gotuj przez 2-3 godziny (im dłużej, tym bardziej esencjonalny będzie rosół) na małym ogniu. Zbierz nadmiar tłuszczu. To podobno ulubiona zupa Polaków. Użyj do niej dobrej jakości przecieru pomidorowego - efekt będzie wyśmienity. Podawaj z ryżem lub

Nie marnować jedzenia!

Nie marnować jedzenia!

. Michał: chleb, wędlina, żółty ser.   Dlaczego wyrzucamy właśnie to? I co zrobić, aby nie wyrzucać? Z chlebem chodzi o to, że taki zwykły, sklepowy już drugiego dnia jest niesmaczny. A przecież nie zjadamy od razu po zakupach całego bochenka. Jeśli sczerstwiałe pieczywo jest dobre gatunkowo, nie

Zupa na chandrę

Zupa na chandrę

Styczeń, podobnie jak listopad, jest dla mnie okresem największej chandry. Święta przeminęły, co prawda jest karnawał, ale ja mało tańczę, na przeceny nie chodzę; miesiąc nigdy się nie kończy, jest mi zimno i smutno.W takich chwilach bardzo pomaga dobra zupa. Prawda jest taka, że (szczególnie w

Niebarowa ogórkowa

Niebarowa ogórkowa

Nie podaje się jej na wykwintnych przyjęciach ani w eleganckich restauracjach. Trudno o entuzjastyczne recenzje dla wersji stołówkowo-barowych. Jedyną ostoją dobrej zupy ogórkowej pozostają domy. Chociaż i tu, gdy prym wiodą tarty, pasta, grill, coraz mniej jest przestrzeni dla ogórkowej, która

Menu dnia z hreczniakami

Menu dnia z hreczniakami

Warto zerknąć do naszej polskiej, regionalnej kuchni. Ta prosta i lekka zupa rybna będzie dobrą propozycją na obiad w tygodniu.Kaszubska zupa marynarska 2 niezbyt duże dorsze listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól 1/2 porcji włoszczyzny ocet kilka ziemniakówUgotuj wywar z

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Lane kluski to doskonały i prosty do wykonania dodatek do zup. Najlepiej przygotować je roztrzepując jajko i - mieszając - dosypywać powoli mąkę, do uzyskania niezbyt gęstej mieszaniny. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

raczej nadaje się na naszą jesień i zimę, niż na polskie lato, ale w norweskich warunkach musi się dobrze sprawdzać. Norweska zupa rybna 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku, pokrojony w kostkę 1 mały seler

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli - MIAU! [Odcinek trzydziesty pierwszy]

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli - MIAU! [Odcinek trzydziesty pierwszy]

Na początek pozwolę sobie powalczyć z trendem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Oto - dobre, bo polskie! Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/KotDoskonaly Kot Doskonały codziennie dostarcza mi porcji czułości i robi duże: awwwww , zwłaszcza, że moje własne zwierzę jest na ogół wredne

Zupa cold

Zupa cold

warzywami. Zimne zupy nie zupy. Stoję murem za dobrym jedzeniem. Truskawkowa z winem 1 kg truskawek1/2 l wytrawnego czerwonego wina (może być merlot)250 g cukruocet balsamiczny (kilka kropli)Truskawki umyć, usunąć szypułkę i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać kilka kropli octu

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy". Jej opowieść o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplatana

Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

Miętę płuczemy, osuszamy, następnie sparzamy. Wrzucamy cały pęczek do blendera wraz z resztą składników sosu. Miksujemy. Sos doskonale komponuje się z mieszanką różnych zielonych sałat. Autor: Dorota Biały Ta zupa będzie dobrym pomysłem na obiad w upalny dzień. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo sycąca

Kuchnia osadników - książki rozdane!

Kuchnia osadników - książki rozdane!

i uwielbia zupę tom yum, poprosiłem znajomego tajskiego kucharza o to, żeby mnie nauczył przyrządzać to danie. Nieskromnie powiem, że tą wersję zupy chwalą sobie nawet tajowie, którzy mówią, że nawet w Tajlandii mają trudności ze zjedzeniem tak dobrej wersji jak moja. Składniki: 1,5 litra bulionu

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

obserwować cud zniknięcia gotowej zupy z talerzy. Pijany królik 1 tusza z królika 1 słoik musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) 1 piwo miodowe (mogą być dwa, drugie takie, jakie lubicie) Czosnek, sól, dobra muzyka** Pewnego mroźnego zimowego dnia zapukała do naszych drzwi Groza

Prezydent Obama w Arkadach Kubickiego

Prezydent Obama w Arkadach Kubickiego

Agnieszka Kręglicka: Dobre jedzenie to za mało. Gdy będziecie mieli wydać serwowane przyjęcie dla 500 osób ( w tym 44 VIP-ów przy jednym stole), skupcie się na logistyce. Mieliśmy tylko  godzinę i 45 min. na podanie czterodaniowego menu. To znaczy, że na każde danie przypadało 25 minut

Jak nie marnować jedzenia?

