jak upiec tarte

***

Babka puszysta

Babka puszysta

Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jajka. Do dobrze utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, a na końcu ocet. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około godziny. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Mazurek orzechowy

Cukrem i żółtkami utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, i orzechy. Ubić sztywną pianę z białek i powoli dodać do całości. Następnie ciasto trzeba podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku (180 stopni) pół godziny. Po upieczeniu jedną warstwę ciasta posmarować powidłami i położyć na niej drugą warstwę. Polać polewą czekoladową, udekorować według uznania.

Sezon grillowy z Kupcem - na zdrowie!

Sezon grillowy w pełni i - choć pogoda nas nie rozpieszcza - w wielu domach nastąpiło już otwarcie sezonu. Firma Kupiec, z myślą o tych którzy dbają o linię lub np. nie jedzą mięsa, jak również dla tych, którzy od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na grillowe szaleństwo, przygotowała kilka alternatywnych przepisów, które świetnie się sprawdzą w czasie spotkań ze znajomymi. Smacznego!

Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Składniki 3  jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki konfitury z róży 120 g migdałów 60 g tartej bułki masło do smarowania papieru gotowe pomady (różowa i biała) do lukrowania konfitura z agrestu lub porzeczek do dekoracji   Sposób przygotowania Jajka ucieramy z cukrem i

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

ziemniaków 200 g twarogu półtłustego (ale nie serka kremowego) 1 jajko 1 cebula łyżka masła 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę do dużej miski (lub utłucz tłuczkiem). Cebulę drobno posiekaj i zrumień na

Z ciągnącym się serem

Z ciągnącym się serem

czerwonej fasoli lub papryczki jalapeno. Tortilla kukurydziana z kurczakiem 80 g śmietankowego serka kremowego 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki

Jesienne wypieki

Jesienne wypieki

łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli Do tortownicy: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubą kostkę. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło pokrojone w kostkę i

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

wyjdzie suchy W lodówce lub zamrażarce zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami. Prosta tarta ze śliwkami 1 opakowanie gotowego ciasta

Światowy Dzień Pieczenia inspiruje do sprawiania słodkich niespodzianek dla bliskich

znana z bloga lifestylowego fashionelka.pl wspomina: "Pieczenie zawsze było dla mnie czarną magią, jako dziecko uwielbiałam spędzać z mamą wieczory w kuchni i przyglądać się jak spod jej rąk wychodzą puszyste ciasta, kruche ciasteczka czy tarty. Kiedy przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Tarty z serem

Tarty z serem

- wykorzystasz tylko "oponkę", ze środków możesz upiec np. ciasteczka (posmaruj je pozostałym żółtkiem i posyp cukrem). Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem rozłóż placki z ciasta, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną

Szykuj się na Wielkanoc

Szykuj się na Wielkanoc

naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut. Od czasu do czasu polewamy mięso tłuszczem, który wytopi się z szynki. Po upieczeniu zdejmujemy bawełniany sznurek. 300 g cebuli 150 g bułki tartej 200 ml mleka 1,5 kg cukinii 4

Mięsne kuleczki - proste i tanie

Mięsne kuleczki - proste i tanie

bułka tarta otarty majeranek suszony olej do smażenia sól świeżo zmielony czarny pieprz Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wyrób z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Do mięsa dodaj bardzo drobno pokrojoną kapustę, ryż, zeszkloną cebulę wraz z masłem

Cokolwiek, byle w panierce!

Cokolwiek, byle w panierce!

; cynamonu i  tymianku szczypta mielonych goździków 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-  wołowego 1 duże  jajko bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania) tłuszcz do smażenia sól, pieprz   Sposób przygotowania

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Ta tarta może stanowić prosty, sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Można ją jeść i na ciepło, i na zimno. Tarta z porami Składniki: 30 dag mąki 18 dag masła lub margaryny łyżka oliwy lub oleju 3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią) 15-20 dag średnio tłustego

Kruche ciasto serowe. 7 zapiekanek

Kruche ciasto serowe. 7 zapiekanek

palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) . Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (na formę o wym. 36 x 24 cm)   Ciasto serowe: według przepisu podstawowego   Farsz: 400 g koktajlowych  pomidorków 300 g sera  feta 4-5  jajek

