grzanki z pomidorem mozzarella

red.

Grillowane faszerowane papryki

Grillowane faszerowane papryki

Sezon grillowy w pełni. Dziś proponujemy wyśmienite danie jarskie.

Pomidorowy zawrót głowy

Już są! Świeże, pachnące i nasze - soczyste pomidory. Oprócz swoich walorów smakowych zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C oraz są odpowiednie dla osób dbających o linię: 100 g pomidorów to tylko około 20 kcal. Przygotować z nich można wiele ciekawych dań - oto kilka naszych propozycji.

Sprytne gotowanie

Gotowanie na co dzień polega na umiejętnym wykorzystaniu tego, co mamy w lodówce. No i dobrym pomyśle. Oto pięć nowych do kolekcji.

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj.Autor: Zuzanna WiciejowskaOprócz grahamek, te grzanki możesz przygotować na kawałkach focaccii lub zwykłego chleba

Grzanki i tosty

Grzanki i tosty

pokrój w kostkę (osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki.Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, wstaw na suchej blasze kromki

Menu dnia z południa Europy

Menu dnia z południa Europy

grzanki Bruschette1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki)200 g mozzarelli2 ząbki czosnku1 mała cebulapo 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oreganosólpieprzoliwki lub kapary do dekoracjiPomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

zjeść na śniadanie albo podać z grzankami i małymi serkami mozzarella na przekąskę. Autor: Agnieszka Kręglicka Postaw na jakość - najlepiej byłoby, gdybyś zrobił ciasto i pesto samodzielnie, ale wiemy, że może być trudno, szczególnie z tym pierwszym. Postaraj się więc kupić dobrej jakości ciasto z

Pomidorowa uczta smakosza

Pomidorowa uczta smakosza

wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

(dla 2 osób)   Składniki 1 ciabatta 2 łyżki oliwy 1 dobra mozzarellapomidor kilka listków bazylii   Sposób przygotowania Ciabattę przecinamy wzdłuż i nacieramy oliwą. Na jednej połowie układamy plasterki mozzarelli, cienko pokrojonego pomidora oraz listki bazylii, i

Greckie przekąski

Greckie przekąski

zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i ewentualnie

Menu dnia dookoła Włoch

Menu dnia dookoła Włoch

Tradycyjny włoski posiłek rozpoczyna się zwykle od antipasto, czyli przystawki. W tej roli występuje często pieczywo, na przykład w formie bruschetty - grzanki, podawanej zazwyczaj z pomidorami i bazylią.Bruschetta z groszkiem, mozzarellą i listkami mięty 80 g świeżego groszku 4 listki mięty 6-9

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

, wystarczy sok, który wycieknie z warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany groszek (połowę wcześniej miksujemy). Z chleba robimy grzanki, zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie i układamy na talerzach. Wlewamy zupę, na wierzchu każdej porcji kładziemy jajko w koszulce (ugotowane osobno w

Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski. W podstawowej wersji jest to grzanka pokropiona oliwą, potarta ząbkiem czosnku. Może mieć przeróżne wariacje: często podaje się ją z dodatkiem świeżych pomidorów i ogórków, cebuli, pesto, octu balsamicznego. Bruschetta z białą fasolą Bruschetta z

Zagraj w pomidora

Zagraj w pomidora

pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 mała cebula po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano sól pieprz oliwki lub kapary do dekoracjiPomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (osączone pomidory z

Tessa Capponi-Borawska: Renesans w kuchni włoskiej

Tessa Capponi-Borawska: Renesans w kuchni włoskiej

takich połączeń smakowych, jest Panunto, czyli grzanki z mozzarellą na słodko. W przepisie z traktatu stolnika Domenico Romoliego (który to nosił właśnie przydomek Panunto) La singolar dottrina (Szczególna wiedza), autor mówi o provatura fresca, miękkim serze z mleka bawolic. A więc użycie mozzarelli

