jabłkowe desery

Wioleta Urban

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

Na diecie nie musisz odmawiać sobie słodkości. Zamiast batoników, gotowych ciastek czy pączków z toną cukru i tłuszczami trans zjedz coś równie pysznego, ale dużo zdrowszego i o wiele mniej kalorycznego. Dziś prezentujemy przepis Wiolety Urban, dietetyczki z portalu okiemdietetyka.pl na muffinki owsiano-jabłkowe.

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

Dzisiaj przedstawiamy menu z zupą z marchwi, do którego proponujemy risotto z brokułami i muffiny jabłkowe na deser.

Menu dnia z pyszną fasolką

W dzisiejszym menu znajdziecie idealne danie na chłodne dni późnej jesieni - sycącą i aromatyczną fasolkę po bretońsku. Jako dodatek do niej, proponujemy chrupiące pszenne bułeczki domowej roboty, a na deser - wilgotne, dyniowo-jabłkowe ciasto.

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

Słodkie menu dnia

Słodkie menu dnia

Soczysty początek słodkiego obiadu!   Sałatka aromatyczne pomarańcze   2 pomarańcze 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego) 1 łyżka miodu 1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów sól pieprz mielony cynamon

Menu dnia owocowo-warzywne

Menu dnia owocowo-warzywne

Jabłka w połączeniu z rodzynkami i cynamonem to nie tylko szarlotka. Może być też... zupa. Jest słodka i aromatyczna. Można ją jeść na ciepło lub zimno. Zupa jabłkowa z rodzynkami 4-5 jabłek typu Golden 2-3 łyżki stołowe cukru 1 kawałek cynamonu 3 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1

Sok na święta

Sok na święta

bliskich oryginalnym sposobem podania soku. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kompotu z suszu, będzie np. grzaniec z soku jabłkowego. To idealna propozycja na zimowy wieczór - działa rozgrzewająco i doskonale pasuje do świątecznych potraw, zarówno deserów, jak i mięs (szczególnie drobiu).Do

Tanio, zdrowo i po polsku - nowe przepisy na dania z jabłkami

Tanio, zdrowo i po polsku - nowe przepisy na dania z jabłkami

750 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 60 g pokrojonej czerwonej cebuli 1/2 szklanki mleka 4 łyżki soku jabłkowego z miętą sól morska pieprz Na kaszę: 1/2 szklanki soku jabłkowego z miętą 40 g rodzynek 100 g kaszy gryczanej 70 g pokrojonej czerwonej cebuli 2 łyżki cukru trzcinowego

Deser w szklance - gotowy w kilka minut

Deser w szklance - gotowy w kilka minut

Kremowy i gęsty jogurt grecki zawiera więcej tłuszczu niż inne jogurty, ale lepiej pasuje do deserów. Dopóki na straganach wciąż czekają pyszne śliwki - korzystaj! Po sezonie śmiało użyj mrożonych. Składniki na 4 porcje: 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1

Zaskakujące pomysły na jabłka

Zaskakujące pomysły na jabłka

uzyskała kształt sera klinka. Układamy na desce, przykrywamy drugą deską i obciążamy. Odstawiamy na 48 godzin. Po 2 dniach wyjmujemy jabłkowy "ser" z woreczka, owijamy w gazę, zawiązujemy i zawieszamy na parę dni w przewiewnym miejscu, aby obsechł. Odwijamy z gazy, kroimy w plastry, podajemy np

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy ze śliwkami

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy ze śliwkami

. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy ok. godziny w temp. 100°C - deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy w lodówce. W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy

Książki kulinarne na październik

Książki kulinarne na październik

obok nich obojętnie. Dzięki Elizie Mórawskiej odkryjecie i pokochacie jabłka na nowo. Wśród prezentowanych przez nią 40 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery są zarówno jabłkowe klasyki (szarlotka, tarta Tatin, racuchy z jabłkami, kaczka), jak i propozycje mniej oczywiste, np. chleb razowy z

Desery z patelni

Desery z patelni

nakładaj na patelnie porcje ciasta i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki będą złotobrązowe. Podawaj z wiśniami i cukrem pudrem. Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem

Słodko-ostre menu na rozgrzewkę

Słodko-ostre menu na rozgrzewkę

polędwiczki. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić potrawę, dodając do niej nieco korzennych przypraw, np. cynamonu, goździków i kardamonu. Kotlety wieprzowe w rajskim sosie 4 kotlety wieprzowe 2 łyżki oliwy 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego 1/2 szklanki wody 2 jabłka pokrojone w plastry łyżka cukru

