ile ziemniaków na 50 osób

Magazyn Kuchnia

Od kartoflanki po babkę. Przepisy z ziemniaków. Tania kuchnia sezonowa

Od kartoflanki po babkę. Przepisy z ziemniaków. Tania kuchnia sezonowa

Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Od śniadania do kolacji możesz wybierać w tanich przepisach. Przekonaj się, ile dań można zrobić z ziemniaków

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Kluski są doskonałe zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do różnorodnych mięs, zup, gulaszów. Można je jeść na słono lub na słodko. Owszem - nie nadają się dla osób na diecie, ale są za to sycące, a na ich przygotowanie nie wydasz majątku.

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

Słodkie bułeczki jak w Portugalii, zupa w stylu francuskim, a może angielski paj? Wypróbujcie kartoflane dania inspirowane smakami z?różnych krajów i zobaczcie, że ziemniaki są dobre do wszystkiego

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

, przykryj folią aluminiową i odłóż na kilka minut. GRILLA Patelnia grill w okazje.info Takie kotlety będą doskonałym dodatkiem do gulaszu czy potrawki. Można je również podawać z dowolnym, ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym. Kotlety z ziemniaków 500 g

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

, zanurz w mące, potem w rozbitych jajkach przyprawionych solą i pieprzem i ponownie w mące. Smaż na gorącym oleju lub maśle po 5 minut z każdej strony. Podawaj z sałatą i ziemniakami. Autor: Nowa Kuchnia Polska Kurczaka kupuj w całości - będzie taniej! Gdy nie masz ochoty na mięso, ta propozycja może

Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Menu na cały dzień: Naleśniki z serem - 2,52zł Kurczak cytrynowy - 4,88zł Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł Zupa krem z białych warzyw  - 1,47zł RAZEM: 9,72   Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z serem dla 4 osób kosztują 10,09zł

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

na oleju na złoty kolor. Podajemy na gorąco, posypane cukrem pudrem. (dla 7-8 osób)   Na ciasto: 12 ziemniaków 1 jajko sól   Na farsz: 35 dag wołowiny 1 cebula 4 łyżki masła sól, pieprz 1 łyżka mąki   Sposób przygotowania Obrane ziemniaki gotujemy i

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Źródło: Miesięcznik Kuchnia 50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków ) 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki

Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy

Kuchnia Kresów Wschodnich

Kuchnia Kresów Wschodnich

45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Kulebiak podawaj pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym masłem lub z sosem pomidorowym albo grzybowym. przepis dla 4 osób 400 g gotowanych ziemniaków masło do polania ziemniaków świeży pokrojony koperek zakwas buraczany: 1 kg świeżych buraków 1 l

Obiady przywiezione z wakacji

Obiady przywiezione z wakacji

, rozgrzeje tez po ciężkim dniu pracy. Podawaj z tostem. Górska zupa cebulowa przepis dla 2 osób 5 cebul 1/2 l bulionu wołowego 50 g oscypka 250 ml białego wina 100 g masła chleb na tosty sól pieprz Cebulę pokrój w półksiężyce i usmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, zalej ją białym winem, a następnie

Szwedzkie przysmaki

Szwedzkie przysmaki

grzankach. Na wierzchu każdej ułóż kawior i udekoruj gałązką koperku i kawałkami plasterków cytryny. Laxpudding Przepis dla 4-6 osób 400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia 1 i 1/2 kg ziemniaków 4 jaja 300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 proc. 300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka 2 cebule 1

Włoskie kopytka czyli gnocchi

Włoskie kopytka czyli gnocchi

dla 4 osób   Składniki 1 kg  ziemniaków 35 g masła (kopiasta łyżka) 2 szklanki mąki 2 jajka roztrzepane   Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a

Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka. (Dla 4 osób

Święta z Kurtem Schellerem: Karp w sosie paprykowym

Święta z Kurtem Schellerem: Karp w sosie paprykowym

filet z karpia (połowa tuszki) 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 mały ziemniak, obrany, pokrojony na zapałki 50 ml śmietanki kremówki mielona papryka sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Sprawdź, czy karp nie ma już ości, usuń te, które znajdziesz. Natrzyj rybę solą i pieprzem. Pokrój

