grzyby duszone z cebula

Martyna Szydłowska-Adamiuk

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

Póki trwa sezon na grzyby, korzystajmy z obfitości świeżych podgrzybków, prawdziwków, maślaków... Taka okazja nieprędko się powtórzy, bo suszone grzyby to jednak nie to samo.

Cztery sposoby na leśne grzyby

Marynowane, duszone, suszone, smażone... Już czas na grzybobranie, a więc koszyki (i koziki) w ręce i na grzyby!

Ulubione szybkie makarony

Ulubione szybkie makarony

, boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z 3 łyżkami oliwy, przesmaż na nich boczek, cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i duś około 10 minut na niewielkim ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodaj pokrojone wątróbki i smaż jeszcze przez chwilę. Dolej wino i zredukuj sos. Dodaj połowę śmietany, dopraw

Tartaletki z grzybami

Tartaletki z grzybami

minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone grzyby, wymieszaj i duś całość, aż grzyby zmiękną, a płyn odparuje.Krok 4Następnie na patelnię wlej wino i odparuj je. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane listki pietruszki, masło i dobrze wszystko wymieszaj.Krok 5Gdy grzyby się duszą schłodzone

Kulinarny atlas grzybów

Kulinarny atlas grzybów

. Rozpuść 15 dag masła, jeśli używasz grzybów świeżych, lub 20 dag, jeśli używasz mrożonych. Wrzuć grzyby, duś na małym ogniu. Gdy uduszą się na półmiękko, wrzuć jedną posiekaną cebulę, duś razem, aż cebula się zeszkli. Przestudź, wymieszaj z ricottą, dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany

Kuchnia włoska. Dania z grzybami

Kuchnia włoska. Dania z grzybami

grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję

Makarony na co dzień

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Pierogi

Pierogi

minut. Odcedzamy. Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, moczymy 2 godziny, a potem gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, drobno siekamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, dusimy kilka minut. Kapustę gotujemy, a następnie siekamy. Soczewicę, kapustę i grzyby z cebulą

Idziemy na grzyby

Idziemy na grzyby

całości. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i smażymy cebulę. Następnie dodajemy grzyby, tymianek, sól, pieprz i dusimy razem, dopóki płyn w całości nie odparuje. Z farszu odkładamy 2-3 łyżki najładniejszych grzybów, a resztę miksujemy. Powstałą masę łączymy z bułka tartą i doprawiamy solą i

Na grzyby!

Na grzyby!

pokrojonych w plasterki sól pieprz 400 g ryżu do risotto - najlepiej arborio lub carnaroli 2 litry rosołu drobiowego 60 g świeżo startego parmezanuGrzyby wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie. Następnie posól i dodaj ryż. Cały czas

Apetyt na pieczarki

Apetyt na pieczarki

pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym

Wykwintne dania z grzybami

Wykwintne dania z grzybami

;łososia białko z 1 jajka  Sposób przygotowaniaRozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z masła i mąki przygotowujemy

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

kostkę 4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 1/2 szklanki śmietanki sól pieprz W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, sól, pieprz. Dusić powoli, aż ziemniaki zmiękną. Dodać posiekany szczaw, dusić, aż zwilgotnieje. Wlać podgrzany rosół, zagotować i

Grzybobranie

Grzybobranie

Dobrym dodatkiem do tak zapieczonych grzybów będzie świeża bagietka. Jeśli chcesz możesz również zapiekać je wraz z makaronem lub ryżem.Grzyby w śmietanie 300 g prawdziwków 1/4 kostki (50 g) masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18-22 proc. 4 łyżki startego żółtego sera typu

Wege pierogi

Wege pierogi

przyprawy, posiekane cebule, czosnek i grzyby. Dodajemy kapustę drobno pokrojoną i wywar. Mieszamy i dusimy, aż do odparowania płynu. Połowę kapusty miksujemy z kaszą jaglaną, dolewając olej sezamowy. Łączymy z drugą połową. Doprawiamy. Studzimy. Ciasto:2 szklanki mąki z cieciorkiszklanka mąki

Placki słodkie i wytrawne

Placki słodkie i wytrawne

obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy masę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Czerwone cebule kroimy w piórka lub w talarki. Dusimy je na maśle z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar warzywny, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno

Wykwintne dania mięsne

Wykwintne dania mięsne

stron. Wlewamy rosół, dokładamy posiekane grzyby i całą obraną cebulę. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie usuwamy cebulę, a do rondla wlewamy śmietanę. Dusimy kolejne 15 minut (sos powinien nieco ściemnieć). 1,5 kg cielęciny bez kości (np. z mostka) sól szczypta gałki

12 dań na świąteczny stół

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

zastąpić świąteczną tartą.Pierogi z kapustą i grzybami Farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 dag suszonych prawdziwków 2-3 łyżki oleju 1 cebula pieprz sól Ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko sólKapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebulę przesmaż

Młode ziemniaki na kilka sposobów

Młode ziemniaki na kilka sposobów

, odparowujemy, studzimy i kroimy na plasterki. Grzyby czyścimy wilgotną ściereczką, trzonki skrobiemy i odcinamy, kapelusze i trzonki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, przesmażamy na łyżce masła, dodajemy grzyby i dusimy 10 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. W wysmarowanym

Włoskie kopytka czyli gnocchi

Włoskie kopytka czyli gnocchi

dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.

Śledź na cztery sposoby

Śledź na cztery sposoby

olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby, dopraw pieprzem i, mieszając duś kilka minut (możesz dodać kilka łyżek wywaru grzybowego). Następnie zdejmij z ognia i przestudź. W misce ułóż filety śledziowe, dodaj grzyby z cebulą i wymieszaj.

Cebula na pierwszym planie

Ten brytyjski przysmak to doskonały dodatek do wszelakich serów. Możesz nią również posmarować kanapkę lub użyć jako sosu do mięsnych pieczeni. Marmolada z czerwonej cebuli 2 łyżki dobrej oliwy 1 kg cienko pokrojonej czerwonej cebuli 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 liść laurowy 3/4 łyżeczki

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

przygotowaniaCzosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić aż płyny się zredukują a warzywa będą

Pieczemy pasztet

) 150 g słoninyłyżka pieprzu zielonego w ziarnkachGrzyby moczymy 3 godziny w szklance wody. Osobno moczymy kajzerki. Mięso i boczek kroimy, wkładamy do rondla. Grzyby z wodą, w której się moczyły, przelewamy do mięsa. Dodajemy przyprawy, 1/2 szklanki wrzątku, dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie

Sezon na kurki

, większe przekrój i usmaż na maśle z dodatkiem gałązek tymianku. Pod koniec smażenia dolej wiśniówkę i odparuj, potem śmietanę i duś 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, a następnie delikatnie wymieszaj z bobem. Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na złoto razem z cebulą pokrojoną w piórka lub w

7 pomysłów na suszone grzyby

prawdziwków można odłożyć do dekoracji zupy), dodajemy do cebuli i smażymy razem kolejne kilka minut - ten etap kończymy, gdy grzybki zaczną mocno pachnieć; wtedy solimy je i pieprzymy świeżo zmielonym białym pieprzem. BULION: Wlewamy do garnka z cebulą i grzybami około 2,5-3 litrów bulionu. Kto

Indyk na ciepło i na zimno

, dodajemy łyżkę tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. 2/3 łyżki grzybów odkładamy, a resztę mieszamy z bułką tartą i wcześniej ubitym jajkiem. Rozsmarowujemy farsz na płacie mięsa, po czym rolujemy je, owijamy białą bawełnianą nicią lub spinamy szpilkami do mięsa. Smarujemy

Król Borowik i jego świta

. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na całej oliwie. Następnie dodaj grzyby i duś 3-4 minuty. W trakcie duszenia wlej wino i duś kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Makaron ugotuj al dente w

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

papryka sól pieprz Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski. Mięso umyj, osusz papierem kuchennym, pokrój w

W jednym garnku

rosołu drobiowego60 g świeżo startego parmezanuGrzyby rozmroź i wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie. Następnie posól i dodaj ryż. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj rosół. Postępuj tak do chwili, gdy ryż wchłonie cały

Wieczerza wigilijna

, pieprzGotujemy wywar z ryb i włoszczyzny, przecedzamy do innego garnka. Suszone grzyby namaczamy parę godzin wcześniej, a następnie gotujemy. Wywar przecedzamy i łączymy z bulionem rybnym. Wlewamy tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuszczamy masło, dusimy na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki

Mięsne roladki

Plastry mięsa lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Robimy farsz. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby i dusimy, aż odparuje sok. Studzimy, a następnie drobno siekamy, mieszamy z natką, doprawiamy solą i pieprzem. Powstały

