jak ugotować krewetki

Paulina Zduniak

Krewetki - przekąska doskonała

Krewetki - przekąska doskonała

Nie dość, że nie wymagają długotrwałej obróbki (zwłaszcza jeśli kupimy już obrane i obgotowane), to jeszcze atrakcyjnie się prezentują. Wystarczy chwila i z kilku składników możemy wyczarować pyszne danie.

Sałatka z krewetkami, awokado i kukurydzą

Wykwintna sałatka z kukurydzą i krewetkami. Idealna na romantyczny wieczór.

Święta z Kurtem Schellerem: Pulpeciki z ryby z puree z makiem.

Kurt Scheller pokazuje, jak przygotować delikatne pulpeciki z ryby.

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami

Krewetki

Krewetki

700 ugotowanych i posiekanych krewetek1/2 ogórka pokrojonego w małą kostkęłyżka posiekanego koperkułyżka musztardyłyżeczka soliłyżeczka cukru1 l maślankiMieszamy krewetki z ogórkiem, koperkiem, musztardą, solą i cukrem. Dodajemy maślankę, ponownie mieszamy i dobrze schładzamy.po 1 łyżeczce

Zapraszamy na krewetki

Zapraszamy na krewetki

1,5 kg krewetek Black Tiger w całości1 l wody50 ml oliwy z oliwek Extra Vergine DOP1 ząbek czosnkunatka pietruszki1 cytrynasól Wrzuć krewetki w całości (nieobrane) na wrzątek i gotuj je przez 5 minut. Odcedź i ostudź, przelewając zimną wodą. Krewetki obierz i zawiń bardzo ściśle w folię

Czarne penne ze szparagami i krewetkami

Czarne penne ze szparagami i krewetkami

wodzie z gotowania szparagów ugotuj makaron al dente. Zanim go odcedzisz, odlej kilka łyżek wody - przyda się do sosu. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojone w plasterki szalotki i czosnek, dodaj krewetki pozbawione pancerzy i podsmażaj razem ok. 2-3 minut. Wlej wino i redukuj na niewielkim ogniu, aż

Menu dnia z doskonałym curry

Menu dnia z doskonałym curry

. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko. Źródło: Miesięcznik Kuchnia 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listki

7 przepisów dla amatorów krewetek

7 przepisów dla amatorów krewetek

;miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy gorący, z blanszowanymi przez 1-2 minuty krewetkami tygrysimi i jogurtem. Można posypać świeżą kolendrą. (dla 2-3 osób)   Składniki 2 ząbki czosnku oliwa 120 g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego) 3 łyżki

Tajskie smaki

Tajskie smaki

podsmażaj około 3 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodaj dymki i kapustę i smaż kolejne 2 minuty aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Autor: Aneta Kosiba Mleko kokosowe i krewetki to jedno z klasycznych tajskich połączeń smakowych. Najlepiej smakują w pikantnej zupie z dodatkiem pasty curry. Tajska

Menu dnia na szybko

Menu dnia na szybko

Kolejny pomysłowy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To mizeria ogórkowa, ale po tajsku. Sos rybny możesz zastąpić jasnym sosem sojowym, a tarte suszone krewetki - suszonymi płatki ryby bonito, zwanymi Katsuobushi. Znajdziesz je w internetowych sklepach z orientalną żywnością. Jeśli wolisz

Surf and turf - jagnięcina i krewetki na jednym talerzu

Surf and turf - jagnięcina i krewetki na jednym talerzu

, chili i dalej podsmażaj. Gdy krewetki będą już zupełnie czerwone, dodaj masło oraz posiekaną kolendrę, dopraw solą morską. Makaron gryczany ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój w cienkie paski. Na patelni lub woku obsmaż warzywa na oliwie z oliwek. Gdy warzywa

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

 smażonych poduszeczek tofu (tofu puffs, można zastąpić sakiewkami do inari sushi) 2 łyżeczki posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji   Dodatki (do wyboru) kawałki pieczonego  kurczaka ugotowane  krewetki obgotowane i pokrojone w plasterki  przegrzebki kiełki

