eleganckie przystawki

mint

Ugotuj.to na Święta: przystawka z piersi kaczki

Ugotuj.to na Święta: przystawka z piersi kaczki

To, jak przygotować dwie eleganckie przystawki z kaczki pokazuje Adam Michalski, szef kuchni Akademii Dobrego Smaku Miele.

Pomysł na niedzielny obiad

Czterodaniowy, elegancki obiad: przystawka, zupa, danie główne, deser. I choć wierni jesteśmy tradycyjnym schabowym i pieczonemu kurczakowi z ziemniakami, dziś zachęcamy do zmiany przyzwyczajeń i wypróbowania naszych propozycji.

Przekąski w wielkim mieście

To jedyna taka noc w roku. Jeśli spędzasz ją w domu, w gronie znajomych, warto zadbać o wyjątkową atmosferę. I menu! Oto nasze propozycje eleganckich, ale super prostych przystawek na sylwestrową (i nie tylko!) noc. Miniklopsiki, sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, roladki z szynki - każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza rada - zamiast podawać przystawki na dużym półmisku lub w miskach, zaserwuj je w małych miseczkach, kokilkach lub kieliszkach do shotów. W ten sposób te drobne, łatwe do przygotowania dania będą się ciekawiej prezentować.

Na wielkanocnym stole

Na wielkanocnym stole

Jaja faszerowane na 4 sposobyJaja (ile kto potrzebuje) ugotowane na twardo, natka pietruszki, rzeżucha, kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe. Farsz I: szprotki w oleju utarte z żółtkami jaj ugotowanych na twardo. Farsz II: pieczarki starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przesmażone na ma

Nowy robot kuchenny Electrolux Kitchen Assistent spełnia kulinarne marzenia!

Nowy robot kuchenny Electrolux Kitchen Assistent spełnia kulinarne marzenia!

odzwierciedlające tradycję, jak i najbardziej egzotyczne.Funkcjonalność w eleganckiej formieRobot kuchenny Kitchen Assistent powstał po to, by wspierać miłośników sztuki kulinarnej w codziennych, kuchennych wyzwaniach. Dzięki temu urządzeniu przygotowanie posiłków staje się czystą przyjemnością, a osiągane

Sałata z odzysku

Sałata z odzysku

samych półproduktów może powstać przystawka na elegancką kolację lub sałata "pełna micha" na domówkę (na zdj.). To kwestia podania. Ułożenia składników na półmisku lub w misce. Ziemniaki z pstrągiem są pycha, ale zadbajcie o pudełka na wynos, gdyby jednak coś zostało. Marta Gessler - prowadzi w

Menu dnia

Menu dnia

Taką sałatkę możesz podać jako przystawkę podczas eleganckiej kolacji. Dodatek słodkiej figi oraz orzechów w karmelu równoważy nieco cierpki smak cykorii.Zobacz przepis na Cykoria z figamiDanie na lekki obiad lub kolację. W przepisie świeże pomidory możesz zastąpić suszonymi pomidorami z oliwy, a

Helena Rizzo, najlepsza kucharka na świecie. Z wybiegu do garów

Helena Rizzo, najlepsza kucharka na świecie. Z wybiegu do garów

eleganckiej dzielnicy willowej Jardim Paulistano. Na zewnątrz i wewnątrz białe, kryte wapnem ściany i drewniane detale: podłoga, meble i krokwie na suficie. Jest też patio. "Od kiedy Helena została uznana za najlepszą kucharkę na świecie, ciągną do nas tłumy, nawet goście z zagranicy. Naprawdę trudno o

Na rozgrzewkę - najlepsza zupa!

Na rozgrzewkę - najlepsza zupa!

