dobre polskie zupy

sprawdź też:

dobre

Marta Wojas

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Ponoć Polacy znani są w Europie ze swojego zamiłowania do zup. Chyba coś w tym jest, skoro wiele osób bez zupy nie wyobraża sobie obiadu. I nic w tym dziwnego - mnogość polskich zup przyprawić może o zawrót głowy. Oto kilka przepisów, które często goszczą na polskich stołach.

Gotuj raz na kilka dni

Nie masz czasu, żeby codziennie gotować? A może najzwyczajniej Ci się nie chce? Nie miej wyrzutów sumienia - gotuj raz na kilka dni i codziennie ciesz się domowym obiadem.

Nie marnować jedzenia!

We wtorek, 8 kwietnia, w siedzibie Agory w Warszawie odbyła się konferencja dotycząca niemarnowania żywności. Okazało się, że jest to problem, który można rozpatrywać pod wieloma aspektami: odpowiedzialnych zakupów, zabierania do domu niedojedzonego dania z restauracji, sensownego przygotowywania szkolnych śniadań dla dzieci, planowania tygodniowych posiłków... Ciekawe okazały się rady panelistów i uczestników z sali dotyczące wykorzystywania resztek jedzenia.

Niebarowa ogórkowa

Niebarowa ogórkowa

Nie podaje się jej na wykwintnych przyjęciach ani w eleganckich restauracjach. Trudno o entuzjastyczne recenzje dla wersji stołówkowo-barowych. Jedyną ostoją dobrej zupy ogórkowej pozostają domy. Chociaż i tu, gdy prym wiodą tarty, pasta, grill, coraz mniej jest przestrzeni dla ogórkowej, która

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Lane kluski to doskonały i prosty do wykonania dodatek do zup. Najlepiej przygotować je roztrzepując jajko i - mieszając - dosypywać powoli mąkę, do uzyskania niezbyt gęstej mieszaniny. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku

Zupa na chandrę

Zupa na chandrę

Styczeń, podobnie jak listopad, jest dla mnie okresem największej chandry. Święta przeminęły, co prawda jest karnawał, ale ja mało tańczę, na przeceny nie chodzę; miesiąc nigdy się nie kończy, jest mi zimno i smutno.W takich chwilach bardzo pomaga dobra zupa. Prawda jest taka, że (szczególnie w

Menu dnia z hreczniakami

Menu dnia z hreczniakami

Warto zerknąć do naszej polskiej, regionalnej kuchni. Ta prosta i lekka zupa rybna będzie dobrą propozycją na obiad w tygodniu.Kaszubska zupa marynarska 2 niezbyt duże dorsze listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól 1/2 porcji włoszczyzny ocet kilka ziemniakówUgotuj wywar z

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

raczej nadaje się na naszą jesień i zimę, niż na polskie lato, ale w norweskich warunkach musi się dobrze sprawdzać. Norweska zupa rybna 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku, pokrojony w kostkę 1 mały seler

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli - MIAU! [Odcinek trzydziesty pierwszy]

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli - MIAU! [Odcinek trzydziesty pierwszy]

Na początek pozwolę sobie powalczyć z trendem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Oto - dobre, bo polskie! Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/KotDoskonaly Kot Doskonały codziennie dostarcza mi porcji czułości i robi duże: awwwww , zwłaszcza, że moje własne zwierzę jest na ogół wredne

Zupa cold

Zupa cold

warzywami. Zimne zupy nie zupy. Stoję murem za dobrym jedzeniem. Truskawkowa z winem 1 kg truskawek1/2 l wytrawnego czerwonego wina (może być merlot)250 g cukruocet balsamiczny (kilka kropli)Truskawki umyć, usunąć szypułkę i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać kilka kropli octu

Kuchnia osadników - książki rozdane!

Kuchnia osadników - książki rozdane!

i uwielbia zupę tom yum, poprosiłem znajomego tajskiego kucharza o to, żeby mnie nauczył przyrządzać to danie. Nieskromnie powiem, że tą wersję zupy chwalą sobie nawet tajowie, którzy mówią, że nawet w Tajlandii mają trudności ze zjedzeniem tak dobrej wersji jak moja. Składniki: 1,5 litra bulionu

Proste dania z dodatkiem jogurtu

Proste dania z dodatkiem jogurtu

Jogurtowe dipy w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw (np. marchewki, papryki, ogórka) to doskonały pomysł na lekką, wiosenną kolację. Będą również dobrym dodatkiem do krakersów oraz placków warzywnych (także ziemniaczanych ). Jogurtowe dipy Dip koperkowy: około 350 g jogurtu naturalnego

Greckie menu dnia

Greckie menu dnia

Smaczna i sycąca zupa fasolowa z aromatycznymi ziołami i warzywami.Grecka zupa fasolowa 200 g suchej fasoli jaś 1 l wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 puszka (400 g) pomidorów 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżki tymianku 1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez pestek 2

Palce Lizać, nr 60, 21. lutego

Palce Lizać, nr 60, 21. lutego

Zauważyliście, że co chwila z kulinarnej mapy Polski znikają bary mleczne? A szkoda, bo już od ponad 20 lat są to miejsca, gdzie można zjeść dobre, tanie, tradycyjne polskie obiady (a sztućce i zastawa nie są już przytwierdzone na stałe do stolików). Tradycyjne obiady, czyli właściwie jakie? Po

