fasolka szparagowa z marchewka przepis

mjk

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

Może być żółta lub zielona, a sezon na nią już się zaczął i potrwa do końca września. Nie zapomnijcie o niej podczas zakupów w warzywniaku i korzystajcie z naszych przepisów

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

Sezon letni jest wyjątkowo łaskawy dla naszych portfeli. Bogactwo niedrogich owoców i warzyw zapewnia wiele kulinarnych wrażeń bez uszczerbku dla domowego budżetu. Przedstawiamy dziesięć dań, na które wydasz mniej niż 20 złotych - są jednocześnie smaczne i pożywne. Wystarczy dla kilku osób.

Warzywa al dente

Kiedy warzywa gotowane są długo i w dużej ilości wody, tracą wartości odżywcze. Jak uratować witaminy?

Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone?

Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone?

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

(dla 3-4 osób)   Składniki 2 łyżki oliwy 3 ząbki  czosnku 2  pomidory 1  ostra papryka 500 g  fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków) 1 garść bazylii sól pieprz   Sposób przygotowania Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek

Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

Zamiast samodzielnie przygotowywać zacierki, możesz również kupić gotowe małe kluseczki lub drobny makaron. Zupa wyśmienicie smakuje także po zmiksowaniu - w takim wypadku można doprawić ją np. imbirem. Zupa jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe marchewki

Wegetariańskie przekąski cz. I - przepisy

Wegetariańskie przekąski cz. I - przepisy

ostrej, dwie szczypty pieprzu, bułka tarta, otręby (ja użyłam owsianych), zarodki pszenne, olej   Fasolka szparagowa z pomidorami Przepis z książki "Dania jarskie". Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji): 500 g fasolki szparagowej, 450 g pomidorów z puszki (można użyć

Lekkie przepisy na jesień. Dietetyczne dania z warzywami

Lekkie przepisy na jesień. Dietetyczne dania z warzywami

osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodajemy kolendrę i doprawiamy je solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane podprażonym sezamem. (240 kcal) Składniki 1 kalarepka 15 strączków fasolki szparagowej ok. 10 dag polędwicy wieprzowej 1 łyżeczka oleju 1 łyżka

Solidne sałatki z majonezem

Solidne sałatki z majonezem

Aby zaostrzyć smak sałatki, możesz dodać do niej nieco musztardy (np. sarepskiej). Jeżeli znudziła Ci się sałatka jarzynowa w tradycyjnym wydaniu, możesz również skorzystać z naszego przepisu na kresową sałatkę jarzynową.Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane

Zupy łatwe i sycące

Zupy łatwe i sycące

1 i 1/2 opakowania (ok. 700 g) dowolnej mieszanki warzywnej na zupę lub: 2-3 marchewki 1/4 małego korzenia selera 1 mały por (biała część) 100 g zielonej fasolki szparagowej 100 g różyczek kalafiora lub brokuła 100 g brukselki 2 łyżki masła sól pieprz 1/2 opakowania (100 g) śmietany 18-22 proc

Kurczak po nowemu

Kurczak po nowemu

z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry. Ułóż na botwince, polej gorącym sosem malinowym. Autor: Zuzanna Wiciejowska Wyjątkowo letnia propozycja - w końcu teraz marchewka i fasolka są chrupiące i pyszne, ale możesz to gotować też zimą - z mrożonych warzyw. Kurczak z

Pyszna kolacja bez stresu

Pyszna kolacja bez stresu

marchewkę i fasolkę szparagową. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, ale nie łączymy składników. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy marchewkę.Czekamy, aż zrobi się lekko chrupka, doprawiamy solą i pieprzem. Tak samo postępujemy z fasolką szparagową, kapustą i

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

, więc możesz podać na stół miseczkę z jogurtem naturalnym - łatwo złagodzić nim smak dania. Curry z fasolką szparagową 300 g ryżu basmanti 400 g fasolki szparagowej 2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka 3 średniej wielkości pomidory 3 cebule 3 małe młode marchewki 2 łyżki startego korzenia

Sposób na bób - inny niż zwykle!

