jak ugotować grzyby

eliza kruk

Bułeczki leśniczego KONKURS

Bułeczki leśniczego KONKURS

Przygotowanie farszu: grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.

I po Świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

Resztki pieczonego indyka i rostbefu, miseczka kapusty z grzybami, kilka samotnych uszek. Nawet jeśli przed świętami obiecujemy sobie, że w tym roku ugotujemy tylko tyle, ile potrzeba, zazwyczaj i tak zostajemy ze sporą ilością resztek z bożonarodzeniowego stołu. By się nie zmarnowały,  proponujemy kilka przepisów na dania ze świątecznych resztek.

Paszteciki z kapustą i grzybami - KONKURS

Grzyby umyć w ciepłej wodzie, ugotować do miękkości w małej ilości wody.

Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach

Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach

Wege pierogi

Wege pierogi

Wege pierogi Farsz:łyżeczka kurkumyłyżeczka pieprzułyżeczka czosnku w proszku4 cebule4 ząbki czosnkukilka ugotowanych grzybów suszonych1/2 kg kapusty kiszonej2 szklanki wywaru z grzybówszklanka ugotowanej kaszy jaglanej4 łyżki sosu sojowego1/2 łyżki oleju sezamowego Na rozgrzanej oliwie smażymy

Ulubione szybkie makarony

Ulubione szybkie makarony

, wymieszaj, zmniejsz ogień. Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki. Składniki: 250 g spaghetti lub bucatini 60 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 pomidory 2 łyżki startego sera pecorino 1 łyżka natki pietruszki   Podsmaż pokrojony

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

, polewamy oliwą. 330 kcal marchewka oliwa sól morska szklanka ugotowanej komosy ryżowej mozzarella natka pietruszki do dekoracji Marchewkę kroimy w cienkie paseczki (możemy zrobić to obieraczką). Polewamy oliwą i posypujemy solą morską. Nagrzewamy piekarnik do 250°C i pieczemy 10 minut. Marchew powinna

Menu po wietnamsku

Menu po wietnamsku

chwili dodaj wołowinę i dalej smaż, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy wołowina będzie już obsmażona, dodaj pokrojone grzyby i pojedyncze liście kapusty bok choi lub posiekaną kapustę pekińską. Smaż następne 3-5 min, dodaj bulion, sos sojowy i ostrygowy. Wrzuć ugotowany makaron i smaż do momentu, kiedy

Pierogi

Pierogi

odsmażone. A na dodatek dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu.Farsz:łyżeczka kurkumyłyżeczka pieprzułyżeczka czosnku w proszku4 cebule4 ząbki czosnkukilka ugotowanych grzybów suszonych1/2 kg kapusty kiszonej2 szklanki

12 potraw na Wigilię

12 potraw na Wigilię

barszczem z kartonu, podgrzej, nie gotuj. Podawaj z uszkami i zielonym majerankiem. Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszcz 3/4-1 litr wywaru warzywnego1 ugotowana marchewka1 karp (1-1,5 kg)5 łyżeczek żelatyny1/2 cytrynymała puszka zielonego groszkusólpieprzświeży

Uszka do barszczu wigilijnego

Uszka do barszczu wigilijnego

Krok 1Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu kiszoną kapustę: 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje się do miękkości z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki

Cztery sposoby na leśne grzyby

Cztery sposoby na leśne grzyby

ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu w 500 ml wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Odcedź, ostudź. Kaszę wymieszaj z jajkami i parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Z masy formuj placuszki i usmaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.Przygotuj grzyby: ząbki czosnku pokrój

Kasza gryczana w roli głównej

Kasza gryczana w roli głównej

zasmażki (1:1 mąka i tłuszcz - może być smalec lub margaryna) otarty majeranek suszony sól świeżo zmielony czarny pieprz kiszona kapusta Grzyby ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie pokrój w drobną kostkę. Z wywaru odcedź ewentualny piasek i odstaw do przestygnięcia. Potrzebne będzie

Wigilia? Tylko u Mamy!