Menu dnia po azjatycku

jeszcze około 20 minut. Następnie połącz z bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść (nacinając część grzbietową) i ponacinaj od strony brzusznej. Przygotuj ciasto do tempury, miksując wszystkie składniki. Zanurzaj w nim krewetki

Krótki przewodnik po owocach morza

Krótki przewodnik po owocach morza

sprzedawcę o dzień dostawy w twoim sklepie. 1. Krewetki Jak kupować, czyścić i przechowywać * Surowe, naturalne są koloru szarego. Jeśli są różowe, oznacza to, że już zostały podgotowane.* Zapach - świeży zapach morza.* Głowa - jeśli tył głowy jest czarny, zielony - oznacza to, że produkt jest nieświeży i

Na rozgrzewkę - najlepsza zupa!

Na rozgrzewkę - najlepsza zupa!

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbiremSkładniki:- 100 g ryżu basmati firmy Kupiec- 700 g marchwi- 400 ml bulionu warzywnego- 200 ml soku pomarańczowego- 2 cm imbiru - 1 łyżka oliwy- szczypta gałki muszkatołowej- szczypta cynamonu- sól, cukier, biały pieprz do smakuRyż ugotować według przepisu na

Szwedzkie przysmaki

Szwedzkie przysmaki

białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g świeżego koperku 1 cytryna masło Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim chleb z obydwu stron, aż grzanki będą złociste. Przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

Kilka składników i danie gotowe!

Kilka składników i danie gotowe!

z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Nadziewaj po dwie na patyczki do szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli

Malma powraca we włoskim stylu!

Malma powraca we włoskim stylu!

, zioła to tylko niektóre z charakterystycznych cech włoskiej kuchni. Włosi podobnie jak Polacy cenią smaczną kuchnię, przygotowaną w oparciu o najwyższej jakości składniki. Kuchnia włoska jest jedną z najczęściej wybieranych pozycji wśród Polaków. Dużym zainteresowaniem cieszą się włoskie restauracje, a

Czosnek! Jedz na zdrowie!

Czosnek! Jedz na zdrowie!

. Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

; ziemniaków 50 dag mielonego  twarogu 1 szklanka mąki 1  jajko sól 1 łyżka tłuszczu 1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego Sposób przygotowania Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

niedużego selera 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1 cebula lub nieduży por 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 czubate łyżki majonezu sól pieprzMarchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami - wideo

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami - wideo

Adam Chrząstowski to jeden z najlepszych mistrzów kuchni w Polsce. Aktualnie pracuje w Krakowie, gdzie jest szefem kuchni w Restauracji Ancora. W naszym cyklu wideo Ugotuję to! będzie gotował używając przepisów, które znalazł w Ugotuj.to, uzupełniając je o swoje pomysły i wskazówki.Wraz z

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

wcześniej w lodówce. 2. Następnego dnia przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do pieca na 15 minut (165°C). 3. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 4. Łososia położyć na warzywach. Użyć gotowego sosu SAS CITRON&DILL i przygotować jak

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Chrupiące połączenie podsmażonego bekonu i owoców morza. Na ten widok cieknie ślinka! Krewetki z bekonem 6 plastrów bekonu pociętego w półtora centymetrowe kawałki 500 g dużych krewetek (królewskich) przeciętych wzdłuż na pół 2 łyżki drobno posiekanych szalotek 225 ml czerwonego wina 2 łyżki masła

Azjatyckie menu dnia

Tajska zupa z krewetek i trawy cytrynowej jest pełna egzotycznych smaków.Zupa z krewetek i trawy cytrynowej 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki) 50 dag krewetek obranych ze skorupek (skorupki należy zachować) 2 zmiażdżone łodyżki trawy cytrynowej 3 korzenie kolendry rozgniecione w

Pogryzając przed telewizorem

Składniki: 200 g filetów z piersi kurczaka 200 g dużych oczyszczonych krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier, sól   Na sos: 1 szklanka majonezu 2 łyżki keczupu 2 strąki drobno posiekanej czerwonej konserwowej papryki pieprz, sól  