Sposób na bób - inny niż zwykle!

, fasolka, kurki, a dla równowagi - boczek, frankfurterki i wędzone udka. Nie zapomnij o dodaniu świeżych ziół! Zapiekanka z boczkiem i frankfurterkami 1 łyżka oleju 30 dag wędzonego boczku 8-10 kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego bobu 30 dag zielonej fasolki szparagowej 2 średnie czerwone cebule

Palce Lizać, nr 17, 28 marca

Palce Lizać, nr 17, 28 marca

Gdy nagle jest wysyp tulipanów i zapełniam nimi największe wazony w domu, to wiem, że jak co roku zaczyna się u nas czas warzyw - twarożków ze szczypiorkiem, zup jarzynowych z młodą marchewką i kalarepką, fasolki szparagowej, kalafiorów, rzodkiewek i koperku do wszystkiego. Tak się dzieje w wielu

Dieta dla mózgu - 10 najlepszych przepisów

Dieta dla mózgu - 10 najlepszych przepisów

(dla 4 osób) Składniki 500 g oczyszczonego z łusek  łososia ze skórą 10 łyżek sosu teriyaki sól 1 łyżeczka cukru pieprz 300 g makaronu ryżowego garść zielonej  fasolki szparagowej kilka pomidorków koktajlowych oliwa Sposób przygotowania Łososia dzielimy na

Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

; Przepis: Łukasz Pielak, zastępca szefa kuchni w restauracji PLATTER w hotelu Intercontinental w Warszawie Składniki: 500 g filetów z łososia 100 g kiełków fasolki szparagowej 10 g kopru 500 g soli morskiej 150 g cukru skórka z cytryny 150 g wiśniówki,   Sos: 150 ml oliwy z oliwek sok z cytryny 50 g

Ulubieniec hipsterów - pęczak

Ulubieniec hipsterów - pęczak

centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli widelcem. Ucieramy z octem, dodajemy szalotki i musztardę

"Karolina na detoksie" - książka nie tylko dla odchudzających się

"Karolina na detoksie" - książka nie tylko dla odchudzających się

sięgajmy po fasolkę szparagową, szparagi czy groszek cukrowy. Maciej Szaciłło Uwielbia gotować, interesuje się dietetyką, fotografią, uprawia jogę i medytuje. Jest autorem trzech książek: "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", "Fajna babka, ale ciacho" oraz "Przemytnicy na

W jednym garnku

W jednym garnku

piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i zapiekaj przez 15 minut.250 g makaronu rurki170 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej2 łyżeczki oliwy z oliwek15 g masła1 pęczek cebulki dymki pokrojonej w krążki2 łyżki gęstej tłustej śmietany 30 proc. 2 łyżeczki musztardy Dijonskórka otarta z cytryny225 g gotowanej

12 razy nowalijki

12 razy nowalijki

porcje (każda ok. 150 g) filetu z łososia 1 torebka sosu sałatkowego 2 łyżki oleju 150 g młodej marchewki 150 g korzenia selera 150 g zielonej fasolki szparagowej 100 g rzodkwi chińskiej 70 g korzenia imbiru 1/2 kg młodego szpinaku 4 łyżki oleju do smażenia warzyw 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki 100 g

Międzynarodowe menu

Międzynarodowe menu

To najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. W skład wchodzą warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe marchewki 1/4 selera 10 sztuk fasolki szparagowej 1 pomidor 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz zacierki: 1/2 szklanki mąki pszennej woda Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, a kalafior

Pyszności na letni piknik

Pyszności na letni piknik

kostek lodu, aby szybko się ostudziło. Wyjąć ciasto z formy, odciąć brzegi, zdjąć papier do pieczenia i pokroić w dowolne kształty.Pomysły Marty GesslerDip z zielonej fasolki szparagowej 800 g fasolki (może być mrożona, wtedy tylko sparzyć i odcedzić na sitku), 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie

Dania z fasolką z całego Świata

posiekaną natką.Wszystkie przepisy dla 4 osób Składniki: 1 średni (tylko biała część) por 1 zielona ostra papryczka jalapeno (z zalewy) 2 łyżki masła 3 szklanki wywaru drobiowego 4 łyżki topionego kremowego serka 2 puszki fasolki flageolet (po 160 g) 1 łyżeczka suszonych ziół: bazylii lub

Sos beszamelowy bez tajemnic

sosem beszamelowym z karczochami. Zakończ sosem, posyp tartym parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Uwaga - w składnikach podany jest przepis na beszamel wykorzystujący 1 litr mleka, w przepisie na lasagne potrzebujemy tylko 200 ml sosu. 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 500 g marchwi 500 g

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

przygotowaniu, a przy tym smaczne i zdrowe! Przepis pochodzi od Dominiki, która prowadzi bloga Nóż i Widelec. Smażony dorsz na warzywnym ragoût 2 filety z dorsza 4 marchewki pokrojone na ćwiartki garść zielonej fasolki szparagowej garść młodego bobu garść liści szpinaku 3 młode dymki ze szczypiorem 1

Pora na pory

, biorę na wstrzymanie i wypatruję nowalijek na straganach rolników ekologicznych lub zbliżonych do ekologii.Piotr Rutkowski, Pan Ziółko, śmieje się, bo klienci pytają o pomidory, fasolkę szparagową i młode ziemniaki, gdy tylko zrobi się ciepło. W maju oferuje sałaty, zioła, szpinak, boćwinę, na początku

Menu dnia z włoskimi smakami

: Zuzanna Wiciejowska Minestrone ma tyle przepisów, ile gospodyń domowych jest we Włoszech. Można ją modyfikować do smaku - dodać drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu (wł. orzo), pesto lub fasolkę szparagową. Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa Składniki: 1/2 szklanki białej suchej fasoli 1

Szwedzkie lato w kuchni

typu feta lub sera koziego 100 g boczku po 50 g sałat: rukoli, sałaty lodowej, radicchio i szpinaku 1 owoc granatu lub 80 g miąższu z melona miodowego lub mango 100 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli 50 g orzechów pinii 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżeczki (10

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

razem, wymieszać z dressingiem. Wartość kaloryczna: 192,5 kcal Węglowodany: 11,6g Białko: 8,2g Tłuszcz: 13,8g Błonnik: 4,6g Przepis pochodzi z  Wygodnadieta.pl Składniki na 1 porcję : filet z łososia (100 g), rukola (1 garść = 30 g), fasolka szparagowa (100 g), czosnek (1 ząbek), koperek, natka

Z ryżem, makaronem i kaszą - sycące sałatki

posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Dodaj

Pożegnanie z dynią

pistacjami.Podaj na ciepło, z kromką najlepszego chleba. Przepis z bloga Banana Pepper. Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką ok. 1.5 kg dyni pół kg ciecierzycy 250 g zielonej fasolki szparagowej główka sałaty dębowej Sos: pół szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego (czerwonego) 2 ząbki czosnku zielona ostra

Obiad z owocami

najmniej 2 godziny (możemy również użyć fasoli z puszki). Następnie odcedzamy, wlewamy półtorej szklanki wody i gotujemy około 45 minut. Ziemniak i marchewkę obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka z fasolą. Dodajemy pokrojoną obraną fasolkę szparagową i pokrojone na plasterki łodygi selera naciowego oraz

Kuchnia francuska: Lato w Prowansji

 z surowego tuńczyka 4 pokrojone w grube plastry marchewki 6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skórki 2 pokrojone w kostkę bakłażany 3 pokrojone w plastry ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej 1 pokrojona w piórka czerwona papryka 2 pokrojone w piórka 

