gulasz wieprzowy do makaronu

AS

Więcej z życia: 10 trików, które skrócą gotowanie

Więcej z życia: 10 trików, które skrócą gotowanie

Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Również w kuchni. Poznaj nowe kulinarne triki, dzięki którym zaoszczędzisz czas podczas gotowania.

Solidne zupy z mięsem - w sam raz na jesień!

Niektórzy uważają, że zupa nie może być samodzielnym obiadem. Inni nie wyobrażają sobie, jak jeść więcej niż jedno danie. Mamy kompromis - przedstawiamy zupy, które nasycą i zaspokoją apetyt na intensywne smaki.

Kapusta i spółka

Jesienią i zimą warto często sięgać po warzywa kapustne. Zawierają sporo cennych witamin, które mogą nam pomóc w walce z infekcjami (zwłaszcza C, a także A, E i witaminy z grupy B), a przy tym dają szerokie pole do kulinarnych popisów. Oto 8 pysznych pomysłów na ich wykorzystanie.

Aromatyczne dania z piwem

Aromatyczne dania z piwem

foodpairingu stał się również popularny w kręgach piwoszy. Podczas Festiwalu Birofilia 2014 uczestnicy warsztatów foodpairingowych próbowali dań podkreślających aromaty poszczególnych piw. Okazało się, że Guinness podkreśla ostry smak sera pleśniowego, jasne piwo idealnie komponuje się z makaronami, rybami i

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

dodajemy do zupy wraz z jogurtem i jabłkami. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny, śmietanę oraz mieszaninę przypraw i czosnku. Przelewamy do wazy. Posypujemy pietruszką i migdałami. (Dla 6-8 osób)   Składniki 50 g zwykłego makaronu nitki (jak do rosołu) lub 50 g

Gotuj raz na kilka dni

Gotuj raz na kilka dni

dnia zjedz go z makaronem, a następnego wyczaruj z niego inną zupę (przepisy na następnych stronach). Jeśli jeszcze coś zostanie - rosół możesz zamrozić i wyjąć, kiedy będziesz potrzebować bazy do kolejnej zupy. Domowy rosół z kury 1 kura rosołowa (lub kurczak), podzielona na części (osobno udka

Dania z dyni

Dania z dyni

po dodaniu pomidora). Zagotuj i dodaj purée z dyni. Pomidora sparz, obierz ze skórki, zmiksuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 1 dynia piżmowa (ok. 1 kg) 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1

Gulasz

Gulasz

Wypróbuj przepisy na gulasz serwisu Ugotuj.to!Gulasze należą do dość licznej grupy potraw znanych, choć pod różnymi nazwami, w wielu krajach. Na Węgrzech, skąd pochodzą, oprócz oryginalnego gulyasu, znanego tam w co najmniej kilkunastu odmianach, do potraw tego typu zalicza się także pörkö

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

wino i 250 ml śmietany oraz rosół. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gulasz przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy resztę śmietany. Serwujemy z kluskami. (dla 4 osób) Spaghetti con sugo di

Tessa Capponi-Borawska. Dwa dni w Mediolanie

Tessa Capponi-Borawska. Dwa dni w Mediolanie

Główne mediolańskie ulice, zwłaszcza w sezonie, zalewają tłumy zakupoholików. Nie ma tu za wiele do zwiedzania. Niektórzy mówią nawet, że to nudna metropolia. Ale ja lubię Mediolan właśnie za to, że tak różni się od reszty włoskich miast. Przepadam też za jego mieszkańcami i pysznymi potrawami

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ziołach i lawendzie 8/25Udziec jagnięcy z masłem sardelowym 4/89Wątróbki drobiowe po sabaudzku (w śmietanie, z pieczarkami) 3/40Wędzona polędwiczka z jagodami goji 6/90Wieprzowina z czosnkiem 7/48Wietnamskie pulpeciki wieprzowe 9/54Wołowina stir-fry z makaronem 9/54Wołowina w ziołach z rukolą i pikantną

