fasola właściwości

mjk

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego smaczna. Najlepiej chrupać je na surowo - dodawać sałatek, kanapek, posypywać nimi jogurty, zupy, makarony, ziemniaki, a nawet mięso. Sprawdźcie nasze przepisy

Kiełki zdrowia perełki

Takie niepozorne, a kryją w sobie tyle skarbów! Kiełkujące nasiona to prawdziwe magazyny witamin i mikroelementów, więc włączmy je do naszego kulinarnego repertuaru (zamiast łykać suplementy)

Tanie maski do twarzy z naturalnych składników, które przyrządzisz sama w domu

Glinki, płatki owsiane, winogrona - to tylko niektóre składniki, które wspaniale wpływają na wygląd naszej skóry. Wystarczy kilka minut aby przygotować maseczkę do twarzy z naturalnych składników. Jej koszt jest mniejszy niż masek kupowanych w drogeriach, a jedyne o czym musimy pamiętać to właściwości i działanie poszczególnych składników.

Pozbądź się zmęczenia - poznaj 11 produktów, które dodają energii

Pozbądź się zmęczenia - poznaj 11 produktów, które dodają energii

. Dodatkowo, owoc ten ma właściwości nawadniające i nawilżające organizm, ponieważ składa się przede wszystkim z wody.Wysoka zwartość białka, żelaza, witamin z grupy B i aminokwasów sprawia, że fasola dostarcza potrzebnej energii. Jest także bogata w błonnik, który gwarantuje uczucie sytości i zapewnia

Co jeść, żeby dłużej zachować młody wygląd?

Co jeść, żeby dłużej zachować młody wygląd?

(bez zbędnych składników) niż zajadać się świeżymi pomidorami.Podobne właściwości mają także słodkie ziemniaki, szpinak, mango i melony.Ostrygi mają mnóstwo cynku, który odpowiedzialny jest za produkowanie kolagenu i utrzymanie młodego wyglądu. Dodatkowo cynk ma niesamowicie dobry wpływ na włosy

Dieta makrobiotyczna - jak oczyścić organizm z toksyn

, przez co kierujemy energię do wewnątrz.Właściwości yin/yang danego pokarmu, ustala się na podstawie takich właściwości jak: odczyn kwasowości, pikantność, to gdzie dany produkt rósł (teren podmokły, albo suchy), aromat czy konsystencja danego pokarmu. Jeżeli zrównoważymy obie siły, nie chorujemy i nie

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

oraz pomaga regulować poziom glukozy. Jest źródłem witamin A, B, C, E, K i PP. Wśród mikroelementów znajdziemy istotne dla skóry: potas i cynk. Aby zauważyć wyraźny jej wpływ na ciało, należy wypijać trzy filiżanki dziennie. Pamiętaj, by nie zalewać jej wrzątkiem, który zabija szczególne właściwości

Superfoods - 12 hitów kulinarnych 2012 roku

Superfoods - 12 hitów kulinarnych 2012 roku

  fot. Shutterstock   Quinoa wytwarzana jest z ekologicznego ziarna quinoa, popularnego wśród Inków i docenianego przez nich za lecznicze właściwości. Odznacza się wysoką zawartością białka (13-22%), zawiera dwa razy więcej błonnika, białka i żelaza niż ryż brązowy. Poza tym jest bogatym

Amarantus - roślina XXI wieku [5 PRZEPISÓW]

Amarantus - roślina XXI wieku [5 PRZEPISÓW]

Nasiona chia. Starożytny sposób na zdrowie Amarantus - pochodzenie Amarantus, czyli szarłat, uprawiany był już Inków, Majów i Azteków, którzy rocznie produkowali nawet 20 ton nasion szarłatu, co stawiało go na trzecim miejscu uprawianych roślin, po kukurydzy i fasoli. Amarantus składany był w

5 produktów, które jadasz zbyt rzadko

5 produktów, które jadasz zbyt rzadko

Dołącz do nas na Facebooku Na naszej liście znalazły się produkty, które są dobrze znane, łatwo dostępne, niedrogie, bogate w substancje odżywcze i smaczne. Włączając je w dietę można dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Oto one. 1. Fasola i ciecierzyca Są bogate w białko, błonnik, złożone