Treściwe śniadania

Treściwe śniadania

, który przywiązuje dużą wagę do porannego posiłku, są Brytyjczycy. Angielskie śniadanie jest obfite i często zawiera składniki, które nam kojarzą się raczej z obiadem, na przykład fasolę podawaną na gorąco. okrągły pomidor średniej wielkości jajko łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki drobno posiekanego

Menu z przymrużeniem oka

Menu z przymrużeniem oka

papierem do pieczenia, wkładamy do niej masę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem (około 2 godzin). Chleb pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. 200 g tartych ziemniaków 100 g tartej marchewki 50 g

Tarta Tatin

Tarta Tatin

skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty. Przykryły je nową warstwą ciasta, tak aby się nie spaliły, i wstawiły do piekarnika. Przekręcona tarta została doceniona przez myśliwych, a rozsmakowany w niej paryski gastronom i krytyk kulinarny Curnonsky, zaprezentował ją w 1926 r. w paryskim hotelu

Tarty na słodko i słono

Tarty na słodko i słono

. Tarta z sera blue z truskawkami i orzechami 200 g truskawek 600 g ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka 150 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g posiekanych pistacji w miodzie 100 g masy migdałowej Z ciasta francuskiego wytnij okręgi (lub kwadraty, jak wolisz). Każdy posmaruj jajem

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie) Soczewice, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby

Szwajcarskie ciasta

Szwajcarskie ciasta

zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i

Menu dnia z pyszną tortillą i owocowym deserem

Menu dnia z pyszną tortillą i owocowym deserem

upieczone) 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podania Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Masą posmaruj 4 tortille, posyp posiekaną

Ciasta (bardzo) czekoladowe

piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Kaiser Noblesse tortownica kwadratowa w okazje.info Tarta czekoladowa Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru  do wypieków (drobnego) 2 żółtka 1

Bakłażan: odchudza i chroni przed chorobami

tartej 1-2 łyżki gęstej  śmietany 1  jajko sól,  pieprz 100 g zimnego masła   Na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej papryki 2 łyżki cukru 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki siekanych listków świeżej  szałwii

Zapiekanki z warzywami i owocami

Składniki 1,2 kg  ziemniaków 1  jajko 1 żółtko 50 g tartego  parmezanu 40 g masła sól gałka muszkatołowa   Nadzienie: 2  cukinie 2  marchewki 150 g wędzonego boczku w plasterkach 100 g tartego ementalera 2 szalotki albo nieduże 

Letni obiad z chłodnikiem, krokietami i francuskim deserem

2 łyżki oleju orzechowego łyżeczka musztardy 4 kromki białego pieczywa cebula y 2 ząbki czosnku 3 kubki (po 125 g) jogurtu naturalnego kilka gałązek bazylii kilka gałązek mięty ok. 600 g mielonego lub siekanego udźca jagnięcego 2 jajka sól y pieprz 100 g mąki y 100 g bułki tartej olej do smażenia

Obiad na weekend

bułka 100 ml mleka jajko łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta sól pieprz Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy, szatkujemy i dusimy pod przykryciem z pokrojoną cebulą i łyżką oleju.  Odparowujemy płyn. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i mielemy razem z grzybami i cebulą. Następnie dodajemy

Wielkanoc w wersji fit + przepisy na dietetyczny sernik i sałatkę

dodawać połowę ilości cukru i więcej białek niż żółtek. Ciasto wyjdzie równie smaczne. Dietetyczny sernik na Wielkanoc dietetyczny sernik Składniki: 0.5 kg chudego sera, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru, 0.5 opakowania budyniu, 0.25 kostki margaryny lub masła, bułka tarta. Sposób przygotowania: ser zmielić w

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

minut lub do momentu, kiedy wbity patyczek będzie suchy. Autor: Zuzanna Wiciejowska Spód tej tarty to absolutna  klasyka, więc nie będziecie zaskoczeni trudnym przepisem, ale wierzch... To naprawdę inna bajka. Autorka bloga Anyżkowo zawiesiła poprzeczkę bardzo wysoko - poukładała plasterki

