pęczak

Magazyn Kuchnia

Ulubieniec hipsterów - pęczak

Ulubieniec hipsterów - pęczak

Pęczak ma same zalety - jest tani jak barszcz, spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych i świetnie pasuje do gulaszu

Pęczak nie pęka

Ukazało się wznowienie kulinarnej biblii Neli Rubinstein. Nie ma w niej kolorowych zdjęć, tylko skromne rysunki. Dla mnie najważniejsze są przepisy. Na przykład na stary, dobry krupnik

Dla zdrowia: błonnik na talerzu

Jest dziś pożądany w jedzeniu jak wybitny specjalista na rynku pracy

Która kasza do czego? Tradycję na talerzu przedstawia Robert Sowa

Która kasza do czego? Tradycję na talerzu przedstawia Robert Sowa

Inne oblicze kaszy, czyli zapiekanka z pęczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta [NASZ PRZEPIS]

Inne oblicze kaszy, czyli zapiekanka z pęczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta [NASZ PRZEPIS]

smażymy na patelni razem z drugą połową cebuli. Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Ser feta kruszymy lub kroimy w kostkę. W misce mieszamy ugotowany pęczak z pieczarkami, pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju od suszonych pomidorów, śmietanę, doprawiamy

Kuchnia Świata

Kuchnia Świata

Pęczak występuje albo w eksperymentalnych kreacjach wybitnych szefów kuchni, albo w wersji nie do przyjęcia - jako blady podkład pod zagęszczony mąką mięsny sos w stołówkach. Z domów został niemal wycofany, a szkoda Owalne ziarna przecięte ciemniejszą kreską połyskują perłowo. Są jędrne i zwarte

Małopolska - gołąbki z grochem i pęczakiem

Małopolska - gołąbki z grochem i pęczakiem

Główka białej kapusty, 30 dag łuskanego grochu, 15 dag pęczaku, 2 łyżki oleju, 2 duże cebule majeranek, 2 szklanki bulionu warzywnego, łyżka masła, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka mąki, sól, pieprz, cukierUgotować umyty groch i pęczak ugotować w osobnych garnkach, po czym przełożyć do

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: dwóch mężczyzn i kasza

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: dwóch mężczyzn i kasza

jednej. Spożywania pęczaku. Trudno, już taki jestem. Jest rok 2007, lipiec, moje urodziny. Profesor Olek przynosi prezent. Koszyk wiklinowy, a w koszyku wszystkie rodzaje kasz w Polsce dostępne. Słowo honoru! T: Nie będę na ciebie pluł. Przesadzasz z tym wstydem. To prawda, że mało kto zdobędzie się

Kasza dobra nasza!

Kasza dobra nasza!

części. Na kasze przeznacza się ziarna owsa, jęczmienia, prosa, gryki czy pszenicy oraz kukurydzy. Z jęczmienia powstaje pęczak i kasza perłowa, z gryki kasza gryczana i kaszka krakowska, z prosa jaglana, z pszenicy manna, a z kukurydzy - polenta. Ziarno najpierw zostaje pozbawione zewnętrznej okrywy, a

Sycące menu na niedzielny obiad

Sycące menu na niedzielny obiad

orzechówsólpieprzmiódocet balsamicznynatka pietruszkiFasolę i pęczak gotujemy osobno. Kapustę kroimy w cienkie paseczki. Rozgrzewamy oliwę na dwóch patelniach. Na jedną wrzucamy pęczak, fasolę i orzechy, dodajemy sól, pieprz, miód i podsmażamy. Na drugą patelnię wsypujemy paski kapusty, chwilę smażymy, doprawiamy. Gdy

Apetyczne podroby

Apetyczne podroby

ogonkiem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Rada: Potrawy z podrobów trzeba przygotować jak najszybciej po ich kupieniu. Psują się szybciej niż zwykłe mięso. 100 g pęczaku 1/2 l bulionu 100 g serc drobiowych 100 g żołądków drobiowych 50 g dyni papryka marchewka 1/2 szklanki

