gotowanie buraka

Cyril Fileyssant

Zakochaj się na wiosnę w... buraku

Zakochaj się na wiosnę w... buraku

Romans z burakiem ma same zalety. Z pewnością doda koloru do twojego życia, jest słodki i delikatny. No i burak w kuchni potrafi zaskoczyć

Barszcz z uszkami

Raz w roku można się pokusić o przygotowanie prawdziwego barszczu na zakwasie, prawda?

Buraki na słono i słodko

Buraki najczęściej goszczą na naszych stołach w postaci barszczu, buraczków zasmażanych lub ćwikły. To jednak nie wszystkie dania, do których możemy je wykorzystać. Coraz bardziej popularne stają się bowiem różnorodne ciasta i desery, przygotowywane na bazie buraków oraz buraczanego soku.

Kotlet pożarski z cytrusową nutą i buraki w sosie winegret [Jakub Kuroń gotuje]

Kotlet pożarski z cytrusową nutą i buraki w sosie winegret [Jakub Kuroń gotuje]

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2min) Puree z buraków:1 duży ugotowany burak1 łyżka śmietany kremówki1

Z szacunkiem do buraka

Z szacunkiem do buraka

. do podaniakoperek do posypania Obraną i umytą włoszczyznę oraz buraki zetrzyj na tarce (kapustę poszatkuj), ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę na cząstki. Do gotującego się bulionu warzywnego, rosołu lub wody włóż włoszczyznę (bez kapusty) i cebulę. Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj.Krok 3Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki.Krok 4Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat oraz obrane, oczyszczone z

Wigilijne menu dla najmłodszych

Wigilijne menu dla najmłodszych

większe buraki, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 małe jabłko Do osolonej wody wrzucamy mięso, gotujemy do miękkości, po czym wyjmujemy z wywaru. Do bulionu dodajemy czosnek, a po kilku minutach, pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie startych buraków oraz majeranku

Palce Lizać, nr 55, 17. stycznia

Palce Lizać, nr 55, 17. stycznia

Supermarket: Nowości na półkachTemat tygodnia: Piąta ćwiartka, czyli podrobySzkoła gotowania: Gruzińskie pierożki chinkaliGotuj z dziećmi: Ferie na nartachPalce lizać polecają: Krem z pieczonych buraków z kozim serem, miodem i melisąCztery sposoby na...: Domowy pasztetPomysł na kuchnię: Lodowe

Niedzielne menu z łososiem, falafelami w warzywach i sernikiem marmurkowym

Niedzielne menu z łososiem, falafelami w warzywach i sernikiem marmurkowym

Podgrzewamy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Buraki obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do bulionu. Następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, tak żeby buraki oddały jak najwięcej smaku i koloru. Wlewamy sporą ilość zakwasu. Zagotowujemy i odstawiamy (zbyt długie gotowanie

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

układamy warstwami: łyżkę kiełków, łyżkę twarożku i różyczkę z łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości. Burak przeżywa ostatnio renesans popularności. Jest zdrowy, tani i daje mnóstwo kulinarnych możliwości. Proponujemy krem z buraka

Alle jaja

Alle jaja

w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty). Odlewamy wodę, przykrywamy rondelek i

Burak okrzesany. Tanie i eleganckie przepisy z warzywami

Burak okrzesany. Tanie i eleganckie przepisy z warzywami

(dla 4 osób)   Składniki 4 średnie buraki oliwa 100 g dojrzewającego koziego sera sól morska i pieprz do smaku czerwony ocet winny 2 łyżki pestek dyni   Sposób przygotowania Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną

Kucharz odkrycie roku

Kucharz odkrycie roku

gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie z szafranem. Cedzimy i podsmażymy na maśle na złoty kolor. Buraka szorujemy, gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy miód, wrzucamy buraki i lekko je karmelizujemy. Płatki brukselki sparzamy osolonym wrzątkiem. Comber układamy