Dieta bezglutenowa [5 PRZEPISÓW]

Dieta bezglutenowa [5 PRZEPISÓW]

przepisy: zainspiruj się! Składniki (porcja dla 4 osób): 1/2 szklanki grochu, fasolki mung, fasoli azuki lub czerwonej soczewicy szklanka ryżu (najlepiej basmati) 1/2 łyżeczki soli masło sklarowane olej kokosowy lub olej ryżowy do smażenia Przygotowanie: Groch i ryż moczymy oddzielnie minimum sześć godzin

Podkręć swój metabolizm: 8 najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu

pozbawiona cennych właściwości odżywczych. Lubisz nasze artykuły? Zostań naszym fanem i kliknij tutaj. Napój ten zawiera spore ilości teiny, która pobudza mikrocyrkulację i zwiększa ilość spalanych kalorii do kilkunastu procent, a także pobudza metabolizm. Możesz zatem pić dowolne ilości swojej ulubionej

Spirala możliwości

Spirala możliwości

właściwości miedzi. Od lat wiedziano, że związki miedzi skutecznie powstrzymują rozprzestrzenianie się zaraz roślinnych. Czemu coś, co radzi sobie z bakteriozą obwódkową fasoli, bakteryjną cętkowatością pomidora, kanciastą plamistością ogórka, mącznikiem rzekomym dyniowatych, parchem gruszy i jabłoni, rakiem

Orient express

Orient express

całej Azji. Nitki z soji, manioku lub fasoli mung zyskują sobie zwolenników na całym świecie, bo to już nie problem samemu ugotować coś orientalnego. Wraz z modą na azjatyckie potrawy, na sklepowych półkach pojawił się bogaty wybór orientalnych składników. Na które z azjatyckich makaronów warto więc

Zestresowany? Zobacz, co zjeść, by poczuć się lepiej

Zestresowany? Zobacz, co zjeść, by poczuć się lepiej

czasie w naszym organizmie chemiczne reakcje (np.: nagły skok kortyzolu) sprzyjają tyciu. W takim układzie mamy nie jeść, gdy ogarnia nas stres? Wprost przeciwnie - jeść, tylko z głową. Dużo witaminy B O cudownych właściwościach witamin z grupy B moglibyśmy się rozpisywać godzinami. W tym wypadku należy

Sekrety płaskiego brzucha

Sekrety płaskiego brzucha

Czarna fasola Wszystkie warzywa zawierają dużo błonnika, który hamuje napady głodu. Jednak czarna fasola ma jeszcze jedną zaletę - dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów ułatwia pozbywanie się tłuszczu zgromadzonego na i w brzuchu. Gruszki Świeże gruszki mają tak mało kalorii i tak dużo

Sześć powodów by jeść rośliny strączkowe

Sześć powodów by jeść rośliny strączkowe

rośliny strączkowe mają właściwości obniżające ryzyko chorób serca. Zjadanie pół szklanki tych warzyw dziennie obniża poziom złego cholesterolu.6. "Strączki" redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, powstrzymując łagodne polipy od przeobrażenia się w tkankę rakową. Do roślin

Dodaj do swojej diety kiełki!

Dodaj do swojej diety kiełki!

tysiące lat temu w Chinach. Dzisiejsze badania tylko to potwierdzają. W rzeczywistości można nazwać je prawdziwą skarbnicą żywych witamin, minerałów, białek, oraz enzymów. Mają właściwości lecznicze i profilaktyczne dla naszego zdrowia.Kiełki mają zwiększoną zawartość potasu, żelaza, magnezu i innych

Przepis listopada wybrany!

