domowy sposób na wędzenie pstrąga

Tomek Woźniak

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Kuchenni majsterkowicze, łączcie się! Jeśli w wakacje przyjdzie wam ochota, żeby sobie coś podwędzić, sięgnijcie po proste rady Tomka Woźniaka. Że niby amatorskie? Nie trzeba od razu konstruować maszyn - domową wędzarnię da się zrobić ze starej beczki, najprostszego grilla, a nawet metalowej puszki po ciastkach!

Z wędzoną rybą - dania i przekąski na ciepło i zimno

Pasta, sałatka, a może placuszki lub pizza? Z dodatkiem wędzonej ryby możesz przygotować bardzo różne i apetyczne dania, zarówno na obiad czy kolację, jak i przekąskę.

Sałata z odzysku

Wyrzucamy 9 mln ton jedzenia rocznie. Połowa żywności marnuje się w naszych domach. Jak temu zapobiec?

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

)   Zielony Ogród   W restauracji: sezonowa botwinka przeczycki pstrąg tęczowy z lokalnego gospodarstwa, podany z zielonymi sałatami i ziemniakami wedges   Na majowym Graniu: degustacje wędlin i ryb wędzonych własnego wyrobu   Niezłe Ziółko   W restauracji: czopsy cielęce z

Kuchnia włoska: Pesto

Kuchnia włoska: Pesto

 oliwy 4 filety  z pstrąga ze skórą 2 łyżki soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli w płatkach pieprz   Sposób przygotowania Robimy pesto. Krótko prażymy papryczkę na suchej patelni, po czym wkładamy ją na 5 minut do gorącej wody. Rozdrabniamy

Inne oblicze herbaty

Inne oblicze herbaty

Taka ryba to dla nas nowość. Dzięki półfermentowanej herbacie ulung - brzegi liści uległy fermentacji i przypominają herbatę czarną, a środek jest bardziej podobny do zielonej. Ryba wędzona w herbacie 200-300 g grubego fileta z pstrąga lub łososia ze skórą 4 łyżki herbaty ulung 4 łyżki suchego

Będzie dym

Będzie dym

kolejną godzinę w wysokiej (80-90°C). Ryby w ten sposób uwędzone powinny być delikatne, kremowe, o dymnym, lekko słonawym posmaku. Skóra nabierze złotobrunatnej barwy i stanie się lśniąca. Mięso W domowych warunkach Tomek sugeruje wędzenie na gorąco dymem o temperaturze od 25 do 45°C. W takim

Smaki prosto z gór

Smaki prosto z gór

. Posól i oprósz pieprzem. Do jamy brzusznej włóż koperek i wstaw ryby na 2 godziny do lodówki. Mocno schłodzoną słoninę pokrój w cienkie plastry i zawiń w nie pstrągi. Smaż na suchej patelni. Pod koniec zlej wytopiony tłuszcz i dodaj miód. Powoli karmelizuj na patelni razem ze smażonymi rybami, do

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

łowili, drudzy wzięli się na błoniach za pieczenie, smażenie, wędzenie itp. - podczas tradycyjnego pokazu przygotowywania potraw z pstrąga.Gościem specjalnym tegorocznego święta był Teo Vafadis. Wspólnie z publicznością przygotował pstrąga na 3 sposoby z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów i

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

. Rumiany pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Atrakcyjnym sposobem na przyrządzenie pasztetu jest jego zapieczenie w cieście, np. francuskim. Aby urozmaicić jego smak, możesz dodać do mięsa kilka posiekanych kapeluszy grzybów, najlepiej borowików. Pasztet lotaryński 1

Kuchnia beskidzka

Kuchnia beskidzka

owcy1 słoik kiszonych domowych ogórków1 główka polskiego czosnkusól peklującapęczek świeżego rozmarynu Umyty udziec barani z kością ponakłuwaj ostrym cienki nożem wzdłuż włókien. Ogórki pokrój na podłużne kawałki, obierz ząbki czosnku. W powstałe otwory włóż kawałki kiszonego ogórka, część ząbków

Ryba wędzona w herbacie

Ryba wędzona w herbacie

wysuszoną jak wędzona tradycyjnym sposobem. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z garnka. Tłusta ryba sprawdza się najlepiej, bo dym ma wyraźny charakter i chudzinkę by zdominował. Z łatwo dostępnych - pstrąg i łosoś albo śledź, makrela czy jesiotr. Mięsiste filety są

Szybkie dania

Szybkie dania

, dokładnie wymieszaj. Usmaż lub ugotuj parówki. Gotowe podawaj na talerzu z purée ziemniaczanym i domowym keczupem. 4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego typu ementaler 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania 50 ml oliwy 50 g masła do smażenia cytryna

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

i krewetkami 2/55Perliczka na ciastku à la piróg biłgorajski z sosem z tokaju 5/89Perliczka z domowym makaronem i sosem kasztanowym 7/90Pieczone perliczki peri-peri marynowane w ostrej zalewie (przepis z RPA) 5/42Piersi kaczki w kakao z pieczarkami i bok choy 1/28Piersi kurczaka nadziewane