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

, zarzuela (gulasz z owoców morza), czy fideua (paella, ale z makaronem zamiast ryżu). Z drugiej strony, restauracje serwują dania z kuchni całego świata. W Barcelonie istnieje jednak zawsze alternatywa. Można się udać na targ Boqueria La, kupić lokalne specjały i zrobić piknik w jednym z tutejszych parków

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Składniki 2 litry wywaru z warzyw 20 dag bryndzy owczej sól, pieprz 50 dag  makaronu łazankowego 2 łyżki posiekanej natki   Sposób przygotowania Zagotuj wywar z warzyw. Bryndzę rozetrzyj w miseczce i powoli dodaj do zupy. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.(dla 6 osób

Dwa dni w Mediolanie

Dwa dni w Mediolanie

Główne mediolańskie ulice, zwłaszcza w sezonie, zalewają tłumy zakupoholików. Nie ma tu za wiele do zwiedzania. Niektórzy mówią nawet, że to nudna metropolia. Ale ja lubię Mediolan właśnie za to, że tak różni się od reszty włoskich miast. Przepadam też za jego mieszkańcami i pysznymi potrawami

Polenta i księżodławki

Polenta i księżodławki

dojrzewaniem. Dodaje się ją prawie do wszystkiego. Do kanapek, do jajecznicy, do zup, gulaszów, klusek i knedli. Knedle, czyli canederli, to wielkie ciastowate kule. Mogą być podawane w rosole, jako dodatek do mięsa lub samodzielnie. Dwie spore, drobno pokrojone czerstwe kajzerki (150 g) należy wymieszać z

Obiad w pół godziny

Obiad w pół godziny

, cebula, biała część pora, strąk zielonej papryki, łyżka koncentratu, pomidorowego, łyżeczka przyprawy do gulaszu, łyżka oleju, szczypta ostrej papryki, kilka gałązek natki pietruszki, sól.Podajemy z: pieczywemCebulę pokroić w cienkie półkrążki. Odkroić zieloną część pora i twardą "piętkę", a

Garnij się do garnie

Garnij się do garnie

osuszeniu i zmieszaniu z oliwą i sokiem z cytryny mogą być dodatkiem do pieczonej ryby. Usmażone na chrupko nadają się do dekorowania gęstych gulaszów mięsnych lub warzywnych. Kiedy smażymy zioła lub jarzyny w gorącym oleju, trzeba to robić partiami, by olej nie stygł, mieszać w trakcie smażenia i dobrze

Garnij się do garnie

Garnij się do garnie

osuszeniu i zmieszaniu z oliwą i sokiem z cytryny mogą być dodatkiem do pieczonej ryby. Usmażone na chrupko nadają się do dekorowania gęstych gulaszów mięsnych lub warzywnych. Kiedy smażymy zioła lub jarzyny w gorącym oleju, trzeba to robić partiami, by olej nie stygł, mieszać w trakcie smażenia i dobrze

Sos sojowy

Sos sojowy

papryki pokrojonej w paski, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki brązowego cukru, 10 dag kiełków fasoli, 8 dag drobno posiekanej kapusty, kiełki fasoli, słodki sos chili Tao Tao Namoczyć grzyby w gorącej wodzie przez kwadrans. Po osączeniu pokroić cienko. Smażony tofu pokroić w kostki. Włożyć makaron do

Znane diety pod lupą

Znane diety pod lupą

na bekonie, na obiad gulasz lub golonka, a na kolację - zapiekanka z jajek, szynki wieprzowej i żółtego sera.Utrata wagi: w ciągu miesiąca 5-6 kilogramów.Zdaniem eksperta: z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że dieta Kwaśniewskiego podnosi poziomu cholesterolu, co grozi rozwojem miażdżycy