Przepis listopada wybrany!

cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania!Warzywa są pyszne same w sobie? dla mnie były źródłem

Dieta dla grupy krwi AB

dzienny jadłospis należy uwzględnić produkty bogate w takie substancje odżywcze, które pomogą łagodzić skutki stresu, będą miały właściwości przeciwutleniające i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby dostarczać wymagane - odpowiednio duże, ilości witaminy C czy selenu

O tym wiedzą dobre gospodynie

O tym wiedzą dobre gospodynie

naczynia z ciepłą wodą. Pamiętajmy jednak, że nie wolno go zbytnio podgrzewać (ani gotować!), ponieważ w temperaturze powyżej 40°C traci swe walory zdrowotne. Ziarna fasoli trzeba moczyć przed gotowaniem. Moczenie fasoli zmniejsza jej właściwości wzdymające i wypłukuje szkodliwe dla zdrowia substancje

Dobierz dietę do wieku

dodającymi energii. Szpinak i brokuły również mają właściwość energetyzujące. Nie zapominaj, że alkohol nie tylko odwadnia organizm, ale jest to kaloryczna bomba. Po zakrapianej imprezie pij dużo wody, jedz owoce i warzywa, szczególnie te bogate w potas np: avocado.Zaczynasz dostrzegać pierwsze oznaki

Nowe, ekologiczne retro marki na polskim rynku

Nowe, ekologiczne retro marki na polskim rynku

miąższu produkty z linii Fruit Extracts mają intensywny, naturalny zapach.Balm And Butter: to naturalne owocowe zapachy, doskonałe właściwości pielęgnacyjne, nawilżające i odżywcze. Produkty nie zawierają parafiny.Atrakcyjna jest również cena, bowiem wszystkie kosmetyki można kupić w przedziale cenowym

Przyprawy na lepsze trawienie

, wyposaż swoja kuchnię w taki arsenał: Cząber (czasem znany jako czubrica)-  to przyprawa, która doskonale wpływa na trawienie. Jej smak jest idealny do różnych rodzajów fasoli oraz grochu. Można ją również śmiało dodawać do zup i różnego rodzaju sałatek warzywnych zatem jesienią mamy duże pole

Zioła z parapetu

pochodzą z upraw sterowanych. Bazylię dodajmy do sałat, sałatek, sosów, pomidorów, fasoli, grochu, bobu, szpinaku. W włoskiej kuchni nie ma chyba potrawy, w której nie odegrałby znaczącej roli. Dodawanie bazylii do dań, wzmocni nasze ciało i duszę. Okłady z liści zmniejszają obrzęk stawów i migrenę, a ich

Afrodyzjaki czyli jedzenie i seks

Już w starożytnym Rzymie korzystano z erotycznych właściwości afrodyzjaków, np. imbir dodawano do aromatycznych kąpieli, aby rozpalić zmysły kochanka. W średniowieczu z umiejętności przygotowywania magicznych eliksirów wzmagających popęd płciowy słynęły czarownice. Do typowych składników miłosnych

Krótki przewodnik po kuchni chińskiej

pozbyć się smaku puszki, przed przygotowaniem należy je zblanszować lub wypłukać w ciepłej wodzie. Cenione za swój delikatny smak. Doskonale nadają się do sałatek i zup.Kiełki fasoli mung - Chińczycy jako pierwsi dostrzegli właściwości kiełków. Najpopularniejsze w kuchni chińskiej są kiełki fasoli mung

Kuchnia Nowego Orleanu

proszek z suszonych liści drzewa sasafras, używany przez miejscowych Indian; ma nie tylko właściwości zagęszczające, lecz i ciekawy ziemisty aromat. Z kolei roux to mączna zasmażka, przejęta z kuchni francuskiej - z tym, że w Nowym Orleanie do jej przyrządzenia używa się oleju roślinnego, zamiast

Jesteś tym, co jesz

złymi węglowodanami. To one powodują podwyższenie poziomu insuliny we krwi. Białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym. Nie przesadzaj też z napojami dodającymi energii. Zamiast po kolejną kawę lub napój energetyzujący sięgnij po sok owocowy. Szpinak i brokuły również mają właściwość energetyzujące

Jak zdrowo układać jadłospis

nazywana jest białą trucizną. O tym, czy pić mleko, każdy musi zdecydować sam.Orzechy oraz nasiona roślin strączkowych Nasiona takich roślin jak: fasola, groch, soja, soczewica również są źródłem białka i witamin oraz składników mineralnych. Orzechy z kolei to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych

Express obiadowy

100 gramów fasoli zawiera jedynie 27 kalorii. Szparagówka jest więc składnikiem wielu diet oraz menu osób dbających o linię. Jej dobroczynnych właściwości również nie da się ukryć. Bogata w witaminy C, A, B i K, zawiera także magnez i potas. Występuje w kilkudziesięciu odmianach różniących się m.in

