gotowanie na parze czas

materiały prasowe

Nowość od Bonduelle - Zielony Groszek "Gotowane na parze"

Nowość od Bonduelle - Zielony Groszek "Gotowane na parze"

Gotowanie na parze to według dietetyków i specjalistów do spraw żywienia najzdrowsza metoda przyrządzania posiłków. Jednak nie każdy z nas ma czas i sprzęt odpowiedni do przygotowywania ich w ten sposób. Naprzeciw oczekiwaniom konsumentów wychodzi marka Bonduelle, która rozszerza swoją linię "Gotowane na parze" o nowy produkt - zielony groszek - jedyny taki na rynku.

Rewolucyjna innowacja od Bonduelle: warzywa "Gotowane na parze"

Warzywa to podstawa zdrowej diety. Niestety rzadko mamy czas na pracochłonne gotowanie. Tej jesieni Bonduelle proponuje nam innowacyjne rozwiązanie, by dostarczyć jeszcze więcej witamin, minerałów, smaku i aromatu. Marka, znana z najwyższej jakości produktów warzywnych, wprowadza nową linię warzyw w puszce "Gotowane na parze".

Para w ruch

Gotowanie na parze tylko dla osób na diecie? Nieprawda. Parowane produkty nie tylko zachowują swoje wartości odżywcze, ale również lepiej wyglądają i smakują, a ich przygotowanie zajmie nam o wiele mniej czasu.

Para w ruch

Para w ruch

sposób oszczędzamy czas. Podczas gotowania na parze produkty zostają poddane wyższej temperaturze, niż podczas gotowania w wodzie, co sprawia, że czas przygotowania posiłku znacznie się skraca. Gotowana potrawa nie ma kontaktu z gotującą się cieczą, zachowuje więc konsystencję, smak i kolor, a przede

Para znowu modna

pary w czasie gotowania. Dwa wieki później, w latach '50, Francuzi wprowadzili na rynek słynne szybkowary, które natychmiast stały się symbolem nowoczesnej kuchni. Pierwsze elektryczne piekarniki parowe pojawiły się dopiero na początku lat '80 XX wieku. Firma Electrolux jako pierwsza w latach 90tych

Para znowu modna

pary w czasie gotowania. Dwa wieki później, w latach '50, Francuzi wprowadzili na rynek słynne szybkowary, które natychmiast stały się symbolem nowoczesnej kuchni. Pierwsze elektryczne piekarniki parowe pojawiły się dopiero na początku lat '80 XX wieku. Firma Electrolux jako pierwsza w latach 90tych

Thermomix - premiera nowej wersji urządzenia

Thermomix - premiera nowej wersji urządzenia

Thermomix łączy funkcje kilkunastu urządzeń - może mieszać, miksować, mleć i siekać, gotować, gotować na parze, ważyć, rozpuszczać, wyrabiać ciasto, ubijać, blendować i emulgować. Jego nowa wersja została wyposażona w ekran dotykowy i jedno pokrętło, które umożliwia intuicyjną obsługę urządzenia

Philips Multicooker - cała kuchnia w jednym urządzeniu

Philips Multicooker - cała kuchnia w jednym urządzeniu

dodatkowych naczyń, zastępuje parowar i piekarnik, można w nim smażyć i gotować. Przyrządzanie potraw jest proste, ponieważ gotują się automatycznie. Multicooker ma moc 980 W, 22 ustawienia temperatury (od 40 o C do 180 o C) i 12 programów do gotowania, smażenia, podgrzewania, gotowania na parze i pieczenia

Garnki do zadań specjalnych

Garnki do zadań specjalnych

Zestaw do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej, 399, 90 zł, TupperwareW zestawie szklane kubeczki, w których można przygotować musy i desery, dwustronna taca umożliwia duszenie i przygotowywanie potraw na parze, 649, 99 zł, TefalW trzech komorach w tym samym czasie można przygotować osobne

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

wkładkę do gotowania na parze i wlewamy wodę do połowy jej wysokości. Kiedy woda zawrze, stawiamy na wkładce półmisek z rybą przykryty luźno folią. W przykrytym woku gotujemy wodę 10-15 min, aż ryba będzie przezroczysta i zacznie się rozwarstwiać. W tym czasie w drugim woku lub na dużej patelni o

Święta na lekko

Święta na lekko

do wrzątku lub odgrzej w mikrofalówce lub na parze. RYBY - zamiast panierować i smażyć ryby na tłuszczu, przygotuj rybę na parze, upiecz w piekarniku w rękawie foliowym lub zgrilluj. Zobacz przepis na Halibuta gotowanego na parze oraz Dorsza duszonego na parze z warzywami Jeśli nie

