domowe wędzenie kurczaka

sprawdź też:

kurczak

Tomek Woźniak

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Kuchenni majsterkowicze, łączcie się! Jeśli w wakacje przyjdzie wam ochota, żeby sobie coś podwędzić, sięgnijcie po proste rady Tomka Woźniaka. Że niby amatorskie? Nie trzeba od razu konstruować maszyn - domową wędzarnię da się zrobić ze starej beczki, najprostszego grilla, a nawet metalowej puszki po ciastkach!

Wiosenne sałatki

Lekkie, kolorowe i ze świeżych warzyw. Sprawdź 8 przepisów na wiosenne sałatki. Z rzodkiewką, sosem jogurtowym, wędzonym kurczakiem, krewetkami i groszkiem albo truskawkowo-szpinakowa. Wybierz ulubiony miks!

Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

W każdym domu rosół gotuje się trochę inaczej. Poznaj zaskakujące przepisy na popularną niedzielną zupę. Zobacz jak przyrządzić rosół z rulonikami mięsnymi, bulion z kaczki i rosół ze śląskiego domu.

Niebanalne dania z kurczaka

Niebanalne dania z kurczaka

domowego bulionu drobiowego   Sposób przygotowania Siekamy listki tymianku i igiełki rozmarynu. Ścieramy skórkę z cytryn, mieszamy z ziołami. Otarte cytryny kroimy na ćwiartki. Kurczaki myjemy i osuszamy. Nacieramy od środka solą i pieprzem, lekko luzujemy skórkę na piersi, oddzielając ją od

Awokado jest o niebo lepsze...

Awokado jest o niebo lepsze...

grillowej patelni lub w piekarniku (160°C). Można też włożyć ją na chwilę do mikrofali (ważne, aby ser się stopił). Kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną. Składniki 10 dag  twarożku 1/4 szklanki domowego pesto 20-30 dag  plasterków wędzonego łososia 1 awokado

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

samodzielnie (na przykład z tego przepisu na domową tortillę ). Przygotujemy z nich wrapy nadziane warzywami, serem, kurczakiem wędzonym, czy rybą. Tortilla z łososiem i serem Na 1 porcję: - 40 g placków tortilla - 20 g wędzonego łososia - 20 g sera cheddar - 10 g papryki czerwonej - 5 g sałaty masłowej

Solidne sałatki z majonezem

Solidne sałatki z majonezem

sałatki możesz dodać także kawałki kurczaka wędzonego, którego można nabyć w wielu marketach. Jeśli wolisz sałatkę na słodko, wypróbuj także nasz przepis na sałatkę z kurczakiem , z dodatkiem suszonych śliwek i moreli. Sałatka francuska 2 torebki ryżu 100 g pieczonego mięsa (schabu, szynki, indyka

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

) Składniki 1 pęczek tymianku 3 gałązki rozmarynu 3 cytryny 2 kurczaki (po ok. 1,2 kg) sól, pieprz 5 łyżek oliwy 2 duże główki czosnku 400 ml domowego bulionu drobiowego  Sposób przygotowaniaSiekamy listki tymianku i igiełki rozmarynu. Ścieramy skórkę z cytryn

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

restauracji: guacamole i quesadillas   Na Majowym Graniu: dekorowanie i degustacja gofrów   Zabrzański Gościniec   W restauracji: klasyczna minestrone z pulpecikami drobiowymi i tartym parmezanem faszerowane udko z kurczaka nadziewane wędzonką i suszonymi pomidorami podane z sufletem

Gotuj sprytnie jak Jamie - nowa książka!

Gotuj sprytnie jak Jamie - nowa książka!

porady, jak jeść dobrze, kupować mądrze i nie wyrzucać jedzenia. Książka jest podzielona na sześć rozdziałów: warzywa, kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina i ryby. Jamie wykorzystał wszystkie te produkty do przygotowania 120 posiłków inspirowanych kuchniami całego świata. Znajdziecie tu więc i

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 41 przepisów na słone tarty

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 41 przepisów na słone tarty