Przekąski na obiad

patelni na talerz. Na tej samej patelni na kolejnej łyżce oleju smażymy krewetki ? porcjami na dużym ogniu. Dodajemy marchewki, pory i paprykę. Po chwili zdejmujemy z patelni. Na reszcie oleju podsmażamy ugotowany ryż. Dodajemy warzywa i ścięte jajka, przyprawiamy. Potrawy typu miszmasz wyglądają

Greckie przekąski

solą i pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były bardzo kwaśne. Dodaj posiekane zioła i odstaw. Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Do makaronu dodaj sos mięsny, dwie łyżki beszamelu, połowę startego sera i dokładnie

Przysmaki kuchni japońskiej z powieści Harukiego Murakamiego

ugotować udon al dente (według zaleceń producenta), odcedzić.Przygotować pozostałe dodatki: ugotować krewetki kilka minut w osolonej wodzie i odcedzić (zdjąć pancerze, jeżeli gotowaliśmy w całości), posiekać dymkę, namoczyć wodorosty wakame w zimnej wodzie i odcisnąć.Podanie: do miseczki włożyć porcję

Kropla oliwy - wyniki konkursu!

koktajlowych ok. 15 szt. krewetek mrożonych 200 g makaronu spaghetti sól pieprz Makaron ugotować al dente. Czosnek pokroić w plasterki. Suszone pomidory i papryczki pokroić w drobną kosteczkę. Bazylię posiekać. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone składniki

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Kurt Scheller

. łosoś i dorsz) 12 ugotowanych krewetek koktajlowych 1 żółtko 50 ml bulionu (najlepiej rybnego) 50 ml + 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz  Na puree: 50 g zmielonego maku 500 g ziemniaków 50 ml śmietanki 50 g masła sól biały

Kuchnia azjatycka: smaki Tajlandii

czosnek, krewetki i smaż około 3 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę, jajko, ugotowany ryż jaśminowy, marchewkę, cząstki pomidorów, sosy, sól, cukier i świeży pieprz. Smaż wszystko około 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodaj pokrojony szczypior i ogórek. Podawaj z cząstką cytryny do smaku.

Bouillabaisse krok po kroku

Madejski   Małże i krewetki dokładnie myjemy - jeśli małże są bardzo zabrudzone, szorujemy je szczoteczką; uszkodzone i otwarte sztuki wyrzucamy. Ugotowane warzywa miksujemy z wywarem. Doprawiamy octem winnym, dodajemy szafran i przecier pomidorowy - w sezonie zamiast przecieru lepiej użyć

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

jeszcze około 20 minut. Następnie połącz z bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść (nacinając część grzbietową) i ponacinaj od strony brzusznej. Przygotuj ciasto do tempury, miksując wszystkie składniki. Zanurzaj w nim

Wiosenne sałatki

Czerwiec, to miesiąc pełen imienin. Taka sałatka na pewno zasmakuje gościom podczas rodzinnego spotkania. W tygodniu z powodzeniem może zastąpić obiadowe danie główne. Zobacz, jak połączyć wędzone mięso kurczaka ze słodkimi truskawkami!   Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi

Szybko i łatwo - zrób makaron!

g szpinaku 3 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól pieprz cząstki cytryny do podania Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni

Włoska robota - cudowna bruschetta

pszenna bagietka pokrojona na kawałki 14 dkg ugotowanych krewetek połowa cytryny kilka porwanych liści rukoli czarny świeżo mielony pieprz oliwa czosnek Kawałki bagietki posmaruj oliwą i opiekaj z dwóch stron w piekarniku, aż zbrązowieją i będą chrupiące. Gdy będą już gotowe nałóż na nie krewetki