Placki słodkie i wytrawne

Placki słodkie i wytrawne

boczek na plackach, składamy je na pół i polewamy syropem klonowym. (dla 6 osób) czas: 45 minut 1 kg ziemniaków 1 biała cebula 2 czerwone cebule 25 g masła 100 ml 30% śmietanki 100 ml wywaru warzywnego 50 ml zakwasu na żurek 2 jajka kilka gałązek tymianku sól pieprz majeranek Ziemniaki i białą cebulę

Talerzem po mapie. Kuchnia chorwacka

Talerzem po mapie. Kuchnia chorwacka

do ugotowanych warzyw wraz z kiełbasą i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Gotowane mięso kroimy w kostkę, dodajemy do potrawy i zdejmujemy z ognia. (Dagnje s krompirom)(dla 4 osób) Składniki 1 kg małży 50 dag ziemniaków 5 dag poszatkowanej czerwonej cebuli 5 dag poszatkowanej

Szybkie dania

Szybkie dania

g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 20 g śmietany gałka muszkatołowa keczup (proporcje na 80 g): 50 g dojrzałych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30 g cebuli 1 łyżka brązowego cukru 10 g jagód sól pieprz ocet winny Przygotuj keczup: smaż na patelni na małym ogniu: cebulę

Kuchnia z Zielonej Wyspy

Kuchnia z Zielonej Wyspy

Na pewno będzie ciężko i mięsnie. Wśród specjałów narodowych Irlandii dominują gulasze, tłuste dania oraz ziemniaki przygotowywane na dziesiątki sposobów. Irlandia jest znanym na świecie eksporterem wołowiny, której walory smakowe ceni sobie niejeden smakosz. Natomiast ziemniaki, które przywieziono

Bobem lato się zaczyna

Bobem lato się zaczyna

400 g bobu 4 pomidory 4 ziemniaki 2 cukinie 1 bakłażan 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku 600 ml wody sól pieprz Cukinię, bakłażana, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem

7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy. (dla 6 osób)   Składniki 1 duży (ok. 50 dag)  bakłażan 1 łyżka soli i dodatkowo sól do smaku 90 dag dojrzałych  pomidorów bez skórki i pestek

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

, tabasco i sosem Worcestershire. Wlewamy wódkę, mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Łodygi selera naciowego dzielimy na pół, owijamy szynką i wkładamy do Bloody Mary. Świetny dodatek do wołowiny (dla 4-5 osób)   Składniki 1  duża marchewka 1  mały seler (30 dag) 2 

Doceń marchewkę - siedem nieznanych przepisów

Doceń marchewkę - siedem nieznanych przepisów

Słodkie bataty i marchewka zapowiadają, że zupa również będzie słodkawa. Ale są też pikantne i słone dodatki - dla kontrastu. Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki 50 dag słodkich ziemniaków (można zastąpić dynią) 30 dag marchwi (ok. 3 sztuki) 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

gałązka tymianku sól, pieprz   Masa ziemniaczano-pietruszkowa: 80 dag ugotowanych i zgniecionych na purée ziemniaków 20-25 dag ugotowanych i zgniecionych na purée korzeni pietruszki 5 łyżek masła 50-60 ml mleka 2 łyżeczki startego chrzanu (najlepiej

Placki i racuchy

: racuchy na bogato, czyli słodkie placki z mąki gryczanej i kefiru z serkiem twarogowym z dodatkiem mięty i truskawek. Smacznego! (Przepis dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min). Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym 5 jajek 40 g cukru pudru 50 ml kefiru 150 g ugotowanej na mleku kaszy

8 pomysłów na szaszłyki

kuskusem i sałatką Więcej sezonowych inspiracji znajdziesz na facebook.com/ugotujto ! Znów schabowy z ziemniakami? Niekoniecznie. Zwykły obiad zamień na kolorowe szaszłyki z paprykową marynatą, przeplatane winogronami. Szaszłyki ze schabu 50 dag schabu środkowego 1 kg małych ziemniaków 20 dag plastrów

Wykwintne dania i tylko 5 składników

(dla 2 osób)   Składniki 15 dag polędwiczki  wieprzowej 50 ml + 1 łyżka oliwy 20 dag świeżego, obgotowanego i wyłuskanego  bobu kawałek (5 dag) chudego wędzonego boczku przyprawy: ocet balsamiczny, czosnek, cebulasól, świeża mięta,  pieprz  