Wytrawne dania z jabłkami i gruszkami

Wytrawne dania z jabłkami i gruszkami

pieprzem. Mieszamy, aby owoce pokryły się oliwą i musztardą. Zapiekamy 20-25 minut, aż puszczą sok i zmiękną. Sałatkę podajemy posypaną pokruszonym kozim serem. Autor Tomek Woźniak (dla 4-5 osób) Składniki słoik gruszek w syropie lub 1kg  gruszek 5 łyżek soku jabłkowego 1/2 kg

Książki kulinarne - nowa porcja pysznych lektur

Książki kulinarne - nowa porcja pysznych lektur

, na małe posiłki (polecam zupę selerową z masłem jabłkowym), sałatki, kanapaki, tortille, ?dania w misce? (np. curry z kalafiora), jednogarnkowe, słodkości, przetwory (np. marynowana okra) i sosy. Niektóre przepisy uwzględniają 4 warianty dań - z sezonowymi dodatkami na każdą porę roku. Feast, Sarah

Granita. Lekki deser lodowy

Granita. Lekki deser lodowy

sok z cytryny, wymieszaj. Zetrzyj imbir, zawiń w gazę i wyciśnij sok (możesz także przepuścić imbir przez sokowirówkę). Łyżkę soku imbirowego dodaj do soku jabłkowego. Zmiksuj bazylię z cukrem, a gdy powstanie gładka pasta, dodaj ją do soku. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zamrażaj co najmniej 4

Manie kulinarne: psychofani musztardy, pożeracze motyli i kawofile

Manie kulinarne: psychofani musztardy, pożeracze motyli i kawofile

musztardę jak dzika (im ostrzejsza, tym lepiej), choć raczej nie zaryzykowałabym musztardowego deseru. Papieska fascynacja zaowocowała modą na ten przepyszny dodatek, a kto akurat wkradł się w łaski ojca świętego i zyskał na znaczeniu na jego dworze, nazywany był przez zazdrośnków papieskim musztardziarzem

Słodkie wspomnienia z wakacji

Słodkie wspomnienia z wakacji

Baklava (także baklawa lub bakława) to ciasto popularne szczególnie w Turcji, Grecji, Bułgarii i Armenii. Chrupiące listki ciasta filo, przełożone masą z orzechów i cukru (lub miodu) i polane słodkim syropem, to deser dla prawdziwych łasuchów. Baklava Ciasto: 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju

Strudel - cesarski deser

Strudel - cesarski deser

. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Potem, o 15.00, rozpocznie się na zamkowym dziedzińcu godzinny pokaz pieczenia strudla, a tuż po nim zostaną ogłoszone wyniki.   Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess Ciasto: 20 dag mąki tortowej kawałek masła

Banany w zupełnie nowej odsłonie

Banany w zupełnie nowej odsłonie

cytryny sól, pieprz 100 ml soku jabłkowego 3 banany 2 żółtka Robimy sos: cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju, mieszamy z orzeszkami i startym jabłkiem. Posypujemy curry, przyprawiamy cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na końcu wlewamy sok jabłkowy

Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

duże gruszki 200 g miękkiego niebieskiego sera 1/2 szklanki orzechów włoskich pęczek rukoli 1 sałata rzymska 4 łyżki octu jabłkowego 80 g masła 2 łyżki brązowego cukru Masło, ocet winny i brązowy cukier przełóż na patelnię, dodaj pokrojone na ćwiartki gruszki i orzechy włoskie. Przesmażaj, aż

Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

. Odwróć miskę dnem do góry i ostrożnie zdejmij ją z deseru. Polej 3 łyżkami soku i od razu podawaj. Źródło: Magazyn Kuchnia To deser popularny z Danii i Niemczech. Przypomina nasz kisiel, ale jest od niego bogatszy - między innymi dzięki całym owocom i dodatkowi alkoholu. Rote gruetze (czerwony kisiel

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

zapiekać je w piekarniku (na pozycji 'grill' przez 1-2 minuty). Deser powinien być brązowo-złoty. Autor: Marta Gessler Chłodząca i aromatyczna, cynamonowa pianka będzie z kolei świetną alternatywą dla lodów. Możesz podawać ją zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek - na przykład do musu jabłkowego

Sezonowe dania na lato

jagodami   Knedle z morelami 100 g suszonych moreli sok jabłkowy 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier Ciasto ziemniaczane: 600 g ziemniaków sypkich 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli gałka muszkatołowa Ciasto serowe: 400 g tłustego twarogu 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli łyżeczka cukru

Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę

Nie jesteś przekonany do posypywania deseru curry? Możesz zastąpić je np. cynamonem lub imbirem. Nadzienie: 4 banany 400 g twarożku 4 łyżki marmolady pomarańczowej 2 łyżeczki sezamu curry w proszku do posypania deseru Naleśniki: 120 g mąki 300 ml mleka 2 jajka 1 opakowanie cukru

