jak upiec tarte

***

Babka puszysta

Babka puszysta

Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jajka. Do dobrze utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, a na końcu ocet. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około godziny. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Mazurek orzechowy

Cukrem i żółtkami utrzeć na pulchną masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, i orzechy. Ubić sztywną pianę z białek i powoli dodać do całości. Następnie ciasto trzeba podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku (180 stopni) pół godziny. Po upieczeniu jedną warstwę ciasta posmarować powidłami i położyć na niej drugą warstwę. Polać polewą czekoladową, udekorować według uznania.

Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Dawniej, gdy rosły wielkanocne baby, milkły rozmowy - uważano, że hałas może im zaszkodzić. Dziś już się tak nie przykładamy, choć wciąż nie wiadomo, dlaczego czasem baba nam "siada", a sernik się kruszy. Może ciasto prócz dobrego przepisu, potrzebuje jednak czegoś więcej? Na wszelki wypadek mówmy szeptem...

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Szykuj się na Wielkanoc

Szykuj się na Wielkanoc

naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut. Od czasu do czasu polewamy mięso tłuszczem, który wytopi się z szynki. Po upieczeniu zdejmujemy bawełniany sznurek. 300 g cebuli 150 g bułki tartej 200 ml mleka 1,5 kg cukinii 4

Cokolwiek, byle w panierce!

Cokolwiek, byle w panierce!

; cynamonu i  tymianku szczypta mielonych goździków 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-  wołowego 1 duże  jajko bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania) tłuszcz do smażenia sól, pieprz   Sposób przygotowania

Menu z przymrużeniem oka

Menu z przymrużeniem oka

papierem do pieczenia, wkładamy do niej masę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem (około 2 godzin). Chleb pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. 200 g tartych ziemniaków 100 g tartej marchewki 50 g

Mięsne kuleczki - proste i tanie

Mięsne kuleczki - proste i tanie

przykład pomidorowym. Kresowe klopsiki drobiowe 600 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 szklanka ugotowanego ryżu 300 g białej kapusty 100 g startego sera żółtego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 1/2 pęczka natki pietruszki bułka tarta otarty majeranek suszony olej do smażenia sól świeżo

Wielkanoc w wersji fit + przepisy na dietetyczny sernik i sałatkę

Wielkanoc w wersji fit + przepisy na dietetyczny sernik i sałatkę

dodawać połowę ilości cukru i więcej białek niż żółtek. Ciasto wyjdzie równie smaczne. Dietetyczny sernik na Wielkanoc dietetyczny sernik Składniki: 0.5 kg chudego sera, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru, 0.5 opakowania budyniu, 0.25 kostki margaryny lub masła, bułka tarta. Sposób przygotowania: ser zmielić w

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie) Soczewice, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby

Tarty z serem

Tarty z serem

- wykorzystasz tylko "oponkę", ze środków możesz upiec np. ciasteczka (posmaruj je pozostałym żółtkiem i posyp cukrem). Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem rozłóż placki z ciasta, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

z XIX-wiecznej kuchni rosyjskiej. Można je przyrządzić zarówno z mięsa drobiowego (kurzego), jak i mieszanego - drobiowo-cielęcego.Kotlety pożarskie 1 kura (1 kg) 10 dag białego chleba bez skórki trochę mleka 1-2 łyżki stopionego masła sól tarta bułka tłuszcz do smażeniaOddziel od kości mięso kury

Kurczak z nadzieniem

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Zapiekanki z warzywami i owocami

Zapiekanki z warzywami i owocami

Składniki 1,2 kg ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 50 g tartego parmezanu 40 g masła sól gałka muszkatołowa  Nadzienie: 2 cukinie 2 marchewki 150 g wędzonego boczku w plasterkach 100 g tartego ementalera 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone 4 łyżki oliwy sól

Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu oliwa extra vergine 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki parmezanu suszone oregano sól pieprzCebulę pokroić w piórka, czosnek grubo posiekać, oberwać igły z gałązek rozmarynu. Zeszklić razem na oliwie, doprawić solą, pieprzem, oregano. Bakłażany pokroić w plastry, posolić