Kruche ciasto z owocami

środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

okazje.info O tym, że brokuły trzeba jeść, bo są zdrowe, słyszałeś nie raz? To prawda, ale co równie ważne - odpowiednio przyrządzone - są też bardzo smaczne. Oprócz sałatki z fetą i prażonymi płatkami migdałów , sprawdzą się w chrupiącej tarcie z kremowym, serowym nadzieniem. Tarta z brokułami Ciasto

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

g) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/4 kostki (50 g) masła 75 g orzechów pekan lub włoskich 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao) masło do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy Masło roztop w rondelku i przestudź

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Proste i niedrogie dania z rybą

pieprz do smaku 1 cebula 1 łyżeczka masła tarta bułka do panierowania smalec do smażenia Mięso ryb przepuść przez maszynkę, dodaj roztarty czosnek, posiekany koperek, jajka i bułkę. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną i zeszkloną na maśle cebulą, wyrób. Z masy uformuj nieduże, okrągłe

Pełne smaku pomidory

gotowy sos do makaronu. Ostatnio kilka najpiękniejszych sztuk zachowałam do upieczenia tarty. Zrobiłam taką trochę rustykalną, bez formy. W sklepie akurat zabrakło naturalnego serka koziego, użyłam więc serka z czosnkiem i ziołami. Wyszło pysznie. Ser kozi o jednak intensywnym smaku można zastąpić

Apetyczne menu dnia - dla przyjemności

listków świeżej bazylii 1 łyżka kremowego serka 1 łyżka tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Awokado umyć i wydrążyć miąższ. Zmiksować z kremowym serkiem, parmezanem i bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki umyć, odciąć czubki i wydrążyć środki. Napełnić kremową masą. Przed podaniem

Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu oliwa extra vergine 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki parmezanu suszone oregano sól pieprzCebulę pokroić w piórka, czosnek grubo posiekać, oberwać igły z gałązek rozmarynu. Zeszklić razem na oliwie, doprawić solą, pieprzem, oregano. Bakłażany pokroić w plastry, posolić

Tarta, tartaletki i kruche ciasteczka na Dzień Babci

Farsz: 6 żółtek75 g cukru500 ml śmietanki 30 proc.4 marakuje4 łyżki cukruWysmaruj masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. W dużej misce rozetrzyj masło z mąką tak jak na kruszonkę, dodaj sól, cukier puder, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż na

Menu dnia w kolorach lata

. Odcedzony makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem. Trudno będzie doczekać aż ciasto ostygnie... Sezonu na morele właśnie się zaczyna - maślana tarta znakomicie wydobędzie ich smak. Tarta morelowa 90 g masła

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

Do tego ciasta można wykorzystać zarówno porzeczki czerwone, jak i czarne, które będą bardziej aromatyczne. Jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie po upieczeniu i ostudzeniu dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe 90 g cukru 1 jajko 40 ml oleju 50 ml mleka (o temperaturze

Wuzetka warszawska

Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej6 jajek1 szklanka cukru1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kakao tłuszcz do wysmarowania blach i tarta bułka do wysypania Syrop: 1/2 szklanki cukrupo 1 łyżce soku z cytryny i spirytusuzapach rumowy Krem

Niebieskie śmierdziuchy

wysypanym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty (28 cm). Dno nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć, np. grochem, i piec około 20 min w 180 st. C.Wyjąć formę z pieca, zdjąć papier i odstawić do ostygnięcia. Ricottę rozsmarować na upieczonym spodzie, dodać pokruszony rokpol, ułożyć

Rozbudź apetyt na gotowanie z Apetiną

, papryki i cebuli, dopełniona szczyptą przypraw, sprawdza się także w zapiekankach czy tartach. Wypróbuj ją przygotowując tartę z warzywami i salami.     TARTA Z WARZYWAMI I SALAMI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jajka 150 g śmietany kremówki 1 bakłażan 10 pomidorków cherry 100 g serka

Odrobina pikanterii - kilka pomysłów na dania z musztardą

porzeczkami lub pestkami granatu. Dodatek musztardy to również dobre urozmaicenie tarty z serem i pomidorami. Jeśli nie jesteś zwolennikiem ziół, możesz polać tartę oliwą z oliwek bez dodatków. Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie 170 g mąki pszennej sól morska i świeżo mielony czarny pieprz 85 g