Wigilia? Tylko u Mamy!

przykryte. Włóż razowiec, pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuń pianę z wierzchu, zakwas przecedź przez gazę. Ugotuj wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. W oddzielnym garnuszku ugotuj (w 2 szklankach wody) suszone grzyby). Przecedź

Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki dla 4 osób:8 liści kapusty włoskiej2 szklanki kaszy gryczanej1,5 l Rosołu z kury Kucharek 2 pokrojone w kostkę słodkie cebule 4 posiekane ząbki czosnku200 g pokrojonego w plastry wędzonego boczku100 g ugotowanych borowików100 g ugotowanych podgrzybków100 g kurek1 pęczek natki pietruszki5

Śledź na cztery sposoby

Śledź na cztery sposoby

(wędzonego albo marynowanego). Składniki:500 g filetów śledziowychsuszone ugotowane grzyby (z wywaru na zupę grzybową)2 cebule2 łyżki olejuświeżo zmielony pieprz Ugotowane suszone grzyby pokrój w paseczki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Filety śledziowe pokrój w dzwonka. Na patelni rozgrzej

12 dań na świąteczny stół

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Zupy łatwe i sycące

Zupy łatwe i sycące

buraków250 ml kwasu buraczanego1 cebula1/2 cytryny1 ząbek czosnkususzony majeraneksólpieprzCebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar. Buraki umyj i ugotuj w łupinach do miękkości (lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C - ok

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

Składniki 400g makaronu pióra Mamma Mia 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej 1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego 5 łyżek masła 300 g grzybów leśnych np. kurek 1 cukinia 100 ml białego wytrawnego wina  Sposób

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i musem z awokado i chilli Składniki: 2 średnie bakłażany2 łyżki oliwy do podsmażaniasól, pieprz i chilligarść suszonych grzybów2 cebule1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy2 ząbki czosnku2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego2 szklanki ugotowanej kaszy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie) Soczewice, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby

Rodzinny przepis - wyniki konkursu

Rodzinny przepis - wyniki konkursu

Ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany Farsz: 70 dag kapusty 4 dag suszonych grzybów 2 jaja 1 cebula łyżka masła sól pieprzGrzyby namoczyć, ugotować, posiekać. Jajka ugotować, posiekać. Kapustę poszatkować i gotować ok 10 minut, odcedzić. Dodać przesmażoną na maśle cebulkę

Kulinarny atlas grzybów

Kulinarny atlas grzybów

odstaw na dwa dni w chłodne miejsce. Potem wyjmij z marynaty, pokrój w kostkę i obsmaż na połowie oleju. Zalej bulionem, dodaj przyprawy i ugotuj. Oczyść grzyby, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Podsmaż na pozostałym oleju razem z posiekaną cebulą. Warzywa oczyść, pokrój w słupki, dodaj do zupy

Grzybobranie

Grzybobranie

ugotuj w rosole. Gdy będą miękkie, dodaj sandacza, grzyby z cebulą i gotuj jeszcze przez 20 min. Na koniec dodaj śmietanę, ale już nie zagotowuj. Dopraw solą, pieprzem i pokrojonym drobno koprem.Autor: Krzysztof WojtalZamiast przygotowywać makaron własnoręcznie możesz także skorzystać z gotowego. Oprócz

Kasza gryczana - cztery sprawdzone przepisy

olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej szklanka wywaru warzywnego 2 cebule kostka tofu (200-250 g) 200 g grzybów leśnych (najlepiej

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi

własnej kuchni. W ostatnią niedzielę usiadłyśmy więc przy stole - ja z kartką i długopisem, babcia z wiedzą i próbowałyśmy spisać konkrety. Łatwo nie było. Hasło: "ugotuj kapustę, osobno ugotuj grzyby" - zabrzmiało podejrzanie sucho. Jestem kulinarnym antytalenciem (to nie kokieteria, ale prawda

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

Farsz z kapusty i grzybów doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie pierogów lub uszek, jak i różnorodnych krokietów czy pasztecików. Jeśli masz ochotę na eksperyment, zamiast zwykłych pierogów możesz przygotować pieczone pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem, a paszteciki do barszczu

Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

By barszcz był bardziej aromatyczny, dodaj do niego kilka suszonych grzybów i czosnek.Smak wzbogacą również przyprawy: cukier, majeranek, sól, pieprz.By barszcz zachował piękny kolor, nie mozesz go długo gotować (im dłużej będziesz go gotować, tym bardziej zbrunatnieje).Najpierw ugotuj wywar z

Risotto z grzybami

trochu gorący wywar. Kolejną porcję dolewamy dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Wywar powinien nie tylko wsiąkać w ziarna, ale i lekko parować, dlatego rondla nie przykrywamy. Powtarzamy tę procedurę do chwili, aż ryż będzie ugotowany. W rondlu wytworzy się kleisty sos, który

Sezonowe menu dnia

. Przygotuj krem z białych szparagów, tak jak krem ze szparagów zielonych. Przygotuj galaretkę grzybową: w 100 ml pozostałego bulionu ugotuj grzyby - na bardzo wolnym ogniu i pod przykryciem. Kiedy będą miękkie wyjmij i pokrój w drobną kostkę. ponownie przełóż do bulionu. Dodaj namoczoną żelatynę i zagotuj

Świąteczne standardy

konserwowe 1 cebula lub nieduży por 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 czubate łyżki majonezu sól pieprzMarchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde. Cebulę, jabłko i

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

Zupę szczawiową możesz serwować także - podobnie jak botwinkę czy żurek - z ugotowanym na twardo jajkiem. Pamiętaj, że szczaw możesz dodać do ziemniaków, kiedy już będą miękkie. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie - pozostaną twarde. Zupa szczawiowa 300 g szczawiu 60 g masła 1 cebula pokrojona w

Młode ziemniaki na kilka sposobów

sałatkę posiekaną natką. 1 kg niedużych młodych ziemniaków 300 g grzybów leśnych (borowików, podgrzybków, kurek) lub pieczarek cebula 2 łyżki sklarowanego masła 200 ml śmietany 22% lub kremówki pieprz sól Ziemniaki myjemy, oskrobujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 15-18 minut. Odcedzamy

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

½ l wody i odstawić na noc by się namoczyły. Kapustę kilka razy wypłukać, a następnie odsączyć i  pokroić. Zalać niewielką ilością wody, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i gotować ok. 1 ½ godziny. W osobnym garnku ugotować wcześniej namoczone grzyby, które razem z wywarem

7 pomysłów na suszone grzyby

restrykcyjnie przestrzega bezmięsnej wigilii, używa bulionu warzywnego lub grzybowego (zaskakująco dobra jest też zupa ugotowana na bulionie rybnym), ale bulion wołowy też nie będzie od rzeczy. Nie musimy przypominać, że bulion robimy sami. Dolewamy także przecedzoną wodę, w której moczyły się grzyby

Jaglana - blada kusicielka

Ani walory zdrowotne, ani przywiązanie do lokalnej tradycji nie są dość motywujące, gdy jedzenie nie pociąga nas smakiem, zapachem i wyglądem. Żeby polubić kaszę jaglaną, trzeba zacząć od ugotowania jej we właściwy sposób, a potem przyprawić tak, by uwodziła dzisiejsze podniebienia.Szklankę suchej

Gołąbki z mięsem krok po kroku

powinny się ugotować, mają lekko zmięknąć) i przekładaj od razu do miski z zimną wodą, aby się zahartowały. Odsącz i osusz.Z liści wytnij duże zgrubienia, mniejsze lekko rozbij tłuczkiem.Czerstwą bułkę namocz w mleku, posiekane cebule zrumień na rozgrzanym oleju. Odciśniętą z mleka bułkę, cebule i jajka

Kluski - tani sposób na domowy obiad

cepeliny to potrawa szczególnie popularna w północno-wschodniej Polsce oraz na Litwie. Te owalne kluski wypełnia się zazwyczaj mielonym mięsem, choć równie dobrze można je nadziewać kapustą i grzybami czy serem. Cepeliny 1.5 kg obranych surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 4 łyżki

