kapusta biała pasteryzowana

sprawdź też:

biała

Magazyn Kuchnia

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

Kiedyś było tak: pod dom podjeżdżała ciężarówka, kierowca krzyczał KAAAAPUSTA, a moi rodzice kupowali od razu z pięćdziesiąt kilo. Szatkowało się tę kapustę, soliło i ubijało w kamiennych garach. Dziś na szczęście nie MUSICIE już robić przetworów na zimę. Mam jednak nadzieję, że CHCECIE. Spróbujcie, bo to naprawdę niezła zabawa

Przepisy na grzyby

Grzyby będą smakowały jak świeże, jeśli umiejętnie je zamrozimy. Przebieramy je, czyścimy, szybko myjemy i krótko obgotowujemy w lekko posolonej wodzie. Potem odcedzamy i rozkładamy na dużym sicie, by ociekły, odparowały i wystygły. Następnie wkładamy je do specjalnych pojemników lub torebek przeznaczonych do zamrażania żywności i wkładamy do zamrażarki. Wspaniały smak i intensywny aromat zachowują też grzyby, które dobrze ususzymy. Przebranych grzybów już nie myjemy, tylko starannie czyścimy z piasku i różnych paprochów. Małe zostawiamy w całości, a większe kroimy na plastry i suszymy ułożone pojedynczą warstwą, najlepiej w specjalnej suszarce do grzybów.

Konfit. Rarytas kuchni francuskiej

Pochodząca z kuchni francuskiej metoda konserwowania jedzenia w tłuszczu była kiedyś stosowana głównie przez ubogich wieśniaków. Dziś konfity uchodzą za rarytas

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę, groszek, fasolkę szparagową (Z), trochę suszonych ziół (M), i chwilę pogotujemy (warzywa powinny być chrupkie). Na koniec dodajmy jeszcze trochę sosu sojowego (W

Gin

Gin

bez skórki. Może być zmiksowana lub pokrojona w paski, słodka lub ostra. Szykując sos biały, używam masła, na nim smażę cebulę, tym razem więcej, pokrojoną w piórka, i trochę czosnku, jak zwykle. Gdy cebula jest zeszklona, dodaję rozmaryn, tymianek, chlust ginu, chlust sosu worcestershire i sporo

Gin

Gin

anchois. Nowy, kremowy wymiar uzyskujemy, dodając na końcu kilka łyżek śmietanki. Inny smak pojawi się, gdy bazą prócz pomidorów będzie pieczona papryka bez skórki. Może być zmiksowana lub pokrojona w paski, słodka lub ostra. Szykując sos biały, używam masła, na nim smażę cebulę, tym razem więcej

Sprzątanie organizmu

Sprzątanie organizmu

Alzheimera.Dodatki do żywności. Do konserwowania żywności od wieków używano soli i wędzono produkty. Dzisiaj żywność dodatkowo pasteryzuje się w wysokiej temperaturze, ale też dodaje się substancje hamujące rozwój lub niszczące bakterie, drożdże czy pleśnie. Niestety, gdy jemy dużo dań zawierających barwniki

Kapusta kwaszona

w smaku do kiszonej, ale nie zawiera w ogóle kwasu mlekowego, ani jego dobroczynnych bakterii. Nie jest również probiotykiem.Kapusta kwaszona w odróżnieniu od kiszonej nie zmienia barwy, pozostając nadal biała.

Kapusta warzywna głowiasta

, po zapłodnieniu tworzy się owoc – łuszczyna, a w niej kilka sztuk nasion. ZmiennośćWyróżniano dawniej kilka form: kapusta głowiasta biała (B. oleracea var. capitata f. alba) – zewnętrzne liście są zielone, jest szerzej rozpowszechniona. kapusta głowiasta czerwona (B. oleracea var. capitata f. rubra

Słonina

Słonina – podskórna tkanka tłuszczowa pozyskana z grzbietu tylnej części tułowia i boków świni ze skórą lub bez. Słonina jest pozyskiwana w postaci płatów lub kawałków. Barwa biała do jasnokremowej. W produkcie spożywczym niedopuszczalne są odłamki kości, oznaki zjełczenia (żółta barwa

Rośliny pastewne

): łubin, bobik, wyka drobnonasienne (wieloletnie): koniczyna czerwona, koniczyna inkarnatka, koniczyna perska, koniczyna biała, koniczyna białoróżowa, lucerna nerkowata, lucerna mieszańcowa, sparceta siewna, komonica zwyczajna, nostrzyk biały, przelot zwyczajny rośliny okopowe pastewne trawy: kostrzewa

Herb Francuskich Terytoriów Południowych i Antarktycznych

Herb został nadany Francuskim Terytoriom Południowym i Antarktycznym 4 września 1958 r.Na tarczy czwórdzielnej w krzyż, w poszczególnych polach przedstawione są symbole dystryktów, wchodzących w skład Terytorium. W polu I błękitnym srebrna - tzw. kapusta kergueleńska (Pringlea antiscorbutica

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.