Gotowanie na parze dla wymagających

Gotowanie na parze dla wymagających

gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy je oliwą i podajemy z resztą kiełków. Czas przygotowania: 10-12 minut (dla 4 osób)   Składniki 550 g  wołowiny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1

Włoskie smaki na święta

Włoskie smaki na święta

filecików anchois w oliwie sól Sposób przygotowania: Gotujemy filety łososia na parze przez 8-10 minut ( bez wcześniejszego solenia). W tym czasie przygotowujemy pesto. Do miksera wkładamy opłukaną i wysuszoną rukolę, orzeszki piniowe, kapary i anchois. Miksujemy, dolewając powoli oliwę, aż do uzyskania

Cukinia pełna smaku

Cukinia pełna smaku

: 300 ml wywaru rybnego 200 ml wytrawnego białego wina 100 ml śmietany kremówki kilka nitek szafranu sól pieprz cytryna 30 g masła Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku

Samsung wyposażył szkołę gotowania Little Chef

Samsung wyposażył szkołę gotowania Little Chef

różne potrawy. Nawet jeśli będzie to ryba i ciasto zapachy potraw nie będą się przenikać.  Można też jedno danie piec, a drugie gotować na parze w tym samym czasie i w tym samym piekarniku (Steam Twin). W szkole Little Chef są nie tylko piekarniki, ale też lodówka Food ShowCase - nowy

Pełnia smaku

Pełnia smaku

lub bambusowy koszyczek do nakładania na garnki - gotując na parze, przestrzegaj kilku zasad:1. Wlewaj do garnka tyle wody, żeby od nakładki dzieliło ją 2-2,5 cm.2. Nakładki z produktami ustawiaj na garnku, gdy woda się zagotuje i wydziela się para. Od tego momentu liczy się czas gotowania.3. W

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w mieszance soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki mielonej. Zalać mlekiem i odstawić na 15-30 minut - mleko sprawi, że piersi po usmażeniu nie będą wysuszone. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Brokuły ugotować na parze - ja

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Multicookera jest aż 10 programów, z pomocą których każdy może przygotować nawet trzydaniowy obiad: od zupy, poprzez sycący gulasz aż po delikatny sernik czy aromatyczny kompot: - Gotowanie na parze - pozwala na obróbkę termiczną produktu przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Tryb

Domowe makarony

Domowe makarony

gotować na parze. Faktycznie, tak przygotowane kopytka są wyśmienite. Makaron 6 jajek 60 dag mąki pszennej, najlepiej tipo 00 sól Mąkę wysyp na stolnicę lub do dużej miski, w środku zrób dołek do którego wlej roztrzepane z solą jajka. Do wewnątrz dołka zagarniaj mąkę i zagniataj ciasto. Po zagnieceniu

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

, aż będą kruche, dodać resztę masła, zamieszać. Gorącym masłem szałwiowym polać odcedzone kluski, posypać parmezanem i pieprzem. Autor: Agnieszka Kręglicka Bruschetta, gnocchi i reszta - jak to się mówi? Kluski na parze przyjemnie wchłaniają sos, z którym je podasz. Pyszne jako dodatek do dań

Wielka, gruba, pyszna dynia

Wielka, gruba, pyszna dynia

zapiekamy ok. 10 minut. Dynię gotujemy na parze, następnie miąższ dobrze rozcieramy i studzimy. Pozostawiamy na sicie do odsączenia. Pora myjemy i kroimy w cienkie paski, dusimy na oliwie kilka minut, aby zmiękł. Ser kroimy na małe kawałki, dodajemy dynię, pora, roztrzepane jajka, żółtko oraz śmietanę

Wystarczająco Dobra Pani Domu: Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?

Wystarczająco Dobra Pani Domu: Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?

z funkcją gotowania na parze wlewamy wodę i doprowadzamy do jej wrzenia. Następnie wkładamy pieczywo i szczelnie przykrywamy. Gotujemy je około dwóch minut. Podobnym sposobem jest też wykorzystanie nawilżonego piekarnika. Wstawiamy płaskie naczynie z wodą na najniższy poziom nagrzanego piekarnika, a

Totalna obsesja! Modelki chwalą się swoimi posiłkami na Instagramie! Co lubią jeść najbardziej?

Totalna obsesja! Modelki chwalą się swoimi posiłkami na Instagramie! Co lubią jeść najbardziej?

