jak usmażyć krewetki

Agnieszka Kręglicka

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Wracający z wakacji w Grecji zapamiętali zapewne potrawę zwaną saganaki. Z tym że jedni mają we wspomnieniach usmażony ser, inni mule w pomidorowym sosie, a inni krewetki polewane przez kelnera alkoholem i podpalane przy stoliku z okrzykiem: Oopa!

Krewetki - przekąska doskonała

Nie dość, że nie wymagają długotrwałej obróbki (zwłaszcza jeśli kupimy już obrane i obgotowane), to jeszcze atrakcyjnie się prezentują. Wystarczy chwila i z kilku składników możemy wyczarować pyszne danie.

Papier ryżowy - spring rolls

To w niego zawijane są świeże warzywa, farsze mięsne lub krewetki, by następnie pod wpływem rozgrzanego oleju przeistoczył się w najpopularniejszy przysmak kuchni wietnamskiej - sajgonki!

Papaya. Pikantnie i słodko

Papaya. Pikantnie i słodko

tej ostrości, nie przyćmiewa żadnych składników, świetnie z nimi współgra. Przykładem niech będzie aromatyczna polędwica wołowa smażona na woku z plastrami korzenia lotosu i tajską bazylią czy krewetki i kalmary (idealnie usmażone!) z liściem limonowca. Amatorów mniej pikantnych smaków ucieszy na

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

do dekoracji Dodatki (do wyboru) kawałki pieczonego  kurczaka ugotowane  krewetki obgotowane i pokrojone w plasterki  przegrzebki kiełki sojowe pokrojony w słupki  ogórek usmażone krokieciki rybne Sposób przygotowania Miksujemy składniki pasty, dodając

Mundial od kuchni: Brazylia - Chorwacja

Mundial od kuchni: Brazylia - Chorwacja

pokrojoną chili, resztą orzechów i świeżą kolendrą, to zdecydowanie zyska na urodzie. A nawet będzie się można zakochać, bo XinXim jest naprawdę pyszna. Lub pyszny. Lub pyszne. Podajemy z ryżem albo bez, jak kto chce. W oryginalnym przepisie pojawia się też pasta z krewetek i świeże skorupiaki, ale jako że

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

sól świeżo zmielony pieprz Rozgrzać suchą patelnię, dodać pokrojony bekon. Smażyć powoli, często mieszając, aż bekon będzie brązowy i chrupiący (ok. 8 minut). Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Z patelni odlać tłuszcz, zostawiając tylko cienką warstwę. Usmażyć na nim krewetki na złoty

Krewetki mają to coś

Krewetki mają to coś

Na rynku występuje mnogość krewetek: najmniejsze, koktajlowe, wykorzystywane głównie do sałatek lub, jak ich nazwa wskazuje, do koktajli: robimy sos, mieszając pół na pół majonez z keczupem, mieszamy z krewetkami i wypełniamy tym połówkę awokado (redakcja serwisu poleca przepis: Krewetki z awokado

Menu dnia z deserem wartym grzechu

Menu dnia z deserem wartym grzechu

Agnieszka Kręglicka doskonale wie, jak ze zwykłych składników przyrządzić wykwintne danie. Sprawdź sposób na błyskawiczne przygotowanie zdrowej zupy, będącej optymistyczną zapowiedzią wyczekiwanej i krzyczącej zielenią wiosny. Sprawdź przepis na zupę krem z zielonego groszku . Autor: Agnieszka

Krótki przewodnik po owocach morza

Krótki przewodnik po owocach morza

sprzedawcę o dzień dostawy w twoim sklepie. 1. Krewetki Jak kupować, czyścić i przechowywać * Surowe, naturalne są koloru szarego. Jeśli są różowe, oznacza to, że już zostały podgotowane.* Zapach - świeży zapach morza.* Głowa - jeśli tył głowy jest czarny, zielony - oznacza to, że produkt jest nieświeży i

