francuskie ciasto farsz

Paulina Zduniak

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

W menu na dziś polecamy wam pyszny czerwony barszcz w towarzystwie chrupiących rożków z ciasta francuskiego, wypełnionych rybnym farszem. Na zakończenie proponujemy zaś prosty do wykonania deser - owoce pod kruszonką.

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

Porcję mrożonego ciasta francuskiego warto mieć zawsze w lodówce. Przydaje się zwłaszcza w sytuacji, gdy niezapowiedziani goście dzwonią do drzwi.

Tarty słone i słodkie

Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Jak Wigilia, to ryby, a jak ryby, to może łosoś? Pierogi z łososiem to propozycja zaskakującego, eleganckiego dania, które wcale nie wymaga więcej szykowania, niż tradycyjne pierogi. Pierogi z łososiem Składniki: ciasto: ciasto na pierogi z 1kg mąki przyrządzone metodą tradycyjną Farsz: 1 kg filetu

Tarty z serem

Tarty z serem

przepis na 9 tartaletek 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku) 1 łyżka śmietany 22 proc. 1 łyżka ostrej

Pomysły na ciasto francuskie

Pomysły na ciasto francuskie

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 200 g mielonych orzechów (włoskich i laskowych) 100 ml miodu 100 ml śmietanki 30 proc.   Na patelni rozgrzej miód, wrzuć do niego orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

gotowania, po wlaniu zakwasu, razem z sokiem i skórką cytrynową. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed   Rożek francuski z serkiem mascarpone Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1  jajko   Farsz: 1 (25 dag) serek  mascarpone 10 dag  fety 2 łyżki

Vol-au-vent

Vol-au-vent

ciasto francuskie:250 g mąki pszennejszczypta soli250 g (190+60) schłodzonego masła dobrej jakości1 łyżeczka soku z cytrynyok. 70 ml wody(lub opakowanie ciasta francuskiego) 1 jajkoulubiony farsz do napełniania babeczek Krok 1 W misce wymieszaj mąkę, sól i 60 g masła. Rozetrzyj ciasto palcami, by

Rogate pyszności

Rogate pyszności

, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń, zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C

Zupełnie inne dania z serem

Zupełnie inne dania z serem

1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 g czarnych oliwek bez pestek 1/2 pęczka bazylii 250 g serka twarogowego 125 g serka kremowego 250 g mrożonego ciasta francuskiego 1 żółtko czarnuszka do posypania Rozmrażamy ciasto francuskie, najlepiej zostawiając je w lodówce na kilka godzin. Cebulę

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

serkiem mascarpone Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko Farsz: 1 serek mascarpone (25 dag) 10 dag fety 2 łyżki gęstej śmietany 1/2 pęczka świeżej bazylii drobno posiekanej 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ewentualnie sól do smaku Miksujemy

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń, zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik

Pieczarki ze smakiem

Pieczarki ze smakiem

przyjęciu czy grillu. Więcej przepisów na inne pyszności z ciasta francuskiego (zarówno na słono, jak i słodko) znajdziesz także w naszej bazie. Ciasto francuskie z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz ew

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

, czy wierzch jest już zarumieniony). Autor: Junona Lamcha-Grynberg To danie jest wytrawną odmianą clafoutis (francuskiej zapiekanki z wiśniami), doskonałą na zimę. Kisz pomidorowy Składniki: Ciasto: 200 g drobno mielonej mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu 80 g zimnego masła sól Farsz: 2 jajka 450

Słodkie wspomnienia z wakacji

Słodkie wspomnienia z wakacji

bądź łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat. Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój

Samosy, chinkali, a może wonton?

Samosy, chinkali, a może wonton?

Cały świat zajada pierogi. Gotowane, smażone lub duszone. Z ciasta ryżowego, kruchego, francuskiego albo drożdżowego. Nadzienie pierogów to jeszcze większe wyzwanie. Mogą być słodkie lub wytrawne. Jakie są najsmaczniejsze pierogi na kulinarnej mapie świata? Zaczniemy od naszych wschodnich sąsiadów

Tarta Tatin

Tarta Tatin

. Deser był w niebezpieczeństwie, ciasto mocno przypalone. A francuskie żołądki mają przecież osobny departament na deser i nawet bajeczne entrée, syte dania główne i rozpływające się sery, nie zastąpią im słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie

Camembert - co za ser!

