jak usmażyć krewetki

Agnieszka Kręglicka

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Wracający z wakacji w Grecji zapamiętali zapewne potrawę zwaną saganaki. Z tym że jedni mają we wspomnieniach usmażony ser, inni mule w pomidorowym sosie, a inni krewetki polewane przez kelnera alkoholem i podpalane przy stoliku z okrzykiem: Oopa!

Papaya. Pikantnie i słodko

Chilli, kolendra, imbir, trawa cytrynowa. Nowe menu tajskiej restauracji Papaya urzeka aromatycznymi składnikami. Spróbujecie tu też niespotykanych produktów

Menu dnia z deserem wartym grzechu

W dzisiejszym menu dnia polecamy aksamitny krem z zielonego groszku Agnieszki Kręglickiej, fajitas z kurczakiem i warzywami Marty Gessler oraz bajeczny deser jogurtowy z białą czekoladą i mango.

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

łososia nadziewaj na szpadki jak harmonijkę. Usmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni upraż sezam (bez tłuszczu). Posyp szaszłyki, od razu podawaj.Składniki zakwaszony ryż shari chrzan wasabi płatki surowej ryby (lub inne dodatki ? podajemy je poniżej)  

Krótki przewodnik po owocach morza

Krótki przewodnik po owocach morza

lub usmażyć w głębokim tłuszczu.Najpopularniejsze metody przygotowania owoców morza:- gotowane krótko, w nieosolonej wodzie, podawane z makaronami, na sałatkach itp. (krewetki);- smażone na patelni krótko, na oliwie z oliwek (kalmary, małże, krewetki);- smażone w głębokim tłuszczu w temperaturze 180

Szwedzkie przysmaki

Szwedzkie przysmaki

białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g świeżego koperku 1 cytryna masło Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim chleb z obydwu stron, aż grzanki będą złociste. Przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

Krewetki mają to coś

Krewetki mają to coś

Na rynku występuje mnogość krewetek: najmniejsze, koktajlowe, wykorzystywane głównie do sałatek lub, jak ich nazwa wskazuje, do koktajli: robimy sos, mieszając pół na pół majonez z keczupem, mieszamy z krewetkami i wypełniamy tym połówkę awokado (redakcja serwisu poleca przepis: Krewetki z awokado

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

, skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone lub upieczone dorady kładziemy na cykorii. Można podać z konfiturą żurawinową.(dla 4-6 osób) Barszcz: 1 kg jabłek 1/2 l zakwasu buraczanego*  Pulpety: 300 g filetu z łososia kilka grzybków mun (namoczonych)  Przyprawy: sól, pieprz kilka

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

wcześniej w lodówce. 2. Następnego dnia przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do pieca na 15 minut (165°C). 3. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 4. Łososia położyć na warzywach. Użyć gotowego sosu SAS CITRON&DILL i przygotować jak

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka

Na ostatki - sałatki

Na ostatki - sałatki

skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Drobne mrożone krewetki wcale nie są takie drogie, jak się uważa. Na pewno są

Ryba po mistrzowsku

Ryba po mistrzowsku

włókna - płatki. Udekorować nimi zupę. Burger z norweskich krewetek zimnowodnych z pianką curry 2 porcje Składniki:500 g surowych norweskich krewetek zimnowodnych 1 łyżeczka posiekanego estragonu skórka otarta z cytryny 300 g selera 1 łyżka masła olej do smażeniawywar z gotowania krewetek (np. do innego

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

1/2 szklanki oleju   Sposób przygotowania Wymieszaj mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sól. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z oleju na papierowym ręczniku. Do tak przygotowanych klopsików możesz podać

Przekąski na mecz

Przekąski na mecz

;Przepisy z piwem na Dzień Piwowara".Frytki mogą być idealną gwiazdą wieczoru. Konieczne jest jednak spełnienie dwóch warunków. Pierwszy z nich polega na samodzielnym przygotowaniu frytek. Możesz je usmażyć albo upiec tak, jak w przypadku frytek pieczonych z pietruszką. Kolejna zasada to obowiązkowa

Befsztyki i steki

Befsztyki i steki

, dodawaj do sosu po kawałku zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej steki.   Jak zrobić quiche lorraine?   Chutney z mango i kwi   Dania z krewetek

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

usmażone krewetki. Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posyp sałatkę uprażonym sezamem.Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

Kilka składników i danie gotowe!

