nadzienie do tarty

red.

Menu dnia z tartaletkami

Menu dnia z tartaletkami

Tartaletki to malutkie tarty ze słonym lub słodkim nadzieniem. Warto ich spróbować, ale ostrzegamy - kto sięgnie po jedną, zaraz będzie chciał wziąć kolejną!

Półkruche ciasta z owocami

Co składa się na bajeczną harmonię smaków, jaką stanowi półkruche ciasto wypełnione nadzieniem z owoców lata? Rozwikłaliśmy tajemnicę najpyszniejszych wśród tart owocowych

Quiche

Quiche (spolszczona forma to "kisz") to rodzaj wytrawnej tarty na kruchym spodzie, wywodzący się z Francji. Nadzienie może zawierać warzywa, sery lub mięso (ale nigdy nie ma w nim owoców ani słodkich kremów!). Nadzienie zalewa się masą jajeczno-śmietanową i zapieka. To danie podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najpopularniejszym rodzajem quiche'a jest quiche Lorraine.

Tarty słone i słodkie

Tarty słone i słodkie

podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut. Następnie usuń obciążenie i folię, posmaruj roztrzepanym jajkiem (zachowaj resztę - użyjesz jej za chwilę do farszu) i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 5 minut.Przygotuj farsz

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli i pieprzu: żółtka ubijamy, aż będą puszyste, białka - na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ubite żółtka z pianą i wylewamy na ciasto serowe. Układamy na wierzchu

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

tarta z cytrusowym kremem i bitą śmietaną. Nie sposób zrezygnować z dokładki. Zobacz przepis na Key lime pie - ciasto cytrynowe

Kurczak z nadzieniem

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Awokado na słodko

Awokado na słodko

; Nadzienie: 2 bardzo dojrzałe  awokado, obrane i bez pestki 1/4 szklanki masła kokosowego 1/4 szklanki kakao 2 łyżki syropu z agawy   Oraz: gruba sól morska do posypania   Sposób przygotowania Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone

Menu dnia z tartą z łososiem

Menu dnia z tartą z łososiem

masło - por świetnie smakuje podsmażany na maśle), dodaj pora i smaż, aż się zeszkli. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój na kawałki. W misce ubij jajka ze śmietanką, dodaj podsmażonego pora i łososia, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do formy do tarty i

Zaskakująca tarta owsiana [Blogerski Przepis Tygodnia]

Zaskakująca tarta owsiana [Blogerski Przepis Tygodnia]

wykładamy na ciasto banany i orzechy laskowe. Czas na nadzienie - masą z kremówki, ricotty i cukru zalewamy spód i zapiekamy. Na tym etapie lepiej powstrzymajcie się od degustacji - tarta powinna ostygnąć, a nawet schłodzić się w lodówce, żeby się ścięła.Płatki owsiane trzeba najpierw zmielić - uważajcie na

Dyniowe inspiracje

Dyniowe inspiracje

podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

. Rozwałkowanym na grubość 3 mm ciastem wylepiamy naczynie do tarty i ponownie schładzamy około 30 minut. Tartę obciążamy, żeby nie wyrosła (np. warstwą suchej fasoli ułożonej na papierze do pieczenia) i pieczemy w 170°C na jasnobrązowy kolor (15-25 min). Zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy

Desery na podryw

Desery na podryw

. rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

plasterki jabłek w fantazyjne róże. Podejmiecie wyzwanie?Różana tarta Ciasto: 150 g mąki 25 g cukru 120 g masła 1 łyżka wody Nadzienie: 2 jajka 50 g cukru 400 g sera na twaróg 1 opakowanie budyniu waniliowego30 g miękkiego masła 8-6 jabłek 1 laska wanilii 1 cytryna.Przygotowanie tarta: Do miski przesiewamy

Ciasto z jabłkami 5 razy

Ciasto z jabłkami 5 razy

225 g mąki pszennej 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany do posypania ciasta: 1 łyżka cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu do formy: masło i bułka tarta lub mąkaNagrzej piekarnik do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem

Tarty na okrągło

Tarty na okrągło

. 4 mm. Wyłóż ciastem formę do tarty, dociskając je do brzegów i dna naczynia. Odstaw formę z ciastem do lodówki na 15 min. do schłodzenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wysyp na wierzch ceramiczne kuleczki do pieczenia lub

Jak zrobić quiche lorraine?