Camembert - co za ser!

ciasta francuskiego2 serki camembert (każdy po 110 g)100 g konfitury z żurawinysuszony tymianekjajkoNastawiamy piekarnik na 220°C ? góra/dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie i układamy na blacie, przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i ścinamy z każdego

Tessa Capponi-Borawska: Naleśnik z maki gryczanej

Tessa Capponi-Borawska: Naleśnik z maki gryczanej

Dzisiaj wieczorem na kolację dostaniesz galettes i crepes - informuje moja przyjaciółka Nadine. Patrzę na nią z podziwem. Odmierza i waży wszystkie składniki potrzebne na ciasto, z absolutną precyzją je miesza, a jednocześnie przygotowuje sobie to, co będzie potrzebne do farszu. Dodatkowo, w

Cukierek albo psikus!

Cukierek albo psikus!

musisz używać parówek koktajlowych - możesz pokroić klasyczne na kawałeczki. 1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego 1 żółtko mąka do posypania stolnicy Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się

Wytrawne babeczki

Wytrawne babeczki

farszami warzywnymi, jak i mięsnymi, na przykład z wołowiny lub drobiu. 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 20 dag pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 kubek śmietany sól pieprz Ciasto rozmroź i rozwiń. Wytnij 18 krążków o średnicy 5 cm i ułóż po trzy jeden na drugim. Z reszty

Francuskie menu na środę

Francuskie menu na środę

, udekoruj listkami sałaty. Ze względu na drożdżowe ciasto, to danie przypomina nieco pizzę. Różni się nieco formą i pochodzi z francuskiej Prowansji. Pissaladerie (ciasto z warzywami) Ciasto: 30 dag mąki 10 dag masła 125 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 dag drożdży szczypta soli oliwa do

Tarty na słodko i słono

Aromatyczna - z cukinią, świeżym oregano i delikatnym serem ricotta. Tarta cukiniowa z serem ricotta ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody) sól farsz: 1 cukinia 1 opakowanie (250 g) sera ricotta 2 jajka 1 łyżka

Cebula na pierwszym planie

Szkop Pasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 2 jaja Farsz: 3 czerwone cebule 2 kulki mrożonego szpinaku w liściach 1/2 łyżeczki soli

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

50-60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem zdejmujemy papier, aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą. Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1  jajko   Farsz: 1 (25 dag) serek  mascarpone 10 dag  fety 2 łyżki

Co pochrupać do piwa?

kminkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy ok. 10 minut. opakowanie (ok. 300 g) ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego) 80-100 g sera gorgonzola jajko Ser delikatnie rozkruszamy widelcem. Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty, a potem w trójkąty (jeśli

Co do piwa?

nieco bardziej pracochłonne, ale będą doborowym towarzystwem dla kufla lub butelki zimnego piwa. Zamiast pieczarek możesz także użyć szpinaku czy szynki i/lub papryki z serem. Z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju

Druga szansa dla szpinaku

śniadanie. Z farszem szpinakowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 200 g twarogu 1/2 kostki fety 2 ząbki czosnku pieprz sól szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko (do posmarowania) Szpinak rozmroź na sitku, aby odciekł sok. Przełóż na patelnię, dodaj

Tanio i ze smakiem

przyjęcie, także jako dodatek do czerwonego barszczu (np. ciasteczek z farszem pieczarkowym czy szpinakowym). Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut. Autor: Tomasz Deker Opcja błyskawiczna, bo z gotowym ciastem francuskim. Jeśli nie masz mascarpone, możesz użyć kremowego serka... 50 dag rozmrożonego ciasta francuskiego 2 łyżki drobniutko pokruszonych biszkopcików 1-2 łyżki masła 3 jabłka (mogą

Tessa Capponi-Borawska: korzenne ciasto na kilka sposobów

i wkładamy do lodówki na 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki nadzienia. Rozwałkowujemy 3/4 ciasta, wykładamy nim dno i boki formy, tak żeby wystawało poza brzeg. rozsmarowujemy na nim farsz. Rozwałkowujemy resztę ciasta, przykrywamy farsz, brzegi lekko zwilża-my i sklejamy. Robimy w cieście 5

Kluski - tani sposób na domowy obiad

półtłusty i niewodnisty) 1 jajko mąka pszenna sól Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj szczyptę soli, jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto (ilość mąki zależy od wilgotności sera). Gotową masę należy od razu przerobić na kluski: z porcji ciasta kształtuj wałeczki i wycinaj