Regulacja ostrości - przepisy z chrzanem

jeszcze 10 minut. Po zdjęciu z ognia miksujemy zupę na gładki krem. (dla 3 osób)   Składniki 1 polędwiczka  wieprzowa (30 dag) 1/2 kg  ziemniaków 1/2  cebuli 1 ząbek  czosnku 2  jajka 2 łyżki startego  chrzanu pieprz, sól ew. nieco mąki do ciasta

Kucharz miesiąca: Witek Iwański

czasie ... czekam na taki. Najdziwniejszą rzeczą, jaką kiedykolwiek jadłem, jest... to jeszcze przede mną. Dla 1-2 osób Serca: 200 g  serc drobiowych 60 ml sklarowanego masła 2 gałązki  tymianku 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz   Groszek: 150 g młodego  groszku

Zapachy kuchni. Świeże zioła

rozsmarowujemy na kruchym cieście, obkładamy plastrami fig, owoce smarujemy glazurą z galaretki i miodu (jeśli nie mamy galaretki, możemy użyć samego miodu).(dla 6 osób) Składniki 50 dag pokrojonych na połówki podłużnych pomidorów 1 czubata łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki dobrej oliwy

W taką pogodę chcę najeść się do syta. Męska kuchnia

strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z każdej strony. Posól, podawaj z cebulą z marynaty.(dla 4 osób)Składniki 3 ząbki czosnku 1 czerwone chilli kawałek świeżego imbiru 3-4 łyżki oleju 200 g polędwicy wołowej 3 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

kapusty 50 dag ziemniaków 50 dag kiszonej kapusty 1 jajko 5 dag mąki sól pieprz cukier 3-4 łyżki oleju 15 dag gęstej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 8 plasterków wędzonego łososia koperek do dekoracji Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków

Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

gotowe, gdy się przyrumienią. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika, a sos cedzimy ? jeśli jest zbyt rzadki, odparowujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Golonki podajemy z sosem oraz purée ziemniaczanym. (dla 6 osób)   Składniki kawałek (1 kg) schabu bez kości

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

krakowskiej 500 g skrzydełek kurczaka 100 g marchewki 100 g korzenia selera 100 g cebuli 50 g pietruszki 100 g pieczarek 100 g masła sól pieprz Sposób przygotowania: krupnik małopolski   Rejbak (Kurpie) lub Kugel (okolice Przedborza, Radoszyc i Radomska) Potrzebne: 1 kg ziemniaków 500 g kaszy manny 2-3

Przepisy na piknik idealny

piekarnika na 15 min, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.3   Fot. Marcin Klaban (dla 4 osób)   Piadina: 400 g mąki 50 g smalcu 150 ml mleka 150 ml wody łyżeczka soli   Dodatki: serrano

Kokilki. Drobne przyjemności

wodą, do każdej kokilki wbijamy jajko. Zapiekamy 8 minut. (dla 6-8 osób)   Składniki 1 kg mrożonego  szpinaku 18-24 małych filetów (3 na kokilkę)  z soli 1 mała butelka pikantnego sosu  chilli 4 białka 50 g cukru 120 g płatków migdałowych sól i świeżo

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

6-8 osób) Składniki 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki niedużych ziemniaków pokrojone w grubą kostkę 2 duże czerwone cebule porwane na grube kawałki listki oberwane z 2 pęczków szałwii 2 łyżki stopionego

Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

może rozsadzić paprykę. Papryki włóż do sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, połącz z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszaj, tylko lekko potrząsaj garnkiem. Składniki 1 kg  ziemniaków 25 dag drobnego  makaronu (zacierki) 1  cebula 1/2

Mniszek lekarski dla zuchwałych

pod przykryciem przez 30 minut. Na reszcie masła podsmażamy do miękkości listki mniszka, doprawiamy, pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Podajemy razem z cielęciną. La soupe aux pissenlits (dla 4 osób)   Składniki 3-4 solidne garście listków mniszka 50 g chudego wędzonego boczku sól

Kalafior w roli głównej

masła 1 l bulionu drobiowego 1/2 (ok. 1/2 kg) średniego kalafiora 1 szklanka śmietany 30-proc. 2-3 ziemniaki 1/2 pęczka świeżego koperku sól świeżo zmielony czarny pieprz Przepis dla 4 osób Do garnka z bulionem dodaj umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz obrane i drobno pokrojone

Menu na Dzień św. Patryka - zielono wszędzie

) dla 5-6 osób   Składniki 1 średnia  cebula 1  marchewka 2-3 średnie  ziemniaki 2 łodygi  selera naciowego 1 kg małży 1 szklanka białego  wina 50 g masła 50 g mąki 2 szklanki  śmietanki 36% 2 szklanki mleka 3,2% 1 szczypta nitek szafranu 1

