jak piec brokuły

Szwajcarska zapiekanka - porcja 4,50 zł

Szwajcarska zapiekanka - porcja 4,50 zł

40 dag makaronu, 20-30 dag różnych wędlin lub pieczeni z wczorajszego obiadu, kilka różyczek brokułu, łyżka masła, sól, pieprz, szklanka śmietany, 2-3 jaja, 2-3 łyżki startego wędzonego żółtego sera

Zielone brokuły

Możesz z nich zrobić smaczną przystawkę, zupę, danie główne czy przekąskę. A do tego będą to dania zdrowe, bogate w wapń, potas, luteinę czy witaminy C i K.

Zielone brokuły na pochmurną jesień

Brokuł o tej porze roku wciąż smakuje świetnie i na dodatek ma dobrą cenę. Wykorzystuj to warzywo w swojej kuchni, bo jest bardzo zdrowe - pamiętaj jednak, żeby go nie rozgotować - gotowany czy smażony, brokuł musi pozostać soczyście zielony i przyjemnie chrupiący.

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Brokuły dobrze jest jeść na okrągło. Mają wiele witamin i minerałów oraz związki chemiczne zwane sulforanami, które zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. W przepisie na brokułową sałatkę z orzechami znajdziemy też rodzynki! Brokułowa sałatka z orzechami 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki

Przed wielkanocną ucztą

Przed wielkanocną ucztą

200 g razowego chleba 200 g fety 200 g brokułów 4 jajka 200 ml mleka 4 łyżki mąki 80 g czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Chleb i ser kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z

Menu dnia w sam raz na piknik

Menu dnia w sam raz na piknik

Zamiast (albo oprócz) wędzonego indyka, możesz przygotować również inne składniki tortilli, np.: pieczonego lub wędzonego kurczaka, tuńczyka z puszki (najlepiej wymieszanego z odrobiną majonezu) lub wędzonego łososia. Tortilla z wędzonym indykiem 2 duże tortille 6 plasterków wędzonego indyka 2

Menu dnia z letnimi warzywami

Menu dnia z letnimi warzywami

pieprz. Zupę zmiksować w blenderze. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tekst: Marta Gessler Nawet jeśli nie dbasz o linię, użyj do tego dania makaronu pełnoziarnistego - zyskasz naprawdę oryginalny smak i będzie zdrowiej.  Spaghetti z brokułami i ciecierzycą 1 spory brokuł 1 puszka (ok. 220 g

Jeszcze więcej żurawiny

Jeszcze więcej żurawiny

, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy przez 7 minut na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Roszponkę skrapiamy żurawinowym sosem. Podajemy z zapiekanym serem kozim.30 g orzeszków piniowych40 g suszonej

Młode ziemniaki na kilka sposobów

Młode ziemniaki na kilka sposobów

Dobra propozycja na lekką kolację, gdy na dworze upał. Warzywno - ziemniaczana frittata. Wiosenna frittata 5 jajek 6 młodych ziemniaków garść liści szpinaku mała cukinia mały por zielona fasolka szparagowa ząbek czosnku szczypior ewentualnie brokuł sól i pieprz około pół szklanki mleka

Brokuły

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Kolacje Kina Kulinarnego. Transatlantyk

Kolacje Kina Kulinarnego. Transatlantyk

czerwonym winem. Serwowane z chrupiącym chlebem pieczonym na starzonym zakwasie żytnim, marmoladą z cebuli, Consomme z musztardy i olejem z gorczycy. 2. Black & White - Pieczony turbot na rozgrzanych orzechach i czarnym sezamie podany z chrupiącym kalafiorem, olejem curry, czarną solą i bukietem białych

Pyszne zupy krem - na wiosnę

Czy wiesz, że? - 100gr mrożonego groszku dostarczy aż 21% dziennego zapotrzebowania na wit. B1, 38% na Wit. C, 26%na kwas foliowy, dostarczy 1,6 mg żelaza, 25 mg magnezu i 19 mg wapnia- 100gr mrożonych brokułów pokryje 87% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 47,6% na kwas foliowy, 17%. zalecanej

Chrupiący i delikatny kalafior - zrób to!

Chrupiący i delikatny kalafior - zrób to!

wysypanej mąką stolnicy (lub blacie) i wyłóż nim formę do tarty o średnicy, formując wysoki brzeg. Nakłuj dno widelcem i ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika

Letnie śniadania

Letnie śniadania

Nie masz pomysłu na nadmiar borówek? Możesz je dodać do owsianki. W podobny sposób jak owsiankę, można także przygotować kaszę jaglaną (wideo z przepisem znajdziesz poniżej). Owsianka z borówkami szklanka mleka szklanka płatków owsianych 2 garście borówek amerykańskich (mogą też być jagody

Letnie menu dla jednej osoby. Tylko 10 zł!

Letnie menu dla jednej osoby. Tylko 10 zł!

Składniki potrzebne do przygotowania 12 muffinów kosztują 7,30 zł. Na pierwsze śniadanie zjedz dwie - 1,22 zł.   Składnik i 1,5 szklanki płatków owsianych- 1,00 zł 1 szklanka mąki pszennej - 0,70zł 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 1,20zł 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,10 zł 1/2

Smaczne kąski

Smaczne kąski

4 kiełbaski drobiowe 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 500 g liści szpinaku 4 papryki marynowane lub pieczone 200 g sera feta Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy również papierem do pieczenia. Pieczemy

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

śmietaną.Autor: Paulina Kałka, Zuzanna WiciejowskaJeśli posiadasz jedynie ryż w torebkach nie gotuj go przez 25 minut, a według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu.Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów z karmazyna, mintaja lub morszczuka 1 cytryna 2 pomidory 1 łyżka masła 1

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.(dla 6 osób) Sos warzywny: 2 ząbki czosnku 1 cebula 100 g boczku 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki sól, pieprz 1 por 1 brokuł 250 g brukselek 1 puszka (400 g

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej

Kurczak i warzywa - zgrany duet

Kurczak i warzywa - zgrany duet

solą i pieprzem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Masz ochotę na sycący, a przy tym szybki i lekki posiłek? Polecamy sałatkę z kurczakiem. Jeśli nie lubisz mozzarelli możesz także wykorzystać fetę. Sałatka z kurczakiem i brokułami - przepis blogera mix sałat-150g pierś z kurczaka 200 g różyczek brokułu

Menu dnia z serowymi naleśnikami

Menu dnia z serowymi naleśnikami

Oto pomysł na odmianę dla tradycyjnej pomidorówki. Jeśli chcesz, możesz nie dodawać do niej kalafiora (zamiast niego można podać zupę z grzankami) lub zastąpić go brokułem. Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana cebula 3 posiekane łodygi selera 3

Kuchnia australijska. Piknik pod wisząca skałą

Kuchnia australijska. Piknik pod wisząca skałą

Składniki 6 średnich  ziemniaków 1  brokuł 2  cukinie 1  bakłażan 6 gałązek  rozmarynu mieszanka  sałat 6 łyżek oliwy 2 łyżki keczupu sól,  pieprz   Sposób przygotowania Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i

Menu dla znudzonych zimą

. 30 minutach), wkładamy główki czosnku, pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. 4 steki z polędwicy

I po Świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

, orzechy i żurawiny, dodaj majonez i wymieszaj. Na wierzchu ułóż zrumienione mięso. Podawaj.RADA: zamiast indyka możesz użyć mięsa z pieczonej kaczki lub gęsi.Zapiekanka z makaronu, łososia i brokułów Składniki:250 g makaronu penne 250 g brokuła, podzielonego na różyczki 250 g masła 25 g mąki 500 ml mleka

Nowa książka Ani Starmach - mamy kilka przepisów

cukrem (mikserem lub rózgą). Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. - Ciasto przekładaj do małych silikonowych foremek (takich jak na muffinki), wypełniając trzy czwarte foremki (ciastka znacznie urosną podczas pieczenia). Wstaw do

Proste i niedrogie dania z rybą

Rybna zapiekanka z dodatkiem ryżu to zdrowy i sycący, a przy tym prosty pomysł na obiad. Do sosu, zamiast musztardy, możesz dodać także dwa przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów (np. z karmazyna, mintaja lub

Przepisy na piknik idealny

(dla 4 osób)   Składniki 400 g  makaronu penne 1  brokuł 1  cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 200 ml 12%  śmietany 200 g sera typu roquefort 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól, pieprz   Sposób przygotowania

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku sól pieprz lub papryka do smaku Sposób przygotowania: pierogi z botwinką Biszkopt z budyniem i galaretką Potrzebne: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy 1

Andrzejkowe przekąski

, by nie wyrosło podczas pieczenia. Wstaw foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Ostrożnie wyjmij foremki z ciastem, na podpieczone spody nałóż porcje ratatouille. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zapiekaj ok. 15 minut, aż ciasto się przyrumieni.Zobacz też

Oczyszczające menu z książki "Karolina na detoksie"

kawałek korzenia imbiru o długości kciuka chipsy z selera (opcjonalnie): 1/4 selera sól kiełki rzodkiewki do przybrania (zamiennie z chipsami z selera) Przygotowanie: Różyczki brokułu pieczemy w piekarniku (200°C) z olejem kokosowym, czarnuszką i curry 15-20 minut. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą

Pomysły na szybkie obiady (w 30 minut!)

filiżanka mąki 1 filiżanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki soli Utrzyj mikserem jajko z mlekiem. Dodaj sól, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej i lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

, następnie odłożyć na ręcznik papierowy, żeby obciekła z wody. 2. Natrzeć solą i pieprzem. 3. Blachę na pstrąga posmarować olejem i ułożyć rybę. Całość piec 25 minut w temperaturze 165°C. 4. Brokuły ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. Medaliony przygotować

Letnie dania z suszoną żurawiną

łyżeczkami miodu, solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj po odrobinie oleju. Dodaj żurawinę i orzechy. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Pokrój ser na 8 plasterków, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop pozostałym miodem i posyp listkami tymianku. Zapiekaj 7 minut w temp. 220

Dania z drobiu: Skrzydełko, nóżka czy pierś?

pieprz do smaku. Rozgrzewamy grill elektryczny i pieczemy na nim kaczkę ok. 4 minut z każdej strony. Smarujemy filety z obu stron przygotowanym sosem i grillujemy jeszcze po 2 min z każdej strony. Kaczkę podajemy na talerzu wyłożonym rukolą lub listkami młodej botwinki obficie skropionymi pozostałym

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a następnie różyczki brokuła. Gotuj przez 2-3 minuty, aż brokuły będą podgrzane. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i

Wytrawne babeczki

uduszone warzywa z ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut.Wytrawne muffiny będą doskonałe na śniadanie, piknik lub jako

"Karolina na detoksie" - książka nie tylko dla odchudzających się

relacjonowała, jak znosi detoks zaplanowany przez Maćka Szaciłło. Dzięki temu - jeśli zdecydujesz się na ten program - masz wsparcie kogoś, kto wie, co czujesz. Zaczęło się już w dzieciństwie - Karolina zawsze miała problemy z wagą i zaakceptowaniem swojego ciała. Pocieszenia szukała w... jedzeniu. Tyła i

Wielkanoc wegetarian

, doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatę. Oprószamy pieprzem i dekorujemy kiełkami. (na 15-20 porcji)   Składniki 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów 2 małe pory 20 dag groszku cukrowego 12 przepiórczych jajek 2 -3 płaskie łyżeczki agar-agar 1 litr

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.III

pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

Mówi się, że jajecznicę potrafi przyrządzić każdy. Mimo, to na początek warto przypomnieć, jak zrobić to dobrze. Jajecznica na szynce dla początkujących łyżeczka masła 5 plasterków szynki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 jajka sól pieprz Rozpuścić masło na małej patelni. Robić to powolutku, na

Obiad na raty

na 20 średnich tartaletek Ciasto: 200 g mąki 200 g masła 2 jajka sól Farsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych 2 małe cukinie 2 duże pory 2 łyżeczki masła 3 jajka 250 ml śmietany 12% 2 łyżki mąki sól pieprz 150 g parmezanu Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię

Przyjęcie na świeżym powietrzu

malinowe tiramisu zniknęło z pucharków Ignasia, Wojtusia i Julki po prostu w mgnieniu oka. Co ważne, wszystkie przepisy są naprawdę proste w przygotowaniu! 2 szklanki mleka 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 szklanki śmietanki 30 proc. 40 g masła 3 łyżki mąki 1 mały brokuł 2 cukinie 1/4

Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

. Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z chrupkim pieczywem. (dla 6 osób)   Składniki 200 g razowego chleba 200 g fety 200 g brokułów 4 jajka 200

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

. Pomidorki czereśniowe pieczemy krócej, 8-10 minut, podobnie jak podgotowane ziemniaki. Warzywa można także wcześniej zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, soku z cytryny. Składniki 6 średnich  ziemniaków 1  brokuł 2  cukinie 1  bakłażan 6

Wielka porcja do podziału - dania jednogarnkowe

gałązkach. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skóra będzie chrupiąca. (dla 6 osób)   Sos

Małe co nieco na "babski" wieczór

wymieszaj z mąką, aż otrzymasz konsystencję okruchów. Stopniowo dolewaj wodę i zagnieść twarde ciasto. Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na cienki placek. Okrągłą foremką o średnicy 5-6 cm wykrawaj krążki i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Krakersy posmaruj białkiem i posyp pozostałym

Mięsa pełne aromatu

) . Zostawić w ten sposób mięso w lodówce na godzinę minimalnie. Potem wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 C i pieczemy przez 1,5 godziny. I gotowe. Ja do tego podałam bukiet warzyw (marchewka, brokuły kalafior mrożonka) ugotowane na parze, a do tego biały ryż wymieszany z brązowym

Jak zrobić kotlety warzywne?

!   Składniki: 500g mieszanki warzywnej (mrożonka): marchew, brokuły, kalafior 1 jajko siemię lniane przyprawy: pieprz czarny, majeranek     Sposób przygotowania: Mieszankę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, dodajemy odrobinę masła (żeby wydobyć z marchewki witaminę A). Gotujemy ok. 10

9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu

bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną. (dla 2-4 osób)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki

Czystość i władza

naczyń. Porcja dla dwojga może być w jednym głębokim talerzu.BagietkiMasło z chili, listki sałaty rzymskiej, plastry pieczonej polędwicy wołowej, żurawina wymieszana z chrzanem. Rukola, grillowany bakłażan, pieczona papryka, mozzarella, pesto bazyliowe.Smarowidła: Czarnepieczony bakłażan, 3 łyżki sepii z

Sałatka z paryskich bułek - menu dnia z oryginalnym deserem.

Wyrazista biel i charakterystyczny smak sera feta idealnie kontrastuje z motywem przewodnim sałatki: brokułami.Zobacz przepis na sałatkę z brokułów i sera feta.Kolejne trafne zestawienie to delikatne mięso łososia i chrupiąca panierka ożywiająca całokształt. Łosoś w panierce z orzechów

Nowy sposób na kilogramy. Jesz 8 godzin, pościsz 16. I chudniesz

owoców. PRZEKĄSKA 2. Kilka migdałów i winogrona. KOLACJA: Brokuły pieczone z parmezanem (4 porcje): *1 brokuł pocięty na różyczki, bez łodygi *1 łyżka oliwy z oliwek *sól i pieprz *1 szklanka tartego parmezanu. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Polej brokuł oliwą, posyp solą i pieprzem, rozłóż równo na

Słodko, słono, serowo!

. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od

Letni obiad na zielono

. Ser mieszamy ze śmietaną i jajami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, rozprowadzamy na całej powierzchni quiche?a. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 minut.1,5 l mleka1-2 łyżki posiekanego świeżego estragonu1/2 łyżki soli6 awokado1/4 szklanki soku z

Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono

pieprzem, przykrywamy i trzymamy w cieple. Zamarynowane mięso wycieramy papierowym ręcznikiem, obsmażamy na oleju, przekładamy do brytfanki, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i pieczemy ok. 45 minut. Wyłączamy piekarnik, mięso oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy i

Szkoła Mistrzów Ugotuj.to - wyniki!

gastronomicznych W Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce Pieczeń z brokułem w sąsiedztwie z buraczkowym carpaccio Tomasz Jakubiak: Świetne! Świeżo, zdrowo, smacznie i z polskich składników - kasza, buraki, brokuły... Joanna Ochniak: Ciekawy pomysł na danie, które potwierdza zamiłowanie do

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

bogate w białko oraz niewielkie ilości witaminy A, B, C, a kiełki pszenicy charakteryzują się wysoką zawartością cynku, witamin C i E oraz witamin z grupy B. W sklepach dostępne są - w lekkich plastikowych pudełkach, gotowe do jedzenia - kiełki z grochu, buraków, brokułów, soczewicy, soi, kukurydzy

Menu dnia dla żądnych nowości

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie wymaga stawienia się wszystkich domowników na obiad o jednej godzinie.Zapiekanka rybna z pomidorami 500 g mieszanych filetów rybnych 1 por 4 malinowe pomidory bez skórki 100 g świeżego szpinaku 9 żółtek sól pieprz oregano ciasto: 500 g mąki 520 g

Wielkanoc roślinożerców

. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy na purée, dodajemy jajko, oliwę, plasterki marchewki, posiekany koperek, resztę tymianku i kolendry, chilli. Mieszamy. Pieczemy 45 minut w formie keksowej wyścielonej

Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

szefa kuchni w restauracji PLATTER w hotelu Intercontinental w Warszawie Składniki: 500 g buraków 200 g jabłek 100 g marchewki 10 g czosnku 2 i 1/2 łyżki 36 proc. śmietany 20 g cukru 20 ml oleju ocet jabłkowy sól pieprz   Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. półtorej

Zielonych Świąt!

ciastem. Układamy w nich warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarnikurozgrzanym do 190°C, aż ładnie się zrumienią. Najlepsze są gorące. Zielony krem (dla 6 osób) 1 kg małych cukinii lub mrożonych brokułów, 20 dag mrożonych liści szpinaku, 2 cebule, 4

Dzień bez mięsa

oprószyć solą. Taka upieczona kukurydza jest dużo smaczniejsza niż gotowana. Zachęcam też do własnych kompozycji warzyw do pieczenia. Świetnie sprawdza się papryka, brokuły, szparagi. Z kalafiorem trzeba uważać, bo ma tendencję do wysychania. Może podgotowanie przed pieczeniem mogłoby temu zapobiec

Masa dla chudzielca - jak jeść?

; Kolacja: 1 całe udo z kurczaka (bez skóry), najlepiej gotowane, np. w bulionie, bądź też pieczone lub duszone; 100g (woreczek) ryżu brązowego posypanego kawałkami orzechów włoskich (jedna garść, ok. 30g), gotowany brokuł ( ok. 150 - 200g) posypany parmezanem.1 kiwi. Przygotowanie: mięso i ryż - patrz

Jak zrobić ricottę? I co z niej zrobić?

roztrzepanym jajkiem. Nakładamy nadzienie. Resztki ciasta rolujemy w długi wałek, który tniemy na sześć długich pasków. Smarujemy brzegi blaszki jajkiem. Na wierzchu placka układamy na krzyż paski ciasta. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut. Wypiek jest gotowy, kiedy ricotta urośnie jak

Makaron. To lubię!

dobry, ale ja czasem dodaję jeszcze niebieski ser, gałkę muszkatołową i chilli. Można też dodać przesmażone kawałeczki kurczaka, a szpinak zamienić na brokuły. Rigatoni ze szpinakiem i ricottą 300 g makaronu rigatoni500 g liści szpinaku baby2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku500 g sera ricotta200 ml śmietany

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

o 2-3 mniej lub więcej). Każdy pas składamy jak harmonijkę, układamy obok siebie w nasmarowanej masłem tortownicy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Tortownicę ustawiamy na ruszcie na folii aluminiowej lub na blaszce (masełko z tortownicy może wyciekać). Pieczemy 30 min. w 190 stopniach

Makaron nieźle zapieczony

/3 porcji sosu serowego. Powtarzaj, aż do wykorzystania całego makaronu i sosu. Na wierzchu posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 - 25 minut, aż ser się przyrumieni. Lazania z kurczakiem i brokułem Składniki: 9 płatów makaronu lasagne, ugotowanego al dente, zgodnie z

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

(dla 4 osób)   Składniki 2 jajka 120 g cukru 120 g masła 120 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml schłodzonej 36% śmietanki 6 łyżek cukru pudru 100 ml likieru Baileys 1 spory dojrzały banan 4-5 łyżek dżemu wiśniowego Sposób przygotowania Jajka ucieramy z

Menu dnia z wołowymi kuleczkami

, wrzuć do garnka drób oraz marchew, pietruszkę i seler. Przykryj garnek i znów gotuj na malutkim ogniu tak długo jak poprzednio. W tym czasie zajmij się czosnkiem i cebulą. Czosnek nie jest obowiązkowy, ale jeśli chcesz, by wzbogacił rosół, zanim wrzucisz do garnka ząbek czy dwa (nie więcej!), ponacinaj

Dla poszukiwaczy kulinarnych przygód. Owoc pigwowca

średnich owoców pigwowca 1 łyżeczka cukru   Sposób przygotowania Wołowinę oczyszczamy z tłuszczu i błon, kroimy jak na gulasz, przyprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i pozostawiamy na 10 minut, by wydzielił gorzki sok. Płuczemy. Mięso smażymy na oliwie na brąz i

Na zielono

, octem i sokiem z cytryny, ucierając jak na majonez. Dodajemy sól i pieprz. Do brokułów dodajemy przyrumienione na suchej patelni migdały pokrojone w paseczki. Delikatnie mieszamy. Pokrojoną w kostkę fetę oraz sos dodajemy do brokułów chwilę przed podaniem. Przepis: Marta Dzikowska-Łuczywo

5 przepisów na lazanie

Składniki 8 suchych  płatów lazani 2 łyżki masła 50 g posiekanej  cebuli po 50 g drobno pokrojonej czerwonej i zielonej  papryki 75 g drobno pokrojonych różyczek  brokułów 450 g drobno pokrojonych grubych plastrów wędzonej  szynki sól, pieprz 1 łyżka masła

Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

drugą stronę, dokładając resztę masła na patelnię. Usmażony omlet złóż na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany z igiełkami świeżego rozmarynu. Autor: Zuzanna Wiciejowska Starty, twardy kozi ser z powodzeniem można stosować jako dodatek do makaronu (podobnie jak

Omlety - nie tylko na śniadanie

małych patelenkach, a także w formach do pieczenia tarty.Autor: Junona LamchaFrittata to rodzaj włoskiego omletu. Zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem sera, warzyw czy mięsa. Frittatę możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. jako drugie śniadanie).Omlet frittata 6 jajek 1 cebula 1 papryka

Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

Brytanii zdyskredytowali powszechne przekonanie, że surowe warzywa są znacznie zdrowsze niż te gotowane. Eksperci z Instytutu Badań Żywności poinformowali, że pieczone i gotowane warzywa mogą przynieść znacznie większe korzyści dla naszego zdrowia.Potwierdza to prof. Nicoletta Pellegrini z uniwersytetu w

Modne dania - takie są trendy!

z pomarańczy i odłóż. Usuń biały rdzeń z pomarańczy. Pokrój pomarańczę w poprzek na 6 plasterków. Plasterki umieść na patelni lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Posyp 2 łyżkami cukru. Plasterki opiekaj w piekarniku na górnej półce od 7 do 8 minut lub aż lekko sczernieją. Po

Dieta 1000 kalorii - jak bezpiecznie stosować tę dietę?

obfitować w chude mięso i nabiał, warzywa ( które można w zasadzie spożywać bez ograniczeń), natomiast ograniczamy źródła węglowodanów do niewielkich ilości kasz czy dzikiego ryżu. Najlepszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze, gotowanie lub pieczenie bez dodatku tłuszczu. Dieta 1000

Przepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

żaroodpornego, z kurczakiem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 ºC i przykrywamy pergaminem na 1,5 godziny. Po tym czasie ściągamy papier, żeby kurczak i ziemniaki ładnie się przyrumieniły. Pieczemy jeszcze 45 min. W garnku zagotowujemy wodę z pół łyżeczki soli. Z brokułu wycinamy różyczki

Gotowanie na parze dla wymagających

 o dużych otworach. Szpinak oczyszczamy z ogonków, płuczemy, odsączamy i kroimy w paski. Płaskie naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim jarzyny i ruloniki z ryb. Przykrywamy i gotujemy 10 min, uchylamy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5min. Przygotowujemy sos

Wołowina, marchew i cebula - zawsze miej je w kuchni

i pieczemy 45 minut. Podajemy z purée ziemniaczanym doprawionym chrzanem. (dla 2-3 osób)   Składniki 1 duża  cebula 3 łyżki oleju 2 średnie  marchewki 3 łyżki manny  kaszy 2-3 łyżki czerwonej  soczewicy po 1/2 łyżeczki  cynamonu i  tymianku

Pożegnanie pomarańczowej skórki

: Miesięcznik KuchniaRyby na stałe włączmy w swój jadłospis. Mają łatwo przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe Omega-3.Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów z karmazyna mintaja lub morszczuka 1 cytryna 2 pomidory 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu warzywnego 150 ml mleka 2

Obiad pełen warzyw

godzinę. Przed podaniem wyjmujemy zioła. Autor: Wojciech Nowicki Gratin to rodzaj płaskiej zapiekanki, zwykle posypanej czymś (np. kruszonką, serem), co pozwala na uzyskanie chrupkiej, złocistej skorupki. Oprócz bakłażanów czy cukinii, można ją również przygotowywać z kalafiorów lub brokułów. Gratin z

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki

12 razy nowalijki

szczypiorek. Przygotuj jajka poché: w rondelku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Mieszaj intensywnie wrzącą wodę widelcem lub trzepaczką rózgową i na wirującą wodę wbij jajka. Gotuj je nie dłużej jak 3-4 minuty. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach. Rzodkiewki i ogórek przesmaż

Odmieniamy znane dania

lub na grillu. Mięso warto przed pieczeniem zamarynować, np. w sosie sojowym wymieszanym z miodem i czosnkiem. 3 szklanki wywaru warzywnego 2 duże ziemniaki 2-3 marchewki duża cebula brokuł podzielony na różyczki 3-4 łodygi selera naciowego ? pokrojone w plasterki 1-2 łyżeczki curry 1/2 puszki

Zielonych Świąt!

masą jajeczną i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarnikurozgrzanym do 190°C, aż ładnie się zrumienią. Najlepsze są gorące. Zielony krem (dla 6 osób) 1 kg małych cukinii lub mrożonych brokułów, 20 dag mrożonych liści szpinaku, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z cukinią

do pieczenia 2 filiżanki wrzątku 100 g uduszonej i zgniecionej  cukinii 400 ml mleka 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki) 2 jaja   Sposób przygotowania Mąkę kukurydzianą mieszamy z

Batat - słodki ziemniak na grilla

naprawdę są to warzywa korzeniowe, takie jak marchew. Pochodzą z Ameryki. Tubylcza ludność znała je na długo przed przybyciem pierwszych osadników z Europy na kontynent amerykański. Dziś jednym z największych producentów batatów jest Karolina Północna. Niemal co druga bulwa zbierana z amerykańskich

Kucharz miesiąca: Agata Wojda zdradza przepisy

próg księgarni. Plusk wody rozgarnianej wiosłem i ścieżki dźwiękowe z polskich starych produkcji (od ?Bolka i Lolka? przez ?Pana Samochodzika? po ?07 zgłoś się?). Śmiać się i ludzi z poczuciem humoru. Pływać w płetwach.   Nienawidzę najeść się byle jak. Brokułów i mleka z miodem. Upału bez wody w

Śniadanie pracownika korporacji

dla 6 osób - Danie z pochodzenia brytyjskie, popularne na śniadanie w większości krajów anglojęzycznych. Jest składnikiem tzw. full breakfast, obok: smażonych pomidorów i grzybów, grzanek, kiełbasek, pieczonej fasoli (w zależności od regionu są jeszcze inne dodatki).   Składniki 8 dużych

Odchudzanie z Brzezińskimi [PIERWSZY TYDZIEŃ]

, czasem z suszonymi pomidorami. O godzinie 14.00 mój brzych już daje sygnał, że czas na jedzenie. Obiad zawsze składa się z warzyw, mięsa: kurczaka bądź pieczonego indyka, ryżu lub kaszy. 17.00 to czas na podwieczorek i tutaj zawsze znajduje się moje ukochane jedzenie. Jakie? Dużo ryb, warzyw, a raz nawet

Na rozgrzewkę po sankach

wymieszaj. Masą zalej przygotowaną chałkę i odstaw na 15 minut, aby dobrze nasiąkła.Wystające części bułki posmaruj masłem i posyp imbirem wymieszanym z brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz przez 45 minut na złotobrązowy kolor.Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki50 dag

Czas na grzyby. Efektowne przepisy od szefa kuchni

;brokuł garść orzechów laskowych (wyłuskanych) garść rukoli sól, pieprz ew. 1 łyżka serka topionego  Sos z suszonych pomidorów: 100 g suszonych pomidorów bez zalewy 1/2 białej części (20 g) średniego pora 50 ml oliwy 50 ml wytrawnego białego wina 250 ml śmietanki 30% lub 36

Obiad na szybko

zarówno samodzielnym daniem, jak i znakomitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 nieduży brokuł 1 zielona papryka 1 puszka zielonego groszku 2 kiszone ogórki 1 pęczek dymki 6 łyżek oliwy 4 łyżki musztardy sól pieprz

Pyszności na letni piknik

roztrzep ze śmietanką, z serem i przyprawami. Wymieszaj ze szparagami. Formę żaroodporną wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 30 min, aż masa się zetnie.Przepis Agnieszki Kręglickiej450 g mrożonego groszku, 2 cebule pokrojone w

Co najmniej 5 składników i obiad gotowy!

pozostawiamy na dwie godziny w lodówce. Delikatnie solimy i obsmażamy na oliwie do zrumienienia. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, na mięsie kładziemy po kawałku koziego sera i pieczemy. Czas pieczenia zależy od gatunku jagnięciny, którą przygotowujemy, i od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubimy

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

kurkumę, zamieszaj. Połącz z pęczakiem. Chwilę smaż razem i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na gorąco. To dobra metoda, aby urozmaicić smak wielu gatunków kasz. Autor: Agnieszka Kręglicka Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa. Jej wariantów jest

Risotto

Najpopularniejsze są te z dodatkiem owoców morza, np. czarne risotto z atramentem z kałamarnicy. Najbardziej znane to risotto alla milanese, z szafranem i ogonami wołowymi. My zaś zdecydowałyśmy się na składniki dostępne u nas w sklepach - pory, brokuły, czosnek, fasolkę itp. Nasze ulubione to

Wytrawnie na Wielkanoc

czas pieczenia nie powinien przekraczać 1 godziny 20 minut (chyba że łopatka jest większa). Wyjmij, przestudź i krój na plastry. Kanapki z kiełkami, jajkami przepiórczymi i pastami rybnymi 1 bagietka1 opakowanie ulubionych kiełków (użyłam brokułu)10-12 jajek przepiórczychulubione pasty rybne