Bohater świątecznego stołu

Bohater świątecznego stołu

Bez niego nie ma Wigilii. Barszcz czerwony musi być idealnie czerwony (nawet bordowy) i solidnie przyprawiony, a uszka muszą pachnieć leśnymi grzybami. To ostatni moment, żeby robić zakwas na barszcz!Barszczyk z uszkami 4 kg buraków 1 główka czosnku skórka chleba razowego 3 jabłka (kwaśne) 1

Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

Czasem wystarczy kilka niecodziennych (co nie znaczy drogich i niedostępnych) składników, żeby jedzenie nabrało odświętnego wyrazu. Jeśli gotujesz dość tradycyjnie, mleczko kokosowe i pasta sambal oelek będzie sporą odmianą w twojej kuchni. Przygotowanie tej zupy zajmuje około 20 minut. Zupa

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z łososia miksujemy w blenderze na gładką masę, mieszamy z posiekanymi grzybkami mun i kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy lepimy kulki, najlepiej zwilżonymi rękoma. Gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy z barszczem. * Zakwas, a właściwie sok z

Jesienne trendy kulinarne

Jesienne trendy kulinarne

gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Resztę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy resztę szałwii, bułkę tartą i obsmażamy. Na bułkę wysypujemy ugotowany, odcedzony makaron i mieszamy. Makaron wykładamy na talerz, a na nim układamy dynie i obficie obsypujemy tartym parmezanem .Makaron Lubella

Menu dnia z łososiem w czerwonej marynacie

Menu dnia z łososiem w czerwonej marynacie

, drobno pokrojoną papryczkę chilli i czerwoną cebulę oraz posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Pomidorki cherry pokrój w plasterki, jajeczka przepiórcze ugotuj, obierz i przekrój na pół. Całość dekoracyjnie ułóż na talerzu. Udekoruj kiełkami lucerny. autor: Artur Pijanowski Dodatek gotowanego

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

barszcz: 2 buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1/2 łyżeczki cukru 1 kromka razowego chleba Czysty barszcz: 2-3 buraki 1 jabłko 1 gruby plaster selera 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 szklanki

Najprostsze menu dnia

Najprostsze menu dnia

rosołu warzywnego100 ml śmietanypół kwaśnego jabłka1 cytryna1 łyżka chrzanu z jabłkiemsólSzalotki obieramy i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami. Buraka i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do szalotek i grzybów. Lekko solimy i podlewamy białym winem, zagotowujemy. Wlewamy rosół i gotujemy

Kremowe zupy - solidne i pyszne

Kremowe zupy - solidne i pyszne

buraki i jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy warzywa

Osładzamy sobie jesień

Osładzamy sobie jesień

oczyszczamy z błon i obsmażamy z obu stron na oliwie. Następnie wkładamy na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C, odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy (większe kroimy na kawałki), przesmażamy na oliwie, dodajemy ocet i cukier, i smażymy, aż buraki

Niedzielny obiad z chrzanem

buraków sok z 2 cytryn 1/2 l śmietanki 30% 3 łyżki startego chrzanu sól pieprz Nieobrane buraczki gotujemy na półtwardo. Studzimy, kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy śmietankę z chrzanem, doprawiając solą i pieprzem. Mieszamy buraki z chrzanową śmietanką, przekładamy do

5 przepisów z pomarańczami. Właśnie teraz są najsmaczniejsze!

łyżeczka wody pomarańczowej  Sposób przygotowaniaRobimy ciasto: pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy w malakserze, dodając żółtka i miód. Wsypujemy sól i migdały, wlewamy likier

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

jarzynowy zalewając marchewkę, por, pietruszkę, opieczoną na ogniu cebulę, czosnek, seler zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu i gotować około godziny. Buraki umyć, odkroić ogonki, pokroić na ćwiartki. Z ugotowanego bulionu wyjąć jarzyny, dodać buraki i lekko gotować nie

Pomysłowe dania na Sylwestra

(takich jak na suflety). Wkładamy kawałeczki dymki i po dwie krewetki. Przykrywamy miseczki plastikową folią, wstawiamy do płaskiego rondla, wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie (15-20 minut). Wkładamy do lodówki na noc.Zamiast

