jak najlepiej przechowywać pomidory

Julia Florkiewicz

Pomidorowy zawrót głowy

Pomidorowy zawrót głowy

Świeże, pachnące i nasze - soczyste pomidory. Oprócz swoich walorów smakowych zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C oraz są odpowiednie dla osób dbających o linię: 100 g pomidorów to tylko około 20 kcal. Przygotować z nich można wiele ciekawych dań - oto kilka naszych propozycji.

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Aromatyczne, suszone pomidory to doskonały dodatek zarówno do mięsa (zobacz przepis na pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami), warzyw, jak i różnorodnych serów (np. fety czy mozzarelli). Choć obecnie można je kupić niemal wszędzie, w sezonie warto spróbować przygotować je własnoręcznie. Przepisy na suszone pomidory domowej produkcji znajdziecie chociażby na naszym portalu.

Pełne smaku pomidory

Koktajlowe, malinowe, żółte czy zielone. Najlepiej smakują te zebrane z własnego ogródka czy działki - pachną późnym latem, a smakują... słońcem

Pomidory - królowie lata

Pomidory - królowie lata

-karotenu i likopenu (przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom).   * Najlepiej je przechowywać w temp. 13-18°C. Trzymane w lodówce tracą smak i aromat, poza tym akurat w ich przypadku niska temteratura sprawia, że szybciej się psują. * Jeśli obieracie pomidory, nie wyrzucajcie skórek! Zróbcie z

Więcej z życia: Jak przestać wyrzucać jedzenie? Przedłużamy czas przydatności!

Więcej z życia: Jak przestać wyrzucać jedzenie? Przedłużamy czas przydatności!

wniknęły już daleko w głąb warzywa. Aby przedłużyć przydatność do spożycia miękkich warzyw, należy przechowywać je w lodówce i przykrywać folią, aby nitki pleśni, krążące w powietrzu, nie osiadały na napoczętej żywności. W przypadku warzyw twardych, takich jak marchew, spleśniałe miejsca można odkroić

Słoiku do dzieła! W sierpniu szykuj się na zimę

Słoiku do dzieła! W sierpniu szykuj się na zimę

zawartości miąższu, mało soczyste. Mięsiste, podłużne pomidory śliwkowe (czasami zwane butelkowymi) będą w sam raz. Te również najlepiej (według zgodnej opinii szefów kuchni) nadają się na sosy, przeciery i koncentraty. Odmiana San Marzano będzie idealna. Malutkie pomidorki typu cherry (inaczej wiśniowe

Świat sałat - jak korzystać z liściowego dobrodziejstwa

Świat sałat - jak korzystać z liściowego dobrodziejstwa

cechuje zielona barwa, która w lollo rossa będzie przybierała odcień od czerwonego po ciemnowiśniowy. Wszystkie mają duże walory dekoracyjne. Najlepiej łączyć ją z popularnymi sałatkowymi warzywami, takimi jak ogórek, pomidor, papryka, oraz z mięsem z kurczaka. Idealnym dodatkiem do sałatek z lollo będą

Zagraj w pomidora

Zagraj w pomidora

wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku. Odstawiamy na 10 minut, po czym podajemy jako przystawkę lub danie kolacyjne (z sałatą) albo zostawiamy do wystygnięcia i jemy letnią. W sierpniu pomidory smakują najlepiej, więc warto zjeść jak

Sierpniowe przetwory

Sierpniowe przetwory

przecierze. Przyda się także do przyrządzania sosu, np. do pizzy. Przecier pomidorowy 5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych i mięsistych - dobrych na przecier: gruntowe lub pelati albo san marzano) oliwa sól pieprz cukier Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń twardą pozostałość łodyżki, pokrój i odcedź

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

napojów, a także takich produktów jak ketchup, majonez czy musztarda. Znajdziemy na nich także pojemniki do przechowywania jajek. Tu również warto trzymać te oleje, które wymagają przechowywania w chłodzie, na przykład olej lniany. W szufladach oraz komorach, znajdujących się na dole lodówki (o ile nie

Kiełki na zdrowie

Kiełki na zdrowie

, szczególnie do regularnego wysiewu. Nasiona najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Te ze sklepów ogrodniczych nie nadają się do spożywania ze względu na trujące środki chemiczne, którymi są konserwowane. Wyhodowanie kiełków zajmie nam średnio 4-6 dni. Można przechowywać je w lodówce do 7 dni, ale

Krótka historia keczupu

Krótka historia keczupu

do keczupu pomidorowego, sos bananowy barwi się zwykle na czerwono. Podobnie jak pierwowzoru, najczęściej używa się go do doprawiania hot dogów, burgerów oraz frytek. Zrób to sam! Przygotowując domowy keczup warto pamiętać, aby przechowywać go w zacienionym miejscu lub osłonić (na przykład okleić

Jak mrozić żywność?

