grzanki z pomidorem mozzarella

Marta Gessler

Grzanki - co robić, by były złote, delikatne i pyszne?

Grzanki - co robić, by były złote, delikatne i pyszne?

Ciepłe, z roztopionym masłem, dżemem, serem, polane strużką oliwy, z pomidorem i listkiem bazylii - to kwintesencja prostego jedzenia

Menu dnia z południa Europy

Zazdrościmy im słońca, temperamentu, wina i jedzenia. Południowcy - ci to mają szczęście! Choć sami nie mamy się czego wstydzić, ich jedzenie uwielbiamy, bo jest inne i zdecydowanie bardziej odpowiednie latem. Włoskie grzanki, francuska tarta i hiszpański flan - to propozycje na dziś. Zaszalej!

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

Z kromki chleba czy kawałka bułki można zrobić coś więcej niż tylko zwykłą grzankę z patelni lub zapiekankę z serem i pieczarkami. Oto siedem apetycznych przepisów na chrupiące grzanki, zapiekanki i tosty - na słodko i słono.

Grillowane faszerowane papryki

Grillowane faszerowane papryki

łyżeczka listków oregano1 posiekany ząbek czosnkusólBułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą, rozsyp na blasze i upiecz w temperaturze 180 st. C. Zrumienione grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Połącz grzanki z mozzarellą, pomidorami, oliwkami, cebulą, listkami oregano, czosnkiem i

Ziołowe przekąski

Ziołowe przekąski

nigdy wcześniej nie chciał spróbować mozzarelli, zjadł kanapkę, mówiąc, że jest przepyszna. A masło bazyliowe, które przy okazji zrobicie, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs czy grzanek. Ice tea z miętą i grenadyną 2 torebki ulubionej herbaty (ja używam Lady Grey)2 łyżki soku z

Sprytne gotowanie

Sprytne gotowanie

pieprzem. Paski szynki podsmażamy na odrobinie oleju, gdy się trochę zrumienią, dorzucamy suszone pomidory. Następnie dodajemy do gorącej zupy. Zupę można podać z grzankami posypaną tartym serem. Ciasto na spód: 250 g mąki 150 g masła 2 łyżeczki cukru białko 2 żółtka sól Nadzienie: po 200 g mozzarelli i

Pomidorowy zawrót głowy

Pomidorowy zawrót głowy

na opakowaniu.... ale za to jaka dobra! Z masłem bazyliowym własnej roboty i oczywiście z plastrem świeżego pomidora. Prostota sama w sobie.Kanapka z pomidorami, mozzarellą i masłem bazyliowym 4 okrągłe bułki ciabatty 1 opakowanie (200 g) mozzarelli 1 duży pomidor malinowy 8 listków bazylii masło

Grzanki i tosty

Grzanki i tosty

pokrój w kostkę (osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki.Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, wstaw na suchej blasze kromki

Pomidorowa uczta smakosza

Pomidorowa uczta smakosza

wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

zjeść na śniadanie albo podać z grzankami i małymi serkami mozzarella na przekąskę. Autor: Agnieszka Kręglicka Postaw na jakość - najlepiej byłoby, gdybyś zrobił ciasto i pesto samodzielnie, ale wiemy, że może być trudno, szczególnie z tym pierwszym. Postaraj się więc kupić dobrej jakości ciasto z

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

(dla 2 osób)   Składniki 1 ciabatta 2 łyżki oliwy 1 dobra mozzarellapomidor kilka listków bazylii   Sposób przygotowania Ciabattę przecinamy wzdłuż i nacieramy oliwą. Na jednej połowie układamy plasterki mozzarelli, cienko pokrojonego pomidora oraz listki bazylii, i

Przystanek: Grecja

Przystanek: Grecja

czosnkiem. Gyros podajemy w chlebkach pita z sosem tzaziki. 4-6 porcji 1 duży bakłażan 2 średnie cukinie 2 cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa świeżego tymianku 2 jajka 300 ml oryginalnego greckiego jogurtu 400 g pomidorów z puszki w

Greckie przekąski

Greckie przekąski

zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i ewentualnie

Menu dnia dookoła Włoch

Menu dnia dookoła Włoch

Tradycyjny włoski posiłek rozpoczyna się zwykle od antipasto, czyli przystawki. W tej roli występuje często pieczywo, na przykład w formie bruschetty - grzanki, podawanej zazwyczaj z pomidorami i bazylią.Bruschetta z groszkiem, mozzarellą i listkami mięty 80 g świeżego groszku 4 listki mięty 6-9

Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski. W podstawowej wersji jest to grzanka pokropiona oliwą, potarta ząbkiem czosnku. Może mieć przeróżne wariacje: często podaje się ją z dodatkiem świeżych pomidorów i ogórków, cebuli, pesto, octu balsamicznego. Bruschetta z białą fasolą Bruschetta z

Sezon na bakłażany i cukinie

Sezon na bakłażany i cukinie

czosnkowych. 1 bakłażan 1 szalotka 1 ząbek czosnku oliwa świeża bazylia 1 dojrzały pomidor 1 opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli sól pieprz   Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym. Plastry

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

, wystarczy sok, który wycieknie z warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany groszek (połowę wcześniej miksujemy). Z chleba robimy grzanki, zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie i układamy na talerzach. Wlewamy zupę, na wierzchu każdej porcji kładziemy jajko w koszulce (ugotowane osobno w

Zagraj w pomidora

Zagraj w pomidora

pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 mała cebula po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano sól pieprz oliwki lub kapary do dekoracjiPomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (osączone pomidory z

Botwinkowe inspiracje

Botwinkowe inspiracje

. łososia). Sałatka z botwinką pęczek botwinki 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 pomidory 1 gomółka (ok. 125 g) mozzarelli 1 żółta papryka 2 łyżki zielonych oliwek albo kaparów 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 2-3 łyżki śmietany 18 proc. sok z cytryny sól pieprz Botwinkę dokładnie umyj i odsącz. Łodyżki i

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

przepisy na dania z resztek. Sposób na wykorzystanie makaronu, którego nie zużyliśmy do zupy . Makaron zapiekany z mozzarellą garść makaronu (farfalle, świderki, penne), ugotowanego (ok. 2 szklanki) 1 kula mozzarelli 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/4 cebuli, drobno

Tessa Capponi-Borawska: Renesans w kuchni włoskiej

Tessa Capponi-Borawska: Renesans w kuchni włoskiej

takich połączeń smakowych, jest Panunto, czyli grzanki z mozzarellą na słodko. W przepisie z traktatu stolnika Domenico Romoliego (który to nosił właśnie przydomek Panunto) La singolar dottrina (Szczególna wiedza), autor mówi o provatura fresca, miękkim serze z mleka bawolic. A więc użycie mozzarelli

Na ostatki - sałatki

Na ostatki - sałatki

łyżeczki musztardy Dijon 1 mały roztarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 szklanki oliwy Sałatka: 3 piersi kurczaka 2 awokado 1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa skwarki z 6 plasterków bekonu 3 pomidory pokrojone w kostkę 6-8 dag rokpola 1

Na rozgrzewkę!

Na rozgrzewkę!

soczewicy2 marchewki2 ziemniakioliwapieprzsól grzanki ewentualnie 250 g mielonej jagnięciny, wołowiny lub cielęciny do zrobienia pulpecikówSoczewicę płuczemy, marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy z 1,5 l wrzącej wody. Gotujemy pół godziny na małym ogniu. Miksujemy

Przepisy na grilla: owoce i warzywa

jeszcze 6 minut, udekoruj śmietaną. Składniki 2 czerstwe bułki kajzerki oliwa po 3/4 szklanki startej  mozzarelli i posiekanych, obranych  pomidorów 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki posiekanych czarnych  oliwek 2 łyżki posiekanej  cebuli 2 łyżki stopionego masła

Zdrowe śniadanie - Wasze propozycje

upieczony razem z awokado i mozzarella, którą polecamy wszystkim, nieuczulonym na nabiał. Tymianek posłużył do przybrania i podkreślenia smaku pomidora. Polecamy też świeżą bazylię! Dla mnie zdrowym i smacznym śniadaniem jest: - 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 0% - 1 łyżeczka wiórków

Ubieramy choinkę

kromki będą rumiane. Następnie przełóż je na drugą stronę, a patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj.Krokieciki z kurczaka50

Szybkie przepisy na sylwestra

, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy

Blogerzy polecają: zupa krem na 9 sposobów

. Podawać z grzankami. Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd »Składniki:1 kg buraków,oliwa z oliwek,2 ząbki czosnku,cebula,marchew,pietruszka,sól,pieprz,sok z 1 pomarańczy,bulion W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż. Buraczki, marchew, pietruszkę i cebulę obierz i