Zupy jak u mamy

garnka i zalej 2 litrami gorącej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj kostki bulionu warzywnego, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, przy lekko uchylonej pokrywce około 15 minut. Dodaj przecier i sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i sokiem cytrynowym. Gotuj jeszcze 5-7 minut, a

Kolorowe menu dnia dla dodania sił

dymki6 łyżek (90 ml) śmietany 30-36 proc.sólpieprzCebule, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebulę, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj

Zimowe przetwory

, podlewamy 75 ml zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraki puszczą sok, zwiększamy ogień i pozwalamy konfiturze lekko bulgotać. Cytryny sparzamy i obieramy ze skórki (grubo - tak aby w odkrojonej skórce znalazła się też biała błonka). Kroimy skórkę w grube paski, a obrane cytryny w ćwiartki

Świąteczne standardy

Na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez sałatki jarzynowej. Jeśli chcesz ją urozmaicić, możesz dodać do niej na przykład ugotowanego buraka, fasolę konserwową lub kukurydzę.Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1/2 niedużego selera 4 ogórki kiszone lub

"Karolina na detoksie" - książka nie tylko dla odchudzających się

rukoli (ok. 250 g) burak 50 g kiełków rzodkiewki lub brokułu łyżka oliwy łyżeczka czarnuszki (więcej o niej przeczytacie w rozdziale o unikalnych produktach) pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie) sól kamienna lub morska dressing: 2 łyżki octu jabłkowego łyżka miodu lub syropu z

Superfoods - 10 hitów kulinarnych 2013 roku

toksycznych związków w ciele. Bataty, podobnie jak ziemniaki - mają wysoki indeks glikemiczny (gotowane aż 95), dlatego warto je jeść raz na jakiś czas. Nie wiesz, jak przyrządzić bataty? Możesz wykorzystać przepis Brzezińskich na bataty z guacamole . Taka przekąska jest idealna po treningu . - Danie to ma

Spis treści, Palce lizać: Nr 6, 10 stycznia 2011

Przepis tygodnia: Lasagne PauliFelieton: kakao klasyczne czy błyskawiczne?Supermarket: co nowego na półkach?Szybkie danie: wspaniałe ryby z pieca i z patelniTanie danie: z szacunkiem do burakaGotuj z dziećmi: przekąski na bal przebierańcówSzef kuchni: Theofilos VafidisPomysł na kuchnie: nad blatem r

Pęczak nie pęka

małe buraki, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 gałązki rozmarynu, skórka z 1/2 cytryny, skórka z 1 pomarańczy, gruba sól morska, pieprzPęczak dokładnie wypłukać. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wsypać kaszę, dodać masło i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Garnek

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

zlepiły. Gdy zamarzną, można je włożyć do woreczków. Do garnka wrzucamy je wprost z torebki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Mrożenie nie wadzi również masie makowej i bazie do kisielu żurawinowego. Grudniowy weekend warto też?wykorzystać na pieczenie choinkowych pierniczków. Składniki 1/2

Przepisy z warsztatów kulinarnych Brita

, aby nie przypalić czosnku. Całość zalej wodą lub delikatnym bulionem i zagotuj. Następnie dodaj czerwoną soczewicę i pastę pomidorową. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Dopraw dahl sokiem z limonki, solą, czarnym pieprzem i cynamonem. Przed podaniem udekoruj drobno posiekaną kolendrą. Pasta z

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

, pietruszkę, seler i cebulę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej zimną wodą, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj godzinę na wolnym ogniu. Jeśli używasz gotowej mieszanki warzyw Fit&Easy - wrzuć ją po prostu do wywaru. Jeśli nie - zetrzyj buraka na tarce, kapustę posiekaj i wrzuć je do

Ulubiona domowa zupa. 10 tradycyjnych przepisów

). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat

Palce Lizać, nr 71, 15. maja

Przyznaję się bez bicia - pojechałam na sesję Slow Food dla "Palce Lizać", gotowałam dania na podstawie przepisów i WSZYSTKIEGO spróbowałam. I nie potrafię wybrać tego, które jest najlepsze. Czy to będą szparagi - w dwóch wersjach, z aksamitnym sosem lub zapiekane z jajkiem, aromatyczne