Na ostatki - sałatki

Na ostatki - sałatki

łyżeczki musztardy Dijon 1 mały roztarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 szklanki oliwy Sałatka: 3 piersi kurczaka 2 awokado 1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa skwarki z 6 plasterków bekonu 3 pomidory pokrojone w kostkę 6-8 dag rokpola 1

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

przepisy na dania z resztek.Mąka, sól i woda - czyli smaczne i tanie gotowanie Sposób na wykorzystanie makaronu, którego nie zużyliśmy do zupy.Makaron zapiekany z mozzarellągarść makaronu (farfalle, świderki, penne), ugotowanego (ok. 2 szklanki) 1 kula mozzarelli 1 puszka pomidorów w kawałkach 2

Na rozgrzewkę!

Na rozgrzewkę!

soczewicy2 marchewki2 ziemniakioliwapieprzsól grzanki ewentualnie 250 g mielonej jagnięciny, wołowiny lub cielęciny do zrobienia pulpecikówSoczewicę płuczemy, marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy z 1,5 l wrzącej wody. Gotujemy pół godziny na małym ogniu. Miksujemy

Zdrowe śniadanie - Wasze propozycje

Zdrowe śniadanie - Wasze propozycje

upieczony razem z awokado i mozzarella, którą polecamy wszystkim, nieuczulonym na nabiał. Tymianek posłużył do przybrania i podkreślenia smaku pomidora. Polecamy też świeżą bazylię! Dla mnie zdrowym i smacznym śniadaniem jest: - 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 0% - 1 łyżeczka wiórków

Szybkie przepisy na sylwestra

Szybkie przepisy na sylwestra

, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy

Ubieramy choinkę

Ubieramy choinkę

kromki będą rumiane. Następnie przełóż je na drugą stronę, a patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj.Krokieciki z kurczaka50

Blogerzy polecają: zupa krem na 9 sposobów

Blogerzy polecają: zupa krem na 9 sposobów

. Podawać z grzankami. Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd »Składniki:1 kg buraków,oliwa z oliwek,2 ząbki czosnku,cebula,marchew,pietruszka,sól,pieprz,sok z 1 pomarańczy,bulion W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż. Buraczki, marchew, pietruszkę i cebulę obierz i

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

brązowym cukrem i miętą) 6/42lemoniada rabarbarowa 6/53matcha latte 10/63shake daktylowy 1/33słodka mrożona herbata (sweet ice tea) 1/29Zinger - drink z pędów młodej pszenicy 4/44 SAŁATKI, SURÓWKI bananowa 11/71cytrusowa mozzarella z pomidorami i świeżym rozmarynem 5/52cytrusowa sałatka z fetą i

Ser na ruszcie

, gorący ser. Do tego szklanka wina i łagodne popołudniowe słońce. Doświadczyłam niedawno la dolce vita, grillując z szefem kuchni Chianti Samuele Marianim. Mediolańczyk w autorskiej grzance wykorzystał swój rodzimy ser taleggio z Lombardii. I sprowokował mnie do zajęcia się tematem serów do grillowania

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

. Pomidora sparzamy i zdejmujemy z niego skórkę, a następnie kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy razem anchois, pomidory i czosnek, dodajemy oliwę i ocet balsamiczny ? do smaku. Mieszankę nakładamy po równo do połówek papryk. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30

Kontrakt stolnika

takich połączeń smakowych, jest Panunto, czyli grzanki z mozzarellą na słodko. W przepisie z traktatu stolnika Domenico Romoliego (który to nosił właśnie przydomek Panunto) La singolar dottrina (Szczególna wiedza), autor mówi o provatura fresca, miękkim serze z mleka bawolic. A więc użycie mozzarelli

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z uduszonym

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z uduszonym

Pesto

Tartaletki z pesto, pomidorem i mozzarellą Filety z okonia na koperkowym pesto Kotlety schabowe z pesto z rukoli i pistacji