Jak mrozić żywność?

Owoce i warzywa przeznaczone do mrożenia powinny być dojrzałe, ale jędrne i zwarte. Nie powinny być uszkodzone, ani zepsute (takie odrzucamy). Najlepiej, aby były jak najświeższe, gdyż w miarę mijającego czasu tracą swoje właściwości. Przed zamrożeniem należy je umyć, a następnie dokładnie osuszyć

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

porcjach zamrażać i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Wówczas przed zamrożeniem nie dodajemy do sosu parmezanu. Po wyjęciu pesto z lodówki wystarczy wcześniej delikatnie podgrzać, starannie wymieszać, dodać parmezan i podawać. Gdy chcemy przechowywać pesto przez kilka tygodni, należy je

Śniadania, które oczyszczają organizm

Śniadania, które oczyszczają organizm

, posypujemy posiekanymi orzechami, ew. podlewamy mlekiem (najlepiej sojowym). Podgotowujemy grykę, odcedzamy. Kroimy suszone morele w cienkie plastry lub paseczki i dodajemy do gorącej kaszy. Dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości wraz z siemieniem lnianym, słonecznikeim, cynamonem i solą. Gotujemy ok

Co zabrać na piknik?

Co zabrać na piknik?

Na piknik powinniśmy przygotować takie dania, które nie zepsują się podczas długiego przechowywania i podróży - radzi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia. Na pewno nie należy ze sobą zabierać potraw przyrządzonych na bazie surowego mięsa czy surowej ryby (lepiej więc zapomnijcie o sushi

Kilka przekąsek do lampki wina

Kilka przekąsek do lampki wina

najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem. Autor: Aneta Kosiba Smaczna pasta, którą łatwo przygotujesz w domu. Tutaj w dwóch wersjach: z czosnkiem i z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus razy dwa 2 puszki (2x400 g) ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w oliwie sól

Smak zamknięty w słoiku

Smak zamknięty w słoiku

, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po tygodniu.składniki na 250 ml przetworuczas przygotowania: około 2 i 1/2 godziny + 1 tydzień1 kg

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

takich urządzeń ma opis, jakie dary natury najlepiej suszyć, w jak wysokiej temperaturze, na jakim poziomie i jak długo. Grzyb przodownik Co suszyć? Klasyka to grzyby. Najlepiej te aromatyczne, z "gąbką pod kapeluszem. Borowiki, podgrzybki i tak dalej. Ale generalnie prawie wszystkie

Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

kształcie byczego serca. Idealne do smażenia, zapiekania i na surowo do panini - włoskich kanapek.   Podczas zakupów wybierajmy pomidory dojrzałe i dobrze wybarwione. Zawierają więcej beta-karotenu i likopenu (przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom). Najlepiej je przechowywać w temp. 13-18?C. W

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

sam jak w przepisie na spaghetti  Do dekoracji: listki świeżej bazylii  Sposób przygotowaniaCukinie kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plastry (potrzebujemy ich 12-15 na porcję). Pomidory również kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie miksujemy - powinniśmy uzyskać konsystencję

Sposób na ogórki

Sposób na ogórki

wraz z winogronami dołóż do ogórków. Na wierzchu ułóż resztę kopru i liści. Wodę zagotuj z solą i ostudź. Letnią zalej ogórki i zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo ogórki mogą puszczać sok. Po 5 dniach nadają się do jedzenia, ale możesz je przechowywać parę

Wege jesień - szybko i tanio

Wege jesień - szybko i tanio

ziaren kuminu odrobina asafetydy (niekoniecznie) Ugotuj oba rodzaje soczewicy z kurkumą (najlepiej w garnku ciśnieniowym). Oddzielnie ugotuj zielony groszek i marchewki. Na suchej patelni upraż gorczycę, kumin i asafetydę. Dodaj cebulę, czosnek, posiekany imbir i chili. Podsmaż razem, dodaj pomidora

Pomidory - surowe czy gotowane?

