francuskie ciasto farsz

Paulina Zduniak

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

W menu na dziś polecamy wam pyszny czerwony barszcz w towarzystwie chrupiących rożków z ciasta francuskiego, wypełnionych rybnym farszem. Na zakończenie proponujemy zaś prosty do wykonania deser - owoce pod kruszonką.

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

Porcję mrożonego ciasta francuskiego warto mieć zawsze w lodówce. Przydaje się zwłaszcza w sytuacji, gdy niezapowiedziani goście dzwonią do drzwi.

Pomysły na ciasto francuskie

Rożek, rogalik albo ciastko. Na słodko - z orzechami lub brzoskwinią, na słono - ze szpinakiem lub pieczarkami. Szybkie w przygotowaniu gotowe ciasto francuskie.

Vol-au-vent

Vol-au-vent

ciasto francuskie:250 g mąki pszennejszczypta soli250 g (190+60) schłodzonego masła dobrej jakości1 łyżeczka soku z cytrynyok. 70 ml wody(lub opakowanie ciasta francuskiego)1 jajkoulubiony farsz do napełniania babeczek Krok 1W misce wymieszaj mąkę, sól i 60 g masła. Rozetrzyj ciasto palcami, by

Tarty z serem

Tarty z serem

przepis na 9 tartaletek1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego)farsz:100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów1 duża cebula100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku)1 łyżka śmietany 22 proc.1 łyżka ostrej

Tarta Tatin

Tarta Tatin

. Deser był w niebezpieczeństwie, ciasto mocno przypalone. A francuskie żołądki mają przecież osobny departament na deser i nawet bajeczne entrée, syte dania główne i rozpływające się sery, nie zastąpią im słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie

Camembert - co za ser!

Camembert - co za ser!

ciasta francuskiego2 serki camembert (każdy po 110 g)100 g konfitury z żurawinysuszony tymianekjajkoNastawiamy piekarnik na 220°C ? góra/dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie i układamy na blacie, przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i ścinamy z każdego

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

50-60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem zdejmujemy papier, aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą. Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1  jajko   Farsz: 1 (25 dag) serek  mascarpone 10 dag  fety 2 łyżki

Rogate pyszności

Rogate pyszności

mielonych orzechów (włoskich i laskowych) 100 ml miodu 100 ml śmietanki 30 proc.Na patelni rozgrzej miód, wrzuć do niego orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po

Tarty na słodko i słono

Tarty na słodko i słono

Aromatyczna - z cukinią, świeżym oregano i delikatnym serem ricotta. Tarta cukiniowa z serem ricotta ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody) sól farsz: 1 cukinia 1 opakowanie (250 g) sera ricotta 2 jajka 1 łyżka

Co do piwa?

Co do piwa?

nieco bardziej pracochłonne, ale będą doborowym towarzystwem dla kufla lub butelki zimnego piwa. Zamiast pieczarek możesz także użyć szpinaku czy szynki i/lub papryki z serem. Z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju

Francuskie menu na środę

Francuskie menu na środę

sałaty.Ze względu na drożdżowe ciasto, to danie przypomina nieco pizzę. Różni się nieco formą i pochodzi z francuskiej Prowansji. Pissaladerie (ciasto z warzywami) Ciasto: 30 dag mąki 10 dag masła 125 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 dag drożdży szczypta soli oliwa do posmarowania formy Farsz: 1 kg

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

proc.Na patelni rozgrzej miód, wrzuć do niego orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i

Pieczarki ze smakiem

Pieczarki ze smakiem

przyjęciu czy grillu. Więcej przepisów na inne pyszności z ciasta francuskiego (zarówno na słono, jak i słodko) znajdziesz także w naszej bazie. Ciasto francuskie z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz ew

Naleśniki w 8 odsłonach!

