domowy sposób na wędzenie pstrąga

Paulina Zduniak

Z wędzoną rybą - dania i przekąski na ciepło i zimno

Z wędzoną rybą - dania i przekąski na ciepło i zimno

Pasta, sałatka, a może placuszki lub pizza? Z dodatkiem wędzonej ryby możesz przygotować bardzo różne i apetyczne dania, zarówno na obiad czy kolację, jak i przekąskę.

Sałata z odzysku

Wyrzucamy 9 mln ton jedzenia rocznie. Połowa żywności marnuje się w naszych domach. Jak temu zapobiec?

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Kuchenni majsterkowicze, łączcie się! Jeśli w wakacje przyjdzie wam ochota, żeby sobie coś podwędzić, sięgnijcie po proste rady Tomka Woźniaka. Że niby amatorskie? Nie trzeba od razu konstruować maszyn - domową wędzarnię da się zrobić ze starej beczki, najprostszego grilla, a nawet metalowej puszki po ciastkach!

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

)   Zielony Ogród   W restauracji: sezonowa botwinka przeczycki pstrąg tęczowy z lokalnego gospodarstwa, podany z zielonymi sałatami i ziemniakami wedges   Na majowym Graniu: degustacje wędlin i ryb wędzonych własnego wyrobu   Niezłe Ziółko   W restauracji: czopsy cielęce z

Inne oblicze herbaty

Inne oblicze herbaty

Taka ryba to dla nas nowość. Dzięki półfermentowanej herbacie ulung - brzegi liści uległy fermentacji i przypominają herbatę czarną, a środek jest bardziej podobny do zielonej. Ryba wędzona w herbacie 200-300 g grubego fileta z pstrąga lub łososia ze skórą 4 łyżki herbaty ulung 4 łyżki suchego

Kuchnia włoska: Pesto

Kuchnia włoska: Pesto

(najlepiej domowego)  Sposób przygotowaniaZagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony, jeśli używamy mrożonego) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem

Smaki prosto z gór

Smaki prosto z gór

. Posól i oprósz pieprzem. Do jamy brzusznej włóż koperek i wstaw ryby na 2 godziny do lodówki. Mocno schłodzoną słoninę pokrój w cienkie plastry i zawiń w nie pstrągi. Smaż na suchej patelni. Pod koniec zlej wytopiony tłuszcz i dodaj miód. Powoli karmelizuj na patelni razem ze smażonymi rybami, do

Będzie dym

Będzie dym

kolejną godzinę w wysokiej (80-90°C). Ryby w ten sposób uwędzone powinny być delikatne, kremowe, o dymnym, lekko słonawym posmaku. Skóra nabierze złotobrunatnej barwy i stanie się lśniąca. Mięso W domowych warunkach Tomek sugeruje wędzenie na gorąco dymem o temperaturze od 25 do 45°C. W takim

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

łowili, drudzy wzięli się na błoniach za pieczenie, smażenie, wędzenie itp. - podczas tradycyjnego pokazu przygotowywania potraw z pstrąga.Gościem specjalnym tegorocznego święta był Teo Vafadis. Wspólnie z publicznością przygotował pstrąga na 3 sposoby z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów i

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

. Rumiany pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Atrakcyjnym sposobem na przyrządzenie pasztetu jest jego zapieczenie w cieście, np. francuskim. Aby urozmaicić jego smak, możesz dodać do mięsa kilka posiekanych kapeluszy grzybów, najlepiej borowików. Pasztet lotaryński 1

Kuchnia beskidzka

Kuchnia beskidzka

owcy1 słoik kiszonych domowych ogórków1 główka polskiego czosnkusól peklującapęczek świeżego rozmarynu Umyty udziec barani z kością ponakłuwaj ostrym cienki nożem wzdłuż włókien. Ogórki pokrój na podłużne kawałki, obierz ząbki czosnku. W powstałe otwory włóż kawałki kiszonego ogórka, część ząbków

Ryba wędzona w herbacie

Ryba wędzona w herbacie

wysuszoną jak wędzona tradycyjnym sposobem. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z garnka. Tłusta ryba sprawdza się najlepiej, bo dym ma wyraźny charakter i chudzinkę by zdominował. Z łatwo dostępnych - pstrąg i łosoś albo śledź, makrela czy jesiotr. Mięsiste filety są

Szybkie dania

Szybkie dania

, dokładnie wymieszaj. Usmaż lub ugotuj parówki. Gotowe podawaj na talerzu z purée ziemniaczanym i domowym keczupem. 4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego typu ementaler 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania 50 ml oliwy 50 g masła do smażenia cytryna

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

i krewetkami 2/55Perliczka na ciastku à la piróg biłgorajski z sosem z tokaju 5/89Perliczka z domowym makaronem i sosem kasztanowym 7/90Pieczone perliczki peri-peri marynowane w ostrej zalewie (przepis z RPA) 5/42Piersi kaczki w kakao z pieczarkami i bok choy 1/28Piersi kurczaka nadziewane