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i podsmażamy. Wsypujemy cukier, dolewamy 1/4 szklanki wody i powoli dusimy, aż warzywa się skarmelizują

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

liście laurowe 5-7 ziaren pieprzu 20 dag wątroby wieprzowej 2 łyżki oleju 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa masło tarta bułka Włóż do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle. Dodaj grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą

Potrawy wegetariańskie - 10 naprawdę smacznych propozycji

oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Doprowadzamy do delikatnego "pyrkotania

Gołąbki z mięsem krok po kroku

powinny się ugotować, mają lekko zmięknąć) i przekładaj od razu do miski z zimną wodą, aby się zahartowały. Odsącz i osusz.Z liści wytnij duże zgrubienia, mniejsze lekko rozbij tłuczkiem.Czerstwą bułkę namocz w mleku, posiekane cebule zrumień na rozgrzanym oleju. Odciśniętą z mleka bułkę, cebule i jajka

Pomorskie opowieści

. Wymieszaj razem grzyby, przestudzoną cebulę, ogórki pokrojone w paski, kapary i pozostałe 2 łyżki oleju. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Filety odcedź z marynaty i osusz. Ułóż warstwami plastry matiasa i sałatkę z grzybów. Udekoruj koperkiem i cytryną.400 g wędzonych kości2 l wodylistek laurowy1

Z kapustą i z kapusty

Jeśli masz ochotę, zamiast tradycyjnego mięsnego nadzienia, możesz również przygotować gołąbki z farszem z łososia.Gołąbki z mięsem 1 duża główka kapusty włoskiej (około 1.2 kg) 700-800 g mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego) 2 cebule 2 łyżki oleju 1-2 jajka 1 czerstwa bułka 2

Dziczyzna. Kuchnia myśliwska

rozmarynu i tymianku masło i tarta bułka do formy  Sposób przygotowaniaWarzywa obierz i umyj. Grzyby i mięso włóż do rondla razem z boczkiem, marchewką, pietruszką i cebulą, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz sól i duś na małym ogniu, aż

Pasztet do wyboru

. Mięso i boczek kroimy, wkładamy do rondla. Grzyby z wodą, w której się moczyły, przelewamy do mięsa. Dodajemy przyprawy, 1/2 szklanki wrzątku, dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Potem mięso i grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i dwukrotnie mielemy. Wątróbki czyścimy z błon, minutę trzymamy we

Rodzinny przepis - wyniki konkursu

, grzyby, jajka i wywar z grzybów, dusić ok.20 minut. Zagnieść ciasto, rozwałkować na 5 m, pokroić na kwadraty o boku 6 cm, położyć farsz, zlepić brzegi,posypać ulubionymi ziołami, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 15 minut w temp. 220. Suszone grzyby z powodzeniem można zastąpić pieczarkami.3 litry

Dania z jednej patelni - jakie to proste!

paski, cebulę posiekaj. Na dużej patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i

Nie masz kasy? Ugotuj zupę

, podgrzybków) 5 szklanek bulionu wołowego (może być z kostki) 1 duża cebula 1 szklanka kremówki 2 łyżki sklarowanego masła 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny cukier pieprz, sól  Sposób przygotowaniaOczyszczone, umyte i osączone grzyby pokrój na dość cienkie (ok. 3-4 mm) plasterki

Sposób na bób - inny niż zwykle!

, fasolka, kurki, a dla równowagi - boczek, frankfurterki i wędzone udka. Nie zapomnij o dodaniu świeżych ziół! Zapiekanka z boczkiem i frankfurterkami 1 łyżka oleju 30 dag wędzonego boczku 8-10 kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego bobu 30 dag zielonej fasolki szparagowej 2 średnie czerwone cebule

Święta "last minute"

temperatury 100°C piekarnika. W tym czasie przygotowujemy sos. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy drugą połowę masła, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wrzucamy goździki, liście laurowe i osączone rodzynki. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wino oraz sok i skórkę z cytryny. Dusimy

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

jajko bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania) tłuszcz do smażenia sól pieprz Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy nieco wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Następnie przykrywamy

Dania jednogarnkowe

, sól, pieprz i liść laurowy. Wlej śmietanę i duś pod przykryciem ok. 10 minut.Na drugiej patelni usmaż na oleju ziemniaki, tak by lekko się zarumieniły. Na pozostałym maśle podsmaż cebulę, dodaj wraz z ziemniakami do podsmażonych grzybów i wszystko wymieszaj. Formę do zapiekania (o wielkości 25 x 15 cm