Piwne gotowanie

Piwne gotowanie

kuchni. W klasyfikacji Aleksandra Dumas znalazła się nawet polska zupa piwna z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną. Wśród najbardziej znanych piwnych potraw znajdziemy przede wszystkim karbonadę flamandzką (gulasz wołowy w piwie), karpia po alzacku, welsh rarebit, czyli grzanki natarte tłuszczem i

Strefa smaku: Restauracja Norma

Strefa smaku: Restauracja Norma

, by stworzyć to wnętrze zupełnie od nowa. Zachowała charakterystyczne elementy i na tej bazie stworzyła wystrój, który niczego nie udaje - mówi  Magda Jagielska, współwłaścicielka Normy, z którą umawiam się na lunch. Jest specjalistką od PR, przez wiele lat pracowała dla polskiej edycji "

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

gotowej zupy z talerzy. Pijany królik1 tusza z królika1 słoik musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)1 piwo miodowe (mogą być dwa, drugie takie, jakie lubicie)Czosnek, sól, dobra muzyka**Pewnego mroźnego zimowego dnia zapukała do naszych drzwi Groza Wegetarianina - czyli królicza tusza

Woda filtrowana lepsza do gotowania? Sprawdź dlaczego!

Woda filtrowana lepsza do gotowania? Sprawdź dlaczego!

zmielonym kolorowym pieprzem. Podawaj od razu po przyrządzeniu, gdyż im dłużej sałatka stoi, tym ogórki stają się bardziej miękkie. Rada: Ta sałatka będzie dobrym dodatkiem do mięs z grilla. Co do filtrowania? Gdy potrzebujesz niewielkich ilości pysznej, czystej wody, wybierz filtry dzbankowe polskiej marki

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli [Odcinek dwudziesty siódmy]

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli [Odcinek dwudziesty siódmy]

? Politykiem? Widzicie, jak miło? Dobrze też reagujecie na ZooBornsy, mam tu więc dla Was kotecka. Nieco podrośnięty, ale nadal uroczy. A jak mruka! Gepardzik! Przyznam - miałam nadzieję, że jednak pod koniec filmu zeżre turystę. Ale może to w następnej zupie. Jeżeli chodzi o sporty ekstremalne, to jeszcze

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

ugotowano, w pełni wykorzystać. Na równi z mięsem ceniono podroby, czyli piątą ćwiartkę, kości zwierzęce przeznaczano na sos, tzw. demi-glace, a ości i łby ryb - na wywary do zup i galarety. Zużywano skórki warzyw i owoców, przepis na ''powidła z obierzyn'' podaje Maria Śleżańska w ''Kucharzu polskim

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Multicookera jest aż 10 programów, z pomocą których każdy może przygotować nawet trzydaniowy obiad: od zupy, poprzez sycący gulasz aż po delikatny sernik czy aromatyczny kompot: - Gotowanie na parze - pozwala na obróbkę termiczną produktu przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Tryb

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

piekła i dekorowała nasz tort.Jeśli chcecie wiedzieć, co lubimy najbardziej, jakie dania wychodzą nam bez pudła i co podajemy naszym gościom - sprawdźcie! Przepisy: Inka (suflety w kubeczkach z ciasta filo; na zdjęciu), Olga (warzywa z harissą), Łukasz (polędwica), Monika (zupa) i Małgosia (ciastka).O

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

powaga i spokój, wszystko jest poukładane, zgodne z rytuałem. W czasie posiłku obowiązuje cisza. Wszyscy jedzą razem. W pierwszej chwili uderza mnie egzotyka, ale przecież jeszcze niedawno w polskich domach o określonej porze przy stole zbierali się wszyscy domownicy, obowiązywało stałe usadzenie

Ślub: Toasty weselne - kto i kiedy je wygłasza?

odwołać się do jakiegoś zabawnego zdarzenia z ich życia lub opowiedzieć anegdotę. Ważne, by nie przesadzić, nie urazić nowożeńców. Obowiązuje dobry humor, ale także umiar i takt.Savoir-vivre wznoszenia toastów1. Pierwszy toast wznosi się szampanem. Kolejne, zazwyczaj wódką , choć zasady nakazują

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: Szczaw bez szczawiowej

polskiej wyobraźni, oddzielić od zupy? T: Spróbuję. Trzeba pójść na łąkę i zebrać naręcze szczawiu. Rankiem, zanim przyjdą miejscowi i cały zerwą dla zakładu produkującego przecier. Potem wystarczy go dodać do liści o innych smakach - sałaty, roszponki, rukoli. Wprowadzi do kompozycji ożywczą kwasowość

Tessa Capponi-Borawska: Kuchnia regionu Friuli

, wieprzowiną i octem), bardzo przypominającej polskie zupy, oraz il brodetto (znakomity rosół z mieszanych ryb, zakwaszony octem) czy brut brustulat (zupa z mąki, jaj i ziół).BRUT BRUSTULATZupa z mąki, ziół i jaj z okolic Cormons - według książki Come mangiavamo. Cibi e sapori del passato nel Friuli

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

uwielbiają jeść ją z toskańskimi kiełbaskami z grilla, ale również nasza polska biała kiełbasa pasuje do fasoli znakomicie!AGIOLI ALL'UCCELLETTO fasola "Na sposób małych ptaszków" wg Zenone Beniniego(Dla 4 osób)Składniki 12 łyżek dobrej oliwy 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżej szałwii (lub 6