Owocowe wypieki

ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) farsz: 500 g zwykłej dyni 2 i 2/5 szklanki (500+100 ml) mleka 2 proc. 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 opakowanie (0,12 g) szafranu 1/4 kostki (50 g) masła 1 jajko do posmarowania

Smakołyki z korca maku

Pierogi z makiem na słodko Składniki: Farsz: 20 dag maku 1/2 litra mleka 5 dag masła 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru 1 łyżka rodzynek garść orzechów 1 żółtko Ciasto: 30 dag mąki szczypta soli 1 jajko gorąca woda 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Zrób farsz: przebrany i opłukany mak

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

30 proc. farsz: około 1 kg gruszek 5 łyżek cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka śmietanki 30 proc. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąki, cukier, skórkę

Poświąteczne rozmaitości

. Zdejmij z ognia, dodaj indyka, ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z grzybami.Przełóż farsz do brytfanki i rozłóż go równomiernie na dnie.Jeśli potrzeba, rozwałkuj ciasto francuskie tak, żeby wystawało poza brzegi brytfanki. Zmocz jej brzeg wodą i przykryj

Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

centymetrowe słupki. Piersi kaczki kroimy w paseczki, mieszamy z sosem hoisin, posiekaną miętą, ogórkiem i orzeszkami. Wypełniamy farszem sakiewki z ciasta francuskiego. Podajemy na ciepło lub na zimno. (dla 4 osób)   Składniki 250 g ciasta francuskiego 250 g półtłustego  twarogu 100 ml

Naleśniki w 8 odsłonach!

do ciasta zmiksowane liście szpinaku. Ciekawy jest również sam farsz. Jego baza to włoski serek mascarpone. Sprawdź, jak użyć go do naleśników. Sprawdź przepis na naleśniki szpinakowe z musem waniliowo-truskawkowym Blender Electrolux ESTM 1451 w okazje.info Naleśniki

Pomysłowe dania z kozim serem

10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło. Rada: Ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim ? wtedy używamy

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajem i upiec na rumiano (ok. 25 min) w 220°C. Przygotować farsz II: szynkę posiekać, wymieszać z serem pleśniowym, żółtym i natką. Rozsmarować na kawałkach ciasta francuskiego, uformować paszteciki, posmarować je jajem i upiec.

Feta na 9 sposobów

pierogi z farszem z kaszy gryczanej i fety . Tiropitakia - greckie pierożki serowe 500 g ciasta francuskiego 2 jajka 1/2 kostki (100 g) masła 1 opakowanie (200 g) sera feta 100 g sera koziego 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka tymianku sól pieprz Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj

10 letnich dań z koperkiem

ciasta francuskiego 1 duży  bakłażan oliwa 2 szklanki oczyszczonych  kurek 3 średnie, pokrojone w kostkę  cebule 4  jajka 3 szklanki  śmietany 30 dag tartego sera żółtego posiekany pęczek koperku sól,  pieprz Sposób przygotowania Piekarnik

Zestawy obiadowe

gotować w osolonym wrzątku lub wysuszyć, a następnie zamrozić. Pierogi z mięsem i skwarkami ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody farsz: 500 g ugotowanego i zmielonego mięsa z rosołu (szponder, łopatka lub mostek) 1 duża cebula 1

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

, wędzonego kurczaka możesz zastąpić pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi pieczarkami (powinno wystarczyć ok. 30 dkg). Pikantne pierożki 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego Farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18-22 proc

Błyskawiczne menu dnia

. Tu w wersji z ciastem francuskim do przygotowania błyskawicznie! Przeczytaj przepis na kataloński deser Coca Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź

Jak nakarmić rodzinę w Wigilię i nie oszaleć

jeden wieczór na ulepienie pierogów dla całej rodziny, jak duża by nie była. farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 dag suszonych prawdziwków 2-3 łyżki oleju 1 cebula pieprz sól Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko sól Kapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka

Smakowite przekąski

przechowaj je w lodówce. opakowanie gotowego ciasta francuskiego 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki posiekanej pietruszki   Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem

Obiad za kilka złotych

pokruszonym serem i stopionym masłem. Kluski francuskie 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag niekwaśnego białego sera mąka masło do polania Utrzyj masło mikserem z odrobiną soli i kolejno dodawanymi żółtkami. Połącz ze sztywną pianą z białek i taką ilością mąki (4-6 dag), aby ciasto nie było za rzadkie