- mówi Alessandra. Do południa Brazylijka pozwala sobie na słodkości. Alessandra uwielbia zwłaszcza kolorowe makaroniki, serniki, ciasto marchewkowe i lody czekoladowe. Od czasu do czasu zamiast zdrowego obiadu (kurczak z ryżem i warzywami gotowanymi na parze) modelka pozwala sobie na pizzę z

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujcie ją w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze - wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. Możecie ją zamrażać i robić z niej przetwory. Składniki 400 g   fasolki szparagowej 50 g  masła 1 mała

Warzywa al dente

, ile ich potrzebuję na porcję. Garść fasoli jest dla jednej osoby. Myślę przepisem, wielkością garnka, blachy. Kiedy przynoszę warzywa do domu, najczęściej mam już gotową strategię. Gotowanie na parze i w kuchence mikrofalowej w małej ilości wody może uratować wartości odżywcze warzyw. ''The Journal of

Co trzeba jeść i jak często ćwiczyć, by wyglądać jak Alessandra Ambrosio?

. Do południa Brazylijka pozwala sobie na słodkości . Alessandra uwielbia serniki, ciasto marchewkowe i lody czekoladowe. Od czasu do czasu zamiast zdrowego obiadu (kurczak z ryżem i warzywami gotowanymi na parze), modelka pozwala sobie na pizzę z podwójnym serem. Na kolację Ambrosio poleca

Wszystkich Świętych w Meksyku

Dia de Muertos zaczyna się w tym samym czasie co Wszystkich Świętych, ale jest uroczystością o prekolumbijskim rodowodzie. Trwa dłużej niż chrześcijańskie święto, bo prawie tydzień. Meksykanie wybierają się na cmentarz jak na piknik, zabierając ze sobą koce, kosze wypełnione jedzeniem oraz

Wigilia przy stole

: szklanka cukru pudru sok z cytryny 50 ml rumu 2 łyżki wrzącej wody Dekoracja: kilka orzechów włoskich Rodzynki zalewamy rumem na kilka godzin. Mak płuczemy, zalewamy mlekiem wymieszanym z dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Osączamy mak na sicie, mielemy

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

4 osób)   Składniki 4 cebule 3-4 łyżki oliwy 50 ml brandy 1 łyżka mąki spora szczypta gałki muszkatołowej parę gałązek majeranku 750 ml wody   Sposób przygotowania Cebule kroimy w słupki i podsmażamy do miękkości na rozgrzanej w garnku oliwie. Wlewamy brandy i gotujemy

Banany w stylu wytrawnym

1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie - nie odcedzając - mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na

Jak gotować szparagi?

jedynie te końcóweczk i, które są naprawdę twarde.   Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.   Można także gotować

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

, aż warzywa będą miękkie. Do warzywnej mieszanki dosypać świeżą kolendrę i podawać. Wartości odżywcze 1 porcji: 207 kcal, białko 8 g, węglowodany 24 g, tłuszcz 9 g HOFFNER GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE 5 ELEM HF-9189 Rodzaj: Klasyczny Indukcja Zastosowanie: Do gotowania na parze

Jonathan Phang! - agent i kucharz

Aga Kozak: Moda i kuchnia... Czy to idzie w parze? JONATHAN PHANG: W moim przypadku łączy się idealnie. Trzydzieści jeden lat pracuję w przemyśle modowym, przez parę ostatnich zajmowałem się jednocześnie gotowaniem, prowadzeniem programów kulinarnych i odkrywaniem nowych smaków. Sprawdziłem więc

Czy gotowane warzywa tuczą bardziej? Pytamy dietetyka.

niestrawnością. Niemniej podczas gotowania warzyw warto trzymać się zasady, żeby robić to możliwie krótko i w jak najmniejszej ilości wody, a jeśli to możliwe gotować je na parze.   3. Czy w momencie gotowania warzywa tracą witaminy?   Niektóre witaminy są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

grubym dnem). Zalewamy wodą, tak by przykryła ziarna, dodajemy resztę składników. Garnek stawiamy na bardzo małym ogniu. Sekret polega na tym, że woda powinna tylko lekko wrzeć, a fasola ledwie się poruszać. Czas gotowania zależy od typu fasoli, wynosi od 2 do 4 godzin. Trzeba fasoli próbować.  

Puszka - wygodne gotowanie

. Zalewamy wrzącą wodą, tak by puszka była zakryta, i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z garnka i odstawiamy na parę minut do ostygnięcia (ew. możemy od razu zrobić w wieczku niewielkie otwory). Nie można całkowicie otworzyć puszki od razu po wyjęciu z garnka, bo wówczas kajmak

Kuchnia włoska na rozgrzewkę. Gotowana wołowina

resztę warzyw oraz zioła. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez parę godzin, dodając sól, pieprz i szczyptę cukru. Miksujemy, dodajemy oliwę oraz posiekaną ostrą paprykę. Gotujemy sos jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia i podajemy, gdy będzie zupełnie chłodny.   Salsa verde