Warzymy kasze

godzin. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 1 godzinę. Kaszę zalej 1 i 1/2 litra wywaru z szynki, ugotuj na sypko i odstaw do wystudzenia. Słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i całość zrumień. Do skwarek dodaj odsączone, pokrojone suszone grzyby oraz kaszę

Makarony na co dzień

cytryny, dodajemy zblanszowane różyczki brokułu, dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy gorący ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron: 500 g mąki gryczanej 3 jajka Dodatki: 400-500 g świeżych rydzów lub innych grzybów 1/2 łyżki pieprzu 4 łyżki masła 1-2

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

przygotowania Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę, do koszyczka wkładamy umyte ziemniaki i gotujemy je na parze 25-35 minut, zależnie od wielkości, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z koszyka, następnie zaś studzimy i obieramy. Do ziemniaków podajemy masło solone lub masło smakowe - i

Co do barszczu?

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami lub z kapustą i grzybami. Malutkie, zgrabne uszka są dumą pani domu.Uszka do barszczu wigilijnegoSkładniki:Ciasto: mąka i zimna wodaFarsz: ugotowane grzyby i warzywa z barszczu3 łyżki oliwy3 cebuleGrzyby z barszczu odcedź i bardzo

Król Borowik i jego świta

. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na całej oliwie. Następnie dodaj grzyby i duś 3-4 minuty. W trakcie duszenia wlej wino i duś kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Makaron ugotuj al dente w

Kuchnia Kresów Wschodnich

: kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Grzyby ugotuj w małej ilości wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu, po czym dodaj do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą

Rozgrzewające zupy

;Przepis: Wiesław Bober, Executive chef, Hotel Verde Montana**** w Kudowie-ZdrojuSkładniki:150 g suszonych grzybów200 g kiszonych ogórków500 g bulionu300 g włoszczyzny100 g białej cebuli100 g pora (białej części)200 g śmietany 30 proc.100 g natki pietruszki50 g olejusólpieprz Grzyby suszone ugotuj

Z kapustą i z kapusty

jest włoska, możesz też wykorzystać kapustę pekińską, liście sałaty, a nawet szpinaku. Często do farszu mięsnego dodaje się ugotowany ryż zamiast namoczonej w mleku bułki, suszone grzyby, warzywa. Jeśli nie lubisz sosu pomidorowego, dopraw gołąbki tylko śmietaną albo wywarem z suszonych grzybów

Kotlet nie musi być z mięsa

) 1 jajko 1 cebula łyżka masła 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę do dużej miski (lub utłucz tłuczkiem). Cebulę drobno posiekaj i zrumień na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodaj przeciśnięty

Kuchnia węgierska - nie tylko leczo i gulasz

300 g prawdziwków (borowików) 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 pęczka pietruszki 4 ząbki czosnku 1 bagietka lub chleb sól pieprz oliwa z oliwek olej do smażenia Grzyby oczyść, każdy pokrój na 3-4 plasterki i osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj

Jesienne trendy kulinarne

instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente.Na masło wrzucamy szalotki i czosnek, lekko podduszamy i dodajemy grzyby. Smażymy chwilę i dodajemy wino oraz tymianek. Lekko redukujemy sos i dodajemy śmietankę.  Gotujemy sos aż zgęstnieje, dodajemy ugotowany makaron.Rada: Zamiast szalotki można użyć

"Lubię kaszę" już po raz drugi - teraz z Andrzejem Polanem

. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Przepisy Kasza pęczak jak risotto z grzybami Autor: Andrzej Polan Składniki:- 150g kaszy pęczak- 100g grzybów mrożonych- 1szt cebuli- olej rzepakowy do

Kuchnia Kresów Zachodnich

plasterki. Kaszę ugotuj na półtwardo. Grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, warzywa, plastry mięsa, boczek, grzyby i zakończ warstwą kaszy. Całość ostrożnie zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały

Nie masz kasy? Ugotuj zupę

, pieprz  Sposób przygotowaniaFasolę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Buraki wyszoruj i ugotuj lub upiecz w skórkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut,a potem ugotuj w tej samej wodzie. Ugotuj fasolę. Mięso zalej rosołem, ugotuj do

