gołąbki z siekanej kapusty

Agnieszka Kręglicka

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

Wymieniany jest z w pierwszej dziesiątce narodowych potraw. Przez Polaków, Szwedów, Rosjan, Ukraińców, Węgrów, Greków, Turków, mieszkańców krajów bałkańskich

Tanie i proste dania z kapusty

Doceń ją bo jest zdrowa, tania i można z niej wyczarować cuda. Świetnie nadaje się na surówki, ale nie tylko - mamy sześć pysznych przepisów.

Sajgonki - chiński przysmak

Delikatne płaty papieru ryżowego mogą onieśmielić początkujących kucharzy. Nie są jednak tak kruche, jak mogłoby się wydawać. Zatem do dzieła!

Dania z grzybami

Dania z grzybami

dusimy na małym ogniu 20-30 minut. Pozostałe grzyby kroimy w kostkę i smażymy na oleju, wrzucamy do rondla z gołąbkami pod koniec duszenia. Gołąbki wyjmujemy, do wywaru wlewamy śmietanę i gotujemy około 7 minut. Wlewamy zasmażkę i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy

Greckie wakacje w kuchni

Greckie wakacje w kuchni

grecką? Podyskutuj na Facebooku! Przypominają nasze gołąbki, ale używa się w nich mięsa jagnięcego i liści winogron, zamiast kapusty - przez co są mniejsze. Są podawane tak na ciepło, jak i na zimno - jako przekąska, z sosem oliwkowo-cytrynowym. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

. Autor: Adam Chrząstowski Dolmades to grecka wersja gołąbków. Te podawane na ciepło najczęściej zawierają farsz mięsno-ryżowy. Dolmades z samym ryżem podaje się zazwyczaj na zimno. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je zastąpić liśćmi młodej kapusty - ale smak będzie już inny - poza tym

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

szklanką wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 40 min. Gołąbki wyjmujemy, osączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. (dla 4-6 osób)   Składniki 15 listków radicchio 30 dag liści szpinaku (po odszypułkowaniu) 15 dag sera feta 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek 1

Co jeść w listopadzie?

Co jeść w listopadzie?

, smaczne i dają mnóstwo możliwości w kuchni. Na początek polecamy gołąbki z kasza gryczaną i białym serem. Jeśli zblanszujesz wcześniej liście kapusty, łatwiej będzie je zwijać. Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem duża główka białej lub włoskiej kapusty 20 dag kaszy gryczanej 25 dag białego

Zielone frykasy

Zielone frykasy

. Wśród przepisów, które pomogły mi przetrwać, odnalazłam niedawno jeden, który zupełnie przypadkowo spowodował, że zaczęłam wówczas pisać o jedzeniu...Były to gołąbki z zielonej sałaty autorstwa Josceline Dimbleby, Brytyjki, znanej i lubianej autorki książek kucharskich. Przygotowałam je pewnego wieczoru

Prawdziwy polski smak

Prawdziwy polski smak

powstała chrupka skórka. Przygotuj sos: po ostudzeniu tłuszczu z udkami na dnie naczynia powinna się zebrać gęsia galaretka. Odcedź ją od tłuszczu, dodaj do galaretki pastę pomidorową i pół szklanki wina, a następnie zredukuj płyn do konsystencji sosu.Przygotuj gołąbki: na oleju zeszklij cebulę, dodaj

Dania z warzyw egzotycznych

Dania z warzyw egzotycznych

Egzotyczne warzywa przeważnie omijamy w sklepie szerokim łukiem, w pośpiechu kierując się tam, gdzie zawsze leży kapusta czy marchewka. Może warto jednak zboczyć czasem z utartych ścieżek? Warzywa z innych stron świata to niekoniecznie wariant snobistycznego przyjęcia, to także pomysł na to, jak

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

, gołąbki nadziewane warzywami, faszerowane papryki, kalarepki i buraki. Dieta może być przyjemna, a oczyszczenie ciała na wiosnę daje siłę i radość. Życząc na święta zdrowia, polecam poświąteczne porządki. Kilka pomysłów: Zupy przygotowujemy na wywarze warzywnym ugotowanym z pieczoną w łupinie cebulą

Garnek archeologa

Garnek archeologa

ma: faszerowane cukinie lub bakłażany w sosie pomidorowym (mahszi)), gołąbki z liści winogron (warak inab) lub kapusty (warak malfuf), zapiekankę z mięsa, ryżu i warzyw (maklubi)) oraz kilka rodzajów pierożków. Ale dla członków naszej wyprawy takie dania są nie tyle nieosiągalne, co zbyt praco- i

Gołąbki (potrawa)

Gołąbki Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym

Falejówka

536 m n.p.m. Malowniczą panoramę Falejówki można podziwiać z góry Jaworzyna (nieco ponad 500 m n.p.m.). W planie wsi można wyodrębnić kilka części jak: Przykopy, Kolonia, Porzecze. Od 2002 działa "Koło gospodyń wiejskich" liczące 15 gospodyń. Do regionalnych potraw należą gołąbki z kapusty, pierogi

Kuchnia rumuńska

umpluţi – nadziewane cukinie Gulii umplute – nadziewane kalarepy Vinete umplute – nadziewane bakłażany sarmale – gołąbki z kapusty lub winogron ghiveci – gulasz z warzyw lub sałatka podobna do Bułgarskiego gjuveci węgierskiego leczoGhiveci: gulasz warzyw rumuńskiPrzepis

Makłowicz w podróży

Omlet z jarzynami – 59 Pieniński smak Paprykarz ze szczupaka Kluski Kotlety schabowe po debreczyńsku Sałatka szparagowa a la Gundel 60 Gorlicki smak Sum duszony z kapustą kiszoną Bulion z tokajem Gołąbki saute' Sos do gołąbków 61 Smak kapusty Purée ziemniaczano-kapuściane z kiełbaskami

Wacław Kowalski

) jako Niemiec Życie raz jeszcze (1964) jako kolejarz w parowozowni Bigos (1965; film z cyklu Dzień ostatni - dzień pierwszy) jako "Pomidor", dostawca kapusty Trzy kroki po ziemi (1965) jako woźny sądowy (w noweli Rozwód po polsku) Jutro Meksyk (1965) jako Fruńka, pracownik ośrodka sportowego Lekarstwo

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.