, cienkie i wydłużone ziarna posiadają charakterystyczny, zbożowy aromat i oryginalny, orzechowy smak. Dziki ryż z najlepszych, pełnych ziaren można znaleźć w ofercie firmy Kupiec. Zamknięty w dwóch wygodnych do gotowania torebkach, sprawdzi się wyśmienicie, jako dodatek do przystawek, sałatek i dań

Wiosenne inspiracje na wielkanocnym stole - porcelana Ćmielów

Wiosenne inspiracje na wielkanocnym stole - porcelana Ćmielów

dekoracje mają wpływ na atmosferę spotkania. Podstawowe elementy świątecznego nakrycia stołu to płaskie i głębokie talerze na dania główne, talerzyki deserowe do podania deseru, a w niektórych domach także przystawek oraz obowiązkowa waza. Tradycyjny żur czy barszcz biały powinien zostać odpowiednio

Śniadanie w dobrym towarzystwie

Firma Zelmer wyszła naprzeciw nowym trendom i wprowadziła niezawodny zestaw śniadaniowy z linii Nerro składający się z czajnika oraz opiekacza do kanapek. To produkty o nowoczesnym designie, które wykonane zostały w czarnej kolorystyce w połączeniu z najwyższej jakości stalą Inox. Elegancki styl i

Kroimy, gotujemy, smażymy! Program MasterChef powraca - polska premiera tylko na antenie BBC Lifestyle

. Podzieleni na dwa zespoły uczestnicy przygotowują elegancki lunch dla setki klientów w czasie festiwalu Jane Austen w Bath. Mają trzy godziny na stworzenie sześciu dań i dwóch deserów. Wśród składników, z których mogą skomponować swoje dania, są kurczak, łosoś, kaczka, roślinę soliród, agrest, bazylia, figi

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Kurt Scheller

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Kurt Scheller

Dania proponowane przez Kurta Schellera są bardzo oryginalne. Połączenie lekkich i delikatnych pulpecików z ryby z puree maku jest bardzo eleganckie i smakuje wspaniale. W swojej kuchni Kurt Scheller używa robota Kenwood Cooking Chef. Wbudowane w robota gniazda szybkich i wolnych obrotów pozwalają

Ziemniak - może zaskoczyć!

Ziemniak - może zaskoczyć!

ziemniaczanePlacki ziemniaczane z sosem szpinakowymTakiego ziemniaka prawdopodobnie nie znacie. Małe ziemniaczki z pysznym nadzieniem sprawdzą się jako elegancka przystawka na przyjęcie.Przepis na małe ziemniaczki nadziewane wędzonym łososiemTe placki różnią się od tradycyjnych - przygotowuje się je z obgotowanych

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

masło, wsyp posiekany koperek, wymieszaj. Podawaj do zapiekanki. Dobrym dodatkiem jest zielona sałata. Źródło: Magazyn Kuchnia Tatar z łososia to prosta w przygotowaniu i dość elegancka przystawka, którą możesz miło zaskoczyć gości. Tatar ze świeżego łososia ze świeżym koperkiem 400 g filetu z łososia

Cukiniowe cuda

Cukiniowe cuda

jako przystawkę lub dodatek do mięs. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie lub po prostu Ci się nie chce, możesz również przygotować taką prostą zapiekankę. Będzie gotowa szybciej, jeśli wykorzystasz małe cukinie. Cukinia zapiekana z ziołami 50 dag

Świąteczne mięsiwa

Świąteczne mięsiwa

Wśród przystawek króluje pasztet - pięknie wypieczony, lekko wilgotny, aromatyczny - prawdziwa duma gospodyni. Ten przepis to połączenie tradycji i nowoczesności - dodatek orzechów nie tylko wzbogaca smak, ale też sprawia, że gładka konsystencja pasztetu staje się bardziej wyrazista i ciekawsza

Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

dań" (czyli po prostu ich dań narodowych) je razem z nią, zamiast sztućców używając dłoni. I tak prywatne staje się polityczne. Od dolce vita zaczęłam i na nim skończę - pod koniec autorka dyskretnie podśmiewa się z ideologii slow food: Pewni eleganccy młodzi panowie prowadzący dział kulinarny

Przyjmij gości wytwornie

Przyjmij gości wytwornie

By spotkanie było eleganckie, przede wszystkim musi być inne niż cotygodniowy niedzielny obiad w gronie rodziny. Jeśli przygotujesz coś niecodziennego - nawet jeśli będą to kanapki albo sałatka, ale taka, którą nigdy wcześniej nie częstowałaś gości - sama poczujesz, że dzień jest rzeczywiście