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

łososia nadziewaj na szpadki jak harmonijkę. Usmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni upraż sezam (bez tłuszczu). Posyp szaszłyki, od razu podawaj.Składniki zakwaszony ryż shari chrzan wasabi płatki surowej ryby (lub inne dodatki ? podajemy je poniżej)  

Mundial od kuchni: Niemcy - Ghana

Mundial od kuchni: Niemcy - Ghana

na minimum pół godziny, by wystygły i stężały - dzięki temu nie rozpadną się przy krojeniu. Gdy kartofle odpoczywają, usmaż plastry bekonu lub boczku. Odsącz je i podobnie jak ziemniaki odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrusz. Na tłuszczu wytopionym z bekonu usmaż drobno posiekaną cebulkę, po

Menu dnia z kremem cukiniowym

Menu dnia z kremem cukiniowym

z krewetkami koktajlowymi. Autor: Zuzanna Wiciejowska Wykorzystaj młode warzywa - marchewkę i ziemniaki - i zrób z nich chrupiące placki z orzechami. Placki warzywne z orzechami 600 g ziemniaków 300 g marchewki 150 g posiekanych orzechów laskowych 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Szwedzkie przysmaki

Szwedzkie przysmaki

białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g świeżego koperku 1 cytryna masło Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim chleb z obydwu stron, aż grzanki będą złociste. Przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

Makarony na co dzień

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

. Listki cykorii myjemy, układamy na talerzach, skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone lub upieczone dorady kładziemy na cykorii. Można podać z konfiturą żurawinową. (dla 4-6 osób)   Barszcz: 1 kg  jabłek 1/2 l zakwasu buraczanego*   Pulpety: 300 g filetu z  łososia

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka

Kilka składników i danie gotowe!

Kilka składników i danie gotowe!

garnka i podgrzewać przez 4-5 min. Autor: Marta Gessler Sezon na grilla trwa w pełni. Lekka i niskokaloryczna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Szaszłyki z krewetek 12 dużych krewetek typu Black Tiger sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku szczypiorek sól sklarowane masło lub oliwa do smażenia

Sezon na bakłażany i cukinie

Sezon na bakłażany i cukinie

mlekiem. Cebulę pokrój w plastry i usmaż na 1 łyżce oliwy, dodaj cukinię i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj odciśniętą z mleka bułkę, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmaż szpinak

Cukiniowe cuda

Cukiniowe cuda

, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się rozpuści. Podawaj z krewetkami. Autor: Łukasz Konik Z cukinii możesz również zrobić różnorodne przetwory, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. My prezentujemy wam je w słodkim, korzennym syropie. Cukinie w syropie 3 kg młodych cukinii

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

wcześniej w lodówce. 2. Następnego dnia przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do pieca na 15 minut (165°C). 3. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 4. Łososia położyć na warzywach. Użyć gotowego sosu SAS CITRON&DILL i przygotować jak

Sajgonki

Sajgonki

Składniki: 2 paczki (około 25 szt.) arkuszy papieru ryżowego1 szklanka cukru olej do głębokiego smażenia Nadzienie:1 paczka (100 g) cienkiego makaronu ryżowego10 suszonych grzybów mun100 g krewetek w zalewie200 g mielonej karkówki wieprzowej1 cebula lub 4 szalotki4 ząbki czosnku2 łyżki sosu

Ryba po mistrzowsku

Ryba po mistrzowsku

włókna - płatki. Udekorować nimi zupę. Burger z norweskich krewetek zimnowodnych z pianką curry 2 porcje Składniki:500 g surowych norweskich krewetek zimnowodnych 1 łyżeczka posiekanego estragonu skórka otarta z cytryny 300 g selera 1 łyżka masła olej do smażeniawywar z gotowania krewetek (np. do innego

Na ostatki - sałatki

skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Drobne mrożone krewetki wcale nie są takie drogie, jak się uważa. Na pewno są

Jak gotować szparagi?

jedynie te końcóweczk i, które są naprawdę twarde.   Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.   Można także gotować

Makaron z krewetkami.

