nadzienie do tarty

red.

Menu dnia z tartaletkami

Menu dnia z tartaletkami

Tartaletki to malutkie tarty ze słonym lub słodkim nadzieniem. Warto ich spróbować, ale ostrzegamy - kto sięgnie po jedną, zaraz będzie chciał wziąć kolejną!

Półkruche ciasta z owocami

Co składa się na bajeczną harmonię smaków, jaką stanowi półkruche ciasto wypełnione nadzieniem z owoców lata? Rozwikłaliśmy tajemnicę najpyszniejszych wśród tart owocowych

Tarty słone i słodkie

Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.

Quiche

Quiche

Quiche Lorraine Quiche szpinakowe z łososiem Kisz serowy Kisz pomidorowy Zapiekany kisz cukiniowy

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli i pieprzu: żółtka ubijamy, aż będą puszyste, białka - na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ubite żółtka z pianą i wylewamy na ciasto serowe. Układamy na wierzchu

Menu dnia z kremową pomidorową

Menu dnia z kremową pomidorową

oliwy z oliwek. Smaż roladki z obydwu stron na złoty kolor. Doskonałym dodatkiem do tej tarty będzie kulka lodów waniliowych lub bita śmietana. Tarta ze śliwkami Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) zimnego masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 4

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

tarta z cytrusowym kremem i bitą śmietaną. Nie sposób zrezygnować z dokładki. Zobacz przepis na Key lime pie - ciasto cytrynowe

Kurczak z nadzieniem

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Szwajcarskie ciasta

Szwajcarskie ciasta

zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i

Tarty na słodko i słono

Tarty na słodko i słono

ubijamy jajka i żółtka, dodajemy do nich masę pomidorowo-paprykową, łyżkę oliwy i paprykę w proszku. Nadzienie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

zawiesinę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy, aż się roztopi. Lekko studzimy. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180

Awokado na słodko

Awokado na słodko

; Nadzienie: 2 bardzo dojrzałe  awokado, obrane i bez pestki 1/4 szklanki masła kokosowego 1/4 szklanki kakao 2 łyżki syropu z agawy   Oraz: gruba sól morska do posypania   Sposób przygotowania Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone

Menu dnia z tartą z łososiem

Menu dnia z tartą z łososiem

masło - por świetnie smakuje podsmażany na maśle), dodaj pora i smaż, aż się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój na kawałki. W misce ubij jajka ze śmietanką, dodaj podsmażonego pora i łososia, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do formy do tarty i

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

. Rozwałkowanym na grubość 3 mm ciastem wylepiamy naczynie do tarty i ponownie schładzamy około 30 minut. Tartę obciążamy, żeby nie wyrosła (np. warstwą suchej fasoli ułożonej na papierze do pieczenia) i pieczemy w 170°C na jasnobrązowy kolor (15-25 min). Zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy

Zaskakująca tarta owsiana [Blogerski Przepis Tygodnia]

Zaskakująca tarta owsiana [Blogerski Przepis Tygodnia]

wykładamy na ciasto banany i orzechy laskowe. Czas na nadzienie - masą z kremówki, ricotty i cukru zalewamy spód i zapiekamy. Na tym etapie lepiej powstrzymajcie się od degustacji - tarta powinna ostygnąć, a nawet schłodzić się w lodówce, żeby się ścięła.Płatki owsiane trzeba najpierw zmielić - uważajcie na

Desery na podryw

Desery na podryw

. rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe

Dyniowe inspiracje

Dyniowe inspiracje

podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na

Aromatyczne menu dnia w stylu skandynawskim

Aromatyczne menu dnia w stylu skandynawskim

zdecydowana w smaku sałatka. Jeżeli chcesz, by była lżejsza - pomiń dodatek śmietany. Będzie równie dobra i bez niej. Szwedzka sałatka z buraczków 1 słoik buraczków konserwowych 1 ogórek konserwowy 1 jabłko tarty chrzan do smaku kubek (20 dag) kwaśnej śmietany sól pieprz cukier Buraczki dokładnie

