nadzienie do tarty

Magda Duklas

Półkruche ciasta z owocami

Półkruche ciasta z owocami

Co składa się na bajeczną harmonię smaków, jaką stanowi półkruche ciasto wypełnione nadzieniem z owoców lata? Rozwikłaliśmy tajemnicę najpyszniejszych wśród tart owocowych

Menu dnia z tartaletkami

Tartaletki to malutkie tarty ze słonym lub słodkim nadzieniem. Warto ich spróbować, ale ostrzegamy - kto sięgnie po jedną, zaraz będzie chciał wziąć kolejną!

Tarty słone i słodkie

Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.

Quiche

Quiche

Quiche Lorraine Quiche szpinakowe z łososiem Kisz serowy Kisz pomidorowy Zapiekany kisz cukiniowy

Strudel jabłkowy - krok po kroku

Strudel jabłkowy - krok po kroku

Nadzienie: 1,5 kg  jabłek 150 g cukru 1 łyżeczka  cynamonu rodzynki   Ciasto: 1 kg mąki (typ 450) 1 łyżeczka soli 700 ml wody 100 ml oleju masło do posmarowania ciasta garść bułki tartej   Sposób

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli i pieprzu: żółtka ubijamy, aż będą puszyste, białka - na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ubite żółtka z pianą i wylewamy na ciasto serowe. Układamy na wierzchu

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wypełniamy masą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 30 minut.

Ciasto z jabłkami 5 razy

Ciasto z jabłkami 5 razy

Tatin z jabłkami i orzechami Zobacz przepis na : Tarta Tatin z gruszkami Kuchenprofi - Forma do Tarty w okazje.info Obok tortu Sachera, to chyba najpopularniejszy wypiek kuchni austriackiej. Podawaj go z lodami, bitą śmietaną lub sosem waniliowym Strudel z jabłkami

Menu dnia z kremową pomidorową

Menu dnia z kremową pomidorową

oliwy z oliwek. Smaż roladki z obydwu stron na złoty kolor. Doskonałym dodatkiem do tej tarty będzie kulka lodów waniliowych lub bita śmietana. Tarta ze śliwkami Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) zimnego masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 4

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

tarta z cytrusowym kremem i bitą śmietaną. Nie sposób zrezygnować z dokładki. Zobacz przepis na Key lime pie - ciasto cytrynowe

Jedz jabłka!

Jedz jabłka!

wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty średnicy ok. 30 cm. Wystudzoną wędzonkę z jabłkami i porem wykładamy na ciasto. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Zalewamy wszystko śmietaną wymieszaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

jabłek w fantazyjne róże. Podejmiecie wyzwanie? Ciasto: 150 g mąki 25 g cukru 120 g masła 1 łyżka wody Nadzienie: 2 jajka 50 g cukru 400 g sera na twaróg 1 opakowanie budyniu waniliowego 30 g miękkiego masła 8-6 jabłek 1 laska wanilii 1 cytryna. Przygotowanie tarta: Do miski przesiewamy mąkę

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

g) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/4 kostki (50 g) masła 75 g orzechów pekan lub włoskich 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao) masło do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy Masło roztop w rondelku i przestudź

Kurczak z nadzieniem

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

wyjdzie suchy W lodówce lub zamrażarce zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami. Prosta tarta ze śliwkami 1 opakowanie gotowego ciasta

Szwajcarskie ciasta

Szwajcarskie ciasta

zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i

Tarty na słodko i słono

Tarty na słodko i słono

ubijamy jajka i żółtka, dodajemy do nich masę pomidorowo-paprykową, łyżkę oliwy i paprykę w proszku. Nadzienie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

zawiesinę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy, aż się roztopi. Lekko studzimy. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180

Awokado na słodko

Awokado na słodko

; Nadzienie: 2 bardzo dojrzałe  awokado, obrane i bez pestki 1/4 szklanki masła kokosowego 1/4 szklanki kakao 2 łyżki syropu z agawy   Oraz: gruba sól morska do posypania   Sposób przygotowania Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone

Aromatyczne menu dnia w stylu skandynawskim

Aromatyczne menu dnia w stylu skandynawskim

zdecydowana w smaku sałatka. Jeżeli chcesz, by była lżejsza - pomiń dodatek śmietany. Będzie równie dobra i bez niej. Szwedzka sałatka z buraczków 1 słoik buraczków konserwowych 1 ogórek konserwowy 1 jabłko tarty chrzan do smaku kubek (20 dag) kwaśnej śmietany sól pieprz cukier Buraczki dokładnie

Menu dnia z tartą z łososiem

Menu dnia z tartą z łososiem

masło - por świetnie smakuje podsmażany na maśle), dodaj pora i smaż, aż się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój na kawałki. W misce ubij jajka ze śmietanką, dodaj podsmażonego pora i łososia, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do formy do tarty i

Ciasta (bardzo) czekoladowe

Ciasta (bardzo) czekoladowe

piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Kaiser Noblesse tortownica kwadratowa w okazje.info Tarta czekoladowa Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru  do wypieków (drobnego) 2 żółtka 1

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

. Rozwałkowanym na grubość 3 mm ciastem wylepiamy naczynie do tarty i ponownie schładzamy około 30 minut. Tartę obciążamy, żeby nie wyrosła (np. warstwą suchej fasoli ułożonej na papierze do pieczenia) i pieczemy w 170°C na jasnobrązowy kolor (15-25 min). Zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy

Zaskakująca tarta owsiana [Blogerski Przepis Tygodnia]

wykładamy na ciasto banany i orzechy laskowe. Czas na nadzienie - masą z kremówki, ricotty i cukru zalewamy spód i zapiekamy. Na tym etapie lepiej powstrzymajcie się od degustacji - tarta powinna ostygnąć, a nawet schłodzić się w lodówce, żeby się ścięła. Płatki owsiane trzeba najpierw zmielić - uważajcie

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

się rumienić (ok. 20 minut). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tarta tatin to taka tarta, którą odwraca się do góry dnem. Tradycyjna ma nadzienie z jabłek, my przedstawiamy propozycję dla wielbicieli eksperymentów. Tarta tatin z porami i gruszką Składniki: 5 twardych gruszek 4 pory pokrojone w talarki 3

Dyniowe inspiracje

podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na

Tarta pełna smaku

olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika. Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy 80 g masła 1/2 szklanki wody

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do

Menu dnia z sernikiem wiedeńskim

plasterki czarnymi oliwkami. Tarta z niebieskim serem i suszonymi pomidorami   1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g sera roquefort 8 suszonych pomidorów 4 pieczarki 1 cebula świeży tymianek 1 jajko, rozbełtane sól,pieprz Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia

Kruche ciasto z owocami

środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Tarty na okrągło

. 4 mm. Wyłóż ciastem formę do tarty, dociskając je do brzegów i dna naczynia. Odstaw formę z ciastem do lodówki na 15 min. do schłodzenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wysyp na wierzch ceramiczne kuleczki do pieczenia lub

Ciasta z owocami

cukrem pudrem. Tarta odwrócona (tatin) z morelami ciasto:1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej3/4 kostki (150 g) zimnego masła2 łyżki cukru3 łyżki (45 ml) zimnej śmietanki 30 proc.szczypta soli nadzienie:50 g masła1/2 szklanki (100 g) cukru12-15 dojrzałych moreli Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i

Desery na chłodne dni

marchewkę, czekoladę i bakalie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą dużej blachy. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ciasto: 150 g masła 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2-3 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 1,2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta

Desery na podryw

urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty (nadzienie podczas

Knedle na 5 sposobów

bułką tartą, doprawiamy. Gdy masa ostygnie, lepimy z niej 8 kulek wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i - jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Studzimy, dodajemy żółtko, masło, mąkę, sól i gałkę. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto

Pieczarki ze smakiem

. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania) Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka

Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

będzie dłużej świeże; można zastąpić stopionym smalcem) masło i bułka tarta?do przygotowania formy   Marynowane jabłka: 250 ml białego półwytrawnego  wina 1 rozkrojona laska  wanilii kawałek  cynamonu drobno pokrojona skórka z 1/2  cytryny ewentualnie cukier

Jak zrobić quiche lorraine?

trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto

Pierogi z owocami. Babcine przepisy na lato

Na nadzienie: 50 dag  malin 1 łyżeczka tartej bułki   Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 1 jajko   Na polewę: 1 szklanka  śmietany cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany   Sposób przygotowania Maliny przebieramy

Greckie wakacje w kuchni

mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut. Autor: Zuzanna Wiciejowska Orzechowo-migdałowe korzenne nadzienie do ciastek zadowoli największego łasucha. Gotowe wypieki możesz zanurzyć w wodzie różanej lub

Menu dnia bardzo wiosenne

odparowania wody. Zawijać w koperty. Po obtoczeniu w jajku, "obsypać" bułką tartą" i smażyć, aż do zarumienienia. Autor: Bartek Po warzywno-naleśnikowej uczcie czas na coś słodkiego. Latem (nawet jeśli pogoda nie sprzyja) warto stawiać na świeże składniki. To przepis na owocowy koktajl. Sprawdź

Zapiekanki z warzywami i owocami

: 1  cebula oliwa 30 g mąki 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki śmietanki 12% sól,  pieprz   Sposób przygotowania Na wrzący rosół wrzucamy ryż i gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowujemy rosół. Dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku

Z pomarańczą

. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180

Słodka zima

suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy

Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

dobrej jakości.Autor: mamajulki080506Danie główne, to brokułowa tarta, którą można podawać na ciepło, albo wziąć ze sobą na obiad w formie pikniku. Kruche ciasto z warzywnym nadzieniem będzie smakować jeszcze lepiej z sosem serowym lub czosnkowym. Zobacz przepis na tartę z brokułamiW tym tygodniu w

Tarta szpinakowa

gałki muszkatołowej. Ubijamy na jednolitą masę. Ścieramy żółty ser, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy je z masą śmietanowo-jajeczną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. 3. Wylepiamy ciastem dno i boki formy do tart, wcześniej natłuszczonej masłem

Pomysły na ciasto francuskie

pieprz ew. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania)   Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż

ABC smaków: P jak pesto (i rukola)

Kurczak Nie ma nic smaczniejszego niż pasta z Apetiną Pesto i Rukola oraz kurczakiem! Jednak nie ograniczaj się do klasyków - równie dobrze możesz przygotować na przykład zapiekane filety z kurczaka z kremowym nadzieniem. Jaja Pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy, są jajka z kremowym

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

, aż się zrumieni. Tarta z brukselką Ciasto: 20 dag mąki 15 dag masła sól gałka muszkatołowa. Nadzienie: 30 dag bardzo drobnej brukselki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 4-5 plasterków szynki pół szklanki śmietany 2 jaja 10 dag ostrego żółtego sera Mąkę posiekać z zimnym masłem. Wlać 2 łyżki lodowato

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

smaczne. Oprócz sałatki z fetą i prażonymi płatkami migdałów , sprawdzą się w chrupiącej tarcie z kremowym, serowym nadzieniem. Tarta z brokułami Ciasto: 1/4 szklanki mąki pszennej 150 g masła 1/4 łyżeczki soli 3-5 łyżek zimnej wody Farsz: 1 duży brokuł 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 szklanka (250

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule, szalotkę i pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy na małym ogniu na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy

Owoce na ostro

temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni. Autor: Maria Szkop Silit Forma do tarty w okazje.info Wydawałoby się, że smak wiśni już sam w sobie jest na tyle intensywny, że nie potrzebuje dodatków. Jednak odrobina (lub trochę