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

eleganckie, potrawy są przygotowane specjalnie dla Dina, głównego bohatera. Podano zapiekankę z makaronu, plastry cielęciny z warzywami i wyrafinowany deser, ale to wszystko wydaje się jak wióry i nie chcesz tam być z tymi ludźmi. "Powinieneś żuć dokładniej - mówi matka Dina - proces trawienia zaczyna

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

, fantastycznie przyrumienioną na brzegach, przykrytą zaledwie kilkoma dodatkami. Pomyślcie tylko: małże, chilli i pietruszka. Albo: pomidory, mozzarella i klopsiki. Na przystawkę polecam zestaw wędlin (m.in. bresaola, lardo, soppressata), na zakończenie - domową nalewkę sosnową. Potem już tylko przechadzka po

Książki kucharskie

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

Jak smakują ostrygi w Bretanii

Jak smakują ostrygi w Bretanii

dziesięć razy mniej. Ale jakkolwiek by liczyć, ostrygi w restauracji to nigdy nie jest tania opcja, tym bardziej że to raczej przystawka do głównego dania.Chyba że jesteśmy w ostrygowym raju, takim jak Bretania. Tutaj kilogram ostryg prosto od hodowcy kupuje się za 3-4 euro. Wprawdzie ten kilogram to

Jak futuryści prześladowali makaron

promakaronowy list do Marinettiego. Italia wrze, a tradycjonaliści nie przebierają w środkach - prasa publikuje fotomontaże z Marinettim jedzącym makaron. Futuryści opierają się nieeleganckiej walce na oszczerstwa i proponują "Symultaniczny obiad".   Pranzo Simultaneo (Symultaniczny Obiad) Dla

Bułka z masłem?

Spożywanie chleba wydaje się być czynnością dość prostą i nie wymagającą specjalnego objaśniania. Na przyjęciach albo w eleganckich restauracjach przestaje to być jednak tak oczywiste Chleb jest zwykle podawany jako dodatek do przystawek, zup czy wędlin. Naturalny odruch sprawia, że wędlinę

Polska moda jak polska demokracja

elementów. Dziwi mnie więc, jeśli ktoś zrobił trzy rzeczy i twierdzi, że stworzył kolekcję. Z mojego punktu widzenia, doświadczonego projektanta, to zaledwie jakaś przystawka, punkt wyjścia do prawdziwej zabawy. Kolekcje dyplomowe w szkołach mody zawierają często więcej projektów. Ile powstaje egzemplarzy

Cebula i Botticelli

, kładł na desce, szatkował, nakładał w rozkrojoną bułę (jej połowę moczył uprzednio we flakowym sosie, bardzo pomidorowym). Skondensowana prostota - ten gar i widelec jak grabie, sos o silnym zapachu, buła moczona nieelegancko w sosie. We flakach po florencku jest wyrażona idea tamtejszej kuchni, jej

Kuchnia Nowego Orleanu

zasada, że... w kuchni nie ma zasad. Krewetki się skończyły? Dodaj kraba. Nie lubisz fasoli? Weź ziemniaki. Te same składniki pojawiają się i tu, i tu, ale w innych wcieleniach. Kuchnia kreolska zaserwuje ostrygi w eleganckim stylu Rockefeller (zapiekane pod sosem z masła, warzyw, ziół i tartej bułki), a

Pierwsza Komunia Święta

drugie kotlecik z kurczaka albo mięsko z grilla. Pani menedżer poradziła jeszcze przystawki, więc żona wybrała talerz wędlin, małe tortilki z sosami, sałatkę grecką. Tego już nie dałem rady spokojnie przełknąć. Pokłóciliśmy się w domu:- Nie wyprawiamy jej wesela!- Słyszałam, że inne matki zamawiają trzy

