jak zaprawić zupę

red

Menu dnia z kotletami mielonymi

Menu dnia z kotletami mielonymi

Tradycyjne menu z kotletami mielonymi, surówką z marchwi, zupą ogórkową. I nie zapominajmy o deserze! Po takim obiedzie dobrze podać kawałek prostego domowego ciasta.

Sery z Łemkowszczyzny

Wybieracie się na wakacje w Beskid Niski? Zajrzyjcie do bacówki w Zdyni, położonej tuż przy słowackiej granicy.

Botwinkowe inspiracje

Botwinkowe inspiracje

tarce. Podgotowujemy w bulionie. Botwinę płuczemy, drobno kroimy. Dodajemy do bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Mąkę mieszamy z odrobiną wody, dodajemy łyżkę gorącego wywaru, mieszamy. Dolewamy powoli do zupy. Na tym etapie można zaprawić zupę śmietaną

Zupy-kremy

Zupy-kremy

Pyszna nie tylko dla dzieci, bo - odpowiednio przyprawiona - może być także hitem dla dorosłych.Najpierw jednak musimy zacząć od rosołu, będącego podstawą prawie każdej zupy, o której tu będzie mowa i absolutnie nie może być on z kostki! To musi być aromatyczny, cudowny domowy rosół, który

Proste wiosenne obiady

Proste wiosenne obiady

. Dolewamy powoli do zupy. Na tym etapie można zaprawić zupę śmietaną. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. Botwinkę podajemy z jajkiem, albo z grzankami. I jest wiosna. :) http://gruszkinawierzbiee.blogspot.com/2013/05/botwinka.html Autor: Gruszki na wierzbie Nie ma nic prostszego niż grillowane

Bez barszczu nie ma Ukrainy

Bez barszczu nie ma Ukrainy

ukraiński znany z Polski, ale miał nieporównanie bogatszy bukiet i był znacznie tłustszy. Kto lubi i nie boi się nadmiaru cholesterolu, może zaprawić barszcz odrobiną śmietany. Jeśli ktoś jest fanem fasoli, może ją ugotować i położyć na talerzu przed wlaniem zupy. Taki przepis, jaki pokazał mi Borys

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

rzadka - rozprowadź ją śmietaną starannie wymieszaną z mąką i razem zagotuj. Zupę o dobrej gęstości lub tylko ciut za gęstą zapraw samą śmietaną. Tu mała dygresja: ogórkową gotowaną na mięsie możesz zaciągnąć chudszą śmietaną, najlepiej UHT (bo taka się nie zwarzy) lub jogurtem, ale już po rozlaniu do

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

Tadeusz Pióro, smakosz i poeta, opisał kiedyś niepozorne, acz znakomite danie z paryskiej restauracji - surowe pieczarki wymieszane z tłustą szynką, wszystko drobno pokrojone i zaprawione emulsją z natki pietruszki. Gdy zauważyłam na straganie śliczne, świeże białe grzybki, przypomniałam sobie o

Sałata

Sałata

cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy (jak chcesz), sól, pieprz. KARTKA NR 5 Grillowany kurczak jest w lodówce. Zjedz z sałatą. Jak wrócę, zrobię zupę. Pa. Mama SAŁATA - ZUPA 4 miski 2 główki sałaty masłowej, pół pęczka natki pietruszki, 3 gałązki bazylii, 1 gałązka mięty, 1litr bulionu z

Żur czy barszcz

Żur czy barszcz

jak kisi się kapustę, służyła do przyrządzania zupy postnej lub wzbogaconej wywarem z kapłonów, jajami bądź śmietaną. Reklamował ją Syreniusz w 'Zielniku', pisząc, że 'pragnienie po przepiciu uśmierza' i 'w gorączkach popijać bywa dobra'. Ponieważ inna popularna kwaskowata zupa, z kiszonych buraków

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

ziemniaki. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją dwiema łyżkami wody spod ziemniaków i zapraw nią zupę, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie. Posól i popieprz. Podawaj z całymi ziemniakami. Możesz dodać trochę kminku. Podobno pierwsi piekli je na Podhalu ROSYJSCY JEŃCY ? stąd nazwa. Dziś możesz

Truflowa intensywność

Truflowa intensywność

) i używamy ich wyjątkowo oszczędnie, by smak szlachetnych grzybów nie przyćmił całej potrawy. Oliwę dodajemy pod sam koniec gotowania. Doskonale doprawia przecierane zupy-kremy - prosta kalafiorowa dzięki paru kroplom nabiera fantastycznego smaku. Oliwa truflowa bardzo podnosi smak wszelkich

Koperek

Koperek

, kurki w śmietanie, chłodnik botwinkowy, mizeria. Bez koperku nie będzie koperkowego sosu do klopsików, sandacza, cielęcej pieczeni, sztukamięsa i duszonych kurcząt. Bezimienna zupa z młodej włoszczyzny zaprawiona śmietaną dopiero po jego dodaniu stanie się koperkową. A urozmaicony repertuar śniadaniowy

2012 na talerzu

2012 na talerzu

sprawdziły - to okaże się za 12 miesięcy. Foodingi i cookingi Z przyjaciółmi można nie tylko jeść, ale i gotować. Towarzyskie spotkania połączone z gotowaniem to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu. Foodingi, jak nazywa je Tomek Woźniak, to okazja do wspólnego testowania nowych przepisów oraz

Jak oni gotują!

Jak oni gotują!

sobie kucharza. Postanowiłem zrobić risotto, ale nie mogłem, bo wtedy w Polsce nie było szafranu. Poprosiłem mamę o przysłanie saszetki.W dzieciństwie często widziałem, jak moja babcia na wielkim kuchennym stole zagniata ciasto na tagliatelle, kroi je, wałkuje. Babcia zmarła w tym roku. Miała 95 lat i

W Arktyce św. Mikołaj lata helikopterem

W Arktyce św. Mikołaj lata helikopterem

finezyjnej spódnicy i białej bluzce z dekoltem, na którym przyjemnie zawiesić wzrok. Inni również ubrani odświętnie. Zbyszek Sobierajski, obserwator środowiskowy spod Jeleniej Góry, też jest tutaj pierwszy raz, ale wcześniej zdążył już się nieco zaprawić w boju na wielu wyprawach. Mierzy opady i pierwszy

Stolica od kuchni

Stolica od kuchni

wlej zakwas oraz odcedzony wywar z grzybów i dodaj listek laurowy, całość zagotuj. Pokrojony w kostkę boczek przesmaż na wolnym ogniu, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę takiej wielkości jak uprzednio boczek. Pod koniec smażenia dodaj otarty majeranek. Usmażony boczek z cebulą i majerankiem dodaj do żurku

Wszystkie smaki czekolady

Wszystkie smaki czekolady

blenderze i przetrzyj przez sitko otrzymując pastę z groszku.Na maśle przez 2 minuty smaż cebulę, imbir i czosnek. Dolej wywar, dodaj pastę groszkową i gotuj wszystko przez ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem, zapraw śmietanką po czym ponownie przetrzyj przez sitko. Ubij mleko aż powstanie piana.Zupę podawaj

Blog Tygodnia: Trufla

Blog Tygodnia: Trufla

i dla ducha. Odbieramy je zmysłami, spotykamy się i relaksujemy przy nim, uwodzimy nim i pocieszamy. Od zawsze również czułam, że to, co i jak układam na talerzu i na jakim talerzu to położę, jest ważne. Już jako dziecko chciałam jeść zupę w konkretnej miseczce, bo z tej zupa smakowała bardziej. Cóż

Zupa szczawiowa

szczawiu na zupę. Zupa ta, kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakiem, jest m.in. elementem tradycyjnej kuchni polskiej. Jej warianty występują również wśród potraw krajów Europy Wschodniej i w kuchni żydowskiej. Użycie szczawiu Do przygotowania dania stosuje się szczaw zwyczajny odmiany ogrodowej

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.