Miód. Na zdrowie

Zła wiadomość jest taka, że gotowanie niweluje zdrowotne właściwości miodu. Podgrzewanie powyżej 50 st. C zabija drogocenne składniki, które wprawdzie stanowią zaledwie 2 proc. miodowego składu, ale potrafią zauważalnie tłuc bakterie i wirusy, obniżać ciśnienie, wspomagać wątrobę, poprawiać

Regulacja ostrości - przepisy z chrzanem

łyżki startego  chrzanu sól, pieprz   Sposób przygotowania Buraczki gotujemy w łupinach, aż będą al dente. Studzimy, kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy śmietankę z chrzanem, doprawiając solą i pieprzem. Mieszamy buraki z chrzanową śmietanką, przekładamy

Menu ukraińskie z trochę inną mizerią

Po dodaniu buraków, staraj się nie gotować barszczu zbyt długo, gdyż może zacząć tracić swój piękny kolor. Pamiętaj, aby sok z cytryny dodać, kiedy wszystkie składniki będą już ugotowane, inaczej pozostaną twarde.Barszcz ukraiński 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1 cebula

Magda Gessler przedstawia: buraczki na dwa sposoby

Dla pani Magdy Gessler burak ma smak polskiej ziemi. - Zawiera w sobie słodycz, gorycz, pewną niesamowitość barwy, krwistość i sprężystość - wylicza jednym tchem. - Jak widzę buraka, to się po prostu cieszę - dodaje. Magda Gessler autorka przepisów nazywana polską Marthą Stewart, zajmuje

Czas na grzyby. Efektowne przepisy od szefa kuchni

. Gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na ręczniku papierowym. Mieszamy sałaty, wykładamy na talerze i polewamy limonkowym winegretem. Na każdej porcji układamy usmażone boczniaki i jajko, posypujemy pokruszonym kozim serem.Składniki 1,2 kg pietruszki 1 mała

Pisanki z natury

składników (oprócz buraka) zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 łyżki octu i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Buraka zalewamy wrzątkiem, dodajemy ocet i już nie gotujemy, aby nie stracił koloru. Gotowe barwniki odcedzamy do dużych słoików. 1. Przecedzony barwnik wlewamy z powrotem

Zupy łatwe i sycące

. pół godziny). Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w plastry. Następnie zalej 1 litrem wrzącej wody, podgrzej (nie gotuj) i odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby, sok z połówki cytryny, kilka

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię).Źródło: Miesięcznik KuchniaJakub Kuroń gotuje z

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy

Tessa Capponi-Borawska: kolacja na tarasie

łyżki oliwy sok z 1 limonki 3 czubate łyżeczki pasty wasabi sól   Sposób przygotowania Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Imbir, trawę cytrynową i cebulę podduszamy na oliwie, dodajemy grubo pokrojone buraki. Zalewamy wodą, tak aby je pokryła

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

pokrojony w kostkę boczek i przesmażaj przez 6 minut. Włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będa miękkie (około 15-20 minut). Dodaj śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem.Składniki 2 kacze piersi 6 łyżek sosu sojowego 2 ząbki czosnku kawałek 

Nie masz kasy? Ugotuj zupę

miękkości. Dodaj pokrojoną kapustę i przyprawy. Gotuj dalej, a gdy kapusta będzie zupełnie miękka, wrzuć do zupy buraki, pokrojone w paski grzyby oraz fasolę. Dodaj keczup i śmietanę roztartą z mąką, chwilę pogotuj, a na koniec przypraw do smaku.Składniki 60 dag grzybów (borowików, maślaków

Slow food - na wiosenną sjestę

4 duże pajdy prawdziwego wiejskiego chleba np. Agnieszki Gajdy 2 podłużne buraki   1 mały mały pęczek drobnych listków botwinki 100 g białego sera, np. od S. Ziembińskiego 1 garść orzechów laskowych 1 ząbek czosnku olej rzepakowy tłoczony na zimno np. z Góry św. Wawrzyńca sól pieprz 

