moczenie stop w soli kuchennej

MG

7 deserów ze śliwkami do zrobienia w tym tygodniu

7 deserów ze śliwkami do zrobienia w tym tygodniu

Jesień zapowiada się wspaniale. Czekają na ciebie same przyjemność: placek, tort, sernik, a nawet galaretka ze śliwkami. Nie czekaj - wypróbuj je wszystkie!

Gruszki dla początkujących i zakochanych

Zimno się zrobiło, można śmiało podjadać pyszności grzejąc się pod kocem. Zmysłowy kształt gruszki niech was natchnie do eksperymentów w kuchni. Podajemy tak proste przepisy, że nawet twój ukochany sobie z nimi poradzi

Profesjonalny pedikiur w domu - to nie takie trudne

Zanim założysz sandały, zadbaj o stopy. Profesjonalny pedikiur możesz zrobić w domu. Zajmie ci to ok. 45 min

Robert Trzópek i restauracja Tamka 43 zapraszają na jesienny obiad

Robert Trzópek i restauracja Tamka 43 zapraszają na jesienny obiad

Marynujemy łososia: cały filet nacieramy mieszaniną cukru, soli i skórki z cytryny. Odstawiamy na godzinę, spłukujemy zimną wodą (jak najkrócej, nie moczymy ryby). Kroimy na 4 porcje. Marynujemy ogórka: obieramy go (skórki pozostawiamy do przyrządzenia jogurtu), kroimy w grube plastry, posypujemy solą i

Święta na słodko

Święta na słodko

wanilinowego, - masło do wysmarowania formy.Masło pokrój na kawałki, ułóż na mące wymieszanej z cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj masło nożem, dodaj żółtka. Rozetrzyj ciasto palcami, szybko zagnieć i uformuj kulę. Podziel ją na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po

Problem: suche i pękające pięty

Problem: suche i pękające pięty

. Skutecznym zabiegiem zmiękczającym twardą skórę jest moczenie stóp w ciepłej wodzie z dodatkiem soli kuchennej (można też dodać odrobinę mydła i łyżkę oliwy). Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Następnie należy usunąć zrogowaciały naskórek za pomocą specjalnej tarki lub pumeksu. Na korzyść tarki przemawia

Trzymaj w ryzach swoje ciśnienie

Trzymaj w ryzach swoje ciśnienie

. Chlorek sodu, czyli sól kuchenna spożywana w nadmiarze, szkodzi. Sód ma zdolność zatrzymywania wody w organizmie, co sprawia, że objętość krwi krążącej w układzie krwionośnym zwiększa się i ciśnienie rośnie. Zdrowy człowiek nie powinien jeść więcej niż 5-6 g soli (płaska łyżeczka do herbaty) na dobę. Jak

Na wielkanocnym stole

Na wielkanocnym stole

cukrem waniliowym na pulchną masę, połączyć z wyrośniętym rozczynem. Dodać szczyptę soli, skórkę cytrynową oraz sparzone, obrane z łupinek i utłuczone migdały. Bardzo starannie wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od rąk i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wtedy wlać (po łyżce) stopione masło

Zrób to sam, czyli 17 domowych recept

Zrób to sam, czyli 17 domowych recept

(możesz dodawać go do zup albo potraw stylizowanych na sposób chiński). 16. Od soli krew lepiej krąży Gorące okłady z soli kuchennej są dobrym sposobem na łagodzenie bólów mięśniowych. 250-300 g soli (jak najgrubszej) rozgrzej w emaliowanym rondlu - powinna być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsyp ją do

Analit

Analit w chemii analitycznej jest to składnik próbki, który podlega oznaczaniu.Analit może być składnikiem roztworu, mieszaniny gazów, czy składnikiem ciała stałego. Przykładem mogą być odpowiednio jony chlorkowe oznaczane w roztworze soli kuchennej, tlen oznaczany w powietrzu, czy żelazo oznaczane

Sól warzona

Sól warzona (warzonka) – rodzaj soli kuchennej otrzymywany w warzelniach przez oczyszczenie soli kamiennej. Zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu. Sól warzona jest stosowana jako przyprawa, składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych, a także w urządzeniach zmiękczających wodę

Umeboshi

, miękkie umeboshi, po usunięciu nadmiaru soli poprzez moczenie w wodzie, wykorzystywane są do sporządzania tempury.

Johann Glauber

sodu (soli kuchennej) z kwasem siarkowym.

Morijio

– kupka soli kuchennej, wedle japońskiego zwyczaju wystawiana przed wejściem do restauracji, sklepów i innych lokali w celu przyciągnięcia klientów. W epoce Edo morijio było zazwyczaj spotykane przed domami publicznymi. Powszechnie uważa się, że zwyczaj ten wywodzi się z pewnej legendy

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.