Pyszne, domowe dania na środek lata

łyżeczki cukru 8-10 dag startego żółtego sera 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 lekko ubite  jajko sól, pieprz   Sposób przygotowania Zrób nadzienie: roztop masło, włóż pory, smaż minutę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 6-7 minut, mieszając od

Greckie wakacje w kuchni

nie podarło, używa się kilku warstw, sklejając je masłem). Neutralne w smaku, pasuje i do słodkich, i do słonych farszów. W niektórych przypadkach można je zastąpić podobnie smakującym ciastem francuskim, ale po upieczeniu oba te ciasta wyglądają zupełnie inaczej: francuskie puchnie, filo pozostaje

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

(pokruszonego). Tartaletki z grzybami Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 5 łyżek startego sera typu parmezan sól świeżo mielony czarny pieprz 2-4 łyżki zimnej wody Farsz: 8 niedużych szalotek (lub cebulek dymek bez szczypioru) 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy

Śniadania świata

niewielką jego ilością posmaruj brytfannę o wymiarach 30x20 cm. Płaty ciasta przekrój wzdłuż na pół i przykryj wilgotną ściereczką. Brytfannę wyłóż płatem ciasta i za pomocą pędzelka wierzch posmaruj masłem. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz połowę płatów ciasta. Na cieście rozłóż farsz i przykryj pozostałym

Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

miękkiego masła 1 duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego 2 duże pomidory 1 łyżka listków oregano oliwa sól pieprz Ser zmiksuj ze śmietaną i masłem. Ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij z niego koło o średnicy 28-30 cm i przełóż go na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Środek posmaruj masą z

Vol-au-vent - francuski klasyk

wyszukanych potraw. Uwielbiał zaskakiwać swoich gości wymyślnymi konstrukcjami. Do historii przeszły już budowle, które potrafił stworzyć z jedzenia. Na stołach pojawiały się m.in. zamki i minarety.Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w

Smakołyki królowej

- gastronomia. Narodziła się klasyczna kuchnia francuska, wpływowa, dumna i niezwyciężona do dziś. Bouchees a la reine znamy jako vol-au-vent - ulatujące z wiatrem, jak nazwał je kilkadziesiąt lat później kucharz Antonin Careme. Pieczone z francuskiego ciasta foremki, gdy rosły w piecu, zdawały się z niego

Solidne menu dnia z plackiem z kurczakiem

. Przykrywamy szczelnie ciastem francuskim lekko dociskając do brzegów naczynia. Pieczemy około 15 minut lub do zezłocenia się wierzchu ciasta. Autor: Addioanna (blog: addio pomidory ) Na zakończenie sycącego posiłku polecamy jogurtowy deser z dodatkiem bakalii w miodzie i mandarynek. W wersji dla łasuchów

Feta. Grecki ser podbija serca

Składniki 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego 200 g dobrej fety kilka listków mięty lub melisy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka listków tymianku 1 żółtko czarnuszka słodka papryka w proszku do posypania  Sposób przygotowaniaCiasto kroimy w kwadraty różnej

Menu dnia z tartaletkami

Podawaj na ciepło z porcją rukoli. (Przepis na 9 tartaletek) Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g - możesz użyć mrożonego) farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g

Ziemniak - może zaskoczyć!

Zostało mięso i warzywa z rosołu? Świetnie! Zrobisz z nich farsz, którym napełnisz pyzy ziemniaczane. Dzięki niemu nie będą nudne. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty. Pyzy z farszem mięsno-warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50

Świąteczne mięsiwa

masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie wystudzić, dołożyć roztarty widelcem pasztet, wsypać natkę, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C. Składniki 1 opakowanie ciasta

Ciasto dla Trzech Króli

znane, związane z północą kraju, to la galette des Rois - ciasto królów. Okrągłe lub prostokątne w kształcie ciasto przygotowuje się z delikatnego ciasta francuskiego, a jego wnętrze wypełnia słodka masa z cukru, migdałów, masła i jajek. Do nadzienia zwyczajowo wkłada się tzw. la fève - malutką

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

koszulkach 1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego 1 żółtko mąka do posypania stolnicy Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się rozmroziło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (ja użyłam mrożonego

Staropolskie święta według Adama Chrząstowskiego - przepisy

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 250 ml wody, 50 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli Farsz: 1 szczupak (ok. 1 kg), 100 ml śmietany, 1 jajko, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 400 g szyjek rakowych, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sos: 30