Sezon na kurki

. Wymieszaj i podawaj posypane resztą sera i udekorowane natką. Rada: zamiast świeżych kurek możesz użyć innych grzybów: prawdziwków, podgrzybków, pieczarek. Jeśli używasz suszonych grzybów, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na pół godziny, a następnie dodać na końcu, jak ryż wchłonie już cały bulion

Tak, marynujemy!

patelni. Łososia posypujemy mieszanką boczkowo-chlebową oraz koperkiem i podajemy ze szpinakiem ugotowanym z dodatkiem śmietany i czosnku. (dla 2 osób) 1 cukinia 1 marchewka 1/2 strąka czerwonej papryki 1 czerwona cebula 4 rzodkiewki 2 garści roszponki 10 marynowanych grzybków łuskwiaków nameko (lub

Zupy na wielkanocny stół

Tradycyjny żurek na kiełbasie Składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki

Jesień w kuchni. Kluski kładzione

1/2 pęczka natki pietruszki 4 jajka 4-5 dag masła 12 dag mąki sól  Sposób przygotowaniaNamoczone uprzednio i ugotowane grzyby drobno kroimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Umyte jajka wybijamy ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem, wsypujemy

Święta "last minute"

Zupę grzybową możesz zarówno zabielić, np. za pomocą śmietany, jak i pozostawić "czystą". Jeśli chcesz, w trakcie gotowania dodaj do niej pokrojoną w niewielkie paseczki, surową marchewkę (może też być już ugotowana, np. z wywaru warzywnego).Zupa grzybowa z łazankami 1 i 1/2 l bulionu

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na

Apetyt na pieczarki

. Zdejmij skórkę z kapeluszy (ale nie musisz), delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem z cytryny, ponieważ inaczej ściemnieją. Trzonki grzybów i natkę pietruszki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami i dodawanym po łyżce miękkim masłem. Połącz z odciśniętą bułką, wbij jajko, dobrze

Gotowane czy "z patelni"? Pierogi w nowym wydaniu

grzybów, duś 15 minut razem z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gdy woda odparuje, zmiel ugotowane składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem - masa powinna być pikantna i słonawa. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę, pośrodku zrób dołek, wbij jajko

Wielkanoc, czyli jak sobie poradzić z nadmiarem

zazwyczaj zostaje sporo niedojedzonego mięsa. Co z tym fantem zrobić? Najlepiej pasztet. Ta potrawa wchłonie wszystko: pieczeń, boczek, ugotowaną włoszczyznę, a nawet czerstwe pieczywo. Po dodaniu np. słodkiego wina, grzybów czy aromatycznych przypraw możemy stworzyć przebojowy kulinarny "second

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem masła. Do wody, w której gotują się szparagi, wkładamy także obierki. Po 10 minutach wyjmujemy ugotowane szparagi i osączamy je, a wywar przecedzamy i odmierzamy 3 szklanki (750 ml). Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną

Pasztet wiejski - wideo

kolejnym odcinku serii "Ugotuje to!" nasz mistrz kulinarny postanowił wypróbować przepis na pasztet wiejski, którego autorką jest Marta Kubiś z Zielonej Góry . Dzięki dodatkowi koniaku, suszonych grzybów oraz przypraw: gałki muszkatołowej oraz imbiru, pasztet zyskuje szlachetny aromat. Z kolei

Fasolka z fantazją!

kurki, wcześniej sparzone wrzątkiem (pieczarki obieramy ze skórki, z boczniaków wycinamy zgrubiałe części u nasady kapeluszy). Posypujemy lubczykiem i majerankiem, solą i pieprzem, wlewamy bulion. Gdy grzyby i warzywa zmiękną (po 15-20 min), na wierzch kładziemy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

smakoszowi cieknie ślinka.  A więc nie czekajcie dłużej i jak najszybciej zajrzyjcie do tej magicznej księgi. Zapraszam do mojego klubu! Klubu Luksusowych Polaków, którzy jedzą wszystko, co dobre! Na następnych stronach znajdziecie przepisy Marii na różne okazje. 500 g filetów ze śledzia norweskiego