DRÓB

sajgonkami 7/39przepiórka faszerowana 1/38rolada z indyka z białym serem 6/64roladki z kurczaka w orzechowej panierce z masą bananową 3/44skrzydełka kurczaka na dziko 2/71steki ze strusiny z makaronem fettuccine 7/23steki ze strusiny z migdałami i calvadosem 7/22szaszłyki drobiowe po persku - z szafranem 4

Blog tygodnia: Naleśnikiem do nieba

Blog tygodnia: Naleśnikiem do nieba

jakiś czas, serwujące obok makaronów, kokosy, sushi i gulasze. Pomysł na idealne menu to na pewno dobry produkt i świeże przyprawy - no i zdolny, kreatywny kucharz. W moim idealnym menu nie mogłoby zabraknąć: trufli, pesto i wina. No i wspaniałych pieczeni, które robi moja teściowa chyba bym sobie nie

Dieta niskokaloryczna

kcal) - średni banan (109 kcal)II śniadanie - 2 cienkie kromki chleba razowego (99 kcal) - dorsz wędzony (46 kcal) - szklanka soku z marchwi (86 kcal) Obiad- talerz krupniku z kaszy jęczmiennej (92 kcal) - 4-5 łyżek gotowanego makaronu (89 kcal) - 4 łyżki warzywnego leczo (24 kcal) - gulasz wołowy (99

Jak curry zdobywało świat

razem francuskich z chińskimi, indyjskimi i miejscowymi. Do dziś niektóre indochińskie curry przypominają francuskie ragout z małą ilością mięsa, za to z ziemniakami i marchewką. Jada się je z bagietką lub makaronem. Ale są także curry z akcentami chińskimi - mięso smażone w woku z dodatkiem sosu

Papryka w siedmiu odsłonach

). Faszerowana papryka 5 różnokolorowych nie za dużych papryk około 1/3 szklanki ryżu 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 2 duże marchewki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz cukier oliwa do smażenia Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko, wymieszaj z mielonym mięsem i dopraw do

Kuchnia goańska

ze składników wprowadzonych przez Portugalczyków cieszą się popularnością wśród obu społeczności, szczególnie pikantne czerwone papryczki chili. Typowe dania goańskie vindaloo - wieprzowina w marynacie z octu i przypraw sorpetel - gulasz wieprzowy caldinha - wegetariańskie curry goan sausage - kiełbaski

Campora San Giovanni

) – gulasz wieprzowy z pieczonymi ziemniakami oraz sosem pomidorowym; najczęściej wybierany przez turystów. Pitticelle – płaskie ciasto na mące, często z kwiatami dyni lub cukinią, czy też oliwkami. Owoce morza Pasta 'mbiancu e baccal? – makaron z gotowanym baccal? (tj. specjalnie

Kuchnia słowacka

(ciasto ryżowe) Orechovník, słodkie orzechowe ciasto przypominające makowiec Makovník – makowiec Bratislavské rožteky Segedin Goulash (gulasz z kiszoną kapustą i śmietaną, często podawany z kluskami (knedľa). Rezeň (panierowany sznycel wieprzowy) Zupy i sosy Fazuľová (zupa fasolowa) Kapustnica

Makłowicz w podróży

) Kapusta nadziewana po debreczyńsku (gołąbki po debreczyńsku) Naleśniki Hortobágy – 6 Najjaśniejszy smak Sznycel po wiedeńsku (Wiener schnitzel) Tort Sachera Gulasz segedyński Deser Pischingera 7 Staropolskim smakiem– wigilijne potrawy Żurek Barszcz Kutia Pasztet z zająca 8 Cesarski smak

Kuchnia niemiecka

warzyw i sałatek. W Niemczech nie brak gospód serwujących wiejskie bądź domowe jadło. Weisswurste (biała kiełbasa z dodatkiem słodkiej musztardy) oraz Rostbratwurste, to specjalność Brandenburgii, natomiast Kasespatzle są specjalnością Bawarii, danie przygotowuje się z domowego makaronu, prażonej cebuli

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.