Ulubiona domowa zupa. 10 tradycyjnych przepisów

Szkop Łatwy przepis na pyszną zupę pieczarkową Mieszankę warzywną skomponuj samodzielnie - możesz dodać też brokuły, brukselkę... Zupa jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe marchewki 1/4 selera 10 sztuk fasolki szparagowej 1 pomidor 2 łyżki natki

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

obrana z zewnętrznych liści. Zapiekanka makaronowa 375 g makaronu typu penne (rurki) 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku 2 łyżki oleju 1 duża cebula lub 3 szalotki 1/4 szklanki (35 g) mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki (375 ml) mleka 2 puszki (po 400 g

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić

Kuchnia marokańska. Smakosze północnej Afryki

najpierw nadmiar pary) i dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Gotujemy jeszcze 10 min, mieszając. Po tym czasie wrzucamy do zupy makaron, posiekane kolendrę i natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 min. Tadżin z fasolki (dla 4-6 osób)   Składniki 70 dag  wołowiny

Zapiekany makaron - z mięsem i nie tylko

penne (rurki) 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku 2 łyżki oleju 1 duża cebula lub 3 szalotki 1/4 szklanki (35 g) mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki (375 ml) mleka 2 puszki (po 400 g) pomidorów 150 g tartego sera typu cheddar 1/2 pęczka kolendry sól

Lekkie ale pyszne

Fasolka szparagowa to warzywo, które zawiera sporo błonnika i białka. Dzięki temu sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki i jest dobrym dodatkiem do dietetycznych potraw. Czasami może jednak wystąpić w roli głównej. Proponujemy fasolkę z patelni, podaną z grillowanym lub pieczonym kurczakiem i octem

Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów

śmietany 30-proc. 1 łyżka masła 1-2 gałązki świeżego tymianku 1/4 pęczka świeżej mięty sól świeżo zmielony biały pieprz Przepis dla 4 osób Bób ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, po czym obierz z łupinek i przełóż do miski. Kurki oczyść, większe przekrój i usmaż na maśle z dodatkiem gałązek

Potrawy wegetariańskie - 10 naprawdę smacznych propozycji

Capponi-Borawska Składniki 200 g pszennej mąki 100 g mąki kukurydzianej ok. 1/2 l lodowatej wody gazowanej Zestaw warzyw (ok. 1 kg), np. kilka różyczek brokułu cukinia cebula bakłażan marchewka fasolka szparagowa listki świeżych ziół (bazylia, szałwia) kapusta pekińska olej do smażenia sól

Smaczne i sycące - zapiekanki

Zapiekanka makaronowa to jedno z ulubionych dań dla zabieganych. Nasz przepis jest prosty, niedrogi i da się go szybko przygotować. Warto go wypróbować! Zapiekanka makaronowa 500 g makaronu spaghetti lub wstążki 650 g mielonej wołowiny 650 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 puszka (400 g) pomidorów

Domowe przetwory - zrób to sam

;Składniki 1 mały kalafior 1 mała cukinia 2 czerwone papryki 3 marchewki 300 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej  Zalewa 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżka soli kuchennej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka cukru 2 szklanki białego octu winnego 3 szklanki 

Risotto - molto bene!

solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na chwilę. Podawaj na gorąco. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Prosty, zielony, z brokułami i cytrynową nutą - możesz też użyć zielonej fasolki szparagowej. Risotto z brokułami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra

Tessa Capponi-Borawska: chłodniki na gorące dni

MINESTRONE FREDDO DI VERDURA (dla 6 osób)   Składniki 2 średnie cebule 3 średnie marchewki 3 łodygi naciowego selera 10 łyżek oliwy 40 dag fasolki szparagowej garść liści szpinaku 4 małe cukinie 3 ziemniaki 1/2 małej włoskiej kapusty 2 dojrzałe 

Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

  fasolki szparagowej 50 dag  makaronu świderki pasta z czarnych  oliwek oliwa 20 dag  pomidorków koktajlowych 2 puszki  tuńczyka w oleju świeża  bazylia sól,  pieprz   Sposób przygotowania Fasolkę oczyszczamy i gotujemy razem ze świderkami al