Jak nie marnować jedzenia?

się to zmienić, przy okazji ucząc zwykłych "zjadaczy chleba", jak oszczędnie gospodarować, kupować mądrze i nie wyrzucać jedzenia. A jak na tle Europy wygląda Polska? Jest ciut lepiej, choć do ideału nam  daleko. Aż 39% rodaków przyznało się, że regularnie wyrzuca produkty spożywcze do

Palce Lizać, nr 60, 21. lutego

Palce Lizać, nr 60, 21. lutego

Zauważyliście, że co chwila z kulinarnej mapy Polski znikają bary mleczne? A szkoda, bo już od ponad 20 lat są to miejsca, gdzie można zjeść dobre, tanie, tradycyjne polskie obiady (a sztućce i zastawa nie są już przytwierdzone na stałe do stolików). Tradycyjne obiady, czyli właściwie jakie? Po

Greckie menu dnia

Greckie menu dnia

Smaczna i sycąca zupa fasolowa z aromatycznymi ziołami i warzywami. Grecka zupa fasolowa 200 g suchej fasoli jaś 1 l wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 puszka (400 g) pomidorów 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżki tymianku 1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez

Proste dania z dodatkiem jogurtu

Jogurtowe dipy w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw (np. marchewki, papryki, ogórka) to doskonały pomysł na lekką, wiosenną kolację. Będą również dobrym dodatkiem do krakersów oraz placków warzywnych (także ziemniaczanych ). Jogurtowe dipy Dip koperkowy: około 350 g jogurtu naturalnego

Piwne gotowanie

kuchni. W klasyfikacji Aleksandra Dumas znalazła się nawet polska zupa piwna z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną. Wśród najbardziej znanych piwnych potraw znajdziemy przede wszystkim karbonadę flamandzką (gulasz wołowy w piwie), karpia po alzacku, welsh rarebit, czyli grzanki natarte tłuszczem i

Kolacja z Murakamim

Haruki Murakami, najbardziej znany współczesny japoński pisarz, wydaje w Polsce swoje pierwsze dwie powieści. Polscy czytelnicy będą pierwszymi w Europie, którzy będą mieli okazję przeczytać Słuchaj pieśni wiatru i Flipper roku 1973 w swoim ojczystym języku. Premiera powieści odbędzie się 20

Strefa smaku: Restauracja Norma

, by stworzyć to wnętrze zupełnie od nowa. Zachowała charakterystyczne elementy i na tej bazie stworzyła wystrój, który niczego nie udaje - mówi  Magda Jagielska, współwłaścicielka Normy, z którą umawiam się na lunch. Jest specjalistką od PR, przez wiele lat pracowała dla polskiej edycji "

Woda filtrowana lepsza do gotowania? Sprawdź dlaczego!

zmielonym kolorowym pieprzem. Podawaj od razu po przyrządzeniu, gdyż im dłużej sałatka stoi, tym ogórki stają się bardziej miękkie. Rada: Ta sałatka będzie dobrym dodatkiem do mięs z grilla. Co do filtrowania? Gdy potrzebujesz niewielkich ilości pysznej, czystej wody, wybierz filtry dzbankowe polskiej marki

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli [Odcinek dwudziesty siódmy]

? Politykiem? Widzicie, jak miło? Dobrze też reagujecie na ZooBornsy, mam tu więc dla Was kotecka. Nieco podrośnięty, ale nadal uroczy. A jak mruka! Gepardzik! Przyznam - miałam nadzieję, że jednak pod koniec filmu zeżre turystę. Ale może to w następnej zupie. Jeżeli chodzi o sporty ekstremalne, to jeszcze

Najlepsze polskie sery farmerskie - festiwal Czas na Ser 2014

Serowy jarmark w Lidzbarku odbywa się zawsze w sobotę i niedzielę - można tu kupić genialne polskie sery (w tym roku było też stoisko z serami litewskimi i francuskimi), wędliny, dobry chleb na zakwasie, ciekawe przetwory. Można skosztować festiwalowej zupy serowej i wziąć udział w warsztatach

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

ugotowano, w pełni wykorzystać. Na równi z mięsem ceniono podroby, czyli piątą ćwiartkę, kości zwierzęce przeznaczano na sos, tzw. demi-glace, a ości i łby ryb - na wywary do zup i galarety. Zużywano skórki warzyw i owoców, przepis na ''powidła z obierzyn'' podaje Maria Śleżańska w ''Kucharzu polskim

Kilka składników i danie gotowe!