Kilka składników i danie gotowe!

garnka i podgrzewać przez 4-5 min. Autor: Marta Gessler Sezon na grilla trwa w pełni. Lekka i niskokaloryczna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Szaszłyki z krewetek 12 dużych krewetek typu Black Tiger sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku szczypiorek sól sklarowane masło lub oliwa do smażenia

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

sól świeżo zmielony pieprz Rozgrzać suchą patelnię, dodać pokrojony bekon. Smażyć powoli, często mieszając, aż bekon będzie brązowy i chrupiący (ok. 8 minut). Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Z patelni odlać tłuszcz, zostawiając tylko cienką warstwę. Usmażyć na nim krewetki na złoty

Paella

Paella

pozostały wywar i usmażone mięso z pomidorami i papryką. Następnie dorzuć pokrojone w plasterki kiełbaski i duś, aż cały płyn odparuje (ok. 5 min). Od czasu do czasu mieszaj.Krok 6Kalmary umyj i pokrój w plastry. Małże wyszoruj i wypłucz pod bieżącą wodą, a jeśli używasz mrożonych - dodaj je na końcu

Sajgonki

Sajgonki

Składniki: 2 paczki (około 25 szt.) arkuszy papieru ryżowego1 szklanka cukru olej do głębokiego smażeniaNadzienie:1 paczka (100 g) cienkiego makaronu ryżowego10 suszonych grzybów mun100 g krewetek w zalewie200 g mielonej karkówki wieprzowej1 cebula lub 4 szalotki4 ząbki czosnku2 łyżki sosu rybnego

Krewetki

Krewetki

sałat. Do każdej włożyć 6-8 obranych, oczyszczonych i ugotowanych krewetek. Polać 1 łyżką sosu, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Może wypróbujesz przepis na krewetki na maśle serwisu Ugotuj.to? KREWETKI i MAKARON (nowość): 30 g krewetek ugotować w wodzie. W woku na 1 łyżce oliwy usmażyć

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

odrobinie oleju. Jeśli mamy całą pierś niepodzieloną na filety, kroimy ją wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak z filetami. Gdy się usmażą przekładamy je na papierowy ręcznik i odciskamy nadmiar tłuszczu. Kroimy w paski. Obraną połówkę pomarańczy pozbawiamy białych błonek i kroimy w nieduże cząstki

Przekąski na imprezę

słodko-kwaśnym lub chili. To nie problem, jeśli nie przepadasz za krewetkami - w tempurze można maczać tak naprawdę wszystko, także warzywa.Więcej informacji o tym, jak przygotować tempurę znajdziesz w serwisie Ugotuj.to www.ugotuj.to/ugotuj/39577948/tempura+z+krewetek/p/ Ostatnimi czasy znacznie

Sałatka na obiad? Konkretne przepisy

Składniki dla 2 osób:400 g krewetek Black Tiger 16/201 cebula pokrojona w kostkę3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe4 suszone pomidory pokrojone w plastry1/4 szklanki białego

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Składniki 12 dużych krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków kolendry 48 świeżych listków mięty 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę) ogórek szczypiorek z 3 cebulek dymek

Makarony na co dzień

paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty.Makaron można podać na 1001 sposobów. Dziś

Nie jemy, a powinnyśmy - mnóstwo witamin, które wyrzucamy do kosza

, zielone pałeczki.Kiedy przyrządzamy krewetki, zwykle od razu pozbywamy się główek, bo ich wygląd jest dla większości osób mało apetyczny. W główkach zawarta jest jednak astaksantyna - organiczny związek chemiczny znajdujący się w ciele wielu skorupiaków. Pełni ona funkcję przeciwutleniacza i to 10 razy

