jak podać zielonego melona

Paulina Zduniak

Menu dnia na ochłodę

Menu dnia na ochłodę

W dzisiejszym menu proponujemy potrawy, które przyniosą ochłodę w upalny dzień: aromatyczny chłodnik z cukinii i ogórka z dodatkiem koziego sera, kolorową sałatkę z melonem oraz orzeźwiającą granitę.

7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

Upał odbiera ci ochotę na gotowanie? Sięgnij po orzeźwiające sałatki z owocami. Szybkie, lekkie i zero gotowania!

Menu dnia: lekkie i orzeźwiające

Jeśli nie chcesz spędzić ciepłego dnia w kuchni, wypróbuj nasze menu: zupę melonową, sałatkę śródziemnomorską i mrożony krem kawowy.

Owoce na ostro

Owoce na ostro

więcej) zielonego pieprzu doda pikanterii. 1 kg wiśni bez pestek otarta skórka i sok z wcześniej wyszorowanej i sparzonej limonki łyżeczka grubo zmielonego zielonego pieprzu 1 kg cukru żelującego 1:1 Zmiksować połowę wiśni, dodać pozostałe owoce, skórkę i sok z limonki oraz zielony pieprz. Wymieszać

Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

(vinagre de Jerez) kiść białych  winogron 1/4  melona z zielonym miąższem (np. miodowego)   Sposób przygotowania Chleb moczymy w wodzie, po czym odciskamy i miksujemy z migdałami, czosnkiem oraz szczyptą soli na jednolitą białą masę. Powoli dolewamy oliwę, tak jakbyśmy robili

Pyszne drinki i koktajle bez alkoholu - nie tylko dla dzieci

Pyszne drinki i koktajle bez alkoholu - nie tylko dla dzieci

zarówno na bazie wody i soków, jak i herbaty - zwłaszcza zielonej. Aby nadać im dodatkowego smaku możesz wybrać taką z dodatkami, np. opuncji, cytryny czy malin. Smoothie orzeźwiające 4 dojrzałe kiwi 1 mały banan 1 i 1/2 szklanki zielonej herbaty 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki pokruszonego lodu

Sałatki na lato

Sałatki na lato

grecka w oryginale nazywana jest "wiejską". W klasycznej wersji podaje się ją z serem feta pokrojonym w plasterki, a nie - jak to się obecnie przyjęło - w kostkę. Sałatka grecka 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 20 dag czarnych oliwek (15 sztuk) 18 dag sera feta 100

Sałatki: zdrowo pomieszane

Sałatki: zdrowo pomieszane

sosem przed podaniem. Uwaga : Jeżeli jajka przed włożeniem do wrzątku będą miały temperaturę pokojową, to jest szansa, że nie popękają podczas gotowania. (dla 4 osób)   Składniki 500 g razowego  makaronu penne 250 g białej i 250 g czerwonej  fasoli z puszki 1 czerwonej i 1

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

cantaloupe (zielona skórka, żółty miąższ) 1,5 łyżeczki soku z  limonki 1 łyżka oliwy garść listków  estragonu gruba sól morska pieprz 6 cienkich plasterków  limonki   Sposób przygotowania Kroimy melona na 6 cząstek, cienko obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Układamy

Pomysły na dania z pomidorami

Pomysły na dania z pomidorami

laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej! Składniki 1  melon charentais (żółty miąższ

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Składniki na 4 porcje : mango, papaja, karambola, łyżka soku z granatu, 3 łyżki soku pomarańczowego, jogurt naturalny niskotłuszczowy (do podania) Przygotowanie : Wszystkie owoce umyć, obrać i pokroić w grube plasterki, następie wymieszać. Sok z granatu wymieszać z sokiem pomarańczowym i polać

Zupa cold

Zupa cold

feta2 gałązki bazyliisól, pieprzWrzucić pokrojonego, oczyszczonego z pestek i zielonej skóry arbuza do blendera, polać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować. Odstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać fetą i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Melonowa z kiwi

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

, pieprzymy, mieszamy z olejem. Farszem napełniamy ogórki. Ozdabiamy kawiorem. Składniki 2  melony 20 dag ostrego sera z zieloną lub niebieską pleśnią 2 łyżki oliwy 1 opakowanie śmietankowego serka   Sposób przygotowania Melony obieramy i kroimy na kawałki. Ser pleśniowy rozgniatamy

Wiwat cytrusy

Wiwat cytrusy

przeźroczysty (jest to tzw. woda wapienna). Do soku z malin mieszając energicznie dodaj Algizoon. Napełnij nim strzykawkę i małymi kropelkami wkropl do wody wapiennej. Galaretka z melona: Ugotuj melona jak maliny, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko. Sok z melona przełóż do rondelka i do gotującego

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

wypadały), przekrawamy na pół i, lekko uderzając drewnianą łyżką, wydobywamy pestki. Usuwamy resztki gorzkiej białej błony. Przygotowane pestki dodajemy do kaszy, wrzucamy posiekany koperek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną oliwy. (dla 4 osób)  

Lato zawsze z Tobą - kolekcja WOMEN'SECRET 2012

Lato zawsze z Tobą - kolekcja WOMEN'SECRET 2012

Women'Secret przygotowało na lato kilka odsłon swojej kolekcji: HAWAJETo kolekcja świeża i tropikalna jak przekrojony melon podany na śniadanie. Wzory z kwiatami i liśćmi hibiscusa, zieleń i truskawkowa soczystość przywodzą na myśl rajską krainę. Kolekcja składa się z kostiumów kąpielowych

Naleśniki w 10 odsłonach

Naleśniki w 10 odsłonach

miąższ oraz skórkę z pomarańczy i smaż minutę. Włóż pokrojonego melona i duś około 7 minut, a następnie wymieszaj z czekoladą i płatkami migdałowymi. Na ciepłe naleśniki nałóż nadzienie, złóż na pół i skrop masłem roztopionym z miodem. Przed podaniem polej wódką i podpal. Przepis: Nowa Kuchnia

Kolorowo i lekko - kuchnia na lato

Kolorowo i lekko - kuchnia na lato

najlepiej, kiedy słońce praży, a temperatura na zewnątrz gwałtownie rośnie. Gazpacho - jak to chłodnik - warto schłodzić przed podaniem.Hiszpański chłodnik z pomidorówSkładniki dla 4 osób:6 dojrzałych pomidorów2 szalotki pokrojone w kostkę1 zielona papryka pokrojona w kostkę1 ogórek oczyszczony z nasion i

Truskawkowe inspiracje

Truskawkowe inspiracje

200 g truskawek 200 g świeżego ogórka 1 łyżeczka posiekanej mięty 50 ml likieru Malibu 10 g miodu sok z jednej limonki   Z ogórka wydrąż małe kuleczki. Truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z ogórkiem. Dopraw posiekana miętą i likierem. Dodaj odrobinę miodu i soku z limonki. Przed podaniem

Słodki początek dnia

Słodki początek dnia

na talerz i posyp cukrem pudrem. W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta. Można podawać z powidłami śliwkowymi. Autor: Zuzanna Wiciejowska Można je podać w formie tortu, tak jak w przepisie poniżej lub tradycyjnie z ulubioną konfiturą. Naleśniki biszkoptowe z konfiturą z róży 10 jaj 1

Ekspresowa kolacja

Ekspresowa kolacja

TRISTAR DO GOTOWANIA RYŻU w okazje.info Takiego łososia możesz podawać na przykład z sałatką z dodatkiem rukoli lub ugotowaną lub podsmażoną zieloną fasolką. Łosoś smażony z cytrusami po 6 plasterków cytryny i limonki 1-2 łyżki oliwy 6 filetów z łososia (po 15-20 dag) sól pieprz

Miłosne menu pod chmurką

Miłosne menu pod chmurką

. Melon świetnie orzeźwia i pobudza zmysły.Ruloniki z szynki parmeńskiej w liściach cykorii 2 główki cykorii 12 plastrów szynki parmeńskiej 1 dojrzały melon (np. galia) pieprz i sos balsamico do dekoracjiObierz melon i miąższ pokrój na łódeczki. Każdą łódeczkę zawiń w szynkę parmeńską i ułóż na 1-2

Menu dnia z sałatką z kurczaka

Menu dnia z sałatką z kurczaka

słodkiej w proszku świeżo mielony czarny pieprz 200 g kaszy kwinoa (quinoa, in. komosa ryżowa) lub bulguru 400 ml wody lub lekkiego bulionu z kurczaka 100 g sera typu feta lub sera koziego 100 g boczku po 50 g sałat: rukoli sałaty lodowej radicchio i szpinaku 1 owoc granatu lub 80 g miąższu z melona

8 pomysłów na szaszłyki

jeden z nich i wypróbuj koniecznie. Szaszłyki z cukinią Jeśli wybrałeś przepis z cukinią, mamy jeszcze jedną ciekawą propozycję. Zobacz, jak przygotować szaszłyki na patelni i w dekoracyjny sposób podać je gościom, jako przystawkę. Potrzebny będzie bekon lub boczek, oscypek albo ser kozi, cukinia i

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

; bazylii (najlepiej tajskiej) 4 liście kaffiru (można zastąpić łyżeczką startej skórki cytrynowej)   Sposób przygotowania Robimy zieloną pastę curry, kolejno wkładając do blendera i miksując wszystkie podane składniki z 4-5 łyżkami wody (wodę wlewamy na koń-cu). Pozostawiamy 5 łyżek pasty do

Zapraszamy na krewetki

, wyciśnij na nie świeży sok z cytryny, aby się delikatnie zmacerowały. Polej uprzednio przygotowanym sosem z oliwy, czosnku i natki. Delikatnie posól. Udekoruj skórką z cytryny pokrojoną techniką julienne (na zapałkę) oraz gałązką natki pietruszki.Uwaga! Jeśli w przepisie nie jest podane inaczej, krewetki

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz. Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub innej  sałaty kędzierzawej garść  rukoli 2 małe kolorowe  papryki 1  melon 1/2 czerwonej papryczki  chilli 1 pęczek  mięty   Sos: 2/3 szklanki

Obiad z owocami

półmisku, przekładamy plastrami podduszonych brzoskwiń, polewamy sosem.Rada: Poza sezonem świeże owoce możemy zastąpić brzoskwiniami z puszki.1 i 1/2 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)1/2 szklanki białej fasoli (ew. z puszki)1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)garść

Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

dodaj kostki lodu i zmiksuj ponownie. Przelej do dwóch szklanek i udekoruj listkiem mięty. Mrożona herbata świetnie chłodzi i smakuje. Można zrobić ją na bazie earl grey lub zielonej herbaty. Najlepszy słodki dodatek to miód. Malinowa ice tea kilkanaście słodkich dużych malin 2 torebki herbaty

Smakowite przekąski

, dodaj okruchy chleba, natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż masło trochę się zetnie. Napełnij muszle z małżami powstałą masą. Przed samym podaniem włóż do piekarnika na 10 minut. Podawaj z cytryną pokrojoną na ósemki. 150 g suszonych

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

śródziemnomorska nie bez powodu jest idealna na upały. Południowcy wiedzą, jakie dania sprawdzają się najlepiej, kiedy słońce praży, a temperatura na zewnątrz gwałtownie rośnie. Gazpacho - jak to chłodnik - warto solidnie schłodzić przed podaniem. Składniki dla 4 osób: 6 dojrzałych pomidorów 2 szalotki pokrojone

Co jeść w upały by nie zwariować? 6 przepisów z arbuzem

(dla 4 osób)   Składniki 50 dag pomidorów 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza 1 zielona papryka 1/2 dużego ogórka wężowego 1/2 szklanki rzodkiewek 3 łyżki oliwy 30 dag fety 2 cebulki dymki 1/4 szklanki liści mięty 1/2 szklanki gęstego

Moje wielkie odchudzanie - dieta 1000 kalorii

kuchni włoskiej, to robi mi się jeszcze weselej, jak na drugie śniadanie dostaję sałatkę z zielonym makronem, pesto, suszonymi pomidorami i gorgonzolą. Chociaż moim dotychczasowymi faworytami okazały się sałatka z arbuza, truskawek, imbiru i mięty oraz naleśnik z kaszą gryczaną i serem. Catering

Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

Zupy w Belgii, podobnie jak w Polsce, od dawna stanowią podstawę posiłku. Najbardziej popularne z nich to ziemniaczana, warzywna oraz kremy z pomidorów, marchwi czy szparagów. Zupa-krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 2 cebule (15 dag) 10 dag masła 3 szklanki bulionu z kurczaka 3

Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć. Składniki 1,5 kg  ziemniaków sól (najlepiej gruboziarnista) 8 małych udek z  kurczaka pieprz sok i skórka otarta z 1/2  cytryny 4 łyżki oliwy

Wiosenna dieta dwudniowa

) przekąska melonowa: 1/16 żółtego melona 5 łyżek chudego serka homogenizowanego 1 łyżka otrąb pszennych To posiłek bogaty w potas, dzięki któremu pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu Obiad (ok. 380 kcal) 1 szklanka ugotowanego makaronu razowego podanego ze 150 g piersi kurczaka

6 chłodników dla ochłody. Lekkie dania na upały

  kapusty 2 dojrzałe  pomidory sól i  pieprz 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści  bazylii   Sposób przygotowania Cebulę, marchewki i selera drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula zacznie się lekko rumienić, dodajemy resztę warzyw (umytych

Szwedzkie lato w kuchni

typu feta lub sera koziego 100 g boczku po 50 g sałat: rukoli, sałaty lodowej, radicchio i szpinaku 1 owoc granatu lub 80 g miąższu z melona miodowego lub mango 100 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli 50 g orzechów pinii 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżeczki (10

Słodkie chłodniki owocowe!

: Wrzucić pokrojonego, oczyszczonego z pestek i zielonej skóry arbuza do blendera, polać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować. Odstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać fetą i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sezon na truskawki w pełni. Pierwsze zbiory już za nami

Pora na obiad

lekko odparowujemy. Wlewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu porowego wkładamy usmażoną rybę i całość chwilę razem dusimy. Rada: Mięso sandacza jest białe, chude, jędrne i średnioościste, ma bardzo delikatny smak. Dla kontrastu można podać je z ostrą

Letni obiad bez pośpiechu

pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą. Do tej potrawy możemy użyć zarówno pszennego makaronu razowego, jak i razowego żytniego. Pszenny razowy w zasadzie nie różni się w smaku od jasnego. Żytni jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. 3 duże lub 6 mniejszych karczochów (mogą być z

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

one minimalne. Dobry przykład stanowi takie warzywo jak marchew, która ma wysoki indeks glikemiczny, ale małą zawartość węglowodanów. Oznacza to, że jej spożycie ma niewielki wpływ na zwiększony poziom cukrów we krwi. Indeks glikemiczny zależy od tego, jak przygotowujesz posiłki Wartość indeksu

Kuchnia bułgarska: tarator, banica i rakija

Cvety. - Tutaj codzienny jadłospis dyktują pory roku - mówił, konsekwentnie wybierając na targu tylko to, co zostało właśnie przed chwilą zerwane z grządki. A wiosenno-letnie menu, jak szybko się zorientowałam, to przede wszystkim zielona sałata, doprawiona najczęściej solą, octem i olejem

Karnawałowe menu

szklanki piwa i odstaw na godzinę. Osącz. Szklankę piwa zmiksuj z mąką i jajkiem, dopraw solą oraz pieprzem. Rozgrzej olej. Każdy pierścionek cebuli zanurz w cieście i usmaż na złoto. Wyjmij, osącz na ręczniku papierowym. Do momentu podania trzymaj w cieple. 1 opakowanie ciasta drożdżowego na pizzę 5

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret. (Dla 6 osób)   Składniki 1  melon 1 pęczek rzodkiewek mieszane sałaty (karbowana, roszponka,  rukola) 3 łyżki oliwy sok z 1

Pani Krysia nabiera dzieci na kluski Shreka

- Lubicie szpinak? - pytam Dominika i Michalinę z trzeciej klasy, którzy dosiedli się do mnie w szkolnej stołówce. - Nie! - odpowiadają, zajadając się jarzynową. - To co wczoraj jedliście na obiad? - dociekam, zerkając na jadłospis, w którym króluje szpinak. - Wczoraj były zielone kluski Shreka

Świadomie piękna z beGLOSSY

są dla Ciebie odpowiednie, a które przynoszą tylko szkody. W fachowej terminologii skład produktu podany na opakowaniu to INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingridients). Jest to system mający na celu ujednolicenie nazewnictwa składników kosmetyków i według prawa Unii Europejskiej, każdy

Pomysł na jesienny obiad

35 g masła cebula drobno posiekana 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki 7 dużych pomidorów grubo pokrojonych bulwa kopru włoskiego, pocięta na plasterki 300 ml wytrawnego białego wina 300 ml wywaru warzywnego 150 g oliwek zielonych drylowanych 70 g kaparów 6 pstrągów, wypatroszonych

Kasza gryczana w roli głównej

gryczaną Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła Farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 1 szklanka mleka (plus szklanka wody) 1/2 łyżeczki soli 1/2 kg białego sera Ciasto: z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj

Owocowe desery

. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części. Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym cieście i smaż około 5 minut na rozgrzanym maśle. Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce. Danie efektownie wygląda podane w

Kuchnia z północnych Włoch

setki sposobów przyrządzania szparagów. Uwielbiają zielone, podobnie jak starożytni Grecy i Rzymianie   Składniki 25 dag  makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego  łososia 5 ugotowanych zielonych  szparagów 1  cebula 1  pomidor 1 ząbek  czosnku 1 mała

Bułka tarta to nie panierka

pszennej i słodkiej papryki)80 g mąki2 jajka30 g świeżego rozmarynusólpieprz czarny młotkowanykarmelizowany melon: 1 (ok. 1,2 kg) melon250 g miodu1 pomarańczasólpieprz czarnyOczyszczoną polędwiczkę wieprzową zamarynuj przez 6 godzin w rozmarynie, soli i młotkowanym czarnym pieprzu. Następnie podsmaż na

Nowe gwiazdy na amerykańskim sztandarze

Erath Oregon Pinot Gris 2007 (79 zł) + smażone zielone pomidory Wino z gron jednego z najtrudniejszych szczepów uprawianych na wzgórzach Dundee, w stanie Oregon. Trunek o lekkich karmelowo-bananowych nutach, odcieniach cytryny, jabłek i melona, o miłym finiszu, doda wyrazu

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

; pieprz ew. miód (lipowy albo akacjowy) i suszona cebula (taka jak do hot dogów) do podania Sposób przygotowania Buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie plastry i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Ubijamy śmietankę i mieszamy ją delikatnie z kozim

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

/50Zupa krem z marchwi z kminkiem i kawiorem 7/40Zupa krem z pasternaku z krewetkami 7/40Zupa krem z warzyw korzennych i jabłka 1/72Zupa krem z zielonego groszku z krewetkami 7/37Zupa krem z zielonych szparagów ze śmietaną i kawiorem 7/38Zupa minestrone ze szparagami 6/51Zupa paprykowa z kremem z białej

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

na sposób tradycyjny (podane na lodzie lub soli, przyprawione pieprzem i sokiem z cytryny) 5/31tarta z łososiem 5/63tort rybny z bitą śmietaną 4/44troć lub pstrąg z grilla 8/53tuńczyk i łosoś z melonem miodowym 3/11tuńczyk w sezamie 1/83turbot w cieście filo 1/60 SOSY, PRZYPRAWY, DODATKI chutney z

Zielone przepisy na lato

 wędzonej piersi indyka 1 posiekana biała cebula 20 dag groszku konserwowego 1 zielona, pokrojona w kostkę papryka garść listków świeżej kolendry do podania liście sałaty rzymskiej lub lodowej  Sposób przygotowaniaPrzygotuj sos: miąższ awokado zmiksuj w malakserze

Przekąski

startego parmezanu.Apetyczna sakiewkaSałatka z dojrzałego melona i posiekanych świeżych listków bazylii zawinięta w cieniutki płat dojrzewającej podwędzanej elastycznej szynki (np. parmeńskiej lub Chrobry).Sałatka w chrupkiej salaterceSałatka z wędzonej piersi kaczki z dodatkiem pomarańczy, kolendry i

Kolekcjonerki "Wysokich Obcasów"

- dodaje - że mogę kupić je w niedalekiej wsi, gdzie dochodzą gazety. W zimie podjeżdżam samochodem, a w lecie wsiadam na rower i mam piękną drogę przez stawy i zieloną dzicz. Lubię je czytać w niedzielę rano, w łóżku. Zula mieszka w stuletniej drewnianej chałupie, bo, jak mówi, nigdy nie była wojowniczką

Wielki sekret taratora

. - Tutaj codzienny jadłospis dyktują pory roku - mówił, konsekwentnie wybierając na targu tylko to, co zostało właśnie przed chwilą zerwane z grządki. A wiosenno-letnie menu, jak szybko się zorientowałam, to przede wszystkim zielona sałata, doprawiona najczęściej solą, octem i olejem słonecznikowym oraz

Kuchnia angielska: W kuchni królowej Elżbiety II

Dianie przypadła kilka razy zwykła jajecznica. Ponadto w romantycznych momentach drażnił ponoć po sztubacku dziewczęta i... rzucał w nie kulkami z melona. Poza tym książę - podobnie jak cała rodzina królewska - nie jest bynajmniej hojnym chlebodawcą. Główny lokaj Karola ma tak skromne uposażenie, że

Pieprz

Rosnące w tropikach pnącze Piper nigrum, o sporych, zielonych liściach, oplata drzewa lub tyczki przygotowane przez ludzi. Dwa razy do roku obsypuje się gronami małych zielonych kuleczek. Najmniej dojrzałe, najdelikatniejsze zbierane są na pieprz zielony. Aby utrzymał swój kolor, jest marynowany w

Truskawki na cztery sposoby

2 kromki chleba 1/2 szklanki wody 1/2 kg truskawek 1 duży (250 g) ogórek 1/2 cebuli 1/2 zielonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki dobrej oliwy sól listki świeżej mięty Chleb moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Ogórka i cebulę obieramy. Paprykę myjemy

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

dość duszonej kapusty - chociaż podawano ją raz z marchewką, raz z papryką, potem z pomidorami, za każdym razem wyglądała tak samo. Warzywa nie mogą być zamęczone gotowaniem. Zamiast szarych i rozpadających się brokułów czy brukselki można podać znacznie smaczniejsze zielone i jędrne. Pomaga gotowanie

Słona gruszka

, podlej rosołem i odparuj, usuń zioła i podaj gruszki posypane grubo mielonym pieprzem. Oba przepisy pasują do pieczonego schabu. Jeżeli masz w planie eskalopki cielęce, to nie od rzeczy będzie sos ze śmietanki z rozpuszczoną gorgonzolą. Usmażone eskalopki ułóż na talerzu, obok wlej gęsty sos i posyp go

Striptiz z kucharzem

z czosnkiem, morszczuku z wody doprawionym czarnymi oliwkami i czosnkowym winegretem podanym z ziemniakami, jajkami na twardo oraz krótko duszonym szpinakiem i rukolą. Na deser podajemy melony nasączone porto, co nie jest tradycyjnym portugalskim daniem, ale dobrze się kojarzy. Hasło imprezy nie

Bystra (szczyt)

przebarwia je na czerwonawo. Ze zboczy tych, o bardzo dużej wysokości względnej i niemal w całości trawiastych zsuwają się ogromne lawiny, jedne z największych w Tatrach.Bystra od dawna była zwiedzana przez turystów od polskiej strony. Nie sposób podać pierwszego jej zdobywcę. Pierwsze znane wejście zimowe

Universal Serial Bus

Danych USB 3.0 6 SSRX+ Odbiór danych USB 3.0 7 GND DRAIN Masa USB 3.0 8 SSTX- Nadawanie danych USB 3.0 9 SSTX+ Nadawanie danych USB 3.0 Transmisja odbywa się przy wykorzystaniu dwóch przewodów (zielonego Data+ i białego Data-). Magistrala zawiera również linię zasilającą (czerwony +5VDC i czarny

Maciej Rataj

podać się do dymisji. Nie została ona jednak przyjęta przez większość sejmową.Od czasu przewrotu majowego, jego ocena osoby marszałka stopniowo się pogarszała. Wkrótce stał się jednym z głównych krytyków rządów sanacyjnych. W 1929 na zjeździe PSL „Piast” mówił: W Polsce od trzech i pół

Gatunki piw

. Jego intensywność może być różna, od subtelnie zaznaczonej, po wyraźną i dominującą, ale zawsze dobrze jest wkomponowany w aromat dojrzałego melona i lekkiej prażoności - czyli klasycznej nuty koźlakowej. Diacetyl uznawany jest za wadę, podobnie jak silne aromaty alkoholowe (fuzle) lub estry owocowe. Aromat chmielu

Rodzina Rabatków

2010 rokuTelewizja Polska S.A. FabułaNa szczycie zielonego wzgórza żyje rodzina królików. Tata i ciocia często opowiadają historyjki związane z ich wspaniałą piątką dzieci. Mają one niezwykłą zdolność popadania w kłopoty. Nie zdarza się, by przy przeglądaniu rodzinnego albumu nie przypomniała

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.