Horoskop kulinarny

wyrafinowanych ani czasochłonnych. Równie szybka w przygotowaniu, lecz o niebo zdrowsza może być fasolka z rokpolem. Przygotuj większą porcję, bo gdy raz spróbuje, z pewnością poprosi o dokładkę.Fasolka z rokpolem50 dag fasolki szparagowej (może być mrożona),1/2 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu, 1/3

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę, groszek, fasolkę szparagową (Z), trochę suszonych ziół (M), i chwilę pogotujemy (warzywa powinny być chrupkie). Na koniec dodajmy jeszcze trochę sosu sojowego (W

Warzywa do tafelspitza

fasolkę szparagową można wzmocnić zasmażką z koperkiem, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodana łyżka śmietany uczyni sos bardziej kremowym. Młode marchewki proszą się, by zostawić je w całości z krótkimi zielonymi ogonkami. Smaży się je na maśle lub udusi w śmietance z odrobiną miodu, imbiru i

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

: sałatę rzymską, brukselkę, groszek cukrowy czy fasolkę szparagową. Składniki: 500 g młodej kapusty [lub sałaty rzymskiej - red.] 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy angielskiej sól morska świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny  Sposób przygotowania: Odrzuć zwiędłe lub żółtawe liście

Sos sojowy

Sojowy Ciemny i Sos Sojowo-grzybowy. 8 suszonych chińskich grzybów, 10 dag usmażonego sera tofu, 25 dag suszonego makaronu ryżowego Tao Tao,2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, spory kawałek startego świeżego imbiru, 1 średnia marchewka pokrojona w cienkie paski, 10 dag fasolki szparagowej, pół czerwonej

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

dodano do niego rodzynki i migdały z Hiszpanii, goździki i cynamonz Azji oraz aztecką czekoladę. Poblano znaczy: z Puebli ? miasta, które uchodzi za kulinarną stolicę Meksyku.Składniki 50 dag mięsa drobiowego 1 pęczek włoszczyzny 10 dag zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ciecierzycy

Przepisy kulinarne Salvadore Dali

z cytryny.Składniki 4 jajka 2 ząbki czosnku mała cebula 6 główek gotowanych szparagów 1 filiżanka mrożonej lub świeżej mieszanki jarzynowej (zielony groszek, marchewka, fasolka szparagowa, papryka) 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 plastry szynki 4 plasterki pikantnej

Szybki letni obiad

, posolić, wymieszać, przykryć. Po 10 min odcedzić, dołożyć do warzyw w rondlu, wymieszać. Serwować z kotlecikami.Przygotuj:60 dag polędwiczek wieprzowych,50 dag groszku cukrowego lub młodej zielonej fasolki szparagowej,2- 3 łyżki mąki,5 dag masła,po 4 łyżki oliwy i wytrawnego białego wina,3 łyżki soku z

Obiad w pół godziny

: zielonym makaronem typu wstążki i marchewką z groszkiem (z mrożonki)Piersi umyć, osuszyć, lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć po 4 min z każdej strony na spryskanej oliwą rozgrzanej patelni. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple. Marchewkę z groszkiem oraz makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu

Lekkie dania na upały

3 średnie  marchewki 3 łodygi naciowego  selera 10 łyżek oliwy 40 dag  fasolki szparagowej garść liści  szpinaku 4 małe  cukinie 3  ziemniaki 1/2 małej włoskiej  kapusty 2 dojrzałe  pomidory sól i  pieprz 1 pęczek zielonej pietruszki

Borszcz

. Dodać do słoniny. Całość dusić ok. 5 min, wlać śmietanę. Całość dodać do wywaru. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Zagotować. Zupę odstawić. Po chwili dodać pokrojony czosnek i natkę pietruszki. Do barszczu można dodać ugotowaną fasolę, fasolkę szparagową. Barszcz dobry jest po dwóch

Zielone frykasy

. Wśród przepisów, które pomogły mi przetrwać, odnalazłam niedawno jeden, który zupełnie przypadkowo spowodował, że zaczęłam wówczas pisać o jedzeniu...Były to gołąbki z zielonej sałaty autorstwa Josceline Dimbleby, Brytyjki, znanej i lubianej autorki książek kucharskich. Przygotowałam je pewnego wieczoru

Entliczek, pentliczek, kolejny słoiczek

czosnku. Układamy w słojach. Z podanych składników robimy zalewę i gorącą zalewamy paprykę. Pasteryzujemy 25 min. Pikle z miodem (na słój o poj. 1 1/2-2 l) 1 mały kalafior, 1 mała cukinia, 2 czerwone papryki, 3 marchewki, 300 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej); zalewa: 1 łyżeczka gorczycy, 1

Speisezimmer

książki "Kochen mit Sarah Wiener" 700 g fisolen - zielonej fasolki szparagowej, 200 g cebuli, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 6 łyżeczek białego wina, sól, soda, pieprz, oliwa z oliwek,(kapary, cząber, ocet, sok z cytryny) Świeże fasolki skrócić o ogonki i wrzucić do

Patelnia grillowa

Kurczak - warzywa (1 osoba)warzywa, pierś kurczaka, olej, przyprawy1. Warzywa: należy wybrać te, które lubimy lub te, które mamy. Umyć, obrać, pokroić. Kombinacji może być wiele: cukinia, papryka, por lub kapusta pekińska, fasolka szparagowa, pomidorki cherry lub pak czoy (rodzaj kapusty

Blog tygodnia: Zmysły w kuchni

. 3 godziny. Przed podaniem położyłam mięso na talerzach, a z paczuszek zlałam aromatyczny sos przecedzając go, aby na sicie zostały warzywa i igły rozmarynu. Sosu nie zagęszczałam, ale jak ktoś lubi można dodać mąkę lub kwaśną śmietanę. Podałam go w sosjerce. Mięso serwowałam z fasolką szparagową z

W Styrii żyje się powoli

ma być podana z olejem z dyni, będzie kosztowała o parę euro więcej niż z innym dressingiem. Kürbiskernöl dodaje się również do gotowanych warzyw, szczególnie fasoli, w tym popularnej w Styrii fioletowej Käferbohnen i fasolki szparagowej, do ziemniaków, zup, jajek, mięs, najchętniej

Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

4 udka  kurczaka 2 piersi kurczaka 3  marchewki 10-15 dag ugotowanej zielonej al dente, najlepiej na parze  fasolki szparagowej 1/4 szklanki posiekanej  mięty   Sposób przygotowania Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie

Potrawy z mięsa strusia

45 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem.(6-8 porcji)Zapiekanka mięsno-warzywna pod beszamelem po 2 szklanki ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę, ugotowanych na półmiękko warzyw (np. marchewka, brokuły, fasolka szparagowa) i ziemniaków purée, 1 szklanka startego

5 przepisów na zapiekanki. Prosto i smacznie

1 łyżka oleju 30 dag wędzonego boczku 8-10 kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego  bobu 30 dag zielonej  fasolki szparagowej 2 średnie czerwone  cebule 1 wędzone udko  kurczaka 30 dag  kurek (mogą być też pieczarki lub boczniaki) 1 łyżeczka suszonego 

Pełnia lata. Pełnia smaku

zmiękną. Dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Miksujemy. Składniki 1,5 kg warzyw sezonowych (marchewka, papryka, pomidory, cukinia,  fasolka szparagowa biała i zielona) 2  liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

kukurydzy z puszki, gotowana marchewka, kilka różyczek brokułu Autor Magda Duklas (dla 3 osób) Chipsy: 50 g dyni (pokrojonej w cienkie plasterki; zachowujemy obierki do wywaru) sól Wywar: skórka i ścinki pozostałe po obieraniu  dyni 1  cebula 1  marchewka

Kucharz miesiąca: Agata Wojda zdradza przepisy

wspomnienia to sok pomidorowy w puszce i zapach szynki konserwowej. Blat kuchenny pełen grzybów nawlekanych na nitkę. Wyjmowane z zupy na brzeg talerza por i brukselka, fasolka szparagowa polana masłem z bułką tartą, schabowy i ubite ziemniaki, kurczak z rożna ze sklepu i zapach najsłynniejszych bagietek

Na sześć dni tygodnia

resztą masła i posolić. Podawać z musem paprykowym, przybrane listkami bazylii i przekrojoną na pół oliwką, z fasolką szparagową i bagietką lub purée ziemniaczanym albo frytkami. (T.M.) (2 porcje) Do makaronu z sosem z tuńczyka oraz do nadziewanej piersi indyka polecam lekkie czerwone wino

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

  jagnięcych 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki  czosnku garść zielonej  fasolki szparagowej 200 g ugotowanego  ryżu (dzikiego albo mieszanki dzikiego i jaśminowego lub basmati) 4-5 łyżek sosu sojowego kilka listków  bazylii 1 mały pęczek dymki sok z 1  cytryny

Przepisy czytelników

Pilaw z mielonym mięsem i fasolką1,5 szklanki ryżu, 30 dag mielonego mięsa, por, kilka sztuk fasolki szparagowej, marchewka, kostka rosołowa, majeranek, masło, olejPor umyć, pokroić w krążki, podsmażyć na maśle, przełożyć na talerzyk, a na patelni rozgrzać olej i kilka minut smażyć mięso mielone. W

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

lodówki, to do podstawowego czasu gotowania doliczcie minutę. Świetny dodatek do ryb (dla 4-6 osób) Składniki 150 g chińskiego makaronu jajecznego 1 marchewka 1 papryka 3 cebule dymki 8 kolb młodej kukurydzy 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 mały por (biała

11 przepisów z buraczkami

virgine sok z 1,5 cytryny sól, pieprz  Sposób przygotowaniaNa talerzach rozłóż listki cykorii, obraną z włókien, zblanszowaną i ostudzoną fasolkę szparagową, pokrojone na połówki buraczki, połówki ugotowanych i obranych jajek przepiórczych, osączone kawałki tuńczyka oraz krążki cebuli

Gra w kulki (nieregularne)

puszki pokrojonych pomidorów w zalewie,garść świeżej kolendry,1 cytryna,2 łyżki soku z cytryny,4 udka kurczaka,2 piersi kurczaka,3 marchewki,10-15 dag ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (al dente, najlepiej na parze),1/4 szklanki posiekanej miętyCebulę pokrojoną w piórka, roztarty

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

gruszkowym i chilli 4/80grzanki z kozim serem 3/59grzanki z szynką i rukolą 9/24jabłka z kiełbasą i śledziem 3/39 jajecznica z fasolką szparagową 11/27 Jajka: herbaciane (gotowane w herbacie) 4/47kiszone po rosyjsku (w kminkowej zalewie) 4/49po panagiursku (jajka w koszulkach podane z jogurtem czosnkowym) 3

Domowy obiad w Paryżu

fasolka szparagowa, tarta marchewka, młody groszek, ziemniaki w różnej postaci, kurczak, zając, ryby i oczywiście coś z czekoladą, której maluchom nigdy nie dość. Także owocowe, gęste kompoty (francuski kompot ma konsystencję musu) z lekkim, białym serkiem. Rodzina rzadko jada w restauracjach, bo z małymi

SAŁATKI, SURÓWKI

mięsnym 10/67ziemniaczana wigilijna - z boczkiem, marchewką, pomidorami, ogórkami i kaparami 11/14ziemniaczana z oliwkami i fasolką szparagową 3/31ziemniaczana z sosem musztardowym 11/28