Rozgrzewające potrawy z chilli, imbirem i czosnkiem

przygotowaniaStarty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180°C), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami.Przepis dla 4-6 osób 

7 przepisów dla amatorów krewetek

podsmażamy na oliwie. Wrzucamy ryż i, mieszając, dodajemy sos, posiekaną chilli, soję lub groszek, krewetki i orzechy. Wbijamy jajko. Posypujemy dymką. Fot. Marcin Klaban (dla 3-4 osób)   Składniki 4-5 ząbków czosnku dobra oliwa 50 g masła 1 kieliszek wytrawnego białego wina 12-16

Letnie dania z suszoną żurawiną

lekko rozchyl połówki. Nałóż dip żurawinowy na ziemniaki i skrop je pozostałą oliwą.(dla 4 osób)100 g boczku, 2 szalotki, 500 g brokułów, 4 gałązki natki pietruszki, 320 g makaronu pappardelle, sól, 50 g suszonej żurawiny amerykańskiej, 2 łyżki oliwy, pieprz, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki zimnego

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

łyżeczka listków świeżego tymianku lub majeranku sól świeżo zmielony czarny pieprzPrzepis dla 4 osób Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w bardzo grubą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Do zeszklonej cebuli z

Jagnięcina - szlachetny smak

, wielokrotnie nakłuj nożem, a w miejscach nacięć włóż obrane ząbki czosnku i igiełki rozmarynu (ważne - pozostałe nieobrane ząbki czosnku wykorzystasz później). Podlej olejem i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godzin (najlepiej przygotuj mięso dzień wcześniej). Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj na parze

Nie masz kasy? Ugotuj zupę

, przerywanym strumieniem. Gotujemy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Solimy, pieprzymy i podajemy(dla 4-6 osób) Składniki 1 cebula oliwa do smażenia 400 g grzybów leśnych (kurki, maślaki, borowiki) 3-4 marchewki 2-3 ziemniaki 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 pęczek kolendry i

Słoneczne inspiracje - z Brazylii, Meksyku, Argentyny

chili 2 jaja 100 g mąki gryczanej 5 ml oleju (tylko 1 łyżeczka) sól sos: 120 g musztardy francuskiej 100 ml śmietany 30-proc. 50 ml brandy sól Przepis dla 4 osób. Kaszę opłucz trzy razy w zimnej wodzie, zalej 600 ml zimnej wody i ugotuj na sypko. Odcedź i gdy ostygnie, wymieszaj ją z kukurydzą

Kuchnia arabska. Kuskus dla zabieganych

Składniki 50 ml bulionu warzywnego 4  pomidory pellati z puszki 15 dag zielonej  fasoli szparagowej 15 dag czerwonej  papryki 15 dag zielonej papryki 4 średniej wielkości  ziemniaki 15 dag  cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki  czosnku po

Kuchnia Kresów Zachodnich

suchych słoików, szczelnie zakręć, odstaw do góry dnem i ostudź. Zapasteryzowaną konfiturę możesz przechowywać do 9 miesięcy. Przepis dla 4 osób 1 l rosołu z kury 500 g świeżych borowików 250 g filetu z sandacza 100 g marchwi 50 g korzenia selera 1/2 pora 100 g ziemniaków 1/2 pęczek kopru 1/2 cebuli 100 g

Szwedzkie lato w kuchni

podsmażone marchewki polane gorącym brązowym masłem i udekoruj filet wcześniej przygotowaną sałatką z krewetek, jajek, chrzanu i rzodkiewki. Matjessallad dla 4 osób 4 filety śledziowe matiasy 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 7 średnich ugotowanych ziemniaków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

Turyngii lub Berlina Składniki 50 dag czerwonej pikantnej kiełbasy 8 małych ziemniaków 20 czarnych oliwek 1 ostra papryczka chili 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól, czarny pieprz świeże zioła do dekoracji  Sposób przygotowaniaZiemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo

Na trudne zimowe poranki - ciepłe śniadania!