Kandydaci w plebiscycie Kucharz - Odkrycie Roku 2013

kuchni. Z Wysp trafił do Holandii. W Amsterdamie gotował w legendarnym hotelu Sofitel The?Grand, poźniej w Fashion Hotel na stanowisku chef de partie. Po powrocie do Polski był zastępcą szefa kuchni we wrocławskiej restauracji Mosaiq. Bistro Dinette współtworzył od początku. Stawia na prostą kuchnię i

Pomysł na lekki i niskokaloryczny obiad

. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroić w kostkę, por, kapustę i cebulę grubo poszatkować. Fasolę gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z

Dieta South Beach - odchudzanie w stylu południowych plaż

się przejściowe efekty niepożądane tj., ból głowy, rozdrażnienie, zmęczenie. W tym okresie możemy stracić nawet do 6 kg. Zalecane produkty w tej fazie to: Chude mięsa bez skóry (najlepiej gotowane lub pieczone), owoce morza, orzechy (do 20 sztuk na dobę), sery bez tłuszczu lub w wersji light ( np

Szybka i rozgrzewająca. Zupa krem

i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracjiMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę

Chrzan - wielkanocny "gwóźdź programu"

ząbki czosnku 1/2 marchewki 1/4 pora 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc. majeranek sól pieprz jajka na twardo Kiełbasę ponakłuwaj, przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Odcedź, wywar

Jakie warzywa jeść zimą?

Przecier pomidorowy Warzywa surowe czy gotowane - jakie jeść? Warto wzbogacić swoje menu o przecier pomidorowy, który poza sezonem jest lepszą opcją niż surowe pomidory. Przecier może nie zawiera dużo witaminy C, ale na pewno jest najlepszym źródłem likopenu - silnego

Allejaja

. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając pozostałą herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała. Jajka przepiórcze w buraczkach (dla 6 osób) 1,5 kg niedużych buraków 1 szklanka octu winnego 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

odżywcze. Te ostatnie są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego brokuły spożywajmy surowe lub po krótkim obgotowaniu.Popularny ostatnio sok z buraków, ale i buraki poddane obróbce cieplnej, mają naprawdę korzystne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim zawierają likopen, który stymuluje krążenie

Jesienne zupy

w kostkę. Cebulki obierz i pokrój w plasterki. Nitki szafranu zalej 1/3 szklanki ciepłego bulionu.W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj cebulę i marchewkę i przesmażaj ok. 5 minut. Dodaj cukier, szafran z bulionem, wlej 2/3 bulionu. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż

Juice bar. Zrób sobie sok

zaczynam sokowe oczyszczanie, wybiła mi ten pomysł z głowy, mówiąc, że jak większość restrykcyjnych diet może ono mieć niekorzystny wpływ na organizm.Rozsądna dieta powinna jednak zawierać co najmniej pięć porcji surowych warzyw i owoców. A podczas gotowania tracą one dużo witamin, minerałów i enzymów. Tu

Koktajl na zdrowie!

pesto.200 g dowolnych kiełków100 g koziego sera (twarogowego)Sos malinowy:200 g świeżych lub mrożonych malinsok z 1 cytrynyPrzygotowujemy sos. Maliny i sok cytrynowy gotujemy przez 20 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu odparował.Gęsty sos przecieramy przez drobne sito. Kiełki płuczemy i osuszamy

Blogerzy polecają: rozgrzewające jesienne zupy

garnku. Wrzucamy do nich buraki i botwinę i zalewamy gorącą wodą tak, by zakryła zawartość garnka. Dokładamy gałązki ziół, wlewamy sos sojowy i ocet i gotujemyburaki zmiękną.Z zupy wyjmujemy zioła. Odkładamy do miseczki 1-2 chochle buraków i botwiny, a resztę miksujemy na krem. Dorzucamy odłożone

Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących

Choć nikt już tego nie pamięta, podejrzewa się, że rosół pierwotnie powstał w efekcie długotrwałego gotowania mięsa, które w dawnych czasach konserwowano w dużej ilości soli. Taki wywar zwano "rozsół" (czyli "rozsol"), skąd powstała dzisiejsza nazwa tej najpopularniejszej z

Warzywa al dente

sprzedawcą, kiedy decyduje o wyborze warzyw za mnie. Wymuszam samoobsługę, bo potrzebuję, aby buraki miały tę samą wielkość, ogórki były jasnozielone i chropowate, a pomidory twarde i zielonkawe. Fasolkę szparagową kupuję na garście, cebulę na sztuki. Kilogram to dla mnie abstrakcyjna miara, muszę policzyć

Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

(dla 4 osób)   Składniki 3 ugotowane  buraki 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon) 2 łyżki soli morskiej 1 pęczek  oregano skórka otarta z 1  cytryny   Sposób przygotowania Ugotowane, obrane buraki kro-imy w centymetrową kostkę, posypujemy

Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

By barszcz był bardziej aromatyczny, dodaj do niego kilka suszonych grzybów i czosnek.Smak wzbogacą również przyprawy: cukier, majeranek, sól, pieprz.By barszcz zachował piękny kolor, nie mozesz go długo gotować (im dłużej będziesz go gotować, tym bardziej zbrunatnieje).Najpierw ugotuj wywar z

Kiełki zdrowia perełki

cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 roztarty ząbek czosnku sok z 1/2  cytryny   Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości

Bez glutenu zdrowiej

Od wielu lat nie jem mięsa. Zdecydowałam się na dietę roślinną i bezglutenową. Wiele osób pyta, co jem? Czy tylko sałatę? Sałatę czasem. Wolę buraki, selera, paprykę, bakłażana, ziemniaki, ogórki, cebulę, czosnek, mangold, pak choi, mizunę, rabarbar, kapustę, fenkuł, szpinak, roszponkę, pomidory

Wigilia? Tylko u Mamy!

, przecedź do innego garnka. Suszone grzybki namocz i ugotuj, a wywar, w którym się gotowały, przecedź i połącz z bulionem rybnym. Wlej tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuść masło, uduś na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki. Dodaj do zupy, a masło, w którym się dusiły, oprósz mąką

Sałatki do grilla

olejusól, pieprzObrane buraki pokrój w kostkę, cebule drobno posiekaj. Pokrój kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij). Fasolkę osącz z zalewy. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj.Rada

Czterokolorowe kopytka

buraczków, można je zamrozić i wykorzystać do sałatek albo zup-kremów.Pomarańczowy - pieczona/gotowana do miękkości marchewka + kurkuma, z marchewką postępujemy tak jak z burakiem. Na 1/4 porcji wystarczy jedna + łyżeczka kurkumy, na całość około 3 sztuki + około dwie łyżeczki kurkumy. W sezonie można

Królewskie menu na środek tygodnia

Niedoceniane buraki ze śliwkami i kozim serem. To połączenie dla amatorów wyrazistych smaków. Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera 12 małych buraków 75 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone) 1 czerwona cebula (12 dag) 25 dag młodego szpinaku po 1/2 szklanki białego octu winnego i oleju 1/4

Chorwacja w Unii Europejskiej i na talerzu

gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu. Siekamy czosnek i przesmażamy razem z surowym ryżem na oliwie przez około 5 min. Odcedzamy wywar z ryby i zalewamy nim ryż. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Rybę czyścimy z ości, kroimy i dodajemy do zupy (cytrynę, seler i natkę wyrzucamy). Zupę podajemy posypaną

Kuchnia dla aktywnych - dania i napoje, które dodają mocy

sklepowej półki.Domowy izotonikWoda mineralna niegazowanaSólLimonkiMiód naturalnySok z limonki wyciskamy przy użyciu wyciskarki marki BOSCH, wszystkie składniki łączymyze sobą.Coraz częściej doceniamy smak i właściwości zdrowotne buraków - nareszcie! Doskonale smakują w połączeniu z kozim serem.Ser kozi na