. Podawaj od razu. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pyszna i pożywna zupa krem, którą przygotujesz w 15 minut. Dodatek mięty daje zupie świeżość i ciekawie łączy się ze smakiem groszku. Zielona zupa z groszku 450 g zielonego groszku (może być mrożony) 1 posiekana cebula 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Multicookera jest aż 10 programów, z pomocą których każdy może przygotować nawet trzydaniowy obiad: od zupy, poprzez sycący gulasz aż po delikatny sernik czy aromatyczny kompot: - Gotowanie na parze - pozwala na obróbkę termiczną produktu przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Tryb

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

piekła i dekorowała nasz tort.Jeśli chcecie wiedzieć, co lubimy najbardziej, jakie dania wychodzą nam bez pudła i co podajemy naszym gościom - sprawdźcie! Przepisy: Inka (suflety w kubeczkach z ciasta filo; na zdjęciu), Olga (warzywa z harissą), Łukasz (polędwica), Monika (zupa) i Małgosia (ciastka).O

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

powaga i spokój, wszystko jest poukładane, zgodne z rytuałem. W czasie posiłku obowiązuje cisza. Wszyscy jedzą razem. W pierwszej chwili uderza mnie egzotyka, ale przecież jeszcze niedawno w polskich domach o określonej porze przy stole zbierali się wszyscy domownicy, obowiązywało stałe usadzenie

Kucharz miesiąca: Agata Wojda zdradza przepisy

z syropu. jeśli zostały jeszcze świeże kwiaty, posypcie nimi każdą porcję. mus marchewkowy to raczej przerywnik smakowy niż regularna zupa - podaję go w małych  porcjach. dla 4 osób   Sos z czarnej porzeczki i anyżu: 100 ml wody 2 łyżki cukru 8-10 liści czarnej porzeczki 2

Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem. Autor: Nowa Kuchnia Polska Zupy winne i piwne to klasyka staropolskiej kuchni. Najczęściej przygotowywano je na słodko z korzennymi przyprawami, twarogiem oraz żółtkami, a podawano z

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

kurkumę, zamieszaj. Połącz z pęczakiem. Chwilę smaż razem i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na gorąco. To dobra metoda, aby urozmaicić smak wielu gatunków kasz. Autor: Agnieszka Kręglicka Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa. Jej wariantów jest

7 pomysłów na dania z rzodkiewką

. Obok ustaw miseczkę z gruboziarnistą solą morską. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Rzodkiewkowe risotto to dobry pomysł na sycący, a przy tym niebanalny wiosenny obiad. Oprócz szczypiorku świetnie smakuje również z koperkiem. Risotto wiosenne z rzodkiewką 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1

Książki kulinarne - porcja lektur na czerwiec

ze składników wyhodowanych przez siebie i swego męża. Wśród nich pikle, wiele rodzajów tofu, miso, nudli, dania warzywne, na bazie ryżu, soi, ryb czy owoców morza. Nie da się ukryć, że polski czytelnik może mieć kłopot z zakupem niektórych składników, ale większość jest dostępna w sklepach z

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: Szczaw bez szczawiowej

polskiej wyobraźni, oddzielić od zupy? T: Spróbuję. Trzeba pójść na łąkę i zebrać naręcze szczawiu. Rankiem, zanim przyjdą miejscowi i cały zerwą dla zakładu produkującego przecier. Potem wystarczy go dodać do liści o innych smakach - sałaty, roszponki, rukoli. Wprowadzi do kompozycji ożywczą kwasowość

Elementarz MEN bez akwarium i karpia w galarecie? Tego chcą miłośnicy zwierząt

broniące praw zwierząt stowarzyszenie Empatia. Jego zwolennicy zachęcają, by "w elementarzu uwzględnić pozytywny stosunek do zwierząt jako istot czujących, zasługujących na szacunek i wymagających dobrej opieki - w szczególności w przypadku zwierząt udomowionych, które są od nas zależne". Chcą

Tessa Capponi-Borawska: Kuchnia regionu Friuli

, wieprzowiną i octem), bardzo przypominającej polskie zupy, oraz il brodetto (znakomity rosół z mieszanych ryb, zakwaszony octem) czy brut brustulat (zupa z mąki, jaj i ziół).BRUT BRUSTULATZupa z mąki, ziół i jaj z okolic Cormons - według książki Come mangiavamo. Cibi e sapori del passato nel Friuli

Ślub: Toasty weselne - kto i kiedy je wygłasza?

odwołać się do jakiegoś zabawnego zdarzenia z ich życia lub opowiedzieć anegdotę. Ważne, by nie przesadzić, nie urazić nowożeńców. Obowiązuje dobry humor, ale także umiar i takt. Savoir-vivre wznoszenia toastów 1. Pierwszy toast wznosi się szampanem. Kolejne, zazwyczaj wódką , choć zasady nakazują

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

uwielbiają jeść ją z toskańskimi kiełbaskami z grilla, ale również nasza polska biała kiełbasa pasuje do fasoli znakomicie!AGIOLI ALL'UCCELLETTO fasola "Na sposób małych ptaszków" wg Zenone Beniniego(Dla 4 osób)Składniki 12 łyżek dobrej oliwy 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżej szałwii (lub 6