Szkocji. Tym razem nie pijemy whisky ? no, chyba że przy okazji ? za to zajadamy się szkockimi ostrygami, homarami, krabami i małżami. Gotowanie odrobinę niekonwencjonalne ? kurczaka wędzimy w dymie herbacianym, rybę pieczemy w skorupie solnej, a jagnięcinę ? w sianie. Dziwne? Może. Ale jakie pyszne

Książki kulinarne na październik

Książki kulinarne na październik

suszonymi jabłkami i cydrem lub kasza mazurska z wędzoną makrelą, jabłkami i zieleniną. Apetyt podsycają piękne zdjęcia w prostej, rustykalnej stylistyce. Chcemy więcej pani Elizo! Edward Lee to znany amerykański szef kuchni pochodzenia koreańskiego, który jest właścicielem restauracji 610 Magnolia w

Fasolka po bretońsku - prosty sposób na sycący obiad

Fasolka po bretońsku - prosty sposób na sycący obiad

podsmażony wędzony boczek. Istnieją również przepisy z wykorzystaniem pieczarek, grzybów, mięsa (np. fileta z kurczaka lub żeberek), świeżej papryki oraz czerwonego wina. W poszukiwaniu aromatu i konsystencji Typową przyprawą (oprócz soli i pieprzu) do fasolki jest majeranek. W tym daniu nie powinno go

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

. Składniki 2 filety z  kurczaka 1 łyżka mielonego  imbiru 2 małe  cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyżki  miodu 1 łyżeczka nasion  kolendry szczypta  chilli 1/2 główki  sałaty lodowej 10 listków radicchio 1/2 pęczka roszponki sól   Sposób

Smaki lata w wydaniu tex-mex i southwestern proponuje restauracja Blue Cactus

Smaki lata w wydaniu tex-mex i southwestern proponuje restauracja Blue Cactus

GrillNaszej domowej roboty kiełbaski, karkówka chimichurri i kurczak southwest. Podane z ryżem kolendrowym i grillowanymi warzywami.Sosy do wyboru: cilantro ranch, sos bbq  54,- Krewetki Habanero z BoczkiemKrewetki tygrysie marynowane w habanero i zawijane w boczku. Podane z ryżem kolendrowy

Smaczne i sycące - zapiekanki

Smaczne i sycące - zapiekanki

kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego bobu 30 dag zielonej fasolki szparagowej 2 średnie czerwone cebule 1 wędzone udko kurczaka 30 dag kurek (mogą być też pieczarki lub boczniaki) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka listków świeżego majeranku sól pieprz 1/2 szklanki bulionu (najlepiej wołowego

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

pomodoro e pollo   Składniki kilka łyżek oliwy 1 średnia posiekana  cebula 1 posiekana z liśćmi łodyga  selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych) 4 pałki  kurczaka drobna sól morska niecała szklanka wytrawnego białego  wina 1 l domowego sosu

Tanie i proste dania z kapusty

Tanie i proste dania z kapusty

Karminadle (znane także jako karbinadle albo kardinadle) to potrawa kuchni śląskiej. Jest to rodzaj małych kotletów z mięsa mielonego. Idealnie pasuje do nich młoda kapusta z cebulą i boczkiem. Kapusta: 1 główka młodej kapusty kawałek (10 dag) wędzonego boczku 1/2 cebuli kminek sok z cytryny

Będzie dym

Będzie dym

dysponują ani specjalistycznym sprzętem (np. termometrem), ani doświadczeniem. 2. Na gorąco - w wysokiej temperaturze, nawet do 90°C. Mięso i ryby wędzone tą metodą nie nadają się do długiego przechowywania. Tomek w swojej domowej wędzarni nie miał możliwości dokładnego kontrolowania temperatury, ale

Skok na boczek

Skok na boczek

lub 1 porcja domowego ciasta kruchego, 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę, 300 ml śmietany, 4 jajka, 1/4 łyżeczki soli, świeżo mielony, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka startego sera, najlepiej. Gruyère'a Wyłóż ciastem formę do tarty, dociśnij ciasto do dna

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Do przygotowania pasztetu najlepiej wykorzystać tłustsze mięso, dzięki czemu będzie się nam mniej kruszył. Zarówno przed, jak i po upieczeniu możesz z powodzeniem zamrozić jego nadmiar (np. w szczelnym, plastikowym opakowaniu). Domowy pasztet 2 duże udka kurczaka 600 g łopatki wieprzowej 300-400