10 letnich dań z koperkiem

. Bakłażana kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 7 minut. Na drugiej patelni na oliwie smażymy kurki i cebulę, aż grzyby zmiękną. Łączymy jaja, śmietanę, 2/3 sera, koperek, bakłażana, kurki i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do miseczek z

7 przepisów na udane Święta

dodajemy do podsmażonej cebuli oraz grzybów. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy, dodajemy do kapusty i całość chwilę dusimy. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.lubella Kasza Jęczmienna (1

Lekkie dania na upały

roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mieszamy. Na godzinę przed podaniem naczynie z chłodnikiem warto wstawić do zimnej wody, aby się dobrze wystudził. MINESTRONE FREDDO DI VERDURA (dla 6 osób)   Składniki 2 średnie  cebule

Gulasz, Stroganow i Boeuf bourguignon - mięsne klasyki

przyrumieniony czy podsmażony. Na początku w jego skład nie wchodziła natomiast papryka - wszechobecna we współczesnej węgierskiej kuchni (zwana przez Węgrów "czerwonym złotem").Obecnie gulasz przygotowuje się głównie z mięsa z papryką i cebulą, duszonego w pomidorowym sosie. Zazwyczaj do jego

Fasolka z fantazją!

ogniu, często mieszając, aż zmięknie. Śmietanę dobrze wymieszaj z musztardą i skórką z cytryny, dodaj do cebuli i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w słupki mięso oraz fasolki. Podgrzewaj na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzucić makaron z fasolką

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

większą popularnością - i dobrze, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Świetnie smakuje w połączeniu z mięsem, warzywami, grzybami. Tym razem proponujemy danie wegetariańskie. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 cebula 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej

Pieczarki ze smakiem

pieczarki i cebulę, wlej śmietanę, dodaj koncentrat, dopraw solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut, aby sos zgęstniał. Podawaj gorący. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pieczarki świetnie nadają się do zapiekania z różnymi farszami. Doskonale smakują zwłaszcza z serami, np. pleśniowym lub bryndzą. Faszerowane pieczarki

Wigilia? Tylko u Mamy!

usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką

Kurki - podaruj sobie odrobinę luksusu

na niej przez ok. 10 min kurki z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie (gdy kurki zmiękną) zmniejszamy płomień, dodajemy opłukane i oczyszczone z łodyżek listki szpinaku i smażymy jeszcze przez 3 min. Grzyby ze szpinakiem przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę, tymianek, sól i

Zrazy zawijane

pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozbij lekko tłuczkiem zwilżonym wodą z obydwu stron, uważając, by nie porozrywać mięsa. Posyp solą i pieprzem z obydwu stron.Dwie cebule obierz i pokrój w dość grube piórka. Ogórki obierz i pokrój w słupki. W podobnej wielkości

Przepisy na grzyby

, osączyć i pokroić w paski. Na rozgrzanych w rondlu 2 łyżkach masła przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać grzyby i, mieszając, smażyć 5? 8 min. Przykryć i dusić 30 min na małym ogniu (nie dopuścić, by grzyby przywarły do dna). Z reszty masła i z mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i

Nadziany makaron

posiekaną cebulę, duś razem, aż cebula się zeszkli. Przestudź, wymieszaj z ricottą, dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany tymianek, rozmaryn i bazylię. Szpinak oczyść, umyj i osącz. Na pozostałym maśle zeszklij drugą posiekaną cebulę i czosnek, wrzuć szpinak, duś tylko tak długo, aż zwiędnie

Przepisy na cały tydzień. Dania z kokosem

zostawiamy na 12 godz. (dobrze jest zmienić wodę co najmniej raz). Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko

Solidne zupy z mięsem - w sam raz na jesień!

je na oleju razem z posiekaną cebulą. Osobno podsmaż wędlinę, też pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 8 szklankami zimnej wody, gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 15

Szakszuka - sztuka gotowania w Tel Awiwie

prowadzonych przez ambitnych szefów kuchni. Pojawiły się wersje autorskie, doprawione cynamonem i szafranem, tymiankiem i goździkami, z dodatkiem grzybów czy z owocami morza. Ba, doszło do tego, że zniknął sos pomidorowy zastąpiony przez duszony szpinak lub boćwinę. Widziałam też wersję wegańską - z tofu