Jak zrobić quiche lorraine?

trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

czekolady deserowej (50 proc. kakao)masło do natłuszczenia formybułka tarta do wysypania formyMasło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj. Do bananów dodaj cukier

Menu dnia z kremową pomidorową

Menu dnia z kremową pomidorową

oliwy z oliwek. Smaż roladki z obydwu stron na złoty kolor.Doskonałym dodatkiem do tej tarty będzie kulka lodów waniliowych lub bita śmietana.Tarta ze śliwkami Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) zimnego masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 4 żółtka

Z pomarańczą

Z pomarańczą

. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

lub zamrażarce zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami.Prosta tarta ze śliwkami1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 75 dag śliwek 5

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

KuchniaTarta tatin to taka tarta, którą odwraca się do góry dnem. Tradycyjna ma nadzienie z jabłek, my przedstawiamy propozycję dla wielbicieli eksperymentów.Tarta tatin z porami i gruszkąSkładniki:5 twardych gruszek4 pory pokrojone w talarki3 posiekane ząbki czosnku 80 g masłałyżeczka suszonego tymiankuocet

Zapiekanki z warzywami i owocami

Zapiekanki z warzywami i owocami

ryż i gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowujemy rosół. Dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odcedzamy nadmiar płynu. 4 foremki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plasterkami szynki. Napełniamy ryżem i

Pomysły na ciasto francuskie

pieprz ew. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania)   Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż

Tarta szpinakowa

gałki muszkatołowej. Ubijamy na jednolitą masę. Ścieramy żółty ser, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy je z masą śmietanowo-jajeczną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. 3. Wylepiamy ciastem dno i boki formy do tart, wcześniej natłuszczonej masłem

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno. Składniki 25 dag mąki pszennej szczypta soli 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła 5 dag tartego parmezanu 1 jajko  Farsz: 2 duże cukinie 1 łyżka

Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

dobrej jakości.Autor: mamajulki080506Danie główne, to brokułowa tarta, którą można podawać na ciepło, albo wziąć ze sobą na obiad w formie pikniku. Kruche ciasto z warzywnym nadzieniem będzie smakować jeszcze lepiej z sosem serowym lub czosnkowym. Zobacz przepis na tartę z brokułamiW tym tygodniu w

Słodka zima

suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy

Pieczarki ze smakiem

. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania) Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka

Ciasto dobrze zapieczone

, wierzchniej warstwy. Forma do 'pies' powinna być wyższa niż ta do tarty, by nadzienie się nie wylewało poza brzegi.   Podstawowe ciasto (na jedną warstwę) 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki masła 3-4 łyżki zimnej przegotowanej wody   W misce wymieszaj mąkę i sól. Masło posiekaj na

Tarty na słodko i słono

tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 15

Obiad noworoczny

1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę.Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą

Aromatyczne menu dnia w stylu skandynawskim

sałatka. Jeżeli chcesz, by była lżejsza - pomiń dodatek śmietany. Będzie równie dobra i bez niej.Szwedzka sałatka z buraczków 1 słoik buraczków konserwowych 1 ogórek konserwowy 1 jabłko tarty chrzan do smaku kubek (20 dag) kwaśnej śmietany sól pieprz cukierBuraczki dokładnie osącz na sitku. Obierz jabłko