Na jeden kęs

Składniki:4 pszenne tortille, 1 kulka mozzarelli,2 pomidory, 8 listków bazylii, garść oliwek (zielonych i czarnych, bez pestek), sól, pieprzNa środku każdej tortilli układamy cienkie plasterki mozzarelli i pomidora, porwane listki bazylii oraz po kilka oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, ściśle

Sezon na bakłażany i cukinie

oliwek na złoty kolor. Miękkiego bakłażana obierz ze skórki, połącz z posiekaną szalotką i rozgnieć widelcem. Masę dopraw solą i pieprzem.Na koniec dodaj drobno posiekany czosnek. Rada: zamiast dodawać czosnek, możesz podać kawior na grzankach czosnkowych.1 bakłażan1 szalotka1 ząbek

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ŚNIADANIABajgiel z jarmużem 8/56Bajgiel z łososiem, sałatą i ogórkiem 5/18Chrupiące kanapki z gruszką i roquefortem 11/52Greckie kieski - kanapki z fetą, pomidorem i ogórkiem 9/44Hinduski omlet tikka masala 4/74Jajko sadzone na szparagach 6/53Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango 8/55Kanapki BLT

Wiosenne przepisy czytelników

jogurt oraz doprawić do smaku. Jeśli chcemy zaostrzyć nieco smak dodajemy ząbek czosnku. Chłodzić przez około 2 godziny. Podawać z dodatkiem np. grzanek z ciemnego pieczywa. Autor: lileczka_4Chcesz, by Twój przepis ukazał się w papierowym wydaniu magazynu Kuchnia? Załóż bloga i pochwal się swoimi

Przepisy na grilla: owoce i warzywa

startej mozzarelli i posiekanych, obranych pomidorów 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek 2 łyżki posiekanej cebuli 2 łyżki stopionego masła 3/4 łyżeczki listków oregano 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 3 duże zielone przekrojone wzdłuż i oczyszczone z

"MasterChef" po polsku, czyli rodacy gotują na potęgę

marynowanego w occie orzechowym z mozzarellą, pomidorem i wołowiną 19-latka z Gliwic przed castingiem gotowała na próbę tylko raz. - Nie miałam tej potrawy dobrze przetrenowanej, ale nie bałam się, że coś nie wyjdzie, bo w kuchni czuję się jak ryba w wodzie - mówi Marzena. W domu gotuje dla męża i

Dieta 1000 kalorii

łyżeczki masła (10 g)1 ogórek (50 g)koperek (5 g)DZIEŃ 5Wartość odżywczaKaloryczność: 1023 kcalBiałko: 46 gTłuszcz: 27,5 gWęglowodany: 125 gŚNIADANIE - Grzanki z mozzarellą i pomidorem (272 kcal)Składniki:2 cienkie kromki chleba Graham (60 g)1 gruby plaster mozzarelli (30 g)1 średni pomidor (130 g)1

Raclette: patelenka pełna smaku

której umieszczamy kawałki mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy śmietaną z serem. Zapiekamy, aż masa serowa się zrumieni. Podajemy z grzankami z bagietki.Składniki: 2 bagietki pokrojone w ukośne kromki 8 łyżek oleju 40 dag dojrzałego camemberta w plastrach 2 jajka roztrzepane z 5

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Kuchnia Toskanii opiera się na wykorzystaniu najprostszych, lokalnych składników: chleba, oliwy, warzyw, mięsa, ryb, serów i ziół. Centrum Florencji pełne jest knajpek i restauracji, oferujących wspaniałe jedzenie w niemniej cudownym otoczeniu. Bruschetta z pomidorami nigdzie nie smakuje tak dobrze

Najmodniejsze śniadania w stolicy. Tam zaczyna dzień Warszawa

natchnienie dba także kuchnia. Za 18 zł jesz ile chcesz! Do godziny 14:00 czeka bogato zastawiony bufet,  a w nim pasta jajeczna, pomidory z mozzarellą, frankfurterki, hummus + tortilla, zielona sałata z kiełkami, bruschetta ze świeżymi pomidorami. Wszystko smakuje znakomicie, a wybór jest naprawdę