Sorbety na talię osy

rozpoczynamy jak wyżej (po godzinie zamrażania), ale robimy to częściej - co 15-20 minut. - Miód pomarańczowy można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli zrobimy go więcej, sprawdzi się jako sos do innych deserów lub jako dodatek do mięs albo sosu do pieczeni. - Nie zwiększamy podanej w

Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

Letnich owoców jest teraz mnóstwo, więc można je łączyć i mieszać do woli. Wiśnie, maliny i truskawki zagwarantują piękny kolor sorbetu i dużo smaku. Jeśli dodasz likier wiśniowy, deser nabierze jeszcze więcej charakteru... Przepis na rubinowy sorbet Przez jakiś czas zapomniane, porzeczki

Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

kiełków fasoli 5 pomidorków koktajlowych 150 g szynki 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 pęczka koperku 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz Umyj i osusz listki rukoli, oderwij od nich ogonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki

Sezon na truskawki

. Najbardziej lubimy taki z mnóstwa owoców, maślanki i niewielkiej ilości cukru do smaku. Po drugie gotujemy kompot truskawkowo-jabłkowy, który doskonale gasi pragnienie w bardzo ciepłe czerwcowe dni. A po trzecie - oczywiście klasyka, czyli truskawki z bitą śmietaną! Ja swoją porcję lekko rozgniatam lub kroję

Pomidory - królowie lata

soku z pomarańczy sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku   Grzanki: 8 kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie 200 g gruyerea lub parmezanu, pokrojonego w cieniutkie płatki   Sposób przygotowania Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Dusimy na

VI odsłona akcji Gęsina Na Św. Marcina

gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretka z żubrówki, tost z chleba kresowego Przemysława Błaszczyka (Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów) - przepis ex aequo nagrodzony tytułem "Król Gęsiny 2013/2014"; Żołądki gęsie, czosnek na słodko, chrupiący orkisz Przemysława

Niezbędne składniki: oliwa i ocet

(dla 4 osób)   Składniki 1,5 małego opakowania żelatyny (15 g) 60 dag dojrzałych  moreli 1 szklanka kremówki  śmietany 10 dag cukru pudru 1 szklanka naturalnego  jogurtu olej z pestek moreli czerwone  porzeczki   Do skropienia deseru

Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

robić z ciastem twarogowym (obie wersje w przepisie poniżej). Te z suszonymi owocami będą dosyć słodkie, dlatego możesz je podawać na przykład polane odrobiną kwaśnej śmietanki. Knedle z morelami 100 g suszonych moreli sok jabłkowy 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier Ciasto ziemniaczane

Kulinarna jesień w Południowym Tyrolu

wiele informacji o historii chleba, a także spróbować swoich sił i samemu upiec bochenek w starej piekarni. Dla dzieci będzie przygotowana specjalna piekarnia by i one mogły spróbować. Zwiedzający mogą skosztować wyrobów lokalnych piekarzy i cukierników, między innymi prawdziwego jabłkowego strudla

Pikantne menu dnia

wywar, czekoladę, przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso, zagotować, przykryć i piec 90 min w 150°C. Dodać fasolę, pokrojony miąższ papryki i piec 30 min. Gotowe danie ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i oprószyć kolendrą. Autor: Nina Kosińska, Poradnik Domowy Deser słodko

Menu dnia

, jak i drugich! Podobno sam przepis na smażone słodkości wymyślili Niemcy, jednak dziś to deser typowy dla Danii. Tradycyjnie podaje się go w czasie adwentu z gloggiem, czyli grzanym winem.Do ich przygotowania przyda się specjalna żeliwna patelnia z wgłębieniami. Niestety w Polsce bardzo trudno ją

7 deserów ze śliwkami do zrobienia w tym tygodniu

1 opakowanie (30 dag)  jogurtu naturalnego 1 cytryna + sok z 1/2  cytryny 100 ml słodkiego  sherry 1/2 szklanki cukru 200 ml śmietany kremówki 50 dag  śliwek 200 ml soku  jabłkowego   Sposób przygotowania Kruszymy biszkopty, zagniatamy z 

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Eliza Mórawska w książce "O jabłkach" proponuje 40 dań z jabłkami na śniadanie, obiad, deser i kolację. Jest wśród nich sałatka z jabłek, czerwonej kapusty, granatu, sera pleśniowego i selera naciowego, tarteletki z ciasta francuskiego z pieczonym burakiem, serem kozim, tymiankiem i

Słodkości z IKEA (Zobacz przepisy!)

dobraliśmy przepis na super szybki deser jabłkowy z sosem waniliowym domowej roboty. Chodzi o to, by zmierzyć się z Ikeą na lepszy waniliowy smak! Zobacz przepis na kruszonkę z jabłkiem i sosem waniliowym Kruszonka z jabłkiem i sosem waniliowym Co zabrać na piknik? Oprócz koca i herbaty w termosie - weź