Naleśniki w 8 odsłonach!

do ciasta zmiksowane liście szpinaku. Ciekawy jest również sam farsz. Jego baza to włoski serek mascarpone. Sprawdź, jak użyć go do naleśników. Sprawdź przepis na naleśniki szpinakowe z musem waniliowo-truskawkowym Blender Electrolux ESTM 1451 w okazje.info Naleśniki

Poświąteczne rozmaitości

Poświąteczne rozmaitości

. Zdejmij z ognia, dodaj indyka, ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z grzybami.Przełóż farsz do brytfanki i rozłóż go równomiernie na dnie.Jeśli potrzeba, rozwałkuj ciasto francuskie tak, żeby wystawało poza brzegi brytfanki. Zmocz jej brzeg wodą i przykryj

Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

kaczki kroimy w paseczki, mieszamy z sosem hoisin, posiekaną miętą, ogórkiem i orzeszkami. Wypełniamy farszem sakiewki z ciasta francuskiego. Podajemy na ciepło lub na zimno. (dla 4 osób) Składniki 250 g ciasta francuskiego 250 g półtłustego twarogu 100 ml naturalnego jogurtu 1 mały

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

wraz z cebulą przesmażyć na oleju, podlać małą ilością wody, żeby całość bardziej poddusić niż usmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem dodać soczewicę. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Każdy pierożek z góry smarujemy

Pomysłowe dania z kozim serem

Pomysłowe dania z kozim serem

10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło. Rada: Ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim ? wtedy używamy

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem, aby nie pęczniało i pieczemy przez 10-15 min w temp. 180oC. Po upieczeniu spodu wylewamy na

Smakołyki z korca maku

Smakołyki z korca maku

Pierogi z makiem na słodkoSkładniki:Farsz: 20 dag maku 1/2 litra mleka 5 dag masła 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru 1 łyżka rodzynek garść orzechów 1 żółtko Ciasto: 30 dag mąki szczypta soli 1 jajko gorąca woda 1 łyżka masłaSposób przygotowania: Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym

10 letnich dań z koperkiem

10 letnich dań z koperkiem

ciasta francuskiego 1 duży  bakłażan oliwa 2 szklanki oczyszczonych  kurek 3 średnie, pokrojone w kostkę  cebule 4  jajka 3 szklanki  śmietany 30 dag tartego sera żółtego posiekany pęczek koperku sól,  pieprz Sposób przygotowania Piekarnik

Owocowe wypieki

Owocowe wypieki

tartę: podpieczone ciasto posmaruj dżemem i wyłóż masę serową, na wierzch ułóż plastry fig i ponownie formę wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, wyjmij z pieca, skrop miodem i od razu podawaj.500 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)farsz:500 g zwykłej dyni2 i 2/5 szklanki (500+100 ml) mleka 2

Kluski - tani sposób na domowy obiad

półtłusty i niewodnisty) 1 jajko mąka pszenna sól Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj szczyptę soli, jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto (ilość mąki zależy od wilgotności sera). Gotową masę należy od razu przerobić na kluski: z porcji ciasta kształtuj wałeczki i wycinaj

Cebula na pierwszym planie

jajko. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny. Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "

Smakowite przekąski

przechowaj je w lodówce. opakowanie gotowego ciasta francuskiego 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki posiekanej pietruszki   Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem

Błyskawiczne menu dnia

. Tu w wersji z ciastem francuskim do przygotowania błyskawicznie! Przeczytaj przepis na kataloński deser Coca Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź

Obiad za kilka złotych

pokruszonym serem i stopionym masłem. Kluski francuskie 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag niekwaśnego białego sera mąka masło do polania Utrzyj masło mikserem z odrobiną soli i kolejno dodawanymi żółtkami. Połącz ze sztywną pianą z białek i taką ilością mąki (4-6 dag), aby ciasto nie było za rzadkie

Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

miękkiego masła 1 duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego 2 duże pomidory 1 łyżka listków oregano oliwa sól pieprz Ser zmiksuj ze śmietaną i masłem. Ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij z niego koło o średnicy 28-30 cm i przełóż go na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Środek posmaruj masą z