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

brązowym cukrem i miętą) 6/42lemoniada rabarbarowa 6/53matcha latte 10/63shake daktylowy 1/33słodka mrożona herbata (sweet ice tea) 1/29Zinger - drink z pędów młodej pszenicy 4/44 SAŁATKI, SURÓWKI bananowa 11/71cytrusowa mozzarella z pomidorami i świeżym rozmarynem 5/52cytrusowa sałatka z fetą i

Ser na ruszcie

, gorący ser. Do tego szklanka wina i łagodne popołudniowe słońce. Doświadczyłam niedawno la dolce vita, grillując z szefem kuchni Chianti Samuele Marianim. Mediolańczyk w autorskiej grzance wykorzystał swój rodzimy ser taleggio z Lombardii. I sprowokował mnie do zajęcia się tematem serów do grillowania

Kontrakt stolnika

takich połączeń smakowych, jest Panunto, czyli grzanki z mozzarellą na słodko. W przepisie z traktatu stolnika Domenico Romoliego (który to nosił właśnie przydomek Panunto) La singolar dottrina (Szczególna wiedza), autor mówi o provatura fresca, miękkim serze z mleka bawolic. A więc użycie mozzarelli

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z uduszonym

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z uduszonym

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

. Pomidora sparzamy i zdejmujemy z niego skórkę, a następnie kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy razem anchois, pomidory i czosnek, dodajemy oliwę i ocet balsamiczny ? do smaku. Mieszankę nakładamy po równo do połówek papryk. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30

Pesto

Tartaletki z pesto, pomidorem i mozzarellą Filety z okonia na koperkowym pesto Kotlety schabowe z pesto z rukoli i pistacji

Na jeden kęs

Składniki:4 pszenne tortille, 1 kulka mozzarelli,2 pomidory, 8 listków bazylii, garść oliwek (zielonych i czarnych, bez pestek), sól, pieprzNa środku każdej tortilli układamy cienkie plasterki mozzarelli i pomidora, porwane listki bazylii oraz po kilka oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, ściśle

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ŚNIADANIABajgiel z jarmużem 8/56Bajgiel z łososiem, sałatą i ogórkiem 5/18Chrupiące kanapki z gruszką i roquefortem 11/52Greckie kieski - kanapki z fetą, pomidorem i ogórkiem 9/44Hinduski omlet tikka masala 4/74Jajko sadzone na szparagach 6/53Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango 8/55Kanapki BLT

Wiosenne przepisy czytelników

jogurt oraz doprawić do smaku. Jeśli chcemy zaostrzyć nieco smak dodajemy ząbek czosnku. Chłodzić przez około 2 godziny. Podawać z dodatkiem np. grzanek z ciemnego pieczywa. Autor: lileczka_4Chcesz, by Twój przepis ukazał się w papierowym wydaniu magazynu Kuchnia? Załóż bloga i pochwal się swoimi

Dieta 1000 kalorii

łyżeczki masła (10 g)1 ogórek (50 g)koperek (5 g)DZIEŃ 5Wartość odżywczaKaloryczność: 1023 kcalBiałko: 46 gTłuszcz: 27,5 gWęglowodany: 125 gŚNIADANIE - Grzanki z mozzarellą i pomidorem (272 kcal)Składniki:2 cienkie kromki chleba Graham (60 g)1 gruby plaster mozzarelli (30 g)1 średni pomidor (130 g)1

"MasterChef" po polsku, czyli rodacy gotują na potęgę

marynowanego w occie orzechowym z mozzarellą, pomidorem i wołowiną 19-latka z Gliwic przed castingiem gotowała na próbę tylko raz. - Nie miałam tej potrawy dobrze przetrenowanej, ale nie bałam się, że coś nie wyjdzie, bo w kuchni czuję się jak ryba w wodzie - mówi Marzena. W domu gotuje dla męża i

Raclette: patelenka pełna smaku

której umieszczamy kawałki mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy śmietaną z serem. Zapiekamy, aż masa serowa się zrumieni. Podajemy z grzankami z bagietki.Składniki: 2 bagietki pokrojone w ukośne kromki 8 łyżek oleju 40 dag dojrzałego camemberta w plastrach 2 jajka roztrzepane z 5

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Kuchnia Toskanii opiera się na wykorzystaniu najprostszych, lokalnych składników: chleba, oliwy, warzyw, mięsa, ryb, serów i ziół. Centrum Florencji pełne jest knajpek i restauracji, oferujących wspaniałe jedzenie w niemniej cudownym otoczeniu. Bruschetta z pomidorami nigdzie nie smakuje tak dobrze