Rosną jak na drożdżach

wtedy na 2 części i osobno je rozwałkować na duże kwadraty, smarować farszem i zwijać, a następnie każdy z nich pokroić na 12 kawałków i dalej jak w przepisie. Prawdziwą smakoszką francuskiego chleba z tymiankiem i oliwkami jest Julka. Chlebek najlepszy jest w dniu upieczenia, potem używamy go do

francuskie ciasto farsz

Chrupiące kurki, ciasto francuskie i delikatny ser ricotta to bardzo wdzięczne połączenie. Oczywiście ciasto możesz wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz cierpliwości - użyj gotowego. Tarta z kurkami i ricottą 300 g ciasta francuskiego ok. 300 g kurek ok. 1/2 pęczka natki pietruszki sól i

Dzień Babć

dość cienko i szklanką wycinamy kółka. Na krążki nakładamy odrobinę farszu, nie za dużo bo pierogi się rozpadną i trudno będzie je kleić. Najpierw tylko sklejamy brzegi ciasta (można zwilżyć je wodą), potem lekko skręcając brzeg i robiąc falbankę. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody na około 2-3

14 obowiązkowych dań do ugotowania we wrześniu

czerwonego wytrawnego  wina 2 kawałki  cynamonu 250 g cukru 1 laska  wanilii 50 g masła 60 g zmielonych  migdałów odrobina ekstraktu  waniliowego 3  żółtka żółtka 375 g gotowego ciasta francuskiego cukier puder do posypania   Sposób przygotowania

Rzecz o naleśnikach

, spulchnią ciasto. Poza tym naleśniki zrobią się ciemniejsze, kruche i nabiorą charakterystycznego smaku. Alkoholu nie trzeba wlewać bezpośrednio do ciasta, można go dolać do słodkiego sosu lub farszu, np. do śliwek karmelizowanych w porto.Do ciasta nie dodaję sztucznych aromatów. Na rynku dostępnych jest

Wiosenne porządki po włosku

dodaję żółtek, a zamiast mascarpone biorę gęsty grecki jogurt, który znakomicie komponuje się z kwaskowatymi pomarańczami. A żeby trochę podnieść się na duchu, zamiast kawy, dodaję odrobinę likieru Grand Marnier.A drugi przepis, który znalazłam? To pieróg z ciasta francuskiego z farszem z ricotty i

Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

(dla 4 osób)   Składniki 500 g dojrzałych  pomidorów 1 duża  cebula 1 łyżka oliwy 100 g czarnych  oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól, pieprz 1 żółtko   Sposób przygotowania Pomidory sparzamy

Menu pod chmurkę

na suchej patelni. Każdą smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Potrawę możemy urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa. opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w płatach biała część grubego pora 250 g

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

, możesz urozmaicić smak tej tarty, dodając do niej pokrojoną w kosteczkę lub paseczki paprykę chili bądź jalapeño.Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) Farsz: 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka

Słoneczne inspiracje - z Brazylii, Meksyku, Argentyny

przyrządza się z farszem mięsnym. Tym razem jednak wersja z kukurydzą i cebulą. Ciasto: 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 łyżeczka soli woda Farsz: 1 puszka kukurydzy 30 dag cebuli sól pieprz masło do smażenia Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią

Z mrożonego ciasta francuskiego

, pokroić na paski) ułożyć na farszu kratkę. Wstawić quiche do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45-50 min. Podawać jako gorącą lub zimną przekąskę.DiablotkiMrożone ciasto francuskie w arkuszach, jajko do posmarowania ciasta, świeżo starty twardy ostry żółty ser, ostra papryka, ziarna sezamu, kminek

9 sposobów na oliwki

. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Gotowe ciasto francuskie warto mieć w lodówce. Można z niego wyczarować mnóstwo pyszności - od smakowitych tart po ekspresowe przekąski (w sam raz na wizytę niespodziewanych gości). Rożki z oliwkami i anchois 500 g dojrzałych pomidorów 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 100 g

Szybkie dania

trawy cytrynowej Mięso zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj do konsystencji farszu z żółtkiem, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi kolendry. Ciasto na pierożki podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm, pośrodku ułóż łyżkę farszu, brzegi posmaruj białkiem i sklej pierożki, zawijając wszystkie rogi do

Mak na wspak: na słodko i na wytrawnie

głębokim talerzu z sosem waniliowym. Składniki: 600 g filetu z łososia,  olej do smażenia, 200 g maku, 50 g cebuli, 25 g masła, sól, pieprz, 250 g świeżego szpinaku lub 150 g mrożonego, 150 g ricotty, 250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego), 2 żółtka Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa

Palce Lizać, nr 30, 11 lipca

? Na plaży na przekąskę dostaną jagodziankę. Na deser, po smażonej rybie - gofry. Podpowiadamy, jak to wszystko przygotować w domu. W szkole gotowania podajemy przepis na domowe ciasto francuskie i wyjaśniamy, jak zrobić z niego vol-au-vent, czyli lekkie babeczki napełnione farszem. Słodkim albo słonym

Kucharz odkrycie roku

mięso od skóry i kości. Cebulę siekamy i podsmażamy na gęsim tłuszczu. Pęczak gotujemy 15 minut w 1/2 l bulionu (tego, który pozostał po gotowaniu kaczki do pierwszego farszu). Mięso siekamy, dodajemy cebulę i pęczak, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto na pierogi, wałkujemy

Obiad z cytrusowym indykiem, zupą cebulową i pomarańczowymi muffinkami

szpinaku w liściachbiała cebula2 pory, białe częścikoperek1/2 szklanki oliwy250 g sera feta2 łyżki kaszki kukurydzianejsól, pieprzopakowanie ciasta francuskiegożółtkoPrzygotowujemy farsz. Szpinak rozmrażamy i odciskamy w rękach. Posypujemy szczyptą soli. Cebulę i pory drobno siekamy, podsmażamy na oliwie

Przepis grudnia wybrany!

przez około 5 minut, następnie nożem delikatnie oddzielić ciasto od kokilki, przewracając "do góry nogami" wyjąć ciastko na talerz, posypać cukrem pudrem. Podajemy ciepłe!!!Więcej przepisów znajdziecie na Sprawdzona kuchniaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 200 g kapusty kiszonej

Pierożki z ciasta francuskiego na ostro KONKURS

nabrał intensywnego smaku. Po podsmażeniu odstawiamy szpinak do ostygnięcia i mieszamy go ze startą mozarellą. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku ok. 10 cm. Wkładamy do nich farsz szpinakowy, składamy kwadrat po przekątnej i zaciskamy brzegi. Tak przygotowane pierożki wkładamy do

Przepisy na jesień. Nie tylko borowik...

. Można je posypać natką pietruszki. Składniki 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 1 duży  bakłażan oliwa 2 szklanki oczyszczonych  kurek 3 średnie, pokrojone w kostkę  cebule 4  jajka 3 szklanki  śmietany 30 dag tartego sera żółtego posiekany pęczek

Jak na drożdżach

rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor. Autor: Maria Szkop Drożdżowe bułeczki faszerowane różnymi słonymi farszami to smakowite uzupełnienie filiżanki czerwonego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25

Przepisy na przeziębienie: cebula

Składniki po 1  cebuli czerwonej i cukrowej 1  por 1 duża szalotka 2 ząbki  czosnku 2-3 łyżki oliwy do smażenia sól, pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej zawierającego prawdziwe masło) 10 dag bryndzy 2 łyżki gęstej  śmietany szczypta 

Krewetki - przekąska doskonała

przekąska na przyjęcie. Do farszu, oprócz lub zamiast pietruszki, możesz dodać np.: drobno posiekany czosnek, papryczkę chili oraz koperek. Paszteciki z krewetkami opakowanie gotowego ciasta francuskiego 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki posiekanej

Mała tarta z grzybami

posypania ciastaRozłożyć ciasto francuskie na posypanym mąką blacie. Wyciąć cztery15-centymetrowe koła. Umieścić je na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W rondelku roztopić masło. Wrzucić grzyby i smażyć przez blisko 5 min. Rondel zdjąć z gazu, dodać parmezan

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 15 dag rokpola 1  gruszka 2-3 łyżki gęstej śmietany szczypta startej gałki muszkatołowej 1 jajko sok z 1/2 cytryny pieprz, ostra mielona papryka   Sposób przygotowania: Ciasto rozmroź, ułóż je na stolnicy posypanej

Polska kuchnia, jakiej nie znacie. Zapomniane smaki na święta

. Zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut.Szczupaka wyfiletuj. Mięso od strony ogona pokrój w kostkę. Mięso od strony głowy zmiel i zblenderuj ze śmietaną i jajkiem na farsz. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i ostudź. Dodaj szyjki rakowe, kostkę ze szczupaka i posiekany koperek, dopraw solą