12 potraw na Wigilię

kapustę kiszoną. Kapusty odciśnij, potem drobno poszatkujNa głębokiej patelni na oleju zeszklij posiekaną cebulę i wrzuć poszatkowane kapusty oraz grzyby, wymieszaj i duś, aż kapusta będzie rumiana. Popieprz, posól, możesz przyprawić kminkiem lub majerankiem.Rada: tak przygotowana kapusta nadaje się

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na

Kuchnia Bieszczadów

, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smaż wszystko ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i duś pod przykryciem około 20 minut.Przygotuj ziemniaki: obierz je, umyj i przekrój wzdłuż na połówki, ułóż na

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz. 2

muszkatołowa   Sposób przygotowania Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą

Dania z piwem i do piwa

całość usmaż. Dopraw solą, pieprzem i gałązkami tymianku, dolej piwo i wodę pozostałą z moczenia grzybów. Tak przygotowaną perliczkę duś pod przykryciem do miękkości, pod koniec dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku.dla 4 osób800 g oczyszczonej pręgi wołowej 2 łyżki smalcu gęsiego1 słodka cebula

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się

Kuchnia kresowa - obfita, swojska i smaczna

przygotowaniaPolędwicę pokrój na 12 plastrów (3 plastry na porcję). Włóż do miski, zalej marynatą z oleju, roztartego czosnku i ziaren pieprzu. Grzyby obgotuj w osolonej wodzie i odcedź. Cebulę, boczek i grzyby pokrój w grubą kostkę, przesmaż na odrobinie oleju. Przypraw pieprzem, solą i lubczykiem. Mięso usmaż lub

Sosy sojowe na Wielkanoc

tarta do wysypania formy Na dno dużego garnka wkładamy boczek, a następnie mięso pokrojone w kostkę i cebulę pokrojoną w grube plastry. Zalewamy wodą, dodajemy kolendrę, listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na dużym ogniu, aż woda zawrze, mieszamy, a następnie dusimy pod przykryciem do momentu

Czeburki i dzyndzałki ze skrzeczkami. Kuchnia Warmii i Mazur

gęste sitko. Porcje leszcza obsmaż na rumiano na łyżce masła, zdejmij z patelni. Obierz drugą cebulę, pokrój ją w krążki, usmaż na tym samym tłuszczu. Wlej wywar rybny, duś, aż cebula zmięknie. Potem włóż porcje ryby i przypraw do smaku pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną i świeżo wyciśniętym

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

) wlewamy olej, obsmażamy krótko mięso na dużym ogniu, a następnie przekładamy do miski. Zmniejszamy ogień, wrzucamy cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem 15 minut. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy nieco wody. Ponownie dorzucamy wołowinę wraz z trawą cytrynową, anyżem

Drób wysokich lotów

. Dodajemy grzyby z wodą, w której się moczyły. Po 5 minutach wlewamy kieliszek nalewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż zrazy zmiękną (ok. godziny), podajemy z kaszą gryczaną. * Gęś biłgorajska jest mniejsza od swej kołudzkiej koleżanki, a przede wszystkim ma chudsze mięso

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

. Warzywa polej olejem i 1/2 szklanki wody, połącz z połową cukru i przypraw. Duś, mieszając, na małym ogniu, aż warzywa się rozgotują. Następnie zmiksuj, wsyp resztę cukru i przypraw, wlej ocet, zagotuj, mieszając, na małym ogniu. Napełnij słoiki, zamknij i ustaw dnem do góry. Przykryj kocem i

Po prostu ryż - pomysły na obiad i deser

, zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej połowę masła w rondlu. Gdy się spieni, dodaj cebulę i seler, duś do miękkości, ale nie podsmażaj. Dodaj czosnek, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Wymieszaj z ryżem. Na patelni, na której smażyła się cebula z selerem i czosnkiem, rozgrzej resztę masła, podsmaż grzyby i

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

kumin i duś jeszcze 5 minut, a potem dodaj do zupy, Wlej resztę bulionu, dodaj osączoną ciecierzycę z puszki, podgrzewaj jeszcze 5 minut.Składniki 25 dag surowego rostbefu 1 pęczek dymki 1 mała kapusta pekińska 1-2 czerwone cebule garść grzybków mun 10 dag pieczarek 2