Jesienne menu w restauracji Akademia

 Marynata do łososia: 0,5 kg cukru 0,5 kg soli 2 pomarańcze 1 cytryna ok. 50 ml wódki  Puree z buraków: 1 kg buraków 50 ml balsamico 50 g masła cukier i sól sok z połowy cytryny tymianek oliwa  Marynata do łososia:Łososia marynujemy 20 minut w wódce. W tym

Menu dnia z solidnym schabowym

się bulionu warzywnego, rosołu lub wody włóż włoszczyznę (bez kapusty) i cebulę. Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj ziemniaki, kapustę i masło (lub olej). Po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone jabłko. Gdy i te składniki będą miękkie dopraw

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Robimy barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

(dla 4 osób)   Składniki 4 średnie buraki oliwa 100 g dojrzewającego koziego sera sól morska i pieprz do smaku czerwony ocet winny 2 łyżki pestek dyni   Sposób przygotowania Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną

Zostać witarianinem. Warto?

po surowym jedzeniu tracą kilogramy, czują się młodziej i zdrowiej niż podczas spożywania tradycyjnych gotowanych posiłków. Najwytrwalszym zwolennikiem surowej diety jest Sting. Podobno od lat w jego domu nie gotuje się warzyw ani owoców, nie kupuje gotowej żywności. Konserwy, sosy, soki i mleko w

Warzywa dobrze nadziane

400 g soczewicy brązowejcebulajajkosólpieprz4 duże ziemniaki sałatkowe4 pomidory3 ząbki czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowegozioła prowansalskieolej do smażeniaSoczewicę gotujemy, studzimy, rozgniatamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy z soczewicą, dodajemy jajko, sól i pieprz

Święta "first" czy "last minute"?

gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente.Z cukru robimy karmel, dodajemy buraki, dolewamy ocet  i gotujemy, aż powstanie syrop. Następnie dodajemy masło. Gdy sos zgęstnieje dodajemy makaron. Tak przygotowany makaron z sosem układamy na talerzu i dekorujemy kilkoma

Przy świątecznym stole

laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu 1-1,5 godz. Dodaj wino i sok cytryny. Buraki obierz, pokrój w 0,5-cm plastry i przełóż do wolno gotującego się wywaru. Barszcz gotuj na małym ogniu jeszcze 6-7 min, przykryj i odstawić na 5 godz. Następnie przecedź

W październiku czas na...

czosnkiem podsmaż na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem. Po chwili wlej białe wino, a następnie bulion oraz sok pomarańczowy. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą, białym pieprzem, kardamonem, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksuj i przecedź przez

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

CASUNZEI ALL' AMPEZZANA (Dla 4 osób)   Ciasto: 40 dag mąki (oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy) sól 3 jajka letnia woda   Nadzienie: 75 dag gotowanych buraków 8 dag masła 10 dag sera ricotta 2 jajka sól, pieprz bułka tarta   Sos: 10 dag masła 3

Kwietniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Omlet biszkoptowy zrobiły Ola Szwarc i Zosia Różycka (autorka naszej rysunkowej rubryki).Zamiast czekoladowego brownie - słodkie brownie na białej czekoladzie"Spaghetti" z cukinii i marchewki, ?pierogi? z burakami, ?sernik? bez pieczenia. Przepisami na te witariańskie potrawy dzieli się

Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

zupy będzie inny) 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody   Sposób przygotowania Buraki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka z pokrojonymi czosnkiem, imbirem, kolendrą i zalewamy wodą. Gotujemy 30 minut, następnie przecedzamy wywar do nowego garnka. Buraki

Święta na lekko

eleganckich filiżankach lub bulionówkach. Inny sposób - podaj barszczyk z kawałkami buraków zamiast uszek (no dobrze, jedno nie zawadzi). Pamiętaj, by barszczyk odpowiednio doprawić solą, pieprzem, ziołami. Aromatu barszczykowi dodadzą też suszone grzyby. KAPUSTA - cebulkę do kapusty zeszklij na małej

100g cykorii to tylko 17 kcal!