Jesienne wypieki

Jesienne wypieki

proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli Do tortownicy: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudruJabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubą kostkę. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami

Tarta, tartaletki i kruche ciasteczka na Dzień Babci

Tarta, tartaletki i kruche ciasteczka na Dzień Babci

Farsz: 6 żółtek75 g cukru500 ml śmietanki 30 proc.4 marakuje4 łyżki cukruWysmaruj masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. W dużej misce rozetrzyj masło z mąką tak jak na kruszonkę, dodaj sól, cukier puder, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż na

Niebieskie śmierdziuchy

Niebieskie śmierdziuchy

wysypanym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty (28 cm). Dno nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć, np. grochem, i piec około 20 min w 180 st. C.Wyjąć formę z pieca, zdjąć papier i odstawić do ostygnięcia. Ricottę rozsmarować na upieczonym spodzie, dodać pokruszony rokpol, ułożyć

Z ciągnącym się serem

Z ciągnącym się serem

kukurydziana z kurczakiem 80 g śmietankowego serka kremowego 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podaniaSerek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny

Desery na chłodne dni

Desery na chłodne dni

i gorzkiej czekoladybułka tarta do wysypania formyJajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli wlewamy olej. Następnie, nadal mieszając ciasto drewnianą łyżką, dorzucamy startą marchewkę

Wuzetka warszawska

Wuzetka warszawska

Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej6 jajek1 szklanka cukru1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kakao tłuszcz do wysmarowania blach i tarta bułka do wysypania Syrop: 1/2 szklanki cukrupo 1 łyżce soku z cytryny i spirytusuzapach rumowy Krem

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Doskonałą alternatywą dla pasztetów mięsnych są te, które można przygotować z soczewicy (a także fasoli lub soi). Jeśli nie masz

Desery na podryw

Desery na podryw

. rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe

Pyszności na letni piknik

Przepis Agnieszki KręglickiejPęczek zielonych szparagów, 250 g śmietanki kremówki, 5 jaj, 5-6 łyżek tartego parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do wysmarowania formy: masło, bułka tarta Szparagi obierz, gotuj przez 3-5 min w osolonym wrzątku. Odstaw, potnij na mniejsze kawałki. Jajka

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

lub zamrażarce zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami.Prosta tarta ze śliwkami1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 75 dag śliwek 5

Walentynki - słodkie święto

wprawy, chociaż nie jest aż taka trudna, jak by się mogła wydawać. Jeśli tym nie podbije się serca ukochanego lub ukochanej, znaczy to, że sprawa jest rzeczywiście skomplikowana i musimy uciec się do innych, pozakulinarnych środków.Ciasto kruche na 3 tarty (18 cm):250 g masła150 g cukru pudru1 jajko450 g

Proste i niedrogie dania z rybą

łyżeczka masła tarta bułka do panierowania smalec do smażeniaMięso ryb przepuść przez maszynkę, dodaj roztarty czosnek, posiekany koperek, jajka i bułkę. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną i zeszkloną na maśle cebulą, wyrób. Z masy uformuj nieduże, okrągłe kotleciki, obtocz je w tartej bułce i

Indyk na ciepło i na zimno

suszonego tymianku pieprz sól 1/2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sklarowanego masła lub oleju do smażenia Umyte i osuszone mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat. Nacieramy go solą i pieprzem, lekko oprószamy tymiankiem. Grzyby obsmażamy na suchej patelni, a gdy sos, który puszczą, prawie odparuje

Klopsiki!

oreganosólpieprzolej do smażeniaNa rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, aż będzie miękka. W misce wmieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, oregano i kumin. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj masę. Mokrymi rękami formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smaż klopsiki partiami na rozgrzanym oleju na średnim

Menu dnia z tartaletkami

żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190

Proste domowe menu dnia

typu kajzerka (lub 4 łyżki bułki tartej) 2 łyżki oleju sól pieprz Włóż 4 jajka do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz. Do mielonego mięsa wbij odłożone surowe jajko, dodaj posiekaną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

różana tarta: Na wcześniej upieczony spód wylej masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda i za pomocą obieraczki pokój na części ( najlepiej półkola). Skrop jabłka sokiem z cytryny. Ułóż 3-4 części jabłek obok siebie i zawiń różyczkę. Układaj róże z jabłek obok siebie tak aby