Snobistyczny przewodnik po metropoliach

restauracjach. Renesans przeżywa sushi, Masa to miejsce w którym za spotkanie przy kilku daniach i przystawkach trzeba wydać kilka tysięcy dolarów. Ceny w takich restauracjach są zadziwiające, a ich popularność nie słabnie, stolik w takim miejscu rezerwuje się nawet z miesięcznym wyprzedzeniem. Gdzie warto

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

razu wkłada do ust").Przyjęcie ma być eleganckie. Całą rodziną wczytujemy się więc w opisane przez Gumowską zasady savoir-vivre'u:- "Jeść bezszmerowo. To znaczy nie mlaskać, nie siorbać, nie syczeć, nie kłapać (). Aby jeść cicho, trzeba jeść z zamkniętymi ustami".- "Jeśli nam

Na zimę Prowansja

wszystko dzieje się tak po prostu. Przed jedzeniem można się wybrać do bistra. W moim ulubionym w Arles, dwa kroki od Rodanu, dzień w dzień spotyka się to samo towarzystwo. Za barem, takim prawdziwym barem obitym cynkową blachą, stoją właściciele. Na stołku po lewej elegancki pijak odsiaduje swoje osiem

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

kombinacje są jak najbardziej wskazane. Oddzielną grupę stanowią ptysie smażone, m.in. zeppole i beignets. Z ciasta ptysiowego można też przygotować potrawy wytrawne, np. gougéres i ziemniaki dauphine. I jeśli zapytacie, jak sprawnie zjeść ptysia albo eklerkę w eleganckiej restauracji, mogę dać tylko

Prezent prawdę ci powie

czasu. Poczuliśmy się jak smarkacze na koloniach.Pasek do spodni. Grzegorz, bankowiec, Łódź: - Jako pracownik banku mam sporą garderobę w zakresie rzeczy tzw. eleganckich i kupuję je sam. Jakież było moje zdziwienie, gdy partner wręczył mi pasek tak dziwaczny, że nie pasował do niczego. W dodatku miałem

Kuchnia rodzaju męskiego

czy legendarnego haszu. Ciągle pamiętam ucztę ze świeżo złowionych raków nad jeziorem Sevan oraz niebanalny smak sałatki z zielonej fasolki, nektarynek i surowych pieczarek, którą jadłam w eleganckiej restauracji Dolmama w Erewaniu. Choć się tego nie spodziewałam, Armenia to zaskakująco dobre miejsce

Zobaczyć palio i...usiąść za stołem

. Zaczęliśmy od antipasto misto toscano, czyli przystawek. Najbardziej smakowały mi salsiccie, sławne na całe Włochy sieneńskie kiełbaski, delikatne, pachnące czosnkiem, podawane na surowo z grzankami z pysznego ciemnego chleba. Na przystawkę podano również pappa al pomodoro - rodzaj gęstej zupy pomidorowej

Życie według Marthy Stewart

Narodzenie, jak pięknie upiąć firanki czy wyhodować dorodne pomidory. Ale rok temu na wizerunek eleganckiej kobiety przycinającej róże z okładek kolorowych magazynów zaczęły się nakładać zdjęcia jak z policyjnych kronik. Zagniewana blondynka zasłaniająca się parasolem przed fleszami fotografów po wyjściu z

Meret Oppenheim

, obwiązanych sznurkiem jak szynka lub pieczeń podana na srebrnym półmisku. Na obcasy nasadzone są bibułkowe falbanki, jakimi we Francji do dziś zdobi się nóżki pieczonych kurcząt, aby można je było brać w palce. Seksualny fetysz? Kanibalizm? Męska przemoc? Kobieta elegancko podana, ale skrępowana? Wysokie

Villa Hoff w Trzęsaczu

hotelowej, dania kuchni międzynarodowej, śniadania w cenie pokoju - bufet, obiadokolacje (menu dnia - przystawka, zupa, dwa główne dania do wyboru, deser) - 50 zł lub wliczone w cenę pakietów, dania z karty, kuchnia dietetycznaCeny: 2-osobowy pokój: od 239 zł do 339 zł3-osobowy pokój: od 339 zł do 389 zł