Grzybobranie

grzybami Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 5 łyżek startego sera typu parmezan sól świeżo mielony czarny pieprz 2-4 łyżki zimnej wody Farsz: 8 niedużych szalotek (lub cebulek dymek bez szczypioru) 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 300 g leśnych grzybów (mogą być mrożone

Smakołyki królowej

- gastronomia. Narodziła się klasyczna kuchnia francuska, wpływowa, dumna i niezwyciężona do dziś. Bouchees a la reine znamy jako vol-au-vent - ulatujące z wiatrem, jak nazwał je kilkadziesiąt lat później kucharz Antonin Careme. Pieczone z francuskiego ciasta foremki, gdy rosły w piecu, zdawały się z niego

Vol-au-vent - francuski klasyk

wyszukanych potraw. Uwielbiał zaskakiwać swoich gości wymyślnymi konstrukcjami. Do historii przeszły już budowle, które potrafił stworzyć z jedzenia. Na stołach pojawiały się m.in. zamki i minarety.Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w

Cukierek albo psikus!

wraz z sugestiami dostępny również na blogu Just My Delicious Nie musisz używać parówek koktajlowych - możesz pokroić klasyczne na kawałeczki. Parówki w koszulkach 1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego 1 żółtko mąka do posypania

Feta. Grecki ser podbija serca

Składniki 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego 200 g dobrej fety kilka listków mięty lub melisy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka listków tymianku 1 żółtko czarnuszka słodka papryka w proszku do posypania  Sposób przygotowaniaCiasto kroimy w kwadraty różnej

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C. Składniki 1 opakowanie ciasta

Rosną jak na drożdżach

wtedy na 2 części i osobno je rozwałkować na duże kwadraty, smarować farszem i zwijać, a następnie każdy z nich pokroić na 12 kawałków i dalej jak w przepisie. Prawdziwą smakoszką francuskiego chleba z tymiankiem i oliwkami jest Julka. Chlebek najlepszy jest w dniu upieczenia, potem używamy go do

Sezon na kurki

Chrupiące kurki, ciasto francuskie i delikatny ser ricotta to bardzo wdzięczne połączenie. Oczywiście ciasto możesz wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz cierpliwości - użyj gotowego. Tarta z kurkami i ricottą 300 g ciasta francuskiego ok. 300 g kurek ok. 1/2 pęczka natki pietruszki sól i

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy" ciastem. Wierzch bułki smarujemy jajkiem

Ciasto dla Trzech Króli

znane, związane z północą kraju, to la galette des Rois - ciasto królów. Okrągłe lub prostokątne w kształcie ciasto przygotowuje się z delikatnego ciasta francuskiego, a jego wnętrze wypełnia słodka masa z cukru, migdałów, masła i jajek. Do nadzienia zwyczajowo wkłada się tzw. la fève - malutką

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

posyp posiekaną żurawiną i kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut.Autor: Tomasz DekerOpcja błyskawiczna, bo z gotowym ciastem francuskim. Jeśli nie masz mascarpone, możesz użyć kremowego serka...Placek z jabłkami i serkiem mascarpone 50 dag rozmrożonego ciasta

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

winny z sherrysólcukierświeżo mielony pieprz 500 g mrożonego ciasta francuskiego gruba sólświeży tymianekostry ser pleśniowy np. frontieraGruszki obrać, przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć gałkarką do melona gniazda nasienne. Na maśle usmażyć gruszki. Posolić, pocukrzyć, popieprzyć i skropić octem winnym

Wytrawne babeczki

mięsnymi, na przykład z wołowiny lub drobiu.Paszteciki Vol Au Vent 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 20 dag pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 kubek śmietany sól pieprzCiasto rozmroź i rozwiń. Wytnij 18 krążków o średnicy 5 cm i ułóż po trzy jeden na drugim. Z reszty ciasta wytnij

Druga szansa dla szpinaku

momentu, aż ser się rozpuści.Autor: Kurt SchellerTrójkątne paczuszki z farszem ze szpinaku i fety to ciekawy pomysł na przekąskę - zarówno na przyjęcie, jak i drugie śniadanie.Z farszem szpinakowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 200 g twarogu 1/2 kostki fety 2