"Wysokie Obcasy Extra"

między mnie a tekst na stronie nikt nie wchodzi. Jesteśmy sami w ciszy - podkreśla Tomasz Makowski, dyrektor Biblioteki Narodowej. Najszczęśliwszym krajem na świecie jest Dania (potem Norwegia, Szwajcaria, Holandia i Szwecja). Polska znalazła się na miejscu 51., między Boliwią (50.) a Salwadorem (52

"Filozofię zdrowego odżywiania przełożyłam na biznes" - o gotowych daniach bez konserwantów i w specjalnych opakowaniach mówi założycielka firmy Eat me! [WYWIAD]

jedynie sama, sklepy nie oferowały takich dań. Znalazłam niszę, którą postanowiłam wykorzystać. Chciała Pani dobre zwyczaje Francuzów przenieść do Polski? Nie tyle zwyczaje, co swego rodzaju dogodność. Takie jedzenie jest bardzo praktyczne. W dzisiejszych czasach ludzie są bardzo zabiegani, nie mają czasu

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

Wiżajn, 40 dag dobrych swojskich kiełbasek w typie frankfurterek kilka gałązek świeżej mięty, Sos winegret: 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 przetarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól pieprz Sałaty układamy na półmisku. Posypujemy dużymi kawałkami rozkruszonego sera. Z podanych

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

posiłek. Ile razy przeciętny polski bezmięsny przerabia takie scenariusze? Setki. - Tata kiedyś podał mi stertę ziemniaków i surówkę. Okazało się, że w pyrach był schowany kotlet, bo może przypadkiem dziabnę i zjem - opowiada Dominika, weganka, wcześniej wegetarianka, mieszkanka Łodzi, właścicielka

Lepiej gościa zabić, niż nie nakarmić. Rozmowa z Joanną Liszkiewicz-Kuroń

miał na przykład dyżur telefoniczny.Jak to? Wisiał na słuchawce. Ten żoliborski numer Jacka, numer KOR-u, był dostępny dla wszystkich. Cała Polska wiedziała: można całą dobę zadzwonić. Zawsze ktoś odbierze. I dzwonili. Że kogoś aresztowano, kogoś pobito.Rodzina dzieliła się dyżurami przy telefonie

GringoBar - ziomalskie burrito na Mokotowie

i wykorzystywać sezonowe składniki. Dlatego koło klasycznego burrito pojawia się "Polacos" z kiszonym ogórkiem i oscypkiem, a w zupie kukurydzianej - popcorn, chili i sos z malin. - To nie jest restauracja tex-mex, ja nie utożsamiam tego miejsca z kuchnią meksykańską. Stamtąd czerpaliśmy

Czas na pory

2 minuty. Odkryj i gotuj, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Autor: Nowa Kuchnia Polska Delikatna i kremowa, z chrupiącymi grzankami. Łatwa i szybka do przygotowania. Krem z pora 1 i 1/2 l bulionu drobiowego 2 dość

Smaki prosto z gór

Zupa, która najlepiej smakuje w silne mrozy. Kwaśnice przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty (dla zakwaszenia, dodaje się jeszcze sok) oraz mięsa (zwykle wieprzowego). Gotową, wyraźnie kwaśną zupę podaje się z ziemniakami i chlebem, więc w zupełności wystarczy za całe danie.Kwaśnica na

Książki kulinarne na lipiec

. Dlatego skupiam się na typowych produktach z Ohio: słodkiej kukurydzy, dobrym mleku i śmietance, miodzie. Myślę o ich historii, o tym, z czym tradycyjnie je podawano. Myślę o kolorach, o tym, jak je łączyć. Tak powstają moje lody". Jakie zatem smaki lodów znajdziecie u Jeni? Prażony ryż z kokosem i

Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów

połówki), wymieszaj z ostudzonym bobem. Przypraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką. Zrób sos: oliwę utrzyj z sokiem cytrynowym, przypraw. Polej sałatkę, wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Autor: Nowa Kuchnia Polska Pyszna, z kremowym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku. Sałatka z bobu i

Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

; Kuchni Polskiej ". Jeśli myślicie, że to książka niepostępowa, jesteście w błędzie - to właśnie tu znajdziecie przepis na zapiekankę z tapioki. Poza tym przepis na mazurek jest OK, więc nie marudźcie już, dobra? Żebyście jednak nie mówili, że nic nowego nie dodaję - zdradzę przepis na kajmak

W USA tęsknię za śledziem - rozmowa z Anne Applebaum-Sikorską

wigilijne dania? Czy coś Panią zaskoczyło? Nie pamiętam dokładnie pierwszych świąt w Polsce, natomiast bardzo posmakowała mi zupa grzybowa oraz sos grzybowy, który robi moja teściowa. Lubię także kompot z suszonych owoców, najlepszy jest zwłaszcza w zimowy wieczór. W polskiej tradycji zaskoczyło mnie