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

plasterki jabłek w fantazyjne róże. Podejmiecie wyzwanie?Różana tarta Ciasto: 150 g mąki 25 g cukru 120 g masła 1 łyżka wody Nadzienie: 2 jajka 50 g cukru 400 g sera na twaróg 1 opakowanie budyniu waniliowego30 g miękkiego masła 8-6 jabłek 1 laska wanilii 1 cytryna.Przygotowanie tarta: Do miski przesiewamy

Ciasto z jabłkami 5 razy

Ciasto z jabłkami 5 razy

225 g mąki pszennej 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany do posypania ciasta: 1 łyżka cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu do formy: masło i bułka tarta lub mąkaNagrzej piekarnik do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem

Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z owocami

środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Desery na chłodne dni

Desery na chłodne dni

marchewkę, czekoladę i bakalie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą dużej blachy. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ciasto: 150 g masła 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2-3 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 1,2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta

Tarty na okrągło

. 4 mm. Wyłóż ciastem formę do tarty, dociskając je do brzegów i dna naczynia. Odstaw formę z ciastem do lodówki na 15 min. do schłodzenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wysyp na wierzch ceramiczne kuleczki do pieczenia lub

Jak zrobić quiche lorraine?

trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

czekolady deserowej (50 proc. kakao)masło do natłuszczenia formybułka tarta do wysypania formyMasło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj. Do bananów dodaj cukier

Pierogi z owocami. Babcine przepisy na lato

Na nadzienie: 50 dag  malin 1 łyżeczka tartej bułki   Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 1 jajko   Na polewę: 1 szklanka  śmietany cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany   Sposób przygotowania Maliny przebieramy

Greckie wakacje w kuchni

mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut. Autor: Zuzanna Wiciejowska Orzechowo-migdałowe korzenne nadzienie do ciastek zadowoli największego łasucha. Gotowe wypieki możesz zanurzyć w wodzie różanej lub

Menu dnia bardzo wiosenne

odparowania wody. Zawijać w koperty. Po obtoczeniu w jajku, "obsypać" bułką tartą" i smażyć, aż do zarumienienia. Autor: Bartek Po warzywno-naleśnikowej uczcie czas na coś słodkiego. Latem (nawet jeśli pogoda nie sprzyja) warto stawiać na świeże składniki. To przepis na owocowy koktajl. Sprawdź

Z pomarańczą

. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

lub zamrażarce zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami.Prosta tarta ze śliwkami1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 75 dag śliwek 5

Zapiekanki z warzywami i owocami

ryż i gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowujemy rosół. Dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odcedzamy nadmiar płynu. 4 foremki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plasterkami szynki. Napełniamy ryżem i

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

KuchniaTarta tatin to taka tarta, którą odwraca się do góry dnem. Tradycyjna ma nadzienie z jabłek, my przedstawiamy propozycję dla wielbicieli eksperymentów.Tarta tatin z porami i gruszkąSkładniki:5 twardych gruszek4 pory pokrojone w talarki3 posiekane ząbki czosnku 80 g masłałyżeczka suszonego tymiankuocet

Słodka zima

suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy

Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

dobrej jakości.Autor: mamajulki080506Danie główne, to brokułowa tarta, którą można podawać na ciepło, albo wziąć ze sobą na obiad w formie pikniku. Kruche ciasto z warzywnym nadzieniem będzie smakować jeszcze lepiej z sosem serowym lub czosnkowym. Zobacz przepis na tartę z brokułamiW tym tygodniu w

Tarta szpinakowa

gałki muszkatołowej. Ubijamy na jednolitą masę. Ścieramy żółty ser, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy je z masą śmietanowo-jajeczną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. 3. Wylepiamy ciastem dno i boki formy do tart, wcześniej natłuszczonej masłem

Pomysły na ciasto francuskie

pieprz ew. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania)   Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż

Owoce na ostro

temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni. Autor: Maria Szkop Silit Forma do tarty w okazje.info Wydawałoby się, że smak wiśni już sam w sobie jest na tyle intensywny, że nie potrzebuje dodatków. Jednak odrobina (lub trochę

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno. Składniki 25 dag mąki pszennej szczypta soli 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła 5 dag tartego parmezanu 1 jajko  Farsz: 2 duże cukinie 1 łyżka