Mnóstwo warzyw i sześć jaj - tą frittatą nakarmisz kilka osób. Różnorodność warzyw gwarantuje wyjątkowo miłe doznania smakowe. Szukaj też własnych smaków - modyfikuj zestaw dodatków na tyle, na ile pozwolą ci zimowe pustki w warzywniaku.   Omlet Frittata 6 jajek 1 cebula 1 papryka brokuł

Pomysły na ciepłą kolację

(dla 4 osób)po 1/2 łyżeczki: gałki muszkatołowej, białego pieprzu, cynamonu, nasion kopru włoskiego, goździków4 średnie czerwone cebule4 suszone śliwki4 łyżki oliwy1 liść laurowy3,5 szklanki bulionu drobiowego1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka sosu sojowegosólGałkę muszkatołową ścieramy na tarce

Dania z drobiu: Skrzydełko, nóżka czy pierś?

sosem. Dla 8-10 osób   Składniki 2 duże  cebule 450 g świeżej bułki tartej 2 łyżki suszonej  szałwii 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 300 ml bulionu drobiowego 1 młoda nieduża (4,5-5 kg)  gęś 1 łyżeczka musztardy 50 g masła sól

Sycące menu dnia z plackami i gulaszem

do wersji z piwem, w naszym serwisie znajdziesz również wiele innych przepisów na gulasz (osobom nie jedzącym mięsa polecamy na przykład gulasz warzywny).Gulasz piwny 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka) 1 łyżka czerwonej papryki 2 duże cebule 50 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka kminku 1 butelka

Postmodernizm

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym (dla 10 osób)ok. 1,5 kg ziemniaków 1 duża biała cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml śmietanki 30% 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml oleju 3 jajka kilka gałązek tymianku sól pieprz majeranek

Jak wyluzować kaczkę?

półtorej godziny. Gotujemy klasyczne purée ziemniaczane (najpierw gotujemy ziemniaki, potem tłuczemy je, dodając 2 łyżki mleka i 100 g masła). Z warzyw wycinamy kulki, gwiazdki lub inne kształty i blanszujemy je. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy miód i gotujemy, aż

Tania kuchnia sezonowa. Placki z warzyw

(dla 10 osób) Składniki ok. 1,5 kg ziemniaków 1 duża biała cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30% śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml oleju 3 jajka kilka gałązek tymianku sól, pieprz majeranek  Sposób

Jedz jabłka na złość Putinowi!

wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut w 180°C. Ubijamy białka. Zagotowujemy 50 ml wody z cukrem i glukozą, mierząc tempera-turę. Gdy syrop osiągnie 120°C, powoli wlewamy go do piany z białek, stale ubijając na minimalnych obrotach miksera, aż piana osiągnie 20°C.  Obrane, pokrojone

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

dla 4 osób 150 g wędzonego halibuta 150 wędzonego śledzia 150 g wędzonej makreli 1 puszka groszku konserwowego (ok. 400 g) 150 ml majonezu 2 łyżki śmietany 18% 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3?4 kiszone ogórki 1 cebula 2 jajka 1 jabłko 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 cytryna sól, pieprz

Kuchnia Prowansji. Świeże warzywa i aromat ziół

dodać do smaku świeżo wyciśnięty sok z cytryny i łyżeczkę musztardy. (dla 6 osób)   Składniki 1 duży (ok. 50 dag) bakłażan 1 łyżka soli i dodatkowo sól do smaku 90 dag dojrzałych pomidorów bez skórki i pestek przekrojonych na pół 3/4 szklanki oliwy 25 dag cukinii 25 dag zielonej

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Popularna u nas sałatka jarzynowa (zwana także majonezową), na świecie znana jest m.in. jako sałatka Olivier lub rosyjska. Jeśli masz ochotę nieco ją zmodyfikować, wypróbuj nasz przepis na kresową sałatkę jarzynową.Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1/2

Kuchnia włoska: nowalijki

Penne con le zucchine (dla 6 osób)   Składniki 4 średnie  cukinie 2 ząbki  czosnku 1 pęczek zielonej pietruszki 5-6 łyżek oliwy z oliwek 50 dag  penne tarty ser pecorino świeżo mielony czarny  pieprz ew. suszone pomidory z oliwy  

Świąteczne standardy

Na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez sałatki jarzynowej. Jeśli chcesz ją urozmaicić, możesz dodać do niej na przykład ugotowanego buraka, fasolę konserwową lub kukurydzę.Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1/2 niedużego selera 4 ogórki kiszone lub