Dzień Babć

dość cienko i szklanką wycinamy kółka. Na krążki nakładamy odrobinę farszu, nie za dużo bo pierogi się rozpadną i trudno będzie je kleić. Najpierw tylko sklejamy brzegi ciasta (można zwilżyć je wodą), potem lekko skręcając brzeg i robiąc falbankę. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody na około 2-3

Menu dnia z tartaletkami

Podawaj na ciepło z porcją rukoli.(Przepis na 9 tartaletek)Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim seremSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g - możesz użyć mrożonego)farsz:100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów1 duża cebula100 g sera koziego

Menu pod chmurkę

na suchej patelni. Każdą smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Potrawę możemy urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa. opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w płatach biała część grubego pora 250 g

Wiosenne porządki po włosku

dodaję żółtek, a zamiast mascarpone biorę gęsty grecki jogurt, który znakomicie komponuje się z kwaskowatymi pomarańczami. A żeby trochę podnieść się na duchu, zamiast kawy, dodaję odrobinę likieru Grand Marnier.A drugi przepis, który znalazłam? To pieróg z ciasta francuskiego z farszem z ricotty i

Rzecz o naleśnikach

, spulchnią ciasto. Poza tym naleśniki zrobią się ciemniejsze, kruche i nabiorą charakterystycznego smaku. Alkoholu nie trzeba wlewać bezpośrednio do ciasta, można go dolać do słodkiego sosu lub farszu, np. do śliwek karmelizowanych w porto.Do ciasta nie dodaję sztucznych aromatów. Na rynku dostępnych jest

Słoneczne inspiracje - z Brazylii, Meksyku, Argentyny

przyrządza się z farszem mięsnym. Tym razem jednak wersja z kukurydzą i cebulą. Ciasto: 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 łyżeczka soli woda Farsz: 1 puszka kukurydzy 30 dag cebuli sól pieprz masło do smażenia Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajem i upiec na rumiano (ok. 25 min) w 220°C. Przygotować farsz II: szynkę posiekać, wymieszać z serem pleśniowym, żółtym i natką. Rozsmarować na kawałkach ciasta francuskiego, uformować paszteciki, posmarować je jajem i upiec.

Samosy, chinkali, a może wonton?

Cały świat zajada pierogi. Gotowane, smażone lub duszone. Z ciasta ryżowego, kruchego, francuskiego albo drożdżowego. Nadzienie pierogów to jeszcze większe wyzwanie. Mogą być słodkie lub wytrawne. Jakie są najsmaczniejsze pierogi na kulinarnej mapie świata?Zaczniemy od naszych wschodnich sąsiadów

Wieprzowina apetycznie zakręcona

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

, możesz urozmaicić smak tej tarty, dodając do niej pokrojoną w kosteczkę lub paseczki paprykę chili bądź jalapeño.Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) Farsz: 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

pieczarkami (powinno wystarczyć ok. 30 dkg).Pikantne pierożki 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego Farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18-22 proc. 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek posiekanej bazylii 1-2 łyżeczki

Szybkie dania

trawy cytrynowej Mięso zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj do konsystencji farszu z żółtkiem, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi kolendry. Ciasto na pierożki podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm, pośrodku ułóż łyżkę farszu, brzegi posmaruj białkiem i sklej pierożki, zawijając wszystkie rogi do

Staropolskie święta według Adama Chrząstowskiego - przepisy

marchewki pokrojonej w zapałkę, 50 g selera pokrojonego w zapałkę, 150 ml białego wina, 600 g filetu z sandacza, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 10 plastrów wędzonego łososia, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 jajkoSos: 30 ml octu winnego, 150 ml białego wina, 3 żółtka

Śniadania świata

niewielką jego ilością posmaruj brytfannę o wymiarach 30x20 cm. Płaty ciasta przekrój wzdłuż na pół i przykryj wilgotną ściereczką. Brytfannę wyłóż płatem ciasta i za pomocą pędzelka wierzch posmaruj masłem. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz połowę płatów ciasta. Na cieście rozłóż farsz i przykryj pozostałym