Co jeść, by zapobiec zawałowi serca?

bogate w błonnik (np. jabłka) ale też bardzo ważne przeciwutleniacze, posiadające niezwykłe właściwości ochraniające serce i odmładzające nasze tętnice. Ponadto witaminy A,C oraz E zawarte w dużych ilościach w warzywach i owocach,  blokują przemianę cholesterolu LDL w formę niebezpieczną dla

Co jeść, by uniknąć zawału serca?

przeciwutleniacze, posiadające niezwykłe właściwości ochraniające serce i odmładzające nasze tętnice. Ponadto witaminy A,C oraz E zawarte w dużych ilościach w warzywach i owocach,  blokują przemianę cholesterolu LDL w formę niebezpieczną dla tętnic. Na uwagę zasługuje także zawarty m. in. w rybach koenzym Q10

Pigułki spalające tłuszcz

tłuszczowej, a przeznaczony jest głównie do zwalczania cellulitu.Kluski - twoja miłość?VitalForm (Vitalas), cena 69 zł za 30 tabletek (15-30 dni kuracji). Zawiera fasolaminę - wyciąg ze zwykłej fasoli, który ma niezwykłe właściwości neutralizowania kalorii zawartych w skrobi. A zatem preparat nadaje się dla

Kac i debet - to nas czeka po świętach?

prawidłowego ciśnienia tętniczego i wydolności serca, a także opóźnia proces starzenia. Koenzym Q10 posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wspomaga ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że z wiekiem przy nadmiernym obciążeniu

Światoholicy. Od Wyspy Wielkanocnej po Ziemię Ognistą

przeżuwany zabarwia zęby na kolor brunatny, a ślinę na czerwono. Większość Papuasów wygląda jak wampiry, które właśnie zakończyły ucztę. Nie mówiąc o tym, że wszędzie widnieją czerwone placki po spluwanej betelowej ślinie. Betel to ponoć tutejsza pasta do zębów, bo prócz pobudzających ma także właściwości

Stewia

cukier do gotowania fasoli i bobu, do duszonych w pomidorach bakłażanów, surówki z kiszonej kapusty i do majonezu. Przyjemność na podniebieniu zakłóca głos rozsądku. Przecież nie potrzebuję więcej kalorii, nie chcę dostarczać pożywki dla próchnicy i grzybicy, nie chcę zmuszać mojej trzustki do

Druga szansa dla szpinaku

-GrynbergWbrew pozorom mrożony szpinak nie traci swoich właściwości, można z niego zatem śmiało korzystać przez cały rok. Najlepiej jednak używać tego nie rozdrobnionego.Zupa krem ze szpinaku 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy 100 g koziego twarożku

Błonnik czyli wielkie zamiatanie

rzadziej mamy ochotę na przekąski.Strażnik zdrowiaCiągle trwają badania nad właściwościami błonnika, ale co najmniej trzy jego walory zdrowotne zyskały już potwierdzenie.- Chroni serce. Błonnik reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jak wykazały najnowsze badania - wiąże on kwasy żółciowe i

Jak dobrze wyglądać przed wielkim wyjściem: cz. 1

na stałe, albo chociaż na 2 - 3 dni przed wielkim wyjściem. Nie objadaj się też słodyczami (problemy z cerą) oraz na dobę przed nie sięgaj po produkty, które mają właściwości wzdymające. Do tej grupy należą: potrawy smażone (np. kotlety schabowe itp.), rośliny strączkowe (groch, fasola), kalafior

10 niezdrowych produktów, które warto jeść

. Sałata lodowa zawiera niewielkie dawki wapnia i kwasu foliowego, i ma bardzo mało kalorii, więc można jeść jej dużo, a okraszając ją kawałkami kurczaka czy ziarnami fasoli uzyska się pyszną sałatkę. Nie ma więc powodu, by jej unikać. 2.    Krewetki Są bogatym źródłem białka, ale i

Dieta na płaski brzuch

gotowe oraz alkohol (wino jest dozwolone, ale w niewielkich ilościach).Produkty, które spożywasz muszą być bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko (rośliny strączkowe).Warto spożywać potrawy, które nie powodują wzdęć. Choć rośliny strączkowe (groch, fasola) mają  właściwości wzdymające

Silna wola = ładna cera

bardzo ograniczona. Nadal antyoksydanty są w cenie: marchewki, morele, żółte i pomarańczowe warzywa i owoce, borówki, szpinak, inne zielone i liściaste warzywa, pomidory, fasola, groszek, soczewica, ryby (łosoś), orzechy. Poza tym picie dużej ilości wody mineralnej.Poradź sobie ze stresemTo chyba

Pigułka-cud na chudnięcie?