Menu dnia z krupnikiem

ziemniaków2 marchewki2 pietruszki1/3 niedużego seleraduża cebulakilka suszonych grzybków liść laurowy1-2 ziarenka ziela angielskiegomaggipieprzsólkopereknatkę pietruszkiWypłucz ziemniaki i warzywa. Obierz cebulę, nadziej na szpikulec i całą opal nad ogniem, po czym delikatnie włóż do garnka z kaszą i grzybami

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

posmarować olejem i grillować 4?5 minut. Śledzie są gotowe, kiedy z grzbietu ryby z łatwością można wyciągnąć płetwy. Śledzie ułożyć na talerzach, a na każdej rybie położyć plaster zielonego masła. Podawać z pieczonymi ziemniakami. 30 g grzybów suszonych 1 cebula, 2 marchewki 1 seler 1 por 1 pietruszka 1 i 3

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

cukrusól1/3 szklanki (85 ml) olejufarsz:200 g kiszonej kapusty5 g suszonych grzybów1 biała cebula4 łyżki masła1 filet (ok 350 g) z dorsza1 łyżka soku z cytrynysólczarny pieprz1 jajko do smarowaniaPrzygotuj farsz: kapustę i wypłukane grzyby włóż do garnka, zalej wodą i duś, aż będą miękkie. Cebulę obierz i

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

talerzach układaj po kilka plastrów upieczonego boczku i ziemniaków, na nich ruloniki z ogórka, a na wierzchu dzwonka śledzia. Podawaj z porcją sosu, posypane świeżo posiekaną cebulą z koprem. 1 (ok. 200 g) świeży niesolony śledź 30 g suszonych śliwek kilka gałązek świeżego majeranku 2 jabłka 100 g pora 2

Kuchnia Kresów Zachodnich

rosole. Gdy będą miękkie, dodaj sandacza, grzyby z cebulą i gotuj jeszcze przez 20 min. Na koniec dodaj śmietanę, ale już nie zagotowuj. Dopraw solą, pieprzem i pokrojonym drobno koprem.Przepis dla 4 osób 4 gicze cielęce500 g marchwi200 g selera200 g cebuli6 ząbków czosnkukoper200 g

Dla zmarzluchów. Zupa z wkładką

 ryżu 200 g grzybów 2 żółtka 80 g smalcu 0,3 l śmietany sól, pieprz   Sposób przygotowania W 3 l wody gotujemy kości z dodatkiem włoszczyzny, obranej cebuli i liścia laurowego. Po 2 godz. wywar przecedzamy i gotujemy w nim do miękkości kurczaka (ok. 1 godz.). Wyjmujemy go

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

na tyle sposobów, że na pewno nie da się nią znudzić. To jej klasyczna wersja z rozmarynową nutą. Zupa pomidorowa z rozmarynem 1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka ok. 800 ml (2 puszki) pulpy pomidorowej (lub 1 butelka passaty albo przecier własnej roboty) 50 g masła 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki

Gotuj raz na kilka dni

proszku 3 ząbki czosnku sól ostra papryka smalec do smażenia Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej smalec i zrumień mięso razem z cebulą, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie podlej wodą i duś do miękkości ok. 1 godziny pod

Wigilia w mig

ziarna ziela angielskiegoliść laurowy500 g pieczarek2 średnie cebulełyżka masłapieprzłyżeczka soku z cytryny5 łyżek gęstej śmietany10 gotowych ptysiówSuszone grzyby gotujemy w szklance wody z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki i cebule kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym

Gęś i kaczka na niedzielny obiad

łyżeczka majeranku  Sposób przygotowaniaUdka płuczemy i wkładamy do garnka wraz z posiekaną cebulą, cukrem, listkami laurowymi, musztardą, połową soli i cynamonem. Zalewamy octem i dopełniamy wodą, tak żeby udka były przykryte. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym

Menu dnia z trochę inną pizzą

mała cebula 2 łyżki oliwy 150 g mozzarelli (1 kulka) 4-6 łyżek pesto z bazylii 6-8 pomidorków koktajlowych sól pieprz Robimy polentę. Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy. Gdy zawrze, stopniowo dodajemy namoczoną kaszkę. Cały czas mieszamy, aż płyn zostanie

Mięsna lazania

. cheddar)pieprz opakowanie makaronu lasagneCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o dużej średnicy zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj wołowinę.Gdy mięso będzie brązowe, dodaj pokrojone na części pomidory (z sosem, jeśli korzystasz z pomidorów w puszce

