gołąbki z siekanej kapusty

Martyna Szydłowska

Tanie i proste dania z kapusty

Tanie i proste dania z kapusty

Doceń ją bo jest zdrowa, tania i można z niej wyczarować cuda. Szczególnie teraz, kiedy jest krucha i wręcz słodka - młoda kapusta! Świetnie nadaje się na surówki, ale nie tylko - mamy sześć pysznych przepisów.

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Obrywamy listki, a potem zawijamy w nie pyszne, lekkie farsze i serwujemy tę malowniczą przekąskę na wielkim liściu łopianu. Albo w wydrążonym kabaczku. Albo - jak kto chce. Jest zielono, radośnie i smakowicie

Greckie wakacje w kuchni

Słoneczne, soczyste owoce, pyszne warzywa, ryby, owoce morza i wysokiej jakości baranina oraz jagnięcina oraz wyśmienite sąsiedztwo kulinarne Turcji - w kuchni Grekom poszczęściło się wyjątkowo. Jeśli wybierasz się na wakacje do Grecji, koniecznie wypróbuj tamtejsze jedzenie, albo... już dziś zrób je w domu.

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

, przypraw imbirem. Przed podaniem posyp pokrojoną kolendrą oraz płatkami chili.Autor: Nowa Kuchnia PolskaPlacki możesz przygotować nie tylko z mieszanki ziemniaczano-kapuścianej, ale i z samej kapusty (są to tak zwane fuczki).Placki z kiszonej kapusty 50 dag ziemniaków 50 dag kiszonej kapusty 1 jajko 5 dag

Co jeść w listopadzie?

Co jeść w listopadzie?

potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Górę posypujemy kiełkami oraz ziarnami słonecznika.Kolejną grupą warzyw, które mają swój czas jesienią, są kapustne. Brokuły, brukselka, kapusta. Wszystkie bardzo zdrowe, smaczne i dają mnóstwo możliwości w kuchni. Na początek polecamy gołąbki z kasza gryczaną i białym

Zielone frykasy

Zielone frykasy

. Wśród przepisów, które pomogły mi przetrwać, odnalazłam niedawno jeden, który zupełnie przypadkowo spowodował, że zaczęłam wówczas pisać o jedzeniu...Były to gołąbki z zielonej sałaty autorstwa Josceline Dimbleby, Brytyjki, znanej i lubianej autorki książek kucharskich. Przygotowałam je pewnego wieczoru

Prawdziwy polski smak

Prawdziwy polski smak

powstała chrupka skórka. Przygotuj sos: po ostudzeniu tłuszczu z udkami na dnie naczynia powinna się zebrać gęsia galaretka. Odcedź ją od tłuszczu, dodaj do galaretki pastę pomidorową i pół szklanki wina, a następnie zredukuj płyn do konsystencji sosu.Przygotuj gołąbki: na oleju zeszklij cebulę, dodaj

Dania z warzyw egzotycznych

Dania z warzyw egzotycznych

Egzotyczne warzywa przeważnie omijamy w sklepie szerokim łukiem, w pośpiechu kierując się tam, gdzie zawsze leży kapusta czy marchewka. Może warto jednak zboczyć czasem z utartych ścieżek? Warzywa z innych stron świata to niekoniecznie wariant snobistycznego przyjęcia, to także pomysł na to, jak

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

surówki - kombinacje składników z powyższej listy - oraz danie gorące.Tarcie warzyw na tarce z dużymi oczkami i drobne siekanie powoduje, że wymemłana mieszanka zawsze wygląda tak samo i nie chce się już próbować kolejnych wersji marchewki z selerem, marchewki z porem, pora z jabłkiem, jabłka z kapustą

Garnek archeologa

Garnek archeologa

ma: faszerowane cukinie lub bakłażany w sosie pomidorowym (mahszi)), gołąbki z liści winogron (warak inab) lub kapusty (warak malfuf), zapiekankę z mięsa, ryżu i warzyw (maklubi)) oraz kilka rodzajów pierożków. Ale dla członków naszej wyprawy takie dania są nie tyle nieosiągalne, co zbyt praco- i

Gołąbki (potrawa)

Gołąbki Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym

Falejówka

. Do regionalnych potraw należą gołąbki z kapusty, pierogi grzybami, ruskie, z kapustą, łazanki z kapustą, krokiety i inne. Do ciekawostek można zaliczyć długą, ponad trzydziestozwrotkową pieśń pięknie śpiewaną przez grupę kobiet po Mszy św. w Wielki Czwartek. Podczas uroczystości Triduum, straż przy Bożym grobie

Kuchnia rumuńska

umpluţi – nadziewane cukinie Gulii umplute – nadziewane kalarepy Vinete umplute – nadziewane bakłażany sarmale – gołąbki z kapusty lub winogron ghiveci – gulasz z warzyw lub sałatka podobna do Bułgarskiego gjuveci węgierskiego leczoGhiveci: gulasz warzyw rumuńskiPrzepis

Makłowicz w podróży

Omlet z jarzynami – 59 Pieniński smak Paprykarz ze szczupaka Kluski Kotlety schabowe po debreczyńsku Sałatka szparagowa a la Gundel 60 Gorlicki smak Sum duszony z kapustą kiszoną Bulion z tokajem Gołąbki saute' Sos do gołąbków 61 Smak kapusty Purée ziemniaczano-kapuściane z kiełbaskami

Wacław Kowalski

) jako Niemiec Życie raz jeszcze (1964) jako kolejarz w parowozowni Bigos (1965; film z cyklu Dzień ostatni - dzień pierwszy) jako "Pomidor", dostawca kapusty Trzy kroki po ziemi (1965) jako woźny sądowy (w noweli Rozwód po polsku) Jutro Meksyk (1965) jako Fruńka, pracownik ośrodka sportowego Lekarstwo

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.