Jadłonomia - książka kucharska Marty Dymek

miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone daktyle i sól, miksujemy dalej, aż otrzymamy gęstą, lepiącą się masę. Robimy nadzienie: wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a potem masą z orzechów i daktyli - tak jak

Desery na chłodne dni

orzechów włoskich i gorzkiej czekolady bułka tarta do wysypania formy Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli wlewamy olej. Następnie, nadal mieszając ciasto drewnianą łyżką, dorzucamy startą

Grillowe przysmaki na weekend

, posypujemy wiórkami z reszty zimnego masła. Zapiekamy około 30 minut. (Czas: 30 minut) 500 g filetów z dorsza 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 25 ml oleju sok z 1 cytryny 150 g mąki 3 jajka 200 g bułki tartej 1 cebula 3 cukinie 200 g wędzonej słoniny sól pieprz Rybę kroimy w kostkę

Warzywa dobrze nadziane

ser na wierzchu się stopi. 4 buraki cebula cytryna 300 g mielonego indyka łyżka oregano lub szałwii 200 g fety 2 łyżki tartej bułki łyżeczka masła kostka bulionowa sól pieprz olej Buraki pieczemy tak, aby nie były zbyt miękkie. Studzimy, obieramy, wydrążamy środki. Cebulę smażymy na oleju. Ścieramy

Pyszności na letni piknik

Przepis Agnieszki KręglickiejPęczek zielonych szparagów, 250 g śmietanki kremówki, 5 jaj, 5-6 łyżek tartego parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do wysmarowania formy: masło, bułka tarta Szparagi obierz, gotuj przez 3-5 min w osolonym wrzątku. Odstaw, potnij na mniejsze kawałki. Jajka

Ciasta z owocami

;jedziemy na bazar, kupujemy owoce, a potem razem zabieramy się do pieczenia. Przy ciasteczkach francuskich z jabłkiem nie mam wiele pracy, właściwie to tylko obsługuję piekarnik i czasem pomagam obierać jabłka. Przygotowanie tarty ze śliwkami jest trochę bardziej wymagające, ale ten trud wart jest efektu

Walentynki - słodkie święto

wprawy, chociaż nie jest aż taka trudna, jak by się mogła wydawać. Jeśli tym nie podbije się serca ukochanego lub ukochanej, znaczy to, że sprawa jest rzeczywiście skomplikowana i musimy uciec się do innych, pozakulinarnych środków.Ciasto kruche na 3 tarty (18 cm):250 g masła150 g cukru pudru1 jajko450 g

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Doskonałą alternatywą dla pasztetów mięsnych są te, które można przygotować z soczewicy (a także fasoli lub soi). Jeśli nie masz

Pyszny rabarbar. Przepis na tartę z pieczonym rabarbarem, imbirem i kruszonką

łączy trzy pokolenia kobiet. Historie kwaśne, cierpkie, słodkie. Wszystkie bladoróżowe. TARTA Z RABARBAREM * 700 g rabarbaru, pokrojonego na 5-cm kawałki * 180 g cukru * szczypta soli kruszonka: * 40 g płatków owsianych * 70 g mąki * 3 łyżki cukru * 1/2 łyżeczki mielonego imbiru * szczypta soli * 120 g

Półkruche ciasta z owocami

). Jogurtowy placek z gruszkami i kardamonem Na 1 dużą formę do tarty lub 5-6 małych   Kruche ciasto 25 dag mąki 7-8 dag cukru szczypta soli 1  jajko 60 g zimnego masła startego na wiórki   Krem 2 szklanki mleka 1 laska wanilii 10 dag cukru szczypta soli 2

Burger - street food w domowych warunkach

: 1,2 kg filetu z dorsza atlantyckiego sos sojowy sos rybny ocet balsamiczny pieprz sok z  cytryny Sos: 200 ml majonezu 200 ml gęstego jogurtu typu Greckiego ? 50 ml chrzanu tartego, może być ze słoika cukier, sól wedle uznania Warzywa i owoce: świeży szpinak lub

Wiosenne przepisy z makaronami Mamma Mia!