Sezon na kurki

całkiem! Risotto z kurkami 300g ryżu arborio lub carnaroli 200 g świeżych kurek 1 i 1/2 l bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła (1+2) 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) natka pietruszki 50-100 g sera grana padano lub parmezanu sól pieprz Grzyby wypłucz i zanurz na 2-3 minuty

12 razy nowalijki

, na mięso nałóż bitą śmietanę z chrzanem, a na wierzch - czips z boczku. Udekoruj gałązkami koperku. (dla 4 osób) 1 pęczek zielonych szparagów 400 g młodych ziemniaków 60 sałaty masłowej 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju z pestek winogron 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku

Kuchnia kresowa - obfita, swojska i smaczna

 Sposób przygotowaniaSurowe ziemniaki drobno zetrzyj i odciśnij. Ziemniaki gotowane zetrzyj na tarce o większych oczkach. Połącz ziemniaki, dodaj jajko, mąkę i kaszę, wyrób. Pokrojone mięso usmaż na smalcu, dodaj cebulkę, duś do miękkości. Zmiel, przypraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem

Połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnością. Co jedzą Brytyjczycy?

. Każdy rulon pokrój na 4 mniejsze kawałki. Ułóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (miejscem złączenia ciasta do dołu). Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarenkami sezamu i piecz 20-25 minut na złoty kolor.Składniki 50 dag ziemniaków 1 szklanka gorącego mleka 1 łyżeczka soli 1

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z cukinią

(dla 4 osób)   Składniki 8 niewielkich  cukinii 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek  czosnku 1/2 kg gotowanych, ostudzonych  ziemniaków bez skórki 1/2 kg mielonego mięsa  wołowego 2  jajka 2 łyżki startego  parmezanu sól,  pieprz oliwa 2

10 letnich dań z koperkiem

, mieszamy, dodajemy posiekany koperek, mieszamy, dodajemy pokrojone na kilka kawałków masło, zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy. Po dwóch minutach podajemy. Autor Tadeusz Pióro Dla 4 osób   Składniki 1 ogórek 1 pęczek  koperku 800 ml   jogurtu naturalnego (np

Chorwacja w Unii Europejskiej i na talerzu

, odcedzamy z oleju, skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika na 15-20 min.(riblja juha)z kuchni dalmatyńskiej(dla 4-5 osób) Składniki 50 dag różnego rodzaju ryb morskich 15 dag selera 1 cytryna 1 pęczek natki pietruszki + trochę posiekanej natki do

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

przypraw i czosnku. Przelewamy do wazy. Posypujemy pietruszką i migdałami. (Dla 6-8 osób)   Składniki 50 g zwykłego makaronu nitki (jak do rosołu) lub 50 g makaronu ryżowego i 20 g zwykłego makaronu 1 duży por 100 g cebuli 200 g kimchi 100 g szynki 50 g boczku wieprzowego 100

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

. Po dodaniu żółtka nie wolno już zagotować zupy! Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy. Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem. Dla 4 osób   Składniki 1 pudełko (250 g)  cannelloni 50 dag  białych szparagów 50 dag  zielonych szparagów

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

(dla 3-4 osób)   Składniki 2 łyżki oliwy 3 ząbki  czosnku 2  pomidory 1  ostra papryka 500 g  fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków) 1 garść bazylii sól pieprz   Sposób przygotowania Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek

Nieskromne dania na post

godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze. Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.(dla 10 osób)Składniki ok. 1,5 kg ziemniaków

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

powstała torebka. Wzmocnij jej brzegi, kilkakrotnie je zaginając. Przygotowane pakieciki z rybami ułóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż w środku wytworzy się tyle pary, że zaczną przypominać poduszeczki. (dla 4 osób)   Składniki 1/2 szklanki  ryżu basmati 1 czerwona  papryka 1

Szparagi na 12 sposobów

dla 1 osoby 1 grzanka z chleba lub bułki 100 g zielonych szparagów 1 jajko 50 g masła 1 ząbek czosnku 20 g startego parmezanu sól Kromkę chleba (lub bułki) opiecz na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

;Składniki 2 łyżki masła 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub grzybów leśnych 2 łyżeczki mąki 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki wytrawnego sherry 1/2 łyżki musztardy 1 obrany i starty na drobnej tarce ziemniak sól pieprz 1 pokrojona w cienkie krążki 