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

posiłek. Ile razy przeciętny polski bezmięsny przerabia takie scenariusze? Setki.- Tata kiedyś podał mi stertę ziemniaków i surówkę. Okazało się, że w pyrach był schowany kotlet, bo może przypadkiem dziabnę i zjem - opowiada Dominika, weganka, wcześniej wegetarianka, mieszkanka Łodzi, właścicielka

Lepiej gościa zabić, niż nie nakarmić. Rozmowa z Joanną Liszkiewicz-Kuroń

miał na przykład dyżur telefoniczny.Jak to? Wisiał na słuchawce. Ten żoliborski numer Jacka, numer KOR-u, był dostępny dla wszystkich. Cała Polska wiedziała: można całą dobę zadzwonić. Zawsze ktoś odbierze. I dzwonili. Że kogoś aresztowano, kogoś pobito.Rodzina dzieliła się dyżurami przy telefonie

Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

; Kuchni Polskiej ". Jeśli myślicie, że to książka niepostępowa, jesteście w błędzie - to właśnie tu znajdziecie przepis na zapiekankę z tapioki. Poza tym przepis na mazurek jest OK, więc nie marudźcie już, dobra? Żebyście jednak nie mówili, że nic nowego nie dodaję - zdradzę przepis na kajmak

Smaki prosto z gór

Zupa, która najlepiej smakuje w silne mrozy. Kwaśnice przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty (dla zakwaszenia, dodaje się jeszcze sok) oraz mięsa (zwykle wieprzowego). Gotową, wyraźnie kwaśną zupę podaje się z ziemniakami i chlebem, więc w zupełności wystarczy za całe danie.Kwaśnica na

Moja kochana i święta

wsiadają na jednego konia, żeby dotrzeć do Polski. Po drodze koń się płoszy. Kobiety spadają. Są ranne. Rebeka trafia do szpitala w Morawskiej Ostrawie. Po latach pisze: "W szpitalu opieka lekarska była bardzo dobra, ale jeść to nam oprócz chleba, postnych kartofli i kwaśnego mleka nie dawali nic. Nam

W USA tęsknię za śledziem - rozmowa z Anne Applebaum-Sikorską

wigilijne dania? Czy coś Panią zaskoczyło? Nie pamiętam dokładnie pierwszych świąt w Polsce, natomiast bardzo posmakowała mi zupa grzybowa oraz sos grzybowy, który robi moja teściowa. Lubię także kompot z suszonych owoców, najlepszy jest zwłaszcza w zimowy wieczór. W polskiej tradycji zaskoczyło mnie

Kozie sery królują w Lidzbarku!

. Chętnych do kupowania było mnóstwo, przed stoiskami ustawiały się kolejki. Można było kupić nie tylko sery i jogurty od małych polskich producentów, ale także bardzo dobry chleb na zakwasie i smalczyk do kompletu oraz pyszne ciastka i konfitury. Zgłodniali goście mieli okazję skosztować serowej zupy

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

kuchni nie wyszłam. Moje dania podczas sesji jadły chyba wszystkie polskie celebrytki - śmieje się. Wakacje planuje pod kątem tego, co warto zjeść. - Spisuję adresy z przewodników, szukam w sieci, ale najbardziej lubię wyszukiwać miejsca sama. Mam do nich nosa, jak świnia do trufli - przyznaje. - Robię

Kilka składników i danie gotowe!

. Podawaj od razu. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pyszna i pożywna zupa krem, którą przygotujesz w 15 minut. Dodatek mięty daje zupie świeżość i ciekawie łączy się ze smakiem groszku. Zielona zupa z groszku 450 g zielonego groszku (może być mrożony) 1 posiekana cebula 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego

Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem. Autor: Nowa Kuchnia Polska Zupy winne i piwne to klasyka staropolskiej kuchni. Najczęściej przygotowywano je na słodko z korzennymi przyprawami, twarogiem oraz żółtkami, a podawano z

Jak przygotować wieprzowinę?

. ostrej (mocno rozgrzanej) patelni. Wyjątek stanowią polędwiczki i schab.* Grillowanie - rewelacyjna jest polędwiczka z grilla, ale w tym przypadku także trzeba uważać, by nie przesuszyć mięsa. Świetnie sprawdzają się też polskie klasyki - karkówka i kiełbasa wieprzowa. Po uprzednim lekkim podgotowaniu na

Styczniowy numer w sprzedaży od 22 grudnia

: Babskie gotowanie. Z Nigelem Slaterem Kulinarny karnet Tessy: Zupa na chandręFelieton: Myśli na czubku widelca. Ludwik Lewin: Jak po maśle Amelia w krainie diet: O dobrych i złych kaloriach Akademia wina: Ewa Wieleżyńska: Etykieta wina, cz. 2 Na dwa głosy: Zwierzątka nasze kochane. Królik i wino.Plus

Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 32 przepisy na chleb i bułki

winogronami. Pieczemy tak sobie albo na imieniny Marcina (11 listopada), Katarzyny (25 listopada) lub Andrzeja (30 listopada).Fińska Karelia, czyli miejsce, gdzie pierogi są otwarte, a zupę robi się z bimbru.Maciej Nowicki, znany naszym czytelnikom tropiciel starych polskich receptur (jest współpracownikiem