Cebula ma moc

łyżeczka kminku 100 ml kwaśnej śmietany 70 g tartego żółtego sera 1/4 łyżeczki ostrej papryki Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z mąką na kruszonkę. Rozpuszczony w kilku łyżkach wody cukier i olej wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny

Ciasto dobrze zapieczone

, wierzchniej warstwy. Forma do 'pies' powinna być wyższa niż ta do tarty, by nadzienie się nie wylewało poza brzegi.   Podstawowe ciasto (na jedną warstwę) 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki masła 3-4 łyżki zimnej przegotowanej wody   W misce wymieszaj mąkę i sól. Masło posiekaj na

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

CASUNZEI ALL' AMPEZZANA (Dla 4 osób)   Ciasto: 40 dag mąki (oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy) sól 3  jajka letnia woda   Nadzienie: 75 dag gotowanych  buraków 8 dag masła 10 dag sera  ricotta 2  jajka sól, pieprz bułka tarta

Obiad noworoczny

1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę.Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą

Naleśniki na obiad i na deser

20-30 naleśników 3 cytryny 20-30 łyżeczek cukru masło bułka tarta Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Okrągłą formę (pasującą wielkością do naleśników) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy, ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w cieniutkie cząstki (można zetrzeć na tarce do mizerii). Płuczemy i osuszamy rodzynki, mieszamy je z jabłkami, cukrem, cynamonem i śmietanką. Podprażamy na złoto bułkę tartą (na suchej patelni), siekamy grubo orzechy włoskie. Roztapiamy i studzimy masło

Pyszne naleśniki

. Zdejmujemy go z ognia, mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki nadziewamy farszem szpinakowym, rolujemy, ciasno układamy w natłuszczonej formie, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy bułką tartą wymieszaną z papryką i parmezanem. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180

Jaglana - blada kusicielka

się na talerzu obiadowym obok pieczeni, sosu czy sałaty, postępujemy podobnie. Nadajemy kaszy wybrany smak, dodajemy chrupiące ziarenka, prażone orzechy, posiekane podsmażone grzyby albo tarty ser bursztyn czy parmezan lub uduszone utarte warzywa korzeniowe i wraz z jajem, podsmażoną cebulką, ziołami

Idziemy na jagody!

masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej

Sycący obiad z pieczenią w piwie

najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30

Apetyczne menu dnia - dla przyjemności

listków świeżej bazylii 1 łyżka kremowego serka 1 łyżka tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Awokado umyć i wydrążyć miąższ. Zmiksować z kremowym serkiem, parmezanem i bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki umyć, odciąć czubki i wydrążyć środki. Napełnić kremową masą. Przed podaniem

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty. Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy

Rodzinny obiad wielkanocny

2 jajka 2 łyżki masła 1 pęczek natki mleko do ew. rozrzedzenia nadzienia cukier sól i pieprz Przygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajka i masło. Dokładnie wyrób ręką. Jeśli masa będzie bardzo ścisła

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

12 dag masła 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka bułka tarta lub mielone  orzechy do formy cukier puder do posypania   Nadzienie: 6-7 małych  jabłek 2 łyżki soku z  cytryny 12 dag brązowego cukru 2 łyżki syropu klonowego lub 

Creme brulée

rondlu zagotuj śmietanę, następnie przełóż do niej żółtka i wymieszaj. Gotuj ok. 8 minut, aż krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź. Masą śliwkową lub powidłami wysmaruj spód tarty. Na wierzch wyłóż krem i wstaw tartę do lodówki na minimum 3 godziny. Tuż przed podaniem posyp wierzch cukrem i

Obiad z fasolką szparagową

wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Tarty warzywne można jeść zarówno na ciepło, jaki na zimno. Idealnie sprawdzają się jako danie piknikowe. 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 2 pomidory 1 ostra papryka 500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków) garść bazylii sól pieprz do smaku Na rozgrzaną oliwę

Jak u babci - domowe wypieki

masło i tarta bułka do formyRozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przesiej mąkę do

Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

Mocno kakaowy spód, czekoladowy krem i soczyste maliny... Wykorzystaj przepis, póki są jeszcze świeże maliny! Tarta czekoladowa z malinami 1 szklanka mąki szklanka kakao łyżeczka soli szklanka drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 150 g masła 300 g gorzkiej czekolady 60% 300 ml śmietany 30

Tarta grzechu warta

na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące. Jak podaje Magda Gessler sposobów na pieczenie tart jest trzy. Można wlać nadzienie na nieupieczone ciasto i zapiec wszystko razem. Można także wypiec spód tarty

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Do przygotowania tych klusek najlepiej nie używać gotowego zmielonego twarogu, gdyż może być zbyt rzadki. Leniwe możesz podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Świetnie sprawdzą się jako tani obiad na słodko! Kluski leniwe 400 g białego sera (najlepiej

Menu dnia po grecku

gęsty. Gdy lekko przestygnie, dodaj żółtka, parmezan i wymieszaj. Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

jako jarzynka, wkład do tarty, kanapki, sałaty, zapiekanki. Paski usmażone z chili i kolendrą będą cudownym nadzieniem do meksykańskich tacos i quesadilli. A do tajskiej zupy z curry i mleczkiem kokosowym pasują ćwiartki ugotowane w bulionie. Jesteśmy jednym z większych światowych producentów pieczarek

Smakołyki z korca maku

. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku, na koniec dodajemy pianę z białek, ostrożnie

Slow Sicily: prawdziwe włoskie jedzenie

żeby nabrał koloru) i z parmezanem. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z dwoma surowymi jajkami. W dwóch miseczkach przygotowujemy składniki panierki: bułkę tartą i roztrzepane pozostałe jaja. Zwilżoną dłonią nabieramy porcję ryżu, formujemy kulkę, robimy w niej palcem zagłębienie, w

Obiady przywiezione z wakacji

tartę zrób, póki jeszcze jest sezon na główne składniki nadzienia - bakłażany, cukinię, paprykę Tarta prowansalska ciasto: 200 g mąki pszennej 10 g drożdży piwnych 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru Farsz: 1 cukinia 1 cebula 1 bakłażan 1 papryka 1

Letnie obiady jak za dawnych lat - wspominamy!

, by powstało dość luźne ciasto. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną, odcedzić. Owoce umyć, osączyć. Truskawki pokroić w plastry. Bułkę tartą zrumienić na maśle, dodać do owoców, posłodzić i wymieszać z kluskami. Przełożyć wszystko do nasmarowanej masłem formy i zapiec

Rozkoszne menu na początek weekendu - wynik głosowania na Facebooku!

każdej porcji włożyć po trochę pomidorowych kostek, posypać majerankiem. Komu zależy na bardziej pożywnej zupie, może zamiast pomidora i śmietany dodać do niej (pod koniec gotowania) trochę kiełbasy pokrojonej w kostkę.Autor: Nina KosińskaŹródło: Poradnik DomowyTej tarty nie trzeba chyba specjalnie

Jabłka na słodko i na słono

wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i

Poniedziałkowy obiad dla wymagających

limonki. Podawaj z perełkami warzywnymi i posiekaną natką świeżej kolendry.Autor: Łukasz PielakTę tartę możesz jeść na ciepło lub zimno - znakomita na przystawkę, obiad i kolację. Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy 80 g masła 1/2 szklanki wody

Naleśniki w 10 odsłonach

Polska TVS Patelnia do naleśników Bianca w okazje.info Farsz: 50 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki 1/2 l mleka 10 dag tartego ementalera sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Ciasto: 25 dag mąki 2 jajka 1/2 l mleka szczypta soli

Kotlety z kieszonką

plasterku sera, złóż na pół, a do środka włóż po kilka plasterków cukinii. Do kieszeni w kotletach włóż nadzienie, zepnij wykałaczkami. Kotlety z nadzieniem posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 6-7 minut z każdej strony.Składniki:4 pojedyncze