Obiad z cytrusowym indykiem, zupą cebulową i pomarańczowymi muffinkami

szpinaku w liściachbiała cebula2 pory, białe częścikoperek1/2 szklanki oliwy250 g sera feta2 łyżki kaszki kukurydzianejsól, pieprzopakowanie ciasta francuskiegożółtkoPrzygotowujemy farsz. Szpinak rozmrażamy i odciskamy w rękach. Posypujemy szczyptą soli. Cebulę i pory drobno siekamy, podsmażamy na oliwie

Przy świątecznym stole

grzyby, posiekany rozmaryn i duś kilka minut. Gotowy farsz dopraw solą, pieprzem i wystudź. Łososia umyj, osusz i ściągnij z niego skórę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj. Na brzegu ułóż łososia, posmaruj go centymetrową warstwą zimnego farszu, załóż

Przepis grudnia wybrany!

przez około 5 minut, następnie nożem delikatnie oddzielić ciasto od kokilki, przewracając "do góry nogami" wyjąć ciastko na talerz, posypać cukrem pudrem. Podajemy ciepłe!!!Więcej przepisów znajdziecie na Sprawdzona kuchniaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 200 g kapusty kiszonej

Kucharz odkrycie roku

mięso od skóry i kości. Cebulę siekamy i podsmażamy na gęsim tłuszczu. Pęczak gotujemy 15 minut w 1/2 l bulionu (tego, który pozostał po gotowaniu kaczki do pierwszego farszu). Mięso siekamy, dodajemy cebulę i pęczak, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto na pierogi, wałkujemy

Z mrożonego ciasta francuskiego

, pokroić na paski) ułożyć na farszu kratkę. Wstawić quiche do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45-50 min. Podawać jako gorącą lub zimną przekąskę.DiablotkiMrożone ciasto francuskie w arkuszach, jajko do posmarowania ciasta, świeżo starty twardy ostry żółty ser, ostra papryka, ziarna sezamu, kminek

Mak na wspak: na słodko i na wytrawnie

waniliowym.Składniki:600 g filetu z łososia,  olej do smażenia, 200 g maku, 50 g cebuli, 25 g masła, sól, pieprz,250 g świeżego szpinaku lub 150 g mrożonego, 150 g ricotty, 250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego), 2 żółtkaFilet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu

Greckie wakacje w kuchni

słonych farszów. W niektórych przypadkach można je zastąpić podobnie smakującym ciastem francuskim, ale po upieczeniu oba te ciasta wyglądają zupełnie inaczej: francuskie puchnie, filo pozostaje cieniutkie i tylko się rumieni.Baklava to ciasto listkowe (turecka yufka lub greckie ciasto filo) przekładane

Palce Lizać, nr 30, 11 lipca

? Na plaży na przekąskę dostaną jagodziankę. Na deser, po smażonej rybie - gofry. Podpowiadamy, jak to wszystko przygotować w domu. W szkole gotowania podajemy przepis na domowe ciasto francuskie i wyjaśniamy, jak zrobić z niego vol-au-vent, czyli lekkie babeczki napełnione farszem. Słodkim albo słonym

Jak na drożdżach

rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor. Autor: Maria Szkop Drożdżowe bułeczki faszerowane różnymi słonymi farszami to smakowite uzupełnienie filiżanki czerwonego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25

Polska kuchnia, jakiej nie znacie. Zapomniane smaki na święta

. Zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut.Szczupaka wyfiletuj. Mięso od strony ogona pokrój w kostkę. Mięso od strony głowy zmiel i zblenderuj ze śmietaną i jajkiem na farsz. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i ostudź. Dodaj szyjki rakowe, kostkę ze szczupaka i posiekany koperek, dopraw solą

Pierożki z ciasta francuskiego na ostro KONKURS

nabrał intensywnego smaku. Po podsmażeniu odstawiamy szpinak do ostygnięcia i mieszamy go ze startą mozarellą. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku ok. 10 cm. Wkładamy do nich farsz szpinakowy, składamy kwadrat po przekątnej i zaciskamy brzegi. Tak przygotowane pierożki wkładamy do

7 pomysłów na suszone grzyby

płuczemy, kroimy w paseczki. Rozmrażamy ciasto francuskie (na formę o 20 cm średnicy wystarczy pół 500-gramowego opakowania), rozwałkowujemy je na kółko o średnicy 24-25 cm. Wkładamy do formy, dociskamy ciasto do boków, spód gęsto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy kółkiem z pergaminu, posypujemy suchą

Nowa książka Ani Starmach - mamy kilka przepisów

przełóż całość na sitko i odsącz nadmiar wody. - Szpinak przełóż do miski, dodaj do niego fetę, wymieszaj, dopraw do smaku. - Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na każdy z nich połóż 1-2 łyżki farszu, kwadrat złóż na pół i zlep jego boki. - Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do

Ziemniak - może zaskoczyć!

jajem, wyrobić. Formować w dłoni małe placuszki, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi i toczyć kształtne kulki. Kłaść na osolony wrzątek i gotować około 15 min. Odcedzić i polać stopioną słoninką.Źródło: Lubię gotowaćTo potrawa kuchni francuskiej, ziemniaczana zapiekanka z Delfinatu

Zestawy obiadowe

rosołu (szponder, łopatka lub mostek)1 duża cebula1 łyżka masła 1 łyżka oliwysólpieprz250 g słoniny na skwarkiPrzygotuj ciasto: wszystkie składniki połącz w misce i zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde - dolej wody, jeśli za rzadkie - podsyp mąką. Przygotuj farsz

Mała tarta z grzybami

posypania ciastaRozłożyć ciasto francuskie na posypanym mąką blacie. Wyciąć cztery15-centymetrowe koła. Umieścić je na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W rondelku roztopić masło. Wrzucić grzyby i smażyć przez blisko 5 min. Rondel zdjąć z gazu, dodać parmezan

Domowe pasztety

. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Formę ceramiczną wyłóż ciastem francuskim, zachowując część do przykrycia farszu. Mięso odciśnij, posól i przełóż do wyłożonej ciastem formy. Z pozostałego ciasta wytnij przykrywkę wielkości formy, ułóż na wierzchu farszu i sklej z resztą ciasta. Środek

Tessa Capponi-Borawska: korzenne ciasto na kilka sposobów

, wykładamy nim dno i boki formy, tak żeby wystawało poza brzeg. rozsmarowujemy na nim farsz. Rozwałkowujemy resztę ciasta, przykrywamy farsz, brzegi lekko zwilża-my i sklejamy. Robimy w cieście 5 dziurek, aż do dna formy (aby para uchodziła podczas pieczenia), wierzch nakłuwamy widelcem i smarujemy

Chrupiący boczek, złocisty bekon

serem.Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem (przepis na 9 tartaletek) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) Farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku

Złociste menu dnia na środę

, wykorzystuj więc pomidory jak najczęściej. Pamiętaj, że uwielbiają towarzystwo oliwek, bazylii, anchois...Rożki z oliwkami i anchois 500 g dojrzałych pomidorów 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 100 g czarnych oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól pieprz 1

Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

(dla 4 osób) Składniki 500 g dojrzałych pomidorów 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 100 g czarnych oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól, pieprz 1 żółtko  Sposób przygotowaniaPomidory sparzamy, obieramy ze skórki i

Śniadanie wielkanocne

jednym jajku. Gdy wypłyną na powierzchnie, gotujemy około 4 minut. Na talerzu układamy po dwie grzanki posypane serem, na grzankach kładziemy ugotowane jajko i zalewamy porcją zupy. Kruche ciasto: 200 g mąki szczypta soli 100 g masła jajko 2-3 łyżki wody Nadzienie: 100 g rukoli 3 jajka 100 ml gęstej

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

ml) zimnej śmietanki 30 proc. farsz: około 1 kg gruszek 5 łyżek cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka śmietanki 30 proc.Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąki, cukier

Turecki tygiel smaków

Pide, czyli turecka pizza, to jeden z najpopularniejszych specjałów tamtejszej kuchni. Cienki placek z  drożdżowego ciasta piecze się na płycie pieca. Jako farszu bardzo często używa się drobno posiekanej baraniny, sera białego lub żółtego albo pieczarek. Pide ma charakterystyczny, łezkowaty

Co ja zjadam? Tym razem na stole koszmar, kasza i kokosy

nie udało się tego spieprzyć. Niech was nie zmyli zdjęcie, wina nie pieczemy, wino trawimy Żeby zrobić koszmarki i paskudki przyda się ciasto francuskie. Odkąd przeżyłam najazd Hunów w postaci wygłodniałych gości, co nocowali w naszym domu złym i zdecydowali się, że chcą oni coś zjeść jak już ostatnia

Świąteczne mięsiwa

, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu, zostawiając po bokach ciasta wolne marginesy (ok. 10 cm). Na warstwie farszu ułożyć odwinięte z folii i

Sezon na dynie

, przełóż je zamrożone do lodówki na prawie dobę przed użyciem. Ciasto francuskie pokrój w paski o rozmiarach 6x10 cm i posmaruj rozmąconymi jajkami z mlekiem. Na każdym pasku rozłóż farsz tak, aby z każdej strony zostawić ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Tak przygotowane tarty wstaw do lodówki na prawie godzinę

Nie marnować jedzenia!

sałatkę (pokrojone ziemniaki, jabłko, kiszony ogórek, cebula lub dymka, na to sos z oliwy, octu i musztardy, albo po prostu doprawiony musztardą majonez). Co jeszcze zrobić z ugotowanymi? Zagnieść ciasto na kluski albo kopytka. Zrobić farsz do ruskich pierogów (takie pierogi, jeśli zrobicie za dużo, można

Jak nakarmić rodzinę w Wigilię i nie oszaleć

. Posiekaną cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Źródło: Miesięcznik

Wołowina, marchew i cebula - zawsze miej je w kuchni

pieczarek, podsmażamy 3 minuty. Łączymy z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy piwo. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przekładamy farsz do żaroodpornego naczynia. Wierzch szczelnie zalepiamy płatem ciasta francuskiego, smarujemy roztrzepanym jajkiem

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

drylowania wiśni możesz użyć słomki do napojów.Rachel: Te tartaletki wyglądają jak z wystawy w cukierni, ale wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by je przyrządzić.Liczba porcji: 6Przygotowanie: 30 minutPieczenie: 30 minutSkładniki 175 g ciasta francuskiego 2-3 łyżki cukru Krem śmietankowy: 90 g

Przekąski przed telewizor

górną częścią bagietki. Podajemy z piklami lub śliwkami z octu.Danie dla 3-4 osób Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 ml gęstego naturalnego jogurtu 1 łyżka chrzanu 1 mały pęczek koperku sól i pieprz do smaku 200 g wędzonego łososia (najlepiej mięso z podbrzusza, które jest

Warzymy kasze

190 st. C na nie mniej niż 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wyrośnięcia ciasta), a następnie odstaw do wystudzenia. Z upieczonych chlebków zetnij wierzch i wydrąż środek (miąższ zachowaj - użyjesz go za chwilę). Przygotuj zraziki: zacznij od przygotowania farszu - pokrój pozostałą cebulę w piórka

Takiej rukoli nie znacie

przygotowaniaMasło topimy w małym rondelku. Trzy płaty ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ze sobą. Kroimy pora w drobne krążki i mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto kroimy na 4-6 części. Okrągłe foremki o średnicy około 5-8 cm

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

osób)   Ciasto: 5-6 łyżek mąki 2 jajka szklanka mleka 4 łyżki wody 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli   Farsz: 5 dag suszonych prawdziwków pęczek natki ząbek czosnku skórka z cytryny 75 dag boczniaków 2 łyżki oliwy sól, pieprz   Beszamel: po 5-7