Nowalijki - smak wiosny

lub podsmażonego boczku. Dobrym dodatkiem lub zamiennikiem dla części sałaty będzie również rukola. Sałata polska z rzodkiewką i jajkiem 1 główka sałaty masłowej 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kawałki Sos: 5 łyżek

Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

chlebem.   Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta Joseph ?Józek? Seeletso pochodzi z Botswany. Szef w restuaracji Joseph"s Wine & Food w Warszawie. Znacie go m.in. z udziału w programie ?Dzień Dobry TVN?. Do Polski przyjechał 10 lat temu za żoną Karoliną. Kiedy żyli jej dziadkowie, Joseph jeździł

Afrodyzjak na widelcu

, aby wspomóc w ten sposób swoje siły witalne. Pomijając poglądy Casanovy, owoce morza są dobrym źródłem białka, soli mineralnych i witamin, a przy tym są niskokaloryczne.Zobacz przepis na szaszłyki z krewetek oraz na zupę z owoców morzaDowiedz się więcej o ostrygach i zobacz, jak można je podawać.

Majowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży

Od redakcji Pyszny początek To się nam upiecze. Batoniki dla dbających o linię Dobre smaki Pyszne nowości do schrupania i wypicia Książki od kuchni Nowe lektury dla smakoszy Ładne rzeczy Urządzenia i drobiazgi do twojej kuchni Ładne miejsca Restauracje, do których warto zaglądać 

Głodny? Zjedz robaka

Co w menu? Dania z owadami - wśród przystawek szarańcza w tempurze, drewnojady w szynce parmeńskiej, dania główne - z kaszami, z ryżami w różnych smakach, zupy to głównie kremy z posypkami. Na deser na przykład sorbet w kokosie z posypką z prażonych larw wołka mącznego. - Planujemy również

Dwa dni we Florencji

od dzielnicy Oltrarno - od szybkiego zwiedzenia kościoła Santo Spirito, zaprojektowanego przez Brunelleschiego. Na placu przez kościołem odbywa się codziennie targ spożywczy. Czasem kupuję tam fioletowe karczochy i czarną kapustę do zupy jarzynowej.Dzielnica wokół Santo Spirito i kościoła Santa Maria

Menu dnia

Kurki już pojawiają się w sklepach. Niektórzy z nas używają swoich mrożonych zapasów. Czas docenić niepowtarzalne polskie grzybki. Ich smak, kolor i chrupko-sprężysta struktura ożywią każdą zupę krem. Kurki często łączy się ze śmietanką. Tak jest i w tym przypadku! Krem z kalafiora z

Kuchnia francuska. Prowansalskie dania na Boże Narodzenie

przeciwieństwie do polskiego obyczaju nie składał się z dzieci. W kaplicy urządzono wystawę świątków z sąsiedniej wioski Seguret, zwanej prowansalskim Betlejem - z powodu szopek zapełnianych produkowanymi tam figurkami i misteriów, odgrywanych przez jej mieszkańców.W XIII-wiecznym kościele NMP Winogrodników

IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki

- "Genialna impreza, która promuje dobrą kuchnię i każe się nie wstydzić własnej - prostej, normalnej i codziennej" / Magda Gessler/ z roku na rok poszerza grono swoich wielbicieli. Głównymi punktami programu będą rywalizacje znakomitych zespołów restauratorskich, które ugotowany

Kuchnia beskidzka

Składniki:2 dojrzałe oscypki3 łyżki masła1/2 szklanki śliwowicy łąckiej Oscypki pokrój na 16 w miarę równych słupków i odstaw na pergaminie do podsuszenia. Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię. Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien się

Jak smakował PRL? Słodko? Gorzko? I czemu chcemy go znów konsumować?

rzeczy w dobre ręce. Wyprzedaż towarów z epoki PRL w Stacji Muranów obejmuje wszystko, co powstało przed 1990 rokiem w demoludach i to, co można było kupić w Peweksie albo Baltonie. Wyprzedaży towarzyszyć będzie ekspozycja sklepowa z PRL-u, wystawa kaset magnetofonowych oraz projekcja filmów 8 mm z

Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

przyrządza dynie: piżmową, makaronową i hokkaido. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na zupę, omlet, "hummus", curry, risotto i ciasto.Patryk Wróblewski uczy gotować po leszczyńsku. Podstawą są lokalne składniki i stare, rodzinne receptury. W menu m.in. bulion z gołębia, głowizna z jarmużem i pyry

Świąteczne stoły Europy od A do Z

następny rok w dobrym zdrowiu. Inne świąteczne przysmaki to pieczone migdały, kasztany na gorąco i korzenne wino. Na wigilię w Wiedniu podaje się karpia, a w Karyntii - pieczoną kaczkę. Na zachodzie Austrii wszystkie potrawy wigilijne serwuje się... na zimno.B - BelgiaNa wigilijnym stole w Belgii zwykle ze

Kuchnia rosyjska: Obwód Kaliningradzki

, jak barszcz z buraków, pierogi czy czerninę, które dobitnie potwierdzają odwieczną polską obecność nad Łyną i Pregołą. Uzbrojony w książkową wiedzę o kulinarnych tradycjach Prus Wschodnich, wyruszyłem do nadmorskich miejscowości wypoczynkowych Sambii: Zielenogradska (dawniej Cranz), Swietłogorska

Kuchnia arabska pachnie przyprawami

Uwaga: przepis został zmodyfikowany dla polskich gości przez szefa restauracji - Arabowie jako muzułmanie nie jadają mięsa wieprzowego. Składniki po 15 dag polędwiczek, żeberek i karkówki wieprzowej 20 dag ryżu garstka suchego makaronu masło do smażenia 1/2 strąka czerwonej

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

śmietany) i zagotuj, mieszając. Sosem polej mięso, podawaj z modrą kapustą i kluskami.Co najmniej trzy regiony Polski uważają ten przepis za WŁASNY. Coś podobnego jadłam kiedyś na Kaszubach, tylko że wtedy nie był to mintaj. Ale w końcu - dobra kuchnia nie zna granic Składniki 60 dag filetów z 

Od Redakcji: co dla ciebie jest ważne?

. Pokusa niemała. Znowu zadałam sobie to pytanie. I zostałam w domu, żeby odpocząć po całym tygodniu. Ugotowałam zupę dyniową. Pod kocem, z kieliszkiem dobrego białego wina, z książką - wywiadem rzeką z Małgorzatą Braunek - z wtulonym we mnie psem spędziłam superwieczór. Niedługo potem kolejne zaproszenie

Wrześniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Temat numeru: Babie lato i śliwki. Żółte mirabelki, zielone renklody i fioletowe węgierki. W najlepszych ciastach wczesnej jesieni!Na dobry początek dnia, na podwieczorek, na drugie śniadanie do szkoły i do pracy.Przepis z bloga Alicji Rokickiej - wraz z autorką odkrywamy wspaniałe smaki kuchni

Konkurs na "Współczesną opowieść wigilijną" rozwiązany

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy miłej lektury. I wszystkim Wesołych Świąt!PS Kilka naprawdę dobrych prac musiałyśmy odrzucić z racji tego, że przekraczały regulaminowe 3000 znaków. A szkoda :)Pierwsze miejsceLidia StefekWigilię 1944 Ulka bidowała w baraku prewencyjnego obozu policji bezpieczeństwa

Jarskie przepisy na Wielkanoc

macie w?lodówce - to także dobry sposób na wykorzystanie wygotowanych warzyw z rosołu! 3. Co skleja wegański pasztet? Niezastąpiona jest nasza polska kasza jaglana! Łączy pasztet w spójną całość oraz dodatkowo dodaje mu niezwykłej kremowości i?delikatności. Składniki 1  por 1 łodyga

Test konsumencki - zupy błyskawiczne

To pewne, że zupy typu instant nie zdobyłyby głównej nagrody w plebiscycie na najzdrowszy produkt spożywczy, ale ogromna większość z nas je jada. Dlaczego? Jednym po prostu smakują, inni doceniają łatwość i szybkość, z jaką można je przygotować.Co roku w okresie urlopów zupy tego rodzaju sprzedają

Numer 9/2006

wieńczy dzieło* Salon piękności: Dobre, bo polskie* Mezoterapia - zastrzyk energii dla skóry* W drogeriiKULINARIA* Słodkie pożegnanie lata* Zupy górą* Przepisy czytelników* Warto spróbowaćZDROWIE* To mi pomaga - prof. zwycz. dr hab. Jacek Sieradzki* Kurzajki w odwrocie* Woreczek pełen... kamieni* 12 pytań

Nowe Wysokie Obcasy w kioskach od 19 stycznia

Chinom, kupując wątpliwej jakości ciuchy?Mam trójkę dzieci, z mężem prowadzimy sklepy z polskimi ciuchami. Nie w centrach handlowych i nie w dużych miastach. Dajemy zarobić Polakom, bo tutaj żyjemy i tu prowadzimy biznes. Tutaj płacimy podatki.Wstrząsnął mną artykuł Krystyny Naszkowskiej ''Nasz cenny

Nowości w książkach kucharskich

na potrawy, które na "ekonomiczne" wcale nie wyglądają. Autorzy, zawodowi kucharze, przekonują bowiem, że zaoszczędzić można nie na produktach, lecz dzięki dokładnemu planowaniu posiłków z tygodniowym wyprzedzeniem i optymalnemu wykorzystaniu składników dobrej jakości. Podpowiadają, jak

Bobasy grubasy. Jak uchronić najmłodszych przed nadwagą?

Społecznej we Wrocławiu przebadał 800 uczniów w wieku 10-17 lat w ramach europejskiego projektu TEMPEST. Takie badania przeprowadzono też w Wielkiej Brytanii, Portugalii i Holandii. Efekt? Polscy uczniowie mają najłatwiejszy dostęp do śmieciowej żywności, częściej cierpią na nadwagę i otyłość, prawie wcale

Drób wysokich lotów

będzie kremowy i czerwony od papryki, solimy do smaku. Podajemy z kleksem śmietany; dobrym dodatkiem są kluseczki. * Takim oto madziarskim paprykarzem z polskiej zielononóżki kuropatwianej uczcimy św. Tomasza, patrona jednej z najlepszych tokajskich winnic szent tamás z mád. Kura, którą

Tajskie eksperymenty w twojej kuchni

słodko-kwaśne dania" - ja też lubię słodko-kwaśne dania, ale czy to znaczy, że nasze dania będą smakować tak samo? Na pewno tak samo jest z kuchnią polską. Dla ciebie tradycyjna kuchnia polska będzie smakować inaczej, niż dla twoich rodziców.Eksplozja smakuCo jest naprawdę ważne w tajskiej kuchni

Kuchnia portugalska dla początkujących

takim kociołku ląduje również spora garść świeżej kolendry. Do tej przyprawy, wyglądem przypominającej pietruszkę, o zupełnie jednak innym smaku i aromacie, należy koniecznie się przyzwyczaić. Kolendra i portugalska kuchnia są bowiem nierozłączni jak stare dobre małżeństwo.Dla tych, którzy preferują

Brodacze. Na wikinga i na drwala

nosiłem najwyżej trzydniówkę. Od wielu lat chciałem mieć brodę, ale jakoś nie było dobrego momentu i decyzji - nie mogłem się odważyć. W końcu pomyślałem, że jak się odważę za dziesięć lat, to będę wyglądać jak dziad kościelny. Początkowa moja żona liczyła na to, że mi przejdzie. Jak nie przeszło, zaczęła

Święta u wegan i wegetarian

Kiedy pierwszy raz przyznałam się publicznie, że na moim wielkanocnym stole nie ma białej kiełbasy i żuru, uznano to za łamanie polskiej tradycji. Nie tłumaczę się z tego. Szykuję potrawy, które jemy, a nie takie, które być muszą. Pojemność interpretacji świąt jest duża. Mamy wolność wyboru. Do

"Kuchnia filmowa" - rozmowa z Pauliną Wnuk o miłości do kina i gotowania

ciekawego i inspirującego. Angielska kuchnia trochę mi przypomina tę polską, domową - dużo w niej zapiekanek, pieczonych mięs. Mam sentyment do tego typu jedzenia, bo tak gotowały moje babcie i mama.Czy to one zaszczepiły w Pani kulinarną pasję?Na pewno, częściowo to ich zasługa. Wychowałam się na dobrym

Proste i niedrogie dania z rybą

układaj ryż, ryby, brokuły i pomidory. Polej sosem musztardowym, zapiekaj 15 minut w temp. 200°C.Źródło: Nowa Kuchnia Polska Czym pachnie dobra ryba? Morzem lub jeziorem! Kotlety mielone, oprócz mięsa wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy drobiowego, możesz przygotować także z ryb (na przykład

Cztery Wigilie

uwagę. To sprawiło, że poczułam się jak wykolejony z torów pociąg I nagle stwierdziłam, że chcę po prostu być sama. Miałam przyjaciół i dobre relacje z rodziną, ale czułam, że w tym momencie do żadnej z tych grup nie pasuję.Wcześniej wszystko było takie poukładane. Na święta jeździliśmy zawsze z mężem

Pamiętasz kiedy

guma Donald, a zielsko oznaczało niedobrą pietruszkę, którą Twoja mama wrzucała do zupy? - za najlepszą koleżankę skoczyłabyś w ogień? - największy ból jaki czułeś to pieczenie zdartych kolan i łokci? - powybijanie zęby to była tylko i wyłącznie Twoja wina i nie wiedziałeś czym jest straszenie sądem

Ulubiona książka kucharska - jakie są redakcyjne typy?

, generalnie większość moich kuchennych popisów kończy się źle albo muszę prosić męża o ich ratowanie (bo mąż gotować umie) - mówi Ola. Jednak dodaje: - Robię za to rewelacyjne zupy kremy, niezłe naleśniki oraz wyborną jajecznicę o konsystencji kremu. Moje spotkania z książkami kucharskimi zaczęłam jako

Cebula, herbata, zdrowe tłuszcze - jak powinna wyglądać dieta na odporność?

wszystkich niezbędnych składników i witamin. Stosując się do powyższych zasad, z powodzeniem możemy zmniejszyć naszą podatność na infekcje, by w dobrym zdrowiu cieszyć się urokami pięknej, złotej jesieni i jak zawsze przydługiej polskiej zimy.Artykuł napisała Agata Skonieczna, dietetyk z Poradni

Urodowy kwestionariusz Luli: Anna Puślecka

wydłużające rzęsy. Stosuję dobre szampony do włosów - używam wyłącznie tych profesjonalnych dostępnych w salonach fryzjerskich, bo moje włosy ciągle są "męczone" w TV lakierami i prostownicami. Lubię wyszukiwać też polskie kosmetyki tańszych marek, a ich jakość jest niejednokrotnie zaskakująca

Wojna marchewkowa

dobrej wierze doprawiają zupę vegetą, posypują cukrem placki ziemniaczane. Przecież dzieciaki to lubią. Każdy deklaruje, że zależy mu na zdrowym jedzeniu dla dzieci. Ale sugestia, by sięgać po produkty z ekologicznym certyfikatem, by podstawę diety stanowiły warzywa, owoce i pełne ziarna, by dzieci

Lokalnie i smacznie

. Warto przy okazji zakupów zwrócić uwagę na czasem zapomniane, ale sezonowe i lokalne warzywa, np. topinambur (można z niego przygotować wyborną zupę krem) czy pasternak. Co ważne, lokalni producenci coraz częściej oferują egzotyczne, ale rosnące w polskich warunkach rośliny - np. karczochy, azjatyckie

Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

na ogrzany półmisek i polewać masłem z pietruszką! Zupa uchaNależała do obowiązkowych dań na wigilijnych polskim stole. Dla amatorów przepis z kuchni szlacheckiej. To naprawdę wyzwanie!Składniki: 7 dużych filetów (najlepsze duże ryby słodkowodne), 10 sztuk uklei, okoni i jazgarzy, jarzynka do rosołu

Słabości i niedoskonałości - walczyć z nimi czy je pokochać?