Camembert - co za ser!

trójkątne2-3 jajamąka i bułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaSerek brie przekrawamy poziomo na dwie równe części, a camembert na 3 lub 4. Każdy plaster sera najpierw obtaczamy w mące, potem w jajkach roztrzepanych z odrobiną oleju i na końcu w bułce tartej. Następnie smażymy każdą porcję w 

Stojąc z boku

smakuje ci przypalona tarta Dziuni i czekasz na obowiązkowe pytanie: ''A ty, Magdaleno, kiedy skończysz z tymi tańcami i rozejrzysz się za?czymś bardziej dochodowym?''.

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

. Uwaga: szarlotkę można upiec w zwykłej tortownicy. Wtedy przygotowujemy podwójną porcję ciasta. 2/3 rozwałkowanego ciasta wylepiamy dno i boki formy, a resztą przykrywamy owocowe nadzienie.Na 1 dużą formę do tarty lub 5-6 małych Kruche ciasto 25 dag mąki 7-8 dag cukru szczypta soli 1 

Menu dnia z pyszną tortillą i owocowym deserem

upieczone) 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podaniaSerek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Masą posmaruj 4 tortille, posyp posiekaną kolendrą i

Mielone na orientalną modłę

gustom. Przygotowanie kefty jest bardzo proste, nawet łatwiejsze niż przygotowanie mięsa mielonego. Nie ma w niej jajek czy bułki tartej, natomiast cebula umieszczana w mięsnych kuleczkach jest surowa, nie tak jak w przypadku klasycznych mielonych, podsmażana. Kuleczki wypełnione są orientalnymi

Być gościem idealnym, czyli co przynieść na Wigilię

- można oczywiście zrobić to na parze lub odsmażyć na patelni, ale wymaga to nieco wysiłku od gospodarza. Dobrym pomysłem może być też przyniesienie tarty - w naczyniu, w którym została upieczona. To efektowne ciasto, które przyrządza się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, można jeść na zimno albo po

Tarta Tatin bananowo-gruszkowa

25 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Od razu po upieczeniu odwróć szybkim ruchem brytfankę i wyjmij ciasto na deskę lub talerz. Tarta najlepiej smakuje jeszcze ciepła z lodami waniliowymi.SUGESTIEJeśli decydujesz się na zapieczenie tarty w patelni to pamiętaj, że musi być ona do tego

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

, wymieszaj i dodaj mąkę. Następnie wbij jajko, dolej masło i całość niezbyt dokładnie wymieszaj - powinno być grudkowate, jak na muffinki. Dodaj orzechy, groszki czekoladowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (jeśli używasz teflonowej lub sylikonowej, nie musisz jej

Święta u wegan i wegetarian

posypać bułką tartą. Piec ok. 40 min w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po upieczeniu studzić przez 15 min. Wyjąć z formy do całkowitego wystygnięcia. Dekorować lukrem lub cukrem pudrem. 4. PASZTET Z CIECIORKI * 300 g ugotowanej cieciorki * 2 marchewki ugotowane i pokrojone na kawałki * 2 jaja * 1

Dlaczego mięso z kością to taka dobra rzecz?

mięso. Składniki 2,5 kg udźca  jagnięcego z kością sól 1 łyżka mąki 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego świeżo mielony pieprz po 1 małym pęczku natki pietruszki i  tymianku Panierka 20 dag tartej bułki 5 dag musztardy Dijon   Sposób przygotowania Układamy

Tradycyjne przepisy wielkanocne

; migdałów w słupkach 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu migdałowego masło tarta bułka lub kasza manna do obsypania formy kilka łyżek płynnego miodu płatki migdałowe do dekoracji   Sposób przygotowania Przesiewamy mąkę z połową cukru, proszkiem i sodą. Białka ubijamy z

Pieczyste na święta

smarujemy mięso musztardą i posypujemy tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przekładamy na podgrzany półmisek i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa mieszamy z mąką, zasmażamy i rozprowadzamy bulionem. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Wiosenne menu dla dbających o linię

tarta garść listków rukoli 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety sól pieprz Sos: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 0,5% Paprykę pieczemy i obieramy ze skórki. Robimy sos. Rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Powoli wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając

Treściwe śniadania

, ścinamy mu wierzch i wydrążamy środek, tak żeby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osuszamy papierowym ręcznikiem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do pomidora wsypujemy bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrapiamy oliwą, a następnie wbijamy do niego umyte jajko (oliwę możemy też zastąpić

Menu dnia z kremową zupą z zielonymi warzywami

kurczakiem 80 g śmietankowego serka kremowego 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podania Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny

Pełne smaku pomidory

sos do makaronu. Ostatnio kilka najpiękniejszych sztuk zachowałam do upieczenia tarty. Zrobiłam taką trochę rustykalną, bez formy. W sklepie akurat zabrakło naturalnego serka koziego, użyłam więc serka z czosnkiem i ziołami. Wyszło pysznie. Ser kozi o jednak intensywnym smaku można zastąpić kremowym

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

na nim układaj w okręgu naprzemiennie plastry warzyw - zaczynając od brzegów tarty. Wierzch gotowej tarty posmaruj oliwą - najlepiej za pomocą pędzla. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstaw na 5 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa do podania

Tarty na okrągło

. 4 mm. Wyłóż ciastem formę do tarty, dociskając je do brzegów i dna naczynia. Odstaw formę z ciastem do lodówki na 15 min. do schłodzenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wysyp na wierzch ceramiczne kuleczki do pieczenia lub

Kruche ciasto z owocami

piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy.Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Sałatki w dziesięciu odsłonach

jabłka 4 kiszone ogórki 1 cebula 2 łyżki stołowe tartego chrzanu 2 jajka na twardo 4 łyżki oleju ocet natka sól Jabłka, ogórki i cebulę pokrój w kostkę, dodaj tarty chrzan, przypraw olejem, octem i solą. Wszystko wymieszaj i przełóż do salaterki. Na wierzch połóż obrane i pokrojone w ćwiartki jajka

Niezła babka (wielkanocna)!

tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę. Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię aluminiową

Menu dnia w kolorach lata

z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem.Trudno będzie doczekać aż ciasto ostygnie... Sezonu na morele właśnie się zaczyna - maślana tarta znakomicie wydobędzie ich smak. Tarta morelowa 90 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki wody 1 łyżka

Ryż na 8 sposobów

proszku oregano masło do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formyUgotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i dokładnie osącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w paski piersi kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż 10-15 minut, aż się

Karp na 6 sposobów

jajkobułka tartasólpieprz1/2 szklanki bulionu wołowegoSposób przygotowania:Oczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól je i przypraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (uwaga: olej nie

Baba, mazurek i placek - tradycyjne przepisy

będzie twarde po upieczeniu). Formujemy kulę, dokładnie owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy co najmniej na 4 godziny do lodówki (najlepiej na 12 godzin). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm (na babeczki) lub ok. 1 cm (na mazurek), używając do podsypywania stolnicy jak

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

pomidorowym.Krokiety warzywne z bryndzą 1 kg sypkich ziemniaków 1/2 brokuła duża cebula olej do smażenia 2-3 jajka pieprz sól 200 g bryndzy 3-5 łyżek mąki bułka tarta i ziarna sezamu do panierowania łyżka olejuZiemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Połowę brokuła blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie

Wegetariańskie przekąski cz. I - przepisy

,dwie szczypty pieprzu,bułka tarta,otręby (ja użyłam owsianych),zarodki pszenne,olej Fasolka szparagowa z pomidoramiPrzepis z książki "Dania jarskie".Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji):500 g fasolki szparagowej,450 g pomidorów z puszki (można użyć świeżych i

Jak upiec biszkopt i nie zwariować? [sprawdzone porady]

wykładają ją całą papierem do pieczenia. Inni smarują masłem i posypują mąką lub bułką tartą. Jeszcze inni łączą te dwie metody wykładając papierem dno, a boki traktując masłem i bułką/mąką. Są również zwolennicy niesmarowania ani niewykładania boków (po upieczeniu należy delikatnie odciąć boki ciasta

Chrupiący boczek, złocisty bekon

. Dno formy do pieczenia natłuść, luźno ułóż zawinięte skrzydełka, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Upiecz na jasnozłoty kolor (ok. 20 minut). Podawaj na gorąco.Boczkiem możesz owijać zarówno śliwki świeże - najlepiej dosyć twarde, jak i suszone (przepis znajdziesz tutaj). Aby się nie

Slow food - na wiosenną sjestę

miski z mąką i zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz trochę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 22-23 cm (lub 6 foremek do tartaletek o średnicy ok. 10 cm., jak na zdjęciu). Wstaw do lodówki na

Rodzinny obiad wielkanocny

. Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką

Wielkanoc po Włosku

drożdżowego ciasta, wypełnionych serem i pieczonych w piecu.   Ja wolę ich wersję słoną, na którą przepis przedstawiam, ale istnieje (i jest chyba jeszcze bardziej popularna) ich wersja słodka, z cukrem i tartą skórką z cytryny. Tak oto dotarliśmy aż do Umbrii, która także ma swoją crescia di Pasqua

Dzień bez mięsa

(lub zmielony w maszynce) biały ser, zrumienioną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Formuj niewielkie kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Możesz podawać z sosem pomidorowym.Pieczone warzywa6 malutkich ziemniaków1 słodki

Smakołyki z korca maku

Składniki:8 jajek 125 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła 1 torebka cukru waniliowego 100 g zmielonych orzechów laskowych 25 g tartej bułki szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 250 g zmielonego maku likier morelowy mąka i masło do formy Sposób przygotowania:Żółtka oddzielamy od białek

Święta "first" czy "last minute"?

nasi najbliżsi będą podczas wigilijnej wieczerzy cieszyć się smakiem wyśmienitych domowych pierogów - dodaje Ceranowicz.Niektóre ciasta, takie jak piernik czy królewicz, nie tylko można, ale nawet trzeba upiec wcześniej, aby miały czas nabrać pełni smaku. Później całą rodziną możecie je udekorować

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Ta tarta może stanowić prosty, sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Można ją jeść i na ciepło, i na zimno.Tarta z poramiSkładniki:30 dag mąki18 dag masła lub margarynyłyżka oliwy lub oleju3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią)15-20 dag średnio tłustego wędzonego

Cebula na pierwszym planie

cebulowa z Francji 800 g białej cebuli 2 i 1/2 łyżki (ok. 40 g) masła 1 kieliszek (125 ml) białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 l bulionu wołowego (najlepiej domowego) 1 bagietka 150 g tartego sera żółtego typu gruyere lub ulubionego do grzanek Cebulę obierz i pokrój w plasterki. W głębokim rondlu

5 domowych przekąsek. Nie kupuj chemii

, 100 ml wody, 5 dag parmezanu, 1 łyżka bazylii, sól, 75 dag mąki, 60 ml oliwy, sól gruboziarnista   Sposób przygotowania: Rozrabiamy drożdże z cukrem w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Dodajemy tarty parmezan, posiekaną bazylię, szczyptę soli

Tarty na słodko i słono

tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 15

Uczta terenowa

opcjonalny, czasami trzeba dodać bułki tartej, jeśli placuszki się rozpadają. Panierowane lub nie smażymy na oliwie i osuszamy na papierze.Smarowidło potoczne to hummus lub tzatziki. Można tworzyć wariacje - hummus buraczkowy, tzatziki rzodkiewkowe - lub wymyślać nowe wersje kremów na bazie zmiksowanego

Menu dnia prosto z Austrii

towarzystwie piwa lub wina.Sznycel cielęcy po wiedeńsku 60 dag cielęciny bez kości (najlepiej z udźca) 6 łyżek masła 5 jajek tłuszcz do smażenia mąka i tarta bułka do panierowania 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól ew. cząstki cytryny do dekoracjiMięso oczyść z błon i pokrój na cztery plastry w poprzek

Menu dnia

jest bardziej kruche i aromatyczne.Zobacz przepis na: Pikantny pieczony kurczakTen deser przygotujesz w pół godziny. Wystarczy, że w lodówce będziesz mieć gotowe ciasto francuskie, a w koszu z owocami - kilka jabłek.Prosta tarta z jabłkamiSkładniki1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego4 jabłka6

Wigilia? Tylko u Mamy!

warzywna (np. Jarzynka)  Nadzienie filety z połowy karpia sól, pieprz, przyprawa warzywna cebula żółtko tarta bułka  Sos grecki 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera olej lub oliwa kilka łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz i przyprawa warzywna  Sposób

Kasza gryczana w roli głównej

pieczarkowego. Jeśli trudno Ci je formować, możesz dosypać do masy jeszcze trochę bułki lub zwilżyć dłonie wodą. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz Kaszę wsyp do

Biały tort z kremem cytrynowym

Ciasto biszkoptowe:6 dużych jajek1 i 1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniamasło do wysmarowania tortownicybułka tarta do posypania Krem cytrynowy:6 żółtek1/2 szklanki soku z cytryny (z 3-4 cytryn)12 łyżek cukru100 g

Misja szaszłyk. Działania na świeżym powietrzu

;liście laurowe sok z 1 cytryny 25 ml oleju 15 dag mąki 3 jajka 20 dag bułki tartej 3 małe cukinie 1 cebula 20 dag twardej wędzonej słoniny sól, pieprz  Sposób przygotowaniaRybę pokrój w kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe

Półkruche ciasta z owocami

mascarpone, cukrem, skórką cytrynową i solą. W rondelku rozgrzewamy galaretkę z miodem, studzimy. Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście, obkładamy plastrami fig, owoce smarujemy glazurą z galaretki i miodu (jeśli nie mamy galaretki, możemy użyć samego miodu).Na 1 dużą formę do tarty lub 5-6 małych 

Obiad pełen aromatu

sera pecorinoRozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Bułkę tartą mieszamy z połową oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Dynie układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy chilli, czosnkiem i szałwią. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Pieczemy około 45 minut (dynia musi

Sałatka na obiad? Konkretne przepisy

quesadillas z kurczakiem.Przepis pochodzi ze Zdrowych warsztatów kulinarnych organizowanych przez Bosch, Fit&Easy, Borges.Składniki dla 4 osób:2 piersi z kurczaka 2 łyżki ulubionej marynaty do kurczakaOliwa z oliwek Borges Pure8 pszennych placków tortilla4 łyżki guacamole z avocado100 g tartego sera

Kruche ciasto serowe. 7 zapiekanek

w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą(na formę o wym. 36 x 24 cm) Ciasto serowe: według przepisu podstawowego  Farsz: 400 g koktajlowych pomidorków 300 g sera feta 4-5 jajek 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki kukurydzianej

Przysmaki na Dzień Dziecka

śmietankowego serka kremowego2 łyżki soku z cytryny1 pęczek szczypiorku1 pęczek kolendry2 piersi z kurczaka, ugotowane lub upieczone120 g tartego żółtego sera typu cheddar8 tortilliolejsólpieprzćwiartki cytryn do podaniaSerek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia).W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ser się lekko zrumieni, a ciasto

Tarta z crème pâtissière i owocami

ok. 0,5 cm.Krok 3Wyłóż ciastem natłuszczoną masłem formę do tart o średnicy 26 cm (lub małe foremki do tartaletek). Wystające brzegi ciasta odetnij za pomocą wałka.Krok 4Widelcem ponakłuwaj dno tarty, wyłóż ją folią aluminiową i obciąż fasolą lub specjalnymi ciężarkami. Wstaw do pieca rozgrzanego do

Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

, możemy pomedytować na ten temat wychodząc na kolejnego papierosa, jeśli palimy). Resztę zupy można następnego dnia wymieszać z koncentratem albo z tartymi ogórkami i kawałkami ugotowanych ziemniaków, nigdy jednak z tym i z tamtym na raz, bo po wszystkim pozostanie już tylko dosypanie szklanki cukru