oliwie smażymy fenkuły, cebulę i nasionka kopru włoskiego przez 6-7 minut. Dodajemy białe kiełbaski pokrojone na kawałki, smażymy 4-5 minut, aż się przyrumienią. Wlewamy wino i przecier, dodajemy pomidory, przyprawiamy, gotujemy 3-5 minut.* Dodajemy radicchio , dusimy 2-3 minuty, aż zmięknie

Kolorowe sałatki z buraczkami

Składniki 25 dag piersi kurczaka 15 dag parmezanu po kilka listków 3 rodzajów sałaty 1 czerwona cykoria 1 nieduży burak ćwikłowy 1 łyżka musztardy 80 ml oliwy 1 gałązka koperku 200 ml oleju sól, pieprz papryka czosnek  Sposób przygotowaniaZrób marynatę z 2

Wytrawna Wielkanoc

ml żuru80 ml śmietany 12 proc.50 g suszonych grzybówsólpieprzjajko ugotowane na twardo 400 g białej kiełbasy zalej bulionem, dodaj kości wędzone, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotuj ok. 30 min. Zdejmij z ognia i ostudź.Wyjmij z wywaru kiełbasę, pokrój ją na plasterki

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

glikemiczny (powyżej 60) 60: banany dojrzałe, kakao słodzone, kasza manna, lody słodzone cukrem, majonez, melon, miód, mleko tłuste, morele z puszki, owsianka gotowana, pizza, ryż jaśminowy, długoziarnisty, ananas z puszki, buraki gotowane, chleb pełnoziarnisty, 65: dżem z cukrem, kukurydza, batoniki

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

podgrzać): na 1/4 porcji około 40-50g a na cała porcję około 100g. Czerwony - pieczony w foli przez 1.5 h burak po obraniu ze skórki (należy zmiksowć lub przecisnąć przez praskę (używamy rękawic!): na 1/4 porcji jeden ale niewielki a na całość ciasta niewielkie 3 buraczki. Pomarańczowy - pieczona/gotowana

Regionalne smaki w nowej odsłonie - cz. 2

Zespół Szkół Gastronomicznyczno-Spożywczych w Olsztynie. Nauczyciel: Jolanta Urbanek, autorzy: Michał Kozłowski, Piotr KłosowskiRolada z buraka i sera korycińskiego4 porcje3 buraki150 g sera korycińskiego z czarnuszką2 łyżki śmietany 18 proc.świeży tymianekświeża rukolasólpieprz100 ml octu

Barszcz z uszkami

buraki w słoju już się zakisiły, weź się za gotowanie barszczu. Przedtem, najlepiej wieczorem poprzedniego dnia, wypłucz grzyby i zalej wodą, tak by były całkiem przykryte i odstaw. Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie i odcedź na sitku (wywaru nie wylewaj). A w czasie, gdy się gotują, umyj i

Jabłka contra frytki

Ananas 59 Arbuz 75 Banan 59 Banan dojrzały 72 Baton Mars 65 Biszkopt 46 Brzoskwinie 29 Buraki 65 Cebula 15 Chipsy 90 Chleb - Pieczywo francuskie 95 Chleb biały 95 Chleb pełnoziarnisty żytni 58 Chleb pszenny 85 Chleb pumpernikiel 40 Chleb żytni na zakwasie 55

Pisanka

przez gotowanie jajka w wywarze barwnym, dawniej uzyskiwanym wyłącznie ze składników naturalnych. Używano roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów: brązowy (rudy): łupiny cebuli czarny: kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego żółtozłocisty: kora młodej jabłoni lub kwiat nagietka fioletowy

Cukier buraczany

jest zagęszczenie soku rzadkiego do stanu przesycenia cukrem poprzez wyparki. Po zagęszczeniu w wyparce otrzymujemy sok gęsty który nie jest jeszcze nasyconym roztworem cukru. Następnie trafia do warnika, w którym następuje gotowanie soku gęstego. Po gotowaniu otrzymujemy mieszaninę kryształów cukru i syropu

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.