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Brokuły i brokułowe kiełki to dobre źródło substancji o nazwie sulforafan, którą uważa się za wroga nowotworów. Aby zachowały swoje właściwości, najlepiej nie gotować ich długo, a np. przyrządzać na parze lub blanszować. 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych

Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 min w bambusowym koszyczku lub w zwykłym wkładzie do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy je oliwą i podajemy z resztą kiełków. (dla 2 osób)   Składniki 2 piersi  kaczki

Wigilijne menu dla najmłodszych

dorsz, najlepiej w postaci gotowanej lub upieczonej w ziołach. Bez obaw możecie też podać dziecku rybę przyrządzoną na parze (np. duszoną z warzywami) albo w galarecie. Pamiętajcie, aby z porcji, którą podajesz dziecku, dokładnie usunąć ości. Piero żki dla małych smakoszy (dla dziecka po 1. roku życia

Banany w zupełnie nowej odsłonie

obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut

Zaskakujące pomysły na jabłka

samą objętość cukru. Powoli zagotowujemy, co jakiś czas usuwając tworzącą się pianę (inaczej galaretka nie będzie klarowna). Wrzucamy pięciocentymetrowy kawałek skórki z cytryny i laski wanilii. Gotujemy bez przykrycia, aż galaretka zgęstnieje. Jest gotowa, gdy kropla upuszczona na zimny talerzyk nie

Menu dnia po włosku

przede wszystkim jajka i śmietana. Żadnych wymyślnych składników. Lubimy to! Semifreddo miodowe 1 jajko 4 żółtka 10 dag miodu (+ jeszcze trochę do polania) 300 ml gęstej śmietany tortowej (36-proc.) 3 dag uprażonych orzeszków ziemnych Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze

Makarony orientalne

wrzenia i gotujemy przez parę minut na dużym ogniu. W drugim garnku zagotujemy ok. 3,5 litra wody, przekładamy do niej mięso i gotujemy na mniejszym ogniu, usuwając szumowiny, by wywar był klarowny. Następnie dodajemy cebulę, imbir, cukier i sos sojowy, gotujemy przez godzinę. Dorzucamy podprażone

Makaron na zielono

łyżeczki startej skórki cytrynowej 1/4 szklanki soku z cytryny sól 2-3 łyżki posiekanych listków natki świeżo starty twardy ser do posypania (np. parmezan, oscypek)   Szparagi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i ugotuj (najlepiej na parze). Przełóż na sitko i przelej zimną wodą, a potem osącz

Spiec buraka

, tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny lub pomarańczy i piekę ok. 20 min. Większe okazy kroję na kawałki, przyprawiam i zawijam w folię. Wytwarzająca się podczas pieczenia para przyspiesza gotowanie i pozwala karmelizować się we własnym sosie. Na święta można wykroić foremką do ciastek buraczane gwiazdki i

Sprzęty kuchenne dla dbających o linię

Gotowanie na parze to najlepszy sposób na zachowanie wartości odżywczych naszych dań. Dzięki MicroMax możesz przygotować na parze zdrowe i pyszne potrawy, używając do ich przygotowanie kuchenki mikrofalowej. Wystarczy napełnić pojemnik wodą, nałożyć kolejne części, włożyć do środka to, co chcesz

Dynia na słodko - ciasta i desery

łyżki serka  mascarpone kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania Dynię gotujemy na parze, bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon. Schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną śmietanę

Wystarczająco Perfekcyjna Pani domu: sprawdzone sposoby na czystą kuchenkę

zabrudzeń, wilżone miejsce posypujemy sodą i pozostawiamy na parę minut, po czym usuwamy zabrudzenia. Aby wzmocnić właściwości czyszczące sody możemy zmieszać ją z octem w proporcji 1:1). Jeżeli czyszczenie kuchenki octem i sodą oczyszczoną nie przynosi rezultatów sięgnij po olej. Zaschnięte, tłuste

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

przygotowania Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 min ? po wystygnięciu obieramy. Szparagi - odłamujemy twardą część, miękką obieramy do 1/3 wysokości i gotujemy na parze do miękkości. Prawdziwki - suszone grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Prawdziwki świeże zalewamy

Menu dnia z makaronem z kurczakiem

1/2 szklanki cukru kilka kropli olejku waniliowego 1.5 szklanki wiórków kokosowych Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Wsyp do miseczki 18-20 dag czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię

Pomysłowe dania na Sylwestra

krewetek możemy użyć kawałeczków ugotowanej na parze białej ryby albo gotowanego mięsa kurczaka bądź 4 grzybki shiitake (bez nóżek, pokrojonych w cienkie plasterki; można je zastąpić kapeluszami prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek).duży burak3 łyżki oliwy3 łyżki soku z cytrynyłyżeczka soli

Ziemniak - może zaskoczyć!

piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i

Węgierka. Śliwka w roli głównej

, gdy z braku czasu zamiast na kruchym spodzie śliwki lądują na patelni już przy gościach, karmelizują się w maśle z cukrem i podlane strohem płoną efektownie, udając deser zamierzony.Im dłużej gotuję, tym trudniej mi wybierać, która para na talerzu będzie idealna. W głowie kłębią się przeróżne

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

krótko w piekarniku nastawionym na parowanie lub ugotuj na parze (15 minut). Podawaj z pikantnym sosem. 6 porcji, 40 minut Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na Twoim Wigilijnym stole Składniki: 1 kg  karpia 2 łyżki oliwy 1 posiekana cebula 1 pokrojona w kostkę

Menu dnia z koktajlem owocowo-czekoladowym

doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia. Różyczki brokuła i kalafiora ugotuj na parze al dente (ok. 5 minut).  Przełóż brokuły i kalafiora do przygotowanej foremki. Posyp połową sera i zalej

Łosoś w liściu

, pokrojony czosnek, sos sojowy i olej sezamowy. Gotować na małym ogniu 8-10 min. Sos powinien zgęstnieć. Przyprawić łososia solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki, tak aby można było łatwiej formować 'gołąbki'. Na liściu układać łososia. Zawinąć. W garnku do gotowania na parze ułożyć 'gołąbki

Jak tuńczyk z cielęciem Vitello tonnato

dwiema recepturami Pellegrina Artusiego oraz Ady Boni - podaję je obok. Pamiętam z dzieciństwa, jak ciotka Diamante, siostra mojego ojca, która nigdy nie lubiła tracić czasu w kuchni, wymyśliła ekspresowy sposób na vitello tonnato. Przygotowywała wszystko w szybkowarze (z tuńczykiem włącznie). Przyznam

Kroimy, gotujemy, smażymy! Program MasterChef powraca - polska premiera tylko na antenie BBC Lifestyle

prawdziwą rywalizację. Muszą przygotować potrawy w ściśle określonym czasie - a napięcie zwiększa fakt, że gośćmi, dla których gotują, są zwycięzcy i niektórzy finaliści poprzednich edycji programu MasterChef. Stawka jest wysoka, temperatura rywalizacji rośnie. Kto przygotuje najlepszy i najlepiej podany

Kompromisy wspólnego mieszkania

nie będzie sprzątał, chyba, że odwiedzi was któraś z mam i dostanie zawału serca. Najgorzej mają te pary, w których jedno jest bardziej porządnickie od drugiego. Będziecie się kłócić o bałagan, będziesz się irytować rozwalonymi na środku pokoju skarpetami, albo walającymi się po całej łazience

W święta Bożego Narodzenia możemy przytyć nawet 5 kg!

warto podmienić rybą po grecku, pieczoną w pergaminie, gotowaną na parze lub śledziami w zalewie. Mak, który gości na stole pod postacią makowca lub klusek z makiem nie należy do najlżejszych składników. Wystarczy zjeść niewielki kawałek ciasta, który i tak ma 250 kcal lub łyżkę kutii. Gdy ktoś

Nigella - (domowa) bogini wśród śmiertelników [TEAM NIGELLA]

zamiast snuć plany na temat wnucząt powinna skoncentrować się na nim. Czym Saatchi tłumaczył łzy Lawson? Wymianą argumentów. Jego zdaniem ta małżeńska sprzeczka skończyła się zanim para dotarła do domu - w zgodzie i radości."Sielanka" nie trwała jednak długo. Saatchi - podobno zanim poinformował

Pieczemy pasztet

, posypujemy warzywami mięso i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojone mięso i warzywa. Dusimy pod przekryciem, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę dusimy

Przepis z kaszą - wyniki konkursu!

(świeży lub suszony) sól pieprz do smaku Dodatki: Filet z białej ryby (u mnie dorsz) - skropiony sokiem z limonki i oprószony solą i pieprzem ugotowany na parze Surowe buraki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach (najlepiej robić to w rękawiczkach, gdyż bardzo farbują ręce). W garnku

Królewskie grillowanie

zamrażalniku przez 30 minut, aby go znieczulić przed gotowaniem. W ogon wbij dwie długie wykałaczki szaszłykowe, aby podczas gotowania się nie zwinął. Przygotuj garnek do gotowania na parze i gotuj homara przez trzy minuty na każde 500 g jego wagi. Po ugotowaniu wystudź i wyjmij mięso z ogona oraz ze szczypiec

Ryż - lekcja pierwsza

długie ziarna, ale po ugotowaniu (a gotuje się go na parze) jest kleisty. Ryż o niskiej zawartości amylozy (czyli zazwyczaj średnio- i krótkoziarnisty) jest intensywnie biały, a po ugotowaniu błyszczący i kleisty. Z kolei ryż, który zawiera dużo amylozy (czyli zazwyczaj długoziarnisty) ma bardziej