Słodkie chłodniki owocowe!

sposób przygotowania słodkiej potrawy z jabłek? Niedowiarkom polecamy spróbować, tym bardziej, że koszty tego deseru są naprawdę niewielkie, a sam przepis przyda się na cały rok. Zupa jabłkowa z rodzynkami 4-5 jabłek typu Golden 2-3 łyżki stołowe cukru 1 kawałek cynamonu 3 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki

Pomysły na jabłka

chociaż rozumiem znudzonego monotonią życia, a właściwie diety, Robaczka, to mi jabłka nigdy się nie nudzą. Do kompotu jabłkowego wróciłam po latach, kiedy urodziłam Wojtusia. Pamiętam, że to był wyjątkowo gorący czerwiec, a pielęgniarka laktacyjna grzmiała, że pić można tylko wodę albo kompot jabłkowy

Sosy na każdą okazję

schłodź w lodówce. Autor: Marcin Budynek Czekoladowy sos z dodatkiem mięty będzie doskonały zarówno do polania zimnych, jak i ciepłych deserów, np. lodów i naleśników. Mięty możesz dodać trochę mniej lub więcej - w zależności od swoich upodobań, ale nie warto z nią przesadzić, bo sos może się okazać zbyt

Gruszkowe wariacje

talerz sałaty cezar!), to Wojtuś zdecydowanie woli gruszki w ciastach. Ja przepadam za twardymi, surowymi, chrupiącymi gruszkami, które razem z Julką jemy w ilościach hurtowych. Postanowiłam odtworzyć smak pysznego deseru gruszkowego, jaki jadłam w jednej z nadmorskich restauracji. To były gruszki w

Garnek rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

jabłkowego 1/2 kg tłustego białego sera 3  jajka 5-6 łyżek cukru masło cynamon 8-10 dag herbatników 1 szklanka  maślanki   Sposób przygotowania Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cząstki i obgotowujemy krótko w soku jabłkowym, tak by pozostały jędrne

Przyjęcie na świeżym powietrzu

sera 1/2 szklanki orzechów włoskich pęczek rukoli 1 sałata rzymska 4 łyżki octu jabłkowego 80 g masła 2 łyżki brązowego cukru Masło, ocet winny i brązowy cukier przełóż na patelnię, dodaj pokrojone na ćwiartki gruszki i orzechy włoskie. Przesmażaj, aż gruszka lekko zmięknie, około 5 minut. Sałatę i

Drinki z alkoholem i bez - na przyjęcie pod chmurką

przeszłości nie musi jednak odchodzić do lamusa! Zresztą staje się znów coraz bardziej popularny. Możemy z niego przyrządzić przepyszny koktajl. Orzeźwiający koktajl z miodem pitnym 80 ml miodu pitnego (może być czwórniak) 60 ml niegazowanej wody mineralnej lub soku jabłkowego 10 ml soku z cytryny

Ciasta, ciastka i konkurs

MAŁGORZATA MINTA: Jakie ciasto jadła Pani ostatnio? AGATA KRÓLAK*: Jabłecznik, a właściwie jabłkową wersję "śliwownika" opisanego w książce. Odkąd pamiętam, moja babcia piecze to ciasto co tydzień (!) na przyjazd swoich wnuków. W zależności od pory roku - z jabłkami albo ze śliwkami

Śniadanie na rozgrzewkę

Brązowy cukier możesz równie dobrze zastąpić zwykłym białym, a wanilię - cynamonem.  Jogurt, którego użyjesz do deseru wyjmij z lodówki na ok. 15 minut wcześniej, aby nie był lodowaty. Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim Składniki na 4 porcje: 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru

Manouri: ser na deser

, cebulą i kaparami. Manouri wyjątkowo dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami i owocami. Dlatego sprawdzi się w niejednym deserze . W rondelku gotujcie przez 15 minut: 1/2 kg malin (mogą być mrożone), ze 100 g cukru pudru, 5 łyżkami soku jabłkowego, 1 łyżką octu z czerwonego wina i

Wina polskiego pochodzenia

Sieraków w Sierakowie k. Dobczyc. Hugh (tak wszyscy się do niego zwracali), światowej sławy brytyjski dziennikarz winiarski, gościł w Polsce na zaproszenie magazynu "Czas Wina", który przyznał mu tytuł Człowieka Roku. Johnsona zostawmy jednak na deser; najpierw zajmijmy się clou wydanej na

Desery z różą

1 szklanka soku jabłkowego 100 ml miętowego lub cytrynowego likieru 1/4 szklanki wody różanej 2-3 łyżeczki konfitury różanej płatki róży do dekoracji  Sposób przygotowaniaMiód rozpuszczamy w gorącej herbacie. Studzimy. Mieszamy z sokiem, likierem, wodą różaną. Wlewamy do

