jak przygotować cieciorkę

Joanna Szachowska-Tarkowska

Wiosenne placuszki

Wiosenne placuszki

O tej porze roku zamiast placków ziemniaczanych lepiej zjeść placuszki z innych warzyw. Polecam te przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem cieciorki i szpinaku. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska. Idealnym dodatkiem jest sałata z lekkim dressingiem.

Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

Podczas gdy w ogrodzie "czas leniwy powolną strugą płynie wytrwale", w kuchni praca wre. Przygotowania do garden party to nie żarty!

Kurczak na obiad. Zawsze pewny wybór

Czy wpadają znajomi z wizytą czy gotujesz dla rodziny, kurczak to pewny sposób na świetny obiad. Mięso łatwo i szybko przygotujesz i co najważniejsze - zawsze się udaje. Warto też zainwestować w ekologiczne mięso. Oto kilka przepisów na smaczną kurę

Grillowana pierś z kurczaka z farszem z cieciorki i sera blue

Grillowana pierś z kurczaka z farszem z cieciorki i sera blue

Menu dnia pełne smaku

Menu dnia pełne smaku

pokrój w cienkie plastry. Przygotuj sos: cebulkę dymkę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, kolendrą i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż sałatę, plastry gruszki, posyp połamanymi plastrami boczku i orzechami, skrop sosem i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska

Lekki obiad

Lekki obiad

korzennych 5 łyżek śmietanki 30% sól pieprz 2 łyżki oliwy garść ugotowanej cieciorki 2 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki Warzywa kroimy na kawałki, wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy, aż zmiękną. Lekko studzimy i miksujemy na krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy

Święta u wegan i wegetarian

Święta u wegan i wegetarian

, gdzie byliśmy kilka lat temu ze spektaklami, kiedy podano nam sojowego kurczaka. Smakował jak ten prawdziwy u babci. Po chwili na stole pojawiły się sałatki i tofu w obłędnej panierce oraz wino i żal po utraconych smakach uleciał bez śladu. Małgorzata Gąsiorowska - coacherka, basistka, pasjonatka i

Ciepłe dania na wieczór

Ciepłe dania na wieczór

. Cieciorkę osączamy na sicie, płuczemy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, smarujemy pastą z cieciorki, na wierzchu układamy grillowanego kurczaka i listki rukoli

Rewolucyjna innowacja od Bonduelle: warzywa "Gotowane na parze"

Rewolucyjna innowacja od Bonduelle: warzywa "Gotowane na parze"

nastręcza nam najwięcej problemów - wybór fasoli: czerwoną i białą, soczewicę i cieciorkę. Od dziś koniec z czasochłonnym przygotowywaniem!Nowa seria warzyw Bonduelle to :- Smak i konsystencja warzyw przygotowanych w parowarze- Lepsza tekstura - warzywa są jędrne i świeże- Więcej minerałów niż w warzywach

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

bardzo lubię czerwoną soczewicę, bo bardzo szybko można ją przygotować. Fasole wszelakie i cieciorkę suchą też mam, ale z nimi dużo jest zabawy, trzeba przez nockę moczyć, długo gotować. Tak, raczej nie jem mięsa, chyba że mnie najdzie, albo szykuję dla syna. Mięso mnie nie kręci, więc raczej go nie

Wegetariańskie przepisy dla początkujących

Wegetariańskie przepisy dla początkujących

pomidorków koktajlowych 10 dag rukoli   Sos: 3 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz   Sposób przygotowania Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki

Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

(dla 3-4 osób)   Składniki 250 g groszku cukrowego 3-4 łyżki oliwy 3 ząbki  czosnku 250 g  krewetek black tiger 70 g kiełków sojowych 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka marynowanej trawy cytrynowej   Sposób przygotowania Groszek cukrowy

Piknik, grill, wycieczka - jemy w plenerze

Piknik, grill, wycieczka - jemy w plenerze

piknikowego kosza: serowo - porowe mini quiche. Wytrawne ciasteczka z porami Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 1 jajko szklanka śmietany kremówki Farsz: 4 jajka szklanka śmietany kremówki pory trochę masła trochę białego wina trochę tartego sera gruyere Wytrawne ciasteczka z porami przygotuj jak