Tylko 5 składników i danie gotowe

zamykamy i układamy na grillu lub ruszcie piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy, aż kieszenie spuchną od pary, która nie będzie miała ujścia. Wtedy wyciągamy rybę z piekarnika. Podajemy w kieszonkach.   Fot. Agata Jakubowska Składniki 400 g filetu z  tuńczyka 100 ml ciemnego

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

proc. łyżka startego świeżego chrzanu 20 g masła Dorsza wyfiletować, skropić cytryną i posolić do smaku. Wstawić do koszyka i gotować na parze około 8 minut. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wrzucić umyte borowiki. Smażyć do miękkości, wlać wywar z kurczaka i gotować do momentu, aż odparuje. Dodać

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

. Roztapiamy masło w rondlu. Wrzucamy cebulę i pora, dusimy do miękkości 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy odrobinę białego wina, ziemniaki, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Miksujemy zupę na gładką masę. Dodajemy mleko i śmietanę

Yotama Ottolenghi - mariaż Wschodu z Zachodem

Yotam Ottolenghi - kucharz i autor książek kulinarnych: "Plenty" i "Plenty More", "Ottolenghi The Cookbook" oraz "Jerusalem", która właśnie trafia do polskich księgarń. Zanim pochodzący z Izraela Ottolenghi na dobre zajął się gotowaniem, pracował jako

Dorsz na trzy sposoby

solą, skrapiamy sokiem z limonki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Jogurt mieszamy z ostrą papryką i szafranem. Podgrzewamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładki sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy. Wkładamy rybę do sosu i

"Nie odpuszczam sobie nawet będąc w ciąży!" - gwiazda Victoria's Secret zdradza, jak udaje jej się utrzymać formę

śniadanie Doutzen zjada owsiankę z jogurtem naturalnym, bananem, orzechami i suszonymi owocami, które podjada też jako przekąskę w ciągu dnia. Na obiad ryba lub kurczak gotowany na parze, z brązowym ryżem i surowe warzywami. Między posiłkami Kroes stawia na owocowe smufi. Na kolację modelka preferuje

Makarony - nasza miłość. Teraz z letnimi warzywami

; śmietany 200 g sera typu roquefort 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób przygotowania Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w

Tadżyckie opowieści kuchenne

zaaranżowana. Poligamia dozwolona jest do czterech żon. Młodzi zaręczają się w wieku 18 lat, a uroczystość weselna odbywa się z reguły dwa lata później, czas na przygotowanie przyjęcia. W kulturze europejskiej, młodzi pracujący stają się bardzo szybko niezależni od rodziny i młode pary żyją "na swoim"

Przepisy rodem z Włoch, Meksyku i Grecji

mięsem albo paprykami, zawijane w kukurydziane liście i gotowane na parze. Najlepsze są tamales odsmażane na patelni następnego dnia, wtedy mocniej czuć smak kukurydzianych liści.Setki tamales i dziesiątki litrów ponczu szykuje się w Meksyku już od połowy grudnia, gdy zaczynamy świętować Posadas. Znajomi

Nowy wymiar małej czarnej - jak zaprojektować wymagające wnętrze kuchenne

FW213G001 do zabudowy oraz piekarnikiem parowym FGV213G001. Piekarnik parowy dzięki dwóm generatorom pary umożliwia nie tylko pieczenie, ale także gotowanie na parze. Dzięki zastosowanej technologii potrawy są zdrowe, delikatne oraz odpowiednio soczy-ste, a produkty nie tracą witamin i składników

Samosy, chinkali, a może wonton?

przygotowaniu mają charakterystyczną pomarszczoną strukturę. Zazwyczaj podaje się je z sosem sojowym lub sosem wykonanym z pasty chilli i octu. Jiaozi można przygotować gotując je w wodzie, na parze w bambusowym parowniku lub smażone w głębokim tłuszczu. Potrawa mimo, iż dobrze zadomowiła się w codziennej

Zbyt wysoki cholesterol? Poznaj sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu

. kasze. Kolejną kwestią jest wyeliminowanie lub zmniejszenie spożywania złych tłuszczów. Zamiast smażyć na oleju, maśle lub smalcu, pieczemy i gotujemy. Patelnia teflonowa, naczynia żaroodporne i naczynia do gotowania na parze okażą się w tym przypadku bardzo pomocne. W czasie, gdy część nawyków