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

i krewetkami 2/55Perliczka na ciastku à la piróg biłgorajski z sosem z tokaju 5/89Perliczka z domowym makaronem i sosem kasztanowym 7/90Pieczone perliczki peri-peri marynowane w ostrej zalewie (przepis z RPA) 5/42Piersi kaczki w kakao z pieczarkami i bok choy 1/28Piersi kurczaka nadziewane

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

. Dodajemy posiekane oliwki oraz tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem, skrapiamy oliwą i podajemy. Możemy posypać świeżo startym parmezanem. Składniki 1  cebula 2 łyżki oliwy 100 g wędzonego boczku 3  jajka 2 łyżki  śmietanki 30

Zamiast kupować wędlinę - zrób ją sam

ochotę na coś innego, polecamy także przepisy na pasztety: z soczewicy , selera lub jarzynowy . Domowy pasztet 2 duże udka kurczaka 600 g łopatki wieprzowej 300-400 g podgardla 600 g wołowego (przednie lub też gicz wołowa) 600 g cielęciny środkowej - może być łata (nie udziec) 500 g wątróbki

Ulubiona domowa zupa. 10 tradycyjnych przepisów

Dobry rosół powinien gotować się długo na małym ogniu. Co dodać, czego nie dodawać? Każdy ma na to swój sposób - jeśli nie masz zbyt wielkiego doświadczenia w tym zakresie, skorzystaj z naszego przewodnika Porady i triki nie tylko dla początkujących . Rosół drobiowy 1 korpus z kurczaka 2

Co zabrać ze sobą idąc w gości?

przeróżnymi farszami, wystarczy zwykły wędzony kurczak, parę listków sałaty, pomidor i możemy zwijać. Ostatnio zresztą kupuję coraz to inne rodzaje tortilli, nie tylko pszenne czy kukurydziane, ale też pełnoziarniste i te z różnymi dodatkami - ziołami czy pomidorami - dzięki którym placki są kolorowe.Ambitnie

Mundial od kuchni: Niemcy - Argentyna

? Dobry suchar nie jest zły. Milanesa a la Napolitana ale z Buenos Aires / foto: Wojtek K. Milanesa a la Napolitana, czyli argentyński sznycel o włoskim rodowodzie Dla 4 osób 2 podwójne piersi kurczaka 1-2 jajka Garść domowej bułki tartej Kilka plasterków szynki - gotowanej lub surowej, jak wolisz 2

Pyszne, domowe dania na środek lata

1 posiekana  cebula 2 łodygi selera naciowego pokrojone w ukośne plasterki 1/2 szklanki tartej bułki garść posiekanej natki 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu   Oraz: 1 kg filetów z piersi  kurczaka 1,5 łyżki oliwy

Konkurs urodzinowy - lista laureatów

Duczkowska, Białystok (Cytrynowe łódeczki z wędzona ryba)71. Kinga Kuboń, Złotoryja (Pieczone kalmary z musem z kalafiora)72. Renata Matuszczak, Chełm (Paluszki z kurczaka z serem)Cztery zestawy, w skład których wchodzi komplet szklanek z karafką od Nestle Waters direct, wędruje do:73. Anita Dołęgiewicz

Jesteś wyznawcą Kościoła Latającego Potwora Spaghetti? Musisz wypróbować te przepisy!

z liśćmi łodyga  selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych) 4 pałki  kurczaka drobna sól morska niecała szklanka wytrawnego białego  wina 1 l domowego sosu  pomidorowego 400 g  spaghetti   Sposób przygotowania W garnku na oliwie

Studenckie gotowanie

Domowa pizza (dla 4 osób) Ciasto: 1/2 kg mąki, 1 saszetka (7 g) suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1,5 szklanki wody (330 ml) o temperaturze pokojowej Sos pomidorowy: odrobina oliwy, 1 opakowanie przecieru pomidorowego (passaty), kilka gałązek świeżego oregano, 1 ząbek

Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

żółtej  papryki 1/2  pomidora 5 dag wędzonego boczku 1 1/2 łyżki tłuszczu sól 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1-2 gałęzie natki  selera   Sposób przygotowania Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozpuść łyżkę tłuszczu

Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

wysokości owoców (tak by lekko wystawały). Całość posyp migdałami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 30-35 minut. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Ciekawe połączenie słonego smaku wędzonego halibuta i słodkich czereśni. Zamiast komosy, możesz użyć

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

pieprzem. (dla 4 osób)   Składniki 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny 10 dag smalcu 50 dag  cebuli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej  papryki sól 50 dag obranych ze skóry  pomidorów 1 papryczka czuszka

Gęsina na św. Marcina

W konkursie popularności, gęsina przegrywa z kurczakiem, indykiem czy nawet kaczką i rzadko pojawia się na naszych stołach. Jednak ze względu na bogaty smak, warto spojrzeć na nią przychylniejszym okiem. Pieczona gęś to tradycyjne danie na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Z

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

Składniki 1 przekrojona na pół bagietka 250 g  krewetek tygrysich 1 papryczka  chili 2 ząbki  czosnku 1  mango 160 g wędzonego tofu listki z jednej doniczki bazylii tajskiej garść  kolendry garść liści musztardowca czarne  oliwki  

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

lat wraz z marką Kenwood, której jest ambasadorem udowadnia, iż gotowanie to tak naprawdę przyjemność o dobra zabawa? W jaki sposób - sprawdźcie sami! Przed Wami tylko mały wycinek naszych kulinarnych podróży! Zacznijmy od Kędzierzyna - Koźle Unoszący się w powietrzu zapach świeżo wędzonej

Nie masz kasy? Ugotuj zupę

(na 2 litry rosołu)   Składniki 1/2 kg najlepiej wiejskiego kurczaka 1/2 kg wołowiny (szponder lub pręga) 1 cebula 1 pomidor sól pieprz w ziarnach 1 pęczek włoszczyzny: marchew por korzeń pietruszki seler   Sposób przygotowania 1. Kurczaka i wołowinę kroimy na

Owce wrzosówki - zapomniane stado

wilgotności 85%. Sprawdza je trzy razy dziennie, po dwóch dobach zmywa solanką naturalny nalot, a na trzeci dzień wędzi w bukowym dymie. To tak zwany zimny dym - jego temperatura nie może przekraczać 28°C. Kiełbasy wędzą się przez 12 godzin, następnie jest 12 godzin przerwy, znów dym - i tak przez pięć

Pod chmurką smakuje najlepiej!

najwyraźniej się nie spieszy. Z pomocą przyjdą kiełbaska chorizo, ostre salami i wędzone udka kurczaka, czyli najlepsze mięsne specjały zapakowane w chrupiące ciasto francuskie. Pikantne pierożki 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub

Polska kuchnia, jakiej nie znacie. Zapomniane smaki na święta

fileta z sandacza10 plastrów wędzonego łososia ½ szklanki suszonych grzybów (plastry)150g kapusty kiszonej50g marchewki pokrojonej w zapałkę50g selera pokrojonego w zapałkę1 cebula pokrojona w piórka2 łyżki posiekanego koperku2 duże ząbki czosnku posiekanego1 jajko3 żółtka150 ml białego wina30 ml

Szybka i rozgrzewająca. Zupa krem

szklanki  mrożonego groszku (lub groszku świeżo wyłuskanego) 2 dymki pokrojone na kawałki sól,  pieprz 1-2 łyżeczki  soku z limonki lub cytryny 1/4 szklanki pesto (najlepiej domowego)   Sposób przygotowania Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony, jeśli

Szybkie dania

oliwie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i soczewicę. Dopraw do smaku. Dodaj do sosu ugotowany makaron, dodaj parmezan (opcjonalnie), wymieszaj i od razu podawaj. 1 opakowanie ciasta won ton 200 g mielonego mięsa z kurczaka 4 żółtka 1 białko 1

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

końcu podajemy proste przepisy na domowe wywary: warzywny, z kurczaka, z wołowiny i rybny. Można od razu ugotować parę litrów i zamrozić, będzie z głowy na jakiś czas. Podstawowa zasada jest taka, że szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Nieco procentów Wino wlewamy do risotta jeszcze przed