Menu dnia z sernikiem wiedeńskim

Gotowe ciasto francuskie to rzecz, którą warto mieć w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki temu w kilkanaście minut będzie można przygotować ciastka z owocami lub wytrawne tarty, np. z niebieskim serem i suszonymi pomidorami. Jeśli nie przepadasz za pieczarkami, możesz zastąpić je np. pokrojonymi w

Pieczarki ze smakiem

. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania) Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka

Ciasto dobrze zapieczone

, wierzchniej warstwy. Forma do 'pies' powinna być wyższa niż ta do tarty, by nadzienie się nie wylewało poza brzegi.   Podstawowe ciasto (na jedną warstwę) 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki masła 3-4 łyżki zimnej przegotowanej wody   W misce wymieszaj mąkę i sól. Masło posiekaj na

Obiad noworoczny

1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę.Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

osączamy i mieszamy z jabłkami. Ceramiczną okrągłą formę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, a jeszcze lepiej mielonymi orzechami. Przekładamy do niej nadzienie i obkładamy wiórkami masła. Rozwałkowujemy cienko ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Powstałym plackiem

Pyszne naleśniki

. Zdejmujemy go z ognia, mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki nadziewamy farszem szpinakowym, rolujemy, ciasno układamy w natłuszczonej formie, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy bułką tartą wymieszaną z papryką i parmezanem. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180

Idziemy na jagody!

masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

CASUNZEI ALL' AMPEZZANA (Dla 4 osób)   Ciasto: 40 dag mąki (oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy) sól 3 jajka letnia woda   Nadzienie: 75 dag gotowanych buraków 8 dag masła 10 dag sera ricotta 2 jajka sól, pieprz bułka tarta   Sos: 10 dag masła 3

Jaglana - blada kusicielka

się na talerzu obiadowym obok pieczeni, sosu czy sałaty, postępujemy podobnie. Nadajemy kaszy wybrany smak, dodajemy chrupiące ziarenka, prażone orzechy, posiekane podsmażone grzyby albo tarty ser bursztyn czy parmezan lub uduszone utarte warzywa korzeniowe i wraz z jajem, podsmażoną cebulką, ziołami

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty. Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy

Creme brulée

rondlu zagotuj śmietanę, następnie przełóż do niej żółtka i wymieszaj. Gotuj ok. 8 minut, aż krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź. Masą śliwkową lub powidłami wysmaruj spód tarty. Na wierzch wyłóż krem i wstaw tartę do lodówki na minimum 3 godziny. Tuż przed podaniem posyp wierzch cukrem i

Rodzinny obiad wielkanocny

2 jajka 2 łyżki masła 1 pęczek natki mleko do ew. rozrzedzenia nadzienia cukier sól i pieprz Przygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajka i masło. Dokładnie wyrób ręką. Jeśli masa będzie bardzo ścisła

Obiad z fasolką szparagową

wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Tarty warzywne można jeść zarówno na ciepło, jaki na zimno. Idealnie sprawdzają się jako danie piknikowe. 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 2 pomidory 1 ostra papryka 500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków) garść bazylii sól pieprz do smaku Na rozgrzaną oliwę

Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

Mocno kakaowy spód, czekoladowy krem i soczyste maliny... Wykorzystaj przepis, póki są jeszcze świeże maliny! Tarta czekoladowa z malinami 1 szklanka mąki szklanka kakao łyżeczka soli szklanka drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 150 g masła 300 g gorzkiej czekolady 60% 300 ml śmietany 30

Jak u babci - domowe wypieki

masło i tarta bułka do formyRozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przesiej mąkę do

Menu dnia po grecku

gęsty. Gdy lekko przestygnie, dodaj żółtka, parmezan i wymieszaj. Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

jako jarzynka, wkład do tarty, kanapki, sałaty, zapiekanki. Paski usmażone z chili i kolendrą będą cudownym nadzieniem do meksykańskich tacos i quesadilli. A do tajskiej zupy z curry i mleczkiem kokosowym pasują ćwiartki ugotowane w bulionie. Jesteśmy jednym z większych światowych producentów pieczarek

Smakołyki z korca maku

. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku, na koniec dodajemy pianę z białek, ostrożnie

Tarta grzechu warta

na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące. Jak podaje Magda Gessler sposobów na pieczenie tart jest trzy. Można wlać nadzienie na nieupieczone ciasto i zapiec wszystko razem. Można także wypiec spód tarty

Letnie obiady jak za dawnych lat - wspominamy!