, szczęśliwi. O sztuce dobrego życia".- Jeśli całą naszą uwagę skupiamy na jakiejś części ciała lub cesze charakteru, które postrzegamy jako nieodpowiednie to jest to źródłem naszego emocjonalnego bólu i cierpienia ponieważ uważamy i jesteśmy głęboko przekonani, że wszyscy to widzą i krytykują naszą

Najnowszy numer Wysokich Obcasów w kioskach już 7 września

stoją cztery potrawy. Zupa, danie główne, deser i napój. Instrukcja obsługi: otwórz lodówkę, do czerwonego garnka wrzuć 5 zł, weź jedzenie.- To moja odpowiedź na oczekiwania współczesnego klienta, który lubi natychmiastowy efekt i nieograniczony dostęp, a jednocześnie nie chce rezygnować z dobrej

Podróże kulinarne: Na podbój Hiszpanii

, słynny tenor Placido Domingo, piosenkarz Julio Iglesias i były prezydent USA Bill Clinton to tylko niektórzy znani goście restauracji. Wspominając nie tak dawne czasy, kiedy byłem kucharzem polskiej reprezentacji piłkarskiej, a Jerzy Dudek był w swojej najwyższej formie, zajadaliśmy się pysznymi

Kuchnia ormiańska ma rodzaj męski

, kiedy są naprawdę dojrzałe i soczyste. W tym roku wiosną na sady spadł silny grad, który na skórkach moreli zostawił ciemne blizny. Ich miąższ jest mimo to pyszny, ale z taką prezencją nie miałyby szans, żeby trafić na półki polskich delikatesów.Największy wybór owoców jest na bazarze w Erewaniu przy

Powieści dla kucharek

Fermina Daza nie była w stanie rozpoznać tego dania, ''(...) zaczęła od sporej porcji, ale zasmakowało jej tak bardzo, że nałożyła sobie kolejną, identyczną porcję, po czym, żałując, że krępowana zasadami dobrego wychowania nie nałożyła sobie trzeciej, nagle zdała sobie sprawę, że właśnie zjadła z

Smaki na papierze. Agnieszka Kręglicka poleca książki o kuchni

pozycję, którą miała w Europie w XVII w.O ile zanurzenie się w "Compendium ferculorum" i "Modzie bardzo dobrej smażenia różnych konfektów" jest czerpaniem ze źródeł, o tyle "Historia polskiego smaku" Mai i Jana Łozińskich (Wydawnictwo Naukowe PWN), jest sięgnięciem po dzbanek

Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania

pozyskana wiedza procentuje teraz w mojej kuchni. Znajomi docenili i przeżyli. Do tej pory wydawało mi się, że nie ma nic prostszego niż przyrządzenie dobrego burgera, okazało się jednak, że prosta potrwa ma swoje sekrety, a zrobienie samodzielnie całego burgera od bułki po sos to frajda, która procentuje

Monika Strzępka: byłam królową Tarnowa

Pięknie pachnie, co ugotowałaś? To prawdopodobnie zupa pieczarkowa. Myślałem, że ty nie gotujesz. Nasza kuchnia - nie ma co ukrywać - została zrobiona dla Pawła Demirskiego, bo to on głównie w naszym domu gotował, a kucharzem jest świetnym. I oczywiście, jak już się do tego zabrał, to na całego

Bear Grylls polskich marketów przeżył miesiąc za 31 zł

mu Chalidow, polski zawodnik MMA.Zdesperowany student szybko zyskał popularność, a internauci prześcigali się w dobrych radach i gratulacjach - tak jak SonySteals, który napisał: "Trzymam kciuki! Sam zacząłem kontrolować, co jem. Oczywiście warunki mniej spartańskie, bo i inne założenia czy

Najnowszy numer Wysokich Obcasów w kioskach od 25 maja

zatytułowała swój reportaż dołączony do listu, o ''wyzysku polskim''.W wywiadzie udzielonym Izie Michalewicz na www.wysokieobcasy.pl powiedziała więcej.Można się z Borowiecką nie zgadzać, można ją oskarżać o roszczeniowość, infantylizm, megalomanię i parcie na szkło. Ale warto jej posłuchać, bo w tym, co mówi

Street Food - szybko i zdrowo?

Działa od listopada ubiegłego roku, a już ma rzesze fanów. Klienci tłumnie przyjeżdżają z całej Warszawy, by zjeść prawdziwego burgera z polską wołowiną najlepszej jakości. Co ich wyróżnia? Oryginalne połączenie smaków. Kotlet w pszenno-maślanej lub razowo-orkiszowej bułce, wypiekanej według

Porucznik Columbo. Jajka na twardo i kawa

morza. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż małże się otworzą, a krewetki zaróżowią (ok. 20 min). Nalewamy zupę do miseczek i podajemy z chlebem. (dla 2 osób)   Składniki 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 1 łyżka gorącej wody 1/2 l lodów waniliowych 1/3 filiżanki posiekanych daktyli 1

Uwielbiam jeść. Zatem dlaczego jestem na diecie?