Lekarstwa zamiast zniczy

od ust nadgryzionego ziemniaka i oddał Jonaszowi. W Mongolii też jedzą skromnie, głównie śmierdzącą, tłustą, rozgotowaną baraninę. Jonasz był mały i powiedział, że on chce frytki. Ich dzieci przez jakiś czas dojeżdżały na stepie do szkoły i tam miały lekcje angielskiego. Z książek uczyły się takich

12 obowiązkowych dań do ugotowania w maju

olej. W oleju nie może smażyć się za dużo szparagów naraz, bo spadnie temperatura. Smażymy 2-3 minuty, przewracając szczypcami, aby szparagi usmażyły się z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i podajemy z sosem. (dla 2-3 osób)   Składniki 6-8 młodych  ziemniaków

Lunch w pracy. Małe i duże przekąski na lato

Składniki 30 g rukoli 75 g truskawek 50 g oscypka 20 g wyłuskanych pistacji 50 ml oliwy aromatyzowanej granatami (lub zwykłej)  Sposób przygotowaniaRukolę płuczemy, truskawki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Oscypek ocieramy na tarce jarzynówce. Wykładamy na talerz, posypujemy

Przepisy z wołowiną. Bierz byka za rogi

smaku 4 łyżki oliwy   Sposób przygotowania Ziemniaki szorujemy, pozostawiając skórkę, i kroimy w półtalarki. Układamy na posmarowanej oliwą blasze, posypujemy posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem, skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 200°C. Mięso solimy, nacieramy oliwą

Kuchnia polska. Kaszuby

. Oddzielnie ugotuj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Na talerzach układaj spore porcje ryb i ziemniaków, zalewaj je rosołem jarzynowym i podawaj.Składniki 1 duży pęczek włoszczyzny 1 kg drobnych rybek słodkowodnych 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki 1 żółtko sól

Przeboje wiosennego menu

buraków można do niej również dodać, pokrojone w kostkę, marchewki albo ziemniaki. Możesz podawać z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Botwinka 2 pęczki botwinki 1 średni burak 2 łyżki masła 4 szklanki bulionu warzywnego sok z cytryny do smaku cukier do smaku 1/2

Takiej rukoli nie znacie

smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe

Jemy za dużo soli i złych tłuszczów

gotowania ziemniaków, ryżu czy makaronu. Niestety, dodatkowo wiele osób dosala potrawy na talerzu przed ich spróbowaniem. A przecież od słonego smaku można odzwyczaić się w zaledwie 48 godzin - mówi dr hab. inż. Krystyna Rejman, adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole

Przepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

łyżkami oleju. Na powierzchni cięcia układamy kilka plasterków czosnku. Zawijamy każdą połówkę w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 190 ºC piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odkrywamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut. Cukinie i ogórka myjemy, osuszamy. Ogórka obieramy ze

Kukurydza - szybki obiad z puszki

ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem. Składniki 50 dag  makaronu fusilli (świderki) 1,5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kosteczkę 3 szklanki  kukurydzy (z

Bez glutenu

dla 4 osób 400 g makaronu bezglutenowego gryczanego, świderki 1/2 kg obranej dyni (np. pół niewielkiej dyni hokkaido) 6 łyżek (90 ml) oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 10 całych świeżych listków szałwii sól Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku pokrój w plasterki. Z

Kucharz odkrycie roku

opowiadania. Uwielbia sport: piłkę nożną, koszykówkę, tenis. (dla 1 osoby)   Sos: 400 g kości cielęcych 2 łyżki oliwy 150 g pokrojonych warzyw: marchewki, czerwonej cebuli, selera naciowego 100 ml czerwonego wina 50 ml żubrówki 2 g trawy żubrowej 1 ząbek czosnku 1 mała gałązka 

Tani, zdrowy, dobrze znany - twaróg w roli głównej

) natłuść masłem. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie formy, przykryj warstwą sera, na to ponownie połóż ziemniaki, ser i tak dalej, aż składniki się skończą. Zakończ warstwą masy serowej. Formę przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika (z włączonym termoobiegiem) rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C

Zapiekanki

. Podawaj na gorąco udekorowane świeżą bazylią.dla 4 osób 4 główki białej cykorii 8 plastrów gotowanej szynki sos: 50 g niesolonego masła 80 g pszennej mąki 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 szklanka (250 ml) mocnego piwa 1 szklanka (250 ml) mleka łyżka masła do wysmarowania formyszczypta gałki