Najmodniejsze śniadania w stolicy. Tam zaczyna dzień Warszawa

, pomidory z mozzarellą, frankfurterki, hummus + tortilla, zielona sałata z kiełkami, bruschetta ze świeżymi pomidorami . Wszystko smakuje znakomicie, a wybór jest naprawdę spory. To miejsce niekończących się rozmów na ważne tematy. Grzegorz Łapanowski podsumowuje "Wrzenie Świata" jako miejsce

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

z kozim serem 5/7grzanki z kurczakiem 7/61grzanki z parmezanem 2/29grzanki z pastą truflową 3/53grzanki z szynką i serem 2/29guacamole 8/24kanapki szopskie - z serem feta i oliwkami 7/62kanapki włoskie - z serem mozzarella i mortadelą 7/58kanapki z jajecznicą 7/61kozie serki w sosie winogronowym 10

Zachować bazylię

, tak pięknie grający z pomidorami, ulatuje, gdy roślina schnie. Świeżo ścięte krzaczki wytrzymają w wazonie kilka dni. Jak bukietom kwiatów trzeba im codziennie zmieniać wodę i przycinać łodygi. Opadłe liście, jeśli nie są mokre, można pozbierać i trzymać w foliowym worku w najcieplejszym miejscu w

SAŁATKI, SURÓWKI

jogurtowym 7/68z mozzarellą 1/43z mulami i świeżymi ziołami 10/28z ogórka z jogurtem 11/52z orzą i fetą 9/57z papają, indykiem i cykorią 5/48z papają, pomidorami i papryką 5/50z papają i kurczakiem 5/50z papryki, cebuli i pomidorów 12/39z papryki z grzankami 7/63z pieczonych piersi kaczki w marynacie

Bakłażany

- zupaBakłażana obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidory (4 do 6 sztuk) pokrojone w kostkę, siekany czosnek i bazylię. Zalać wywarem z warzyw i zagotować.Podawać z grzankami z ciemnego chleba.Bakłażan - prosty Bakłażana pokroić ze skórką w grube plastry. Skropić oliwą

Warzywa? To brzmi pysznie!

różyczki i ułożyć w żaroodpornej płytkiej formie. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkami, wymieszać z połową sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać sosem, posypać resztą sera i zapiec. Podawać na gorąco z grzankami. Kto chce przyrządzić

Gremolata

oliwy. Upieczone buraki albo marchewki też działają w tym połączeniu. Można podać rasową przekąskę: wieżę z plastrów bakłażana przekładanych plastrami mozzarelli i przesypywanych warstwami gremolaty. Albo posypać nią grzyby podane na grzance z mascarpone. Razem z jogurtem podać do cukiniowych kotlecików

Pesto

wszystkimi filetami.Gotować na parze 10-15 minut. Niewykorzystane pesto można połączyć z białym serem i zjeść na śniadanie albo podać z grzankami i małymi serkami mozzarella na przekąskę.Camembert z czerwonym pesto 2 osoby 30 minut 2 małe serki camembertCzerwone pesto: 1/2 szklanki suszonych pomidorów w

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

tygodnie temu przywiozłem słoik miodu spod Olecka, a ostatnio - z Łagowa. Podjadam go nałogowo, w pracowni zawsze mam kilka słoików różnych miodków. Jem je łyżką, a miód o rzadkiej konsystencji zdarza mi się pić ze słoika. Sobota Śniadanie: w kawiarni zjadłem kanapki z mozzarellą i orzeszkami pinii

Suszona szynka

ekstrawaganckie z mango lub gruszką i rukolą. Taki duet w wersji mini jest świetnym jedzeniem na przyjęciach koktajlowych, na wykałaczce można też podać zawiniętą w prosciutto kulkę małej mozzarelli lub suszoną śliwkę wypełnioną serem gorgonzola. Doskonałą przekąską do wina są suche drożdżowe paluchy grissini

Szafran

do lodówki na 2 godz. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, zmiksować z tymiankiem oraz pozostawioną oliwą i delikatnie połączyć z oziębionym majonezem. Sos jest doskonały do zapiekanek warzywnych z pomidorami i bakłażanem, do wędzonych ryb, ryżu, pomidorów, ogórków, do grzanek z pszennego pieczywa