jak konserwować cukinię

Alicja Szulczyk

Wiosenne sałatki

Wiosenne sałatki

Lekkie, kolorowe i ze świeżych warzyw. Sprawdź 8 przepisów na wiosenne sałatki. Z rzodkiewką, sosem jogurtowym, wędzonym kurczakiem, krewetkami i groszkiem albo truskawkowo-szpinakowa. Wybierz ulubiony miks!

Kuchnia włoska pachnąca ziołami

O podstawowych ziołach kuchni (nie tylko) włoskiej, czarach i greckich wakacjach opowiada nam Tessa Capponi-Borawska

Grillowanie - jak to robić z głową?

Grill szkodzi? Owszem, jeśli nie przestrzegamy zasad zdrowego grillowania. Jeśli będziemy o nich pamiętać, możemy się nim cieszyć przez cały sezon. Podrzucamy garść porad i przepisów

Małe co nieco na "babski" wieczór

Małe co nieco na "babski" wieczór

1/2 puszki groszku konserwowanego 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz oregano w proszkuCykorie umyj i osusz. Z każdej cykorii zdejmij po 4-5 dużych liści i odłóż. Resztę liści drobno pokrój. Dodaj do nich pokrojone w kostkę papryki oraz jajka, odsączony groszek i

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

białej części pora 1 marchewka po 10 dag kalafiora brokuła cukinii po 5 dag selera i fasolki szparagowej 2/3 szklanki cukru 5 łyżek oleju 10 łyżek czerwonego octu winnego po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru pieprzu i startej gałki muszkatołowej sól  Sposób

Dieta Brichera-Bennera

Dieta Brichera-Bennera

. Eliminujemy z jadłospisu : * Słodycze * Tłuste mięsa, wędliny i sery * Alkohol, piwo, nikotyna * Produkty wysoce przetworzone, rafinowane i konserwowane (wszelkie zupki i sosy instant,  biały rafinowany cukier, biały ryż, białe pieczywo, słodkie czekolady ) * Ostre przyprawy, również sól - pobudzają one

Tak, marynujemy!

Tak, marynujemy!

patelni. Łososia posypujemy mieszanką boczkowo-chlebową oraz koperkiem i podajemy ze szpinakiem ugotowanym z dodatkiem śmietany i czosnku. (dla 2 osób) 1 cukinia 1 marchewka 1/2 strąka czerwonej papryki 1 czerwona cebula 4 rzodkiewki 2 garści roszponki 10 marynowanych grzybków łuskwiaków nameko (lub

Zioło klasyk

Zioło klasyk

zioła. Wedle mitologii greckiej, roślina ta, o charakterystycznym, intensywnym zapachu, została stworzona przez Afrodytę, boginię miłości, jako symbol pomyślności i szczęścia, a rosła na stokach Olimpu, co tylko dodawało jej splendoru. Zarówno w starożytnej Grecji, jak i w Rzymie istniał zwyczaj

Piknik po włosku

Piknik po włosku

konserwowania w nim owoców na zimę. Owoce powoli smażone trzymają kształt, stają się szkliste i przesiąknięte smakiem chili, imbiru, pieprzu, gorczycy. Mostarda idealnie podkreśla smak owczego sera. Po powrocie okazało się, że słońce dotarło i do nas, a wraz z nim młody bób, cukinie, szparagi, truskawki i

Pesto

papryki, łososia z wody, łososia na parze, sałatki z ziemniaków, smażonej cukinii itd. Wiele lat temu urzeczeni jego smakiem, zapachem, kolorem i prostotą przygotowania (chociaż o świeżą bazylię nie było wtedy łatwo) przez pierwszy miesiąc używaliśmy pesto prawie do wszystkiego. Pesto powstało z potrzeby

Kozie serki

grillowanymi plastrami bakłażanów i cukinii (na zdjęciu z żółtą i zieloną cukinią), z pieczoną papryką, ziołami, miętą. Nowym smakiem jest wymieszanie serka z chrzanem i koperkiem i zawinięcie w plasterek wędzonego łososia. Można doprawionym serkiem nadziać koktajlowe pomidorki albo utoczyć z niego kulki

Suszona szynka

Suszona szynka

konserwują mięso, sól dodawana w minimalnej ilości nie przytłacza naturalnej słodyczy szynki.Odpowiedniej wielkości wieprzowe udźce w ciągu pierwszego tygodnia są solone i myte kilkakrotnie. Wiesza się je na przewiewnym strychu na szybkie podsuszenie. Następnie część bez skóry smaruje się mieszanką tłuszczu