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Składniki 70 dag  ziemniaków 1 szklanka domowego zakwasu na żur 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kwaśnej  śmietany 2 ząbki  czosnku sól kawałek (5 dag) wędzonego boczku 1 posiekana  cebula   Sposób przygotowania Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

Składniki 3/4 kg wołowiny z kością (np. szpondra, łopatki, mostka) 25 dag cielęciny z kością 1 korpus kurczaka (albo 40 dag kurzych skrzydełek) 1 pęczek włoszczyzny z kawałkiem kapusty 1 listek laurowy 3-4 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego posiekana natka sól, 

Gotuj raz na kilka dni

dnia zjedz go z makaronem, a następnego wyczaruj z niego inną zupę (przepisy na następnych stronach). Jeśli jeszcze coś zostanie - rosół możesz zamrozić i wyjąć, kiedy będziesz potrzebować bazy do kolejnej zupy. Domowy rosół z kury 1 kura rosołowa (lub kurczak), podzielona na części (osobno udka

Kuchnia polska. Kaszuby

kurczak (a najlepiej  kura domowa) 1 pęczek włoszczyzny z kawałkiem włoskiej  kapusty 1 cebula przekrojona na pół i podpieczona na blasze (lub nad palnikiem albo na patelni) pieprz, sól, cukier 3,5 szklanki  ryżu 3 szklanki mleka 1 łyżka masła 3 łyżki mąki 15 dag masła

10 zdrowych zmian

patelnia grillowa lub grill elektryczny do stosowania w domowych warunkach. Na obu narzędziach smaży się bez lub z minimalną ilością tłuszczu (np. łososia czy pierś z kurczaka można jedynie posmarować delikatnie pędzelkiem nasączonym tłuszczem), a dania są soczyste i apetyczne. Na grillu można smażyć nie

Kuchnia irlandzka na dzień św. Patryka

(dla 6 osób) Składniki 25 dag surowego boczku 1 kg wieprzowej kiełbasy kilka łyżek przesianej mąki olej słonecznikowy 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 50 dag boczku wędzonego lub szynki w plastrach 4 duże cienko pokrojone ziemniaki 2 cienko pokrojone marchewki pęczek

Świat poznawany przez kuchnię

Lotaryngii, boeuf bourgignonne (wołowiny duszonej w winie) czy coq au vin (kurczaka w winie) - potrawy od wieków podawanej w okolicach Dijon.Francuzi, chcąc chronić swą kulinarną tradycję, jeszcze w latach trzydziestych XX wieku wprowadzili do innych krajów Europy prawną ochronę wina. Potem rewolucja

Jak przygotować genialne risotto

- widziałam już taki w naszych sklepach. Jednak jeśli jesteś prawdziwym smakoszem i masz więcej czasu, najlepiej ugotuj domowy rosołek. O takim smaku, jaki ci odpowiada, z właściwą ilością przypraw oraz - na Boga! - nie tak słony jak buliony z kostki. Generalna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy

Obżarstwo uświęcone tradycją

mięso. Na wielkanocnym stole nie mogło też zabraknąć kiełbas, uznawanych za najstarszy i najbardziej tradycyjny polski przysmak wędliniarski, koniecznie własnego, domowego wyrobu. Wśród nich królowała biała kiełbasa, której się nie wędziło. Kolejnym przysmakiem były pasztety, robione specjalnie na tę

Jak się pozbyć 100 kcal dziennie

truskawek i piany z dwóch białek - o połowę mniej. * Zamiast tłustego żółtego sera lub sera pleśniowego zjedz kanapkę z wędzonym twarogiem: dwa plasterki (60 g) sera edamskiego to blisko 200 kcal, gruby plaster twarogu (70 g) 100 kcal * Nie polewaj sałaty dressingiem. Przynajmniej zredukuj jego ilość o

Bracia od czekolady i siostry od sera - wasze listy

, soki. Wędlin nie kupuję, lecz mięso, które po wcześniejszym peklowaniu samodzielnie piekę. Natomiast przed świętami, obowiązkowo, razem z mężem wędzę szynki, boczki, polędwice, kiełbasy (sami wyrabiamy), balerony, kurczaki. Czasami tradycyjną metodą robię kaszankę, salceson, wątrobianą. Piekę pasztety

