jak najlepiej przechowywać pomidory

Paulina Zduniak

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Aromatyczne, suszone pomidory to doskonały dodatek zarówno do mięsa (zobacz przepis na pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami), warzyw, jak i różnorodnych serów (np. fety czy mozzarelli). Choć obecnie można je kupić niemal wszędzie, w sezonie warto spróbować przygotować je własnoręcznie. Przepisy na suszone pomidory domowej produkcji znajdziecie chociażby na naszym portalu.

Pomidorowy zawrót głowy

Już są! Świeże, pachnące i nasze - soczyste pomidory. Oprócz swoich walorów smakowych zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C oraz są odpowiednie dla osób dbających o linię: 100 g pomidorów to tylko około 20 kcal. Przygotować z nich można wiele ciekawych dań - oto kilka naszych propozycji.

Pełne smaku pomidory

Koktajlowe, malinowe, żółte czy zielone. Najlepiej smakują te zebrane z własnego ogródka czy działki - pachną późnym latem, a smakują... słońcem

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

napojów, a także takich produktów jak ketchup, majonez czy musztarda. Znajdziemy na nich także pojemniki do przechowywania jajek. Tu również warto trzymać te oleje, które wymagają przechowywania w chłodzie, na przykład olej lniany. W szufladach oraz komorach, znajdujących się na dole lodówki (o ile nie

Zagraj w pomidora

Zagraj w pomidora

10 minut, po czym podajemy jako przystawkę lub danie kolacyjne (z sałatą) albo zostawiamy do wystygnięcia i jemy letnią. W sierpniu pomidory smakują najlepiej, więc warto zjeść jak najwięcej świeżych. Na przykład w sałatce. Tak naprawdę wystarczy skropić je oliwą i podać z dobrym serem i świeżymi

Kiełki na zdrowie

Kiełki na zdrowie

, szczególnie do regularnego wysiewu. Nasiona najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Te ze sklepów ogrodniczych nie nadają się do spożywania ze względu na trujące środki chemiczne, którymi są konserwowane. Wyhodowanie kiełków zajmie nam średnio 4-6 dni. Można przechowywać je w lodówce do 7 dni, ale

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

porcjach zamrażać i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Wówczas przed zamrożeniem nie dodajemy do sosu parmezanu. Po wyjęciu pesto z lodówki wystarczy wcześniej delikatnie podgrzać, starannie wymieszać, dodać parmezan i podawać. Gdy chcemy przechowywać pesto przez kilka tygodni, należy je

Co zabrać na piknik?

Co zabrać na piknik?

Na piknik powinniśmy przygotować takie dania, które nie zepsują się podczas długiego przechowywania i podróży - radzi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia. Na pewno nie należy ze sobą zabierać potraw przyrządzonych na bazie surowego mięsa czy surowej ryby (lepiej więc zapomnijcie o sushi

Kilka przekąsek do lampki wina

Kilka przekąsek do lampki wina

najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem. Autor: Aneta Kosiba Smaczna pasta, którą łatwo przygotujesz w domu. Tutaj w dwóch wersjach: z czosnkiem i z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus razy dwa 2 puszki (2x400 g) ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w oliwie sól

Smak zamknięty w słoiku

Smak zamknięty w słoiku

, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po tygodniu.składniki na 250 ml przetworuczas przygotowania: około 2 i 1/2 godziny + 1 tydzień1 kg

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

takich urządzeń ma opis, jakie dary natury najlepiej suszyć, w jak wysokiej temperaturze, na jakim poziomie i jak długo. Grzyb przodownik Co suszyć? Klasyka to grzyby. Najlepiej te aromatyczne, z "gąbką pod kapeluszem. Borowiki, podgrzybki i tak dalej. Ale generalnie prawie wszystkie, oprócz tych

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

sam jak w przepisie na spaghetti  Do dekoracji: listki świeżej bazylii  Sposób przygotowaniaCukinie kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plastry (potrzebujemy ich 12-15 na porcję). Pomidory również kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie miksujemy - powinniśmy uzyskać konsystencję

Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

kształcie byczego serca. Idealne do smażenia, zapiekania i na surowo do panini - włoskich kanapek.   Podczas zakupów wybierajmy pomidory dojrzałe i dobrze wybarwione. Zawierają więcej beta-karotenu i likopenu (przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom). Najlepiej je przechowywać w temp. 13-18?C. W

Pesto - pomysłów nie zabraknie

Pesto - pomysłów nie zabraknie

ciągu tygodnia przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu. Nadwyżkę mrożę w pojemniku na kostki lodu lub w foliowych torebkach i zużywam w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w ciepłej wodzie lub od razu w ciepłej potrawie. Pesto to start do przygotowania wielu prostych dań. Pomysłów nie

Pomidory - surowe czy gotowane?