Bez glutenu zdrowiej

, kukurydzę, cukinię, chilly, marchewkę, pietruszkę, bataty, pieczarki, szparagi, kalafiory, grzyby mung i shitake, glony nori i wakame, orzechy: nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, kasze: jęczmienną, jaglaną, pęczak, gryczaną, soczewicę, cieciorkę, fasolkę

Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

podbramkowych sytuacji, czyli od rosołu . Kiedy masz do wyżywienia cztery dzioby rosół jest niezastąpionym towarzyszem niedoli, a spróbuje potem gówniarz jeden z drugim narzekać, że nie tknie. Najtańszy zjadliwy rosół mięsny, jaki udało mi się ugotować kosztował około 8 zł za całość i zawierał jedno udko z

7 przepisów na udane Święta

makaron Lubella Fale (1 op.)bulion wołowy (3 litry)suszone grzyby  (100g)brandy (100 ml)śliwka suszona (20 g)sól pieprz w ziarnachGrzyby namaczamy w wodzie na noc. Następnie razem z płynem mieszamy z bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Dodajemy suszone śliwki, pieprz w ziarnach

Sposób na bób - inny niż zwykle!

małych pomidorów lub pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz ew. natka do posypania Opłucz bób, ugotuj do miękkości, przelej zimną wodą, odcedź, obierz z łupin. Pomidory natnij na krzyż, sparz, obierz ze skórki, pokrój w ósemki (koktajlowe na połówki), wymieszaj z

Co jeść we wrześniu?

, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Grzyby ugotuj w małej ilości wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu, po czym dodaj do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj łyżką razem z

Przy wigilijnym stole

ciepłej wodzie i ugotuj. Zachowaj wodę z gotowania, a grzyby wypłucz. Wywar grzybowy delikatnie zlej, zostawiając na dnie piasek, a następnie odparuj 80 proc. jego objętości. Na patelni w dużej ilości oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj do tego grzyby i odparowany wywar. Gotuj przez 1 min i odstaw do

Karnawałowe menu

1 litr bulionu wołowego1-2 suszone grzyby1 kg czerwonych buraków250 ml kwasu buraczanego1 cebula1/2 cytryny1 ząbek czosnkususzony majeraneksólpieprzCebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar.Buraki umyj i ugotuj w łupinach

Bohater świątecznego stołu

cebula sól pieprz ziele angielskie majeranek 1 l wywaru jarzynowego Uszka: 1 szklanka mąki 1 jajko 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych) 2 łyżki oliwy 1 cebulaBuraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Odstaw na 3

Obiad na szybko

zarówno samodzielnym daniem, jak i znakomitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 nieduży brokuł 1 zielona papryka 1 puszka zielonego groszku 2 kiszone ogórki 1 pęczek dymki 6 łyżek oliwy 4 łyżki musztardy sól pieprz

Przy świątecznym stole

, dopraw, podgrzej, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i wymieszaj.Śledzie, ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i wymieszaj z koperkiem.Sałatkę śledziową ułóż w foremce, zalej wywarem i odstaw do stężenia. Możesz też osobno przygotować galaretkę i sałatkę - jak na zdjęciu.600 g filetów z

Omlety z 4 stron świata

omlet z ryżem Składniki na 2 porcje:1 szklanka ugotowanego ryżu 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej 100 g gotowanego filetu z piersi kurczaka4 małe pieczarki lub grzyby shiitake, pokrojone w kostkę 4 duże jajka 1 łyżeczka sosu sojowego 4 łyżki keczupu szczypta cukru sól, pieprz, do smaku olej, do

Dziczyzna. Kuchnia myśliwska

, mieszając. Oprósz mąką i, nadal mieszając, zagotuj. Wino zagotuj, nieco odparuj i wlej do sosu. Grzyby opłucz, namocz, odstaw na 2 godziny, a następnie ugotuj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju. Boczek przepuść przez maszynkę, dodaj do grzybów z cebulą

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz. 2

natki pietruszki pieprz, sól   Sposób przygotowania Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron przekładamy na patelnię

