jaja przepiórcze gotowanie

Gosia Tchorzewska

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

Nie lubię gotować - nie wychodzi mi większość dań na ciepło. Są jadalne, ale brak im smaczności. Lubię za to szybkie, łatwe w przygotowaniu, a pięknie i efektownie wyglądające przekąski. Wielkanoc zatem jest w zasięgu moich możliwości. Ale nie ma co szaleć: uporajmy się z tym w trzy godziny!

10 letnich dań z koperkiem

Pachnący nieziemsko koperek serwujemy z zupami, młodymi ziemniakami, jajkami, jako dodatek do kalafiora, brokułów czy kapusty. Przygotowywany z koperku sos wzbogaca smak sałatek, dań mięsnych i ryb. Jak jeszcze wykorzystać tę uniwersalną roślinę? Oto nasze propozycje

Sałata na pierwszym planie

Sałata na pierwszym planie

. Podaje się na zimno z jajkiem ugotowanym na twardo. Mała główka zielonej sałaty 20 dag szpinaku 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka świeży ogórek 2 jaja 5 łyżek śmietany ząbek czosnku sok i odrobina skórki otartej z połowy cytryny natka pietruszki koperek szczypiorek pieprz sól Warzywa i

Allejaja

Allejaja

Gotowane, ale niezwyczajnie. Marynowane, kiszone, ze słoja. Tak przyrządzone będą oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu. Bo odświętnie, to inaczej. Czyli z jajem, proszę Państwa Jajka herbaciane (dla 6 osób) 12 jajek 2 l mocnej zielonej lub czarnej herbaty 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka pieprzu 2

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

angielskie, liść laurowy, pieprz, sól niskosodowa, majeranek, natka pietruszki do ozdoby. Sposób przygotowania : Do garnka wlać wodę i zakwas, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotować jaja na twardo. Ostudzone jajka obrać ze

Kulinarny recycling

Kulinarny recycling

jaja razem ze wszystkimi składnikami. Można zemleć w maszynce, ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy posiekanym jajem kurzym lub cząstkami ugotowanego na twardo jaja przepiórczego. Serwujemy na półmisku na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją wątróbkę powinno się

Jajko w roli głównej

Jajko w roli głównej

szpinak i duś ok. 10 min pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na półmisek, obłóż faszerowanymi jajami i podawaj. dla 4-8 osób 8 jajek 1 marchewka, drobno starta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka gorczycy w proszku sos

Jaja wielkanocne

Jaja wielkanocne

garnuszek z ognia, jaja zostawiamy w sosie na kilka godzin, obracając je co jakiś czas, aby równomiernie ściemniały. Wyjmujemy je z sosu i podajemy jako przybranie sałaty, z sałatką ziemniaczaną, z majonezem lub jako dodatek do zimnych mięs.

Czary-mary gotowania

jest wyłącznie akademicki. Stanie przed każdym, kto chciałby na miękko ugotować jaja indycze, przepiórcze czy strusie, a nie stać go na ryzyko nieudanych prób. Z punktu widzenia chemika gotowanie jaja polega na denaturacji białek, a tę - jak zauważył Thies - można osiągnąć również za pomocą

Jaja w koszulkach

Jaja w koszulkach

oeufs meurettes. Są to jaja poszetowane, podane w esencjonalnym, gęstym sosie z wygotowanego czerwonego burgunda doprawionego podsmażonym boczkiem, czosnkiem i szalotką.Specjalnością luksusowych amerykańskich hoteli z początku zeszłego wieku są eggs benedict. Dziś powszechnie podaje się je na brunchach

Regionalne smaki w nowej odsłonie

Regionalne smaki w nowej odsłonie

, twarde i mają kwaskowy smak. W przypadku zbyt małej kwasowości, pod koniec gotowania do ziemniaków dodaj zakwasu na barszcz biały.Fasolę zalej wodą i odstaw do namoczenia na 12 godzin. Następnie ugotuj, dodaj do ugotowanych ziemniaków. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na rumiano, dodaj do ziemniaków

Na wielkanocnym stole

Na wielkanocnym stole

pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, dodać pokrojoną wątróbkę i cebulę, mieszając, jeszcze chwilkę smażyć. Osączone z bulionu miękkie mięso wraz z odciśniętą kajzerką oraz zawartością patelni i częścią gotowanych jarzyn 2-3 razy zemleć, dokładnie wymieszać z wcześniej ubitymi jajami. Przyprawić masę

Jajka przepiórcze

8-12 porcji 100 g zblanszowanych (lekko zagotowanych w wodzie) migdałów lub orzechów laskowych 100 g nasion sezamowych 50 g nasion kolendry 2 łyżki nasion kminku pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 24 jaja przepiórcze 200 g soli morskiej do serwowania kilka łyżek oliwy

Szybki letni obiad

Szybki letni obiad

na kawałki długości ok. 1,5 cm (każdy można spiąć szpadką lub wykałaczką, by się nie rozwinął). Amatorzy ciepłych dań mogą podgrzać pokrojone naleśniki, najlepiej w mikrofalówce, ale na zimno też świetnie smakują. Serwować z przygotowanym sosem, podanym dla każdego w osobnej miseczce.Przygotuj:4 jaja

Schrupać chrobotka

Schrupać chrobotka

-shirtach z podobizną kolegi ze zmywaka, który nie mógł przyjechać z powodu braku brytyjskiej wizy. Koszulka z logo Nomy i roześmianą twarzą czarnoskórego Alieu zrobiła furorę i dziś można ją kupić w restauracji, a pieniądze ze sprzedaży idą na integracyjne wyjazdy załogi. Ceramiczne jajo z niespodzianką (w

Blogerzy na Święta

Blogerzy na Święta

, ubijając, dodaję żółtka. Ubite jaja wlewam do mąki i delikatnie mieszam, wlewam miód i dalej mieszam. Na koniec dodaję śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiam je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję na grubość 3 mm

Wielki plebiscyt "Kuchni" i konkurs

Wielki plebiscyt "Kuchni" i konkurs

wycinamy kilka krótkich pasków szer. 1 cm. Zwilżamy je delikatnie opuszkami palców zamoczonymi w wodzie i "opasujemy" nimi pomidorowe łódeczki. Plasterki cienko pokrojonej rzodkwi nakładamy na pomidorki i delikatnie wciskamy w głąb. Przepiórcze jaja wbijamy do miski i przygotowujemy rondelek z

Alle jaja

Alle jaja

Dla 6 osób Składniki 12 jajek 2 litry mocnej zielonej lub czarnej herbaty 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego  Sposób przygotowaniaWkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy

Pokrzywa i mlecz

Pokrzywa i mlecz

twardo lub na miękko jaja kurze lub przepiórcze. Nim rozsmakujecie się w dzikiej zieleninie na dobre, na początek można dodawać jej po trochu do mieszanki sałat ogrodowych. Winegret z olejem orzechowym lub dodatek sera blue nie przytłoczy wtedy delikatnej sałaty masłowej czy karbowanej. Soczewica

Ale jaja!

Ale jaja!

fermowych coraz częściej widzę na półkach jaja ekologiczne, od kur zielononóżek, przepiórcze, a nawet strusie. Tylko które będą najzdrowsze i najsmaczniejsze? Te od kury szczęśliwej.To taka kura, która biega wolno, skubie trawkę, zjada robaki i owady. Wygrzewa piórka na słońcu, kłóci się z koleżanką, łapiąc

Zróbmy sobie jaja

Zróbmy sobie jaja

goździkami. W czasie gotowania mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przygotowaną marynatę zdejmij z ognia, odstaw, aby całkowicie ostygła. W tym czasie zalej zimną wodą i ugotuj na twardo jajeczka przepiórcze (3 minuty). Podczas gotowania delikatnie mieszaj - to sprawi, że żółtka ułożą się dokładnie w

Muzeum Pisanek w Kołomyi

Muzeum Pisanek w Kołomyi – architektura obiektu - budynek w kształcie wielkiego jaja - zdradza z daleka wyposażenie wnętrza. Muzeum powstało w 2000 r. na fali przygotowań do kołomyjskiego festiwalu kultury huculskiej, który odbywa się w mieście, dość nieregularnie, ale za to z ogromnym

Jajko (kulinaria)

Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane

Afrodyzjak

krwiste lub tatarskie), cebula (szczególnie zupa cebulowa), czekolada, dziczyzna, grzyby (pierścieniaki, smardze, trufle), jaja (szczególnie przepiórcze), kawior, małże, miód, orzechy włoskie, ostrygi, pory, ryby (szczególnie fugu, pstrągi, rekin, sardynki), seler, sery (roquefort, sery kozie), suszone

Jajko na twardo

, czy zup.Jedno kurze jajko na twardo zawiera przeciętnie 78 kilokalorii.Istnieje wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna – aby doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie wyłączyć dopływ energii do naczynia, w którym gotowane jest jajko i pozwolić

Pisanka

Pisanka – ogólna, zwyczajowa nazwa jaja (zwykle kurzego, ale także gęsiego czy kaczego) zdobionego różnymi technikami. Historia Najstarsze pisanki pochodzą z terenów sumeryjskiej Mezopotamii. Zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego, wspominają o nim Owidiusz

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.