Kuchnia Bangkoku. Smaki ulicy

których można kupić sałatki albo gotowane na parze bułeczki. Wychodzą sprzedawcy z koszami owoców: a w nich śmierdzące duriany, maślane owoce chlebowca, słodkie arbuzy aż lepkie od soku i kwaskowate pitaje ze skórką w kolorze fuksji. Podnoszą się żaluzje knajp z jedną salą i kuchnią na świeżym powietrzu

Boże Narodzenie dookoła świata

Przykładem skrajnie innego podejścia do Wigilii jest Japonia. Jej mieszkańcy rzadko zasiadają do stołu z całą rodziną. Młode pary wolą spędzać wigilijny wieczór w restauracjach, które na tę okazję przygotowują specjalne zestawy kolacyjne. Dużą popularnością cieszy się kuchnia francuska i

Dobrze, rybko

haka do ciasta. Formujemy je w kulę, owijamy w folię do żywności. Łososia gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy 15 minut w 180°C. Zdejmujemy skórę, dzielimy rybę widelcem na malutkie kawałki, mieszamy ze skórką z cytrusów, 4 łyżkami oliwy, jajkiem i posiekaną natką, doprawiamy solą

Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących

masła, cukier i sól. Czasami też zakwasza się kroplą soku z cytryny. W prawidłowym ugotowaniu szparagów najważniejsze jest, aby ich delikatne główki pozostały jędrne. Powinny wystawać z garnka i gotować się na parze. Jeśli nie mamy specjalnego garnka, wybierzmy po prostu ten największy. Zielone szparagi

Pampuchy-kluski na parze KONKURS

? (czas : 1 godz. 25 minut). Tuż po rozpoczęciu zagniatania ciasta, dolać równomiernie, środkiem, wzdłuż foremki, wąską strużką, olej. I niech automat wyrobi ciasto. W garnku zagotować wodę i : - w garnku do gotowania na parze założyć górę, - w innym garnku włożyć specjalną, składaną wkładkę

Galareta od święta

. Łososia gotujemy na parze lub smażymy na maśle. Szpinak oczyszczamy, myjemy i usuwamy łodygi. Potem blanszujemy, czyli na parę minut wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Kilkanaście liści blanszujemy pojedynczo, tak aby zachowały swój kształt: wyłożymy nimi ścianki formy. Odciskamy szpinak i przesmażamy go

Orzeźwienie po włosku - semifreddo

) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź. Ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z masą miodową. Napełnij foremki (lub formę), przykryj zwisającą folią. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Następnie wyjmij z

Małgorzata Łukowiak: Stukanie chochlą w gary ma sens

Tekst pochodzi z bloga zimnoblog.blogspot.com monika mimo-za napisała pod poprzednią notką: "Wiele par przeżywa silne frustracje. Dołożyli starań, aby sprawiedliwie podzielić się zadaniami i dokładnie zdefiniować zakres odpowiedzialności. A mimo to często jedno z partnerów - najczęściej jest

Jak pracę w banku zamienić na kuchnię i jak zostać specjalistką od wypieków - z Anną Olson na słodko

zbyt wiele czasu w rozgrzanej kuchni.   A.K.: To musi być ciekawe miejsce w waszym domu: ty świetnie pieczesz, twój mąż Michael jest uznanym szefem kuchni.   A.O.: W gotowaniu interesują nas kompletnie różne rzeczy, choć pracowaliśmy razem przez dziesięć lat, jeszcze zanim zostaliśmy parą

ROZEBRANA Adriana Lima jako seksowna i uwodzicielska "Superwoman" - jak udaje jej się utrzymać taką formę?

jadłospisu i jada tylko zielone warzywa, które grilluje lub gotuje na parze. Aniołek Victoria's Secret jest też fanką shake'ów proteinowych. Co sądzicie o nowej figurze modelki? Więcej zdjęć znajdziecie w naszej GALERII.

Brukselka da się lubić - 6 przepisów na zimowe potrawy

Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wczesnej wiosny, więc korzystajmy i jedzmy ją póki czas. Można ją ugotować w wodzie lub na parze, piec albo smażyć. Świetnie smakuje z masłem, gałką muszkatołową, chrupiącym boczkiem.Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu

Włoskie inspiracje

różyczki gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojone obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Dolewamy śmietankę, zagotowujemy i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurki czyścimy, myjemy, osuszamy, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę krem łączymy z kurkami i tuż przed podaniem

Adam Chrząstowski - dzieli się swoimi przepisami

sokiem z cytryny i wodą odciśniętą z chrzanu. Dodajemy żółtka, przyprawiamy, stawiamy na parze (np. nad garnkiem z gotującą się wodą) i ubijamy. Gdy zabaione dobrze zgęstnieje, dodajemy połowę chrzanu, delikatnie mieszając. Na talerzu kładziemy obrany i pokrojony w plastry ozorek, obok zabaione, na