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

wszystkie klasyczne składniki tego wspaniałego ciasta w stylu retro.Tort z kremem i wiśniami podany w czekoladowych miseczkach domowej roboty robi spektakularne wrażenie. Liczba porcji: 6Przygotowanie: 45 minutOdstawić na: 30 minutGotowanie: 30 minut Ciasto biszkoptowe: 90 g mąki 1 łyżeczka

Wymarzona figura na lato

(przez 9 tygodni) zrzucić 9 kilogramów. Druga dieta pozwoli na utrzymanie efektu i utrwalenie dobrych nawyków. Można ją stosować przez kolejne cztery tygodnie.Porady: Ocenę prawidłowej masy ciała można przeprowadzić w warunkach domowych. Wystarczy centymetr krawiecki, waga i kalkulatorBMI (Body Mass

Polsko - hiszpańsko

z pęczaku 300 g pęczaku, 100 g mrożonych borowików, 2 pieczone papryki bez skórki, 200 g udek kurczaka bez kości, 80 g szynki serrano pokrojonej w kostkę, 50 g wędzonego boczku, 150 g piersi kaczej, 5 ząbków czosnku, 1 cebula pokrojona w wiórki, 1 posiekany pomidor bez skóry, 0,75 l bulionu mięsnego

KLUSKI, PLACKI, RYŻ, KASZE, PIEROGI

, ze skwarkami) 9/26farsz truflowy do naleśników 3/55garganelli z sosem ziołowym i wódką 11/39garganelli z wędzonym łososiem 11/37kluski drożdżowe z białym serem 6/62kluski gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym 8/36kuksi - makaron po koreańsku 11/71kuskus zielony 7/10kuskus z kurczakiem 8/56kuskus z

Kuchnia argentyńska: Jeśli nie befsztyk to co?

wersja nadziewana serem ricotta oraz wędzoną szynką. Canelones (pochodzące zapewne od cannelloni) to zawsze świeże i delikatne naleśniczki z najróżniejszymi nadzieniami, serwowane z sosem pomidorowym albo beszamelowym. Fot. Jarosław MadejskiArgentyńskie pierożki Najpopularniejszym zaś mięsnym

Wielkanoc u Piotra Bikonta

doskonałą wołowinę, przez Anglików zwaną corned beef. Jak w dobrej domowej kiełbasie, która po przekrojeniu ma w środku "oczko" szare, pekelflajsz może mieć je również i absolutnie nie należy się tym zrażać. Najważniejszy jest specyficzny smak dobrze przyrządzonej wołowiny. Na naszym stole zwykle

Chałka

wiezioną z miasta w prezencie. Babcia się cieszyła, od razu kroiła grube kromki i z rozmachem smarowała domowym masłem. Wówczas cieszył się Piotrek. Późniejsze wspomnienie to okres, kiedy mieszkałam w domu O. Rytuał kolacji nakazywał po posiłku podawać herbatę, a do niej chałkowe sucharki. Raz w tygodniu

Chorizo

, czasami ciemne od wędzenia, świeże - miękkie jak metka, lub sezonowane - twarde, wysuszone, nadające się do żucia. Chorizo występuje w nieskończonej liczbie wersji. Podstawowa składa się z mięsa i tłuszczu wieprzowego, soli i suszonej papryki słodkiej i pikantnej, której proporcje decydują o charakterze

Danie ze spiżarni

niekonieczne, zmienne dodatki służące improwizacji. Na moją listę niezbędników w spiżarni wpisałam: mleko, mąkę, jajka, ziemniaki, cebulę, czosnek, masło i oliwę. Zacznijmy od dwóch podstawowych sosów - majonezu i beszamelu. Domowy majonez jest najlepszy - potrzebujemy dwa żółtka, półtorej szklanki oliwy i

Wspomnienia z wakacji

GrecjaAvgolemono - bardzo znana i ceniona przez smakoszy całego świata grecka zupa cytrynowa; jej nazwa znaczy "jajo i cytryna"6 szklanek domowego bulionu z kurczaka, pół szklanki makaronu imitującego ryż lub innego bardzo drobnego, 3 jajka, sok z dużej cytryny, 2-3 plasterki cytryny do