Surowe warzywa i owoce są nieocenione dla dobrego samopoczucia i korzystnego wyglądu. Przykładem mogą być surowe pomidory, które zawierają duże ilości witaminy C - wzmacniającej odporność, witaminy z grupy B - korzystnie wpływających na układ nerwowy czy pierwiastki mineralne, jak na przykład potas

Konfitura dla miłosników kina (KONKURS)

. Najlepiej smakują z cieplutką bagietką, jako przekąska przy oglądaniu "Smażonych, zielonych pomidorów":)

Kanapki do szkoły

rzodkiewek i obraną marchewkę. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Rada: klopsa warto przygotować dzień wcześniej. Podane proporcje na klopsa wystarczą na kanapki i obiad. Mięso przechowuj w lodówce do trzech dni. 4 pszenne tortille 4 duże liście sałaty frisee 6-8 suszonych pomidorów w oleju 1

Pesto - pomysłów nie zabraknie

ciągu tygodnia przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu. Nadwyżkę mrożę w pojemniku na kostki lodu lub w foliowych torebkach i zużywam w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w ciepłej wodzie lub od razu w ciepłej potrawie. Pesto to start do przygotowania wielu prostych dań. Pomysłów nie

Warzywa zimą - z czym to się je?

"nie potrafią" jeszcze przerobić azotu z nawozów w aminokwasy i białka. Chociaż można je kupić już zimą, to należy jeść z umiarem. Trochę szczypiorku, dwie młode marchewki, trochę rzodkiewki - tak, ale nie cały pęczek.. A co z resztą warzyw? Może lepiej jest jeść sałatę, ogórki, pomidory lub

Dania z dynią

podaniem zupę posypujemy pestkami dyni. Rada: Pestki najlepiej przed podaniem uprażyć na suchej patelni. Będą wówczas bardziej aromatyczne i chrupiące. TESCOMA Garnek PRESTO w okazje.info Złociste dyniowe racuchy to dobry sposób zarówno na śniadanie, jak i obiad czy

Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

; Składniki 4 ząbki  czosnku 3 łyżki oliwy 2 suszone ostre czerwone  papryczki 5 dużych dojrzałych  pomidorów sól, szczypta cukru 1/2 kg  makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti) starty ser pecorino do posypania   Sposób przygotowania

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

Jeśli masz ochotę, do takiego gulaszu możesz dodać również nieco czerwonego wina. Będzie doskonały z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 3

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

(dla 3 osób)   Składniki 3 czerwone  papryki 100 g filecików  anchois 1 spory  pomidor (lub 2 małe) 1 ząbek  czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 15 dag sera  feta kilka listków świeżej bazylii oregano lub  mięty  

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą. (dla 4-6 osób)   Składniki 150 g wędzonego boczku 4-5 łyżek oliwy po 1 papryce czerwonej i żółtej 1 puszka pomidorów w całości bez skóry 2 łodygi selera naciowego garść czarnych oliwek 700 ml wody po 4 łyżki

Bobobranie

, ale zjadanie jego ziaren z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Zawiera dużo witaminy A i C, B1 oraz B2, jest również bogaty w wapń i fosfor. Bób nie powinien być długo przechowywany - najlepiej zjeść go w dniu zakupu, a przed przygotowaniem przejrzeć, czy nie ma w nim nadpsutych nasion.Jedzenie bobu

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

Marchew jest nie tylko tania, ale też bardzo zdrowa. Poza tym o tej porze roku dużo łatwiej o smaczną marchew, niż o smacznego pomidora. Marchew ma same plusy! Kaszubska zupa marchwianka Składniki: 50 dag chudych żeberek wieprzowych 10 marchewek włoszczyzna: kawałek selera 1 por 1 korzeń pietruszki

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

Składniki 1 ząbek  czosnku 3 nieduże  pomidory 2 łyżki soku z  cytryny 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 400g  makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 1 garść posiekanej  bazylii 1 łyżka świeżo startego  parmezanu   Sposób

Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

Składniki 1 duża główka  czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu) 2,5 szklanki namoczonej i ugotowanej  ciecierzycy gruba sól morska pieprz ziarnisty olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno, może też być zwykły, zmieszany z oliwą

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa to po prostu niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. Podczas zakupów wybierajcie strączki mięsiste i kruche. Przechowujcie w temp. 8-10 st. C do 5-7 dni. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne

Cały dzień za 10 zł. Przepisy z rabarbarem

podgrzać . Smażyć około 2 0 -30 min na małym ogniu , cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować . Dżem  może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi. Składniki potrzebne do przygotowania

Kapusta włoska na dwa sposoby

(najlepiej przez folię). Każdą układamy na liściu, na środku kładziemy po 3 kawałki suszonych pomidorów, po jednym słupku mozzarelli i po kilka listków bazylii. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, zwijamy jak zwykłego gołąbka. Przygotowane gołąbki układamy w szerokim rondlu, wlewamy tyle bulionu, aby

Cebula na pierwszym planie

konsystencję syropu. Następnie ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz. Po ostygnięciu wyjmij listek laurowy. Tak otrzymaną "marmoladę" przechowuj w lodówce maksimum przez tydzień. Jak łatwo obrać i pokroić czosnek? Rondel Silit w okazje.info Cebulowe Bhaji to

Dieta rozgrzewająca - co jeść i pić w chłodne dni

ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik - lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać więc produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Na obiad warto wybrać którąś z potraw kuchni meksykańskiej lub indyjskiej - zawierają

Śniadanie, na zdrowie

białą część dymki, posól (zapobiegnie to przypaleniu). Kiedy dymka będzie zeszklona, dodaj posiekane pomidory i razem przesmażaj, aż pomidory lekko zmiękną. Na patelnię z pomidorami i cebulką wbij jajka i smaż mieszając, aż jajka się zetną i będą miały stopień wysmażenia, jaki lubisz najbardziej

Najlepiej spożyj przed końcem świata. Już nie musisz marnować przeterminowanego jedzenia

modniejsze, a tu od razu macie też panierkę. NIE! Stop! Koniec żartów. Mąkę z molami wywalacie natychmiast a śmieci wynosicie tak szybko, jak się da. Szafkę myjecie a na drzwiach przyklejacie lep na mole. Oto w jaki sposób nie przechowujemy ryżu, jeśli chcemy go zjeść za 30 lat... Ryż - zapakowany

Gotuj raz na kilka dni

. Tego też ugotuj dużo - na przykład obiad na dwa dni oraz dodatkowa porcja do zamrożenia. Dania mięsne można w ten sposób przechowywać około 3 miesięcy. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w

Kuchnia włoska

sokiem z cytryny i ciepłym roztworem zalej oliwki (nie powinny wystawać ponad powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Możesz je przechowywać około 3 miesięcy. 2 opakowania po 2 sztuki (w sumie ok. 1 i 1/2 kg) goleni wołowej przekrojonej w

Sosy na każdą okazję

wina Paprykę ostrą i łagodną umyj, oczyść, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po tygodniu od przygotowania. Autor: Aneta Kosiba Taki

Drugie życie obierki

włoskiej gotuję esencjonalny wywar. Mrożę go w workach na lód, a większą ilość przechowuję w jednorazowych kubkach. Potem dodaję do sosów, przygotowuję na tej bazie zupy. Nie mogę się bez niego obejść, to mój tajny składnik, biżuteria potrawy. Z ziemniaczanymi obierkami jest trudniej, bo szybko ciemnieją i

Imieninowa feta

pomidory (najlepiej średnio dojrzałe)2 żółte pomidory 1 zielona papryka (niekoniecznie)1 średnia cebula (najlepiej czerwona)kilka listków miętyczarne oliwki bez pestek (około 20 sztuk)1 łyżka czerwonego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej greckiej)1 łyżka suszonego

Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy. (dla 4 osób)  

Mięsne kuleczki - proste i tanie

. gotowanymi ziemniakami. Rada: usmażone klopsiki możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy. Autor: Zuzanna Wiciejowska do mielenia mięsa Lurch w okazje.info Z podanego przepisu możesz przygotować zarówno zwykłe kotlety mielone, jak i niewielkie mięsne kuleczki. Będą doskonałe w

Kuchnia włoska pachnąca ziołami

; Składniki 50 dag piersi  kurczaka 1 ząbek  czosnku 2 łyżki oliwy 1 mały kieliszek białego  wina sól 1 puszka pomidorów w zalewie lub 3 dojrzałe  pomidory bez skórki i pestek pieprz, szczypta cukru 1 łyżeczka  oregano 1 łyżka  kaparów   Sposób

9 razy mięso mielone

Mielone możesz przygotować z dowolnego mięsa, także z kurczaka lub indyka (najlepiej z tłustszych udek, a nie piersi). Aby w trakcie formowania kotletów mięso nie lepiło się do rąk zwilż je wodą. Kotlety mielone 700 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa

Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]

lub mieszany - jak wolisz) 3 laski wanilii Laski wanilii przekrój i wyskrob nożem wszystkie ziarenka - wymieszaj je z cukrem i przesyp całość do słoiczka. Pocięte strąki również wrzuć do środka - będzie jeszcze więcej aromatu. Cukier właściwie jest gotowy, ale najlepiej będzie, jeśli poczekasz tydzień

Sosy i dipy do dań z grilla

mieć pewność, że jest bez konserwantów i sztucznych barwników. A w smaku... Spróbuj, a nie pożałujesz włożonej w niego pracy. Domowy ketchup 50 dag pomidorów (najlepiej podłużnych) 50 dag pomidorów pelati z puszki (mogą być siekane) 100 ml czerwonego octu winnego 350 ml wody 7 dag jasnego

Euro 2012: Przekąski kibica

. Zalej oliwą i zakręć słoik. Możesz przechowywać w lodówce przez parę miesięcy.Składniki 40 dag posiekanych pomidorów z puszki 3 dag orzeszków piniowych 1 puszka anchois 1 słoiczek czarnych oliwek sól, pieprz dobra oliwa mrożone lub schłodzone ciasto do pizzy  Sposób

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo mogą puszczać sok. Po 4-5 dniach ogórki nadają się do jedzenia. Uwaga: nic nie powinno dotykać przykrywki, która musi pozostać sucha, podobnie jak brzeg słoika. Tak przygotowane, szczelnie zamknięte ogórki, można przechowywać przez parę miesięcy

Pikantna zupa jarzynowa

Czas przygotowania: 30-40 minutIlość: 4 porcje.Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni.Składniki: 1. dwie łyżki oliwy z oliwek, najlepiej extra-virgin2. Jedna duża, posiekana cebula3. 1-3 łyżeczki (albo do smaku) ostrej papryki4. Jeden litr wywaru z warzyw5. Cztery średnie pomidory pokrojone w

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

ogromną ilość pomidorów, by przygotować z nich keczup. Dusił pomidory z żurawinami, cebulą i czosnkiem przez2?3 dni, dopóki nie uzyskał odpowiedniej konsystencji i smaku. Ketchup po pasteryzacji można było przechowywać przez wiele miesięcy, dzięki czemu w domu Kuroniów zawsze był spory zapas tego

Jabłka na słodko i na słono

1 kawałku suszonego pomidora z oleju na jabłko drobno starta skórka z 1 pomarańczy posiekane orzechy laskowe płynny miód do dekoracji Sery w pieczonych jabłkach - sposób przygotowania: Jabłka umyj i odetnij wierzch z ogonkiem na 1/4 wysokości jabłka, wydrąż gniazdo nasienne (najlepiej łyżeczką do

Kuchnia arabska pachnie przyprawami

szklanki rodzynek (najlepiej sułtanek) 2 łyżki soku z cytryny 4 płaty ciasta filo (45 x 30 cm) 3 łyżki tartej bułki Dekoracja: po 1 łyżeczce grubego cukru i mielonego cynamonu  Sposób przygotowaniaWymieszaj przygotowane składniki przyprawy ras el hanout. Mieszankę tę możesz przechowywać

10 ziół na kuchenny parapet

Łatwo wyhodować ją z nasionek. Doniczka powinna stać w słonecznym miejscu. Niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej - jest w caprese z pomidorów i mozzarelli, w wielu sałatkach, w pomidorowych sosach do makaronu oraz - oczywiście - w klasycznym pesto: tu razem z orzeszkami pinii, oliwą i czosnkiem

Blogerzy polecają: pesto na nowo

miksujemy na  gładką masę), dodajemy ser, czosnek i ucieramy, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodajemy oliwę, wciąż ucierając, żeby ładnie się połączyło.Przekładamy do czystego słoiczka, przechowujemy w lodówce. Przepis pochodzi z bloga Ziołowy Zakątek »Składniki:2 czubate łyżki maku1

Smaczne dania na płaski brzuch

sosem, wymieszaj. Posyp orzechami i kiełkami fasoli. Autor: Zuzanna Wiciejowska Ta sycąca sałatka to doskonały pomysł zarówno na lekki obiad, jak i smakowitą kolację we dwoje. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy. Sałatka nicejska 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory 1 papryka 1 mała

Market, targ czy mały sklep? Gdzie kupujesz?

, śliwek, pomidorów. Użytkownicy przestrzegają jednak przed oszustami, który znaleźli sposób na ekobiznes - ewkka pisze: Sąsiedzi poszli w "ekologię" jak to sami mówią. Starego poloneza zamienili na żuka. Raz w tygodniu wyprawa do najbliższego supermarketu. Potem jeden dzień na "

Domowe przetwory - zrób to sam

Na 3 słoiczki o pojemności 0,25 l Składniki 1 kg zielonych pomidorów 1 kg cukru 3/4 szklanki wody 3 goździki pokrojona skórka z jednej cytryny 1 laska wanilii  Sposób przygotowaniaPomidory kroimy w plastry i usuwamy pestki. Wkładamy na metalowe sito i

Zdrowe śniadanie podstawą udanego dnia i smukłej sylwetki

sprawdzi się połączenie np. pieczywa pełnoziarnistego (najlepiej własnego wypieku) z twarożkiem lub jajkami z dużą ilością warzyw np. pomidorów, ogórków, rzodkiewki itd. Aby zróżnicować nasze poranne menu warto wykorzystać też płatki kukurydziane Corn Flakes lub płatki pełnoziarniste Corn Flakes od Lubelli

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

Jeśli już jest jasne, że po raz kolejny udało Ci się zrobić o wiele za dużo jedzenia, niż twoja rodzina jest w stanie zjeść, wtedy otwierasz szeroko zamrażarkę i mrozisz. Większość dań nadaje się do tego i może poleżeć kilka miesięcy w zamrażarce. zamrażanie jest formą przechowywania, która

Co jeść w kwietniu?

płyn do czyszczenia jamy ustnej. W kuchni najczęściej stosuje się liście koperku, świeże lub suszone. Mają one delikatny smak i dobrze komponują się z sałatkami, warzywami, pastami na bazie białego sera, a także rybami, np. wędzonym lub gotowanym na parze łososiem. Świeży koperek najlepiej przechowywać

Na rozgrzewkę!

lub przecieramy przez gęste sito, doprawiamy solą. Zupę można podać z grzankami, najlepiej z chleba razowego, lub z mini pulpecikami z mięsa, dla wyjątkowych głodomorów.4-5 łyżek oliwy3 ząbki czosnku2 czerwone cebule200 g chorizo1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina200 g (obranych ze skórki i

Konfit. Rarytas kuchni francuskiej

. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów sałatkowych, nadaje się też do makaronów i smarowania pieczywa.(dla 4 osób) Składniki 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 40 dag pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli 4-5 gałązek tymianku 1 listek

Mamo! Ja chcę hamburgera i pizze!

pomidorów (najlepiej podłużnych)50 dag pomidorów pelati z puszki (mogą być siekane)100 ml czerwonego octu winnego350 ml wody7 dag jasnego brązowego cukru 1 duża czerwona cebula1 łodyga selera naciowego2-cm kawałek imbiru2 ząbki czosnkupęczek bazylii1 łyżka nasion kolendry2 goździkioliwasól, pieprzCebulę

Czas na polentę!

, powinno z niej odparować jak najwięcej wilgoci, dlatego najlepiej zrobić ją dzień wcześniej. Kaszkę mieszamy z połową chłodnego płynu. Resztę płynu podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy po trochu kaszkę, ciągle mieszając. Kiedy polenta zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmujemy ją

Kurki na dwa sposoby

przygotowane możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, przykryte wilgotną ściereczką. Myjemy je tuż przed obróbką cieplną - najlepiej pod bieżącą wodą, nie wolno ich długo moczyć. Potem osuszamy na serwetce. Usmażone na maśle kurki można dodać do jajecznicy lub wykorzystać jako farsz do pierogów i

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

Czują się najlepiej, gdy są blisko siebie. Choć się różnią, wspierają się i lubią swoje towarzystwo. Ich cnoty się uzupełniają, razem mogą więcej. Trzy siostry to według amerykańskich Indian kukurydza, fasola i dynia. Utrwalone w mitach i legendach, dobrze łączą się na polu i na talerzu. Kukurydza

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

pod przykryciem minimum 2,5 godz. Można gotować go na małym ogniu przez całą noc  jednak mięso należy wyjąć zaraz po ugotowaniu (i wykorzystać do innej potrawy), a rosół dalej gotować tylko na kościach. Po ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać

Nowalijki - smak wiosny

lub podsmażonego boczku. Dobrym dodatkiem lub zamiennikiem dla części sałaty będzie również rukola. Sałata polska z rzodkiewką i jajkiem 1 główka sałaty masłowej 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kawałki Sos: 5 łyżek

Krótki przewodnik po owocach morza

sprzedawcę o dzień dostawy w twoim sklepie. 1. Krewetki Jak kupować, czyścić i przechowywać * Surowe, naturalne są koloru szarego. Jeśli są różowe, oznacza to, że już zostały podgotowane.* Zapach - świeży zapach morza.* Głowa - jeśli tył głowy jest czarny, zielony - oznacza to, że produkt jest nieświeży i

Przekąski na jeden kęs

Na początek coś prostego - kulki twarogowe. Można je przyprawiać na różne sposoby, jeść same lub rozsmarowane na chlebie czy krakersach. Zalane oliwą można przez dłuższy czas przechowywać w lodówce (im dłużej stoją, tym lepiej przegryzają się w nich smaki).Kolorowe kulki seroweok. 500 g białego

Dania z orzechami

), ostudź i grubo posiekaj. Ostudzone płatki połam, przełóż do dużej miski, dodaj uprażone orzechy i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Podawaj z jogurtem i owocami. Tak przygotowaną granolę zużyj w ciągu miesiąca. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku. Mauviel Rondelek MCook

Jedzenie na poprawę nastroju

posiekaną bazylią. Dodaj 4 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i całość wymieszaj. Sos możesz także zrobić w blenderze, miksując wszystkie jego składniki. Na dużym półmisku rozłóż odsączoną fasolkę, dodaj dynię z pomidorami, polej sosem i posyp posiekanymi listkami bazylii. Autor: Zuzanna Wiciejowska Chociaż odkrycia

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

(dla 4 osób)   Składniki 1 duża drobno posiekana  cebula 3 łyżki masła 1 posiekana zielona  papryka 5 obranych  pomidorów 225 g cielęciny pociętej w paski 225 g pociętej w paski  wieprzowiny 2 łyżeczki soli 6 ziaren pieprzu 2  liście laurowe 1

Tarty na słodko i słono

tarta wymaga trochę zaangażowania , ale jej smak wynagrodzi ci czas spędzony na jej przyrządzenie. Tarta paprykowo-pomidorowa (Delii Smith) Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów 4 czerwone papryki 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 5 dag filecików anchois w oleju 1 łyżka dobrej pasty

Piknik (część 2.)

łyżeczka oliwysól gruba morska4 łyżki gęstego jogurtu greckiego1 pomidor (najlepiej malinowy)Wołowinę dokładnie wyrób z miętą, sosem worcester i przyprawami. Jeśli wolisz burgery, z mięsa uformuj płaskie kotlety o średnicy pasującej do bułek, obtocz je w młotkowanym pieprzu i usmaż na oleju (możesz je też

Kurka wodna

odcinamy brudne końcówki nóżek. Tak przygotowane możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, przykryte wilgotną ściereczką. Myjemy je tuż przed obróbką cieplną - najlepiej pod bieżącą wodą, nie wolno ich długo moczyć. Potem osuszamy na serwetce. Usmażone na maśle kurki można dodać do jajecznicy lub

Pietruszka

znakomicie urozmaica sałatki. Aromat pietruszki kryje się zarówno w jej liściach jak i łodyżkach, ale łodyżki nie nadadzą potrawie - np. pesto - zielonego koloru. Pietruszka jest ważnym elementem włoszczyzny, a natka pietruszki bouquet garni. Najlepiej smakuje świeża natka, którą bez problemu można kupić

Czas na detoks! Propozycje na oczyszczające śniadanie

Dołącz do nas na Facebooku Kto będzie wiedział najlepiej jak przygotować śniadanie, które oczyści Twój organizm z toksyn ale także doda Ci energii? Twórcy programu odnowy SWEAT LODGE: DAJ SOBIE WYCISK . W końcu 7 dni wycisku w górach, jogi, ćwiczeń na płaski brzuch, a do tego oczyszczająca dieta

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

(dla 2 osób)   Składniki 1 kopiasta łyżka orzeszków piniowych 1 dojrzałe  awokado 40 g  kiełków rzodkiewki 8 plastrów parmeńskiej  szynki garść rukwi wodnej lub  rukoli 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie)   Sos winegret: 4 łyżki oliwy 2 łyżki

Bakłażan we włoskim stylu

zerwania nie były przechowywane w chłodni), obranych, wypestkowanych i drobno posiekanych; należy zachować cały sok, jaki z nich wypłynie 2 szklanki czerwonego wina świeżo zmielony pieprz miałka sól morska 1 szklanka świeżych poszarpanych liści mięty 1 szklanka poszarpanych liści bazyliiW dużym rondlu

Pyszne śniadania na dobry początek dnia

posiekać, dodać do sosu. 1. Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże. 2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę

Garnij się do garnie

talentem, zrobić coś po swojemu. Kiedy danie jest gotowe, pragnienie, by było jeszcze piękniejsze, popycha Młodego do samowolki. Na brzeg talerza dokłada listek sałaty, na to ćwiartkę pomidora, ćwiartkę cytryny i listek pietruszki. O rany, czy kiedykolwiek uda mi się to wyplenić? Zgrzytając zębami

Garnij się do garnie

talentem, zrobić coś po swojemu. Kiedy danie jest gotowe, pragnienie, by było jeszcze piękniejsze, popycha Młodego do samowolki. Na brzeg talerza dokłada listek sałaty, na to ćwiartkę pomidora, ćwiartkę cytryny i listek pietruszki. O rany, czy kiedykolwiek uda mi się to wyplenić? Zgrzytając zębami

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

Rozgrzewająca zupa o pięknym kolorze - idealna na szarą jesień i zimę. Przepis pochodzi z bloga Mr. & Mrs. Sandman. Zupa minestrone z pieczoną papryką ok. 2 litrów bulionu warzywnego 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów pelatti 2 marchewki 2 duże

Delikatne przysmaki z pianki

na kwadraty. Każdy kawałek oprószamy mieszanką cukrowo-skrobiową. Gąbeczki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.Taką piankę robi się z mleka, jest więc delikatna i lekka jak chmurka, ale jej smak jest ciężki, intensywny, korzenny. W sam raz na chłodne wieczory. Piankę z mleka niełatwo jest

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Tajemniczy smak umami

produkty bogate w umami, zwielokrotnimy doznania smakowe aż ośmiokrotnie! Nic prostszego: wystarczy przegryźć suszonego pomidora wiórkami parmezanu - podczas jedzenia od razu nasunie się określenie "mięsisty". Pomidory, przeciery, keczupy i ich lokalne odmiany (jak sos okonomi w Japonii) same w

Zioła z parapetu

pochodzą z upraw sterowanych. Bazylię dodajmy do sałat, sałatek, sosów, pomidorów, fasoli, grochu, bobu, szpinaku. W włoskiej kuchni nie ma chyba potrawy, w której nie odegrałby znaczącej roli. Dodawanie bazylii do dań, wzmocni nasze ciało i duszę. Okłady z liści zmniejszają obrzęk stawów i migrenę, a ich

Pan Ziółko wraca na targ

, chili, ciecierzycę w pomidorach albo zupę fasolową. Ponieważ papryczek jest w puszce sporo, a do dania wystarczy jedna-dwie, można przełożyć je do słoika i wtedy około miesiąca przechowywać w lodówce; można też zamrozić w małych torebkach. Dodaję trochę posiekanej chipotle do tłustej, kwaśnej śmietany i

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

będzie za mało płynu na patelni. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią, posiekaną dymką i polewamy sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu.   Fot. Marcin Klaban (dla 3 osób)   Składniki 2 filety lub 1 cała wypatroszona i oczyszczona 

15 obowiązkowych dań do ugotowania w lipcu

minut. Podajemy z pieczywem, polane sosem. (dla 10 osób)   Składniki po 2 średnie marchewki i  pietruszki 1  seler naciowy 1  koper włoski 1  cebula 2 ząbki  czosnku 100 ml oliwy 1/2 kg kurek 10 dag suszonych pomidorów 1 l bulionu grzybowego 200 ml

Żywność symbiotyczna

Żywność symbiotyczna - naturalne, nieprzetworzone wytwory przyrody (rośliny, grzyby, bakterie) wchodzące we współzależność z organizmem wyższym, przy czym obie strony na tym zyskują. Dla człowieka żywnością symbiotyczną są głównie świeże owoce (np. winogrona, truskawki, oliwki, pomidory

Sałatka szopska

i sąsiednich regionów. Przepis3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski), olej słonecznikowy lub oliwa. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę soli. Warzywa trzeba pokroić w niewielkie kawałki

Sos bolognese

na osobę), najlepiej tagliatelle oraz starty parmezan PrzygotowanieMarchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także drobno pokroić w cieniutką kostkę oraz zmiksować pomidory z puszki.Na patelni

Półdziobek karłowaty

w akwarium Zbiornik średni do dużego Temperatura wody 26–32°C Twardość wody 10–12°n Skala pH ok. 7 Pokarm żywy, muszki, owady Uwagi Wymagania hodowlaneNajlepiej przechowywać półdziobka w większym akwarium ze spokojnymi gatunkami. Lubi przebywać w gęstej roślinności

Robiola di Roccaverano

z pomarańczy. Może być również dodawany do potraw, m.in. piemonckiego risotto (risotto robiola) i spaghetti (spaghetti robiola aglio). Robioli nie należy przechowywać w folii, gdyż ma to wpływ na pogorszenie smaku, a nawet zepsucie się sera. Najlepiej spożyć go od razu lub trzymać maksymalnie przez tydzień

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.