. SKŁADNIKI Składniki dla 4 os. - 400 g makaronu spaghetti Mamma Mia - 400 g mielonego mięsa z indyka - 2 puszki pomidorów całych - 2 cebule - 100 g koncentratu pomidorowego - Pęczek natki - 4 łyżki bułki tartej - 1 duże jajko - Sól, pieprz, olej PRZYGOTOWANIE Do mięsa dodaj bułkę tartą, jajko

Kolacja dla dzieci

mnie tak naprawdę tylko jedno. Do rozpoczęcia ceremonii dzieci na pewno już zasną. Tylko kto rano zrobi śniadanie ? Zapiekanka z pomidorami, jajkiem i serem 1 duży dojrzały pomidor lub 200 g odsączonych pomidorów z puszki 2 jajka 10 czarnych oliwek kilka listków bazylii i tymianku 2 łyżki tartego sera

Stojąc z boku

smakuje ci przypalona tarta Dziuni i czekasz na obowiązkowe pytanie: ''A ty, Magdaleno, kiedy skończysz z tymi tańcami i rozejrzysz się za?czymś bardziej dochodowym?''.

Sezon na bakłażany i cukinie

500 g cukinii 200 g liści szpinaku 100 g cebuli 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki bułki tartej 100 ml mleka 2 jaja 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka świeżego tymianku masło do smarowania formy   Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Bułkę tartą zalej

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do

Tarta Tatin bananowo-gruszkowa

25 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Od razu po upieczeniu odwróć szybkim ruchem brytfankę i wyjmij ciasto na deskę lub talerz. Tarta najlepiej smakuje jeszcze ciepła z lodami waniliowymi.SUGESTIEJeśli decydujesz się na zapieczenie tarty w patelni to pamiętaj, że musi być ona do tego

Indyk na ciepło i na zimno

suszonego tymianku pieprz sól 1/2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sklarowanego masła lub oleju do smażenia Umyte i osuszone mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat. Nacieramy go solą i pieprzem, lekko oprószamy tymiankiem. Grzyby obsmażamy na suchej patelni, a gdy sos, który puszczą, prawie odparuje

Idziemy na jagody!

masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej

Klopsiki!

oreganosólpieprzolej do smażeniaNa rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, aż będzie miękka. W misce wmieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, oregano i kumin. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj masę. Mokrymi rękami formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smaż klopsiki partiami na rozgrzanym oleju na średnim

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno. Składniki 25 dag mąki pszennej szczypta soli 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła 5 dag tartego  parmezanu 1  jajko   Farsz: 2 duże  cukinie 1 łyżka soli 5 dag masła 1 pęczek dymki 150 ml

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

przygotowania: pyzy z mięsem po warszawsku Biszkopt z jabłkami Potrzebne: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka masło i bułka tarta do natłuszczenia i wysypania tortownicy cukier puder Sposób przygotowania: biszkopt z jabłkami Najnowsza porcja ciekawostek i porad

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy ze śliwkami

mielone goździki 1/4 łyżeczki soli 1/2 laski  wanilii około 1 kg  śliwek 1 łyżka  śmietany kremówki   Sposób przygotowania Połową ciasta wylepiamy formę do tarty (łącznie z brzegami) i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mieszamy 3 łyżki cukru z 1/4 łyżeczki cynamonu

Wiosenne menu dnia z drobiowymi roladkami

cukier puder Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ubij pianę z białek, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dużą prostokątną blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W blaszce rozłóż ciasto, a na nim

Desery na podryw

wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby odpoczęło. rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie

Wielkanocne symbole

, delikatnie połącz z dobrze utartą masą jajeczną. Ciągle mieszając, powoli wlewaj stopioną i przestudzoną białą czekoladę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj nieco wody mineralnej lub mleka. Gotowe ciasto przełóż do formy na baranka posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz około 40 minut w temp

Menu dnia z tartaletkami

, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do

Proste domowe menu dnia

typu kajzerka (lub 4 łyżki bułki tartej) 2 łyżki oleju sól pieprz Włóż 4 jajka do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz. Do mielonego mięsa wbij odłożone surowe jajko, dodaj posiekaną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę

Zawsze trendy są płatki i otręby

. Otręby stanowią doskonały dodatek do mleka, jogurtów, koktajli, zup, sosów oraz surówek. Można je także wykorzystywać przy wszelkiego rodzaju wypiekach: ciastach, chlebie, bułkach czy naleśnikach oraz używać jako zamiennik bułki tartej do zdrowego panierowania. Zalecane dzienne spożycie otrąb to 10-20 g

Wypieki, które trudno zepsuć

szklanki cukru pudru masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do wysypania blaszki Jabłka umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę, zasyp cukrem i odstaw na kilka chwil. Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do jabłek dodaj jajka, rodzynki oraz cynamonową mąkę. Całość dokładnie wymieszaj

Camembert - co za ser!

trójkątne2-3 jajamąka i bułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaSerek brie przekrawamy poziomo na dwie równe części, a camembert na 3 lub 4. Każdy plaster sera najpierw obtaczamy w mące, potem w jajkach roztrzepanych z odrobiną oleju i na końcu w bułce tartej. Następnie smażymy każdą porcję w 

Proste wiosenne obiady

bardziej orzeźwiające, do sosu można dodać kilka listków świeżej mięty lub bazylii. Szczaw - tak samo jak szpinak - możesz wykorzystać do przygotowania sałatki, tarty, a także zupy. Tę ostatnią podawaj np. dodatkiem jajka na twardo. Zupa szczawiowa 300 g szczawiu 60 g masła 1 cebula pokrojona w kostkę

Cebula na pierwszym planie

ulubionego sera stanowi idealny posiłek na zimny dzień. Zupa cebulowa z Francji 800 g białej cebuli 2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła 1 kieliszek (125 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 l bulionu wołowego (najlepiej domowego) 1 bagietka 150 g tartego sera żółtego typu gruyere lub ulubionego do

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego

Greckie wakacje w kuchni

saszetki) oliwa do smażenia plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Robimy farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładamy na liście winogron i zwijamy jak gołąbki. Dno garnka wykładamy plasterkami

Mała wielka uczta - książka autorów Kotlet.tv

minut liczba porcji: dla 3-4 osób Składniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1 jajko 2 łyżki mąki sól pieprz tarta bułka porada W tym przepisie zamiast pasty curry można użyć 3 łyżeczek przyprawy curry w proszku i 1 łyżki oliwy. 1. Do mielonego mięsa dodaję jajko

Szybkie dania

, dokładnie wymieszaj. Usmaż lub ugotuj parówki. Gotowe podawaj na talerzu z purée ziemniaczanym i domowym keczupem. 4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego typu ementaler 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania 50 ml oliwy 50 g masła do smażenia cytryna

Chrupiący boczek, złocisty bekon

wykałaczką. Dno formy do pieczenia natłuść, luźno ułóż zawinięte skrzydełka, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Upiecz na jasnozłoty kolor (ok. 20 minut). Podawaj na gorąco. Boczkiem możesz owijać zarówno śliwki świeże - najlepiej dosyć twarde, jak i suszone (przepis znajdziesz tutaj ). Aby się

Pieczyste na święta

tartej bułki, oliwa Z zewnętrznej strony udźca usuwamy nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem nacinamy mięso wokół wystającej kości. Delikatnie ją wyjmujemy, nacinając mięso coraz głębiej i jak najbliżej kości. Wyluzowany udziec rozcinamy i rozkładamy tak, aby powstał duży płat, z którego ścinamy nadmiar

Przysmaki prosto z grilla

dorsza 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 3 liście laurowe sok z 1 cytryny 250 ml oliwy 150 g mąki 3 jajka 200 g tartej bułki 3 małe cukinie 1 cebula 200 g wędzonej słoniny sól pieprz pęczek rukoli   Rybę pokrój w kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej

Tarty na okrągło

. 4 mm. Wyłóż ciastem formę do tarty, dociskając je do brzegów i dna naczynia. Odstaw formę z ciastem do lodówki na 15 min. do schłodzenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wysyp na wierzch ceramiczne kuleczki do pieczenia lub

Być gościem idealnym, czyli co przynieść na Wigilię

- można oczywiście zrobić to na parze lub odsmażyć na patelni, ale wymaga to nieco wysiłku od gospodarza. Dobrym pomysłem może być też przyniesienie tarty - w naczyniu, w którym została upieczona. To efektowne ciasto, które przyrządza się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, można jeść na zimno albo po