, by powstało dość luźne ciasto. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną, odcedzić. Owoce umyć, osączyć. Truskawki pokroić w plastry. Bułkę tartą zrumienić na maśle, dodać do owoców, posłodzić i wymieszać z kluskami. Przełożyć wszystko do nasmarowanej masłem formy i zapiec

Jabłka na słodko i na słono

wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i

Naleśniki w 10 odsłonach

Polska TVS Patelnia do naleśników Bianca w okazje.info Farsz: 50 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki 1/2 l mleka 10 dag tartego ementalera sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Ciasto: 25 dag mąki 2 jajka 1/2 l mleka szczypta soli

Rozkoszne menu na początek weekendu - wynik głosowania na Facebooku!

każdej porcji włożyć po trochę pomidorowych kostek, posypać majerankiem. Komu zależy na bardziej pożywnej zupie, może zamiast pomidora i śmietany dodać do niej (pod koniec gotowania) trochę kiełbasy pokrojonej w kostkę.Autor: Nina KosińskaŹródło: Poradnik DomowyTej tarty nie trzeba chyba specjalnie

Kotlety z kieszonką

plasterku sera, złóż na pół, a do środka włóż po kilka plasterków cukinii. Do kieszeni w kotletach włóż nadzienie, zepnij wykałaczkami. Kotlety z nadzieniem posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 6-7 minut z każdej strony.Składniki:4 pojedyncze

Poniedziałkowy obiad dla wymagających

limonki. Podawaj z perełkami warzywnymi i posiekaną natką świeżej kolendry.Autor: Łukasz PielakTę tartę możesz jeść na ciepło lub zimno - znakomita na przystawkę, obiad i kolację. Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy 80 g masła 1/2 szklanki wody

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Węglowodany: 0,7g Białko: 2,0g Tłuszcz: 2,6g Błonnik: 0 g Przepis pochodzi z  Wygodnadieta.pl Składniki na ok. 8 porcji Spód: 240 g ciecierzycy z puszki, 50 g hummusu, 2 żółtka, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, bułka tarta (może być bezglutenowa) Wypełnienie

Letnie śniadania

łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku łyżeczka oliwy Pomidora myjemy, ścinamy mu wierzch i wydrążamy środek, tak żeby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osuszamy papierowym ręcznikiem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do pomidora wsypujemy bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrapiamy

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli.Mrożony szpinak jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją. Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem Ciasto: 100 g

Kasza gryczana w roli głównej

pieczarkowego. Jeśli trudno Ci je formować, możesz dosypać do masy jeszcze trochę bułki lub zwilżyć dłonie wodą. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz Kaszę wsyp do

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Jedzenie hybrydowe, czyli najdziwniejsze wynalazki kulinarne

pomysł od producentów sorbetów wyciskanych z tubki i podobnie opakować sushi. Z taką porcją sushi można sobie iść przez miasto i spokojnie jeść, nie przejmując się pałeczkami. Tylko co z wasabi i sosem sojowym?Brownie i tarta w jednym ciastku. Bea Vo, mistrzyni cukiernictwa (pracowała w Nobu) i

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na

Wigilia? Tylko u Mamy!

warzywna (np. Jarzynka)  Nadzienie filety z połowy karpia sól, pieprz, przyprawa warzywna cebula żółtko tarta bułka  Sos grecki 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera olej lub oliwa kilka łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz i przyprawa warzywna  Sposób

Orkisz - stare nowe zboże

ciasto, będzie lekko lepkie. Odstawiamy do wyrośnięcia, na godzinę lub do podwojenia objętości. Owoce mieszamy z bułką tartą i płatkami owsianymi. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki, rozciągamy lub rozwałkowujemy do jej

Jak zrobić ricottę? I co z niej zrobić?

. Ciasto: 500 g mąki 4 jaja   Farsz: 500 g świeżych ziół (bazylii, tymianku, oregano, szałwi, melisy, szczypiorku) 400 g sera ricotta 250 g tartego parmezanu 2 jaja gałka muszkatołowa sól świeże listki szałwi   Do smażenia: 0,5 l oleju   Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim

Menu dnia

podać na ciepło, z zielona sałatą lub na zimno, jako przystawkę.Kisz serowy Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 8 jajek 50 dag gęstej śmietany (np. tortowej) pieprz tarta gałka muszkatołowa 300 g Emmentalera 300 g sera koziego ("roladki") 200-250 g sera

Wiśnie czy czereśnie?

wyłóż ciasto i rozwałkuj tak cienko, aby było widać wzór na materiale. Przykryj na 15 minut wilgotną ściereczką. Wydrylowane czereśnie wymieszaj z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp czereśniami i bułką tartą. Strudel zwiń, pomagając sobie

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Do przygotowania tych klusek najlepiej nie używać gotowego zmielonego twarogu, gdyż może być zbyt rzadki. Leniwe możesz podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Świetnie sprawdzą się jako tani obiad na słodko! Kluski leniwe 400 g białego sera (najlepiej

Mundial od kuchni: Niemcy - Argentyna

kulinarnych talibów uprasza się o zaprzestanie dalszej lektury. Wykrój z piersi dwa duże filety i dwa malutkie, delikatnie rozbij mięso, posyp solą i pieprzem. W jednym talerzu roztrzep 2 jajka, na drugi wysyp bułkę tartą, ewentualnie doprawioną np. suszonym oregano. Zanurz każdy kolejny filet najpierw w

Przepisy z jagodami. Wypróbuj koniecznie już dziś

(robimy ją, mieląc w młynku 10 dag migdałów). Wykładamy rozwałkowanym ciastem natłuszczoną formę do tarty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170°C około 30 minut. Śmietanę i wanilię (wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do śmietany z

Menu ze szczyptą egzotyki

każdy wzdłuż na pół, a potem w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki. Pokrojone pory dusimy w maśle na małym ogniu przez kwadrans (nie powinny się zrumienić). Co jakiś czas mieszamy. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Na wierzchu rozkładamy przestudzone pory. Jajka

Obiad z owocami

ziemniaczanej, mieszamy. Owoce i zawiesinę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy, aż się roztopi. Lekko studzimy. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

posłodzonego i posolonego wrzątku, gotować kilka minut, odcedzić. Rybę posmarować sosem, posypać listkami.Autor: Agnieszka KręglickaPrawda, że ładnie? To właśnie wygląd brukselki zachęcał mnie do dalszych prób polubienia jej. Tartę piecz, aż się zrumieni. Tarta z brukselką Ciasto:20 dag mąki15 dag

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

mleku i używanie odciśniętej do sklejenia kotletów mielonych, pasztetu, uzupełniania składników farszu do kurczaka lub indyka. Gdy mamy prócz bułki trochę ugotowanych jarzyn z poprzedniego obiadu, zmieliwszy je i dodawszy jajko i przyprawy, możemy usmażyć wdzięczne jarzynowe pulpety. Bułka tarta to

Smacznie po nartach

wymieszaj. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Dodaj cukier, bułkę tartą, rodzynki, piniole, rum, cukier waniliowy, cynamon i skórkę cynamonową i dokładnie

Szparagi na start

masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Przygotuj nadzienie: oczyść pora, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój na kawałki o szerokości 5-7 mm. Przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą, zimną wodą, dobrze osącz. Odetnij twarde końce szparagów

Addio szparagi

długości ok. 3,5 cm i połowę łososia pokrojonego w paski. Wierzch tarty polewamy jogurtem roztrzepanym z jajami, koperkiem i przyprawionym pieprzem. Na tym sosie układamy pozostałe paski łososia. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy tartę jeszcze około 35 minut, do chwili aż nadzienie

4 słodkie desery z czereśniami

mieszamy z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, wysypujemy na nie nadzienie z czereśni i posypujemy bułką tartą. Strudel zwijamy, pomagając sobie ściereczką, układamy na posmarowanej masłem blasze w kształt okręgu i pieczemy 40-50 minut w temp. 190°