Jak solić, żeby nie przesolić

, dyrektor instytutu. - Nadmiar soli zabija. I choć jej zużycie w naszych domach systematycznie spada, to wciąż zjadamy 12-15 g dziennie na osobę, gdy rekomendowane jest tylko 5 g, czyli jedna płaska łyżeczka - tłumaczył. Szkodzi nam sód zawarty w soli kuchennej (to chlorek sodu - NaCl). Jego nadmiar

Zapiekanki z warzywami i owocami

ciastem owoce. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 50-55 min. Upieczone odstawiamy. Gdy ostygnie, kładziemy na formie talerz i odwracamy; w tej pozycji pozostawiamy formę z ciastem na ok. 10 minut. Zdejmujemy formę.(dla 4 osób) Składniki 1 litr rosołu 200 g ryżu 60 g masła + masło do

Masz chrapkę na kanapkę? Przepisy dla zaawansowanych

(dla 1 osoby) Składniki 1 bajgiel 50 g serka kremowego 50 g wędzonego łososia 3-4 listki mięty  Sposób przygotowaniaPrzekrawamy bajgla na pół, smarujemy serkiem, obkładamy plasterkami łososia. Na koniec posypujemy miętą. (dla 1 osoby)   Składniki 1/2 cebuli 2-3

Gorący chill(i)out

Zupa rozgrzewająca (dla 4-6 osób)3 łyżki oliwy 1 cebula 1/2 czerwonej papryczki chilli 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka startego imbiru 4 szklanki bulionu drobiowego 1 zielona papryka 5 ziemniaków 10 dag liści szpinaku sól pieprz suszony tymianek do smaku posiekana natka

Léa Linster - szefowa wszystkich szefów

: 1/2 litra bulionu jagnięcego 1 gałązka świeżego rozmarynu 50 g zimnego masła drobna sól morska   Sposób przygotowania Robimy jagnięcinę. Obieramy ziemniaki, kroimy je w cieniutkie słupki, dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju

Regionalne smaki w nowej odsłonie

zakwasu na biały barszcz po Ropczycku1/4 szklanki sosu sojowegozioła prowansalskie1 łyżka cukru trzcinowego bio3 łyżki mąki pszennejsólpieprzolej do smażeniaKiszone ziemniaki:3 ziemniaki1/2 szklanki fasoli wrzawskiej suchej200 g pieczonego boczku3 szklanki wody (dodatkowo: zakwas na biały barszcz po

Musztarda - przyprawa wszechstronna

w mięsie. Rozwijamy z folii, smarujemy mięso glazurą i kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki.dla 4 osób Składniki 2 łyżki masła 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub grzybów leśnych 2 łyżeczki mąki 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki wytrawnego 

SM U-50

straciło życie 12 osób z 292 przebywających na nim.26 czerwca 1917 roku w czasie ostatniego patrolu na zachód od Hebryd U-50 zatrzymał, a następnie zatopił duński żaglowiec Vonin o pojemności BRT płynący z ładunkiem węgla z Toon w Szkocji do ?rebak na Islandii.31 sierpnia 1917 roku U-50 ślad po okręcie

50 Cent

50 Cent, właściwie Curtis James Jackson III (ur. 6 lipca 1975 w Nowym Jorku) – amerykański raper, aktor i przedsiębiorca. Międzynarodową rozpoznawalność zyskał po wydaniu debiutanckiego albumu Get Rich or Die Tryin' w 2003 roku oraz drugiej płycie The Massacre dwa lata później. Jako aktor

Podlaskie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych

Podlaskie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych - organizacja pozarządowa założona w Międzyrzecu Podlaskim w roku 1995.Swoją siedzibę ma w budynku Pływalni, gdzie organizuje Warsztaty Terapii Zajęciowej dla osób niepełnosprawnych w wieku od 16 do 50 lat z Międzyrzeca Podlaskiego i okolicznych gmin

Podatek dochodowy od osób prawnych

latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% kwoty tej straty.W ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych przewidziano także zwolnienia przedmiotowe z opodatkowania, tak więc nie podlega opodatkowaniu: działalność organizacji pracodawców

Prześladowania osób dotkniętych albinizmem

Prześladowania osób dotkniętych albinizmem bazują na przekonaniu, jakoby niektóre części ciała albinosów posiadały magiczną moc. Ten przesąd, występujący głównie we wschodniej Afryce, jest rozpowszechniany przez uzdrowicieli i szamanów, którzy używają części ciała albinosów jako składników

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.