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

z kozim serem 5/7grzanki z kurczakiem 7/61grzanki z parmezanem 2/29grzanki z pastą truflową 3/53grzanki z szynką i serem 2/29guacamole 8/24kanapki szopskie - z serem feta i oliwkami 7/62kanapki włoskie - z serem mozzarella i mortadelą 7/58kanapki z jajecznicą 7/61kozie serki w sosie winogronowym 10

Zachować bazylię

, tak pięknie grający z pomidorami, ulatuje, gdy roślina schnie. Świeżo ścięte krzaczki wytrzymają w wazonie kilka dni. Jak bukietom kwiatów trzeba im codziennie zmieniać wodę i przycinać łodygi. Opadłe liście, jeśli nie są mokre, można pozbierać i trzymać w foliowym worku w najcieplejszym miejscu w

SAŁATKI, SURÓWKI

jogurtowym 7/68z mozzarellą 1/43z mulami i świeżymi ziołami 10/28z ogórka z jogurtem 11/52z orzą i fetą 9/57z papają, indykiem i cykorią 5/48z papają, pomidorami i papryką 5/50z papają i kurczakiem 5/50z papryki, cebuli i pomidorów 12/39z papryki z grzankami 7/63z pieczonych piersi kaczki w marynacie

Bakłażany

- zupaBakłażana obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidory (4 do 6 sztuk) pokrojone w kostkę, siekany czosnek i bazylię. Zalać wywarem z warzyw i zagotować.Podawać z grzankami z ciemnego chleba.Bakłażan - prosty Bakłażana pokroić ze skórką w grube plastry. Skropić oliwą

Warzywa? To brzmi pysznie!

różyczki i ułożyć w żaroodpornej płytkiej formie. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkami, wymieszać z połową sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać sosem, posypać resztą sera i zapiec. Podawać na gorąco z grzankami. Kto chce przyrządzić

Gremolata

oliwy. Upieczone buraki albo marchewki też działają w tym połączeniu. Można podać rasową przekąskę: wieżę z plastrów bakłażana przekładanych plastrami mozzarelli i przesypywanych warstwami gremolaty. Albo posypać nią grzyby podane na grzance z mascarpone. Razem z jogurtem podać do cukiniowych kotlecików

Pesto

wszystkimi filetami.Gotować na parze 10-15 minut. Niewykorzystane pesto można połączyć z białym serem i zjeść na śniadanie albo podać z grzankami i małymi serkami mozzarella na przekąskę.Camembert z czerwonym pesto 2 osoby 30 minut 2 małe serki camembertCzerwone pesto: 1/2 szklanki suszonych pomidorów w

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

tygodnie temu przywiozłem słoik miodu spod Olecka, a ostatnio - z Łagowa. Podjadam go nałogowo, w pracowni zawsze mam kilka słoików różnych miodków. Jem je łyżką, a miód o rzadkiej konsystencji zdarza mi się pić ze słoika. Sobota Śniadanie: w kawiarni zjadłem kanapki z mozzarellą i orzeszkami pinii

Suszona szynka

ekstrawaganckie z mango lub gruszką i rukolą. Taki duet w wersji mini jest świetnym jedzeniem na przyjęciach koktajlowych, na wykałaczce można też podać zawiniętą w prosciutto kulkę małej mozzarelli lub suszoną śliwkę wypełnioną serem gorgonzola. Doskonałą przekąską do wina są suche drożdżowe paluchy grissini

Szafran

do lodówki na 2 godz. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, zmiksować z tymiankiem oraz pozostawioną oliwą i delikatnie połączyć z oziębionym majonezem. Sos jest doskonały do zapiekanek warzywnych z pomidorami i bakłażanem, do wędzonych ryb, ryżu, pomidorów, ogórków, do grzanek z pszennego pieczywa