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Składniki 70 dag ziemniaków 1 szklanka domowego zakwasu na żur 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól kawałek (5 dag) wędzonego boczku 1 posiekana cebula  Sposób przygotowaniaZiemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, a

Smaczne, bo polskie

Smaczne, bo polskie

patelni skarmelizuj brązowy cukier z tymiankiem i solą morską, dodaj pokrojony w plasterki wędzony boczek i skarmelizuj go. Przygotuj purée: orzechy upraż na suchej, teflonowej patelni. Przełóż je do niewielkiego malaksera i miksuj do momentu, aż z orzechów będzie się wydobywać oleista substancja

Bazarków czar: miejsca nowe, z tradycją i ekologiczne

maleńkich stoliczkach powykładane jaja, chleby pytlowe (1,5 kilo za 20 zł), jogurty własnej produkcji z imbirem i miodem (6,5-8 zł), foie gras za 40 zł od kilograma. Są rybki z własnej wędzarni, na przykład imponujący pstrąg wędzony na olsze (25 zł za sztukę), można zjeść na miejscu pyszne ciastka daktylowe

Kuchnia czeska. Ahoj!

Kuchnia czeska. Ahoj!

Polędwicę można włożyć na 2-3 dni do marynaty z wina, pieprzu, listka laurowego, ziela angielskiego i tymianku. Będzie jeszcze delikatniejsza i bardziej krucha Składniki 60 dag polędwicy wołowej 5 dag wędzonej słoniny 1/4 szklanki oleju 25 dag włoszczyzny 1 cebula 10 ziaren

Jak po maśle

Jak po maśle

barbarzyńców i koczowników, czyli ludzi, którzy nie pielęgnowali domowego ciepła. Kto pierwszy je ubił? Może Beduin na wielbłądzie, może Mongoł na koniu, a może mieszkańcy Kaukazu? Mógł to być Scyta jadący na łupieżczą wyprawę.Legendy mówią, że ów jeździec - anonimowy wynalazca masła - skądkolwiek by się

Chałka

Chałka

. Wykrojone nieduże krążki lub trójkąty pasują do foie gras, sałatki z krabów i świeżego ogórka, parmeńskiej szynki, wędzonego pstrąga. Są idealnym kontrapunktem dla słonych anchois lub kawioru. Okrawki zostające po wycinaniu canapes również należy wykorzystać. Pokrojone w kostkę zrumienić i podać jako

Obżarstwo uświęcone tradycją

Obżarstwo uświęcone tradycją

kiełbas, uznawanych za najstarszy i najbardziej tradycyjny polski przysmak wędliniarski, koniecznie własnego, domowego wyrobu. Wśród nich królowała biała kiełbasa, której się nie wędziło. Kolejnym przysmakiem były pasztety, robione specjalnie na tę okazję, oraz liczne mięsa pieczone, w tym prosię pieczone

Przy świątecznym stole

Przy świątecznym stole

jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15-17 minut na złocisty kolor.1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka 1/2 małego korzenia selera 100 g wędzonego boczku 2 jabłka 100 g suszonych śliwek 1 szklanka (250 ml) wytrawnego czerwonego wina 60 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4-5

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

z własnej jabłoni, która rośnie na podwórku, stara odmiana, są dużo lepsze niż w sklepach, ale małe); mąż - kawałek ciasta 'wiewiórka' z gruszkami i orzechami (to z cukierni, która sprzedaje domowe wypieki), do tego herbata. Obiad: zupa z cukinii na ostro z grzankami z masłem, na drugie smażony

Szampan

Valencia - dodać sok wyciśnięty z pomarańczy (1 litr), zmrożoną wódkę (pół szklanki lub więcej) i likier Grand Marnier (kieliszek). Obok podać migdały lub pistacje prażone w soli, oliwki domowo zamarynowane, grissini owinięte plastrem suszonej szynki, małe kanapki z wędzonym pstrągiem i cytryną, zrobione

Zielone pomidory

przy-mrozkami, kiedy nie ma już szansy na ich zaczerwienienie). Ja zrywam niedojrzałe pomidory już teraz. Kroję je w plastry grubości pół centymetra, solę i pieprzę, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oliwie. Tradycyjny amerykański sposób każe panierować je w drobnej kaszce kukurydzianej

Fauna Australii

(Lepus europaeus), królik domowy (Oryctolagus cuniculus). Niektóre udomowione gatunki zwierząt z czasem same uciekły i wtórnie zdziczały, jak na przykład: kot domowy (Felis silvestris catus), daniel (Dama dama), jeleń szlachetny (Cervus elaphus), sambar indyjski (Cervus unicolor), sambar jawajski (Cervus

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.