Dania prosto z lasu

pomidorowy: 2 łyżki oliwy cebula, drobno posiekana 1 kg pomidorów z puszki w kawałkach 3 łyżki świeżej bazylii Do dużej miski wkładamy grzyby, mięso, ryż, ser, natkę pietruszki i czosnek, mieszamy. Chleb rwiemy na kawałki, moczymy w mleku. Odciskamy i mieszamy z jajkiem. Następnie dodajemy do mięsa. Mieszamy

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

. Dusimy, aż sos zgęstnieje (kolejne pół minuty), przekładamy na półmisek. Podajemy z ugotowanym na sypko białym ryżem. (dla 4 osób) Składniki 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 500 g mielonej wołowiny 1 łyżka keczupu kawałek kory cynamonu 1 gałązka tymianku 1

Co do barszczu?

dobrze odciśnij. Wraz z warzywami z zupy (bez cebuli) przepuść przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojone cebule, dodaj do grzybów i warzyw. Dopraw solą i pieprzem, a następnie starannie wyrób

Świąteczne standardy

z kapustą i grzybami Farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 dag suszonych prawdziwków 2-3 łyżki oleju 1 cebula pieprz sól Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko sólKapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebulę przesmaż na oliwie, dodaj

Menu dnia z solidnym gulaszem

oreganocebulasólpieprzPomidory przesmaż z cebulą i czosnkiem, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Obierz selera naciowego, pokrój go w drobną kostkę i dodaj do zupy. Całość zagotuj, dopraw solą i pieprzem, na koniec posyp posiekanym oregano.Autor: Łukasz PielakTo danie to rodzaj sycącego gulaszu

Sycące menu na niedzielny obiad

kapusty kiszonej2 cebulełyżka oliwysól i pieprzPrzygotowujemy farsz. Grzyby myjemy, namaczamy, a następnie kroimy i gotujemy. Kapustę siekamy i gotujemy, zalewamy wywarem z grzybów. Gotujemy razem przez chwilę. W tym czasie smażymy drobno pokrojona cebulę. Kapustę odcedzamy, łączymy z cebulą i drobno

Sofrito

szynka, chorizo, oliwki, jalapenos, grzyby, kumin, kurkuma, nasiona kopru włoskiego rozwijają preludium. Cebula ma się pierwsza zeszklić, zwilgotnieć, stworzyć środowisko, w którym reszta dodatków wygodnie się rozgości, uwolni smak. A kiedy patelnia z sofrito zapachnie mocno, dodajemy składniki

Przy świątecznym stole

dorsza1 łyżka soku z cytrynysólczarny pieprz 1 jajko do smarowaniaPrzygotuj farsz: kapustę i wypłukane grzyby włóż do garnka, zalej wodą i duś, aż będą miękkie. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, grzyby i kapustę. Całość dopraw solą, pieprzem, a

Karp na 6 sposobów

pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej szklanką wrzątku, dodaj łyżkę masła i zagotuj, a potem zawiń w koc lub wstaw do ciepłego piekarnika, niech sama dojdzie. Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Połącz z kaszą i grzybami, a gdy lekko przestygnie, wymieszaj z

Grzyby trujące

rozpowszechnione wśród niektórych grzybiarzy przekonania, że wszystkie grzyby trujące są niesmaczne, gorzkie, lub mają nieprzyjemny zapach. Nie jest prawdą, że grzyby trujące można rozpoznać po wyciekaniu mleczka, po zmianie barwy po uciśnięciu, że srebrna łyżeczka lub cebula podczas gotowania z grzybem trującym

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki).Grzyby zawierają

Grzybówka hełmiasta

duszone we własnym soku, a następnie przyprawione solą, pieprzem i masłem"Dickinson C, Lucas J. (1982). VNR Color Dictionary of Mushrooms. New York, New York: Van Nostrand Reinhold. p. 119–20. ISBN 978-0-442-21998-7. W innych atlasach grzybów grzyby te opisywane są jako niesmaczne, bo mają "lekko

Pieprznik jadalny

odciętym trzonem. Kurki duszone i konserwowane dobrze jest mieszać z grzybami zawierającymi duże ilości śluzów (podgrzybkami, opieńkami, maślakami). Ponieważ kurki po suszeniu nie mają atrakcyjnego wyglądu, wskazane jest dosuszenie ich do kruchości i zmielenie na mączkę grzybową. Mączka traci

Gołąbki (potrawa)

Gołąbki Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.