Elena Arzak - najlepsza szefowa kuchni na świecie

sposób myślenia, przygotować coś prostszego - podaję dużo warzyw, pieczone w całości ryby. Często gotuję zupy. To właśnie lubię w kuchni polskiej - że macie tyle różnych zup, nawet owocowe, jak desery. W domu próbowałam robić wasze kwaśne zupy. Czytałam o nich - niestety, nie mogę podróżować tyle, ile

Proste i niedrogie dania z rybą

kolejno układaj ryż, ryby, brokuły i pomidory. Polej sosem musztardowym, zapiekaj 15 minut w temp. 200°C. Źródło: Nowa Kuchnia Polska   Czym pachnie dobra ryba? Morzem lub jeziorem! Kotlety mielone, oprócz mięsa wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy drobiowego, możesz przygotować także z ryb

Jak przygotować wieprzowinę?

. ostrej (mocno rozgrzanej) patelni. Wyjątek stanowią polędwiczki i schab.* Grillowanie - rewelacyjna jest polędwiczka z grilla, ale w tym przypadku także trzeba uważać, by nie przesuszyć mięsa. Świetnie sprawdzają się też polskie klasyki - karkówka i kiełbasa wieprzowa. Po uprzednim lekkim podgotowaniu na

Kozie sery królują w Lidzbarku!

. Chętnych do kupowania było mnóstwo, przed stoiskami ustawiały się kolejki. Można było kupić nie tylko sery i jogurty od małych polskich producentów, ale także bardzo dobry chleb na zakwasie i smalczyk do kompletu oraz pyszne ciastka i konfitury. Zgłodniali goście mieli okazję skosztować serowej zupy

Moja kochana i święta

wsiadają na jednego konia, żeby dotrzeć do Polski. Po drodze koń się płoszy. Kobiety spadają. Są ranne. Rebeka trafia do szpitala w Morawskiej Ostrawie. Po latach pisze: "W szpitalu opieka lekarska była bardzo dobra, ale jeść to nam oprócz chleba, postnych kartofli i kwaśnego mleka nie dawali nic. Nam

Styczniowy numer w sprzedaży od 22 grudnia

: Babskie gotowanie. Z Nigelem Slaterem Kulinarny karnet Tessy: Zupa na chandręFelieton: Myśli na czubku widelca. Ludwik Lewin: Jak po maśle Amelia w krainie diet: O dobrych i złych kaloriach Akademia wina: Ewa Wieleżyńska: Etykieta wina, cz. 2 Na dwa głosy: Zwierzątka nasze kochane. Królik i wino.Plus

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

kuchni nie wyszłam. Moje dania podczas sesji jadły chyba wszystkie polskie celebrytki - śmieje się. Wakacje planuje pod kątem tego, co warto zjeść. - Spisuję adresy z przewodników, szukam w sieci, ale najbardziej lubię wyszukiwać miejsca sama. Mam do nich nosa, jak świnia do trufli - przyznaje. - Robię

Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 32 przepisy na chleb i bułki

winogronami. Pieczemy tak sobie albo na imieniny Marcina (11 listopada), Katarzyny (25 listopada) lub Andrzeja (30 listopada).Fińska Karelia, czyli miejsce, gdzie pierogi są otwarte, a zupę robi się z bimbru.Maciej Nowicki, znany naszym czytelnikom tropiciel starych polskich receptur (jest współpracownikiem

Nowalijki - smak wiosny

lub podsmażonego boczku. Dobrym dodatkiem lub zamiennikiem dla części sałaty będzie również rukola. Sałata polska z rzodkiewką i jajkiem 1 główka sałaty masłowej 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kawałki Sos: 5 łyżek

Afrodyzjak na widelcu

, aby wspomóc w ten sposób swoje siły witalne. Pomijając poglądy Casanovy, owoce morza są dobrym źródłem białka, soli mineralnych i witamin, a przy tym są niskokaloryczne.Zobacz przepis na szaszłyki z krewetek oraz na zupę z owoców morzaDowiedz się więcej o ostrygach i zobacz, jak można je podawać.

Profesor Jacek Moll naprawia najmniejsze serca

oddziału kardiochirurgii w niedawno otwartym Szpitalu-Pomniku Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. - Wróciłem z kilkuletniego pobytu w Stanach. Namówiłem polonusów, by pomogli mi rozkręcać oddział, w którym mógłbym operować dzieci takie jak Magda - opowiada. - Mówiłem: "Płacicie za operowanie polskich

"Wysokie Obcasy Extra"

wystarcza, by koledzy nie gwizdali, gdy idzie przez parking do 16-tonowego mana TGX 440. Opowieść o Iwonie Blecharczyk, zawodowym kierowcy tira. Najszczęśliwszym krajem na świecie jest Dania (potem Norwegia, Szwajcaria, Holandia i Szwecja). Polska znalazła się na miejscu 51., między Boliwią (50.) a