1. Calorin Stop - AZ MEDICA. Z wyciągiem z fasoli, która ma hamować trawienie skrobi, obniżając kaloryczność posiłku. Miesięczna kuracja - 76 zł 2. Bio-Slim - PHARMA NORD. Z chromem, który rzeczywiście zmniejsza zapotrzebowanie na słodycze, i kwasem hydroksycytrynowym, który ma hamować apetyt

Kuchnia kanadyjska

, oprócz cukru, który nie do końca krzepi, zawiera on mnóstwo składników mineralnych. Jest bogaty między innymi w potas, wapń i żelazo. Ostatnie badania dowodzą również, że, podobnie jak miód, posiada właściwości bakteriobójcze. Co ciekawe - syrop jest mniej kaloryczny, zatem każdy łasuch może potraktować

Akcja: odtruwanie

, różne szkodliwe substancje przerabiane są przez enzymy wątrobowe w substancje nieszkodliwe (np. kwas moczowy), a następnie wydalane razem z kałem i moczem.Wrogowie czuwająNiestety, jak to często się zdarza, sami niszczymy właściwości regeneracyjne wątroby. Uszkadzają ją substancje toksyczne pochodzące z

Ogólnopolska akcja na rzecz jedzenia warzyw i owoców

właściwości alkalizujące, czyli neutralizują obecne w organizmie kwasy, a więc w rezultacie: zmęczeniu, bólom głowy, utracie apetytu, pogorszeniu wyglądu cery, apatii itp.Propozycja jest taka: w najbliższym tygodniu należy spróbować wprowadzić do swojej diety pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Żeby

Życie w skorupie

krajach Afryki 'złotem kobiet'. W kremie i czekoladzie Eksportowane do wielu krajów masło shea używane jest do produkcji żywności, m.in. szwajcarskiej czekolady, jako lepszy i tańszy zamiennik masła kakaowego (nie psuje się szybko i nie powoduje na czekoladzie białego nalotu). Jego właściwości odżywcze

Zimowa kuchnia pachnie przyprawami

kolejną godzinę. Podawaj posypany zieloną pietruszką. Autor: Aneta Kosiba Jakub Kuroń gotuje. Aromatyczny cielęcy gulasz na blinach razowych Jeśli zimą masz szczególną ochotę na cięższe dania z fasoli, kapusty lub tłustych mięs, hojnie doprawiaj je majerankiem. Poprawia trawienie i bardzo wzbogaca

Dynia wspaniała

Jej Wysokość Dynia.Narodziła się w Ameryce, ale uprawia się ją na całym świecie. Należy tylko żałować, że w naszym kraju dynia nie jest w pełni doceniana, choć już w XVI wieku Szymon Syreński wspominał o jej leczniczych właściwościach. Do jedzenia, leczenia i czarów wykorzystywano dynię od wieków.W

Stir-fry - szybkie smażenie

, dodajemy marchewkę, łodygi brokułów, namoczone grzyby, a potem brokułowe kwiaty, cukinie, kiełki fasoli. Patelnia jest cały czas bardzo mocno rozgrzana, żeby zapobiec przypaleniu, nieustannie energicznie mieszamy. Aby warzywa nie zdążyły puścić soków i nie zaczęło się duszenie, na patelni musi być dużo

Wegetariańska kuchnia krysznaitów

smak i właściwości zdrowotne. Przyprawione nimi dania są bogate, złożone, czasami pikantne. Najbardziej sycące są dale, czyli gotowane ziarna roślin strączkowych, grochu, fasoli, soczewicy - główne źródło białka w wedyjskiej diecie. Całość uzupełnia ryż, chrupiące krakersy lub miękkie placki wygodne do