Ryż Jaśminowy Britta - kulinarna wyprawa w stronę Azji

Ryż jaśminowy symbolizuje wszystko to co w kuchni orientalnej najcenniejsze. Jego doskonały smak, subtelny aromat oraz białe jak kwiat jaśminu ziarna sprawiają, że jest jednym z najbardziej cenionych gatunków ryżu na świecie. Ryż Jaśminowy marki Britta charakteryzuje się smukłymi, połyskującymi

Na ostatki - sałatki

skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Drobne mrożone krewetki wcale nie są takie drogie, jak się uważa. Na pewno są

Linguine z krewetkami

Przepis na 4 porcje | czas przygotowania: 15 minut Oglądaj i gotuj! Makaron z krewetkamiSkładniki:500 g makaronu linguine (cienkie wstążki), oliwa, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek pietruszki, 20 krewetek tygrysich (najczęściej kupuję mrożone), skórka i sok z 1 cytryny (wcześniej sparzona), garść

Jak gotować szparagi?

1 litr bulionu drobiowego 10 dag ugotowanych  krewetek 1,5 łyżeczki posiekanej natki 1/2 szklanki  parmezanu   Sposób przygotowania W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy szalotkę. Dodajemy szparagi, smażymy minutę. Wsypujemy ryż, podgrzewamy 2 minuty, mieszając, tak aby

Przystanek: Grecja

Greckie śniadanie - jak w większości krajów basenu Morza Śródziemnego - jest zwykle lekkie, np. naturalny jogurt z miodem, suszonymi owocami i orzechami. Można też zjeść ciasta, takie jak tiropita (grecka zapiekanka), słodka bougatsa czy spanakopita. Do śniadania pije się kawę, kawę frapp

Ryba po mistrzowsku

dania)pasta currySposób przygotowania: Ugotować 200 g selera w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zmiksować z masłem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i skórkę z cytryny do smaku. Pozostałą część selera pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Przed podaniem wymieszać z oliwą i solą. Burgery: Krewetki

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

włożyć do słoiczka, zalać oliwą i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Jak zrobić pyszny makaron domowy? [łatwy przepis] Już prościej się nie da. Ulubiony makaron ugotuj al dente i dodaj do niego sos. Jeśli chcesz wersję jeszcze bardziej ekspresową, użyj gotowego pesto ze słoika. Przygotowanie obiadu

Kukurydza - szybki obiad z puszki

ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem. Składniki 50 dag  makaronu fusilli (świderki) 1,5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kosteczkę 3 szklanki  kukurydzy (z

Sałatki: zdrowo pomieszane

rozkładamy na talerzach. Na nich kładziemy podgrzane krewetki, ugotowane połówki lub ćwiartki jajek oraz odcedzoną z zalewy lub świeżą ugotowaną fasolkę. Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu - najlepiej w zamkniętym słoiku, który będzie pełnił funkcję shakera. Polewamy sałatkę

Co zjeść po treningu? Kilka prostych i szybkich propozycji!

godziny później sięgnij po coś bardziej konkretnego, takiego jak: grillowany łosoś ze szpinakiem. Krewetki w imbirze Mój ukochany posiłek! Prosty w przygotowaniu, a smakuje tak dobrze, że już teraz najchętniej rzuciłabym wszystko, żeby zjeść krewetki na lunch! Krewetki - idealne źródło białka! Masło

Siadamy im na ogonie!

g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego) 3 łyżki sosu ostrygowego 1 papryczka chilli, ew. garść ziaren edamame (młodej soi; do kupienia w Kuchniach Świata i sklepach z orientalną żywnością) lub zielonego groszku garść dowolnych krewetek 50 g orzechów ziemnych 1 jajko 1 pęczek dymkiPosiekany

Krewetkowy biznes

Krewetki żyją w strefach przybrzeżnych mórz i oceanów. Najsmaczniejsze są te z okolic Grenlandii i z Morza Północnego. Kupując te skorupiaki, zwróćmy uwagę na liczbowe oznaczenia na opakowaniu. Mówią one, jak duże są krewetki, czyli ile sztuk "wchodzi" na 1 funt (ok. 45 dag) - jeżeli są

Dzieci gotują dla mam

przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Nadziewaj po dwie na patyczki do szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe

Smaki lata w wydaniu tex-mex i southwestern proponuje restauracja Blue Cactus

, cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w małe cząstki i grillujemy. Ugotowany ryż mieszamy z kolendrą, wykładamy na talerz z krewetkami i warzywami. Gotowe danie podajemy z sosem Cilantro Ranch. Składniki: Cukinia   100g Bakłażan  80g Cebula biała   ( jedna sztuka ) Papryka słodka

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka

Pomysłowe dania na Sylwestra

(takich jak na suflety). Wkładamy kawałeczki dymki i po dwie krewetki. Przykrywamy miseczki plastikową folią, wstawiamy do płaskiego rondla, wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie (15-20 minut). Wkładamy do lodówki na noc.Zamiast

Dania na dobrą sylwetkę

, spinamy wykałaczkami, układamy na kalarepce, polewamy śmietaną, przykrywamy i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia posypujemy potrawę pozostałą natką. 10 obranych krewetek królewskich 200 g paluszków krabowych 4 łyżki gotowego sosu rybnego pieprz ok. 5 cm kłącza imbiru łodyżka trawy cytrynowej kilka

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

(dla 2 osób) Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party 12 krewetek tygrysich 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek olej do smażenia 1 kiść czerwonych winogron natka pietruszki garść ziaren sezamu Przygotowanie:Czosnek obierz i pokrój w cienkie

MammaMia! Walentynki

aromatycznemu pesto ze świeżych ziół i oliwy z oliwek, które stanowi jego bazę. By uzyskać pesto, które jest znakomitym dodatkiem do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno, należy połączyć razem świeże, posiekane zioła i oliwę z oliwek.Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek

Krewetki

Info 1 Krewetki świeżo złowione są najlepsze. 2 Szybko się psują, dlatego często są mrożone na statkach. 3 Krewetki mają dwa długie wąsy i pięć par nóg. 4 Rozmiar od 2,5 cm do 30 cm. 5 Można je kupić w skorupce lub bez, ugotowane lub surowe, suszone lub w zalewie. 6 Świeże powinny mieć lekki

Cukiniowe cuda

przypominały makaron tagliatelle (wstążki). Gotowe tagliatelle wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Krewetki oczyść i smaż na klarowanym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem. Ugotowane tagliatelle z cukinii przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem

Dania gotowe w 20 minut

natką pietruszki. Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny  

Sałatki w dziesięciu odsłonach

przekrój na 4 kwadraty) olej 1/2 słoiczka majonezu 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry 5 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z limonki 2 łyżeczki gotowego czatneja mango 3/4 łyżeczki zielonej pasty curry 40 dag krewetek (obranych ugotowanych i drobniutko posiekanych) świeże listki kolendry do dekoracji sól

Jagnięcina - szlachetny smak

, wielokrotnie nakłuj nożem, a w miejscach nacięć włóż obrane ząbki czosnku i igiełki rozmarynu (ważne - pozostałe nieobrane ząbki czosnku wykorzystasz później). Podlej olejem i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godzin (najlepiej przygotuj mięso dzień wcześniej). Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj na parze

Sajgonki

do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny i wymieszaj. Krok 2 Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Grzybki namocz w gorącej wodzie i odstaw na 30 min, aby zmiękły. Następnie odsącz, odciśnij z wody, odkrój twarde końcówki i zmiksuj. Krok 3 Krewetki, cebulę, szalotki i czosnek

Kolacja dla dwojga: w gorącej, miejskiej atmosferze

(dobór składników można dowolnie modyfikować)   Składniki 1,  ogórek 1  por 1/2  awokado kawałek białej rzodkwi 1  seler 1  papryka 1 mały oscypek 1 plaster wędzonego tofu garść ugotowanej zielonej  fasolki szparagowej kilka ugotowanych

Przekąski na imprezę

minuty, aż do zarumienienia. Danie najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym lub chili. To nie problem, jeśli nie przepadasz za krewetkami - w tempurze można maczać tak naprawdę wszystko, także warzywa. Więcej informacji o tym, jak przygotować tempurę znajdziesz w serwisie Ugotuj.to www.ugotuj.to/ugotuj