Czeburki i dzyndzałki ze skrzeczkami. Kuchnia Warmii i Mazur

przypraw, a jeśli chcesz, zabiel śmietaną.Składniki 1 kg filetów z okonia 4 suszone prawdziwki lub podgrzybki 3 marchewki 1 cebula 125 ml kwaśnej śmietany 3 łyżki masła sól, pieprz zielenina (natka, koperek)  Sposób przygotowaniaNamocz suszone grzyby, ugotuj je w tej samej

Śledzik, zimne nóżki i flaki. Tradycyjna kuchnia warszawska

je tłuczkiem. Ugotuj ryż na półtwardo w osolonej wodzie. Namocz suszone grzyby w posolonej wodzie. Wypłucz je, a następnie obgotuj, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na oleju i przepuść przez maszynkę razem z mięsem. Masę wymieszaj z ryżem i grzybami, przypraw do smaku solą i

Pomysłowe dania na Sylwestra

4 jajka2 szklanki bulionu rybnego lub drobiowegołyżka wina ryżowegołyżka sosu sojowegodymka (tylko zielona część, pokrojona na kawałeczki)8 dużych, oczyszczonych, obranych i ugotowanych krewetekRoztrzepujemy jajka. Dodajemy bulion, wino ryżowe i sos sojowy. Przecedzamy do 4 żaroodpornych miseczek

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

dynie z grubą skórą, świetnie przechowujące się aż do wiosny. Od letnich sałatek po jesienne zupy i gulasze można tworzyć liczne siostrzane kombinacje.Trio ma usposobienie łagodne, więc towarzystwo chili, czosnku, oregano i kuminu dobrze mu robi. Gałka muszkatołowa wydobywa dojrzałą słodycz, grzyby

Żurek wielkanocny

można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.Składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2

Poświąteczne rozmaitości

jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem.Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Od razu podawaj.Koszt: około 5,40 zł.Omlet chłopski8 jajek60 g masła60 g surowego boczku1 ugotowany ziemniaksólBoczek pokrój w kostkę, usmaż na maśle. Ziemniak pokrój w kostkę

Drób wysokich lotów

połączy się go z perliczką, można pisać poematy! pierwszy raz jadłem taki rosół w dniu św. Huberta, ugotował go Dominik Lauda ? kucharz z pałacu w Działowie, prywatnej rezydencji państwa Madejów. Składniki: 2 piersi minikaczki (rasa K2) ze skórą, 6 świeżych fig, 1 duża szalotka (lub 2-3 małe), 1

Wieczerza wigilijna

, pieprzGotujemy wywar z ryb i włoszczyzny, przecedzamy do innego garnka. Suszone grzyby namaczamy parę godzin wcześniej, a następnie gotujemy. Wywar przecedzamy i łączymy z bulionem rybnym. Wlewamy tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuszczamy masło, dusimy na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki

Nadziany makaron

zapiekaj około 40 minut. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Przepis na cannelloni z farszem mięsnym Zobacz też: Jak zrobić canelloni, czyli grube rurki włoskie ze szpinakiem i riccotą? [łatwy przepis] Włochów uwielbiamy za makaron, wino i ser! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował delikatnej, kremowej ricotty

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby rozmroź i drobno pokrój. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, potem dodaj grzyby i smaż około 5 minut (aby grzyby odparowały). Dodaj przyprawy i jeszcze chwilę smaż. Grubszą

Święta na lekko

zależy Ci, by odchudzić tradycyjne potrawy i nadać im lżejszy charakter, możesz zastosować któryś z poniższych trików.ZUPA GRZYBOWA - zamiast zabielanej kremówką zupy, podaj klarowną zupę ugotowaną na suszonych podgrzybkach i borowikach. BARSZCZ - barszcz podaj w formie "do picia", w

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

. Kiedy będziesz przynosić ze spiżarni ogórki, zabierz też grzybki marynowane i przygotuj tę prostą sałatkę. przepis dla 4 osób 500 g ziemniaków 200 g marynowanych grzybów 150 g białej kapusty 2-3 średnie ogórki kiszone 2 duże cebule 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