Włoskie sery - kup mniej, ale dobrej jakości

pasteryzowanego. Czasem lepiej kupić mniej sera, ale dobrej jakości. Uważam, że tak jak bryndza powinna być polska, tak mozzarella powinna być włoska. Na nasze pytania dotyczące włoskich serów odpowiedział Marco Ghia - mediolańczyk od 20 lat mieszkający w Polsce. Jest kucharzem i założycielem Akademii Kulinarnej

Majowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży

Od redakcji Pyszny początek To się nam upiecze. Batoniki dla dbających o linię Dobre smaki Pyszne nowości do schrupania i wypicia Książki od kuchni Nowe lektury dla smakoszy Ładne rzeczy Urządzenia i drobiazgi do twojej kuchni Ładne miejsca Restauracje, do których warto zaglądać 

Przeboje wiosennego menu

To ciasto każdy przygotuje z łatwością. Będzie też dobrym sposobem na wykorzystanie niezbyt smacznych truskawek. Uważaj, aby nie wciskać owoców zbyt głęboko, żeby nie znalazły się na samym spodzie ciasta. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami 2 szklanki (300 g) mąki

Głodny? Zjedz robaka

Co w menu? Dania z owadami - wśród przystawek szarańcza w tempurze, drewnojady w szynce parmeńskiej, dania główne - z kaszami, z ryżami w różnych smakach, zupy to głównie kremy z posypkami. Na deser na przykład sorbet w kokosie z posypką z prażonych larw wołka mącznego. - Planujemy również

Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

chlebem.   Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta Joseph ?Józek? Seeletso pochodzi z Botswany. Szef w restuaracji Joseph"s Wine & Food w Warszawie. Znacie go m.in. z udziału w programie ?Dzień Dobry TVN?. Do Polski przyjechał 10 lat temu za żoną Karoliną. Kiedy żyli jej dziadkowie, Joseph jeździł

Dwa dni we Florencji

od dzielnicy Oltrarno - od szybkiego zwiedzenia kościoła Santo Spirito, zaprojektowanego przez Brunelleschiego. Na placu przez kościołem odbywa się codziennie targ spożywczy. Czasem kupuję tam fioletowe karczochy i czarną kapustę do zupy jarzynowej.Dzielnica wokół Santo Spirito i kościoła Santa Maria

Menu dnia

Kurki już pojawiają się w sklepach. Niektórzy z nas używają swoich mrożonych zapasów. Czas docenić niepowtarzalne polskie grzybki. Ich smak, kolor i chrupko-sprężysta struktura ożywią każdą zupę krem. Kurki często łączy się ze śmietanką. Tak jest i w tym przypadku! Krem z kalafiora z

Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

przyrządza dynie: piżmową, makaronową i hokkaido. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na zupę, omlet, "hummus", curry, risotto i ciasto.Patryk Wróblewski uczy gotować po leszczyńsku. Podstawą są lokalne składniki i stare, rodzinne receptury. W menu m.in. bulion z gołębia, głowizna z jarmużem i pyry

IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki

- "Genialna impreza, która promuje dobrą kuchnię i każe się nie wstydzić własnej - prostej, normalnej i codziennej" / Magda Gessler/ z roku na rok poszerza grono swoich wielbicieli. Głównymi punktami programu będą rywalizacje znakomitych zespołów restauratorskich, które ugotowany

Kuchnia beskidzka

Składniki:2 dojrzałe oscypki3 łyżki masła1/2 szklanki śliwowicy łąckiej Oscypki pokrój na 16 w miarę równych słupków i odstaw na pergaminie do podsuszenia. Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię. Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien się

Kuchnia francuska. Prowansalskie dania na Boże Narodzenie

przeciwieństwie do polskiego obyczaju nie składał się z dzieci. W kaplicy urządzono wystawę świątków z sąsiedniej wioski Seguret, zwanej prowansalskim Betlejem - z powodu szopek zapełnianych produkowanymi tam figurkami i misteriów, odgrywanych przez jej mieszkańców.W XIII-wiecznym kościele NMP Winogrodników

Kuchnia rosyjska: Obwód Kaliningradzki

, jak barszcz z buraków, pierogi czy czerninę, które dobitnie potwierdzają odwieczną polską obecność nad Łyną i Pregołą. Uzbrojony w książkową wiedzę o kulinarnych tradycjach Prus Wschodnich, wyruszyłem do nadmorskich miejscowości wypoczynkowych Sambii: Zielenogradska (dawniej Cranz), Swietłogorska

Jak smakował PRL? Słodko? Gorzko? I czemu chcemy go znów konsumować?

rzeczy w dobre ręce. Wyprzedaż towarów z epoki PRL w Stacji Muranów obejmuje wszystko, co powstało przed 1990 rokiem w demoludach i to, co można było kupić w Peweksie albo Baltonie. Wyprzedaży towarzyszyć będzie ekspozycja sklepowa z PRL-u, wystawa kaset magnetofonowych oraz projekcja filmów 8 mm z