Błogosławieństwo smaków

Najprościej, jak się da - A próbowałaś już surowych anchovies w oliwie? Nie? - chociaż jestem już po dwóch daniach oraz deserze, Uri nie przestaje prezentować mi swoich ulubionych smaków. Przed chwilą postawił na stole sorbet z mandarynek. Rosną u niego na farmie, nie są pryskane chemikaliami. Mimo

Smaczne dania na płaski brzuch

oczywiście obecnie można je również kupić w marketach. Sałatka z rukolą, szynką i kiełkami fasoli 2 garście rukoli garść kiełków fasoli 5 pomidorków koktajlowych 150 g szynki 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 pęczka koperku 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz

Cytrusowe orzeźwienie - na słodko i słono

! Przepis na Risotto z pomarańczą i tuńczykiem Po świątecznych ciastach pełnych ciężkich kremów, bakalii i czekolady masz ochotę na lekki deser? Cytrusowa galaretka nie jest zbyt słodka, więc raczej spełni Twoje oczekiwania. Możesz wzbogacić ją bitą śmietaną, ale i bez tego smakuje i wygląda rozkosznie

Tessa Capponi-Borawska: Szał na szałwię i rozmaryn

pęki, które potem suszę i używam przez całą zimę. Najczęściej rozcieram je z solą, aby wydobyć z nich więcej aromatu. Rozmarynem doprawiam wiele dań, od makaronu po desery. Wspaniale komponuje się z sosami rybnymi, tartą jabłkową, z pieczonym schabem, wreszcie z toskańskim plackiem z winogronami. Masło

Pomysł na jesienny obiad

ponownie zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, tak by się ścięła. Przed podaniem posypujemy pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Rada: Jeśli oprócz dorosłych do obiadu zasiądą również dzieci, deser można przygotować na soku jabłkowym. Delikatne ryby z dodatkiem warzyw najlepiej

Kulinarne improwizacje

: 4 łyżeczki miodu gryczanego 2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej 2 łyżki octu jabłkowego sól, świeżo zmielony pieprz 4-5 łyżek oliwy extra vergine   Sposób przygotowania Sałaty i szpinak płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Koper włoski kroimy w bardzo

Jedzenie na pocieszenie - smakołyki na ostatnie chwile wakacji

podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min. Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami. Nie odmawiaj sobie deseru. Czekolada wyśmienicie działa na nastrój, a maliny są

Na ostatki

stopni C. Łezki z czekolady nadziewaj musem. Podawaj z sosem, ozdobione opartym o deser tiulem piernikowymi owocami i listkami mięty.   Przepis: Wiesław Bober, dyrektor ds. gastronomii hoteli firmy CAPITOL Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 150 g mascarpone 50 ml syropu klonowego 3 jajka 50 g

Z rzymskiego garnka

garnka, sos cedzimy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, mieszając, ewentualnie wlewamy likier. Kurczaka podajemy w sosie.Zapiekanka serowa z gruszkami(dla 4-5 osób)1 kg gruszek (lub słoik gruszek w syropie) 5 łyżek soku jabłkowego 1/2 kg tłustego białego sera 3 jajka 5-6

Słodkie babie lato

drylujemy, kroimy, zanurzamy w marynacie z wina i ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy ok. godziny w temp. 100°C - deser

Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]

cytrusów jest idealny na zimę i wczesną wiosnę, kiedy te owoce mają najwięcej smaku i najlepszą cenę. Z łatwo dostępnych jabłek możesz zrobić mus, który posłuży za nadzienie do szarlotki - dopraw według uznania wanilią, cynamonem, kardamonem... Słodko-gorzki dżem pomarańczowy Przecier jabłkowy Jeśli lubisz

Kuchnia pięciu przemian

plasterki imbiru, dodajemy sos sojowy. D Wlewamy białe wino i chwilę gotujemy. Zupę dekorujemy plasterkami cytryny. Wzmacnia krew, działa rozgrzewająco. Składniki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 l + 1/3 szkl. mleka ryżowego 4-5 suszonych moreli 1/2 szklanki soku jabłkowego 1 laska 

Omlety z 4 stron świata

ryżu z wódką ryżową. Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami Składniki: 5 jajek 1 szklanka mleka

9 obowiązkowych dań do ugotowania w czerwcu

ostrożnie wyjmujemy. Posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy całymi truskawkami, podajemy z kwaśną śmietaną. Deser serwowany podczas czerwcowego pikniku w ekskluzywnej szkole męskiej Eton, do której uczęszczali synowie księcia Karola i Diany (dla 4 osób)   Składniki 1/2 kg pokrojonych

Gruszki dla początkujących i zakochanych

. (dla 8 osób)   Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego octu winnego 1/3 szklanki oleju z pestek winogron 1 duża posiekana szalotka 2 łyżeczki świeżych listków tymianku szczypta soli i pieprzu   Gruszki i sałatka: 3 pęczki świeżego tymianku 4 duże dojrzałe gruszki (razem

Triumf Calvadosu

Ojczyzną calvadosu, a także cydru i innych jabłecznych pyszności, jest Normandia, która wprawdzie nie ma warunków klimatyczno-glebowych sprzyjających uprawie winorośli, ale za to szczyci się wspaniałymi sadami jabłkowymi. Historia tego winiaku zaczęła się już w czasach celtyckich: zamieszkujące

Odchudzamy przepisy kulinarne

tłuszczu bez szkody dla smaku przygotowywanych dań.Oto ogólne porady, jak tego dokonać. - Tłuszcz. Do pieczenia używaj połowy ilości masła, zastępując drugą połowę zmiksowanym bananem lub niskosłodzonym musem jabłkowym. - Cukier. Dodawaj tylko 2/3 a nawet 1/2 zalecanej ilości. Aby potrawa miała dobry smak

Smaki Normandii

granicami Francji. Z głębi lądu pochodzi świetna wołowina oraz to, z czego Normandia słynie ? mleko, masło, śmietana, no i sery, z camembertem, livarotem i Pont-l'Éveque na czele. Co jeszcze? Oczywiście, sady jabłkowe, a co za tym idzie cydr, calvados i mnogość przepisów na jabłkowe desery

Belgia bez brukselki

rożna, choć tylko na wyjątkowym drobiowym głodzie Belg nabędzie je w supermarkecie - pieczonego kurczaka kupuje się na cotygodniowym targu. Taki obwoźny sklep sprzeda nam także smażone kartofelki, krokiety ziemniaczane, sałatki, sosy i nieodzowny mus jabłkowy, bez którego trudno wyobrazić sobie

Do zupy, mięsa i szarlotki. Przez cały rok

więc, że jedną z pierwszych potraw podawanych niemowlakom jest jabłkowa papka. Grudniowy poranek. Na warszawskim bazarze harmider i tłok. Tu zawsze można kupić świeże owoce i warzywa. Przy jednym ze straganów kłębi się tłum, długa kolejka sięga aż na ulicę.- Mnie interesuje, skąd pochodzą produkty

Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!

Klasyczne placki ziemniaczane jemy w różnych wariantach - niektórzy na słodko (na przykład z musem jabłkowym, cukrem pudrem lub konfiturą), inni na słono (z cebulką, skwarkami lub gulaszem). Tutaj proponujemy wam wersję z sosem śmietanowo-szpinakowym. Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym Sos

Święta, święta i po świętach

miksera. Baba prosta, aromatyzowana tylko cytrynową skórką, pyszna jest do szynki, a z rodzynkami, żurawinami, wanilią, wspaniale smakuje na deser i pomiędzy posiłkami ze szklanką herbaty.Cztery powyższe dania to filary świątecznego śniadania. Jajka, chrzan, masło, pieczywo, wędliny, nowalijki - kupujemy

Modne dania - takie są trendy!

Ten szczególny deser łączy ze sobą ostre i kremowe tekstury, ciepło korzennych ciasteczek z chłodem sorbetu oraz charakterystyczne smaki czarnego rumu, prażonych pomarańczy i aromatycznego ziela angielskiego.Sorbet z prażonej pomarańczy z sosem z gorącego rumu i korzennymi ciasteczkamiSkładniki:Na

Domowe przetwory - zrób to sam

jabłkowego i gotujemy, mieszając, dopóki się nie rozgotują. Masę przelewamy do płóciennego worka i zawieszamy nad garnkiem, aby wyciekł sok. Nie wyciskamy. Zebrany sok podgrzewamy z cukrem na bardzo małym ogniu ok. 30 min. Trzeba spróbować, czy kropla wylana na talerzyk ścina się. Przelewamy do

Jesteś słoikiem? To szykuj się do zimy! Przetwory z morelami i czereśniami

, przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, wytrzymają 4-5 miesięcy. Podajemy je do deserów. na 6 słoików o pojemności 300 ml   Składniki 1,5 kg czereśni 1 lub 2 cytryny cukier (jego ilość zależy od tego, ile otrzymamy pulpy owocowej - opis poniżej) ew. łyżka czystej wódki (najlepiej

Archeolog i kuchnia syryjska

z nią cała logistyka zakupowa. Jest dokładnie tak, jak mówiła mi Ina z czeskiej misji: - Niczym nie będziesz się musiała zajmować. On myśli o wszystkim. Wspomniała, że ich rozpieszczał, ale nie spodziewałam się, że aż tak. Codziennie na śniadanie serwuje nam deser typu ryż z jabłkami, kaszka manna

Lunch w pracy. Małe i duże przekąski na lato

125 g drobnego  szpinaku 1 bulwa  kopru włoskiego 200 g  łososia wędzonego na ciepło   Sos: 4 łyżeczki  miodu gryczanego 2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej 2 łyżki octu jabłkowego sól, świeżo zmielony  pieprz 4-5 łyżek oliwy extra vergine

Słone przekąski, woda smakowa, jogurt owocowy. Co siedzi w twoich ulubionych produktach?

'-rybonukleotydy disodowe aromaty, barwnik: ekstrakt ?z papryki , regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy Wartość odżywcza (w 100 g): 524 kcal ; białko: 6.1 g; tłuszcz: 31,7 g; weglowodany: 51,4 g Chipsy to bardzo kaloryczna, tłusta przekąska, niedostarczająca do organizmu żadnych wartości odżywczych

Gwarancja smaku: Aronia

aroniowa", niskosłodzony dżem-galaretka z rozdrobnionych skórek aroniowych wymieszanych z pektyną jabłkową i odrobiną cukru trzcinowego. Gospodarze zapewniają, że łyżka tego dżemu zawiera tyle korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, co lampka czerwonego wina. Moim faworytem jest wymyślona

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

curry 9/53Zielona zupa minestrone 6/74Zupa agrestowa 8/70Zupa brzoskwiniowa 8/70Zupa jabłkowa na kaczym rosole z serem praslickim 11/66Zupa jęczmienna ze szpinakiem 2/70Zupa krem z chrzanu i jabłek 4/56Zupa krem z dyni z przegrzebkami 7/39Zupa krem z kalafiora z przegrzebkami 7/38Zupa krem z marchwi 4

Halibut z cydrem i muszelkami

ryby podawaj z sosem. Przez Slow Food znam się z Anitą Chachulską, właścicielką majątku Sławno, która ma kaprys, aby robić z jabłek pijalne trunki. Z prowadzonych ekologicznie antonówek i idaredów Anita robi półsłodki cydr, szczególnie dobry do deserów, musów jabłkowych, naleśników i jabłek w cieście

Król Dawid na straganie

jabłek macza się w płynnym cieście, po czym smaży w gorącym tłuszczu, osusza i posypuje cukrem. Jabłka uprażone na jabłkową masę mogą przybierać różne smaki za sprawą rumu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, rodzynek, żurawin czy skórki cytrynowej. Można je zapiekać ułożone grubą warstwą

Król Dawid na straganie

jabłek macza się w płynnym cieście, po czym smaży w gorącym tłuszczu, osusza i posypuje cukrem. Jabłka uprażone na jabłkową masę mogą przybierać różne smaki za sprawą rumu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, rodzynek, żurawin czy skórki cytrynowej. Można je zapiekać ułożone grubą warstwą

Krótka historia naleśnika

przecierem jabłkowym, ale serwowane z przeróżnymi nadzieniami, słodkie i na ostro, zapiekane lub schłodzone. Naleśniki znane są pod każdą szerokością geograficzną, jednak to Włosi uzurpują sobie prawa autorskie do smacznego wynalazku. Jak twierdzą powstały we Florencji skąd przywiozła je do Francji Katarzyna

Mój ty ptysiu!

nadzieniem tuż przed podaniem.- prócz ptysi i eklerków, z ciasta parzonego możesz też przygotować inne desery, np. słynny tort św. Honoriusza lub deserowe ciastko Paris-Brest.A oto kilka pomysłów na ptysie - słodkie i wytrawne:  Profiterolami określa się małe ptysie wypełnione lodami waniliowymi, bitą

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

CIASTA, DESERY Baba szafranowa 4/93Babeczki z czekoladowymi truflami 5/7babeczki z malinami i czekoladą 7/72babka waniliowo-kardamonowa 12/46banany mrożone w czekoladzie 11/71banany pieczone z wiśniami 5/57banany z serkiem mascarpone 7/45batoniki orzechowo-czekoladowe 2/77beziki z jagodami 8

Przepisy na majówkę

, lekko studzimy, smarujemy konfiturą i posypujemy resztą musli lub bakaliami.Składniki 3/4 szklanki majonezu 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub

Chcesz być piękna i zdrowa? Zrób remanent w lodówce!

bogaty w białko i tłuszcze nienasycone. Nie przesadzaj z ich ilością, ale też nie obawiaj przesadnie. Badania pokazują, że poziom cholesterolu podnosi się wówczas, gdy jajka łączymy z dużą ilością tłuszczu lub cukru więc chodzi o kremy czy majonezy oraz różnego rodzaju desery. 4. Orzechy, nasiona i

Kawiarnia z wiedeńską duszą

Cafe Muzeum powstała w ponadstuletniej dawnej stajni. Nie przeszkodziło to jednak nadać jej iście wiedeńskiego sznytu. Jadąc na wakacje do Włoch czy Chorwacji, warto zatrzymać się tu na kawę z pischingerem lub ulubionym deserem Franciszka Józefa - strudlem z jabłkami. Cieszyn - miasto na

Co jeść w listopadzie?

przyspiesza przemianę materii. Szarlotka jabłkowa z pigwą 3 kg jabłek (odmiany które nie są wodniste) 1 kg pigwy 200 ml słodkiego wina np. tokaj 50 g suszonej żurawiny ciasto: 170 g cukru 170 g masła 400 g mąki pszennej 2 jajka 4 żółtka 1 i 1 łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia kruszonka

Śliwki kreatywnie - dziewięć nowych przepisów

. Resztą sosu polej śliwki i cebulę. Salaterkę wyłóż liśćmi szpinaku, na nich ułóż buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Posyp pokruszonym kozim serem.Przy okazji robienia tych ciastek możesz zrobić więcej konfitury śliwkowo-jabłkowej i zamknąć ją w słoiczkach. Same ciastka robi się błyskawicznie - o ile

Ciasto filo - jak kartka papieru

bardzo słodkiej oprawie, to deser charakterystyczny dla kuchni tureckiej, ormiańskiej oraz bałkańskiej. Arkusze ciasta przekłada się masą z orzechów wymieszanych z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana w piekarniku, a po upieczeniu bakławę kroi się w romby, kwadraty lub inne kształty. Wierzch deseru

19 potraw z żurawinami

karmelizuj, cały czas mieszając. Dodaj cząstki pomarańczy i zebrany sok, sok jabłkowy, wino i przyprawy. Gotuj bez przykrycia tak długo, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Filety dopraw solą i pieprzem

Przepis na prezent

rondla: gruszki, imbir, chili, cebula, kolendra, ocet i cukier. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień. Kiedy masa stanie się gęsta, dodać sól i pieprz. Gorącą włożyć do słoika. Jabłkowy 1,2 kg kwaśnych jabłek obranych, wydrążonych i pokrojonych w cząstki600 g cebuli grubo pokrojonej2

Garnij się do garnie

i chili. Coulis (płynnego purée) ze świeżych truskawek i malin można używać do deserów, a doprawionego pieprzem i balsamico - do befsztyka. Redukcja, czyli powolne gotowanie sherry, porto, octu balsamico, a nawet soku pomarańczowego z imbirem lub kardamonem, daje gęsty sos. Można go wlać do

Garnij się do garnie

i chili. Coulis (płynnego purée) ze świeżych truskawek i malin można używać do deserów, a doprawionego pieprzem i balsamico - do befsztyka. Redukcja, czyli powolne gotowanie sherry, porto, octu balsamico, a nawet soku pomarańczowego z imbirem lub kardamonem, daje gęsty sos. Można go wlać do

Kuchnia Australii

balsamiczny i jabłkowy, dopraw solą i utłuczonym w moździerzu pieprzem, spróbuj i ew. dodaj więcej octu lub soli. Uprażone orzechy przekrój na pół. Do miski z sosem dodaj sałatę i szpinak, kawałki cytrusów i orzechy, delikatnie wymieszaj, aż listki pokryją się sosem. Od razu podawaj.dla 6 osóbcreme brul

Sarajewo - sześć strzałów, dziewięć potraw

(lub ciasto, nie wiemy dokładnie - w każdym razie coś słodkiego w kształcie kopuły, półkuli), sery, owoce, deser. Arcyksiążę Ferdynand otrzymał wychowanie żołnierskie i takoż jadał. Zresztą Habsburgowie nie zasłynęli jako wielcy smakosze. W większości, wzorem cesarza Franciszka Józefa, prowadzili żywot

Kuchnia turecka

orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest rak?, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze. Desery tureckie

Kawiarnia wiedeńska

wystroju wnętrza są krzesła Michaela Thoneta oraz stoliki z marmurowymi blatami.W wielu kawiarniach serwowane są również przekąski takie jak kiełbaski. Głównie serwuje się jednak desery, ciastka i ciasta w tym słynne "Apfelstrudel" czyli ciasto jabłkowe lub "Linzer torte" czyli tort z Linzu.W

Kuchnia białoruska

ziemniaczane: draniki, babka kartoflana dania mączne: pierogi, naleśniki desery: borówki, lody, bita śmietana, słodkie ciasta, pieczone jabłka nadziewane miodem, naleśniki jabłkowe, syrniki z rodzynkami, kułaga sałatki: z białej lub czerwonej kapusty, z buraków ćwikłowych, z pomidorów, ogórków i rzodkiewki

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.