Euro 2012: Przekąski kibica

około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.Z tego ciasta zrobisz

Wyrafinowane dania na weekend

600 g filetu z łososiasólpieprzolej do smażenia200 g maku50 g cebuli25 g masła250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku150 g ricotty250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)2 żółtkaFilet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż

Połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnością. Co jedzą Brytyjczycy?

minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru. Porcje ryb i frytek zawijaj w gazetę.Składniki 3/4 kg kiełbasek 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sezamu 50 dag mrożonego ciasta francuskiego sól, pieprz  

Obiad na raty

na 20 średnich tartaletek Ciasto: 200 g mąki 200 g masła 2 jajka sól Farsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych 2 małe cukinie 2 duże pory 2 łyżeczki masła 3 jajka 250 ml śmietany 12% 2 łyżki mąki sól pieprz 150 g parmezanu Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię

Jaglana - blada kusicielka

, krokietów lub pierogów. Pierogi pieczone we francuskim cieście są łatwe w przygotowaniu nawet dla niedoświadczonej osoby. Ugotowana z mlekiem zamiast wody może być wykorzystywana do tworzenia dań śniadaniowym lub deserów.Jaglana jako jedyna z kasz alkalizuje nasz organizm. Zakwaszeni cukrem, nabiałem i

PODRÓŻE KSZTAŁCĄ. Część 2

bałkański * 3 jajka * opakowanie ciasta francuskiego * 4 ząbki czosnku * lubczyk, cząber * pieprz, sól * 3 łyżki masłaNajpierw przygotowuję farsz: sery, jajka i jogurt dokładnie mieszam, aby powstała gładka, w miarę jednolita masa, dodaję czosnek i zioła i przyprawiam pieprzem i solą. Z ostatnim ostrożnie

Jak nie marnować jedzenia?

pełna, bo wtedy żre mniej prądu. Więc jeśli widzicie, że kupiliście czegoś za dużo i na pewno tego nie zjecie w najbliższym czasie - podzielcie na porcje i zamroźcie. Pamiętajcie, że mrozić można gotowe dania: zupy, gulasze, sosy. Także nadmiar ciasta kruchego lub francuskiego. Albo gotowe bułeczki

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie – rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze. PrzyrządzanieCiasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch

Królowie i królowe

Mniam Mniam (fr. Le Roi Miam Miam) – żarłoczny król. Jest grubym hipciem ubranym w czerwony żakiecik i niebieskie spodnie. Na głowie ma rude włosy i koronę. Mieszka w pałacu przypominającym ciasto. Jego herb to słodkości. Królowe Królowa Chlip Chlip (fr. La Reine Bo Bo) – królowa-lekarka

Dokąd teraz?

. Kiedy w ich kraju wybucha wojna domowa, postanawiają przejąć inicjatywę. Choć dzieli je religia i zwyczaje, mają wspólny cel – zmusić mężczyzn do odwrotu, przynajmniej na lokalną skalę. Ukraińskie prostytutki, ciasto z haszyszem, boska ingerencja – kobieca wyobraźnia podsunie im zaskakujące rozwiązania

Pok i Mok

Warzywa dla wszystkich Veggie Box for All 06.09.2012 09 Na tropie baterii Crime and Battery 06.09.2012 10 Operacja: sushi Operation Sushi 06.09.2012 11 Ciasto urodzinowe The Birthday Cake 06.09.2012 12 Wiosenne porządki (Czystość jest podstawą szczęścia) Clieanliness is Next to Happiness

Bouli

-Narciarza Bouliski a disparu 21 Piękny dzień Opuszczona wioska Le village fantôme 22 Ciasto Ciasto La gâteau 23 Bouli na wakacjach Wakacje Bulego Les vacances de Bouli 24 Czarodziej Czarodziej Buli Bouli magicien 25 Serenada dla Boulinki Serenada dla Bulinki Aubade ? Ciboulette 26 Święty

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.