Wakacje kulinarne. (Nie) Daj się zaskoczyć

;dobrego jedzenia". A nam bynajmniej nie o to chodzi. Podczas pierwszego pobytu w Indiach, zdarzało mi się zapytać na ulicy, gdzie można zjeść dobrze . I tu był mój błąd. Najczęściej nawigowano mnie do najbliższej sieciówki. Pozostaje więc otwarcie się na życie ulicy, kosztowanie produktów na

Świąteczne stoły Europy od A do Z

następny rok w dobrym zdrowiu. Inne świąteczne przysmaki to pieczone migdały, kasztany na gorąco i korzenne wino. Na wigilię w Wiedniu podaje się karpia, a w Karyntii - pieczoną kaczkę. Na zachodzie Austrii wszystkie potrawy wigilijne serwuje się... na zimno.B - BelgiaNa wigilijnym stole w Belgii zwykle ze

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

śmietany) i zagotuj, mieszając. Sosem polej mięso, podawaj z modrą kapustą i kluskami.Co najmniej trzy regiony Polski uważają ten przepis za WŁASNY. Coś podobnego jadłam kiedyś na Kaszubach, tylko że wtedy nie był to mintaj. Ale w końcu - dobra kuchnia nie zna granic Składniki 60 dag filetów z 

Pyszne sałaty

W sobotę rano pojechałyśmy na bazar i kupiłyśmy mnóstwo fantastycznych, świeżych warzyw: marchewek, botwinki, kolorowych papryk, sałat, rzodkiewek, pomidorów... Część przygotowałyśmy od razu - z botwinki pyszną zupę, a marchewki chrupałyśmy na surowo. Następnego dnia zaczęłyśmy od grillowania

Test konsumencki - zupy błyskawiczne

To pewne, że zupy typu instant nie zdobyłyby głównej nagrody w plebiscycie na najzdrowszy produkt spożywczy, ale ogromna większość z nas je jada. Dlaczego? Jednym po prostu smakują, inni doceniają łatwość i szybkość, z jaką można je przygotować.Co roku w okresie urlopów zupy tego rodzaju sprzedają

Kuchnia arabska pachnie przyprawami

Uwaga: przepis został zmodyfikowany dla polskich gości przez szefa restauracji - Arabowie jako muzułmanie nie jadają mięsa wieprzowego. Składniki po 15 dag polędwiczek, żeberek i karkówki wieprzowej 20 dag ryżu garstka suchego makaronu masło do smażenia 1/2 strąka czerwonej

Od Redakcji: co dla ciebie jest ważne?

. Pokusa niemała. Znowu zadałam sobie to pytanie. I zostałam w domu, żeby odpocząć po całym tygodniu. Ugotowałam zupę dyniową. Pod kocem, z kieliszkiem dobrego białego wina, z książką - wywiadem rzeką z Małgorzatą Braunek - z wtulonym we mnie psem spędziłam superwieczór. Niedługo potem kolejne zaproszenie

Wrześniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Temat numeru: Babie lato i śliwki. Żółte mirabelki, zielone renklody i fioletowe węgierki. W najlepszych ciastach wczesnej jesieni!Na dobry początek dnia, na podwieczorek, na drugie śniadanie do szkoły i do pracy.Przepis z bloga Alicji Rokickiej - wraz z autorką odkrywamy wspaniałe smaki kuchni

Numer 9/2006

wieńczy dzieło* Salon piękności: Dobre, bo polskie* Mezoterapia - zastrzyk energii dla skóry* W drogeriiKULINARIA* Słodkie pożegnanie lata* Zupy górą* Przepisy czytelników* Warto spróbowaćZDROWIE* To mi pomaga - prof. zwycz. dr hab. Jacek Sieradzki* Kurzajki w odwrocie* Woreczek pełen... kamieni* 12 pytań

Konkurs na "Współczesną opowieść wigilijną" rozwiązany

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy miłej lektury. I wszystkim Wesołych Świąt!PS Kilka naprawdę dobrych prac musiałyśmy odrzucić z racji tego, że przekraczały regulaminowe 3000 znaków. A szkoda :)Pierwsze miejsceLidia StefekWigilię 1944 Ulka bidowała w baraku prewencyjnego obozu policji bezpieczeństwa

Cały stadion czyta. Na Warszawskich Targach Książki polecamy Zadie Smith, Sylwię Chutnik, Dorotę Masłowską

piosenkę, a teksty piosenek świetnie pasowałyby do bajki (skądinąd w Teatrze Studio Agnieszka Glińska wyreżyserowała na podstawie książki spektakl dla najmłodszych). Fabuła jest stosownie nieskomplikowana: zła wiedźma czuje wielki głód i marzy o zupie ze złego dziecka. Natrafia na dobrą dziewczynkę, która

