jak wykorzystać resztki pieczeni

mint

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

Kawałki niedzielnej pieczeni, samotny pomidor, makaron, którego nie dodaliśmy do zupy. Popakowane w pudełka resztki lądują z w lodówce i czekają na lepsze czasy. Podpowiadamy, jak wykorzystać resztki i jak przygotować z nich smaczne, oryginalne dania.

Wielkanoc, czyli jak sobie poradzić z nadmiarem

Wielki Post pobudza apetyt i kulinarną fantazję. Dlatego świąteczne stoły uginają się pod ciężarem smakołyków. Wiadomo: czym chata bogata. Co zrobić z tym, co zostanie po uczcie?

I po Świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

Resztki pieczonego indyka i rostbefu, miseczka kapusty z grzybami, kilka samotnych uszek. Nawet jeśli przed świętami obiecujemy sobie, że w tym roku ugotujemy tylko tyle, ile potrzeba, zazwyczaj i tak zostajemy ze sporą ilością resztek z bożonarodzeniowego stołu. By się nie zmarnowały,  proponujemy kilka przepisów na dania ze świątecznych resztek.

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

, ziół i oliwy; włoska panzanella - jak wyżej, ale z toskańskim chlebem; canederli, knedliczki - wszelkie bułczane knedle popularne w centralnej Europie; ropa vieja - hiszpański pomysł na odświeżenie pieczeni lub mięsa z rosołu w pomidorowym sosie. Pomysłów, jak wykorzystać czerstwy chleb, jest w

Menu dnia z pomarańczowym deserem

Menu dnia z pomarańczowym deserem

wykorzystanie resztek gotowanej wołowiny. Gotowe danie podawaj z pszennym pieczywem, np ciabattą.Zobacz przepis na Lesso riffato - potrawkę z wołowiny w sosie pomidorowymOryginalny deser z soczystych pomarańczy.Zobacz przepis na Pomarańcze w cieście

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

trzeba do niej robić puree z ziemniaków. Tymczasem to doskonały sposób na wykorzystanie rozmaitych resztek potraw - w jej skład wchodzą bowiem resztki pieczeni mięsnej, warzywa i ziemniaki puree. Uprościłam ten przepis, nakładając na wierzch kremową polentę, która po zapiekaniu jest chrupiąca. To

Kuchnia bez resztek

Kuchnia bez resztek

mięsem Ciasto: 1 szklanka mąki pół łyżeczki soli 6 łyżek margaryny 1 duże jajko Farsz: 300-400 g resztek pieczeni - może też być mięso z rosołu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 3-4 łyżki gęstej śmietany sól pieprz po łyżce posiekanej natki i koperku Sos:1 jajko 4 łyżki śmietany 22 proc. sól pieprzPrzygotuj farsz

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

bao, czyli gotowane na parze białe chińskie bułeczki  wypełnione pieczoną wieprzowiną to część mojego dzieciństwa. Uwielbialiśmy z braćmi to lekkie, jasne ciasto z pysznym, lekko słodkim mięsnym farszem. To świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. A gdy podamy je z gotowanymi na parze

Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

zostało z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki surowym warzywom jest wyjątkowo zdrowa i pełna witamin. Sałatka francuska 2 torebki ryżu 100 g pieczonego mięsa (kurczaka, kurczaka, schabu lub szynki - mogą być resztki pieczeni albo mięso, które zostało z zupy) 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki 2

Menu dnia

Menu dnia

Prosta do przygotowania zupa z czerwonej i żółtej papryki. Przygotowana w zimowy dzień przypomni ci słoneczne lato.Zobacz przepis na zupę-krem z paprykiTa sałatka pozwoli Ci wykorzystać resztki mięsa z obiadu, np. pieczonego schabu, piersi indyka lub mięsa kurczaka. Do tego ryż, kawałki chrupiącego

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

kapusty.Ukraińskie gałuszki (kotlety ziemniaczano-mięsne) 8-10 ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu po 1 łyżce masła i oleju sól pieprz.Ziemniaki i resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez

Nie marnować jedzenia!

Nie marnować jedzenia!

Interesującą częścią spotkania były propozycje znanej restauratorki, Marty Gessler, dotyczące wykorzystania rozmaitych, zalegających w domu resztek. W związku z tym przeprowadziłam króciutka ankietę wśród znajomych - zadałam im pytanie, jakie produkty spożywcze są w ich domach wyrzucane

Gotowanie na parze dla wymagających

Gotowanie na parze dla wymagających

przykryj. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut lub aż ciasto prawie dwukrotnie zwiększy objętość. 4. Przygotuj  nadzienie - pokrój resztki pieczeni w kostkę, marchew w drobną 2 mm kostkę, a cebulkę na cienkie plasterki. 5. Dodaj przecier, sos sojowy i inne przyprawy, wymieszaj. 6. Oprósz mąką blat

Kulinarny recycling

Kulinarny recycling

wykorzystania jedzenia. Więcej na www.niemarnuje.plJajaPo Świętach Wielkanocnych bardzo często zostają nam spore ilości jajek ugotowanych na twardo. Świetnie nadają się na jajeczne pasty i sosy. Możemy wykorzystać do nich resztki majonezów, jogurtów i innych składników jak np. ogórki konserwowe, szczypiorek czy

Ryba w kuchni - poradnik

Ryba w kuchni - poradnik

zatrzymanie wody w środku. Dzięki temu ryba będzie soczysta. Co zrobić z resztkami? Z kości i ości ryb można zrobić smaczny i esencjonalny wywar. Najlepiej do tego celu użyć kości z ryb o białym mięsie. Taki wywar można wykorzystać np. do przygotowania zupy rybnej. Jak ustrzec się zapachu ryby na dłoniach

Ośmiornice i papryczki - pozdrowienia z Galicji

Ośmiornice i papryczki - pozdrowienia z Galicji

lub z pszennym pieczywem.Empanada Empanada to placek z kruchego ciasta, wypełniony pikantnym farszem z mięsa i warzyw. Do przygotowania nadzienia można użyć wołowiny, wieprzowiny, mięsa z kurczaka lub tuńczyka. To danie to dobry sposób na wykorzystanie resztek kurczaka lub pieczeni. Ciasto: 350 g

Tarta Tatin

Tarta Tatin

pieprzymy. Formę do pieczenia smarujemy resztką masła, na dnie układamy wątróbki i pokrywamy je równomiernie zmiksowaną masą z kurczaka. Przykrywamy ciastem, dociskając brzegi w głąb formy, i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut w 210°C. Tartę podajemy chłodną, z kilkoma małymi

"Nasze jedzenie - naturalnie!" Nowa książka kucharska IKEA

"Nasze jedzenie - naturalnie!" Nowa książka kucharska IKEA

duży nacisk na ekologię i odpowiedzialne korzystanie z dóbr natury. Proponuje wiele rozwiązań na wykorzystanie wszystkich resztek jedzenia, które zostają po obiedzie. Podpowiada jak przedłużyć trwałość żywności, by jej nie marnować. W książce znajdziemy też odpowiedź na inne tematy powiązane z

Lekko na lato

Lekko na lato

, folię usuń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut na złoty kolor. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory osącz z oliwy (za chwilę ją wykorzystasz) i grubo posiekaj. W misce wymieszaj pomidory i czosnek z pozostałymi składnikami sosu. Babeczki podawaj na ciepło

Kurczak i warzywa - zgrany duet

Kurczak i warzywa - zgrany duet

kurczakiem to szybki sposób na przekąskę (również na przyjęcie). Zamiast selera naciowego możesz wykorzystać korzeniowy konserwowy (ze słoiczka). Sałatka Magdy z kurczaka i selera naciowego 2 upieczone piersi kurczaka bez skóry (doskonale się do tego nadają również resztki pieczonego kurczaka pozostałe z

Święta, święta i po świętach

Święta, święta i po świętach

pierożki. Układaj je na blasze na pergaminie. Posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piecz, aż będą rumiane.Babka ziemniaczana z szynką 800 g ziemniaków100 ml kremówki100 g tartego parmezanu4 jajkasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 150 g: resztki pieczonej szynki

Morele w kilku odsłonach

Morele w kilku odsłonach

migdałowych cukier puderBlachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ciasto pokrój na prostokąty o rozmiarach ok. 5x10 cm i rozłóż na blaszce. Każdy prostokącik posmaruj płaską łyżeczką dżemu morelowego, na dżemie ułóż plasterki umytych i wypestkowanych moreli, a na morelach pędzelkiem rozprowadź jeszcze jedną

Sałaty - zdrowie nie tylko dla dam

Sałaty - zdrowie nie tylko dla dam

miski przełóż porwaną na kawałki sałatę, dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Na wierzch ułóż kawałki kurczaka, grzanki i płatki sera. Od razu podawaj.Rada: Do tej sałaty wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka z obiadu. Można oczywiście użyć grillowanych filetów lub wędzonego kurczaka. Do przygotowania

Bardzo niestrawny problem

możesz zjeść- Gotuj z resztek - spróbuj wykorzystywać to co zostało w lodówce, zamiast kupować nowe produkty. Z chleba zrób bułkę tartą, nadmiar pieczeni zamroź, a ziemniaki, które zostały po obiedzie, możesz wykorzystać do zrobienia smażonych placuszków- Przechowuj jedzenie w odpowiednich warunkach

Mac & Cheese . Makaron i ser

. panna cotta z kopru włoskiego, ciasto z pasternaku, tort z buraka.Jeżeli przygotowując mac & cheese, klasyk kuchni angloamerykańskiej, wykorzystasz resztkę makaronu, kawałek cheddara lub suchą skórkę parmezanu leżącą od dawna w lodówce, wpiszesz się w kolejny trend - że jedzenia nie wyrzucamy, ale je

Nowości w książkach kucharskich

na potrawy, które na "ekonomiczne" wcale nie wyglądają. Autorzy, zawodowi kucharze, przekonują bowiem, że zaoszczędzić można nie na produktach, lecz dzięki dokładnemu planowaniu posiłków z tygodniowym wyprzedzeniem i optymalnemu wykorzystaniu składników dobrej jakości. Podpowiadają, jak

Książki kucharskie na lato

kulinarna Tara Duggan swoją kolejną książkę poświęciła warzywom. To nie jest tylko poradnik dla wegetarian, Duggan poszła o krok dalej, pisząc o tym, jak wykorzystać warzywa w całości. Włączając części, które zwykle wyrzucamy, np. głąby, łodygi, zewnętrzne liście.Niezależnie od tego, czy mówimy o rodzicach

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

bazarze.W Wielkiej Brytanii możemy się właśnie teraz delektować naszą niezrównaną jagnięciną. Da się ją przyrządzać na mnóstwo sposobów. W tym miesiącu postanowiłem zrezygnować z tradycyjnego udźca na rzecz jagnięcych golonek. Przepis to typowo zimowa pieczeń z takimi orzeźwiającymi, letnimi akcentami, jak

Rady praktycznej gospodyni

1. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie przejrzyj lodówkę - resztki pieczeni, makaronu lub ziemniaków z wczorajszego obiadu warto wykorzystać np. w zapiekance.2. Rób zakupy w sprawdzonych sklepach, gdzie za dobrej jakości mięso, warzywa lub nabiał zapłacisz taniej niż gdzie indziej. 3. Jeśli

Pomidorowa uczta smakosza

(najlepiej bawolej) kilka listków bazylii 1 cytryna   Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się

12 potraw na Wigilię

angielskie, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godziny. Wywar odcedź.Ugotowane warzywa wykorzystaj do dekoracji potraw (karpia w galarecie, zupy grzybowej) lub do sałatki warzywnej.Barszcz czerwonyok. 1 litra wywaru warzywnegobarszcz w kartonieświeży majeranekWywar warzywny wymieszaj z

Tarte Tatin podwójnie przekręcona

zalewy, wycinamy z nich twardsze części. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i podsmażamy odsączone pomidory, dodajemy czosnek, solimy i pieprzymy. Redukujemy do otrzymania konsystencji purée. Resztką oliwy natłuszczamy formę do pieczenia, wlewamy do niej pomidory, rozsmarowujemy na nich pesto

Kto zjada ostatki... Twórcze wykorzystanie resztek ze świątecznego stołu

rostbefu? Albo pieczeni z indyka? Co z nimi? Ja wiem, "problem pierwszego świata", ale przecież zbyt dobre, żeby wyrzucać. Można podzielić się z psem (o ile nie jest mięsosceptykiem), a można zrobić kanapkę, zupełnie nie wielkanocną, zabrać psa i wykorzystać ostatnie chwile długiego

Zestawy obiadowe

Zapraszamy dziś na trochą sentymentalną podróż w czasie, gdy jeszcze nie wiedzieliśmy, co to jest sałatka caprese czy zupa pho. Dziś jest odwrotnie - z zamkniętymi oczami przygotujemy indyjskie curry i pieczemy francuskie croissanty, a nie potrafimy usmażyć mielonych!Zaczynamy od królowej polskich

Gratin z letnich warzyw

warstwą bakłażanów, posmarować resztką sosu i na finał ponownie parmezan. Pieczenie jak zwykle do zrumienienia. Z kolei grecki patent działa najlepiej, gdy bakłażany są wąskie. Trzeba pokroić je w plastry (3-4 cm), upiec i ułożyć płasko na dnie naczynia. Na każdym plastrze położyć sporą kupkę cebuli

Gratin z letnich warzyw

sosem pomidorowym, na to położyć plastry mozzarelli i posypać tartym parmezanem, przykryć jeszcze jedną warstwą bakłażanów, posmarować resztką sosu i na finał ponownie parmezan. Pieczenie jak zwykle do zrumienienia. Z kolei grecki patent działa najlepiej, gdy bakłażany są wąskie. Trzeba pokroić je w

Pomarańcze na poprawę humoru

pieprzem, napełnij jabłkami. Zszyj otwór w tuszce, kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Polej szklanką wrzątku, włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 1,5-2,5 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas polewając tuszkę wypływającym sosem. Jeśli trzeba

Hodowla sukienek, ubrania pod napięciem. Zaskakujące nowinki w przemyśle odzieżowym

Wstaję i wsuwam się w ciepłe skarpetki. Pikają na zielono, uff, to znaczy, że nie wypiłam wczoraj tak dużo, jak myślałam. Zbieram w salonie kieliszki po gościach, resztki wina zlewam do kontenera "nowa sukienka", dosypuję drożdży. Dobrze, że powiesiłam wczoraj te oczyszczające powietrze

Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

oddzielić od białek - można wykorzystać plastikowa butelkę, jak w tym filmiku u Aleksandry, ugotować na parze, przetrzeć przez sito, mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, wanilię, zagnieść ciasto. Do zamrażalnika na 20 minut. Wyjąć, oddzielić jedną czwartą, resztkę rozwałkować na grubość małego palca

Rozgrzewające zupy. W walce z jesiennym chłodem

. Pewien człowiek zapytał Boga, jak wyglądają niebo i piekło. Bóg pokazał mu piękną krainę, w której było pod dostatkiem pysznej zupy. Cierpieli jednak głód, ponieważ mieli łyżki dłuższe od własnych ramion i nie potrafili sięgnąć nimi do ust. To było piekło. Potem Bóg pokazał człowiekowi drugą krainę: była

Wiwat cytrusy

wody.Odcedź i zagotuj w syropie przyrządzonym z 50 g cukru i 50 ml. wody. Startą skórkę z 2 pomarańczy wykorzystaj do gotowania kremu. Wszystkie pomarańcze i grejpfruty obierz (usuń także białą skórkę) wytnij filety i umieść w misce. Zagotuj syrop ze100 g cukru i 100 g wody dodaj likier i wrzącym zalej filety

Żadne kuchenne wyzwanie nie jest za trudne dla nowego FAIRY PLATINUM!

przyjemnością bez obawy o bałagan.Zmywarka tak samo czysta jak naczynia?Aby dokładnie umyć i nadać naczyniom idealny blask zmywarka musi wykonać dużo pracy. Rzadko zdajemy sobie sprawę, co się dzieje w jej środku, szczególnie w filtrze. Tłuszcz, brud, resztki jedzenia, to wszystko może negatywnie wpłynąć na

Pot Pie

pieczeń, skrawki pieczonego indyka, bitki wołowe można wykorzystać, dodając podsmażone warzywa i łącząc sosem z rosołu, wina, pomidorów z puszki, śmietanki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pominąć wątek mięsny i przygotować pot pie z doprawionej po meksykańsku fasoli, duszonych grzybów, ratatouille

Sasnal: Pornografia według sąsiadów

pokazuje kilka dni z życia wioski zamieszkanej przez ludzi bezwzględnych i bezmyślnych, za to otoczonych cudownym sielskim pejzażem. Jak w "Powiększeniu" Antonioniego - z daleka krajobraz jest piękny, z bliska kryje piekło. Ludzie ci pogrążają się sami z powodu swoistego defektu - jest między

Bread pudding

podsmażenia. Cukinia jest delikatna, usmażone pory mają więcej wyrazu, ale jedno i drugie warto wzmocnić tartym ostrym serem dodanym do masy jajecznej. Mocny smak dadzą leśne grzyby z czosnkiem, pieczona papryka bez skórki, kozi ser. Można wykorzystać resztkę uduszonego szpinaku, mięso z obiadu, kawałek

Oasis Club - klub na pustyni

-włoski duet - Celia z Carlottą trafiły tu jak większość, z przypadku. Trochę pomagały przy remoncie, trochę czarowały miejscowych, wnosząc do zastygłej rzeczywistości wioski podróżniczy, przybrudzony seksapil.Do marca 2013 roku Laurenty Chwaczwani, wyglądając przez okno, widział tuż za drogą rząd

Słona gruszka

, bo słodki sok będzie spływał po brodzie, rękach i nie tylko. Do gotowania lepiej wybierać gruszki twarde - smaku mają dość, a smażenie, pieczenie lub duszenie doprowadzi je do odpowiedniej miękkości. Najczęściej posługuję się patelnią. Ponieważ skórka gruszki twardnieje w czasie smażenia, to nawet

Chałka

mama O. kroiła podsuszoną chałkę na cieniutkie plastry i podpiekała w średnio rozgrzanym piekarniku. Przechowywane w puszce zachowywały chrupkość. Niezbyt słodkie świetnie pasowały do konfitur. Tosty z chałki stawiam wyżej niż tosty z chleba tostowego. Zarówno na śniadanie, jak i na przyjęcia

Kuchnia pięciu przemian

posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki − Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki.Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego ciało

Cukierki w papierkach (i bez też)

śmietanki). Podgrzewamy. Gdy składniki się już połączą, dodajemy masło i całość zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy posiekane orzechy i przekładamy ją do prostokątnej formy (wym. 20 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy, aż wystygnie. Kroimy na kawałki i zawijamy w papierki

Buraki na słono i słodko

gotujemy na małym ogniu godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy.Autor: Dorota Próchniewicz, Teo Vafidis, Anna WrońskaBuraki do przygotowania tego dania można zarówno gotować, jak i upiec w piekarniku. Jak je piec dowiesz się z przepisu na

Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania

szczątków, które pozostają na kuchennym polu bitwy. Ponieważ Małgosia Minta skutecznie nawołuje do tego, by nie marnować jedzenia , resztki ziemniaczków i marchewek, na których to trenuję krojenie, są oczywiście przetwarzane na sosy i zupy. Bo w kuchni nic się zmarnować nie może. Kreatywnym wykorzystaniem

Szparagi na start

papierem do pieczenia. Ułożyć na nim paluszki ze szparagami (zlepieniem do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec, aż się zrumienią i będą chrupiące. Główki szparagów można na czas pieczenia przykryć folią, by się nie przesuszyły. Kto nie przepada za ciastem francuskim, może każdy

Bigos

również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak dawne książki kucharskie. Smak bigosu zależy w dużym stopniu od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. W staropolskiej kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki szlachetnych pieczeni i wędlin, które bardzo podnosiły smak

Bitwa pod Fawencją

, żołnierzy Gnejusza Papiriusza Karbona (30 000 ludzi pod wodzą Marcjusza), rozbijając je całkowicie. Pobite resztki armii Marcjusza wycofały się z rejonu walk. Niepowodzeniem zakończyła się również druga próba przebicia do Preneste podjęta przez wojska popularów z południa pod wodzą Marka Lamponiusza

Płytka dywanowa

. XX w. producent dywanów z Amersfoort w Holandii, P. J. van Heugten starając się wykorzystać resztki poprodukcyjne stworzył płytki o wymiarach 25×25 cm. Po roku 1956 Heugten zaczął produkować płytki o wymiarze 50×50 cm, i te wymiary okazały się pożądane przez klientów.

Nawałnik burzowy

, w dziuplach i zagłębieniach gruntu. Jeśli to możliwe, wygrzebuje nory, choć potrafi wykorzystać też nory królicze. Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając od maja do września jedno białe jajo na tępym końcu z czerwonobrunatnymi plamkami. Wysiadywanie i wychowywanie młodych Jajo wysiadywane

Patrice Lumumba

mocarstw polityki zagranicznej i ekonomicznej został odebrany z nieufnością nie tylko w Brukseli ale i w Waszyngtonie, gdzie jego wizytę zignorowano. Rząd Belgii podjął decyzję o szukaniu sposobu na usunięcie Lumumby ze stanowiska szefa rządu. W tym celu próbowano wykorzystać sprowokowany przez białych

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.