5 przepisów na śliwki węgierki. Do ugotowania w tym tygodniu

lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na wyścieloną papierem do pieczenia formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut

Tanie i proste dania z kapusty

je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Włóż do ciepłego piekarnika, aby 'doszły'. Podawaj z kapustą. Karminadle możesz też panierować w tartej bułce, ale nie jest to konieczne. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Kapusta świetnie nadaje się też do faszerowania - klasyczne gołąbki to nie wszystko. My

Chrupiący boczek, złocisty bekon

, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli.Mrożony szpinak jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją. Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem Ciasto: 100 g

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy ze śliwkami

mielone goździki 1/4 łyżeczki soli 1/2 laski  wanilii około 1 kg  śliwek 1 łyżka  śmietany kremówki   Sposób przygotowania Połową ciasta wylepiamy formę do tarty (łącznie z brzegami) i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mieszamy 3 łyżki cukru z 1/4 łyżeczki cynamonu

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Węglowodany: 0,7g Białko: 2,0g Tłuszcz: 2,6g Błonnik: 0 g Przepis pochodzi z  Wygodnadieta.pl Składniki na ok. 8 porcji Spód: 240 g ciecierzycy z puszki, 50 g hummusu, 2 żółtka, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, bułka tarta (może być bezglutenowa) Wypełnienie

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Letnie śniadania

łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku łyżeczka oliwy Pomidora myjemy, ścinamy mu wierzch i wydrążamy środek, tak żeby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osuszamy papierowym ręcznikiem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do pomidora wsypujemy bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrapiamy

Jedzenie hybrydowe, czyli najdziwniejsze wynalazki kulinarne

pomysł od producentów sorbetów wyciskanych z tubki i podobnie opakować sushi. Z taką porcją sushi można sobie iść przez miasto i spokojnie jeść, nie przejmując się pałeczkami. Tylko co z wasabi i sosem sojowym?Brownie i tarta w jednym ciastku. Bea Vo, mistrzyni cukiernictwa (pracowała w Nobu) i

Kasza gryczana w roli głównej

pieczarkowego. Jeśli trudno Ci je formować, możesz dosypać do masy jeszcze trochę bułki lub zwilżyć dłonie wodą. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz Kaszę wsyp do

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z

Menu dnia

podać na ciepło, z zielona sałatą lub na zimno, jako przystawkę.Kisz serowy Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 8 jajek 50 dag gęstej śmietany (np. tortowej) pieprz tarta gałka muszkatołowa 300 g Emmentalera 300 g sera koziego ("roladki") 200-250 g sera

Ciepłe bułeczki na słodko

okrągłej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Poczekaj, aż urosną. Posmaruj wierzch odrobiną żółtka. Wstaw bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz, aż się zrumienią. Autor: Agnieszka Kręglicka Zamiast żurawin do tych bułeczek możesz dodać także rodzynki, pokrojone w

Wigilia? Tylko u Mamy!

Elki Składniki 1  karp 1 cebula pokrojona w krążki 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki przyprawa warzywna (np. Jarzynka)   Nadzienie filety z połowy karpia sól, pieprz, przyprawa warzywna cebula żółtko tarta bułka   Sos grecki 4  marchewki 2

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

(125 g) masła pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki szczypta soli bułka tartą do oprószenia formy Nadzienie: 5-6 winnych jabłek 2 łyżki calvadosu rumu lub brandy łyżka soku z cytryny garść orzechów pistacjowych

Orkisz - stare nowe zboże

ciasto, będzie lekko lepkie. Odstawiamy do wyrośnięcia, na godzinę lub do podwojenia objętości. Owoce mieszamy z bułką tartą i płatkami owsianymi. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki, rozciągamy lub rozwałkowujemy do jej

Tarta Tatin

Tarta Tatin – rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka. Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę

Tarta

z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie. Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, tarta cytrynowa

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.