najlepszy magazyn o jedzeniu, jaki ostatnio widziałam. Przyczyna sukcesu? Facet zna się na tym, co robi. Jeśli ugotujesz makaron, a potem zrobisz własny sos, może się okazać, że chcesz o tym opowiadać bez końca. Jak Jamie. Makaron i krewetki 750 g krewetek 500 g makaronu spaghetti 125 ml wytrawnego białego

Przekąski na mecz

;Przepisy z piwem na Dzień Piwowara".Frytki mogą być idealną gwiazdą wieczoru. Konieczne jest jednak spełnienie dwóch warunków. Pierwszy z nich polega na samodzielnym przygotowaniu frytek. Możesz je usmażyć albo upiec tak, jak w przypadku frytek pieczonych z pietruszką. Kolejna zasada to obowiązkowa

Smakowite przekąski

stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół. 500 g  krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami 1 mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta papryki w proszku sól Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili

Przystanek: Hiszpania

papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki z cebulą, zmniejsz ogień i smaż ok. 20 minut, często mieszając, aby nie przywarły i się nie zarumieniły. Warzywa powinny być miękkie i raczej ugotowane w oliwie, a nie usmażone. W dużej misce roztrzep jajka, dopraw solą i

Klopsy - obiad po pracy w 30 minut

1/2 szklanki oleju   Sposób przygotowania Wymieszaj mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sól. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z oleju na papierowym ręczniku. Do tak przygotowanych klopsików możesz podać

Dania ze słonecznej Portugalii

nakładając masę na rozgrzany tłuszcz. Jak się zarumienią, przekręć je na drugą stronę i smaż dalej. Odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem chili lub piri-piri 1 i 1/2 kg świeżych owoców morza: różnych małży, krewetek, kalmarów, ośmiornic etc. 1 duża cebula 3 łyżki

Jagnięcina - szlachetny smak

usmaż na pozostałym maśle, z dodatkiem soli, pieprzu i obranych, całych ząbków czosnku. Połowę borowików wymieszaj z jagnięciną i porami. Podziel na sześć porcji, zawiń w naleśniki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj do zrumienienia. Wyłóż na talerz z pozostałymi borowikami

Krewetki

sałat. Do każdej włożyć 6-8 obranych, oczyszczonych i ugotowanych krewetek. Polać 1 łyżką sosu, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Może wypróbujesz przepis na krewetki na maśle serwisu Ugotuj.to? KREWETKI i MAKARON (nowość): 30 g krewetek ugotować w wodzie. W woku na 1 łyżce oliwy usmażyć

Befsztyki i steki

, dodawaj do sosu po kawałku zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej steki.   Jak zrobić quiche lorraine?   Chutney z mango i kwi   Dania z krewetek

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

usmażone krewetki. Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posyp sałatkę uprażonym sezamem.Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

. Trzeba ją odkryć na nowo i chrupać na surowo. Czy świeża, soczysta, krucha, słodkawa nie przypomina kalarepki? A może nawet rzodkiewkę z pikantnym muśnięciem na finiszu. Dla mnie jest jak marchewka - skromna i użyteczna, dobra na gorąco i na zimno. Oczyszczone białe plasterki wystarczy doprawić oliwą i

Paella

pozostały wywar i usmażone mięso z pomidorami i papryką. Następnie dorzuć pokrojone w plasterki kiełbaski i duś, aż cały płyn odparuje (ok. 5 min). Od czasu do czasu mieszaj. Krok 6 Kalmary umyj i pokrój w plastry. Małże wyszoruj i wypłucz pod bieżącą wodą, a jeśli używasz mrożonych - dodaj je na końcu

Przekąski na imprezę

minuty, aż do zarumienienia. Danie najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym lub chili. To nie problem, jeśli nie przepadasz za krewetkami - w tempurze można maczać tak naprawdę wszystko, także warzywa. Więcej informacji o tym, jak przygotować tempurę znajdziesz w serwisie Ugotuj.to www.ugotuj.to/ugotuj

Sos pipian - kiedyś wymagał wielogodzinnych przygotowań. Zachwycił Hiszpanów.

sos gotowy. W sosie można zanurzyć kawałki gotowanego lub duszonego kurczaka, polać nim pieczone warzywa, połączyć ze smażonymi krewetkami. Można nim doprawić grillowane paski mięsa i podać w formie taco, zawinięte w tortillę, albo zaserwować pełne obiadowe danie z ryżem po meksykańsku i fasolą

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

odrobinie oleju. Jeśli mamy całą pierś niepodzieloną na filety, kroimy ją wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak z filetami. Gdy się usmażą przekładamy je na papierowy ręcznik i odciskamy nadmiar tłuszczu. Kroimy w paski. Obraną połówkę pomarańczy pozbawiamy białych błonek i kroimy w nieduże cząstki

Szybko i łatwo - zrób makaron!

jak we Włoszech: pomidorowy sos z bakłażanem i serami z makaronem capricci. Makaron capricci z bakłażanem 2 średnie bakłażany 50 g pecorino romano lub grana padano albo parmezanu 100 g sera ricotta 1 puszka (400 g) siekanych pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku

Matcha, sproszkowana zielona herbata

matchą. Miesza się ją również z mocnymi alkoholami, tworząc oryginalne likiery. Można też wymieszać herbatę z solą, połączyć z ciastem na tempurę, zanurzyć w tej miksturze krewetki i usmażyć. Brzmi pysznie i tak też smakuje.   Matcha łatwo się zbryla, trzeba ją więc dokładnie rozmieszać z

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Składniki 12 dużych krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków kolendry 48 świeżych listków mięty 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę) ogórek szczypiorek z 3 cebulek dymek

Koperek

marchewek i ugotowanych buraków - wyszło świetnie. Wprawdzie po wymieszaniu warzyw z kuskusem, oliwą i sokiem z cytryny wszystko się zaróżowiło, ale można to zamaskować posypką z zieleniny. Czosnkowe krewetki na oliwie z chili doskonale się poczuły usmażone na maśle z koperkiem. Podobnie jak wrzucone na

Sałatka na obiad? Konkretne przepisy

Składniki dla 2 osób:400 g krewetek Black Tiger 16/201 cebula pokrojona w kostkę3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe4 suszone pomidory pokrojone w plastry1/4 szklanki białego

Dania w klimacie Bałkanów

, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli. 60 g zimnego masła 125 g mąki 50 g brązowego cukru jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 250 g świeżych malin cukier puder do posypania Krem: 5 żółtek 3 jajka 125 g masła 125 g

Nie jemy, a powinnyśmy - mnóstwo witamin, które wyrzucamy do kosza

, zielone pałeczki. Kiedy przyrządzamy krewetki, zwykle od razu pozbywamy się główek, bo ich wygląd jest dla większości osób mało apetyczny. W główkach zawarta jest jednak astaksantyna - organiczny związek chemiczny znajdujący się w ciele wielu skorupiaków. Pełni ona funkcję przeciwutleniacza i to 10

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

. Pancettę pokrój w paski, usmaż na maśle na złoto. Kluski podawaj z okrasą.Wygraj książkę Kuroniowie przy stole - konkursDanie to podawaliśmy, ilekroć była w domu okazja do ucztowania, najczęściej czyjeś urodziny. Do tej jednogarnkowej potrawy doskonale pasuje lekkie białe wino, jest ona idealna na ciepłe

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

elastyczne ciasto. Odstaw je na kilka minut, a potem uformuj w wałek i podziel na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszcz w dłoniach, tworząc placki o średnicy około 12 cm. Wkładaj do środka ser i zlepiaj brzegi jak w pierogach. Usmaż na oleju (placki powinny być zanurzone) z obu stron na złoty kolor. Osącz z

9 pomysłów na lekki obiad - z wiosennymi warzywami!

do 10 minut (pamiętaj, żeby obracać) - w zależności od tego, jak je lubisz - raczej miękkie czy bardziej chrupiące. Na mniej więcej 3 minuty przed końcem grillowania szparagów rozgrzej drugą patelnię, dodaj niewielką ilość klarowanego masła usmaż jajka sadzone. Pamiętaj, że żółtko musi pozostać

Wieprzowina apetycznie zakręcona

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą

Naleśniki i pankejki

obierz, usuń pestkę, pokrój w drobne cząstki, przełóż do blendera, dodaj cukier i sok z limonki. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Krewetki usmaż na osolonym maśle z dodatkiem czosnku. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w bardzo cienkie paski i przesmaż na oleju.Z naleśników

Szparagi na 12 sposobów

osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz. Na połowie masła usmaż jajko sadzone. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię z roztopionym pozostałym masłem i dołóż szparagi, przesmażaj ok. minuty. Na grzance ułóż szparagi, na nich jajko, całość posyp serem. dla 4

Smaki Japonii

przez sitko i schłodź. Tsuyu przelej do miseczek.Usmaż omlet: jajko roztrzep i usmaż na bardzo cienki naleśnik, który następnie pokrój w bardzo wąskie wstążeczki. Makaron ułóż na talerzu na kostkach lodu (podany makaron musi być bardzo zimny). Udekoruj wedle uznania szczypiorem, ugotowanymi krewetkami

Zdrowe gotowanie

usmaż kotleciki z obu stron po1 minucie. Następnie dolej bulion i dodaj kiwi. Całość duś jeszcze przez  3 minuty, aż sos się zredukuje. Dopraw solą i dodaj oliwę. Danie wyłóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Spaghetti con pomodorini di pachino dla 4 osób 320 g makaronu spaghetti 2 ząbki

Kuchnia pięciu przemian

...). Dlatego posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki − Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki. Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego

Szwedzkie lato w kuchni

). Ponakłuwaj ciasto widelcem (jak ciasto kruche) i za pomocą pędzelka posmaruj je wodą. Ewentualnie posyp wybranymi dodatkami (np. kminkiem, solą morską, ziołami). Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 3-4 minuty lub do momentu, gdy się zrumienią na złoty kolor. Inkokt lax med örtkr

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

. Podajemy na ciepło lub na zimno.   Fot. Marcin Klaban (dla 4 osób)   Składniki 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła 24 tygrysie krewetki 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz   Sposób przygotowania Posiekany czosnek szklimy na małym ogniu na oliwie zmieszanej z

Przepisy rodem z Włoch, Meksyku i Grecji

, pytała mnie zawsze, co chciałbym, żeby ugotowała. "Mamo, przecież wiesz" - odpowiadałem. Szykowała wspaniałe mole, nawet wtedy, kiedy była już stara i prawie nie gotowała. Jej specjalnością były też tamales. To tak jak mole danie kuchni prekolumbijskiej. Ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane

6 oryginalnych pomysłów na klopsiki. Konkretna uczta

, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką

Przepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku w łupince i dodajemy krewetki. Smażymy krótko - ok. 3 minut. Pod koniec smażenia dodajemy startą skórkę, sok z limonki i od razu ściągamy z patelni. Dla ułatwienia spożywania potrawy usmażone krewetki można pokroić na kawałki wielkości jednego

Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach, jak w kinowym bufecie. Do garnka dodajemy parmezan, drobno posiekaną

Zimne zapasy

na makaron z groszkiem. Prócz obowiązkowej garści parmezanu może być wzbogacony podsmażonym boczkiem i ricottą, krewetkami i chili, łososiem, śmietanką i koprem albo szynką i mascarpone.Groszek zmiksowany na purée zastąpi ziemniaki. Z usmażonymi na maśle słupkami marchewki i ze związanym w

Wiwat cytrusy

przeźroczysty (jest to tzw. woda wapienna). Do soku z malin mieszając energicznie dodaj Algizoon. Napełnij nim strzykawkę i małymi kropelkami wkropl do wody wapiennej. Galaretka z melona: Ugotuj melona jak maliny, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko. Sok z melona przełóż do rondelka i do gotującego

Awokado na 7 sposobów

porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli. (dla 2 osób) Salsa: 2 oczyszczone z pestek i pokrojone w kosteczkę  pomidory 1/2 posiekanej czerwonej  cebuli 1 papryczka jalapeno (posiekana) 2 łyżki posiekanej  kolendry 1

Blogerzy polecają: rozgrzewające jesienne zupy

naczynia. Wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze 5 minut. Do miseczki wlać zupę, dodać kulkę usmażonych ziemniaków, posypać natką pietruszki. PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA "TARZYNKOWO" »Składniki:- 30 dag żeberek z mięsem- 30 dag świeżego boczku- 3 papryki

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

posiekana szalotka 8-10 dag oczyszczonych i obranych, ugotowanych, pokrojonych na jedno-, dwucentymetrowe kawałki  szparagów 15 dag  ryżu na risotto (arborio, vialone nano, carnaroli) 1 szklanka białego wytrawnego  wina 1 litr bulionu drobiowego 10 dag ugotowanych  krewetek

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

; pieprz ew. miód (lipowy albo akacjowy) i suszona cebula (taka jak do hot dogów) do podania Sposób przygotowania Buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie plastry i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Ubijamy śmietankę i mieszamy ją delikatnie z kozim

Blog tygodnia: Japońska kuchnia Karoliny

przygotować sos. Szparagi pokroić i ugotować. Mąkę ziemniaczaną wsypać do woreczka foliowego, wrzucić do niego krewetki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć krewetki. Wystarczy naprawdę odrobina! Krewetki mają być chrupiące, a nie ociekające olejem. Gotowe krewetki wrzucić do

11 przepisów z buraczkami

, odstaw na ok. 15 minut, a potem usmaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Posiekaj cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj krewetki, smaż przez chwilę. Wlej śmietanę, odparuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony. Zrób sos serowy: pokrój w kostkę

12 obowiązkowych dań do ugotowania w maju

mała szczypta  szafranu   Szparagi: 1-2 pęczki jak najcieńszych zielonych  szparagów 150 g sera taleggio   Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka 100 ml płynnej 18%  śmietany sól 3 łyżki natki 3 łyżeczki listków majeranku lub 

Chińska zupa wan tan - wideo

barszczu, a czasem malutkie sakiewki. Placuszki z cienkiego, pszennego ciasta (bez problemu kupimy je w sklepach z azjatycką żywnością) wypełnia się różnym farszem: mieloną wieprzowiną, nadzieniem z krewetek, z jadalnych kasztanów albo warzyw. Wan tany można tez jeść na kilka sposobów. Z chińskich

Paella według Beatriz Bethuel Fernandez

, ostrygi w muszlach udają nieżywe, duże, białe kalmary wyglądają jak ułożone starannie szmatki z frędzlami. Bea kupuje: 250 gramów małż, 250 gramów kalmarów pokrojonych już przez sprzedawcę w obrączki, 250 gramów małych muszli z małżami, 250 gramów krewetek i 250 gramów piersi z kurczaka. Postanawiam, że

Karnawałowy bufet

spłynie, i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy, co chwilę przewracając, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Układamy na półmisku i posypujemy solą. Podajemy i jemy od razu ? pozostawiona na dłuższy czas tempura traci chrupkość i mięknie.Składniki:10 dużych krewetek

Szpinakowe pyszności

kupienia w sklepach z orientalną żywnością i hipermarketach),sos sojowy do maczania naleśników.Farsz:25? 30 dag świeżego szpinaku,20 oczyszczonych i obgotowanych krewetek królewskich,2?3 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy z oliwek,pieprz, sól,ziarna sezamu do panierowania,olej do smażenia Sposób

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr wody, wsyp cukier i rozpuść. Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej

Z tamaryndowcem w roli głównej. Przepis na zupę tajską i sos meksykański

tyle tamaryndowiec daje kwas, cierpkość, wigor. Nie tak świeży jak sok z limonki, mniej aromatyczny, ale o głębszym owocowym smaku, trochę mirabelkowym, lekko przydymionym. Pulpowata konsystencja jest przydatna, by posmarować nim rybę, wierzch pieczeni, pozwala zachować gęstość sosów czy

Awokado: zielona dawka witamin

polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli. Składniki dla 2

Smaki Wietnamu

ogromny bazar, ale i gigantyczna restauracja, gdzie wszystkiego można spróbować. Ktoś coś szatkuje, ktoś miesza warzywa w woku, obiera krewetki, cedzi makaron. Sąsiad sprawnie zwija ryżowy papier - najwyższy czas spróbować sajgonek! Moją uwagę przyciągają nie te chrupiące, usmażone na złoto (chia gio

Druga szansa dla szpinaku

czosnku oliwa gałka muszkatołowa sól pieprzPrzygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na

Ryż smażony

Wracam do domu przemarznięta, nie chce mi się robić zakupów i nie mam nastroju na gotowanie. Byłoby cudownie znaleźć w lodówce wczorajsze chili, soczewicę w gęstym sosie grzybowym albo trzydniowy, ciemny od wina i śliwek bigos. Rozgrzewające danie, które otuli jak kaszmirowy sweter. Zamiast tego w

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

;cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki. Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z

Smaki Katalonii

, kipiąca energią.Pochodzi z Barcelony. Mieszka w małej nadmorskiej miejscowości Sant Andreu de Llavaneres, a w marcu tego roku pokazała nam słoneczną Katalonię i to, jak się tam żyje w tych niełatwych czasach. Potem zaprosiła nas do swojego domu i nakarmiła najlepiej jak umiała, setki razy

Oscarowa kuchnia

część wody odparuje a sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Łososia i krewetki usmaż na patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Łososia podaj ze szpinakiem krótko podsmażonym na maśle z czosnkiem i doprawionym solą oraz pieprzem. Krewetki ułóż na sosie tajskim, a całość udekoruj gałązkami świeżej kolendry oraz

Grecja na Szczęśliwicach

, może w przyszłym roku ? Na razie mamy naszą małą Grecję na Szczęśliwicach. Restauracja Meltemi należąca do rodziny Kręglickich to miejsce, gdzie ja mogę przypomnieć sobie moje greckie smaki, a dzieci mają okazję poznawać tę fantastyczną kuchnię. Julia, jak zawsze otwarta na nowości, po tym gdy

Kuchnia Australii

. Rozgrzej grill (lub patelnię grillową) i usmaż na średnim ogniu krewetki, aż się lekko zrumienią. Podawaj z opieczonym na grillu chlebkiem pita i humusem.dla 4 osób2 combry (ok. 400 g każdy) jagnięce 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku2 łyżki posiekanego świeżego oregano skórka otarta z 1

19 potraw z żurawinami

delikatnie wymieszaj z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenia (ok. 15x22 cm) natłuść olejem, przełóż masę i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Pasztet wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry.Sznycle lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, usmaż na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej

Krewetka eksperymentalna

pomysłami jak dzieci. Nie sądzę, by kuchnia molekularna wyparła tradycyjną, ale pewnie wkrótce stanie się jej nieodzowną częścią. Patent, by w daniu podawać ten sam produkt w wielu odsłonach, polubiłam od razu. Daje wzmocnienie smaku, a jednocześnie zwielokrotnienie wrażeń. Smażona krewetka pojawia się na

Smaki lata. Ciesz się nimi teraz

talerzach, obok kładziemy usmażone ryby. (dla 2 osób)   Składniki 1 duży ogórek wężowy (obrany i oczyszczony z pestek) + 1/4 ogórka (umytego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w kostkę) 2 dymki (biała i zielona część grubo pokrojone) kawałek (1 cm) świeżego  imbiru 1

Krokusy i szafran

, 125 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz. Wino zagotować z szafranem, aż zmniejszy objętość o połowę. Zdjąć z ognia. Ugotować makaron i utrzymywać go w cieple. Usmażyć krewetki na oliwie z dodatkiem 25 g masła, aż będą miękkie. Wyjąć na talerz. Do

Zjedz to w Ostatki

Marynowane w occie śledzie podaliśmy z dwoma sosami - łagodnym, śmietanowym oraz lekko pikantnym sosie musztardowym.Zobacz przepis na śledzie w sosie musztardowym i śmietanowymZobacz także: Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami Zamiast klasycznych faworków, na słodkie zakończenie

Bakłażan we włoskim stylu

. Polecamy - zarówno potrawy, jak i książkę.Prawdziwa caponata - La vera caponata Porcja dla 8 osóbPrawdziwa caponata to nie fioletowa, słodkawa masa ani zimna, pomarszczona papka, ale wspaniałe danie, które po raz pierwszy przyrządził wielki monzu, czyli monsieur. Tytułem tym określano francuskich

Do rosołu...

konsystencji śmietany. Solimy i dodajemy natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Zaraz po usmażeniu zwijamy je w ruloniki, kroimy w cienkie paseczki, rozkładamy wstążki do talerzy i zalewamy gorącym rosołem.(dla 4-5 osób) Składniki 1 trójkącik

Podróże kulinarne: Na podbój Hiszpanii

było czekać (mimo zimy i chłodu ogródki przy restauracjach były czynne). Przy stolikach Hiszpanie powoli sączyli wino, jak my w Polsce popijamy herbatę. Gdy w końcu udało nam się dostać do stolika, na początek zamówiliśmy długo dojrzewającą szynkę (świńskie nogi wiszą prawie w każdym barze), smażone

Szybki letni obiad

wymieszać i doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Formować z niej nieduże kotleciki i smażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju. W tym samym czasie w szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mieszankę chińską zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą

Smacznego Nowego Roku

;zapałki". Pomidory, ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i usmaż na złoty kolor na oleju z masłem. Łososia pokrój w cienkie plastry, a następnie na mniejsze ok. 4-cm kawałki. Posmaruj je olejem, dopraw solą oraz białym pieprzem

Dla niespodziewanych gości - big plateau, czyli talerz rozmaitości

Składniki 1/2 kilograma  ziemniaków 3 łyżki masła 3 łyżki  śmietany sól, świeżo mielony pieprz 25 dag owoców morza (mieszanka: krewetki, kraby, małże itp.) 1 łyżeczka soku z  cytryny 2 ząbki  czosnku olej z pestek winogron do smażenia 3 łyżki posiekanej

Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

, podobnie jak cebulę. Zamarynowaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i lekko skarmelizuje, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości. Cały czas mieszamy - cebula nie może zbrązowieć! W razie potrzeby podlewamy wodą. Jeżeli pod koniec duszenia smak musztardy jest za słabo

Blogerzy polecają: przepisy na makarony

. Pomidorki kroimy na połówki, papryczkę na cieniutkie plasterki. Fenkuł i seler również winne być w możliwie najcieńszej postaci - malakser bywa tu pomocny.Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy stopniowo przygotowane składniki. W pierwszej kolejności krewetki, pomidorki, papryczkę i drobno posiekany

Tak smakują wakacje na jachcie

miękkie. Pod koniec wsypujemy natkę. Podajemy jako danie główne z chlebem lub polentą.   Uwaga: danie można urozmaicić, dodając do niego świeże krewetki, langustynki (škampi) i małże. (Crni rižot) (dla 4-5 osób) Składniki 1 kg świeżych kałamarnic (kalmarów) lub mątw w całości 3-4 ząbki 

Yaki-udon

i osuszonych 4 łyżki płatków bonito 4 łyżki sosu sojowego sól i pieprz czarny, świeżo zmielony Doprowadzić do wrzenia wody, dodać makaron i gotować przez 7 do 15 minut. Spłukać pod zimną wodą i osączyć. Rozgrzać olej w woku do smażenia. Kiedy olej osiągnie wysoką temperaturę, usmażyć kalmary i krewetki

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.