Menu dnia z sernikiem wiedeńskim

Gotowe ciasto francuskie to rzecz, którą warto mieć w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki temu w kilkanaście minut będzie można przygotować ciastka z owocami lub wytrawne tarty, np. z niebieskim serem i suszonymi pomidorami. Jeśli nie przepadasz za pieczarkami, możesz zastąpić je np. pokrojonymi w

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

osączamy i mieszamy z jabłkami. Ceramiczną okrągłą formę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, a jeszcze lepiej mielonymi orzechami. Przekładamy do niej nadzienie i obkładamy wiórkami masła. Rozwałkowujemy cienko ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Powstałym plackiem

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

laski wanilii 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puderW rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty. Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy

Jaglana - blada kusicielka

się na talerzu obiadowym obok pieczeni, sosu czy sałaty, postępujemy podobnie. Nadajemy kaszy wybrany smak, dodajemy chrupiące ziarenka, prażone orzechy, posiekane podsmażone grzyby albo tarty ser bursztyn czy parmezan lub uduszone utarte warzywa korzeniowe i wraz z jajem, podsmażoną cebulką, ziołami

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

CASUNZEI ALL' AMPEZZANA (Dla 4 osób)   Ciasto: 40 dag mąki (oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy) sól 3 jajka letnia woda   Nadzienie: 75 dag gotowanych buraków 8 dag masła 10 dag sera ricotta 2 jajka sól, pieprz bułka tarta   Sos: 10 dag masła 3

Jak u babci - domowe wypieki

masło i tarta bułka do formyRozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przesiej mąkę do

Rodzinny obiad wielkanocny

2 jajka 2 łyżki masła 1 pęczek natki mleko do ew. rozrzedzenia nadzienia cukier sól i pieprz Przygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajka i masło. Dokładnie wyrób ręką. Jeśli masa będzie bardzo ścisła

Kruche ciasto z owocami

piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy.Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Smakołyki z korca maku

. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku, na koniec dodajemy pianę z białek, ostrożnie

Pierogi z owocami. Babcine przepisy na lato

Na nadzienie: 50 dag malin 1 łyżeczka tartej bułki  Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 1 jajko  Na polewę: 1 szklanka śmietany cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany  Sposób przygotowaniaMaliny przebieramy, płuczemy, osączamy i

Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Węglowodany: 0,7g Białko: 2,0g Tłuszcz: 2,6g Błonnik: 0 g Przepis pochodzi z  Wygodnadieta.pl Składniki na ok. 8 porcji Spód: 240 g ciecierzycy z puszki, 50 g hummusu, 2 żółtka, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, bułka tarta (może być bezglutenowa) Wypełnienie

Kotlety z kieszonką

plasterku sera, złóż na pół, a do środka włóż po kilka plasterków cukinii. Do kieszeni w kotletach włóż nadzienie, zepnij wykałaczkami. Kotlety z nadzieniem posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 6-7 minut z każdej strony.Składniki:4 pojedyncze

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli.Mrożony szpinak jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją. Tarta ze świeżym łososiem i szpinakiem pod beszamelem Ciasto: 100 g

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Greckie wakacje w kuchni

młodej kapusty - ale smak będzie już inny - poza tym liście kapusty są cieńsze) 40 dag mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego) 2 cebule 10 dag ryżu 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki sól pieprz tarta bułka 2 jajka 1 łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki) oliwa do smażenia

Rozkoszne menu na początek weekendu - wynik głosowania na Facebooku!

każdej porcji włożyć po trochę pomidorowych kostek, posypać majerankiem. Komu zależy na bardziej pożywnej zupie, może zamiast pomidora i śmietany dodać do niej (pod koniec gotowania) trochę kiełbasy pokrojonej w kostkę.Autor: Nina KosińskaŹródło: Poradnik DomowyTej tarty nie trzeba chyba specjalnie