Paella

. Kalmary i małże dorzuć do ryżu i gotuj razem 10-15 minut, aż ryż zmięknie, a kurczak się ugotuje. Wyrzuć małże, które się nie otworzyły. Następnie dodaj groszek, podgotowane krewetki i mrożone małże. Trzymaj na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją. Wierz paelli posyp zieloną pietruszką. Postaw na

Smakowite przekąski

przechowaj je w lodówce. opakowanie gotowego ciasta francuskiego 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki posiekanej pietruszki   Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem

Makaron z krewetkami.

najlepszy magazyn o jedzeniu, jaki ostatnio widziałam. Przyczyna sukcesu? Facet zna się na tym, co robi. Jeśli ugotujesz makaron, a potem zrobisz własny sos, może się okazać, że chcesz o tym opowiadać bez końca. Jak Jamie. Makaron i krewetki 750 g krewetek 500 g makaronu spaghetti 125 ml wytrawnego białego

Kasza jaglana na obiad [4 PRZEPISY]

ściereczkę (aby zatrzymać ciepło) i zostawić ją jeszcze na 15-20 minut, aż dojdzie. Można pominąć ten etap, należy wtedy jednak kaszę gotować nieco dłużej - około 20-25 minut. Dobrym sposobem jest też dodanie do kaszy (już po ugotowaniu) łyżeczki oliwy bądź oleju. Nabiera ona wtedy sypkiej konsystencji i

Czosnek - dla smaku i zdrowia

: Giancarlo RussoTak przyrządzone krewetki smakują doskonale w towarzystwie świeżego, chrupiącego chleba bądź bagietki.Krewetki z czosnkiem 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej

Tessa Capponi-Borawska: Odkryj przyjemność gotowania

przykryciem przez godzinę. Podajemy z brązowym ryżem. COLD BUTTERMILK SOUP z książki How to Cook a Wolf   Składniki 70 dag ugotowanych i posiekanych  krewetek 1/2 ogórka pokrojonego w małą kostkę 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 l

Zdrowe gotowanie

czosnku 50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia) 80 ml bulionu warzywnego 250 g pomidorków cherry bazylia sól Pomidorki i bazylię umyj i osusz, pomidorki przekrój na pół, bazylię posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Czosnek pokrój w plasterki. W dużym garnku w osolonym wrzątku ugotuj

Adam Chrząstowski - dzieli się swoimi przepisami

autorytetów publicznych w Polsce. Denerwuje mnie, kiedy goście mojej restauracji proszą o maggi do tatara. Wiedzą lepiej, co i jak mam ugotować. Nie chodzi mi o to, że niektórym gościom coś nie smakuje, bo gusta są różne, a ja nie mam misji zbawiania świata. Denerwuje mnie brak chęci zrozumienia mojej

Czosnek na zdrowie

kucharz może miło zaskoczyć gości. Krewetki z czosnkiem Składniki: 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz ósemki cytryny do przybrania W dużym rondlu

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

posiekana szalotka 8-10 dag oczyszczonych i obranych, ugotowanych, pokrojonych na jedno-, dwucentymetrowe kawałki  szparagów 15 dag  ryżu na risotto (arborio, vialone nano, carnaroli) 1 szklanka białego wytrawnego  wina 1 litr bulionu drobiowego 10 dag ugotowanych  krewetek

Owocowo-warzywne menu dnia ze smakowitą zupą

, przełóż do garnka, podgrzej i dodaj rosołu do otrzymania ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, uzupełnij mlekiem kokosowym lub śmietanką. Wersja dla dorosłych: jeśli zupa jest doprawiona śmietanką, wkrusz do niej niebieski ser pleśniowy, jeśli mlekiem kokosowym - będzie doskonała z krewetkami