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

. Pancettę pokrój w paski, usmaż na maśle na złoto. Kluski podawaj z okrasą.Wygraj książkę Kuroniowie przy stole - konkursDanie to podawaliśmy, ilekroć była w domu okazja do ucztowania, najczęściej czyjeś urodziny. Do tej jednogarnkowej potrawy doskonale pasuje lekkie białe wino, jest ona idealna na ciepłe

Koperek

marchewek i ugotowanych buraków - wyszło świetnie. Wprawdzie po wymieszaniu warzyw z kuskusem, oliwą i sokiem z cytryny wszystko się zaróżowiło, ale można to zamaskować posypką z zieleniny. Czosnkowe krewetki na oliwie z chili doskonale się poczuły usmażone na maśle z koperkiem. Podobnie jak wrzucone na

Romans z burakiem

miejsce, aby utrzymał temperaturę. Usmażyć krewetki na oliwie z dodatkiem 25 g masła, aż będą miękkie. Wyjąć na talerz. Do tłuszczu po krewetkach dodać resztę masła, pokrojony czosnek i smażyć ok. 3 minut. Dodać wino z szafranem, skórkę z cytryny, sok, dymkę i bulion. Gotować ok. 2 minut. Na końcu dodać

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

brzegi jak w pierogach. Usmaż na oleju (placki powinny być zanurzone) z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.Veracruz było pierwszą osadą założoną przez CORTEZA. Tu zawsze jadło się jak w Hiszpanii Składniki 1 kg dorsza, pstrąga lub łososia 2 (15 dag) cytryny

Cukiniowe cuda

Krem z cukinii 1/2 litra bulionu warzywnego 400 g cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 4 łyżki gęstej śmietany 30 proc. sól pieprzCukinię umyj, pokrój w drobne paski, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj roztarty czosnek, wymieszaj i dodaj cukinię. Smaż

Zdrowe gotowanie

usmaż kotleciki z obu stron po1 minucie. Następnie dolej bulion i dodaj kiwi. Całość duś jeszcze przez  3 minuty, aż sos się zredukuje. Dopraw solą i dodaj oliwę. Danie wyłóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Spaghetti con pomodorini di pachino dla 4 osób 320 g makaronu spaghetti 2 ząbki

Naleśniki i pankejki

obierz, usuń pestkę, pokrój w drobne cząstki, przełóż do blendera, dodaj cukier i sok z limonki. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Krewetki usmaż na osolonym maśle z dodatkiem czosnku. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w bardzo cienkie paski i przesmaż na oleju.Z naleśników

Wieprzowina apetycznie zakręcona

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą

Smaki Japonii

przez sitko i schłodź. Tsuyu przelej do miseczek.Usmaż omlet: jajko roztrzep i usmaż na bardzo cienki naleśnik, który następnie pokrój w bardzo wąskie wstążeczki. Makaron ułóż na talerzu na kostkach lodu (podany makaron musi być bardzo zimny). Udekoruj wedle uznania szczypiorem, ugotowanymi krewetkami

Przepisy rodem z Włoch, Meksyku i Grecji

, pytała mnie zawsze, co chciałbym, żeby ugotowała. "Mamo, przecież wiesz" - odpowiadałem. Szykowała wspaniałe mole, nawet wtedy, kiedy była już stara i prawie nie gotowała. Jej specjalnością były też tamales. To tak jak mole danie kuchni prekolumbijskiej. Ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane

Menu dnia z kremem cukiniowym

krewetkami koktajlowymi.Autor: Zuzanna WiciejowskaWykorzystaj młode warzywa - marchewkę i ziemniaki - i zrób z nich chrupiące placki z orzechami. Placki warzywne z orzechami 600 g ziemniaków 300 g marchewki 150 g posiekanych orzechów laskowych 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki posiekanej natki

Słoneczna Portugalia

ryżem lub polentą (kaszką kukurydzianą).500 g czerstwego, suchego chleba wiejskiego2 duże cebule150 ml oliwy z oliwek1,7 kg dojrzałych pomidorów1 duża główka czosnku1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka suszonego oregano500 g dużych krewetek (mogą być obrane lub nie)100

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

. Podajemy na ciepło lub na zimno.   Fot. Marcin Klaban (dla 4 osób)   Składniki 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła 24 tygrysie krewetki 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz   Sposób przygotowania Posiekany czosnek szklimy na małym ogniu na oliwie zmieszanej z

Szybko i łatwo - zrób makaron!

jak we Włoszech: pomidorowy sos z bakłażanem i serami z makaronem capricci. Makaron capricci z bakłażanem 2 średnie bakłażany 50 g pecorino romano lub grana padano albo parmezanu 100 g sera ricotta 1 puszka (400 g) siekanych pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku

6 oryginalnych pomysłów na klopsiki. Konkretna uczta

, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką

Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach, jak w kinowym bufecie. Do garnka dodajemy parmezan, drobno posiekaną

Wiwat cytrusy

soku z malin mieszając energicznie dodaj Algizoon. Napełnij nim strzykawkę i małymi kropelkami wkropl do wody wapiennej.Galaretka z melona: Ugotuj melona jak maliny, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko. Sok z melona przełóż do rondelka i do gotującego się soku dodaj agar-agar. Zagotuj i

Jak gotować szparagi?

końcóweczki, które są naprawdę twarde. Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze. Można także gotować szparagi płasko ułożone

Szparagi na 12 sposobów

wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.Na połowie masła usmaż jajko sadzone. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię z roztopionym pozostałym masłem i dołóż szparagi, przesmażaj ok. minuty. Na grzance ułóż szparagi, na nich jajko, całość posyp serem.dla 4

Zimne zapasy

na makaron z groszkiem. Prócz obowiązkowej garści parmezanu może być wzbogacony podsmażonym boczkiem i ricottą, krewetkami i chili, łososiem, śmietanką i koprem albo szynką i mascarpone.Groszek zmiksowany na purée zastąpi ziemniaki. Z usmażonymi na maśle słupkami marchewki i ze związanym w

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

; pieprz ew. miód (lipowy albo akacjowy) i suszona cebula (taka jak do hot dogów) do podania Sposób przygotowania Buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie plastry i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Ubijamy śmietankę i mieszamy ją delikatnie z kozim

Przepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

rozgnieciony ząbek czosnku w łupince i dodajemy krewetki. Smażymy krótko - ok. 3 minut. Pod koniec smażenia dodajemy startą skórkę, sok z limonki i od razu ściągamy z patelni. Dla ułatwienia spożywania potrawy usmażone krewetki można pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa? Chłodnik z awokado wlewamy do

Smakowite przekąski

półmisku i podawaj z gałązkami ziół.500 g  krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami1 mała papryczka chilli6 łyżeczek oliwy z oliwek2 drobno posiekane ząbki czosnkuszczypta papryki w proszkusólKrewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń gniazda

Blogerzy polecają: rozgrzewające jesienne zupy

naczynia. Wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze 5 minut. Do miseczki wlać zupę, dodać kulkę usmażonych ziemniaków, posypać natką pietruszki. PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA "TARZYNKOWO" »Składniki:- 30 dag żeberek z mięsem- 30 dag świeżego boczku- 3 papryki

Oscarowa kuchnia

zgęstnieje. Dopraw go do smaku.Łososia i krewetki usmaż na patelni i odstaw w ciepłe miejsce.Łososia podaj ze szpinakiem krótko podsmażonym na maśle z czosnkiem i doprawionym solą oraz pieprzem. Krewetki ułóż na sosie tajskim, a całość udekoruj gałązkami świeżej kolendry oraz cząstkami limonki. Dla

Jagnięcina - szlachetny smak

, gałązką tymianku i gałązką natki pietruszki). Wyjmij mięso, wystudź, obierz z kostek i drobno pokrój.Pora oczyść, pokrój w kawałki, zeszklij na 50 g masła z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodaj mięso i wymieszaj.Borowiki oczyść (większe sztuki pokrój) i usmaż na pozostałym maśle, z

Awokado: zielona dawka witamin

polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli. Składniki dla 2

Dania w klimacie Bałkanów

krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli.60 g zimnego masła125 g mąki50 g brązowego cukrujajkoskórka otarta z 1/2 cytryny250 g świeżych malincukier puder do posypaniaKrem:5 żółtek3 jajka125 g masła125 g brązowego cukrusok i skórka otarta z 4 cytrynMiksujemy masło z mąką

Blog tygodnia: Japońska kuchnia Karoliny

przygotować sos. Szparagi pokroić i ugotować. Mąkę ziemniaczaną wsypać do woreczka foliowego, wrzucić do niego krewetki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć krewetki. Wystarczy naprawdę odrobina! Krewetki mają być chrupiące, a nie ociekające olejem. Gotowe krewetki wrzucić do

Sezon na bakłażany i cukinie

pokrój w plastry i usmaż na 1 łyżce oliwy, dodaj cukinię i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj odciśniętą z mleka bułkę, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia.Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmaż szpinak. Następnie dodaj

11 przepisów z buraczkami

, odstaw na ok. 15 minut, a potem usmaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Posiekaj cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj krewetki, smaż przez chwilę. Wlej śmietanę, odparuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony. Zrób sos serowy: pokrój w kostkę

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr wody, wsyp cukier i rozpuść. Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej

Z tamaryndowcem w roli głównej. Przepis na zupę tajską i sos meksykański

tyle tamaryndowiec daje kwas, cierpkość, wigor. Nie tak świeży jak sok z limonki, mniej aromatyczny, ale o głębszym owocowym smaku, trochę mirabelkowym, lekko przydymionym. Pulpowata konsystencja jest przydatna, by posmarować nim rybę, wierzch pieczeni, pozwala zachować gęstość sosów czy

Pomysł na lekki i niskokaloryczny obiad

od tego, jak je lubisz - raczej miękkie czy bardziej chrupiące. Na mniej więcej 3 minuty przed końcem grillowania szparagów rozgrzej drugą patelnię, dodaj niewielką ilość klarowanego masła usmaż jajka sadzone. Pamiętaj, że żółtko musi pozostać płynne, by móc maczać w nim szparagi. Szparagi ułóż na

Chińska zupa wan tan - wideo

barszczu, a czasem malutkie sakiewki. Placuszki z cienkiego, pszennego ciasta (bez problemu kupimy je w sklepach z azjatycką żywnością) wypełnia się różnym farszem: mieloną wieprzowiną, nadzieniem z krewetek, z jadalnych kasztanów albo warzyw. Wan tany można tez jeść na kilka sposobów. Z chińskich

Druga szansa dla szpinaku

czosnku oliwa gałka muszkatołowa sól pieprzPrzygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na

Smaki Wietnamu

ogromny bazar, ale i gigantyczna restauracja, gdzie wszystkiego można spróbować. Ktoś coś szatkuje, ktoś miesza warzywa w woku, obiera krewetki, cedzi makaron. Sąsiad sprawnie zwija ryżowy papier - najwyższy czas spróbować sajgonek! Moją uwagę przyciągają nie te chrupiące, usmażone na złoto (chia gio

Karnawałowy bufet

spłynie, i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy, co chwilę przewracając, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Układamy na półmisku i posypujemy solą. Podajemy i jemy od razu ? pozostawiona na dłuższy czas tempura traci chrupkość i mięknie.Składniki:10 dużych krewetek

Szpinakowe pyszności

kupienia w sklepach z orientalną żywnością i hipermarketach),sos sojowy do maczania naleśników.Farsz:25? 30 dag świeżego szpinaku,20 oczyszczonych i obgotowanych krewetek królewskich,2?3 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy z oliwek,pieprz, sól,ziarna sezamu do panierowania,olej do smażenia Sposób

Paella według Beatriz Bethuel Fernandez

, ostrygi w muszlach udają nieżywe, duże, białe kalmary wyglądają jak ułożone starannie szmatki z frędzlami. Bea kupuje: 250 gramów małż, 250 gramów kalmarów pokrojonych już przez sprzedawcę w obrączki, 250 gramów małych muszli z małżami, 250 gramów krewetek i 250 gramów piersi z kurczaka. Postanawiam, że

19 potraw z żurawinami

delikatnie wymieszaj z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenia (ok. 15x22 cm) natłuść olejem, przełóż masę i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Pasztet wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry.Sznycle lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, usmaż na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

;cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki. Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z

Grecja na Szczęśliwicach

, może w przyszłym roku ? Na razie mamy naszą małą Grecję na Szczęśliwicach. Restauracja Meltemi należąca do rodziny Kręglickich to miejsce, gdzie ja mogę przypomnieć sobie moje greckie smaki, a dzieci mają okazję poznawać tę fantastyczną kuchnię. Julia, jak zawsze otwarta na nowości, po tym gdy

Smaki Katalonii

, kipiąca energią.Pochodzi z Barcelony. Mieszka w małej nadmorskiej miejscowości Sant Andreu de Llavaneres, a w marcu tego roku pokazała nam słoneczną Katalonię i to, jak się tam żyje w tych niełatwych czasach. Potem zaprosiła nas do swojego domu i nakarmiła najlepiej jak umiała, setki razy

Kuchnia Australii

. Rozgrzej grill (lub patelnię grillową) i usmaż na średnim ogniu krewetki, aż się lekko zrumienią. Podawaj z opieczonym na grillu chlebkiem pita i humusem.dla 4 osób2 combry (ok. 400 g każdy) jagnięce 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku2 łyżki posiekanego świeżego oregano skórka otarta z 1

Smaki lata. Ciesz się nimi teraz

na 2 łyżkach oliwy (po 4 min z każdej strony). W tym czasie podgrzewamy purée z bobu, mieszamy je z pozos-tałą miętą, skórką cytrynową i oliwą. Purée układamy na talerzach, obok kładziemy usmażone ryby. (dla 2 osób)   Składniki 1 duży ogórek wężowy (obrany i oczyszczony z

Szwedzkie lato w kuchni

ciasto widelcem (jak ciasto kruche) i za pomocą pędzelka posmaruj je wodą. Ewentualnie posyp wybranymi dodatkami (np. kminkiem, solą morską, ziołami). Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 3-4 minuty lub do momentu, gdy się zrumienią na złoty kolor.Inkokt lax med örtkräm10

Zjedz to w Ostatki

Marynowane w occie śledzie podaliśmy z dwoma sosami - łagodnym, śmietanowym oraz lekko pikantnym sosie musztardowym.Zobacz przepis na śledzie w sosie musztardowym i śmietanowymZobacz także: Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami Zamiast klasycznych faworków, na słodkie zakończenie

Krokusy i szafran

, 125 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz. Wino zagotować z szafranem, aż zmniejszy objętość o połowę. Zdjąć z ognia. Ugotować makaron i utrzymywać go w cieple. Usmażyć krewetki na oliwie z dodatkiem 25 g masła, aż będą miękkie. Wyjąć na talerz. Do

Bakłażan we włoskim stylu

. Polecamy - zarówno potrawy, jak i książkę.Prawdziwa caponata - La vera caponata Porcja dla 8 osóbPrawdziwa caponata to nie fioletowa, słodkawa masa ani zimna, pomarszczona papka, ale wspaniałe danie, które po raz pierwszy przyrządził wielki monzu, czyli monsieur. Tytułem tym określano francuskich

Do rosołu...

konsystencji śmietany. Solimy i dodajemy natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Zaraz po usmażeniu zwijamy je w ruloniki, kroimy w cienkie paseczki, rozkładamy wstążki do talerzy i zalewamy gorącym rosołem.(dla 4-5 osób) Składniki 1 trójkącik

Krewetka eksperymentalna

i na niej umieścić krewetkę usmażoną na maśle. Skropić esencją.Może wypróbujesz przepis na krewetki na maśle serwisu Ugotuj.to?

Smacznego Nowego Roku

;. Pomidory, ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i usmaż na złoty kolor na oleju z masłem.Łososia pokrój w cienkie plastry, a następnie na mniejsze ok. 4-cm kawałki. Posmaruj je olejem, dopraw solą oraz białym pieprzem, skrop sokiem z

Szybki letni obiad

wymieszać i doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Formować z niej nieduże kotleciki i smażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju. W tym samym czasie w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mieszankę chińską zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą

Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

całą noc. Karpia oczyszczamy, usuwamy płetwy, głowę i ogon, delikatnie nacinamy skórę pod skosem, w odstępach ok. 2 cm. Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki musztardy, reszty soku z cytryny, 1 łyżki oleju, soli i pieprzu. Nacieramy nią rybę i odstawiamy, podobnie jak cebulę. Zamarynowaną cebulę

Podróże kulinarne: Na podbój Hiszpanii

było czekać (mimo zimy i chłodu ogródki przy restauracjach były czynne). Przy stolikach Hiszpanie powoli sączyli wino, jak my w Polsce popijamy herbatę. Gdy w końcu udało nam się dostać do stolika, na początek zamówiliśmy długo dojrzewającą szynkę (świńskie nogi wiszą prawie w każdym barze), smażone

Dla niespodziewanych gości - big plateau, czyli talerz rozmaitości

Składniki 1/2 kilograma ziemniaków 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany sól, świeżo mielony pieprz 25 dag owoców morza (mieszanka: krewetki, kraby, małże itp.) 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku olej z pestek winogron do smażenia 3 łyżki posiekanej natki 2 pomidory 1

Ryż smażony

Wracam do domu przemarznięta, nie chce mi się robić zakupów i nie mam nastroju na gotowanie. Byłoby cudownie znaleźć w lodówce wczorajsze chili, soczewicę w gęstym sosie grzybowym albo trzydniowy, ciemny od wina i śliwek bigos. Rozgrzewające danie, które otuli jak kaszmirowy sweter. Zamiast tego w

Blogerzy polecają: przepisy na makarony

. Pomidorki kroimy na połówki, papryczkę na cieniutkie plasterki. Fenkuł i seler również winne być w możliwie najcieńszej postaci - malakser bywa tu pomocny.Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy stopniowo przygotowane składniki. W pierwszej kolejności krewetki, pomidorki, papryczkę i drobno posiekany

Tak smakują wakacje na jachcie

miękkie. Pod koniec wsypujemy natkę. Podajemy jako danie główne z chlebem lub polentą.   Uwaga: danie można urozmaicić, dodając do niego świeże krewetki, langustynki (škampi) i małże. (Crni rižot) (dla 4-5 osób) Składniki 1 kg świeżych kałamarnic (kalmarów) lub mątw w całości 3-4 ząbki 

Kuchnia pięciu przemian

posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki − Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki.Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego ciało

Atrakcyjny chudzielec

, które są naprawdę twarde.Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze. Można także gotować szparagi płasko ułożone w szerokim

Kluski z owocami morza

oczyszczone, to najprostszą metodą jest pokrojenie ich w krążki, oprószenie mąką i jak najkrótsze usmażenie na oliwie. Można je dodać do makaronu z muszlami lub do makaronu z sosem pomidorowym albo bazyliowym. Świeża ośmiornica to trudny temat i, prawdę mówiąc, rzadko robi się ją z kluskami. Krewetki i

Bekon

, dodać pokrojony bekon. Smażyć powoli, często mieszając, aż bekon będzie brązowy i chrupiący (ok. 8 minut). Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Z patelni odlać tłuszcz, zostawiając tylko cienką warstwę. Usmażyć na nim krewetki na złoty brąz, ok. 2 minut z każdej strony, dodać sól, pieprz do

Karnawał przysmaków z całego świata

wrzucaj małe kulki z ciasta (do formowania pączków najlepiej użyć dwóch łyżek). Smaż ze wszystkich stron na brązowo-złoty kolor. Usmażone pączki odkładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.Uwielbiasz pączki? Sprawdź nasz przepis na klasyczne pączki oraz pączki serowe.Risi e bisi, czyli risotto ze

Japonia

, tworząc jednolite, gładkie ciasto. W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać tyle oleju, by krewetki swobodnie mogły w nim pływać. Panierować krewetki najpierw w cieście, a potem w makaronie sojowym i porcjami smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor (można też usmażyć parę makaronowych nitek

Japonia: nie tylko sushi

koloru. Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym.Zobacz też przepis na tempurę z dyni i tempurę z krewetekYakitori to japońskie szaszłyki z kurczaka. Przed grillowaniem, mięso marynuje się w mieszance sosu sojowego i sake oraz przypraw.Zobacz przepis na yakitori z kurczakaSoba to japońskie

Ośmiornice i papryczki - pozdrowienia z Galicji

Finisterre - "Koniec świata". Podobnie jak kuchnie regionalne pozostałych części Hiszpanii, i kuchnie galicyjską charakteryzuje prostota oraz wykorzystanie regionalnych składników - tego, co da się złowić lub wyhodować na miejscu. Bliskość morza sprawia, że w tutejszym menu nie brakuje ryb, m.in

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

zwolenników ma też papryka zielona (niedojrzała), o intensywnym smaku kojarzącym się ze świeżym zielonym groszkiem. Możemy ją także ugotować, udusić, usmażyć lub upiec. Jeżeli paprykę pieczemy, to głównie po to, by zdjąć z niej skórkę. Strąki papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki

Wigilijna fuzja smaków

Joseph "Józek" SeeletsoJózek pochodzi z Botswany. Znacie go m.in. z udziału w programie "Dzień Dobry TVN". Na co dzień jest szefem kuchni w restauracji Wine Bar przy Centrum Wina i Dystrybucja w Warszawie, gdzie specjalizuje się w niebiańskich (jak sam o nich mówi) połączeniach

Krewetki

potrzebne, gdybyśmy chcieli podać ją smażoną w cieście lub panierowaną. Krewetki gotują się bardzo szybko, kilka minut. Można wrzucić je do wody razem z listkiem laurowym, naciowym selerem i odrobiną białego wina lub usmażyć na maśle. Na patelni momentalnie zwijają się w obwarzanek i zmieniają kolor. Jeżeli

Tofu

śniadanie ochoczo smażyli jajka ze szczypiorkiem, olejem sezamowym i rozdrobnionym tofu.Nasza ręczna produkcja tofu wymagała namoczenia na noc ziaren soi, które po odcedzeniu były mielone w maszynce do mięsa. Półpłynną sojową miazgę odcedzano następnie przez gazę, odciskając jak najwięcej białego mleka

Pstrąg

przykład usmażone na maśle, pokrojone drobno grzyby z cebulą, ugotowane ziemniaki ugniecione z posiekanymi krewetkami i zieleniną, utarte na krem orzechy włoskie doprawione papryką, cynamonem i pestkami granatów albo posiekane oliwki, migdały, szalotka i suszone pomidory z natką pietruszki i czosnkiem

Yaki-udon

i osuszonych 4 łyżki płatków bonito 4 łyżki sosu sojowego sól i pieprz czarny, świeżo zmielony Doprowadzić do wrzenia wody, dodać makaron i gotować przez 7 do 15 minut. Spłukać pod zimną wodą i osączyć. Rozgrzać olej w woku do smażenia. Kiedy olej osiągnie wysoką temperaturę, usmażyć kalmary i krewetki

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.