grzyby duszone z cebula

archiwum

Dania z grzybami

Dania z grzybami

Prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i gąski... Wszystkie pyszne. Jedne nadają się do marynowania, inne są idealne do suszenia. My proponujemy je dziś w daniach na ciepło.

Pierogi

Przygotowanie pierogów wymaga sporo czasu. Wałkowanie, wykrawanie, lepienie. Nie jest to jednak czas stracony - w końcu warto przed świętami na chwilę zwolnić.

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

Póki trwa sezon na grzyby, korzystajmy z obfitości świeżych podgrzybków, prawdziwków, maślaków... Taka okazja nieprędko się powtórzy, bo suszone grzyby to jednak nie to samo.

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Idziemy na grzyby

Idziemy na grzyby

kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i smażymy cebulę. Następnie dodajemy grzyby, tymianek, sól, pieprz i dusimy razem, dopóki płyn w całości nie odparuje. Z farszu odkładamy 2-3 łyżki najładniejszych grzybów, a resztę miksujemy. Powstałą masę łączymy z

Pierogi zawsze na czasie

Pierogi zawsze na czasie

, dodajemy żółtko, pół rozmąconego jajka oraz śmietanę i sól. Mieszamy, zagniatamy ciasto. Grzyby suszone namaczamy, a potem gotujemy w tej samej wodzie i odcedzamy (wywar zachowujemy). Cebulę siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlewamy wywar z grzybów i dusimy razem

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko sól Kapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj

Na grzyby!

Na grzyby!

pokrojonych w plasterki sól pieprz 400 g ryżu do risotto - najlepiej arborio lub carnaroli 2 litry rosołu drobiowego 60 g świeżo startego parmezanu Grzyby wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie. Następnie posól i dodaj ryż. Cały

Kuchnia włoska. Dania z grzybami

Kuchnia włoska. Dania z grzybami

podstawowego . Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z

Pieczemy pasztet

Pieczemy pasztet

30 g suszonych grzybów 2-3 czerstwe kajzerki 600 g mięsa z gęsich piersi lub indyczego udźca 1 kg wołowiny bez kości po 500 g wątróbek drobiowych i boczku 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 4-5 jajek 150 g smalcu (najlepiej gęsiego lub

Postna kapusta

Postna kapusta

czosnku 70 g suszonych grzybów (namoczonych) 150 g suszonych śliwek 70 g rodzynek szklanka miodu pitnego lub czerwonego wina po szczypcie soli, cukru i pieprzu Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy, zachowujemy sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy szklanką wody i podgrzewamy

Cztery sposoby na leśne grzyby

Cztery sposoby na leśne grzyby

zawiń w folię aluminiową i odstaw na 5 minut. Grzyby oczyść i pokrój w plastry, mniejsze zachowaj w całości. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Roztop 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie i przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj grzyby i duś ok. 5 minut. Wlej pozostałe piwo i gotuj sos bez przykrycia

Sezon na grzyby

Sezon na grzyby

z drobno pokrojonym czosnkiem. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj grzyby, zamieszaj i po chwili dolej wiśniówkę. Smaż 1-2 minuty, po czym wlej śmietanę i duś na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec duszenia wrzuć listki świeżego tymianku lub majeranku oraz dopraw solą i pieprzem

Wigilia przy stole

Wigilia przy stole

obraną, pokrojoną cebulę. Dodajemy 2 łyżki cukru, kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Wszystko mieszamy, zalewamy wodą - ma przykryć całość. Zagotowujemy, a następnie dusimy na malutkim ogniu. Oddzielnie gotujemy grzyby. Kiedy będą miękkie, kroimy je w cienkie paski i razem z wodą, w

W jednym garnku

W jednym garnku

prawdziwków, rozmrożonych i pokrojonych w plasterki sól pieprz 400 g ryżu do risotto, najlepiej arborio lub carnaroli 2 litry rosołu drobiowego 60 g świeżo startego parmezanu Grzyby rozmroź i wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Jakub

Tagliatelle z sosem grzybowym

Tagliatelle z sosem grzybowym

naczynia z odrobiną oliwy z oliwek. Dusić w małej ilości wody. Dodać umyte, drobno posiekane grzyby, zmielony czosnek, rozmaryn i pietruszkę. Po kilku minutach dolać pół szklanki białego wina i pozostawić do odparowania. Posolić i kontynuować gotowanie przez 30 minut. Zagotować Tagliatelle w dużej ilości