Mielone na orientalną modłę

gustom. Przygotowanie kefty jest bardzo proste, nawet łatwiejsze niż przygotowanie mięsa mielonego. Nie ma w niej jajek czy bułki tartej, natomiast cebula umieszczana w mięsnych kuleczkach jest surowa, nie tak jak w przypadku klasycznych mielonych, podsmażana. Kuleczki wypełnione są orientalnymi

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

szklanki śmietany kremówki skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki tartej bułki 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki brązowego rumu łuskane orzechy do dekoracji tortu masło i mąka do formy   Masa czekoladowa: 12 dag czekolady deserowej 12 dag masła 2 łyżki rumu sól   Polewa kawowa: 3/4 szklanki bardzo

Z piwem i do piwa

(4 plastry) 1 pęczek rukoli 1/2 główki sałaty lodowej 1 łyżka małych kaparów kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych 3 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory   Marynata: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżka miodu spadziowego 100 ml

Menu dnia z kremową zupą z zielonymi warzywami

kurczakiem 80 g śmietankowego serka kremowego 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podania Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny

Święta u wegan i wegetarian

posypać bułką tartą. Piec ok. 40 min w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po upieczeniu studzić przez 15 min. Wyjąć z formy do całkowitego wystygnięcia. Dekorować lukrem lub cukrem pudrem. 4. PASZTET Z CIECIORKI * 300 g ugotowanej cieciorki * 2 marchewki ugotowane i pokrojone na kawałki * 2 jaja * 1

Dlaczego mięso z kością to taka dobra rzecz?

mięso. Składniki 2,5 kg udźca  jagnięcego z kością sól 1 łyżka mąki 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego świeżo mielony pieprz po 1 małym pęczku natki pietruszki i  tymianku Panierka 20 dag tartej bułki 5 dag musztardy Dijon   Sposób przygotowania Układamy

Tradycyjne przepisy wielkanocne

; migdałów w słupkach 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu migdałowego masło tarta bułka lub kasza manna do obsypania formy kilka łyżek płynnego miodu płatki migdałowe do dekoracji   Sposób przygotowania Przesiewamy mąkę z połową cukru, proszkiem i sodą. Białka ubijamy z

Zapiekanki na co dzień

rozsmarowujemy w formie, przykrywamy warstwą purée, pieczemy 30 minut, aż wierzch zrobi się złoty. Warto wyposażyć kuchnię w naczynia do zapiekania. Doskonałe są formy na tarty i tartaletki, a także mniejsze naczynia żaroodporne. Do kupienia są formy w różnych kształtach i kolorach. Są nie tylko

Wegetariańskie przekąski cz. I - przepisy

ostrej, dwie szczypty pieprzu, bułka tarta, otręby (ja użyłam owsianych), zarodki pszenne, olej   Fasolka szparagowa z pomidorami Przepis z książki "Dania jarskie". Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji): 500 g fasolki szparagowej, 450 g pomidorów z puszki (można użyć

Tanio i ze smakiem

do zup i surówek. Na ciepło, czy to zapiekane (np. w pomidorowym sosie czy pod beszamelem), czy jako farsz do tarty bądź quiche, są wyśmienite. Mięsożercom polecamy natomiast niedrogi i smaczny francuski quiche lorraine . Tarta z porami 200 g mąki 4 jajka 100 g masła szczypta soli 3 duże pory

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

  Na ciasto: 200 g gorzkiej  czekolady (70% kakao) 200 g masła 3  jaja 250 g cukru 125 g mąki masło i bułka tarta do formy papier do pieczenia   Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180oC. Dno i boki formy o wym. 20 x 30 cm wykładamy papierem do

14 obowiązkowych dań do ugotowania w listopadzie

większej formy, do której wlewamy wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy godzinę i 40 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z sorbetem dyniowym. Dla 8-10 osób   Składniki 2 duże  cebule 450 g świeżej bułki tartej 2

Wiosenne menu dla dbających o linię

tarta garść listków rukoli 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety sól pieprz Sos: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 0,5% Paprykę pieczemy i obieramy ze skórki. Robimy sos. Rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Powoli wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając