jak usmażyć dorsza

Paulina Zduniak

Menu z pieczoną rybą i twarogowymi placuszkami

Menu z pieczoną rybą i twarogowymi placuszkami

W dzisiejszym menu znajdziecie: pieczoną rybę w miodowo-musztardowej marynacie, kaszę z warzywami z patelni oraz smażone serowe placuszki - specjał małopolskiej kuchni.

Jak kupować i przygotowywać ryby? Radzi Artur Moroz

Czas: wakacje. Miejsce: kawałek plaży nad polskim morzem. W rolach głównych: ryby morskie, nasze, bałtyckie. Do stołu nakrywa Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie

Czas na pory

Zazwyczaj traktujemy je jako składnik włoszczyzny lub przyprawę. Spróbuj przygotować je w sałatce, zapiec w pysznej tarcie czy ugotować aksamitną zupę krem. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe - zawierają sole mineralne, witaminę C oraz mają tylko 24 kcal w 100 g. Oto kilka ciekawych przepisów z porami w roli głównej.

Soczysty dorsz w szynce parmeńskiej [Jakub Kuroń gotuje]

Soczysty dorsz w szynce parmeńskiej [Jakub Kuroń gotuje]

12 sposobów na rybę

12 sposobów na rybę

kurek 100 ml śmietany 30 proc. natka pietruszki olej do smażenia sól biały i czarny pieprz   Dorsza przypraw solą i białym pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i usmaż na maśle i oleju z dużą ilością majeranku. Tak przygotowane składniki zawiń w ciasto francuskie i ułóż w metalowej foremce. Ciasto

Dania ze słonecznej Portugalii

Dania ze słonecznej Portugalii

koniec obficie posyp posiekaną kolendrą i podawaj. Rada: chourico możesz zastąpić surową polską kiełbasą, dopraw wówczas danie mieloną papryką 500 g środkowej części solonego dorsza (możesz go zastąpić świeżą tuszką dorsza) 500 g małych ziemniaków 1 duża cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 3

Na ryby! Panieruj i podawaj z sosem majonezowym

Na ryby! Panieruj i podawaj z sosem majonezowym

gorący tłuszcz, nie tłocząc ich zbytnio. Trzeba się powstrzymać od mieszania, przesuwania, pozwolić, aby spodnia strona zrumieniła się mocno, tworząc chrupiącą powłokę, po czym obrócić i usmażyć z drugiej strony. To trwa kilka minut. Delikatne mięso ryby lepiej smakuje niedosmażone niż przetrzymane na

Co zrobić na drugie danie?

Co zrobić na drugie danie?

tartej bułce i smaż na złocisty kolor na oleju wymieszanym z pozostałym masłem. Składniki: 700 g filetów z dowolnej ryby morskiej (dorsza, halibuta, morszczuka) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z jednej cytryny sól pieprz   Utrzyj drewnianą

Sprytne gotowanie

Sprytne gotowanie

filet z dorsza (lub innej białej ryby morskiej) cytryna sól pieprz olej do smażenia opakowanie gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego 250 g pieczarek cebula pęczek koperku żółtko Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy z obu stron na oleju

Burger - street food w domowych warunkach

Burger - street food w domowych warunkach

: 1,2 kg filetu z dorsza atlantyckiego sos sojowy sos rybny ocet balsamiczny pieprz sok z  cytryny Sos: 200 ml majonezu 200 ml gęstego jogurtu typu Greckiego ? 50 ml chrzanu tartego, może być ze słoika cukier, sól wedle uznania Warzywa i owoce: świeży szpinak lub

Święta na lekko

Święta na lekko

do wrzątku lub odgrzej w mikrofalówce lub na parze. RYBY - zamiast panierować i smażyć ryby na tłuszczu, przygotuj rybę na parze, upiecz w piekarniku w rękawie foliowym lub zgrilluj. Zobacz przepis na Halibuta gotowanego na parze oraz Dorsza duszonego na parze z warzywami Jeśli nie

Ryba po mistrzowsku

Ryba po mistrzowsku

Zupa z dyni z norweskim dorszem 2 porcje Składniki:300g filetu z norweskiego dorsza, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, Sól i pieprz, Zupa:500g dyni, 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany, 500 ml bulionu rybnego, Sól i pieprz, Sposób przygotowania: Zupa: Dynię ugotować w bulionie rybnym. Zmiksować razem ze

Kucharz miesiąca: Witek Iwański

Kucharz miesiąca: Witek Iwański

na środku talerzyka. Posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Borowiki kroimy w bardzo cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, aż będą chrupiące. Dookoła żółtka kładziemy usmażone marchewki wraz z natką. Na wierzchu układamy plasterki rzodkiewki i marchewek oraz borowiki. Dekorujemy

Przepisy na świeże ryby w plenerze

Przepisy na świeże ryby w plenerze

(dla 6 osób)   Składniki 1 kg białej ryby  (np. dorsza lub soli) 8 łyżek naturalnego  jogurtu 1/4 łyżeczki sproszkowanego  imbiru 1 łyżeczka słodkiej czerwonej  papryki 1 1/2 łyżeczki indyjskiej przyprawy garam masala 4 łyżki oleju roślinnego sól

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

1/2 szklanki oleju   Sposób przygotowania Wymieszaj mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sól. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z oleju na papierowym ręczniku. Do tak przygotowanych klopsików możesz podać

Dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe

dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż warzywa, a gdy będą miękkie, dodaj mieloną wołowinę i podgrzewaj, aż mięso ściemnieje. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, do wrzątku wrzuć

Zamiast karpia i śledzia

Zamiast karpia i śledzia

pieprz Sposób przygotowania: Skarmelizuj cukier w rondelku. Włóż winogrona, wlej 2/3 wina, dodaj nieco soku z cytryny. Gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje. Filety oprósz solą i pieprzem, usmaż na oliwie (po 1-2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni, zabezpiecz przed wystygnięciem. Zrób sos

Nie tylko karp

Nie tylko karp

pietruszki60 g masła20 g masła klarowanegosólpieprzPstrąga umyj, osusz i wytnij skrzela. Masło wymieszaj z solą, pieprzem, posiekaną połową pietruszki oraz koperku i włóż do środka tuszy pstrąga. Grzyby oczyść, pokrój w paski i usmaż na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz

Czas na grzyby. Efektowne przepisy od szefa kuchni

Czas na grzyby. Efektowne przepisy od szefa kuchni

. Gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową, płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na ręczniku papierowym. Mieszamy sałaty, wykładamy na talerze i polewamy limonkowym winegretem. Na każdej porcji układamy usmażone boczniaki i jajko, posypujemy pokruszonym kozim serem.Składniki 1,2 kg pietruszki 1 mała

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

cię zainteresować. Do ich zrobienia możesz użyć dowolnej ryby, dobrze sprawdzą się dorsz, mintaj, tilapia czy sola. Kotlety rybne 1 kg mięsa obranego z dowolnych ryb 1 główka czosnku (lub mniej to zależy od upodobań) 1 pęczek koperku 2 jajka 1 namoczona i odciśnięta bułka (np. kajzerka) sól

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

, soku z cytryny i soli robimy sos winegret dokładnie mieszając wszystkie składniki. Odstawiamy na bok. Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na odrobinie oleju. Jeśli mamy całą pierś niepodzieloną na filety, kroimy ją wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak z filetami. Gdy się usmażą

Karp na 6 sposobów

Karp na 6 sposobów

. Porcje karpia posól i obtocz w mące. Usmaż z obu stron na oleju. Skrop odrobiną wody, przykryj i duś do miękkości na małym ogniu. Gotowego karpia zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Pozostały na patelni sos gotuj, aż prawie cały odparuje. Teraz oprósz go resztą mąki, wymieszaj i

Pomorskie opowieści

Pomorskie opowieści

żaroodpornym, dobrze posól i posyp częścią posiekanego koperku. Oczyszczone i umyte filety z dorsza pokrój pod skosem w cienkie plastry, ułóż na ziemniakach. Na filetach połóż pokrojoną w kostkę cebulę i dobrze dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i posyp pozostałym koperkiem. Ułóż tak na przemian dwie

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

drobną kostkę cebulę, dolać śmietankę i gotować dwie minuty, aby sos zgęstniał, a cebula zmiękła. 5. Szczypiorek i koperek drobno posiekać i dodać do sosu, chwilę gotować, a następnie doprawić solą i pieprzem. 6. Rybę polać sosem i podawać z ryżem. - 150 g mrożonej polędwicy z dorsza - Przyprawa lub

Czeburki i dzyndzałki ze skrzeczkami. Kuchnia Warmii i Mazur

, połącz z majerankiem. Surowy boczek natrzyj solą, pieprzem i pastą czosnkowo-majerankową, włóż na noc do lodówki. Potem pokrój w słupki, usmaż na rumiano na suchej patelni. Zrób farsz: kaszę ugotuj na sypko. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodaj obraną i pokrojoną w grubszą

6 oryginalnych pomysłów na klopsiki. Konkretna uczta

, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką

Śniadanie dookoła świata

5-8 minut, aż pieczarki się zrumienią. W międzyczasie na dużej patelni grillowej podgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj plastry boczku oraz kiełbaski i smaż do zrumienienia. Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Na talerzach układaj po dwa jajka sadzone, kiełbaski, porcję fasolki, po 2 placuszki

Szybkie i zdrowe przepisy, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy

ziemniaki będą miękkie. Pokrój drobno koperek. Dopraw solą i pieprzem. Całość ok. 150 kcal Składniki: - 200g świeżego dorsza - 4 duże liście kapusty włoskiej - Pomidor - 10 g koperku - ok. 10 niezmielonych ziaren pieprzu - 2 ząbki czosnku - Plaster sera Gouda Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

Farsz z kapusty i grzybów doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie pierogów lub uszek, jak i różnorodnych krokietów czy pasztecików. Jeśli masz ochotę na eksperyment, zamiast zwykłych pierogów możesz przygotować pieczone pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem, a paszteciki do barszczu

Śledzie (nie) po obiedzie

O śledziach surowych mówi się "zielone" (nie z uwagi na kolor, tylko na świeżość). Dostępne są prawie wyłącznie nad morzem - w Polsce "zielony" to bałtycki (świeżych atlantyckich u nas się nie sprzedaje). Wystarczy obtoczyć je w mące i usmażyć na maśle lub oleju. Usmażone można

Sezon na dynie

sos. Na koniec dopraw kaparami, skórką limonki, sokiem z cytryn, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju usmaż dorsza z dwóch stron, zaczynając smażenie od strony ze skórą. Rybę podawaj na purée z dyni z listkami musztardowca i sosem.Rada: jeśli chcesz, aby purée było gęstsze, dodaj mniej

Obiady przywiezione z wakacji

ziemniaki będą miękkie. W misce roztrzep jajka z solą i odrobiną pieprzu. Usmażone ziemniaki z cebulą odsącz z oliwy i wrzuć do miski z roztrzepanymi jajkami. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wlej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód

Najlepsze diety na lato. Zestaw 5 - 1492 kcal

)Przyprawy:Ziołowe, Pieprz czarny, zmielonyPrzygotowanie:1. Filety z dorsza opłukać w zimnej wodzie, posypać przyprawami i odstawić na pół godziny do lodówki.2. Cebulę obrać i drobno pokroić.3. Cytrynę umyć i wycisnąć sok.4. Rybę usmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej lub w garnku z grubym dnem.5. Masło roztopić

Szparagi na start

szparagów, bardzo delikatnie wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut. W tym czasie usmaż na pozostałym maśle jajka sadzone. Risotto nakładaj na talerze, na każdej porcji układaj jedno jajko. Posypuj wiórami parmezanu i zieleniną, podawaj od razu. Przepis: Nowa Kuchnia Polska pęczek białych

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Jak Wigilia, to ryby, a jak ryby, to może łosoś? Pierogi z łososiem to propozycja zaskakującego, eleganckiego dania, które wcale nie wymaga więcej szykowania, niż tradycyjne pierogi. Pierogi z łososiem Składniki: ciasto: ciasto na pierogi z 1kg mąki przyrządzone metodą tradycyjną Farsz: 1 kg filetu

Kuchnia pięciu przemian

...). Dlatego posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki − Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki. Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

elastyczne ciasto. Odstaw je na kilka minut, a potem uformuj w wałek i podziel na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszcz w dłoniach, tworząc placki o średnicy około 12 cm. Wkładaj do środka ser i zlepiaj brzegi jak w pierogach. Usmaż na oleju (placki powinny być zanurzone) z obu stron na złoty kolor. Osącz z

Kuchnia szwedzka - chroń się przed zimą

, gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski, pozostaw na 15 minut. Następnie włóż na gorący olej i usmaż na złoty kolor (gotowanie i smażenie sprawiają, że klopsiki stają się jędrne, takie jak w IKEI. Kto lubi, może je jednak tylko ugotować lub tylko usmażyć). Zrób sos

Na dziewięć sposobów - przepisy na dania z cukinią

pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

opadają dramatycznie zgrywając się z ruchem ramion Pani domu. W jej oczach widać tylko blady strach. To może rosołu? Jak to nie? Przecież wołowina już dawno odłowiona. Dobrze. Już się grzeje patelnia, już się smażą na niej ziemniaczki, albo kasza, albo makaron, bo taki gotowany to za mało pożywny, to nie

Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

pieca; jak postoi, to opada. Autor: Agnieszka Kręglicka Pachnący cytrynami polany morelową glazurą, a do tego soczyste czereśnie. Pycha! Sernik cytrynowy z czereśniami Ciasto: 1 1/2 szklanki startego na tarce razowego pieczywa lub grahama 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki

Przy świątecznym stole

. Wywar buraczany przecedź, dopraw, podgrzej, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i wymieszaj. Śledzie, ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i wymieszaj z koperkiem. Sałatkę śledziową ułóż w foremce, zalej wywarem i odstaw do stężenia. Możesz też osobno przygotować galaretkę i sałatkę - jak

Świąteczne standardy

konserwowe 1 cebula lub nieduży por 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 czubate łyżki majonezu sól pieprzMarchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde. Cebulę, jabłko i

Wigilia w stylu fusion

których się gotowały. Podgrzej, ewentualnie przypraw solą i pieprzem.4 porcje, 40 minutSkładniki: 80 dag filetów rybnych (dorsz, czerniak, okoń nilowy) sól, pieprz, cukier 1/2 pęczka natki 1 cytryna 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 4 łyżki zimnego masła 1 łyżka kaparów  Sposób

Szwedzkie lato w kuchni

). Ponakłuwaj ciasto widelcem (jak ciasto kruche) i za pomocą pędzelka posmaruj je wodą. Ewentualnie posyp wybranymi dodatkami (np. kminkiem, solą morską, ziołami). Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 3-4 minuty lub do momentu, gdy się zrumienią na złoty kolor. Inkokt lax med örtkr

Połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnością. Co jedzą Brytyjczycy?

Obowiązkowo zawinięte w stronę któregoś z poczytnych dzienników. Tak sprzedaje się je już od 150 lat Ciasto: 30 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 15 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 2 łyżki octu  Oraz: 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) 5 dużych

Kuchnia polska. Kaszuby

1 kg kiszonej  kapusty garść pokrojonego wędzonego boczku 2-3  cebule 1  listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, cukier 2-3 kromki razowego chleba   Sposób przygotowania Kapustę zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości. Usmaż boczek z

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

minut), a potem odwróć i smaż jeszcze 3 minuty. Usmażone mięso odłóż na 5 minut, aby odpoczęło, a potem pokrój je w plastry. Przygotuj makaron chiński według przepisu na opakowaniu, zalej gorącym bulionem, dodaj mięso kaczki i posyp dymką.Bardzo prosta,  smaczna i aromatyczna. Poza sezonem

Kuchnia międzynarodowa

przykrycia 15-20 minut, aż góra się przyrumieni.Składniki 1 spora ryba (pstrąg, karp, 1 kg dorsza) 2 cebule 10 marchewek koncentrat pomidorowy olej 1 jajko bułka tarta sól, pieprz 1/2 szklanki bulionu wołowego  Sposób przygotowaniaOczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na

Ryba po grecku

ryby po grecku w dużym stopniu decyduje sos. Powinien mieć wyważony, słodkokwaśny smak. Właśnie od sosu zaczniemy przygotowanie ryby po grecku .Przygotuj1-1,2 kg filetów z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej białej morskiej rybyduże jajo2 łyżki mlekaniepełną szklankę mąki krupczatki2-3 łyżki zwykłej

Top 10 dań po których trzeba wietrzyć mieszkanie

na niezbyt silnym ogniu. Co chwilkę podważaj pączki widelcem i sprawdzaj, czy od spodu już się ładnie zrumieniły. Jeśli tak, odwróć je i zrumień także z drugiej strony. Pamiętaj, by przed włożeniem kolejnej partii dołożyć do rondla trochę świeżego tłuszczu. Usmażone pączki przekładaj łyżką

Belgia bez brukselki

świetlicy?Zasadniczo odpowiedź może być boleśnie prosta - zwykli Belgowie, podobnie jak większość Europejczyków, najczęściej jedzą makaron, pizzę i lasagne. Zupełnie nieźle ma się też kuchnia chińska na wynos, podobnie jak rozmaite półprodukty lub dania gotowe, czy to z supermarketu, czy z targu, czy z

Ośmiornice i papryczki - pozdrowienia z Galicji

Finisterre - "Koniec świata". Podobnie jak kuchnie regionalne pozostałych części Hiszpanii, i kuchnie galicyjską charakteryzuje prostota oraz wykorzystanie regionalnych składników - tego, co da się złowić lub wyhodować na miejscu. Bliskość morza sprawia, że w tutejszym menu nie brakuje ryb, m.in

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do

Bakłażan we włoskim stylu

. Polecamy - zarówno potrawy, jak i książkę.Prawdziwa caponata - La vera caponata Porcja dla 8 osóbPrawdziwa caponata to nie fioletowa, słodkawa masa ani zimna, pomarszczona papka, ale wspaniałe danie, które po raz pierwszy przyrządził wielki monzu, czyli monsieur. Tytułem tym określano francuskich

Podhale - ryba po podhalańsku

70 dag filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza, 2 łyżki mąki, 10 dag mięsistych suszonych śliwek bez pestek, 3 duże ziemniaki, 2-3 marchewki, 2 cebule, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, pół szklanki oleju, 2 łyżki masła, pół szklanki soku pomidorowego, 3 łyżki kremówki, sok, łyżeczka skórki otartej

Przy wigilijnym stole

śledzie. Autor przepisu: Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie, www.chefadam.plSkładniki:80 g świeżego łososia bez skóry80 g świeżego sandacza bez skóry80 g świeżego dorsza bez skóry100 g włoszczyzny pokrojonej w kostkę50 ugotowanych i pokrojonych w paski borowików1 litr

Kuchnia portugalska dla początkujących

namoczonego i odsolonego wcześniej dorsza oraz z roztrzepanym jajkiem, usmażone na patelni, bądź zasmażone w glinianych kokilkach.Miłość do zupyPewnym zaskoczeniem dla przybysza z Północy może być dość powszechne zamiłowanie Portugalczyków do zup. W każdym centrum handlowym są bary, w których jedynym daniem

Ogon ryby

zawinił poprzedni ustrój? Wiele wskazuje na to, że to właśnie on zakodował nam w głowach, iż ryba musi być tania. Dorsz bije w imperialistów Już piątą godzinę siedzę w domu Henia Indyka - rybaka z Helu. Pijemy wódkę i zagryzamy własnoręcznie złowionym i usmażonym przez Henia dorszem. Henio

Wymarzona figura na lato

. Wszystkie składniki wymieszać.5. Szczypiorek umyć i posiekać, posypać nim surówkę wyłożoną na salaterkę.OBIAD 501 kcalDorsz pieczony w pergaminie, ziemniaki, surówka z rzodkiewek, sok marchwiowySkładniki (dorsz pieczony w pergaminie):150 g fileta z dorsza bez skóry, 1 łyżka masła śmietankowego, oregano

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

; pieprz ew. miód (lipowy albo akacjowy) i suszona cebula (taka jak do hot dogów) do podania Sposób przygotowania Buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie plastry i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Ubijamy śmietankę i mieszamy ją delikatnie z kozim

Prawdziwy polski smak

cebulę i czosnek. Dodaj do tego pieczarki, marchew i selera. Następnie dolej białe wino i duś wszystko do momentu, aż cały płyn odparuje. Na koniec dodaj natkę pietruszki i przypraw solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Całość ostudź. Dorsza dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozmroź i rozłóż na

Sherry i tapas

pokrojona w drobną kostkę, z podsmażoną cebulą lub bez, rozdrobniony, usmażony dorsz i kapary, posiekane krewetki lub inne kombinacje. Masę intensywnie doprawić oraz dobrze schłodzić, by stężała. Następnie uformować nieduże wałki lub kulki. Panierować krokiety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Ponownie

Z kroplą miodu

ruszcie opiekacza lub piekarnika nagrzanego do 180°C. Posmarować sosem i piec 8 min, po czym przewrócić na drugą stronę, także posmarować sosem i piec jak z pierwszej strony. W czasie pieczenia dodatkowo smarować mięso sosem miodowo-gorczycowym. Pięknie zrumienione mięso podawać na tostach lub z

Wysokie Obcasy. 29 kwietnia 2006

. Ryba po greckuJeżeli pokażesz Grekom usmażone filety z dorsza lub morszczuka, przykryte tartą marchewką uduszoną do miękkości z cebulą i koncentratem pomidorowym i zapytasz, czy rozpoznają rybę po grecku, prawdopodobnie pokiwają twierdząco głowami. Dobrze jest wiedzieć, że ten gest w Grecji ma

Dzieci i śmieci

trochę razem pogotować. Wśród ulubionych dań Polaków bardzo wysoko plasują się rosół i pomidorowa. Niech to nie będzie rosół z kostki i pomidorowa z torebki. Domowe paluszki rybne 350 g filetów z dorsza biała część pora (ok. 150 g) 3 łyżki masła 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 2 łyżki posiekanego

Ryba po grecku

Jeżeli pokażesz Grekom usmażone filety z dorsza lub morszczuka przykryte tartą marchewką uduszoną do miękkości z cebulą i koncentratem pomidorowym i zapytasz, czy rozpoznają rybę po grecku , pewnie pokiwają twierdząco głowami. Dobrze jest wtedy wiedzieć, że ten gest w Grecji ma dokładnie przeciwne

13 potraw wigilijnych

Obcasy" o zakuskach z 5.01.2002), albo piernikowe (przepis Marty Gessler w numerze wigilijnym sprzed trzech lat). Przepis na barszcz czerwony mojej mamy brzmi jak herezja, nie ma w nim ani wywaru, ani kostki rosołowej. To najłatwiejszy przepis na świecie, a jednocześnie zaręczam, że ma wspaniały

W stylu fusion

naszej kuchni polędwiczki, kurczak, dorsz, ziemniaki, szpinak, śliwki i miód pitny, jak i egzotyczne dla niej mleczko kokosowe, imbir, chrzan wasabi, liście nori, rzadko u nas stosowana kolendra, curry, trawa cytrynowa i bliższe geograficznie, bo pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, suszone pomidory

Więcej ikry!

zaś zaczęła się na dobre w roku 1920, z chwilą przybycia do Paryża dwójki armeńskich książąt. Bracia Petrossian, podobnie jak tysiące wygnanych z Rosji arystokratów, przedsiębiorców i intelektualistów, postanowili szukać schronienia nad Sekwaną, a opuszczając Mateczkę Rosję, nie omieszkali zabrać ze

Potrawy wigilijne

, cukrem i słodką papryką w proszku, ewentualnie odrobiną chilli. Ma powstać gęsta, dość wilgotna jarzynka, nie do końca rozmaślona, ale też nie po chińsku twardawa (raz tak zrobiłam i to nie działa). Usmażone filety dorsza albo mintaja okładamy jarzynką, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, bo

Striptiz z kucharzem

płótnem i malujemy na nim mapę kraju, który odwiedziliśmy, np. Portugalię z zaznaczonymi "naszymi" plażami. Chłodzimy w lodówce przywiezione vinho verde i usiłujemy przerobić na coś dobrego przywiezionego bacalao - suszonego dorsza. Jest to trudne, więc koncentrujemy się na krewetkach smażonych

Tak smakują wakacje na jachcie

oliwy. Podajemy posypane natką i z cząstką cytryny. Uwaga: macki można ewentualnie usmażyć oddzielnie na oliwie z czosnkiem i udekorować nimi risotto na talerzu. Zamiast świeżych kalmarów możemy użyć mrożonych oraz czernidła ze słoika lub suszonego, sprzedawanego w torebkach, ale smak nie