Z kapustą i z kapusty

Z kapustą i z kapusty

Jeśli masz ochotę, zamiast tradycyjnego mięsnego nadzienia, możesz również przygotować gołąbki z farszem z łososia . Gołąbki z mięsem 1 duża główka kapusty włoskiej (około 1.2 kg) 700-800 g mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego) 2 cebule 2 łyżki oleju 1-2 jajka 1 czerstwa bułka

12 potraw na Wigilię

12 potraw na Wigilię

w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawaj grzyby gorące z podsmażoną cebulką i chlebem. Przed podaniem posyp grzyby grubą solą, świeżo zmielonym pieprzem i siekanym szczypiorem z dymki. główka kapusty słodkiej i / lub 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule kilka grzybów suszonych

Tartaletki z grzybami

Tartaletki z grzybami

minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone grzyby, wymieszaj i duś całość, aż grzyby zmiękną, a płyn odparuje.Krok 4Następnie na patelnię wlej wino i odparuj je. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane listki pietruszki, masło i dobrze wszystko wymieszaj.Krok 5Gdy grzyby się duszą schłodzone

Ulubione szybkie makarony

Ulubione szybkie makarony

, boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z 3 łyżkami oliwy, przesmaż na nich boczek, cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i duś około 10 minut na niewielkim ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodaj pokrojone wątróbki i smaż jeszcze przez chwilę. Dolej wino i zredukuj sos. Dodaj połowę śmietany, dopraw

Kuchnia Kresów Zachodnich

Kuchnia Kresów Zachodnich

gęstej śmietany olej do smażenia sól pieprz   Przygotuj farsz: grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie połącz ze zmielonym białym serem, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj pierogi: Ciasto cienko

Cebula na pierwszym planie

Cebula na pierwszym planie

ulubioną surówką. Faszerowana cebula z kaszą krakowską 4 duże cebule 300 g kaszy krakowskiej 100 g suszonych pomidorów 50 g suszonych grzybów (np. borowików) 50 g masła sól pieprz sos biały: 200 g majonezu 3 ząbki czosnku 50 ml brandy sos czerwony: 200 g dojrzałych pomidorów 100 g keczupu

Kulinarny atlas grzybów

Kulinarny atlas grzybów

. Rozpuść 15 dag masła, jeśli używasz grzybów świeżych, lub 20 dag, jeśli używasz mrożonych. Wrzuć grzyby, duś na małym ogniu. Gdy uduszą się na półmiękko, wrzuć jedną posiekaną cebulę, duś razem, aż cebula się zeszkli. Przestudź, wymieszaj z ricottą, dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Co do barszczu?

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami lub z kapustą i grzybami. Malutkie, zgrabne uszka są dumą pani domu. Uszka do barszczu wigilijnego Składniki: Ciasto: mąka i zimna woda Farsz: ugotowane grzyby i warzywa z barszczu 3 łyżki oliwy 3 cebule Grzyby z barszczu odcedź i

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

wodą i duś, aż będą miękkie. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, grzyby i kapustę. Całość dopraw solą, pieprzem, a następnie ostudź. Rybę umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Przygotuj

Obiad na weekend

bułka 100 ml mleka jajko łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta sól pieprz Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy, szatkujemy i dusimy pod przykryciem z pokrojoną cebulą i łyżką oleju.  Odparowujemy płyn. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i mielemy razem z grzybami i cebulą. Następnie dodajemy

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z

Wigilia? Tylko u Mamy!

przygotowania Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na

Dania jednogarnkowe

rozpadające się. Filety pokrój na kawałki, dodaj do garnka z warzywami i duś kolejne 10 minut, tak by ryba się ugotowała. Na koniec dopraw. dla 4 osób 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (prawdziwki, maślaki) 300 g ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki masła 100 ml śmietany 18-proc. 1 liść laurowy 1 łyżka

Sierpniowe przetwory

pieprzu i ziela angielskiego Składniki na 2 średniej wielkości słoiki. Czas przygotowania: 60 min. Grzyby umyj, trzonki oskrob i przytnij. Cebulę obierz i przetnij na pół. Zagotuj 1 litr wody z 20 g soli, wrzuć grzyby, cebulę i gotuj 30 minut. Następnie całość odcedź i ostudź. Przygotuj marynatę: zagotuj

Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

resztą roztrzepanego jajka. Cebulę, posiekany czosnek i pokrojone nóżki oraz resztki kapeluszy borowika obsmażamy na oliwie. Doprawiamy i chwilę dusimy. Grzyby wykładamy na dno małej brytfanki i dodajemy gałązki tymianku. Na tym ostrożnie układamy filet z sandacza ("rybią łuską"

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

Dobrym dodatkiem do tak zapieczonych grzybów będzie świeża bagietka. Jeśli chcesz możesz również zapiekać je wraz z makaronem lub ryżem. Grzyby w śmietanie 300 g prawdziwków 1/4 kostki (50 g) masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18-22 proc. 4 łyżki startego żółtego

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

. Uwaga: w tym przepisie nieważne są proporcje. to danie wiejskie, które najczęściej powstawało z tego, co akurat było w domu. Składniki garść suszonych  grzybów (borowiki, podgrzybki) 1-2 ziarna jałowca 2 gałązki  rozmarynu długości kciuka 1 łyżka oleju rzepakowego 1  cebula

Wykwintne dania z grzybami

troci, pstrąga lub  łososia białko z 1  jajka   Sposób przygotowania Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z 

Apetyt na pieczarki

pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym

Pyszny obiad bez glutenu

organizm. Należy jednak pamiętać, aby przed ugotowaniem przelać ją wodą, aby pozbyć się goryczki. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki czosnku 2

Dania z jednej patelni - jakie to proste! Inspiracje z całego świata

się dobrze komponować z zielonym groszkiem lub ze szparagami. Risotto z suszonymi grzybami 500 g (najlepiej arborio lub carnaroli) garść suszonych borowików 1 i 1/2 l bulionu 1 szklanka wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki sól pieprz Namocz grzyby w

Znane i lubiane dania - poznaj je na nowo

boczek, cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę, grzyby i marchew pokrojone w drobne słupki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy sos sojowy i dusimy 2 minuty. Następnie na patelnię wkładamy makaron, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Polewamy słodko-pikantnym sosem chili TaoTao. Posypujemy natką

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

cukru pieprzu Sposób przygotowania Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy i zachowujemy sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy 1 szklanką wody i podgrzewamy chwilę. Dodajemy jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na

Jesienne przysmaki. Przepisy z grzybami

kupienia w sklepach z orientalną żywnością) sól morska i pieprz czarny 1 garść posiekanej świeżej  kolendry   Sposób przygotowania W rondlu, na lekko rozgrzanej oliwie, podsmażamy przez 3 min, mieszając, grzyby z cebulą, czosnkiem i marchewką. Dodajemy imbir, roszponkę, sos sojowy

Śledź na cztery sposoby

śledziowe pokrój w dzwonka. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby, dopraw pieprzem i, mieszając duś kilka minut (możesz dodać kilka łyżek wywaru grzybowego). Następnie zdejmij z ognia i przestudź. W misce ułóż filety śledziowe, dodaj grzyby z cebulą i wymieszaj.

Tanio i ze smakiem

Nadzienie: 1 szklanka palonej kaszy gryczanej 1 cebula pokrojona w kostkę garść grzybów (świeżych lub mrożonych) jajko oliwa sól pieprz Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z mąką, dodać sól i rozdrobnić w palcach na kaszę. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie

Gulasz, Stroganow i Boeuf bourguignon - mięsne klasyki

przyrumieniony czy podsmażony. Na początku w jego skład nie wchodziła natomiast papryka - wszechobecna we współczesnej węgierskiej kuchni (zwana przez Węgrów "czerwonym złotem"). Obecnie gulasz przygotowuje się głównie z mięsa z papryką i cebulą, duszonego w pomidorowym sosie. Zazwyczaj do jego

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

kostkę 4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 1/2 szklanki śmietanki sól pieprz W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, sól, pieprz. Dusić powoli, aż ziemniaki zmiękną. Dodać posiekany szczaw, dusić, aż zwilgotnieje. Wlać podgrzany rosół, zagotować i

Wege pierogi

przyprawy, posiekane cebule, czosnek i grzyby. Dodajemy kapustę drobno pokrojoną i wywar. Mieszamy i dusimy, aż do odparowania płynu. Połowę kapusty miksujemy z kaszą jaglaną, dolewając olej sezamowy. Łączymy z drugą połową. Doprawiamy. Studzimy. Ciasto:2 szklanki mąki z cieciorkiszklanka mąki

Kuchnia Bieszczadów

klarowanym maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smaż wszystko ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i duś pod przykryciem około 20 minut. Przygotuj ziemniaki: obierz je, umyj i przekrój wzdłuż na

Obiad z pulpetami rybnymi po żydowsku

. Natłuszczoną formę wykładamy połową purée, kładziemy na nim grzyby z cebulą. Przykrywamy resztą purée. Posypujemy startym serem i obkładamy skrawkami masła. Zapiekamy w 210°C przez 20 minut lub dłużej, aż wierzch będzie rumiany. Robimy sos. Grzyby kroimy na spore kawałki i smażymy w odrobinie

Placki słodkie i wytrawne

obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy masę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Czerwone cebule kroimy w piórka lub w talarki. Dusimy je na maśle z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar warzywny, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno

Wykwintne dania mięsne

stron. Wlewamy rosół, dokładamy posiekane grzyby i całą obraną cebulę. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie usuwamy cebulę, a do rondla wlewamy śmietanę. Dusimy kolejne 15 minut (sos powinien nieco ściemnieć). 1,5 kg cielęciny bez kości (np. z mostka) sól szczypta gałki

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Przepisy na Boże Narodzenie. Trzy Znaki Smaku

gdy wystygną - pokroić w drobną kostkę. Na 3 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy się zeszkli - dodać owoce i grzyby. Wymieszać i podlać trójniakiem. Dusić, aż do całkowitego odparowania płynu, pod koniec doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i goździkami. W

Pieczarki ze smakiem

pieczarki i cebulę, wlej śmietanę, dodaj koncentrat, dopraw solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut, aby sos zgęstniał. Podawaj gorący. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pieczarki świetnie nadają się do zapiekania z różnymi farszami. Doskonale smakują zwłaszcza z serami, np. pleśniowym lub bryndzą. Faszerowane pieczarki

Nie tylko karp

Na początku mogło być wiele innych rzeczy, ale początkujący kucharz bez obaw może zacząć od pstrąga. Ta ryba jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Pieczony pstrąg z grzybami Składniki: 1 pstrąg (ok. 350 g) 100 g podgrzybków 100 g cebuli 5 g czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku 1/4 pęczka świeżej

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

przygotowaniaCzosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić aż płyny się zredukują a warzywa będą

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

na tyle sposobów, że na pewno nie da się nią znudzić. To jej klasyczna wersja z rozmarynową nutą. Zupa pomidorowa z rozmarynem 1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka ok. 800 ml (2 puszki) pulpy pomidorowej (lub 1 butelka passaty albo przecier własnej roboty) 50 g masła 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki

7 pomysłów na suszone grzyby

. Przykrywamy kółkiem z pergaminu, posypujemy suchą fasolką lub grochem, pieczemy "na biało" - 20 minut w 160°C. W tym czasie szklimy na 2-3 łyżkach masła 1 cebulę (lub 2 szalotki) pokrojoną w piórka wraz z 1-2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku; dodajemy grzyby i podsmażamy. Przyprawiamy solą

Le Beaujolais nouveau est arrivé!

pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut ? cebula powinna być miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby cebula się nie przyrumieniła. Dodajemy śliwki, sok, ocet i porto. Dusimy na małym ogniu (mieszanina powinna lekko pykać), aż większość płynu odparuje. Na koniec, po zdjęciu z

Młode ziemniaki na kilka sposobów

, odparowujemy, studzimy i kroimy na plasterki. Grzyby czyścimy wilgotną ściereczką, trzonki skrobiemy i odcinamy, kapelusze i trzonki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, przesmażamy na łyżce masła, dodajemy grzyby i dusimy 10 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. W wysmarowanym

Włoskie kopytka czyli gnocchi

dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.

Kiszona kapusta - wzmacnia organizm. Przepisy na przeziębienie

cienkie paski włoszczyzną i drobno posiekaną cebulą solimy, pieprzymy i dusimy na maole, w razie potrzeby podlewając ciepłą wodą. Gdy mięso będzie prawie miękkie, oprószamy je mąką i stopniowo zalewamy ciepłą wodą z sokiem z kiszonej kapusty, mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Mięso gotujemy w

Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

słoiki czas przygotowania: 60 min Grzyby umyj, trzonki oskrob i przytnij. Cebulę obierz i przetnij na pół. Zagotuj 1 litr wody z 20 g soli, wrzuć grzyby, cebulę i gotuj 30 minut. Następnie całość odcedź i ostudź. Przygotuj marynatę: zagotuj 300 ml wody, dodając ocet, liście laurowe, pieprz, 10 g soli i

Kuchnia Kresów Wschodnich

(250 g) pokrój w bardzo drobną kostkę, a pozostałe podziel na porcje. Obrane cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju, następnie dodaj drobno pokrojone śledzie, koncentrat pomidorowy, grzyby i wywar z grzybów. Całość wymieszaj i duś przez około 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Do sosu dodaj

9 razy mięso mielone

Mielone możesz przygotować z dowolnego mięsa, także z kurczaka lub indyka (najlepiej z tłustszych udek, a nie piersi). Aby w trakcie formowania kotletów mięso nie lepiło się do rąk zwilż je wodą. Kotlety mielone 700 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa

Nadziany makaron - z okazji Światowego Dnia Makaronu (25 października)

posiekaną cebulę, duś razem, aż cebula się zeszkli. Przestudź, wymieszaj z ricottą, dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany tymianek, rozmaryn i bazylię. Szpinak oczyść, umyj i osącz. Na pozostałym maśle zeszklij drugą posiekaną cebulę i czosnek, wrzuć szpinak, duś tylko tak długo, aż zwiędnie

grzyby duszone z cebula

, większe przekrój i usmaż na maśle z dodatkiem gałązek tymianku. Pod koniec smażenia dolej wiśniówkę i odparuj, potem śmietanę i duś 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, a następnie delikatnie wymieszaj z bobem. Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na złoto razem z cebulą pokrojoną w piórka lub w

Indyk na ciepło i na zimno

, dodajemy łyżkę tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. 2/3 łyżki grzybów odkładamy, a resztę mieszamy z bułką tartą i wcześniej ubitym jajkiem. Rozsmarowujemy farsz na płacie mięsa, po czym rolujemy je, owijamy białą bawełnianą nicią lub spinamy szpilkami do mięsa. Smarujemy

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

papryka sól pieprz Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski. Mięso umyj, osusz papierem kuchennym, pokrój w

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

) i dusimy przez moment na jednej łyżce masła. Oddzielnie, na pozostałym maśle, smażymy pokrojone grzyby. Sos śmietanowy doprawiamy zalewą z krewetek. Obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku do miękkości (ok. godziny). Gdy ostygną, ścinamy wierzch i wydrążamy miąższ (można go użyć do innej potrawy

Mięso od święta

dwiema łyżkami oliwy), a gdy się wytopi i wyzłoci, dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy, aż się wyzłocą i zmiękną, a wówczas przekładamy wszystko do udek z cebulką, w naczyniu pozostawiając jedynie sos. Zaprawiamy sos mąką i gotujemy na niewielkim ogniu przez

Wieczerza wigilijna

, pieprzGotujemy wywar z ryb i włoszczyzny, przecedzamy do innego garnka. Suszone grzyby namaczamy parę godzin wcześniej, a następnie gotujemy. Wywar przecedzamy i łączymy z bulionem rybnym. Wlewamy tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuszczamy masło, dusimy na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i podsmażamy. Wsypujemy cukier, dolewamy 1/4 szklanki wody i powoli dusimy, aż warzywa się skarmelizują

Mięsne roladki

Plastry mięsa lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Robimy farsz. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby i dusimy, aż odparuje sok. Studzimy, a następnie drobno siekamy, mieszamy z natką, doprawiamy solą i pieprzem. Powstały

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

ilości wody, odcedzić i posiekać (wywaru nie wylewać). Kapustę drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów i kilkoma łyżkami wody, dusić, aż będzie miękka, a płyn odparuje. Potem dodać posiekane grzyby, przysmażoną na oleju cebulę, wymieszać wszystko, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta

Gołąbki z mięsem krok po kroku

powinny się ugotować, mają lekko zmięknąć) i przekładaj od razu do miski z zimną wodą, aby się zahartowały. Odsącz i osusz.Z liści wytnij duże zgrubienia, mniejsze lekko rozbij tłuczkiem.Czerstwą bułkę namocz w mleku, posiekane cebule zrumień na rozgrzanym oleju. Odciśniętą z mleka bułkę, cebule i jajka

Potrawy wegetariańskie - 10 naprawdę smacznych propozycji

wodę co najmniej raz). Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą

Pomorskie opowieści

. Wymieszaj razem grzyby, przestudzoną cebulę, ogórki pokrojone w paski, kapary i pozostałe 2 łyżki oleju. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Filety odcedź z marynaty i osusz. Ułóż warstwami plastry matiasa i sałatkę z grzybów. Udekoruj koperkiem i cytryną.400 g wędzonych kości2 l wodylistek laurowy1

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

liście laurowe 5-7 ziaren pieprzu 20 dag wątroby wieprzowej 2 łyżki oleju 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa masło tarta bułka Włóż do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle. Dodaj grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą

Dziczyzna. Kuchnia myśliwska

rozmarynu i tymianku masło i tarta bułka do formy  Sposób przygotowaniaWarzywa obierz i umyj. Grzyby i mięso włóż do rondla razem z boczkiem, marchewką, pietruszką i cebulą, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz sól i duś na małym ogniu, aż

Kucharz miesiąca: Jacek Grochowina

: wiśnie karmelizujemy z cukrem, dusimy kilka minut w winie i demi glace z liściem laurowym. Cedzimy, kilka wiśni zostawiamy. Na talerzu układamy 2 kawałki polędwicy, obok 2 porcje marmolady z cebuli, 2-3 walce z buraka, łódeczki z szalotki, marynowaną czerwoną cebulę. Ozdabiamy plamkami z puré

Rodzinny przepis - wyniki konkursu

, grzyby, jajka i wywar z grzybów, dusić ok.20 minut. Zagnieść ciasto, rozwałkować na 5 m, pokroić na kwadraty o boku 6 cm, położyć farsz, zlepić brzegi,posypać ulubionymi ziołami, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 15 minut w temp. 220. Suszone grzyby z powodzeniem można zastąpić pieczarkami.3 litry

Nie masz kasy? Ugotuj zupę

, podgrzybków) 5 szklanek bulionu wołowego (może być z kostki) 1 duża cebula 1 szklanka kremówki 2 łyżki sklarowanego masła 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny cukier pieprz, sól  Sposób przygotowaniaOczyszczone, umyte i osączone grzyby pokrój na dość cienkie (ok. 3-4 mm) plasterki

Pasztet do wyboru

. Mięso i boczek kroimy, wkładamy do rondla. Grzyby z wodą, w której się moczyły, przelewamy do mięsa. Dodajemy przyprawy, 1/2 szklanki wrzątku, dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Potem mięso i grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i dwukrotnie mielemy. Wątróbki czyścimy z błon, minutę trzymamy we

Aromatyczne dania z piwem

, zapiekamy 20-25 minut w 200°C. Podajemy z kuflem zimnego piwa. 2 łyżki oliwy 1,5 kg łopatki wołowej posiekana cebula 5 rozgniecionych ząbków czosnku 500 g marchewek pokrojonych na kawałki 250 g grzybów (mogą być pieczarki lub leśne) pokrojonych w plasterki 700 g ziemniaków (obranych i pokrojonych na

Przepis na udane święta z Lubellą!

Krupczatka (300 g) Masło (200 g) Jajka (2 szt.) Łyżeczka soli Kapusta kiszona (400 g) Suszone namoczone grzyby (100 g) Cebula (1 szt.) Suszona żurawina (20 g) Woda z namaczania grzybów Czosnek (3 ząbki) Majeranek (1 łyżeczka) Olej Sól, pieprz Mąkę z masłem i solą siekamy nożem do momentu aż

Przepisy na grzyby

, osączyć i pokroić w paski. Na rozgrzanych w rondlu 2 łyżkach masła przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać grzyby i, mieszając, smażyć 5? 8 min. Przykryć i dusić 30 min na małym ogniu (nie dopuścić, by grzyby przywarły do dna). Z reszty masła i z mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

jajko bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania) tłuszcz do smażenia sól pieprz Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy nieco wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Następnie przykrywamy

Zrazy zawijane

pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozbij lekko tłuczkiem zwilżonym wodą z obydwu stron, uważając, by nie porozrywać mięsa. Posyp solą i pieprzem z obydwu stron.Dwie cebule obierz i pokrój w dość grube piórka. Ogórki obierz i pokrój w słupki. W podobnej wielkości