Pożegnanie z dynią

Pożegnanie z dynią

pistacjami.Podaj na ciepło, z kromką najlepszego chleba. Przepis z bloga Banana Pepper. Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką ok. 1.5 kg dyni pół kg ciecierzycy 250 g zielonej fasolki szparagowej główka sałaty dębowej Sos: pół szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego (czerwonego) 2 ząbki czosnku zielona ostra

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży

kuchniSpecjały:Biała armia. Twaróg, feta, mascarpone na kilka nieoczywistych sposobówOzory mylą! Czyli jak polubić podrobyChrupko i szybko. Proste smakołyki w cieście francuskim Możliwość wyspy. Menu inspirowane kuchnią korsykańską przygotował dla was Vincent DeyresSmakowita historia: W poszukiwaniu utraconego smaku

Jedzenie na poprawę nastroju

Jedzenie na poprawę nastroju

. Cały czas mieszaj płyn miotełką lub trzepaczką (ok. 10 minut). Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę przestudź i przelej do małych sylikonowych foremek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 4 godz.). Przygotuj czarne pralinki: ciasteczka amaretti przełóż do foliowego

Liban - gastronomiczne mocarstwo

Liban - gastronomiczne mocarstwo

Paryżu i Londynie. Pani Maalouf przyznaje, że gdy ponad 30 lat temu wraz z mężem wyemigrowali do Francji, najbardziej brakowało im ojczystej kuchni: - Pichciłam więc, jak mogłam, zapamiętane z Libanu dania, właśnie po to, żeby nie zapomnieć. A mąż i dzieci, zachwycając się, namawiali mnie nieustannie

Zdrowy dip może być zabójczy dla figury

Zdrowy dip może być zabójczy dla figury

przygotowany na bazie cieciorki jest bogaty w białko, jednak nie wolno nam zapominać o tym, że zawiera sporo tłuszczu i jest dość kaloryczny. Najnowsze wyniki badań przeprowadzonych w ramach The World Cancer Research Fund pokazują smutne wnioski: wciąż brakuje nam wiedzy na temat tego, że niektóre potrawy

Babskie sprawy i potrawy

Babskie sprawy i potrawy

łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz   Sposób przygotowania Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy

Zabieram was w "Podróż na sto stóp"

Zabieram was w "Podróż na sto stóp"

psią kupę. Uśmiecha się z wyrozumiałością do matki ciągnącej za rękę dziecko, które wyje jak syrena straży pożarnej. Widząc stragan z owocami, ma ochotę podejść i podtykać każdą rumianą brzoskwinię, powąchać truskawki. Stop. Po obejrzeniu tego filmu przede wszystkim człowiek ma ochotę coś zjeść! fot

Bez glutenu zdrowiej

Bez glutenu zdrowiej

, kukurydzę, cukinię, chilly, marchewkę, pietruszkę, bataty, pieczarki, szparagi, kalafiory, grzyby mung i shitake, glony nori i wakame, orzechy: nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, kasze: jęczmienną, jaglaną, pęczak, gryczaną, soczewicę, cieciorkę, fasolkę

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

sosem z pomidorów. Równie niekonwencjonalnym daniem są "pierogi" z buraka z serem migdałowym. W menu znajdziemy również hummus - oczywiście surowy. Jak kucharz radzi sobie z takim wyzwaniem? Zamiast gotowanej cieciorki używa jej kiełków i miksuje je z ziarnami sezamu, suszonymi pomidorami

Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

kuchennych sztuczek, jak marynowanie mięsa w jogurcie czy innych pomysłowych pastach i zastanawianie się nad całkowitą odmiennością przyzwyczajeń smakowych: jak można jeść fasolę z cieciorką i ryżem? Niby prawa i lewa, a obie lewe! Myślałam też o języku, jaki towarzyszy wspomnieniom o potrawach: autorka

Wielka porcja do podziału - dania jednogarnkowe

Wielka porcja do podziału - dania jednogarnkowe

; pomidorków   Sposób przygotowania Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki obranych ziemniaków, ćwiartki pieczarek i pomidorki na

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

przypadku farinaty i ceciny) lub smażymy na oleju, jak w przypadku panelli. LA CECINA   Składniki 40 dag mąki z ciecierzycy 1 litr wody 1/2 szklanki oliwy 2 łyżeczki igieł rozmarynu sól, świeżo zmielony pieprz   Sposób przygotowania Mąkę wsypujemy do wody i mieszamy, tak aby nie

Blogerzy od kuchni: Gotuje, bo lubi

przez nią przepisy nie są najbardziej wyszukane, ale nie można odmówić jej tego, że sposób w jaki je przygotowuje to doznanie estetyczne najwyżej próby. Stałabym sobie z boku, podlewałabym nam wina i poprosiłabym ją o przygotowanie czegoś potrójnie czekoladowego z dużą ilością masła. A co! Menu marzeń

Czas na zabawę! Przepisy na przyjęcie

sezamowej tahini sok z 1 cytryny 50 ml wody 8 łyżek oliwy 1 łyżka przyprawy tandoori masala sól, pieprz 1 owoc granatu   Oraz: po kilka jabłek marchewek i łodyg selera naciowego (będziemy je maczać w hummusie)   Sposób przygotowania Cieciorkę odcedzamy i dokładnie

Sepia z mątwy: czarny charakter w kuchni

Atrament czy sepia z mątwy (czasem z kalmarów), czarny jak węgiel i dość gęsty, jest słono-słodki, ma bogaty, lekko rybny smak.Kupimy go w formie sproszkowanej lub płynnej: w słoiczkach i w saszetkach (po 4 g). Najlepszy jest ten drugi. Sepia w proszku ma dużo mniej smaku.Przygotowując potrawy z

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

śródziemnomorska nie bez powodu jest idealna na upały. Południowcy wiedzą, jakie dania sprawdzają się najlepiej, kiedy słońce praży, a temperatura na zewnątrz gwałtownie rośnie. Gazpacho - jak to chłodnik - warto solidnie schłodzić przed podaniem. Składniki dla 4 osób: 6 dojrzałych pomidorów 2 szalotki pokrojone

Planujesz biwak. Suchy prowiant na weekend

4 ząbki czosnku 1 pęczek natki 25 dag ugotowanej czerwonej fasoli 50 dag ugotowanej ciecierzycy 2 jajka 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz   Sposób przygotowania

Co ja zjadam? Czyli rzecz o mych smutnych pastach i podrabianych hummusach

Hummus powinien być z cieciorki, a dobra pani domu powinna przestrzegać przepisów. Ja jestem najgorsza, moje humusy też, dlatego mamy wywalone na to, co mówią przepisy. Jak powiedział mi ostatnio Jamie Lidell, czyli pan, który nagrywa odjechane płyty, życie jest za krótkie, żeby grać według cudzych

Hummus - arabska przekąska na spotkania z przyjaciółmi

samodzielnie. Podstawowym składnikiem hummusu są ziarna ciecierzycy, czyli grochu włoskiego (czasem ciecierzycę mylnie nazywa się cieciorką, jednak to określenie jest zarezerwowane dla samicy cietrzewia). U nas raczej mało popularna, ciecierzyca pełni istotną rolę w kuchni Bliskiego Wschodu, basenu Morza

Rodzinne gotowanie

, aż alkohol wyparuje (możemy podpalić). Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, posiekany majeranek i wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Zupę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby nabrała intensywnego smaku i aromatu.4-5 łyżek oliwypo 1 papryce czerwonej

Fasola po włosku

Zaczynały od stołówki pracowniczej. Po 11 latach dostały gwiazdkę Michelina, uczył się u nich młody Jamie Oliver. Ruth i Rose gotują w Londynie, a teraz również w polskiej telewizji. Ja to kupujęChciałabym tak jak właścicielki River Café, londyńskiej restauracji nad Tamizą, zabrać kiedyś

10 składników, które obudzą twój umysł i ciało. Nie śpij królewno

świeżo mielony pieprz   Sposób przygotowania Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę lub prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wkładamy do

Wegańskie przysmaki

Weganie to ortodoksyjni wegetarianie: nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, nabiał zastępują produktami z soi, takimi jak tofu czy mleko i jogurty sojowe. Dziś przepisy również dla nichRyż kokosowo-cytrynowy2 szkl. ryżu długoziarnistego 3 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wiórków

Szpinakowe pyszności

Przygotuj:45 dag liści szpinaku,35 dag cieciorki z puszki,długi strąk czerwonego chili,po 2 łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry,3 ząbki czosnku,2 łyżki oleju (najlepiej arachidowego),garść świeżych liści kolendry,sok z jednej cytryny, pieprz, sól Sposób przyrządzania:Szpinak przebrać