względnym zdrowiu, tak?Diet nigdy nie lubiłam, bo uważałam (i uważam nadal), że dwa tygodnie (czy nawet dwa miesiące) wpieprzania zupy z kapusty, wyglądającej, jakby raz już ktoś ją zjadł, czy też takie frykasy, jak pierś kurczaka z wody, do tego warzywo z wody, BROŃ BOŻE bez soli, bo to Biała Śmierć, to

Wakacje kulinarne. (Nie) Daj się zaskoczyć

;dobrego jedzenia". A nam bynajmniej nie o to chodzi. Podczas pierwszego pobytu w Indiach, zdarzało mi się zapytać na ulicy, gdzie można zjeść dobrze. I tu był mój błąd. Najczęściej nawigowano mnie do najbliższej sieciówki. Pozostaje więc otwarcie się na życie ulicy, kosztowanie produktów na stojąco

Przeboje wiosenno-letniego menu

To ciasto każdy przygotuje z łatwością. Będzie też dobrym sposobem na wykorzystanie niezbyt smacznych truskawek. Uważaj, aby nie wciskać owoców zbyt głęboko, żeby nie znalazły się na samym spodzie ciasta. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.Ciasto z truskawkami 2 szklanki (300 g) mąki

Piwna rewolucja. Polacy mają nową pasję: jak nawarzyć piwa?

Polskie korzenie sztuki warzenia piwa sięgają średniowiecza - wtedy to kobiety specjalizowały się w jego wytwarzaniu. Teraz, gdy ogólnie dostępne są gotowe komplety urządzeń i sprzętu, dzięki któremu można warzyć piwo we własnej kuchni, wiele osób odkrywa, że to całkiem przyjemne zajęcie. I jak

Winogrona w kieliszku i na talerzu. Jesień w winnicy Mierzęcin

Łagowski, przygotował dla nas pożywną zupę gulaszową z dzika, okonie i letnie warzywa. A do nich - lekkiego Regenta oraz mierzęcińskie Chardonnay z 2010 r. Choć winnica jest młoda, tutejsze wina zostały już docenione na konkursach. W tym roku na międzynarodowym konkursie win Muvina w słowackim

Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

, że gustował w polskich potrawach. Na Wigilię jadał szczupaka po żydowsku, zupę grzybową, a w Klubie Polskim - kołduny. Wiemy, że jednym z powodów małżeńskich kłopotów wieszcza i załamań nerwowych jego żony była kuchnia. Wrażliwa Celina Szymanowska znała się na literaturze i muzyce, mówiła językami

Menu dnia z wołowymi kuleczkami

Rosół uznać można za króla zup. Sycący, rozgrzewający... rosół krzepi!Rosół3/4 kg wołowiny z kością (najlepiej szpondra, łopatki lub mostka)25 dag cielęciny z kością40 dag drobiowych części rosołowych (udek, skrzydełek, szyjek)3 średniej wielkości marchewkipół seleraduża pietruszkamały

Sałaty - zdrowie nie tylko dla dam

W sobotę rano pojechałyśmy na bazar i kupiłyśmy mnóstwo fantastycznych, świeżych warzyw: marchewek, botwinki, kolorowych papryk, sałat, rzodkiewek, pomidorów... Część przygotowałyśmy od razu - z botwinki pyszną zupę, a marchewki chrupałyśmy na surowo.Następnego dnia zaczęłyśmy od grillowania papryk

Na dobre i na złe

Na dobre i na złe – polski serial telewizyjny nadawany w stacji TVP2 od 7 listopada 1999 roku. Od 5 września 2012 (od odc. 489) serial jest emitowany w każdą środę o godzinie 20:40. Do 21 grudnia 2008 roku premierowe odcinki były emitowane w niedzielne popołudnia (odc. 1–351), a od 9

Stare Dobre Małżeństwo

Stare Dobre Małżeństwo (SDM) – polska grupa muzyczna wykonująca poezję śpiewaną. Autorzy wierszy śpiewanych przez Stare Dobre Małżeństwo: Edward Stachura, Adam Ziemianin, Józef Baran, Bolesław Leśmian, Jan Rybowicz, Bogdan Loebl. Muzykę do niemal wszystkich piosenek skomponował Krzysztof

Polskie sieci kablowe

(Kielce), SM Krzemionki (Ostrowiec Świętokrzyski), STK Nowiny (Nowiny) województwo warmińsko-mazurskie Dob-Sat (Dobre Miasto), Duet (Ostróda), Info-Art (Ełk), TVK "Sokół (Olecko), Intelly (Olsztyn), Kor-Sat (Korsze), LanNet (Szczytno), Macrosat (Barczewo), Miejski Ośrodek Kultury (Jeziorany), SM Warmia

Polskie Nagrania Muza

Polskie Nagrania „Muza” – polska, państwowa wytwórnia płytowa powstała w Warszawie w 1956. Wytwórnia zajmuje się głównie wydawaniem płyt z muzyką wykonywaną przez rodzimych artystów rozrywkowych, jazzowych oraz wykonujących muzykę poważną. W jej katalogu znajdują

Polskie Siły Zbrojne w Wielkiej Brytanii

Naszywka z angielską nazwą Polski - "Poland" na żołnierskie mundury. Polskie Siły Zbrojne w Wielkiej Brytanii – formacje wojskowe utworzone w Wielkiej Brytanii w 1940 na podstawie umów międzysojuszniczych. Źródła uzupełnień Po klęsce Francji w lipcu 1940 na terenie Wielkiej Brytanii znalazło

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.