Blogerzy polecają: przepisy z malinami

, ponakłuwać widelcem, piec 12 minut.W czasie kiedy spód tarty się piecze należy przygotować nadzienie. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, cały czas ubijając. Na końcu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać

Pożegnanie z dynią

miękka. Ostudzić i zmiksować z bułką tartą, orzechami laskowymi i miodem. Dodać do masy utarty parmezan, posiekane zioła, otartą skórkę z pomarańczy oraz doprawić solą i pieprzem. Pokroić szynkę drobno i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, ostudzić i dodać do masy, doprawić gałką muszkatołową i dokładnie

Menu dnia

-śmietanowymCoś dla miłośników słodyczy i orzechów - tatra karmelowo-orzechowa. Przed dodaniem orzechów, zrumień je na suchej patelni (pamiętaj, orzechy łatwo się przypalają, dlatego nie można ich spuszczać z oka) - dzięki temu ich smak będzie bogatszy. Tarta karmelowo-orzechowaNa ciasto:250 g mąki3 łyżki

Cebula ma moc

łyżeczka kminku 100 ml kwaśnej śmietany 70 g tartego żółtego sera 1/4 łyżeczki ostrej papryki Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z mąką na kruszonkę. Rozpuszczony w kilku łyżkach wody cukier i olej wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny

Śniadanie na rozgrzewkę

serem.Ostra pasta paprykowo-orzechowa 3 czerwone, mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 szklanki oliwy sól mielona ostra paprykaPapryki umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do

Kurczak nadziewany wątróbką

: Farsz do kurczaka nie może być zbyt rzadki, bo wypłynie w czasie pieczenia. Jeśli zatem przygotowane nadzienie będzie za mało spoiste, dodajcie więcej kaszy manny lub tartej bułki. Nie zapomnijcie podlewać kurczaka sosem z pieczenia i winem. Inaczej może być suchy.Przepis: Paweł Kałuski, zdjęcia: Paweł

Winogrona w kieliszku i na talerzu. Jesień w winnicy Mierzęcin

przygotowaniu materiału.Autorskie przepisy z winogronami prezentuje Dawid Łagowski, szef kuchni restauracji Pałacu MierzęcinNa 4 tarty Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła 4 żółtka szczypta soli 80 ml mleka  Nadzienie: 100 g koziego sera (roladki) 200 g ciemnych winogron obranych i

Morele w kilku odsłonach

. Tarta odwrócona (Tatin) z morelami ciasto: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 2 łyżki cukru 3 łyżki (45 ml) zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli nadzienie: 50 g masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 12-15 dojrzałych moreli Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i

Święto Dziękczynienia. Dziękujemy i jemy

). Piecze się go w środku indyka lub w foremce i podaje oddzielnie. Na deser są różne ciasta i tarty, od dyniowych przez marchewkowe i ze słodkich ziemniaków, po ciasta z orzechami pekan z bourbonem. Piękne jesienne kolory i konkretne smaki. Upieczenie dziękczynnego indyka wymaga znajomości paru sztuczek i

Chrupiący boczek, złocisty bekon

;oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ser

Menu dnia na szybko

Kolejny pomysłowy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To mizeria ogórkowa, ale po tajsku. Sos rybny możesz zastąpić jasnym sosem sojowym, a tarte suszone krewetki - suszonymi płatki ryby bonito, zwanymi Katsuobushi. Znajdziesz je w internetowych sklepach z orientalną żywnością. Jeśli wolisz

Dynia w daniu

USA. Odmiana Blue Hubbard ma bladą, zielono-niebieską, dość grubą skórkę oraz intensywnie pomarańczowy miąższ. Dyni tej odmiany poleca się do przygotowywania zup oraz nadzienia do słodkich tart.Zobacz przepis na: Tarta dyniowa - pumpkin pieTen gatunek dyni (łac. Cucurbita moschata) zyskuje coraz

Tarta Tatin

Tarta Tatin – rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka. Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę

Tarta

z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie. Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, tarta cytrynowa

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.