Ciasto filo, czyli ciasto listkowe

piekarnika rozgrzanego do 180 st. C; będzie się piekło ok. 10-15 minut. Gotowe, ostudzone przekładajcie kremem i owocami, tworząc efektowne mille-feuille, wtykajcie do pucharów z lodami jako chrupiące wafelki, przekładajcie powidłami jak kanapkę i podawajcie do herbaty. Takie same kwadraty, lecz bez cukru

Ryż na 8 sposobów

łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu 1 szklanka mleka (3.2-proc.)W rondelku wymieszaj plasterki banana i osączone owoce, wodę, miód, olejek waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj około 10 minut. Dodaj ryż oraz mleko

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

papieru ryżowego pojedynczo zanurzamy na 3 sekundy w misce z gorącą wodą, aby zmiękły. Natychmiast rozkładamy je na płasko. Na połowę każdego arkusza nakładamy kiełki, kawałki awokado, papryki, ogórka i odrobinę imbiru. Możemy też dorzucić łososia lub ugotowane krewetki. Zwijamy arkusze w rulony. Podajemy

Sezon na bakłażany i cukinie

do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Krewetki oczyść i smaż na klarowanym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem. Ugotowane tagliatelle z cukinii przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się

Kuchnia pięciu przemian

...). Dlatego posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki − Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki. Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego

Szwedzkie lato w kuchni

dekoracji: krewetki wrzuć na wrzątek. Do wrzątku wciśnij sok z przekrojonej cytryny oraz wyciśnięte połówki ze skórką. Dodaj gałązki koperku, gotuj 1 minutę i odcedź (usuń cytrynę i koper). Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Krewetki i jajka wymieszaj z utartymi: chrzanem i rzodkiewkami. Przygotuj

Szparagi na 12 sposobów

zielonych szparagów 2 jajka ugotowane na twardo 100 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 50 g masła sól pieprz Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Składniki 12 dużych krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków kolendry 48 świeżych listków mięty 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę) ogórek szczypiorek z 3 cebulek dymek

Dania ze słonecznej Portugalii

nakładając masę na rozgrzany tłuszcz. Jak się zarumienią, przekręć je na drugą stronę i smaż dalej. Odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem chili lub piri-piri 1 i 1/2 kg świeżych owoców morza: różnych małży, krewetek, kalmarów, ośmiornic etc. 1 duża cebula 3 łyżki

Cokolwiek, byle w panierce!

(dla 2 osób)   Składniki 6-8  krewetek tygrysich z ogonkami 1  jajko oliwa do smażenia   Panierka: 50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu) 1/2 pęczka  szałwii 2-3 łyżki sera pecorino sól i pieprz   Dip serowy: 100 g bryndzy 4-6 łyżek jogurtu

Blogerzy polecają: rozgrzewające jesienne zupy

chilli). Gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodać krewetki, kiedy zrobią się biało - różowe to znak, że są już gotowe. Zupę doprawić chilli, dodać wcześniej ugotowany makaron (opcjonalnie), posypać świeżą kolendrą. Jeśli chcielibyście zrobić inną wersję zupy Tom Khaa Gai, to zamiast krewetek

Ryż z czterech stron świata

g oczyszczonych krewetek (ugotowanych) 250 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w paski natka świeżej pietruszki, drobno posiekana 1 cytryna Filety z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

proponuje apetyczne mięsno-owocowe połączenie. Idealna sałatka do zjedzenia w pracy. Sałatka waldorf z kurczakiem i sosem farmerskim Sałatka: 3 ugotowane lub upieczone podudzia z kurczaka 1 duże czerwone jabłko pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grubsze plasterki 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z

Mundial od kuchni: Niemcy - Ghana

będzie to ich pierwsze mundialowe spotkanie - zagrali przeciwko sobie już w 2010 roku w RPA. Wtedy górą był Jerome. Jak będzie tym razem? Przekonamy się o 21. Ojciec obu piłkarzy, Prince (którego rodzice uprawiali w zachodniej Ghanie kawę i kakaowca, więc mógłby być ciekawym rozmówcą na tematy około

Nie bój się eksperymentować!