Szparagi na start

wierzch za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem. Przepis: Nowa Kuchnia Polska Składniki: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz 3-4 łyżki oliwy 2 plastry wędzonego łososia 1 razowa grzanka, pomidorki koktajlowe do dekoracji Obieramy i gotujemy białe i zielone szparagi

Nowe Wysokie Obcasy w kioskach od 19 stycznia

Chinom, kupując wątpliwej jakości ciuchy?Mam trójkę dzieci, z mężem prowadzimy sklepy z polskimi ciuchami. Nie w centrach handlowych i nie w dużych miastach. Dajemy zarobić Polakom, bo tutaj żyjemy i tu prowadzimy biznes. Tutaj płacimy podatki.Wstrząsnął mną artykuł Krystyny Naszkowskiej ''Nasz cenny

Kluski - tani sposób na domowy obiad

z nich ukośnie kluski. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i partiami wrzucaj kluski do wrzątku. Po wypłynięciu wyjmuj łyżką cedzakową i rozkładaj na półmisku. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pyzy to tani i sycący obiad. Możesz je przyrządzić zarówno z nadzieniem, jak i bez. Dobrym pomysłem na

Nowości w książkach kucharskich

na potrawy, które na "ekonomiczne" wcale nie wyglądają. Autorzy, zawodowi kucharze, przekonują bowiem, że zaoszczędzić można nie na produktach, lecz dzięki dokładnemu planowaniu posiłków z tygodniowym wyprzedzeniem i optymalnemu wykorzystaniu składników dobrej jakości. Podpowiadają, jak

Jarskie przepisy na Wielkanoc

macie w?lodówce - to także dobry sposób na wykorzystanie wygotowanych warzyw z rosołu! 3. Co skleja wegański pasztet? Niezastąpiona jest nasza polska kasza jaglana! Łączy pasztet w spójną całość oraz dodatkowo dodaje mu niezwykłej kremowości i?delikatności. Składniki 1  por 1 łodyga

Byłem lekarzem w okopach - przed setną rocznicą wybuchu I wojny światowej

Szampanii - żołnierze jadą ambulansem do jednego z pobliskich producentów wina po zaopatrzenie. Wychowana w polskim etosie, przykazującym oddać ostatnią koszulę i całusa dzielnym wojakom ze zdumieniem przeczytałam, co Maufrais uważa za dowód wzruszająco dobrej woli: "Kiedy usłyszał, że jesteśmy z 94

Kuchnia portugalska dla początkujących

takim kociołku ląduje również spora garść świeżej kolendry. Do tej przyprawy, wyglądem przypominającej pietruszkę, o zupełnie jednak innym smaku i aromacie, należy koniecznie się przyzwyczaić. Kolendra i portugalska kuchnia są bowiem nierozłączni jak stare dobre małżeństwo.Dla tych, którzy preferują

Na dobre i na złe

Na dobre i na złe – polski serial telewizyjny nadawany w TVP2 od 7 listopada 1999. Od 5 września 2012 (od odc. 489) serial jest emitowany w każdą środę o godzinie 20:40. Do 21 grudnia 2008 premierowe odcinki były emitowane w niedzielne popołudnia (odc. 1–351), a od 9 stycznia 2009

Stare Dobre Małżeństwo

Stare Dobre Małżeństwo (SDM) – polska grupa muzyczna wykonująca poezję śpiewaną. Autorzy wierszy śpiewanych przez Stare Dobre Małżeństwo: Edward Stachura, Adam Ziemianin, Józef Baran, Bolesław Leśmian, Jan Rybowicz, Bogdan Loebl. Muzykę do niemal wszystkich piosenek skomponował Krzysztof

Polskie sieci kablowe

(Kielce), SM Krzemionki (Ostrowiec Świętokrzyski), STK Nowiny (Nowiny) województwo warmińsko-mazurskie Dob-Sat (Dobre Miasto), Duet (Ostróda), Info-Art (Ełk), TVK "Sokół (Olecko), Intelly (Olsztyn), Kor-Sat (Korsze), LanNet (Szczytno), Macrosat (Barczewo), Miejski Ośrodek Kultury (Jeziorany), SM Warmia

Polskie Nagrania Muza

Polskie Nagrania „Muza” – polska, państwowa wytwórnia płytowa powstała w Warszawie w 1956. Wytwórnia zajmuje się głównie wydawaniem płyt z muzyką wykonywaną przez rodzimych artystów rozrywkowych, jazzowych oraz wykonujących muzykę poważną. W jej katalogu znajdują

Polskie Siły Zbrojne w Wielkiej Brytanii

Naszywka z angielską nazwą Polski - "Poland" na żołnierskie mundury. Polskie Siły Zbrojne w Wielkiej Brytanii – formacje wojskowe utworzone w Wielkiej Brytanii w 1940 na podstawie umów międzysojuszniczych. Źródła uzupełnień Po klęsce Francji w lipcu 1940 na terenie Wielkiej Brytanii znalazło

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.