Surowe warzywa i owoce są nieocenione dla dobrego samopoczucia i korzystnego wyglądu. Przykładem mogą być surowe pomidory, które zawierają duże ilości witaminy C - wzmacniającej odporność, witaminy z grupy B - korzystnie wpływających na układ nerwowy czy pierwiastki mineralne, jak na przykład potas

Warzywa zimą - z czym to się je?

Warzywa zimą - z czym to się je?

;nie potrafią" jeszcze przerobić azotu z nawozów w aminokwasy i białka. Chociaż można je kupić już zimą, to należy jeść z umiarem. Trochę szczypiorku, dwie młode marchewki, trochę rzodkiewki - tak, ale nie cały pęczek..A co z resztą warzyw? Może lepiej jest jeść sałatę, ogórki, pomidory lub po

Konfitura dla miłosników kina (KONKURS)

. Najlepiej smakują z cieplutką bagietką, jako przekąska przy oglądaniu "Smażonych, zielonych pomidorów":)

Krótka historia keczupu

Krótka historia keczupu

keczupu pomidorowego, sos bananowy barwi się zwykle na czerwono. Podobnie jak pierwowzoru, najczęściej używa się go do doprawiania hot dogów, burgerów oraz frytek.Zrób to sam! Przygotowując domowy keczup warto pamiętać, aby przechowywać go w zacienionym miejscu lub osłonić (na przykład okleić) czymś

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

Jeśli masz ochotę, do takiego gulaszu możesz dodać również nieco czerwonego wina. Będzie doskonały z kromką świeżego, chrupiącego chleba.Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 ząbki

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą. (dla 4-6 osób)   Składniki 150 g wędzonego boczku 4-5 łyżek oliwy po 1 papryce czerwonej i żółtej 1 puszka pomidorów w całości bez skóry 2 łodygi selera naciowego garść czarnych oliwek 700 ml wody po 4 łyżki

Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

; Składniki 4 ząbki  czosnku 3 łyżki oliwy 2 suszone ostre czerwone  papryczki 5 dużych dojrzałych  pomidorów sól, szczypta cukru 1/2 kg  makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti) starty ser pecorino do posypania   Sposób przygotowania

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

Składniki 1 ząbek  czosnku 3 nieduże  pomidory 2 łyżki soku z  cytryny 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 400g  makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 1 garść posiekanej  bazylii 1 łyżka świeżo startego  parmezanu   Sposób

Bobobranie

Bobobranie

, ale zjadanie jego ziaren z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Zawiera dużo witaminy A i C, B1 oraz B2, jest również bogaty w wapń i fosfor. Bób nie powinien być długo przechowywany - najlepiej zjeść go w dniu zakupu, a przed przygotowaniem przejrzeć, czy nie ma w nim nadpsutych nasion.Jedzenie bobu

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa to po prostu niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. Podczas zakupów wybierajcie strączki mięsiste i kruche. Przechowujcie w temp. 8-10 st. C do 5-7 dni. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne

Cały dzień za 10 zł. Przepisy z rabarbarem

podgrzać . Smażyć około 2 0 -30 min na małym ogniu , cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować . Dżem  może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi. Składniki potrzebne do przygotowania

Najlepiej spożyj przed końcem świata. Już nie musisz marnować przeterminowanego jedzenia

modniejsze, a tu od razu macie też panierkę. NIE! Stop! Koniec żartów. Mąkę z molami wywalacie natychmiast a śmieci wynosicie tak szybko, jak się da. Szafkę myjecie a na drzwiach przyklejacie lep na mole. Oto w jaki sposób nie przechowujemy ryżu, jeśli chcemy go zjeść za 30 lat... Ryż - zapakowany

Kapusta włoska na dwa sposoby

(najlepiej przez folię). Każdą układamy na liściu, na środku kładziemy po 3 kawałki suszonych pomidorów, po jednym słupku mozzarelli i po kilka listków bazylii. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, zwijamy jak zwykłego gołąbka. Przygotowane gołąbki układamy w szerokim rondlu, wlewamy tyle bulionu, aby

Śniadanie, na zdrowie

białą część dymki, posól (zapobiegnie to przypaleniu). Kiedy dymka będzie zeszklona, dodaj posiekane pomidory i razem przesmażaj, aż pomidory lekko zmiękną. Na patelnię z pomidorami i cebulką wbij jajka i smaż mieszając, aż jajka się zetną i będą miały stopień wysmażenia, jaki lubisz najbardziej

Gotuj raz na kilka dni

. Tego też ugotuj dużo - na przykład obiad na dwa dni oraz dodatkowa porcja do zamrożenia. Dania mięsne można w ten sposób przechowywać około 3 miesięcy. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w

Sosy na każdą okazję

wina Paprykę ostrą i łagodną umyj, oczyść, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po tygodniu od przygotowania. Autor: Aneta Kosiba Taki

Kuchnia włoska pachnąca ziołami

; Składniki 50 dag piersi  kurczaka 1 ząbek  czosnku 2 łyżki oliwy 1 mały kieliszek białego  wina sól 1 puszka pomidorów w zalewie lub 3 dojrzałe  pomidory bez skórki i pestek pieprz, szczypta cukru 1 łyżeczka  oregano 1 łyżka  kaparów   Sposób

Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy. (dla 4 osób)  

Drugie życie obierki

włoskiej gotuję esencjonalny wywar. Mrożę go w workach na lód, a większą ilość przechowuję w jednorazowych kubkach. Potem dodaję do sosów, przygotowuję na tej bazie zupy. Nie mogę się bez niego obejść, to mój tajny składnik, biżuteria potrawy. Z ziemniaczanymi obierkami jest trudniej, bo szybko ciemnieją i

Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]

lub mieszany - jak wolisz) 3 laski wanilii Laski wanilii przekrój i wyskrob nożem wszystkie ziarenka - wymieszaj je z cukrem i przesyp całość do słoiczka. Pocięte strąki również wrzuć do środka - będzie jeszcze więcej aromatu. Cukier właściwie jest gotowy, ale najlepiej będzie, jeśli poczekasz tydzień

Imieninowa feta

pomidory (najlepiej średnio dojrzałe)2 żółte pomidory 1 zielona papryka (niekoniecznie)1 średnia cebula (najlepiej czerwona)kilka listków miętyczarne oliwki bez pestek (około 20 sztuk)1 łyżka czerwonego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej greckiej)1 łyżka suszonego

Sosy i dipy do dań z grilla

mieć pewność, że jest bez konserwantów i sztucznych barwników. A w smaku... Spróbuj, a nie pożałujesz włożonej w niego pracy. Domowy ketchup 50 dag pomidorów (najlepiej podłużnych) 50 dag pomidorów pelati z puszki (mogą być siekane) 100 ml czerwonego octu winnego 350 ml wody 7 dag jasnego

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

ogromną ilość pomidorów, by przygotować z nich keczup. Dusił pomidory z żurawinami, cebulą i czosnkiem przez2?3 dni, dopóki nie uzyskał odpowiedniej konsystencji i smaku. Ketchup po pasteryzacji można było przechowywać przez wiele miesięcy, dzięki czemu w domu Kuroniów zawsze był spory zapas tego

Sposób na ogórki

resztę kopru i liści. Wodę zagotuj z solą i ostudź. Letnią zalej ogórki i zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo ogórki mogą puszczać sok. Po 5 dniach nadają się do jedzenia, ale możesz je przechowywać parę miesięcy. Uwaga: przykrywka i brzeg słoika muszą być zupełnie

I po Świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

przechowywania produktów w zamrażarce najlepiej używać plastikowych pudełek lub woreczków na mrożonki. Pamiętaj, że produktów nie można zamrażać dwukrotnie - rozmrożone jedzenie należy wykorzystać do gotowania lub podgrzać i zjeść. Dania gotowe takie jak bigos, pierogi czy pieczone mięsa należy zagotować lub

Euro 2012: Przekąski kibica

. Zalej oliwą i zakręć słoik. Możesz przechowywać w lodówce przez parę miesięcy.Składniki 40 dag posiekanych pomidorów z puszki 3 dag orzeszków piniowych 1 puszka anchois 1 słoiczek czarnych oliwek sól, pieprz dobra oliwa mrożone lub schłodzone ciasto do pizzy  Sposób

Cebula na pierwszym planie

konsystencję syropu. Następnie ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz. Po ostygnięciu wyjmij listek laurowy. Tak otrzymaną "marmoladę" przechowuj w lodówce maksimum przez tydzień. Jak łatwo obrać i pokroić czosnek? Cebulowe Bhaji to tradycyjna indyjska przekąska, serwowana często jako przystawka

Kuchnia arabska pachnie przyprawami

szklanki rodzynek (najlepiej sułtanek) 2 łyżki soku z cytryny 4 płaty ciasta filo (45 x 30 cm) 3 łyżki tartej bułki Dekoracja: po 1 łyżeczce grubego cukru i mielonego cynamonu  Sposób przygotowaniaWymieszaj przygotowane składniki przyprawy ras el hanout. Mieszankę tę możesz przechowywać

Kanapki do szkoły

: klopsa warto przygotować dzień wcześniej. Podane proporcje na klopsa wystarczą na kanapki i obiad. Mięso przechowuj w lodówce do trzech dni.4 pszenne tortille4 duże liście sałaty frisee6-8 suszonych pomidorów w oleju1 opakowanie (200 g) twarożku koziegopasta:1 słoik (ok. 200 g) czarnych oliwek bez

10 ziół na kuchenny parapet

Łatwo wyhodować ją z nasionek. Doniczka powinna stać w słonecznym miejscu.Niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej - jest w caprese z pomidorów i mozzarelli, w wielu sałatkach, w pomidorowych sosach do makaronu oraz - oczywiście - w klasycznym pesto: tu razem z orzeszkami pinii, oliwą i czosnkiem

Pikantna zupa jarzynowa

Czas przygotowania: 30-40 minutIlość: 4 porcje.Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni.Składniki: 1. dwie łyżki oliwy z oliwek, najlepiej extra-virgin2. Jedna duża, posiekana cebula3. 1-3 łyżeczki (albo do smaku) ostrej papryki4. Jeden litr wywaru z warzyw5. Cztery średnie pomidory pokrojone w

Smaczne dania na płaski brzuch

sosem, wymieszaj. Posyp orzechami i kiełkami fasoli. Autor: Zuzanna Wiciejowska Ta sycąca sałatka to doskonały pomysł zarówno na lekki obiad, jak i smakowitą kolację we dwoje. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy. Sałatka nicejska 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory 1 papryka 1 mała

Mięsne kuleczki - proste i tanie

Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać także inne warzywa, na przykład pokrojone w plasterki pieczarki czy paprykę (najlepiej upieczoną i pozbawioną skóry). Pulpeciki w sosie pomidorowym 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1 marchewka kawałek pora (ok. 10 cm) 500 ml bulionu drobiowego 1 butelka

Blogerzy polecają: pesto na nowo

miksujemy na  gładką masę), dodajemy ser, czosnek i ucieramy, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodajemy oliwę, wciąż ucierając, żeby ładnie się połączyło.Przekładamy do czystego słoiczka, przechowujemy w lodówce. Przepis pochodzi z bloga Ziołowy Zakątek »Składniki:2 czubate łyżki maku1

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo mogą puszczać sok. Po 4-5 dniach ogórki nadają się do jedzenia. Uwaga: nic nie powinno dotykać przykrywki, która musi pozostać sucha, podobnie jak brzeg słoika. Tak przygotowane, szczelnie zamknięte ogórki, można przechowywać przez parę

Market, targ czy mały sklep? Gdzie kupujesz?

, pomidorów. Użytkownicy przestrzegają jednak przed oszustami, który znaleźli sposób na ekobiznes - ewkka pisze:Sąsiedzi poszli w "ekologię" jak to sami mówią. Starego poloneza zamienili na żuka. Raz w tygodniu wyprawa do najbliższego supermarketu. Potem jeden dzień na "podekologizowanie"

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

bagietką, doskonałą do wybierania sosu. (dla 3 osób)   Składniki 3 czerwone  papryki 100 g filecików  anchois 1 spory  pomidor (lub 2 małe) 1 ząbek  czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 15 dag sera  feta kilka listków świeżej bazylii

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

Marchew jest nie tylko tania, ale też bardzo zdrowa. Poza tym o tej porze roku dużo łatwiej o smaczną marchew, niż o smacznego pomidora. Marchew ma same plusy!Kaszubska zupa marchwiankaSkładniki:50 dag chudych żeberek wieprzowych10 marchewekwłoszczyzna: kawałek selera1 por1 korzeń

Domowe przetwory - zrób to sam

Na 3 słoiczki o pojemności 0,25 l Składniki 1 kg zielonych pomidorów 1 kg cukru 3/4 szklanki wody 3 goździki pokrojona skórka z jednej cytryny 1 laska wanilii  Sposób przygotowaniaPomidory kroimy w plastry i usuwamy pestki. Wkładamy na metalowe sito i

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

Jeśli już jest jasne, że po raz kolejny udało Ci się zrobić o wiele za dużo jedzenia, niż twoja rodzina jest w stanie zjeść, wtedy otwierasz szeroko zamrażarkę i mrozisz. Większość dań nadaje się do tego i może poleżeć kilka miesięcy w zamrażarce. zamrażanie jest formą przechowywania, która

Kuchnia włoska

cytryny i ciepłym roztworem zalej oliwki (nie powinny wystawać ponad powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Możesz je przechowywać około 3 miesięcy.2 opakowania po 2 sztuki (w sumie ok. 1 i 1/2 kg) goleni wołowej przekrojonej w poprzek, z

Co jeść w kwietniu?

płyn do czyszczenia jamy ustnej. W kuchni najczęściej stosuje się liście koperku, świeże lub suszone. Mają one delikatny smak i dobrze komponują się z sałatkami, warzywami, pastami na bazie białego sera, a także rybami, np. wędzonym lub gotowanym na parze łososiem. Świeży koperek najlepiej przechowywać

Na rozgrzewkę!

lub przecieramy przez gęste sito, doprawiamy solą. Zupę można podać z grzankami, najlepiej z chleba razowego, lub z mini pulpecikami z mięsa, dla wyjątkowych głodomorów.4-5 łyżek oliwy3 ząbki czosnku2 czerwone cebule200 g chorizo1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina200 g (obranych ze skórki i

Konfit. Rarytas kuchni francuskiej

. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów sałatkowych, nadaje się też do makaronów i smarowania pieczywa.(dla 4 osób) Składniki 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 40 dag pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli 4-5 gałązek tymianku 1 listek

Czas na polentę!

;czosnku 1 główka sałaty lodowej po 1 listku sałaty radicchio na osobę 1 duża czerwona cebula 10 koktajlowych pomidorków 1/2 pęczka natki pietruszki   Sposób przygotowania Polenta w wersji do smażenia musi być twarda, powinno z niej odparować jak najwięcej wilgoci, dlatego

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

pod przykryciem minimum 2,5 godz. Można gotować go na małym ogniu przez całą noc  jednak mięso należy wyjąć zaraz po ugotowaniu (i wykorzystać do innej potrawy), a rosół dalej gotować tylko na kościach. Po ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

Czują się najlepiej, gdy są blisko siebie. Choć się różnią, wspierają się i lubią swoje towarzystwo. Ich cnoty się uzupełniają, razem mogą więcej. Trzy siostry to według amerykańskich Indian kukurydza, fasola i dynia. Utrwalone w mitach i legendach, dobrze łączą się na polu i na talerzu. Kukurydza

Nowalijki - smak wiosny

lub podsmażonego boczku. Dobrym dodatkiem lub zamiennikiem dla części sałaty będzie również rukola. Sałata polska z rzodkiewką i jajkiem 1 główka sałaty masłowej 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kawałki Sos: 5 łyżek

Kurki na dwa sposoby

przygotowane możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, przykryte wilgotną ściereczką. Myjemy je tuż przed obróbką cieplną - najlepiej pod bieżącą wodą, nie wolno ich długo moczyć. Potem osuszamy na serwetce. Usmażone na maśle kurki można dodać do jajecznicy lub wykorzystać jako farsz do pierogów i

Mamo! Ja chcę hamburgera i pizze!

pomidorów (najlepiej podłużnych)50 dag pomidorów pelati z puszki (mogą być siekane)100 ml czerwonego octu winnego350 ml wody7 dag jasnego brązowego cukru 1 duża czerwona cebula1 łodyga selera naciowego2-cm kawałek imbiru2 ząbki czosnkupęczek bazylii1 łyżka nasion kolendry2 goździkioliwasól, pieprzCebulę

Przekąski na jeden kęs

Na początek coś prostego - kulki twarogowe. Można je przyprawiać na różne sposoby, jeść same lub rozsmarowane na chlebie czy krakersach. Zalane oliwą można przez dłuższy czas przechowywać w lodówce (im dłużej stoją, tym lepiej przegryzają się w nich smaki).Kolorowe kulki seroweok. 500 g białego

Tarty na słodko i słono

tarta wymaga trochę zaangażowania , ale jej smak wynagrodzi ci czas spędzony na jej przyrządzenie. Tarta paprykowo-pomidorowa (Delii Smith) Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów 4 czerwone papryki 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 5 dag filecików anchois w oleju 1 łyżka dobrej pasty

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

(dla 4 osób) Składniki 1 duża drobno posiekana cebula 3 łyżki masła 1 posiekana zielona papryka 5 obranych pomidorów 225 g cielęciny pociętej w paski 225 g pociętej w paski wieprzowiny 2 łyżeczki soli 6 ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1/2

Krótki przewodnik po owocach morza

, skropione sokiem z cytryny. Najlepiej jednak robić to tam, gdzie są łowione.Czas gotowania:* małże w winie - maksymalnie 5 minut* małże z pomidorami - maksymalnie 7 minutSposób przygotowania przegrzebków (małży św. Jakuba)* Wlej trochę wody na patelnię, przełóż zamknięte muszle przegrzebków, przykryj

Piknik (część 2.)

łyżeczka oliwysól gruba morska4 łyżki gęstego jogurtu greckiego1 pomidor (najlepiej malinowy)Wołowinę dokładnie wyrób z miętą, sosem worcester i przyprawami. Jeśli wolisz burgery, z mięsa uformuj płaskie kotlety o średnicy pasującej do bułek, obtocz je w młotkowanym pieprzu i usmaż na oleju (możesz je też

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

(dla 2 osób)   Składniki 1 kopiasta łyżka orzeszków piniowych 1 dojrzałe  awokado 40 g  kiełków rzodkiewki 8 plastrów parmeńskiej  szynki garść rukwi wodnej lub  rukoli 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie)   Sos winegret: 4 łyżki oliwy 2 łyżki

Kurka wodna

odcinamy brudne końcówki nóżek. Tak przygotowane możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, przykryte wilgotną ściereczką. Myjemy je tuż przed obróbką cieplną - najlepiej pod bieżącą wodą, nie wolno ich długo moczyć. Potem osuszamy na serwetce. Usmażone na maśle kurki można dodać do jajecznicy lub

Czas na detoks! Propozycje na oczyszczające śniadanie

Dołącz do nas na Facebooku Kto będzie wiedział najlepiej jak przygotować śniadanie, które oczyści Twój organizm z toksyn ale także doda Ci energii? Twórcy programu odnowy SWEAT LODGE: DAJ SOBIE WYCISK . W końcu 7 dni wycisku w górach, jogi, ćwiczeń na płaski brzuch, a do tego oczyszczająca dieta

Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

Składniki 1 duża główka czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu) 2,5 szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy gruba sól morska pieprz ziarnisty olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno, może też być zwykły, zmieszany z oliwą w proporcji 1:1

Pyszne śniadania na dobry początek dnia

nie ściemniało. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę pokroić drobno. Do awokado dodać cebulę, pomidora, drobno pokrojony ząbek czosnku, papryczkę. Wlać oliwę, przyprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.1. Jajka najlepiej kup na bazarze od

Pietruszka

znakomicie urozmaica sałatki. Aromat pietruszki kryje się zarówno w jej liściach jak i łodyżkach, ale łodyżki nie nadadzą potrawie - np. pesto - zielonego koloru. Pietruszka jest ważnym elementem włoszczyzny, a natka pietruszki bouquet garni. Najlepiej smakuje świeża natka, którą bez problemu można kupić

Bakłażan we włoskim stylu

zerwania nie były przechowywane w chłodni), obranych, wypestkowanych i drobno posiekanych; należy zachować cały sok, jaki z nich wypłynie 2 szklanki czerwonego wina świeżo zmielony pieprz miałka sól morska 1 szklanka świeżych poszarpanych liści mięty 1 szklanka poszarpanych liści bazyliiW dużym rondlu

Dania z orzechami

), ostudź i grubo posiekaj.Ostudzone płatki połam, przełóż do dużej miski, dodaj uprażone orzechy i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Podawaj z jogurtem i owocami.Tak przygotowaną granolę zużyj w ciągu miesiąca. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku.3 szklanki (450 g) mąki pszennej pełnoziarnistej 3

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

Rozgrzewająca zupa o pięknym kolorze - idealna na szarą jesień i zimę. Przepis pochodzi z bloga Mr. & Mrs. Sandman. Zupa minestrone z pieczoną papryką ok. 2 litrów bulionu warzywnego 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów pelatti 2 marchewki 2 duże

Delikatne przysmaki z pianki

na kwadraty. Każdy kawałek oprószamy mieszanką cukrowo-skrobiową. Gąbeczki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.Taką piankę robi się z mleka, jest więc delikatna i lekka jak chmurka, ale jej smak jest ciężki, intensywny, korzenny. W sam raz na chłodne wieczory. Piankę z mleka niełatwo jest

Garnij się do garnie

talentem, zrobić coś po swojemu. Kiedy danie jest gotowe, pragnienie, by było jeszcze piękniejsze, popycha Młodego do samowolki. Na brzeg talerza dokłada listek sałaty, na to ćwiartkę pomidora, ćwiartkę cytryny i listek pietruszki. O rany, czy kiedykolwiek uda mi się to wyplenić? Zgrzytając zębami

Garnij się do garnie

talentem, zrobić coś po swojemu. Kiedy danie jest gotowe, pragnienie, by było jeszcze piękniejsze, popycha Młodego do samowolki. Na brzeg talerza dokłada listek sałaty, na to ćwiartkę pomidora, ćwiartkę cytryny i listek pietruszki. O rany, czy kiedykolwiek uda mi się to wyplenić? Zgrzytając zębami

Tajemniczy smak umami

produkty bogate w umami, zwielokrotnimy doznania smakowe aż ośmiokrotnie! Nic prostszego: wystarczy przegryźć suszonego pomidora wiórkami parmezanu - podczas jedzenia od razu nasunie się określenie "mięsisty". Pomidory, przeciery, keczupy i ich lokalne odmiany (jak sos okonomi w Japonii) same w

Zioła z parapetu

pochodzą z upraw sterowanych. Bazylię dodajmy do sałat, sałatek, sosów, pomidorów, fasoli, grochu, bobu, szpinaku. W włoskiej kuchni nie ma chyba potrawy, w której nie odegrałby znaczącej roli. Dodawanie bazylii do dań, wzmocni nasze ciało i duszę. Okłady z liści zmniejszają obrzęk stawów i migrenę, a ich

15 obowiązkowych dań do ugotowania w lipcu

minut. Podajemy z pieczywem, polane sosem. (dla 10 osób)   Składniki po 2 średnie marchewki i  pietruszki 1  seler naciowy 1  koper włoski 1  cebula 2 ząbki  czosnku 100 ml oliwy 1/2 kg kurek 10 dag suszonych pomidorów 1 l bulionu grzybowego 200 ml

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

porcji: 4-6Przygotowanie: 30 minutGotowanie: 45 minut Składniki 200 g soczewicy (najlepiej puy lub beluga) 1 torebka herbaty lapsang 1 cebula 1 marchewka 8 pieczarek 10 pomidorów cherry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki pasty

Pan Ziółko wraca na targ

, chili, ciecierzycę w pomidorach albo zupę fasolową. Ponieważ papryczek jest w puszce sporo, a do dania wystarczy jedna-dwie, można przełożyć je do słoika i wtedy około miesiąca przechowywać w lodówce; można też zamrozić w małych torebkach. Dodaję trochę posiekanej chipotle do tłustej, kwaśnej śmietany i

Top 10 klasycznych burgerów. Zagłosuj!

, paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser się stopi. Układamy chipsy i przykrywamy połówkami bułek. (dla 4 osób)   Dżem: 700 g pomidorów (najlepiej różnych odmian) 1/3 szklanki cukru 3 łyżki startego

Jabłka na słodko i na słono

kawałku suszonego pomidora z oleju na jabłko drobno starta skórka z 1 pomarańczy posiekane orzechy laskowe płynny miód do dekoracjiSery w pieczonych jabłkach - sposób przygotowania: Jabłka umyj i odetnij wierzch z ogonkiem na 1/4 wysokości jabłka, wydrąż gniazdo nasienne (najlepiej łyżeczką do melona

Tarta, tartaletki i kruche ciasteczka na Dzień Babci

jest naprawdę ogrom, bo zarówno wersji słodkich, jak i słonych jest bez liku. Latem upieczony spód wypełniam kremem budyniowym i posypuję świeżymi owocami w całości - truskawkami, porzeczkami, jagodami czy malinami.Mój sposób na śliwki, wiśnie lub morele - usuwam pestki, śliwki i morele kroję na pół i

Pikantne smaczki. Musztarda razy sześć

Składniki 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy z całych ziaren, najlepiej prawdziwej angielskiej 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. z Dijon 20 dag sera Cheddar 100 ml jasnego piwa 4 kromki białego chleba  Sposób przygotowaniaNa patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oba rodzaje musztardy

Imbir, goździki, anyż - przyprawy korzenne budzące zmysły

kora cynamonowca ? zawsze oczarowywały. Przyprawy przechowywano w szkatułkach jak klejnoty. Głośno było o ich właściwościach rozbudzających zmysły. Kardamon, imbir, cynamon, szafran stosowano jako afrodyzjaki już w starożytnej Syrii i Egipcie.Ale nawet gdyby jedyną zaletą przypraw korzennych był ich

Sposób na małże

lodówce w misce nakrytej wilgotną szmatką (do dwóch dni), choć najlepiej spożywać je w dniu zakupu. Małży nie powinno się przechowywać w wodzie. Jedyny kontakt z wodą występuje podczas mycia skorupek. Jeśli przyrządzamy małże mrożone, należy je rozmrażać powoli, najlepiej w lodówce lub zimnej wodzie.Jak

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

szałwii. Pycha! W lodówce można je przechowywać 3-4 dni, w zamrażarce - nawet pół roku.   Warzywny Wkładamy do garnka pokrojone: cebulę, 2 marchewki, seler naciowy, 2 pory, cukinię, 2 pomidory, bulwę kopru włoskiego, środek sałaty. Dodajemy 3 ząbki czosnku, suszoną chili, 4 listki laurowe, kilka

Jedzenie na poprawę nastroju

wymieszaj. Sos możesz także zrobić w blenderze, miksując wszystkie jego składniki. Na dużym półmisku rozłóż odsączoną fasolkę, dodaj dynię z pomidorami, polej sosem i posyp posiekanymi listkami bazylii.Autor: Zuzanna WiciejowskaChociaż odkrycia amerykańskich naukowców często traktujemy z przymrużeniem oka

Kuchnia międzynarodowa

. rzepakowego 2-3 pomidory (wystarczy też łyżka koncentratu pomidorowego) 1 kwaśne jabłko sok z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku koncentrat buraczany dla koloru  Oraz: gęsta, kwaśna śmietana do podania koperek do posypania  Sposób przygotowaniaMięso pokrój na kawałki, włóż do

Łatwe i efektowne menu na przyjęcie komunijne

12 kwadratów. Resztą masła smarujemy dołki formy na muffinki, wkładamy do każdego po jednym kwadracie. Ciasto wypełni dołki i będzie trochę wystawało poza ich brzegi. Podpiekamy je na jasnozłoty kolor (8-9 minut), studzimy. Te kubeczki można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w zamkniętym

Soczewica na zdrowie

soczewicy może się zmieniać, ale jej liczne właściwości oraz smak nie zmieniają się. Jednak optymalny czas na jej przechowywanie to rok. Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnych próżniowych pojemnikach w suchym miejscu, z dala od wilgoci. Ugotowana soczewica może być przechowywana w lodówce przez

Kuchnia grecka. Ciasto filo

powszechnie używane także w Libanie, Turcji i Syrii. Cienkie jak pergamin płaty ciasta filo przygotowuje się z białej mąki o dużej zawartości glutenu (zwiększającego kleistość) oraz niewielkich ilości oleju, soli i wody. Dzięki temu są one niezwykle elastyczne i nie rwą się tak łatwo jak inne cieniutkie

Czterokolorowe kopytka

dobrze łączyć i nabrało sprężystości oraz nie rozpadało się podczas gotowania.Drobna uwaga: na rynku jest wiele odmian ziemniaków, jeśli mamy możliwość zapytajmy sprzedawcę o te bardziej sypkie. Warto też pamiętać, że ziemniaki długo przechowywane tracą na jędrności.Gnocchi, jak większość

Żywność symbiotyczna

Żywność symbiotyczna - naturalne, nieprzetworzone wytwory przyrody (rośliny, grzyby, bakterie) wchodzące we współzależność z organizmem wyższym, przy czym obie strony na tym zyskują. Dla człowieka żywnością symbiotyczną są głównie świeże owoce (np. winogrona, truskawki, oliwki, pomidory

Sałatka szopska

i sąsiednich regionów. Przepis3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski), olej słonecznikowy lub oliwa. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę soli. Warzywa trzeba pokroić w niewielkie kawałki

Sos bolognese

na osobę), najlepiej tagliatelle oraz starty parmezan PrzygotowanieMarchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także drobno pokroić w cieniutką kostkę oraz zmiksować pomidory z puszki.Na patelni

Półdziobek karłowaty

w akwarium Zbiornik średni do dużego Temperatura wody 26–32°C Twardość wody 10–12°n Skala pH ok. 7 Pokarm żywy, muszki, owady Uwagi Wymagania hodowlaneNajlepiej przechowywać półdziobka w większym akwarium ze spokojnymi gatunkami. Lubi przebywać w gęstej roślinności

Robiola di Roccaverano

z pomarańczy. Może być również dodawany do potraw, m.in. piemonckiego risotto (risotto robiola) i spaghetti (spaghetti robiola aglio). Robioli nie należy przechowywać w folii, gdyż ma to wpływ na pogorszenie smaku, a nawet zepsucie się sera. Najlepiej spożyć go od razu lub trzymać maksymalnie przez tydzień

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.