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Składniki 70 dag  ziemniaków 1 szklanka domowego zakwasu na żur 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kwaśnej  śmietany 2 ząbki  czosnku sól kawałek (5 dag) wędzonego boczku 1 posiekana  cebula   Sposób przygotowania Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj

Smaczne, bo polskie

Smaczne, bo polskie

patelni skarmelizuj brązowy cukier z tymiankiem i solą morską, dodaj pokrojony w plasterki wędzony boczek i skarmelizuj go. Przygotuj purée: orzechy upraż na suchej, teflonowej patelni. Przełóż je do niewielkiego malaksera i miksuj do momentu, aż z orzechów będzie się wydobywać oleista substancja

Bazarków czar: miejsca nowe, z tradycją i ekologiczne

maleńkich stoliczkach powykładane jaja, chleby pytlowe (1,5 kilo za 20 zł), jogurty własnej produkcji z imbirem i miodem (6,5-8 zł), foie gras za 40 zł od kilograma. Są rybki z własnej wędzarni, na przykład imponujący pstrąg wędzony na olsze (25 zł za sztukę), można zjeść na miejscu pyszne ciastka daktylowe

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

  Sposób przygotowania Comber płuczemy, osuszamy, kroimy na porcje (z jednego combra uzyskamy 2 porcje, po 4 kosteczki każda). Czosnek obieramy, ząbki lekko miażdżymy, kroimy na pół, układamy na każdej porcji combra. Rozmaryn myjemy i osuszamy, listki rozmarynu obrywamy z gałązki i posypujemy

Kuchnia czeska. Ahoj!

Kuchnia czeska. Ahoj!

łyżka oleju 4 ząbki  czosnku 1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu) 1 mały okrągły bochenek chleba wegeta, sól   Sposób przygotowania Odkrój wierzch chleba i wybierz miękisz. Cebulę i posiekany czosnek zeszklij na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż

Jak po maśle

Jak po maśle

barbarzyńców i koczowników, czyli ludzi, którzy nie pielęgnowali domowego ciepła. Kto pierwszy je ubił? Może Beduin na wielbłądzie, może Mongoł na koniu, a może mieszkańcy Kaukazu? Mógł to być Scyta jadący na łupieżczą wyprawę.Legendy mówią, że ów jeździec - anonimowy wynalazca masła - skądkolwiek by się

Chałka

Chałka

. Wykrojone nieduże krążki lub trójkąty pasują do foie gras, sałatki z krabów i świeżego ogórka, parmeńskiej szynki, wędzonego pstrąga. Są idealnym kontrapunktem dla słonych anchois lub kawioru. Okrawki zostające po wycinaniu canapes również należy wykorzystać. Pokrojone w kostkę zrumienić i podać jako

Obżarstwo uświęcone tradycją

Obżarstwo uświęcone tradycją

mięso. Na wielkanocnym stole nie mogło też zabraknąć kiełbas, uznawanych za najstarszy i najbardziej tradycyjny polski przysmak wędliniarski, koniecznie własnego, domowego wyrobu. Wśród nich królowała biała kiełbasa, której się nie wędziło. Kolejnym przysmakiem były pasztety, robione specjalnie na

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

z własnej jabłoni, która rośnie na podwórku, stara odmiana, są dużo lepsze niż w sklepach, ale małe); mąż - kawałek ciasta 'wiewiórka' z gruszkami i orzechami (to z cukierni, która sprzedaje domowe wypieki), do tego herbata. Obiad: zupa z cukinii na ostro z grzankami z masłem, na drugie smażony

Szampan

Valencia - dodać sok wyciśnięty z pomarańczy (1 litr), zmrożoną wódkę (pół szklanki lub więcej) i likier Grand Marnier (kieliszek). Obok podać migdały lub pistacje prażone w soli, oliwki domowo zamarynowane, grissini owinięte plastrem suszonej szynki, małe kanapki z wędzonym pstrągiem i cytryną, zrobione

Przy świątecznym stole

jeszcze trochę wyrosły. Po tym czasie wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15-17 minut na złocisty kolor. 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka 1/2 małego korzenia selera 100 g wędzonego boczku 2 jabłka 100 g suszonych śliwek 1

Zielone pomidory

przy-mrozkami, kiedy nie ma już szansy na ich zaczerwienienie). Ja zrywam niedojrzałe pomidory już teraz. Kroję je w plastry grubości pół centymetra, solę i pieprzę, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oliwie. Tradycyjny amerykański sposób każe panierować je w drobnej kaszce kukurydzianej

Domowe pasztety

resztą ciasta. Środek ciasta natnij na krzyż, żeby podczas pieczenia mięso mogło odparować, a całość posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Gotową foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45 minut. Podawaj na ciepło. 250 g mięsa z wędzonego pstrąga 1 łyżka oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki

Fauna Australii

(Lepus europaeus), królik domowy (Oryctolagus cuniculus). Niektóre udomowione gatunki zwierząt z czasem same uciekły i wtórnie zdziczały, jak na przykład: kot domowy (Felis silvestris catus), daniel (Dama dama), jeleń szlachetny (Cervus elaphus), sambar indyjski (Cervus unicolor), sambar jawajski (Cervus

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.