Owoce na ostro

Gruszki uwielbiają towarzystwo serów o intensywnym smaku. Najczęściej bywają nimi nadziewane ub spotykają się w sałatkach. Tym razem ten dziwny związek gości w tarcie. Tarta z gruszkami i gorgonzolą Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 3 dojrzałe

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na

Poniedziałkowy obiad dla wymagających

limonki. Podawaj z perełkami warzywnymi i posiekaną natką świeżej kolendry.Autor: Łukasz PielakTę tartę możesz jeść na ciepło lub zimno - znakomita na przystawkę, obiad i kolację. Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy 80 g masła 1/2 szklanki wody

Jedzenie hybrydowe, czyli najdziwniejsze wynalazki kulinarne

pomysł od producentów sorbetów wyciskanych z tubki i podobnie opakować sushi. Z taką porcją sushi można sobie iść przez miasto i spokojnie jeść, nie przejmując się pałeczkami. Tylko co z wasabi i sosem sojowym?Brownie i tarta w jednym ciastku. Bea Vo, mistrzyni cukiernictwa (pracowała w Nobu) i

Wigilia? Tylko u Mamy!

warzywna (np. Jarzynka)  Nadzienie filety z połowy karpia sól, pieprz, przyprawa warzywna cebula żółtko tarta bułka  Sos grecki 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera olej lub oliwa kilka łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz i przyprawa warzywna  Sposób

Przepisy z jagodami. Wypróbuj koniecznie już dziś

(robimy ją, mieląc w młynku 10 dag migdałów). Wykładamy rozwałkowanym ciastem natłuszczoną formę do tarty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170°C około 30 minut. Śmietanę i wanilię (wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do śmietany z

Menu dnia

podać na ciepło, z zielona sałatą lub na zimno, jako przystawkę.Kisz serowy Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 8 jajek 50 dag gęstej śmietany (np. tortowej) pieprz tarta gałka muszkatołowa 300 g Emmentalera 300 g sera koziego ("roladki") 200-250 g sera

Menu ze szczyptą egzotyki

każdy wzdłuż na pół, a potem w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki. Pokrojone pory dusimy w maśle na małym ogniu przez kwadrans (nie powinny się zrumienić). Co jakiś czas mieszamy. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Na wierzchu rozkładamy przestudzone pory. Jajka

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

posłodzonego i posolonego wrzątku, gotować kilka minut, odcedzić. Rybę posmarować sosem, posypać listkami.Autor: Agnieszka KręglickaPrawda, że ładnie? To właśnie wygląd brukselki zachęcał mnie do dalszych prób polubienia jej. Tartę piecz, aż się zrumieni. Tarta z brukselką Ciasto:20 dag mąki15 dag

Obiad z owocami

ziemniaczanej, mieszamy. Owoce i zawiesinę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy, aż się roztopi. Lekko studzimy. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika

Tarta grzechu warta

kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące.Jak podaje Magda Gessler sposobów na pieczenie tart jest trzy. Można wlać nadzienie na nieupieczone ciasto i zapiec wszystko razem. Można także wypiec spód tarty oddzielnie, a

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

mleku i używanie odciśniętej do sklejenia kotletów mielonych, pasztetu, uzupełniania składników farszu do kurczaka lub indyka. Gdy mamy prócz bułki trochę ugotowanych jarzyn z poprzedniego obiadu, zmieliwszy je i dodawszy jajko i przyprawy, możemy usmażyć wdzięczne jarzynowe pulpety. Bułka tarta to

4 słodkie desery z czereśniami

mieszamy z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, wysypujemy na nie nadzienie z czereśni i posypujemy bułką tartą. Strudel zwijamy, pomagając sobie ściereczką, układamy na posmarowanej masłem blasze w kształt okręgu i pieczemy 40-50 minut w temp. 190°

Blogerzy polecają: przepisy z malinami

, ponakłuwać widelcem, piec 12 minut.W czasie kiedy spód tarty się piecze należy przygotować nadzienie. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, cały czas ubijając. Na końcu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać

Pożegnanie z dynią

miękka. Ostudzić i zmiksować z bułką tartą, orzechami laskowymi i miodem. Dodać do masy utarty parmezan, posiekane zioła, otartą skórkę z pomarańczy oraz doprawić solą i pieprzem. Pokroić szynkę drobno i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, ostudzić i dodać do masy, doprawić gałką muszkatołową i dokładnie

Smacznie po nartach

wymieszaj. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Dodaj cukier, bułkę tartą, rodzynki, piniole, rum, cukier waniliowy, cynamon i skórkę cynamonową i dokładnie

Śniadanie na rozgrzewkę

serem.Ostra pasta paprykowo-orzechowa 3 czerwone, mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 szklanki oliwy sól mielona ostra paprykaPapryki umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do

Kasza gryczana w roli głównej

pieczarkowego. Jeśli trudno Ci je formować, możesz dosypać do masy jeszcze trochę bułki lub zwilżyć dłonie wodą. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz Kaszę wsyp do

Winogrona w kieliszku i na talerzu. Jesień w winnicy Mierzęcin

przygotowaniu materiału.Autorskie przepisy z winogronami prezentuje Dawid Łagowski, szef kuchni restauracji Pałacu MierzęcinNa 4 tarty Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła 4 żółtka szczypta soli 80 ml mleka  Nadzienie: 100 g koziego sera (roladki) 200 g ciemnych winogron obranych i

Święto Dziękczynienia. Dziękujemy i jemy

). Piecze się go w środku indyka lub w foremce i podaje oddzielnie. Na deser są różne ciasta i tarty, od dyniowych przez marchewkowe i ze słodkich ziemniaków, po ciasta z orzechami pekan z bourbonem. Piękne jesienne kolory i konkretne smaki. Upieczenie dziękczynnego indyka wymaga znajomości paru sztuczek i

Kurczak nadziewany wątróbką

: Farsz do kurczaka nie może być zbyt rzadki, bo wypłynie w czasie pieczenia. Jeśli zatem przygotowane nadzienie będzie za mało spoiste, dodajcie więcej kaszy manny lub tartej bułki. Nie zapomnijcie podlewać kurczaka sosem z pieczenia i winem. Inaczej może być suchy.Przepis: Paweł Kałuski, zdjęcia: Paweł

Chrupiący boczek, złocisty bekon

;oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ser

Dynia w daniu

USA. Odmiana Blue Hubbard ma bladą, zielono-niebieską, dość grubą skórkę oraz intensywnie pomarańczowy miąższ. Dyni tej odmiany poleca się do przygotowywania zup oraz nadzienia do słodkich tart.Zobacz przepis na: Tarta dyniowa - pumpkin pieTen gatunek dyni (łac. Cucurbita moschata) zyskuje coraz

Menu dnia

-śmietanowymCoś dla miłośników słodyczy i orzechów - tatra karmelowo-orzechowa. Przed dodaniem orzechów, zrumień je na suchej patelni (pamiętaj, orzechy łatwo się przypalają, dlatego nie można ich spuszczać z oka) - dzięki temu ich smak będzie bogatszy. Tarta karmelowo-orzechowaNa ciasto:250 g mąki3 łyżki

Idziemy na jagody!

delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.Ciasto jagodowe z limonką 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (200 g) cukru 2 jajka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia

Pyszny deser: cobbler z gruszką, jabłkiem i lawendą

pieczenia i sól. Dodać masło i koniuszkami palców rozetrzeć masło z mąką, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać skórkę cytrynową, lawendę i śmietanę. Składniki wymieszać. Ciasto przenieść na rozłożoną na blacie folię spożywczą, ugnieść i uformować prostokąt. Wykroić szklanką okrągłe placuszki, owinąć je

Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

Mocno kakaowy spód, czekoladowy krem i soczyste maliny... Wykorzystaj przepis, póki są jeszcze świeże maliny!Tarta czekoladowa z malinami 1 szklanka mąki szklanka kakao łyżeczka soli szklanka drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 150 g masła 300 g gorzkiej czekolady 60% 300 ml śmietany 30% 4 łyżki

Menu dnia - najlepsze propozycje blogerów!

gdy ciasto zacznie się formować. Zagniecione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowane masłem naczynie do tarty (średnica ok. 25 cm). Obciążamy ciasto fasolą, orzechami laskowymi (nie wybrzuszy się podczas pieczenia) i

Zagraj w pomidora

jajka i żółtka, dodajemy do nich masę pomidorowo-paprykową, łyżkę oliwy i paprykę w proszku. Nadzienie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku. Odstawiamy na

Uliczne żarcie

stragan Eat My Pies. Kiedy zaczynał, jeździł na starym rowerze z przyczepą pełną ciast po londyńskim East Endzie. Sprzedawał ciasta z wieprzowiną, kurczakiem, szynką, a także szkockie płynne jajka owinięte w black pudding (kaszankę), tarty na słodko z cytrynowym kremem i czekoladą. W 2010 roku jego ciasto

Letnie obiady jak za dawnych lat - wspominamy!

Masło utrzeć z jajem. Dodać mąkę i tyle wody, by powstało dość luźne ciasto. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną, odcedzić. Owoce umyć, osączyć. Truskawki pokroić w plastry. Bułkę tartą zrumienić na maśle, dodać do owoców, posłodzić i wymieszać z kluskami. Przełożyć

Wege święta

, koperku i czosnku lub sos majonezowo-keczupowy wzmocniony odrobiną pitnego miodu. Przychodzą mi też do głowy nadzienia ze szpinaku, dymkii białego sera, z kaszy gryczanej i grzybów lub z uduszonych z twardym serem porów.Wytrawna tarta tatin (na zdjęciu) rodowód ma francuski, ale na naszym stole nabierze

Menu dnia po grecku

żółtka, parmezan i wymieszaj. Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około

Przepisy na koniec świata

minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka. Składniki 1,2 kg ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 50 g tartego parmezanu 40 g masła sól gałka muszkatołowa  Nadzienie: 2 cukinie 2 

Jajka faszerowane na wielkanocny stół

w nieco mniej klasycznym wydaniu, czyli jajka faszerowane na ciepło. Będą się pięknie prezentować na "murawie" z rukoli lub kiełków. Jajka faszerowane na ciepło - przepis blogera jajka (np. 5 szt) kilka plasterków szynki szczypior sól pieprz bułka tarta masło Jajko gotujemy na

Ciasta (bardzo) czekoladowe

powstały okruszki. Dodaj żółtka  i szybko zagnieć jednolite ciasto i uformuj w kulę. Posyp mąką stolnice i rozwałkuj na placek grubości 3 mm. Wyłóż ciastem formę do tarty, dociskając ciasto do dna i ścianek. Obetnij zbędne kawałki ciasta i wstaw formę do lodówki na min. 30 minut. Nagrzej piekarnik do

Crème brûlée

, następnie przełóż do niej żółtka i wymieszaj. Gotuj ok. 8 minut, aż krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź. Masą śliwkową lub powidłami wysmaruj spód tarty. Na wierzch wyłóż krem i wstaw tartę do lodówki na minimum 3 godziny. Tuż przed podaniem posyp wierzch cukrem i skarmelizuj opalarką do crème

Świąteczne wypieki

6 jajek 250 g (1 i 1/4 kostki) masła400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej120 g (1/2 szklanki) cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia100 ml śmietany 18-22 proc.1 cytryna (skórka + sok)100 ml rumu100 g (1/2 szklanki) cukrumasło do natłuszczenia i bułka tarta do wysypania formyOddziel żółtka od

Przepis listopada wybrany!