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

garść posiekanej świeżej bazylii i kolendry   Sposób przygotowania Karkówkę trzymamy przez 30 minut w marynacie z sosu rybnego, pokrojonej łodygi trawy cytrynowej, przyprawy "5 smaków", anyżu, imbiru, brązowego cukru i liścia laurowego. Do woka (albo patelni o grubym dnie

Przekąski przed telewizor

tahini sok z 1 cytryny 50 ml wody 8 łyżek oliwy 1 łyżka przyprawy tandoori masala sól, pieprz 1 owoc granatu   Oraz: po kilka jabłek marchewek i łodyg selera naciowego (będziemy je maczać w hummusie)   Sposób przygotowania Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Teo Vafidis

przez ok. 20 min.Po upieczeniu ( jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem(na 4 porcje) Składniki 400g cieciorki Oliwki zielone bez pestki Theofilos "Mój grecki Smak" 10szt 1 marchewka 4szt cebula szalotka 400g pomidory Serco całe bez

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

działa tu jedna z najbardziej twórczych restauracji w Nowym Jorku. Roberta's , tak jak Franny's, jest pizzerią. Choć na nią zasługuje, pewnie nigdy nie zdobędzie gwiazdki Michelina. Mieści się bowiem w dawnym garażu, na stołach nie ma białych obrusów i serwetek. Codziennie jednak przybywają tu

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

swój aromat, a warzywa zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

. Przygotuj krewetki: rozgrzej masło i olej, zeszklij czosnek. Włóż krewetki, wlej sok cytrynowy. Zwiększ ogień, wlej tequilę, podpal. Przypraw solą i pieprzem, jeszcze raz ustaw na małym ogniu. Włóż 7 łyżek salsy. Gotuj 30-60 sekund, mieszając. Dodaj sos guajillo, wymieszaj.Podawaj z sałatką z kaktusa i

Flaki. Daj się skusić

 czosnku 4 listki bazylii 4 goździki (wbite w kawałki cebuli) 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli 1 trawieniec (75 dag)   Sposób przygotowania Do garnka z rosołem wlewamy wino, stawiamy na ogień. Gdy dojdzie do wrzenia, wrzucamy jarzyny, zioła i przyprawy. Gotujemy

Wegeburgery zdobywają modne knajpy. Zamiast mięsa - kotlet z cieciorki

2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika sól pieprz ziołowy do smaku sos sojowy jasny 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia   Sposób przygotowania Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku

Ciecierzyca

Inaczej cieciorka lub włoski groch. Jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ważna w kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce zdecydowanie niedoceniana. Przypomina kształtem nieduży orzech laskowy, w smaku też jest trochę orzechowa. Rodzi obficie, jest

Do sałat nie tylko oliwa

trafia do małych buteleczek. Jest wrażliwy na ciepło i światło, dość szybko jełczeje. Trzeba go przechowywać w lodówce. W każdej sałacie, w której pojawiają się orzechy, kilka kropel tego oleju wzmaga ich smak. Pasuje do soczewicy, cieciorki, karczochów, do kompozycji z serami pleśniowymi i parmezanem

Bogini oblizuje palce

nadzieję na ekskluzywny obiad - zwłaszcza że na stół wjechała wielka sałatka - ale Nigella rozwiała nadzieję. - Robimy zdjęcia do nowej książki. Siedzimy sobie w kuchni i jest z jednej strony fajnie, ale z drugiej nie. Fajnie, bo to miłe zobaczyć kuchnię milionerki i megagwiazdy. Kuchnia jak kuchnia

Strączkowe wariacje sałatkowe

wrzącej osolonej wody i gotować ok. 15 min (mrożony trochę krócej), po czym odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Rukolę wypłukać, osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Oliwki poprzekrawać na połówki. Wymieszać przygotowane składniki, oprószyć

Karnawałowy bufet

tej potrawy możemy użyć także cieciorki z puszki, wtedy jej nie gotujemy. Pastę tahini zastąpimy 1,5 łyżeczki nasion sezamu zmielonymi w młynku do kawy i wymieszanymi z łyżeczką oliwy.Na ciasto: 200 g pszennej mąki, 100 g mąki kukurydzianej, ok. 1/2 l lodowatej wody gazowanej,Zestaw warzyw (ok. 1 kg