7 przepisów na udane Święta

dodajemy do podsmażonej cebuli oraz grzybów. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy, dodajemy do kapusty i całość chwilę dusimy. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.lubella Kasza Jęczmienna (1

grzyby duszone z cebula

, fasolka, kurki, a dla równowagi - boczek, frankfurterki i wędzone udka. Nie zapomnij o dodaniu świeżych ziół! Zapiekanka z boczkiem i frankfurterkami 1 łyżka oleju 30 dag wędzonego boczku 8-10 kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego bobu 30 dag zielonej fasolki szparagowej 2 średnie czerwone cebule

Gęsina na świętego Marcina. Przepisy

nawet do pół roku. dla 8 osób   Składniki korpus, skrzydła i podroby z 1  gęsi 2 ząbki  czosnku 3  liście laurowe sól i pieprz do smaku 2 korzenie pietruszki 2  selery korzeniowe 2  marchewki 2  cebule dymki 1/2 kg kaszy jęczmiennej 20 g

Gotowane czy "z patelni"? Pierogi w nowym wydaniu

wodę z płukania grzybów, duś 15 minut razem z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gdy woda odparuje, zmiel ugotowane składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem - masa powinna być pikantna i słonawa. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę, pośrodku zrób

10 letnich dań z koperkiem

. Bakłażana kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 7 minut. Na drugiej patelni na oliwie smażymy kurki i cebulę, aż grzyby zmiękną. Łączymy jaja, śmietanę, 2/3 sera, koperek, bakłażana, kurki i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do miseczek z

Mięsna lazania

Sos mięsny: 250 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 400 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 kostka rosołowa wołowa bazylia olej do smażenia sól pieprz   Sos serowy: 25 g masła 25 g mąki 400 ml mleka 3,2 proc. 1/2 kostki rosołowej z kury 100 g startego twardego ostrego

Kurki - podaruj sobie odrobinę luksusu

na niej przez ok. 10 min kurki z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie (gdy kurki zmiękną) zmniejszamy płomień, dodajemy opłukane i oczyszczone z łodyżek listki szpinaku i smażymy jeszcze przez 3 min. Grzyby ze szpinakiem przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę, tymianek, sól i

Lekkie dania na upały

roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mieszamy. Na godzinę przed podaniem naczynie z chłodnikiem warto wstawić do zimnej wody, aby się dobrze wystudził. MINESTRONE FREDDO DI VERDURA (dla 6 osób)   Składniki 2 średnie  cebule

Fasolka z fantazją!

ogniu, często mieszając, aż zmięknie. Śmietanę dobrze wymieszaj z musztardą i skórką z cytryny, dodaj do cebuli i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w słupki mięso oraz fasolki. Podgrzewaj na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzucić makaron z fasolką

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

większą popularnością - i dobrze, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Świetnie smakuje w połączeniu z mięsem, warzywami, grzybami. Tym razem proponujemy danie wegetariańskie. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 cebula 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej

Grzyby trujące

rozpowszechnione wśród niektórych grzybiarzy przekonania, że wszystkie grzyby trujące są niesmaczne, gorzkie, lub mają nieprzyjemny zapach. Nie jest prawdą, że grzyby trujące można rozpoznać po wyciekaniu mleczka, po zmianie barwy po uciśnięciu, że srebrna łyżeczka lub cebula podczas gotowania z grzybem trującym

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki).Grzyby zawierają

Grzybówka hełmiasta

, że ma "delikatny smak i konsystencję", i grzyby te są dobre "delikatnie duszone we własnym soku, a następnie przyprawione solą, pieprzem i masłem"Dickinson C, Lucas J. (1982). VNR Color Dictionary of Mushrooms. New York, New York: Van Nostrand Reinhold. p. 119–20. ISBN 978-0-442-21998-7. W innych atlasach

Pieprznik jadalny

odciętym trzonem. Kurki duszone i konserwowane dobrze jest mieszać z grzybami zawierającymi duże ilości śluzów (podgrzybkami, opieńkami, maślakami). Ponieważ kurki po suszeniu nie mają atrakcyjnego wyglądu, wskazane jest dosuszenie ich do kruchości i zmielenie na mączkę grzybową. Mączka traci

Gołąbki (potrawa)

Gołąbki Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.