porcji ciasta.Foremkę do tarty smarujemy margaryną lub masłem i lekko obsypujemy mąką.Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodajemy masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy jajko, sok z cytryny. Szybko zagniatamy na jednolitą masę ( w razie

Menu dnia bardzo wiosenne

równo się rozlało, naleśniki wykładać na odwrócony do góry dnem talerz. Pieczarki wraz z cebulą dusić na oliwie na wolnym ogniu do odparowania wody. Zawijać w koperty. Po obtoczeniu w jajku, "obsypać" bułką tartą" i smażyć, aż do zarumienienia.Autor: BartekPo warzywno-naleśnikowej uczcie

Na stole w Święto Dziękczynienia

gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż owoce zmiękną. Zestaw z ognia, odstaw do przestudzenia.Zobacz przepis na Muffiny kukurydziane Zobacz przepis na Tarta dyniowa Tarta z orzechami pecan Na kruche ciasto: 250 g mąki 1 jajko 125 g miękkiego masła 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki

Cytrynowe delicje

stopni Celsjusza. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na grubość 4 mm. Przełóż ciasto do formy, dokładnie dociśnij do brzegów naczynia. Przykryj ciast arkuszem pergaminu, wysyp na wierzch suchą fasolkę lub ceramiczne kulki do pieczenia

Cytrynowe ciasteczka Sansy Stark

kruche ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim dużą formę do tarty, nakłuwamy,   przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy 10-12 minut w 180°C. Wyjmujemy formę

Święta, święta i po świętach

do 210 st. C i chwilę jeszcze podpiekaj, aż szynka dobrze się zrumieni. Podawaj na gorąco.Ciasto drożdżowe 500 g mąki75 g drożdży1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru100 g masła4 jaja (odrobinę zostawić do smarowania wierzchu ciasta)50 ml olejumasło, bułka tarta do wysypania blaszkiopcjonalnie

Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

pszennej (typ 500) 100 g cukru 4 jajka 4 żółtka szczypta soli 20 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 100 g stopionego masła + 50 ml oleju o neutralnym smaku (ciasto będzie dłużej świeże; można zastąpić stopionym smalcem) masło i bułka tarta?do przygotowania formy   Marynowane

Tarta

. Rozmieszaj. Przed wyrabianiem ciasta umyj ręce w lodowatej wodzie. Ciasto na tartę powinno 'odpocząć ' w lodówce min. pół godziny. Są trzy metody pieczenia tart: Nadzienie wlewa się na nieupieczone ciasto i wszystko piecze się razem. Całkowicie wypieka się spód tarty. Doskonała do nadzienia na zimno, np

Czas na paprykę - 11 przepisów!

Po upieczeniu odstaw ją na 10 minut i podawaj - idealna z sałatą na obiad, kolację lub - w mniejszej porcji - na przystawkę. Bardzo smaczna również po wystygnięciu - podawaj letnią. Tarta paprykowo-pomidorowa (Delii Smith) Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów 4 czerwone papryki 2 łyżki oliwy

Tyle słońca w całym cieście

drugim ręcznikiem i czekamy, aż papier wchłonie sok. Ucieramy twarożek z cukrem, odrobiną wanilii, solą i sokiem pomarańczowym. Rozsmarowujemy na cieście, pozostawiając bez masy wyłącznie brzegi. Na wierzchu układamy pomarańcze i posypujemy pistacjami. Tarta limonkowa z tequilą Spód

Kotlety mielone z kraju i zagranicy

łyżeczka smalcu 2 ząbki czosnku 1 kg mieszanego mielonego mięsa (najlepiej wołowo-indyczego) 2 jajka po 1 łyżeczce tymianku i majeranku sól, pieprz ugotowane na półtwardo 2-3 jaja tłuszcz i bułka tarta do formy kilka plasterków chudego, surowego boczku  Sposób

Tarta Tatin

Tarta Tatin – rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka. Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę

Tarta

z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie. Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, tarta cytrynowa

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.