Kanapki do szkoły

wierzch. Dodaj umyte jabłko. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. 4 duże kromki zwykłego chleba 4 liście sałaty masło lub margaryna do posmarowania kromek klops: 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g boczku wędzonego (najlepiej w plastrach) 2 jajka 1/2 szklanki (125 ml) bulionu (warzywnego

Śniadanie do szkoły

czerwona 10 g Kiełbasa delikatesowa z kurczaka 20 g (4 plasterki) Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Ułożyć na pieczywie z pozostałymi składnikami. Przykryć drugą kromką.Galaretka jogurtowa z miodem 140 g, winogrono 100g, sok marchwiowo-jabłkowy 330 ml (mała buteleczka)Wartość odżywcza: Kaloryczność: 361

Sałaty z "wkładką"

Wcale nie myślę o domowym robieniu hamburgerów, bo przygotowanie dobrych jest trudne i pracochłonne, lecz o kilku pomysłach ze światowej kuchni, które warto wykorzystać, kiedy bardzo się śpieszycie albo kiedy wpadną nieoczekiwani goście. Ja wtedy przygotowuję potrawy z warzyw, stosując chińską

Striptiz z kucharzem

Kiedy byłam małą dziewczynką, na domowym przyjęciu najważniejszy był stół. Duży, rozkładany, ze wstawionym dodatkowym blatem. Razem z pożyczonymi od sąsiadów krzesłami ledwo mieścił się w pokoju. Ciasno nakryty i gęsto zastawiony. Przenoszę się w lata 70. i wcielam w panią domu. Zawczasu

Szwedzkie lato w kuchni

każdą kostkę nałóż porcję kremu, udekoruj rzeżuchą i oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj z pozostałym sosem w miseczce obok. Morotssoppa med laxspett dla 4 osób zupa: 1 kg marchwi 1 żółta cebula 2 łyżki drobno startego korzenia imbiru 1 i 1/2 litra wody 75 ml wywaru z kurczaka 400 ml

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

: zupa florencka z liśćmi szpinaku i kawałkami omletu, espresso i ciastko marchewkowe. Obiad: kurczak w zielonym curry na ostro, surówka z kiełków, chipsy krewetkowe i zielona herbata jaśminowa w moim ulubionym barze niedaleko Akademii Muzycznej. Często polecam to miejsce - ze względu na kuchnię i

Sałatki ziemniaczane

dodaje się pokrojonego naciowego selera, natkę pietruszki, cebulkę i ogórka, całość miesza z majonezem doprawionym musztardą i szczyptą cukru. Inne pasujące dodatki to świeża lub pieczona papryka, rzodkiewka, wędzony kurczak, cebulka przesmażona na oleju. Można zrobić sałatkę z samych ziemniaków, a

Proste i aromatyczne menu dnia z domową szarlotką

Zamiast śmietanki 22% możesz do tej zupy wykorzystać śmietanę 18%. Jeśli chcesz, możesz także zastąpić rozmaryn świeżą bazylią.Zupa pomidorowa z rozmarynem 1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka ok. 800 ml (2 puszki) pulpy pomidorowej (lub 1 butelka passaty albo przecier własnej roboty) 50 g masła 1

Smacznego Nowego Roku

: Robert Sowa Składniki: dla 4 osób 24 duże skrzydełka kurczaka Na marynatę: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki sambal oelek 1 szklanka pikantnego keczupu 2-3 łyżki soku z cytryny   Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku wedle

Botwina - domowy salon odnowy

mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt (fot.3). Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z połówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek możemy dodać posiekane pieczone mięso (np. cielęcinę) lub wędzoną rybę, a jajka przepiórcze

Podręcznik fana pomidorowej - dodatki, które ją "podkręcą"

Nie od dziś wiadomo, że pomidory (a zatem i zupa pomidorowa) doskonale komponują się z ziołami. Bazylia, oregano, pietruszka... Tym razem zwyciężył jednak rozmaryn! Zupa pomidorowa z rozmarynem 1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka ok. 800 ml (2 puszki) pulpy pomidorowej (lub 1 butelka passaty albo

