jak konserwować cukinię

Paulina Zduniak

Małe co nieco na "babski" wieczór

Małe co nieco na "babski" wieczór

Przygotowanie przekąsek na "babski" wieczór to nie zawsze prosta sprawa. Zwykle ktoś jest na diecie, ktoś inny nie jada mięsa lub pieczywa. Dobrze też, jeśli przekąski da się łatwo przygotować i zjeść. Jak sprostać temu zadaniu? Oto kilka pomysłów.

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

Kiedyś było tak: pod dom podjeżdżała ciężarówka, kierowca krzyczał KAAAAPUSTA, a moi rodzice kupowali od razu z pięćdziesiąt kilo. Szatkowało się tę kapustę, soliło i ubijało w kamiennych garach. Dziś na szczęście nie MUSICIE już robić przetworów na zimę. Mam jednak nadzieję, że CHCECIE. Spróbujcie, bo to naprawdę niezła zabawa

Kuchnia włoska pachnąca ziołami

O podstawowych ziołach kuchni (nie tylko) włoskiej, czarach i greckich wakacjach opowiada nam Tessa Capponi-Borawska

Dieta Brichera-Bennera

Dieta Brichera-Bennera

. Eliminujemy z jadłospisu : * Słodycze * Tłuste mięsa, wędliny i sery * Alkohol, piwo, nikotyna * Produkty wysoce przetworzone, rafinowane i konserwowane (wszelkie zupki i sosy instant,  biały rafinowany cukier, biały ryż, białe pieczywo, słodkie czekolady ) * Ostre przyprawy, również sól - pobudzają one

Zioło klasyk

Zioło klasyk

zioła. Wedle mitologii greckiej, roślina ta, o charakterystycznym, intensywnym zapachu, została stworzona przez Afrodytę, boginię miłości, jako symbol pomyślności i szczęścia, a rosła na stokach Olimpu, co tylko dodawało jej splendoru. Zarówno w starożytnej Grecji, jak i w Rzymie istniał zwyczaj

Piknik po włosku

Piknik po włosku

konserwowania w nim owoców na zimę. Owoce powoli smażone trzymają kształt, stają się szkliste i przesiąknięte smakiem chili, imbiru, pieprzu, gorczycy. Mostarda idealnie podkreśla smak owczego sera. Po powrocie okazało się, że słońce dotarło i do nas, a wraz z nim młody bób, cukinie, szparagi, truskawki i

Pesto

papryki, łososia z wody, łososia na parze, sałatki z ziemniaków, smażonej cukinii itd. Wiele lat temu urzeczeni jego smakiem, zapachem, kolorem i prostotą przygotowania (chociaż o świeżą bazylię nie było wtedy łatwo) przez pierwszy miesiąc używaliśmy pesto prawie do wszystkiego.Pesto powstało z potrzeby

Kozie serki

grillowanymi plastrami bakłażanów i cukinii (na zdjęciu z żółtą i zieloną cukinią), z pieczoną papryką, ziołami, miętą. Nowym smakiem jest wymieszanie serka z chrzanem i koperkiem i zawinięcie w plasterek wędzonego łososia. Można doprawionym serkiem nadziać koktajlowe pomidorki albo utoczyć z niego kulki

Suszona szynka

Suszona szynka

konserwują mięso, sól dodawana w minimalnej ilości nie przytłacza naturalnej słodyczy szynki.Odpowiedniej wielkości wieprzowe udźce w ciągu pierwszego tygodnia są solone i myte kilkakrotnie. Wiesza się je na przewiewnym strychu na szybkie podsuszenie. Następnie część bez skóry smaruje się mieszanką tłuszczu