Uśmiech lata - parada sałatek

szparagowej, 1 puszka fasoli frażelotki, 12 dag rukoli, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 15 dag sera pecorino romano lub parmezanu, sól, pieprzW dużym garnku zagotować posoloną wodę, obgotować oczyszczoną fasolkę szparagową (8-10 min) i odcedzić. Frażelotkę osączyć z zalewy. Rukolę umyć i usunąć

Będzie dym

zrumienią i będą chrupkie, a środek pozostanie kremowy. Doprawiamy solą, pieprzem i od razu podajemy. Chrupiące kiełbaski jagnięce z ryżem (dla 3-4 osób) 300 g cienkich surowych kiełbasek jagnięcych 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku garść zielonej fasolki szparagowej 200 g ugotowanego ryżu (dzikiego albo

W Styrii żyje się powoli. Prosta kuchnia austriacka

ma być podana z olejem z dyni, będzie kosztowała o parę euro więcej niż z innym dressingiem. Kürbiskernöl dodaje się również do gotowanych warzyw, szczególnie fasoli, w tym popularnej w Styrii fioletowej Käferbohnen i fasolki szparagowej, do ziemniaków, zup, jajek, mięs, najchętniej

Dzieci w kuchni

świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki soku z cytryny. DOROŚLI: Posiekać rozmaryn i pokroić suszone figi. DZIECI: Wymieszać dużą łyżką serek, mleko, figi, zioła, sok. Chrupać marchewkę maczaną w serku. PRZEPIS NA KROJENIE potrzeba: kawałek melona, kawałek arbuza, truskawki. DOROŚLI: Przygotować owoce do krojenia

Chudsza kuchnia

kiełkami słonecznika można ciekawie komponować z tymi olejami. Warzywa z wody rzadko rzucają na kolana. Ale salsa verde ("WO" nr 163) albo dobry winegret z szalotką i czosnkiem może zdziałać cuda. Fasolkę szparagową, pory, kalafiora, ziemniaki polewamy, kiedy są jeszcze ciepłe. Jeżeli grzeszny

Kreatywne gotowanie. Przepisy kulinarne

kostkę 4 szt.poszatkowana młodakapusta 1/4 główkiczerw. cebula drobno posiekana 1 szt.czosnek zmiażdżony 2 ząbkiolej do smażeniaposiekana natka pietruszki 2 łyżkiPrzygotowanie:1. Mięso krótko podduś na oleju, zalej wodą i gotuj do miękkości. W głębokim naczyniu podduś marchewkę, cebulę, fasolkę

Kiszenie

fermentacji, usunięcia powietrza (bakterie przeprowadzające proces są beztlenowe) np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką (ogórki, pomidory, czosnek, cebula, buraki ćwikłowe, fasolka szparagowa, bakłażany, papryka, kalafior, grzyby, jabłka). Na skalę przemysłową kiszenie przeprowadza się w dużych

Szałot śląski

Szałot śląski – potrawa sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy. Drugi przepis podany przez Marka Szołtyska wymienia aż 4 rodzaje szałotów, w tym bardzo popularny szałot

Dieta aspirynowa

, kalafior, cebula, białe ziemniaki ze skórką, dynia, słodka kukurydza, pomidor, rzepa, mrożony szpinak, zielona fasolka szparagowa, kabaczek Owoce banany, gruszki obrane ze skórki, lima zielone jabłka złote delicjusze obrane ze skórki, melonowiec właściwy, granatowiec właściwy, cyfomandra grubolistna

Jambalaya

Jambalaya – potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów.Jej dokładny skład zależy od pochodzenia przepisu. Występuje w bardzo wielu wersjach. Jambalaya jest to raczej rodzaj przygotowywania ryżu z dodatkami, niż konkretny przepis

Kuchnia australijska

z warzywami (potocznie zwanymi three veg – „trzy warzywa”) takimi jak ziemniaki, marchewka, groszek czy fasola (w większości przypadków podawanych w typowy dla Anglików sposób – miękkie i długo gotowane). Jednak w czasie ostatnich trzydziestu lat w kuchni australijskiej zaszły duże

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.