Przestań traktować warzywa jako dodatki

kg ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 50 g tartego parmezanu 40 g masła sól gałka muszkatołowa  Nadzienie: 2 cukinie 2 marchewki 150 g wędzonego boczku w plasterkach 100 g tartego ementalera 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone 4 łyżki oliwy sól, pieprz  Do

Pomysły na słodkości

, schłodzoną kremówkę i cukier ubić na pianę mikserem (nie za długo). Wstawić do lodówki.Tuż przed podaniem nałożyć krem na wierzch tarty, posypać żurawinami.biszkopt: 130 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 5 dużych jaj (o temp. pokojowej), 200 g cukru, 80 ml mleka, 1

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

czosnku 6 łyżek tartego parmezanu 1/4 szklanki orzeszków piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek Do malaksera wrzucić bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki piniowe, utrzeć składniki na krem. Stopniowo dolewać oliwę, wciąż ucierając. Na maśle lekko przesmażyć cukinię z marchewką, doprawić solą i pieprzem

Tarta Tatin

przypalone. A francuskie żołądki mają przecież osobny departament na deser i nawet bajeczne entrée, syte dania główne i rozpływające się sery, nie zastąpią im słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty

Jak u babci - domowe wypieki

masło i tarta bułka do formyRozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przesiej mąkę do

Upiecz babeczki - zaimponujesz dziewczynie

 wanilii 3 łyżki gęstej śmietany 22% sól skórka otarta z 1 cytryny cukier puder z wanilią do posypania ciasta masło i tarta bułka do przygotowania formy  Sposób przygotowaniaUcieramy masło z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i puszysta, a cukier zupełnie się rozetrze. Nie

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

laski wanilii 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puderW rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno. Składniki 25 dag mąki pszennej szczypta soli 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła 5 dag tartego parmezanu 1 jajko  Farsz: 2 duże cukinie 1 łyżka

Zapiekanki na co dzień

ée, pieczemy 30 minut, aż wierzch zrobi się złoty.Warto wyposażyć kuchnię w naczynia do zapiekania. Doskonałe są formy na tarty i tartaletki, a także mniejsze naczynia żaroodporne. Do kupienia są formy w różnych kształtach i kolorach. Są nie tylko praktyczne. Mogą być także ozdobą stołu. 

Święta, święta i po świętach

do 210 st. C i chwilę jeszcze podpiekaj, aż szynka dobrze się zrumieni. Podawaj na gorąco.Ciasto drożdżowe 500 g mąki75 g drożdży1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru100 g masła4 jaja (odrobinę zostawić do smarowania wierzchu ciasta)50 ml olejumasło, bułka tarta do wysypania blaszkiopcjonalnie

Tort biszkoptowy z kremem kawowym

Na ciasto:6 dużych jajek1 i 1/2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniamasło do wysmarowania tortownicybułka tarta do posypania Na krem kawowy:5 jajek1 szklanka cukru pudru3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 kostki (po 200 g) dobrego

Inspiracje z letnimi warzywami i owocami

. Tarta z kremem i letnimi owocami (Czas przygotowania: 60 minut, 8 porcji) Ciasto:Mąka Lubella Puszysta Tortowa (400g) Masło (200g)Cukier (200g)Jaja (2 szt.)Suchy groch do obciążenia ciasta Krem i przybranie:Mleko (300 ml)Laska wanilii (1 szt.) Cukier (50 g)Mąka (40 g)Żółtka jaj (2 szt.)Jeżyny (250 g

Ciągnie się, przypieka, czasami kruszy. Żółty ser

, liść selera, kilka pędów pora) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy kilka kromek czerstwego chleba 1,5 l rosołu lub wody sól 5 dag tartego ementalera lub innego żółtego sera  Sposób przygotowaniaPomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w przykrytym naczyniu. Przecieramy przez nylonowe

Greckie wakacje w kuchni

plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczyniaCebulę siekamy i szklimy na oliwie. Robimy farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładamy na liście winogron i zwijamy jak gołąbki. Dno garnka wykładamy plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno