marynata z imbirem do kurczaka

Materiały partnera, TVP

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

Marynowane szaszłyki z kurczaka ze świeżymi kiełkami i imbirem.

Menu dnia w stylu azjatyckim

Dzisiaj polecamy Wam warzywa po tajsku, szaszłyki z sosem orzechowym i banany smażone w cieście kokosowym.

Kurczak z sosem teriyaki

Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników, tak by żaden nie dominował nad pozostałymi. Składniki potrawy smaży się bardzo krótko, tak by po podaniu na talerz były jędrne, chrupkie i by zachowały swój kolor.

Top 5. Sałatki z kurczakiem

Top 5. Sałatki z kurczakiem

;sałat Fit&Easy Active garść nerkowców (prażonych i solonych)  Sposób przygotowaniaRobimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy

Blogerski Przepis Tygodnia pełen słońca

Blogerski Przepis Tygodnia pełen słońca

octu winnego 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju szczypta soliMarynata i mięso: Plaster ananasa miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego resztę składników marynaty i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka

Imbir - pobudza i pieści zmysły

Imbir - pobudza i pieści zmysły

wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy około 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

Czosnek ucieramy z pieprzem, imbirem, curry, goździkami i kminkiem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodajemy podroby i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso przekładamy do garnka. Na patelni zostawiamy jedną łyżkę tłuszczu ze smażenia

Umami znaczy pyszny

Umami znaczy pyszny

; Składniki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżki  sherry 1 łyżka  soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu pieprzowego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością) 1 łyżka startego  imbiru 1 zmiażdżony ząbek  czosnku 4  piersi kurczaka 2

Pikle

Pikle

ich smak. Marynata to połączenie kwaśnych składników (np. soku z cytryny, pomarańczy, limonki, żurawin, ananasa, piwa, octu winnego, wina), przypraw (ziół suszonych i świeżych, czosnku, szalotek, skórki cytrusów, sosu sojowego, musztardy, imbiru, chili) i tłuszczu (oliwy z oliwek, oleju z sezamu, z

Na ostro - świętuj Dzień Pikantnych Potraw!

Na ostro - świętuj Dzień Pikantnych Potraw!

winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki.Zobacz przepis na Sos tuńczykowy z chiliŹródło: Miesięcznik KuchniaKrewetki w sosie musztardowymSkładniki:3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Obiad z szaszłykiem i pizzą

Obiad z szaszłykiem i pizzą

wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone możemy polukrować lub polać polewą cytrynową. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej marynacie podajmy z

Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

 puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do

Menu dnia

Menu dnia

chili z pestkami,szczypta cukru,2 - 3 łyżki octu kokosowego (albo ryżowego),sok z 1 limonki,szczypta soli,dymka pół czerwonej cebuli,orzeszki ziemne do dekoracjiOgórki obrać i pozbawić pestek (niekoniecznie). Pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych

Dla początkujących - dania z pieczarkami

Dla początkujących - dania z pieczarkami

. Wkładamy do niej pokrojone w długie wąskie paski piersi kurczaka, mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w cienkie płatki czosnek, starty imbir i pokrojone na

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w cienkie płatki czosnek, starty imbir i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki dymki, smażymy pół minuty. Wkładamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy

Cytrusowe orzeźwienie - na słodko i słono

Cytrusowe orzeźwienie - na słodko i słono

rodzynki wymieszaj i odstaw. Przygotuj sos: do soku z pomarańczy dodaj posiekaną miętę, starty imbir, szczyptę soli i miód. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Gotową sałatkę podawaj na liściach sałaty. Autor: Maria Dembowska, Dawn Grant-Skiba Pomarańczowa marynata do

Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

przyrumienią, dodajemy posiekany imbir i pastę curry. Smażymy minutę, stale mieszając. Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Dodajemy sok z limonki oraz resztę sosu rybnego, solimy. Pozostawiamy w cieple, aby nie wystygło. Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy na ruszcie posmarowanym olejem, po 4 min z każdej

Nowy program kulinarny w Travel Chanel - Karaibska uczta Jonathana Phanga

Nowy program kulinarny w Travel Chanel - Karaibska uczta Jonathana Phanga

nogi  i udka. Natrzyj odrobiną oleju, przypraw solą i pieprze oraz wyciśnięty sok z 2 limonek.Pozostałe składniki włóż do miksera i miksuj do konsystencji puree.Polej kurczaka marynatą i porządnie go natrzyj. Przykryj i trzymaj w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Rozpal

Jogurt - od rana do wieczora

Jogurt - od rana do wieczora

miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Majonez wymieszaj z jogurtem. Sos przelej do miski z jabłkami, dodaj kurczaka, selera i 2/3 orzechów. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanymi pozostałymi orzechami. 4 filety z dorsza 1 opakowanie

Misja szaszłyk. Działania na świeżym powietrzu

Misja szaszłyk. Działania na świeżym powietrzu

, zalej olejem i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę osącz z marynaty, przypraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę pokrój na plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na kilkanaście minut do zimnej wody, aby

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

składniki dokładnie się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sosem.Zobacz inne przepisy od Bistro mamaDo tej sałatki potrzeba sporo składników, ale warto się postarać - efekt jest wyśmienity i doskonale nada się na lekki i zdrowy obiad. Bistro mama stworzyła świetną marynatę do kurczaka. Sałatka z

Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

pasta curry do smaku 1 utarty ząbek czosnku mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos: sok z 1 limonki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 malutkie chili z marynaty korzeń imbiru cienki szczypiorek cukierZioła drobno posiekać. Rybę zmiksować pulsacyjnie, tak by masa nie była gładka. Wymieszać rybę

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

posiekanych listków kolendry 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 posiekanej papryczki jalapeno 2 pokrojone czerwone słodkie papryki 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz  Sposób przygotowaniaRozgrzej olej w szerokim rondlu, podsmaż kurczaka. Przełóż na talerz, do rondla włóż imbir i

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 łyżeczka tartego imbiru 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 2 dymki 1 pęczek kolendry 1 łyżka sosu sojowego Komosę przepłucz na sicie, przełóż do rondelka, dolej 3/4 szklanki wody i sól. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez

Menu dnia

sklepach z żywnością azjatycką; w razie problemów z ich znalezieniem, możesz pominąć ten składnik)1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej paprykioliwa z oliweksłodki sos chiliWymieszaj oliwę z przyprawą 5 smaków. Marynatą polej pierś kurczaka i odstaw do lodówki do zamarynowania. Kurczaka obsmaż na patelni

Menu dnia z kurczakiem curry

kolendryZmiksuj składniki marynaty, wymieszaj z kurczakiem. Odstaw na pół godziny, następnie wstaw do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudź. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Rozgrzej masło, podsmaż czosnek i imbir. Gdy zaczną pachnieć, dodaj garam masala, kozieradkę i chili. Smaż 5 minut, dodaj

Kurczak w czekoladzie

Kurczak jest dość uniwersalny, a jeśli zastosujemy do niego odpowiednią marynatę, można nadać mu wyjątkowego smaku. Poniżej przedstawiam kilka mniej znanych sposobów na przygotowanie kurczaka.- kurczak a la suszona wołowina (jerk chicken) : przysmak kuchni karaibskiej. Kurczak obtaczany jest w

Na grilla

przez dobę oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka.Po tym czasie ugrilluj z dwóch stron mięso do miękkości (ok. 45 min), smarując od czasu do czasu pędzelkiem zamoczonym w marynacie. Pamiętaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, aby kurczak się nie spalił, zanim będzie gotowy.Rada: Do marynaty

Menu dnia z sałatką z kurczaka

zielonej fasolki szparagowej1/2 czerwonej cebuli50 g orzechów pinii12 pomidorków koktajlowych3 łyżki (45 ml) oliwy2 łyżeczki (10 ml) octu balsamicznegoPrzygotuj kurczaka: wymieszaj w misce składniki marynaty z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone filety przełóż do miski, obtocz

Stir-fry z kurczaka

podania:Makaron sojowy lub ryżowy przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (porcja dla dwóch osób)Pokrój kurczaka w paski lub niewielką kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, dodaj kurczaka i odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę. Przygotuj sos do smażenia. Wymieszaj ciemny sos sojowy, ocet

Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepsze są nudle

kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu. Czas przygotowania: 15 minut (dla 4 osób)   Składniki 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny 5 cm świeżego  imbiru 1 ząbek  czosnku 5 łyżek sosu

Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

proszku sól pieprz limonka listki melisy do dekoracjiFilety z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem i sosem sojowym, dodaj posiekaną cebulę i imbir w proszku. Do powstałej marynaty włóż filety z łososia i zostaw na ok. 2 godziny (kilka razy odwróć na drugą stronę

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.Składniki 2 duże kości wołowe (z udźca) 2 korpusy kurczaka 2 cebule 1 kawałek (5 cm) korzenia imbiru makaron ryżowy lub sojowy ugotowane mięso

Z tamaryndowcem w roli głównej. Przepis na zupę tajską i sos meksykański

zyskuje. Kurczaka, ryby i owoce morza zamiast długo marynować, lepiej oblepić mieszanką sosu sojowego, tamaryndowca, cukru, przypraw (chili, czosnek, imbir), oleju i już po chwili upiec lub usmażyć. Słodko-kwaśno-pikantna przyprawa zadziała też jako dodatek do warzyw i tofu przyrządzanych w woku

Kiełki zdrowia perełki

; Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kiełki, kukurydzę i

Dla poszukiwaczy kulinarnych przygód. Owoc pigwowca

zdejmujemy z ognia. Osobno smażymy bakłażana przez 5-10 minut, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości, a potem jeszcze 5-10 minut. Dodajemy wino i obrane ze skórki pomidory. Przyprawiamy cynamonem, zielem angielskim, kminkiem oraz listkami laurowymi. Dusimy pod przykryciem przez

Letnie inspiracje z sałatą

Składniki 2 filety z kurczaka 1 łyżka mielonego imbiru 2 małe cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka nasion kolendry szczypta chilli 1/2 główki sałaty lodowej 10 listków radicchio 1/2 pęczka roszponki sól  Sposób przygotowaniaKurczaka

Smacznego Nowego Roku

białym pieprzem, a następnie polej sokiem z cytryny i oliwą. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin. Na dwie godziny przed podaniem dodaj do marynaty cebulę pokrojoną w talarki i kapary.Opłukaną sałatę porwij na drobniejsze kawałki i wymieszaj z sosem winegret przygotowanym z oliwy z oliwek

Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

cytrynowym, kuminem, imbirem i papryką. Piersi kurczaka wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy zmiksowaną cebulę i mocno zawiązujemy. Potrząsamy woreczkiem, aby mięso pokryło się przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie!

tofu80 g suszonych żurawin600 g zielonej fasolki125 g pomidorków koktajlowych30 g orzechów włoskichrzeżucha do posypaniamarynata:1 imbir wielkości orzecha włoskiego1 cytrynasólpieprz1 łyżeczka płynnego miodu2 łyżki stołowe oliwy z oliwekPrzygotuj marynatę: imbir obierz i utrzyj, cytrynę opłucz, wyciśnij

Najważniejsze trendy kulinarne w 2014 roku i latach kolejnych

imbir.3. Herbata: już nie tylko do popijania - ten naturalny składnik coraz częściej stosowany jest w mieszankach przypraw, bulionach i marynatach.4. Sos chamoy: to wyjątkowe połączenie przypraw pochodzące z Meksyku, sos sporządzony z moreli, limonek, chili i przypraw zdobywa coraz większą popularność w

Ndunda soso

inny smak. Potrawę można podawać z chlebem czapati, naan lub z ryżem. Przedstawiony przepis jest moją wersją ndunda soso. Przygotowywałam ją kilka razy i bardzo przypadła mi do gustu.Uwagi techniczne: - użyłam mięsa z udek kurczaka (pozbawionych skóry i kości). Można również wykorzystać piersi

Olimpijskie menu. Kibicujemy sportowcom

czerwonych) 3 łyżki  miodu 1 łyżeczka świeżo startego  imbiru 1-2 łyżeczki ostrego sosu  chilli (np. sriracha) szczypta chilli w proszku   Sposób przygotowania Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie z oliwy, soli oraz połowy skórki z limonki i cytryny. Układamy na blasze

Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

ryżem.Autor: Agnieszka KręglickaNajlepiej, jeśli placki tortilli przygotujesz samodzielnie. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, kup gotowe. Farsz jest bardzo prosty - najważniejsza dla smaku jest marynata do kurczaka. Fajitas z kurczakiem i warzywami 2 piersi kurczaka gotowe placki tortilli biała cebula

Przepisy w modnym żółtym kolorze

 jogurtu  Sposób przygotowaniaMiksujemy imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę

Pomysłowe dania na Sylwestra

, do każdej kokilki wbijamy jajko. Zapiekamy 8 minut.filet z łososia (bez skóry i ości)łyżka currysól i pieprzoliwadojrzałe mangogrejpfrut czerwony (pokrojony i obrany z białej błonki)4 szalotki (obrane i pokrojone na ćwiartki)4-cm kawałek imbiru (obrany i starty na drobnej tarce)sok z 1-2 cytrynłyżka

Tylko 5 składników i danie gotowe

godziny do lodówki. Potem odlewamy marynatę do miseczki, a mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy pod rozgrzany grill piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, odwracając dwa lub trzy razy i smarując marynatą, aż kurczak zrumieni się równomiernie i przestanie być surowy w środku. Resztę marynaty

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso

Liście limonki kaffir

do dań w celu zaostrzenia smaku potrawy; jednak sam sok rzadziej znajduje zastosowanie w kuchni, bo jest dość gorzkawy. W kuchni zastosowanie znajdują przede wszystkim liście rośliny. Obok imbiru, trawy cytrynowej, galangalu i chili, liście limonki kaffir to jedna z najważniejszych przypraw kuchni

Smaczne przyjęcie

, dopraw kuminem, solą i pieprzem. Uformuj małe kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju, obracając, aby się zrumieniły z każdej strony. Odsączaj na ręczniku papierowym. Podawaj na sałacie ułożone w piramidkę lub ponabijane na patyczki do szaszłyków. 5 pałek kurczaka marynata: 2 ząbki czosnku 1 szklanka

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

. Garnek 2.: w dużej ilości lekko osolonego wrzątku gotujemy ryż basmanti. Należy uważać, by go nie przegotować, wystarczy ok. 10 min. Odsączamy i odstawiamy na bok. Patelnia: oliwę z oliwek mieszamy z łyżką mieszanki garamy masala. W takiej marynacie obtaczamy pokrojoną w paski pierś kurczaka. Po 10

Kura z niedzieli

sosy do sałat azjatyckich w tekście 'Świeży imbir' z 9.12.2006 r.). A gdy kusi nas danie na gorąco, smażymy szybkie stir-fry: warzywa na patelni doprawiamy azjatyckimi przyprawami, uzupełniamy sosem hoi sin i kurczakiem (marynaty do kurczaka stir-fry w tekście 'Świeży imbir') i podajemy z ryżem. Jeśli

Przepisy na grilla: mięso i ryby

dodatkiem chili szczypta granulowanego czosnku 2 łyżki wody 8 pałek kurczaka  Sposób przygotowaniaW miseczce wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa. Ponacinaj płytko udka kurczaka, polej je przygotowaną mieszaniną i wymieszaj, aby marynata dotarła w każde miejsce. Odstaw na 15

Weekend w plenerze. Przepisy na piknik

, sok z limetki, śmietanę i sól. Miksuj, aż powstanie gładka pasta. Posmaruj nią tosty (możesz je wcześniej zrumienić w opiekaczu) i przełóż je kurczakiem i papryką. Każdą warstwę lekko posól i popieprz do smaku.Połów się udał, można przyrządzać obiad. Co jednak zrobić, jeśli nie zabraliście ze sobą

Kolorowo i lekko - kuchnia na lato

Jeśli wiesz, że przed tobą pracowity dzień i prawdopodobnie nie znajdziesz czasu na pożywny obiad, przygotuj rano sałatkę z kurczakiem i zabierz ją do pracy. Sos przelej do osobnego pojemniczka - jeśli polejesz danie od razu, liście sałaty szybko zwiędną.Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej

Kanapki do szkoły

kolendry1 łyżeczka soku z cytryny1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)Przygotuj kurczaka: imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj jogurt z imbirem, czosnkiem i przyprawami. Filety oczyść, umyj i osusz, następnie przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

Koreczki: kolorowe (z pomidora, sera żółtego i szynki parmeńskiej) 9/25 z grillowanej cukinii i marynowanej piersi kurczaka 6/81z krewetek i awokado 6/81z sera mozzarella i anchois 6/81krakersy na jeden ząb 11/47kremowy omlet z łososiem i rukolą 4/78krewetki czosnkowe 9/24krewetki w marynacie musztardowej

Polacy kochają makaron

woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje

Karmel. Nudy nie będzie!

intensywnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z karmelem z ognia. Do masy stopniowo dodajemy sos sojowy, posiekany imbir, zmiażdżony w prasce czosnek i cynamon. Nacieramy marynatą filety, zalewamy je resztą płynu, który nam pozostał i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Następnego dnia składamy oba

Aromatyczne dania z curry

;Sposób przygotowaniaMiksujemy imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy

Niezbędne składniki: oliwa i ocet

wg opisu na opakowaniu. Składniki sosu wlewamy do rondla, zagotowujemy i pozostawiamy 6-7 minut na małym ogniu. Na innej patelni rozgrzewamy olej; szybko, stale mieszając, podsmażamy na nim dymki, czosnek i imbir. Kurczaka osączamy z marynaty, wkładamy na gorący olej czosnkowo-imbirowy, smażymy 5

Najlepsze przepisy na grilla cz. 1

. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu

Grill nie tylko pod chmurką

, gotuj przez 20 minut, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodaj połowę skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

zagotowujemy, wkładamy całe mięso i kości, Z wlewamy olej i zagotowujemy. M Wrzucamy imbir oraz przyprawy do smaku: goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu, nasiona kolendry. WSolimy. D Wlewamy sok z cytryny. O Dodajemy słodką paprykę lub jagody jałowca. Rosół gotujemy na małym ogniu

Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej czerwonych) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. sriracha) szczypta chilli w proszku  Sposób przygotowaniaKurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie z oliwy, soli oraz połowy

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

garść posiekanej świeżej bazylii i kolendry   Sposób przygotowania Karkówkę trzymamy przez 30 minut w marynacie z sosu rybnego, pokrojonej łodygi trawy cytrynowej, przyprawy "5 smaków", anyżu, imbiru, brązowego cukru i liścia laurowego. Do woka (albo patelni o grubym dnie

19 potraw z żurawinami

sera tofu80 g suszonych żurawin600 g zielonej fasolki125 g pomidorków koktajlowych30 g orzechów włoskichrzeżucha do posypania marynata:1 imbir wielkości orzecha włoskiego1 cytrynasól, pieprz1 łyżeczka płynnego miodu2 łyżki stołowe oliwy z oliwek Przygotuj marynatę: imbir obierz i utrzyj

Drób, czyli ptactwo, plus... królik

większą wartość odżywczą i dietetyczną.Te wszystkie właściwości mają wpływ na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Dlatego, gdy ktoś choruje, przyrządzamy mu rosół na mięsie z kury. I nie jest to przesąd - podczas gotowania kury (lub kurczaka) do wywaru uwalnia się cysteina. To aminokwas, którego

Drób po chińsku

marynatą z cukru rozpuszczonego w sosie sojowym wymieszanym z winem, ułożyć na sitku. Gdy obeschną, ułożyć je na metalowej siatce w piekarniku rozgrzanym do 190°C i piec po 30 min z każdej strony. Potem obniżyć temperaturę do ok. 160°C i dopiec kaczkę, często ją obracając. Chrupiącą skórkę i mięso

Tandoori

tandoori okazała się odkrywczym dressingiem do sałatki z pomidorów. Również ziemniaki i kalafior pieczone w domowej marynacie wyszły smaczne.Ponieważ nie odrzucam gotowych produktów z założenia, jedynie gdy nie wytrzymują próby smaku, gotową pastę tandoori wypróbowałam z kurczakiem i krewetkami na grillu

Łatwe i efektowne menu na przyjęcie komunijne

 chrupiąca, m.in. dzięki zawartości miodu w marynacie. Powstały podczas  pieczenia sos przecedzamy do rondelka i gotujemy, aż połowa odparuje. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając powoli z resztą masła, które zagęści nam sos. Kurczaka podajemy ze smażonymi ziemniakami, sosem

Przepisy z polskich restauracji

jadalne kwiatyPrzygotuj mięso: wymieszaj oliwę z pokrojonym w plasterki czosnkiem i musztardą, dopraw papryką i solą. Oczyszczone, umyte i podzielone na 4 kawałki (o wadze ok. 150 g każdy) polędwiczki natrzyj marynatą i wstaw na 2 godziny do lodówki.Przygotuj dwa purée: kalafiora oczyść, odłóż

12 sposobów na rybę

Składniki:400 g filetu z łososia marynata 1.:200 ml jasnego sosu sojowego200 ml ciemnego sosu sojowego2 łyżki startego świeżego imbiru marynata 2.:50 ml oleju słonecznikowego100 ml oliwy z oliwek extra vergine100 g sezamu120 g białej rzodkiewki30 g kiełków lucerny10 g kopru20 ml kremu

Blogerzy polecają: domowy fast food

;Kmin i kolendrę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, mieszamy. Przyprawy dodajemy do soku z cytryny i limonki. Oczyszczonego kurczaka kroimy na niewielką kostkę, dodajemy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia papryki. Zarówno zwykłą jak i chili kroimy w

Azja od kuchni

potraw wzbogaca ich smak.Sos ostrygowy Bardzo gęsty sos sporządzony z ekstraktu gotowanych ostryg. Może być używany jako marynata, dodatek do zup, sos do smażenia, sos stołowy. Nie ma rybiego smaku, jego aromat podnoszący smak potrawy jest raczej wołowy.KolendraSwoim wyglądem przypomina natkę pietruszki

Kuchnia Australii

marynatę i wrzuć do niej zblanszowaną fasolkę, przesmażaj chwilę, a następnie rozłóż na środku talerzy. Jagnięcinę pokrój na porcje i ułóż na fasolce. Posyp orzechami, dodaj szaszłyczki, a obok ułóż pieczone pomidorki.dla 4 osóbszaszłyki:480 g filetów z kurczaka 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwykuskus

Trawa cytrynowa

Karaibach. Ma niezwykły smak i aromat, przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową wzbogaca się smak zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery. Suszoną można dodać do herbaty. Często używa się jej w postaci sproszkowanej, ale od

Duet egzotyczny

minut do lodówki. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Składniki sosu wlewamy do rondla, zagotowujemy i pozostawiamy 6-7 minut na małym ogniu. Na innej patelni rozgrzewamy olej; szybko, stale mieszając, podsmażamy na nim dymki, czosnek i imbir. Kurczaka osączamy z marynaty, wkładamy na gorący olej

Musztarda

łyżki startego świeżego imbiru Wszystkie składniki na marynatę zmiksować w blenderze. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Zalać marynatą i odstawić na pół godziny do lodówki. Mięso wyjąć z marynaty, podsmażyć lekko na patelni. Dodać marynatę. Smażyć dalej, aż mięso będzie miękkie. Podawać z makaronem lub

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

kukurydziany (przepis z RPA) 5/46Lawendowa marynata do kurczaka 8/71Mangold z ziemniakami 7/34Marynata cytrynowa do kurczaka 2/30Mieszanka przypraw zatar 10/68Młoda kapusta z masłem musztardowym 26Nadzienie do indyka 11/70Pasta do kanapek z sera manouri z kuminem i cytryną 2/62Pasta z białej fasoli 7/57Pur

Świeży imbir

olej, a kiedy się zagrzeje, dodaj imbir razem z innymi przyprawami, smaż, aż zapachnie, przyprawy usuń i smaż rybę, krewetki, warzywa lub mięso na zaromatyzowanym oleju.marynaty do ryb wieprzowiny, kurczaka: - jogurt, oliwa, czosnek, imbir, ostra papryka, skórka cytrynowa, sól, pieprz; - sos sojowy

Piknikowe pyszności

łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki pasty chillisok z 1/2 limonkiKurczaka marynujemy w sosie sojowym z wyciśniętym czosnkiem, pokrojonym imbirem i sokiem z limonki (marynatę robimy w blenderze). Przygotowujemy sos orzechowy - wszystkie składniki miksujemy na gładko, tak aby sos był w miarę gęsty. Jeśli jest

Szwedzkie lato w kuchni

osuszone filety przełóż do miski, obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie usmaż kurczaka na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony (termometr wbity w mięso powinien wskazywać 70 st. C). Zdejmij z ognia i pokrój w plastry. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Boczek

Orzechy pekan na słodko

, 2 łyżeczki startego imbiru Wyrabiamy ciasto, mieszając w blenderze mąkę, mleko, cukier i jajka, smażymy naleśniki. Mięso na farsz posypujemy przyprawami, zalewamy połową mleka i bulionu oraz sosem sojowym. Odstawiamy na 15 min. Orzechy mielemy i prażymy. Dodajemy mięso wraz z marynatą, smażymy

Dieta niskoenergetyczna

z kurczaka oliwa do smażenia 120 g sałaty radicchio 80 g lodowej sałaty 120 g sałaty lollo (mix czerwonej i zielonej)   Składniki do smaku miód   Sposób przygotowania Przygotowujemy sos. Z cukru, oleju i miodu robimy karmel. Dodajemy sosy: oba sojowe oraz

Wielkanoc u Piotra Bikonta

są także szynki, pieczeń cielęca, galaretki drobiowe, tymbaliki z kurczaka... Biała kiełbasa leży obok obowiązkowo. Jadam ją tylko raz do roku, ale Wielkanoc nie może się bez niej obejść. W dzieciństwie dostawałem kiełbasę najprostszą, z wody, teraz jadamy bardziej wyrafinowaną. Żuru, gdy byłem mały

Pasty curry

Proponujemy także oryginalne, tajskie pasty Tao Tao. Zastosowanie może być praktycznie dowolne, jednak polecamy czerwoną lub zielona pasta curry do przyrządzania orientalnego kurczaka i nasycenia smakiem mięsa, a pastę Tom-Yum do pysznych owoców morza oraz ryb. Curry z wołowiną po tajsku 25-30

Jogurt naturalny - jedz na zdrowie

krokiety. Do naleśników podajemy sos morelowy.Składniki 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki świeżo startego kłącza imbiru 1 szklanka jogurtu 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny  

U babci smakuje najlepiej

minutach, a kurczaka gotuj jeszcze 15-20 minut. Przecedź wywar do innego garnka, warzywa pokrój w paski, a przyprawy, cebulę i pora wyrzuć. Wyjmij kości z kurczaka, mięso pokrój wzdłuż włókien na paski. Utrzyj masło z mąką, dodaj nieco gorącej zupy, rozetrzyj i wlej do pozostałej zupy. Zagotuj

Przekąski dla kibica

kuchennym. Ciepłe przełóż do miski z przykrywką (lub użyj do przykrycia folii aluminiowej), trzymaj w cieple.Gdy kurczak się smaży, na suchej patelni podgrzej tortille. Ciepłe zawiń w folię aluminiową.Przygotuj tortille: mięso z dodatkiem sosu, kapusty, pomidorów, kilkoma kroplami tabasco i ew. solą zawiń w

Wykwintne dania i tylko 5 składników

obieramy. Skórkę kroimy w paseczki, a obraną cytrynę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Z trzech pozostałych cytryn wyciskamy sok i zalewamy nim plastry cukinii. Dodajemy pół szklanki cukru i kawałek świeżego imbiru pokrojony w cienkie plasterki. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy

Bułka tarta to nie panierka

dolej czerwone wino i odparuj.Mięso wyjmij z marynaty, osusz papierem kuchennym, obtocz w mące (panierka osuszająca), zanurz w mieszaninie żółtek i śmietany (panierka mokra) i przełóż do panierki zewnętrznej ze zmielonych orzechów i panierki orkiszowej. Tak przygotowane mięso obsmaż na oleju

Kuchnia śródziemnomorska: oliwa

(dla 10 osób) Składniki 50 dag pokrojonego w kostkę mięsa z piersi kurczaka 50 dag pokrojonego w paski mięsa wieprzowego 50 dag dużych krewetek 1/2 l oliwy 5 dag ziaren sezamowych  Na marynatę: 1 mała cebulka utarta na tarce 2 roztarte ząbki czosnku 1/2 łyżeczki

Makaron chiński

, 3/4 szklanki wywaru z kurczaka. Makaron zalać gorącą wodą. Odstawić na 2-3 min. Odcedzić. Grzyby zagotować - ok. 5 min. Odcedzić, ostudzić. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Dodać sos sojowy, sherry, imbir, czosnek, olej sezamowy. Na patelni rozgrzać olej

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka

Piknik (część 2.)

łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego lub brązowegosok z 1/2 limonki 1 łyżeczka sezamu mąka ziemniaczanaolej słonecznikowy do smażenia2 porcje ugotowanego ryżu jaśminowegoOczyszczone, umyte i osuszone filety z kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm, oprósz mąką

Jak curry zdobywało świat

, wlewamy 2 łyżki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy około 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy

Sałatki do... schrupania

ryżowego, 25 dag krewetek koktajlowych (bez zalewy), pęczek rzodkiewek, 8-10 kostek marynowanej dyni, czerwona cebula, garść kiełków soi, łyżka ziaren sezamu, olej do smażenia. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżeczka startego kłącza imbiru, 1/3 strączka czuszki, 2 ząbki czosnku, sok

Umami. Tajemniczy piąty smak

półksiężyce, czosnek i selera drobno siekamy i wrzucamy do garnka na odrobinę rozgrzanego masła i oliwy. Gdy szalotki zmiękną, dodajemy pokrojony miąższ z pomidorów, sos Worcestershire, garam masala, imbir i chilli. Podsmażamy, mieszając, aby wydobyć aromat przypraw. Zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym

Sos sojowy

krzyżowa) albo pieczonej piersi kurczaka, kawałek (4-5 cm) korzenia imbiru cieniutko pokrojonego, po 6 ziaren czarnego pieprzu i kolendry, kawałek kory cynamonu, 3-4 goździki, 2 łyżki gotowego sosu rybnego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub supermarketach), 40 dag makaronu ryżowego

Dal bhat

, czosnkiem, czy imbirem, jako dodatek do soczewicy lub fasoli. Zawsze zawiera zioła i przyprawy takie jak kolendra, kminek, czy kurkuma (szafran indyjski). Przepisy różnią się w zależności od sezonu, miejscowości, grupy etnicznej i rodziny.Dal Bhat jest zawsze podawany z tarkari – mieszanką dostępnych

Makłowicz w podróży

Babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana Kwas chlebowy – 19 Koszerny smak Czulent Pipki – duszone gęsie żołądki Materbrajt – maca z jajkiem – 20 Cygański smak Zupa gulaszowa Churgipen Kura po cygansku – 21 Myśliwski smak Bażant pieczony Marynata do sarniny Marynata

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.