. Pieczarkowa Fot. Shutterstock Składniki: średnia cebula, 3 marchewki pokrojone w kostkę, 150 g pieczarek (lub innych grzybów), litr bulionu warzywnego lub drobiowego, woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej, oliwa z oliwek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni z

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

jęczmiennej 1-2 suszone grzyby 250 g ziemniaków 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy sól pieprz śmietana Kaszę przepłucz i zalej zimną wodą (2,5 szkl.), dodaj łyżkę masła i ugotuj na niewielkim ogniu do miękkości. Grzyby dokładnie umyj i zalej wrzątkiem. Do garnka włóż

Malarskie inspiracje. Zachwycają podniebienie i oko

czosnek oraz cebule pokrojone na ćwiartki i zalewamy wodą, tak aby nie przykrywała warzyw do końca. Gotujemy do miękkości. Papryki myjemy, kroimy na połówki, układamy na blasze i pieczemy w temp. 220°C. Gdy się upieką, obieramy je ze skórek i mieszamy z ugotowanymi warzywami. Wszystko miksujemy w

Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

porcji Z piersi kaczki zdejmij skórę. Zalej mięso zimną wodą, dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu 5-6 godzin. W tym czasie ugotuj ziemniaki. Przeciśnij je przez praskę, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtko, gałkę muszkatołową, sól i posiekane suszone grzyby. Całość

Vol-au-vent - francuski klasyk

kurczakiem i grzybami100 g piersi z kurczaka - ugotowanej i pokrojonej w kostkę1 cebula pokrojona w kostkę200 g grzybów np. pieczarki, kurki100 g startego żółtego sera2 szklanki mleka2 łyżki mąki3/4 łyżki masła2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól i pieprzopakowanie ciasta francuskiego1 jajkoRozgrzej

Dania z piwem i do piwa

z kością4 łyżki oleju rzepakowegokilka rozgniecionych owoców jałowca 1 pokrojona w plastry cytryna16 nieobranych ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 butelka piwa miodowegosólgrubo mielony czarny pieprzGroszek:400 g ugotowanego i obranego groszku cukrowego1 łyżka masła 1 łyżka oleju

12 razy nowalijki

. Przygotuj krem z białych szparagów, tak jak krem ze szparagów zielonych. Przygotuj galaretkę grzybową: w 100 ml pozostałego bulionu ugotuj grzyby - na bardzo wolnym ogniu i pod przykryciem. Kiedy będą miękkie wyjmij i pokrój w drobną kostkę. ponownie przełóż do bulionu. Dodaj namoczoną żelatynę i zagotuj

Żurek - od zakwasu do pysznej zupy

, jedzoną zarówno w okresie Wielkiego Postu, jak i podczas wigilijnej wieczerzy. Pomimo, iż większości z nas kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, w niektórych regionach żurek (szczególnie z dodatkiem suszonych grzybów) wciąż gości na wigilijnych stołach.   Żurek i barszcz biały - ta sama zupa

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

, pieprz  Sposób przygotowaniaFasolę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Buraki wyszoruj i ugotuj lub upiecz w skórkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut,a potem ugotuj w tej samej wodzie. Ugotuj fasolę. Mięso zalej rosołem, ugotuj do

Bliny żmudzkie

Bliny żmudzkie czyli po litewsku Žemaiči? blynai to bardzo znane i lubiane na Litwie danie z ziemniaków, jak sama nazwa wskazuje pochodzą ze Żmudzi. Skład ciasto ziemniaki jajko mąka farsz mięsny mięso cebula rosół (może być kostka) farsz bezmięsny grzyby cebula przyprawy

Afrodyzjak

krwiste lub tatarskie), cebula (szczególnie zupa cebulowa), czekolada, dziczyzna, grzyby (pierścieniaki, smardze, trufle), jaja (szczególnie przepiórcze), kawior, małże, miód, orzechy włoskie, ostrygi, pory, ryby (szczególnie fugu, pstrągi, rekin, sardynki), seler, sery (roquefort, sery kozie), suszone

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.