16 klasyków kuchni włoskiej do ugotowania w tym tygodniu

kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy. Garnek do gotowania na parze z pokrywką w

Masa dla chudzielca - jak jeść?

kapusty polana olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia lub oliwą z oliwek extra virgin; szklanka soku jednodniowego marchwiowego. Mięso należy ugotować na parze lub w bulionie z warzywami (można gotować razem z piersiami z kurczaka, polecam przygotowywać kilka posiłków za jednym razem) bądź też

Książki kulinarne - nowa porcja pysznych lektur

posiłki (polecam zupę selerową z masłem jabłkowym), sałatki, kanapaki, tortille, ?dania w misce? (np. curry z kalafiora), jednogarnkowe, słodkości, przetwory (np. marynowana okra) i sosy. Niektóre przepisy uwzględniają 4 warianty dań - z sezonowymi dodatkami na każdą porę roku.   By dobrze gotować

Nowe szaty galarety

(wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) skorupkę dodajemy do bulionu. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 20 minut, przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Namaczamy żelatynę w sherry, podgrzewamy na parze, mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy do sklarowanego bulionu, studzimy. Półtoralitrową

Dieta Dukana (proteinowa)

gotowane na parze. Faza kończy się w momencie, osiągnięcia odpowiedniej wagi. 3. Faza utrwalenia wagi -czas jej trwania zależny jest od ilości zgubionych kilogramów. Na każdy stracony kilogram przypada 10 dni - gdy straciliśmy 15 kg, to faza ta powinna trwać 150 dni. Do produktów z faz poprzednich

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj, ubijając trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą, a krem zgęstnieje. Możesz podawać z bitą śmietaną lub konfiturą z wiśni. Źródło

Mięso od święta

kilka minut, wciąż mieszając, żeby nie powstały grudki, a potem dodajemy do niego czosnek w całości, wino, bulion i brandy. Gotujemy jeszcze minutę i wkładamy wszystkie przyprawy. Pozostawiamy na ogniu przez kolejnych parę minut, a następnie wlewamy do naczynia z udkami. Wkładamy potrawę na 45 minut do

Kryzys w związku? Pokonaj go!

jest autorką książki "The Best Kept Secret". Podczas pracy nad poradnikiem spotkała się z 200 parami. Na podstawie przeprowadzonych ankiet i wielogodzinnych rozmów z różnymi parami psycholog w swojej książce przekonuje, że umiejętności wspominania i przywoływania dobrych czasów to recepta na

Coś do kawy - wyniki konkursu!

gotujemy, dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy. Banany obieramy i dokładnie miksujemy. Z żółtek i 2 łyżek cukru ubijamy na parze puszysty kogel-mogel. Mieszamy z bananami i rozpuszczoną czekoladą. Kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru. Delikatnie mieszamy z

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze to rodzaj obróbki cieplnej produktu spożywczego polegającej na: Umieszczeniu go na perforowanej wkładce lub koszyczku nad gotującą się wodą, a także pod przykryciem na krótki czas. Ten sposób jest przydatny do przygotowywania delikatnych warzyw (np. brokułów), zapobiega

Gotowanie

wrzucenie produktu do wrzącej wody, umożliwia zatrzymanie składników pokarmowych w gotowanym produkcie. W dietetyce stosuje się także gotowanie na parze. Polega na gotowaniu produktów w środowisku pary wodnej poprzez umieszczenie ich w specjalnym garnku. Gotowanie na parze umożliwia zachowanie maksymalnej

Kuchcikowo - gotowanie na ekranie

Kuchcikowo – gotowanie na ekranie – program kulinarny dla dzieci nadawany na antenie TVP1 od 15 września 2007 roku do 9 sierpnia 2008 roku.W programie edukacyjnym dzieci w wieku 3-10 lat przygotowują smakowite potrawy z pomocą Cioteczki Palce Lizać, czyli pani Joanny Białobrzeskiej

Obróbka cieplna produktów żywnościowych

Obróbka cieplna (termiczna) produktów żywnościowych: gotowanie we wrzątku (w wodzie, bulionie, mleku) gotowanie na parze pieczenie smażenie pieczenie w tłuszczu głębokim duszenie blanszowanie grillowanie flambirowanie fondue gotowanie w kuchence mikrofalowej wędzenie prażenie

Piec konwekcyjno-parowy

i zapobiega utracie wilgoci przez potrawy. MożliwościPiec umożliwia następujące obróbki: gotowanie, blanszowanie, pieczenie, kombinowana obróbka termiczno-parowa, regeneracja, pieczenie z sondą, gotowanie/pieczenie niskotemperaturowe. OszczędnościPiec K-P jest urządzeniem wysokowydajnym energetycznie, pozwala

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.