Tapas

podawane są w małych miseczkach, mają domowy, nieformalny charakter, jedna porcja uzupełnia kieliszek wina lub szklaneczkę piwa. Zazwyczaj do ich zjedzenia niepotrzebne są sztućce, wszyscy też próbują smakołyków ze wspólnych talerzy. Wieczorny spacer i zatrzymywanie się po drodze w barach, pojadanie tapas

Blogerzy polecają: domowy fast food

kurkumy1/2 łyżeczki wędzonej papryki1 łyżka zmielonego siemienia lnianego4 łyżki posiekanego koperkuolej do smażenia Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy pod przykryciem aż zupełnie zmięknie, około godziny. Studzimy w płynie. Cebulę szklimy na 1

Chili

mięso wołowe lub z królika albo nawet grzechotnika (widziałam też przepis na chili z aligatora). Kiedy chili weszło do kuchni domowych, szybko stało się rodzinną specjalnością. Podobnie jak nasz bigos, każdy kucharz przygotowuje je trochę inaczej i uważa, że jego metoda jest najlepsza. W Teksasie za

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

nie skończyło się to wymordowaniem "postołomców" przez pobożnych mieszkańców okolic stolicy. Katolicy, a nawet duchowni, którzy przybywali z Francji, Włoch lub krajów habsburskich byli przerażeni surowością polskiego postu. Są relacje, że w zaciszu domowym, w ukryciu, popijali np. mleko

Mazurskie pożegnanie lata

naczynia na mleko, przy drzwiach - drewniane wiadro do czerpania wody ze studni. Oryginalny piec służy dziś jako grill do pieczenia prosiaków. Na ścianie wisi obraz z 1863 roku z napisem: "Panie, pobłogosław temu domowi".Menu dla 6 osóbPRZYSTAWKIDzyndzałki z hreczką i skrzeczkamiPasztet po

Dieta niskokaloryczna

(42 kcal) - szklanka wody Obiad- talerz barszczu z botwinką (79 kcal) - udko gotowanego kurczaka (121 kcal) - 4 łyżki gotowanego ryżu (84 kcal) - 6-7 łyżek kiszonej kapusty (30 kcal) - szklanka wody Podwieczorek - mały jogurt naturalny (90 kcal) - kromka chrupkiego chleba (26 kcal)Kolacja - 2 kromki

Joey Tribbiani

. Kiedy mieszkali razem mieli zwierzątka domowe - kaczkę i kurczaka. Po tym jak Chandler wyprowadza się do Moniki, Joey przez krótki czas mieszka z atrakcyjną dziewczyną, a następnie wprowadza się do niego Rachel. Mieszkanie, w którym żyją Joey i Chandler, znajduje się w nowojorskiej kamienicy, na przedostatnim

Afrykański pomór świń

wirus DNA – wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV) Asfavirus, należący do rodziny Asfarviridae. Ma kształt dwudziestościanu. Zewnętrzną częścią jest otoczka. Wirus afrykańskiego pomoru świń jest odporny na wysoką temperaturę, procesy gnilne, wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie, potrafi

Lista postaci serialu animowanego Chojrak - tchórzliwy pies

Poniżej znajduje się lista postaci występujących w amerykańskim serialu animowanym Chojrak - tchórzliwy pies (ang. Courage the Cowardly Dog, 1999-2002). Główni bohaterowie Chojrak - pies i jedyne zwierzę domowe Motyków, którzy mają w posiadaniu jeszcze kury. Mieszka razem z Muriel i Eustachym

Królik domowy

z wierzchu jasną (białawą) warstwą mięsa z wyraźną granicą. Mięso z combra charakteryzuje się kruchością przypominającą pierś kurczaka i stanowi najlepszą część mięsa królika. udźce – tzn. tylne nogi. łapki przednie przodek – jest to kilkumilimetrowa warstwa mięsa okrywająca cały brzuch

Kuchnia polska

– w przeciwieństwie do innych krajów jak Francja czy Węgry – w średniowiecznej Polsce nie wyrębywano lasów na pastwiska ani nie wypasano na wielka skalę bydła domowego na mięso. Bydło domowe, trzymane przy obejściach, dawało w Polsce przede wszystkim ceniony nabiał. Dla mięsa hodowano świnie, najczęściej

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.