Obiad pełen warzyw

późnym obiadem. Do ciasta, zamiast drożdży piwnych, możesz z powodzeniem użyć zwykłych. Tarta prowansalska Ciasto: 200 g mąki pszennej 10 g drożdży piwnych 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru Farsz: 1 cukinia 1 cebula 1 bakłażan 1 papryka 1 ząbek czosnku 50

Wytrawne omlety

być jeszcze trochę płynnego jajka). Oprósz omlet solą i pieprzem. Niedosmażoną stronę posmaruj twarożkiem i posyp ziołami. Zwiń w rulon i przekrój na pół.   Pomysły na ciasto francuskie   Befsztyki i steki

7 pomysłów na suszone grzyby

); wystarczy godzina w zimnej wodzie. Potem odcedzamy i płuczemy, kroimy w paseczki. Rozmrażamy ciasto francuskie (na formę o 20 cm średnicy wystarczy pół 500-gramowego opakowania), rozwałkowujemy je na kółko o średnicy 24-25 cm. Wkładamy do formy, dociskamy ciasto do boków, spód gęsto nakłuwamy widelcem

Nowa książka Ani Starmach - mamy kilka przepisów

przełóż całość na sitko i odsącz nadmiar wody. - Szpinak przełóż do miski, dodaj do niego fetę, wymieszaj, dopraw do smaku. - Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na każdy z nich połóż 1-2 łyżki farszu, kwadrat złóż na pół i zlep jego boki. - Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do

Złociste menu dnia na środę

, wykorzystuj więc pomidory jak najczęściej. Pamiętaj, że uwielbiają towarzystwo oliwek, bazylii, anchois...Rożki z oliwkami i anchois 500 g dojrzałych pomidorów 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 100 g czarnych oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól pieprz 1

Turecki tygiel smaków

Pide, czyli turecka pizza, to jeden z najpopularniejszych specjałów tamtejszej kuchni. Cienki placek z  drożdżowego ciasta piecze się na płycie pieca. Jako farszu bardzo często używa się drobno posiekanej baraniny, sera białego lub żółtego albo pieczarek. Pide ma charakterystyczny, łezkowaty

Chrupiący boczek, złocisty bekon

go np. oscypkiem lub zwykłym żółtym serem. Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem (przepis na 9 tartaletek) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) Farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g

Pod chmurką smakuje najlepiej!

najwyraźniej się nie spieszy. Z pomocą przyjdą kiełbaska chorizo, ostre salami i wędzone udka kurczaka, czyli najlepsze mięsne specjały zapakowane w chrupiące ciasto francuskie. Pikantne pierożki 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie – rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze. PrzyrządzanieCiasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch

Królowie i królowe

Mniam Mniam (fr. Le Roi Miam Miam) – żarłoczny król. Jest grubym hipciem ubranym w czerwony żakiecik i niebieskie spodnie. Na głowie ma rude włosy i koronę. Mieszka w pałacu przypominającym ciasto. Jego herb to słodkości. Królowe Królowa Chlip Chlip (fr. La Reine Bo Bo) – królowa-lekarka

Dokąd teraz?

. Kiedy w ich kraju wybucha wojna domowa, postanawiają przejąć inicjatywę. Choć dzieli je religia i zwyczaje, mają wspólny cel – zmusić mężczyzn do odwrotu, przynajmniej na lokalną skalę. Ukraińskie prostytutki, ciasto z haszyszem, boska ingerencja – kobieca wyobraźnia podsunie im zaskakujące rozwiązania

Pok i Mok

Warzywa dla wszystkich Veggie Box for All 06.09.2012 09 Na tropie baterii Crime and Battery 06.09.2012 10 Operacja: sushi Operation Sushi 06.09.2012 11 Ciasto urodzinowe The Birthday Cake 06.09.2012 12 Wiosenne porządki (Czystość jest podstawą szczęścia) Clieanliness is Next to Happiness

Hamantaszen

wydarzeniom, zabijając za to Hamana i dziesięciu jego synów. Wydarzenia te obchodzone są do dziś w sposób bardzo huczny i wesoły.Hamantaszen przygotowuje się obecnie z mąki, proszku do pieczenia, oleju, cukru, wanilii lub cynamonu, skórki cytrynowej i pomarańczowej. Ciasto może też być francuskie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.