Jak pokazało badanie przeprowadzone na zlecenie Whirlpool, Polki nie bardzo lubią eksperymentować w kuchni. Aż 40% z nich nie robi tego w ogóle. Jeśli już zdecydują się coś zmienić w wypróbowanym przepisie, to najczęściej dodają inne przyprawy lub zioła. Jest to jeden z najprostszych sposobów na

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

zielony chłodnik z awokado i bez tego jest smaczny i dość sycący. 2 duże dojrzałe owoce awokado 1.5 szkl. jogurtu naturalnego 2 szkl. kefiru 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki bazylii sól pieprz biały szczypta ostrej papryki kilka ugotowanych krewetek do przybrania kilka plasterków

Sposób na kanapkę

ogórka, listków rukoli, 4 połówki pomidorków i po 3 falafele. Posmaruj sosem tzatziki. Podawaj. Te kanapki najlepiej przygotować w małych, pszennych bagietkach. Estragonowy sos wzbogacono dodatkiem lekko słonych kaparów. Zobacz przepis na kanapki z krewetkami i majonezem estragonowym Składniki na 4

Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

na półmisku i podać razem z rosołem. Same warzywa możesz też zużyć do przyrządzenia sałatki jarzynowej, a mięso nadaje się znakomicie na farsz do krokietów i pierogów. Źródło przepisu: Nowa Kuchnia Polska Jak ugotować naprawdę smaczny rosół drobiowy? Zamień kostki rosołowe na dodatkowe porcje

Przekąski ze świata

ziemniaków 2 łyżki (1+1) soku z cytryny 3 łyżki (45 ml) oliwy sól pieprz Cebulę obierz, pokrój w piórka, zalej 1 łyżką soku z cytryny i odstaw na 15 minut (dzięki temu będzie łagodniejsza w smaku). Ziemniaki oskrob, ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Większe przekrój na pół. Jajka ugotuj na twardo, obierz i

Sofrito

dobrze się przechowują, stale mam je w spiżarni; inne przyprawy mogą być suszone lub z puszki. To, co akurat mam w lodówce albo przyniosłam z targu, inspiruje do tworzenia dania. Robię sofrito i w domu pachnie prawdziwym jedzeniem.Krewetki w śmietanie500 g dużych, surowych, mrożonych krewetek, 1 mała

Sałatka na obiad? Konkretne przepisy

Składniki dla 2 osób:400 g krewetek Black Tiger 16/201 cebula pokrojona w kostkę3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe4 suszone pomidory pokrojone w plastry1/4 szklanki białego

Kiełki zdrowia perełki

płasko. Na połowę każdego arkusza nakładamy kiełki, kawałki awokado, papryki, ogórka i odrobinę imbiru. Możemy też dorzucić łososia lub ugotowane krewetki. Zwijamy arkusze w rulony. Podajemy z chińskim sosem do sajgonek lub z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną octu ryżowego. (dla 2 osób

Menu ze szczyptą egzotyki

3 łyżki oliwy4 ząbki czosnkucebula100 g ostrej kiełbasy, np. litewskiego kindziuka lub hiszpańskiej chorizołyżka kurkumy500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczakasól i pieprzczerwona papryka300 g ryżu do paelli1 l wrzącej wody lub bulionu16 podgotowanych krewetek tygrysichpęczek natki

10 letnich dań z koperkiem

rozłóż szpinak. Na szpinaku ułóż łososia oprószonego solą i pieprzem, przykryj go plasterkami ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie jak łuska. Posmaruj sosem śmietanowo-koperkowym. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut na środkowym poziomie. Autor Magazyn Kuchnia Składniki 2 pęczki 

Gumbo

największy nacisk kładą na przyprawę filé. Po przygotowaniu bazy na gumbo trzeba ugotować warzywa i dodać mięso. Danie należy pozostawić na wolnym ogniu, a pod sam koniec dodać skorupiaki i przyprawy. Zgodnie z tradycją gumbo podaje się na ryżu.Potrawa łączy w sobie zwyczaje kulinarne i składniki typowe

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.