Pozwól im wsiąść i módl się

bezpłatnych przejazdów oraz cesta básica, czyli pudełko z podstawowymi produktami spożywczymi (mąka, olej, fasola, ryż). Jej pensja to 510 reali (ok. 920 zł). Minimum państwowe. - Pomoce domowe stały się popularne w latach 80., gdy kobiety poszły do pracy. Słyszałam aroganckie komentarze obcokrajowców

Kuchnia tajska - samo zdrowie

kiełków fasoli mung 40 g zmielonych orzechów nerkowca 2 limonki do podania  Sposób przygotowaniaSkładniki sosu mieszamy w garnku, gotujemy 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Pad Thaia przygotowujemy w woku na dużym ogniu. Rozgrzewamy olej. Wbijamy jajka i energicznie mieszamy

Głupie i mądre sposoby na chudnięcie

tłuszczem i mięsnymi sosami. Są orzechy, nasiona i rośliny strączkowe - fasola, groch, bób. A do tego dwa razy dziennie na zmianę ryby, drób albo jajo. (Uwaga - dokładnego jadłospisu diety wg nowej piramidy żywienia szukaj w naszym specjalnym dodatku do "Gazety Wyborczej" w piątek 2 lipca) Tak

Operacja Barossa

inaczej: robotnikom zatrudnionym dotąd przy uprawie winorośli polecił sadzić palmy. Wracając do Adelajdy, zawijam jeszcze na chwilkę do miasteczka Lyndoch. Siedem kilometrów stąd jest sztuczny zbiornik wody pitnej ze słynną tamą o niezwykłych właściwościach akustycznych. Słowa wyszeptane na jednym jej

Kiełkomania

Pierwsi pozytywny wpływ kiełków zauważyli Chińczycy. Według legendy, żeglarze, którym podczas długiego rejsu pozostały jedynie nasiona fasoli, zauważyli, że wypuszcza ona pędy. Spróbowali i zaskoczeni stwierdzili, że są one całkiem smaczne. Później chińscy medycy stwierdzili, że są także bardzo

Fakty i mity na temat diety kapuścianej

z wykluczeniem bananów, czereśni, groszku, fasoli, kukurydzy i ziemniaków. Czwartego dnia można pozwolić sobie na mleko i zabronione wcześniej banany, no i oczywiście kapuśniak. Piątego i szóstego dnia zjada się około 200 g chudego mięsa lub ryby, kapuśniak oraz warzywa i

Fasola

. Phaseoloideae Burnett, plemię Phaseoleae DC., podplemię Phaseolinae Bronn. rodzaj fasola (Phaseolus L.). Wykaz gatunków : Właściwości fizykochemiczneZwykła surowa fasola zawiera w sobie fazynę – białko, które powoduje sklejanie się erytrocytów. Niektóre gatunki fasoli zawierają tyle fazyny

Fasola zwykła

Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest uprawiany w wielu rejonach świata. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna (bardzo rzadko jako efemerofit). Morfologia Łodyga

Rośliny strączkowe

współżyją z bakteriami brodawkowymi – wiążą wolny azot (N2). Pozostawiając go w glebie poprawiają jej żyzność i właściwości fizyczne. Dlatego są też często uprawiane jako przedplon. Do roślin strączkowych zaliczane są jare rośliny jednoroczne. Klasyfikowane odrębnie wieloletnie rośliny motylkowe

Alantoina

Alantoina (5-ureidohydantoina) – organiczny związek chemiczny, heterocykliczna pochodna mocznika, należąca do grupy ureidów.Powstaje z kwasu moczowego w korzeniach roślin (fasola, soja, kasztanowiec, żywokost lekarski) żyjących w symbiozie z bakteriami brodawkowymi. Właściwości wartość pH

Allelopatia

, palusznik, rzeżucha czy proso; Wykorzystanie allelopatin jako związków o właściwościach fungicydów: antygrzybowe właściwości nasion niektórych chwastów mogą być główną przyczyną obserwowanej dużej żywotności tych nasion w glebie. Związki antygrzybowe wytwarzane są w czasie rozkładu materiału roślinnego, np

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.