Menu z pieczoną rybą i twarogowymi placuszkami

Menu z pieczoną rybą i twarogowymi placuszkami

jaglaną.Pęczak z patelni 1 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 cebula 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej naci pietruszki kilka podgrzybków lub prawdziwków (mogą być mrożone) sól pieprz kurkuma oliwaWarzywa oczyść, pokrój w drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej

Kasza dla oszczędnych. Dieta bez mięsa

Kasza dla oszczędnych. Dieta bez mięsa

. (dla 1-2 osób)   Składniki 10 g suszonych  grzybów 1 biała  cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 100 g pęczaku 50 ml wytrawnego białego wina (najlepiej ze szczepu solaris z winnicy Dębogóra) 100 g dobrego wiejskiego masła 1/2 l wody w której moczyły się

Top 7 najlepszych sałatek z kurczaka

Top 7 najlepszych sałatek z kurczaka

, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki 1/2 szklanki   pęczaku 3 łyżki  oliwy 30 dag   piersi kurczaka 40 dag   zielonej fasolki szparagowej 3 dymki ze szczypiorem 2 szklanki  ziaren świeżej kukurydzy 1 łyżka  świeżego majeranku 1/2

"Lubię kaszę" już po raz drugi - teraz z Andrzejem Polanem

"Lubię kaszę" już po raz drugi - teraz z Andrzejem Polanem

. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Przepisy Kasza pęczak jak risotto z grzybami Autor: Andrzej Polan Składniki:- 150g kaszy pęczak- 100g grzybów mrożonych- 1szt cebuli- olej rzepakowy do

Wspomnienie wakacyjnych smaków - rozwiązanie konkursu!

Wspomnienie wakacyjnych smaków - rozwiązanie konkursu!

Bednarzewska z Wałbrzycha za bakłażany pieczone z orzechami i czosnkiem pod Tbilisi Magdalena Warszewska z Trzebinii za pęczak z grochem na wędzące z Wygiełzowa Wiesława Mizgała z Myszkowa za delikatne placuszki smażone bez tłuszczu ze Szczawnicy Marta Magryś z Brzegu Dolnego za wakacje pod znakiem ajrisz i

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

zastąpić ją innym zdrowym ziarnem, np. farro lub pęczakiem). Kładziemy na niej marchewkę i natkę z pietruszki. Na środku układamy plaster mozzarelli (może być w wersji niskotłuszczowej). Komosa ryżowa, zwana również quinoą, jest bardzo odżywcza ? dostarcza dużo białka. Nie zawiera glutenu. 250 kcal

Nasza kasza. Tanie przepisy na jesień

Nasza kasza. Tanie przepisy na jesień

nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Świetny dodatek do drobiu (dla 3-4 osób) Składniki 10 dag kaszy pęczak 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz  Sposób

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

dymką. Autor: Aneta Kosiba Solidne danie z kaszą syci i cieszy smakiem (i kolorami!). Pęczak z marchewką, selerem i kolendrą 1 szklanka pęczaku 5-6 łyżek oliwy 1 cebula 1 mały korzeń selera 2 marchewki 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion fenkułu (kopru włoskiego) 3 łyżki sezamu kruszone chili

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

soku z cytryny, cukrem oraz kwaśną śmietaną. Tatara podawaj z drobno posiekaną cebulą i świeżym majerankiem, ułożonego na plastrach jabłka. 4 steki z łososia bałtyckiego 2 pieczone buraki 100 g pęczaku 1 cebula 1 pęczek świeżej kolendry 2 cytryny 3 łyżki miodu 3 łyżki chrzanu 2 duże jabłka 3 łyżki

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

fasolkę) kroimy w słupki dł. około 5 cm. Gotujemy je na parze przez 3-5 minut, aby pozostały chrupkie. Warzywa mieszamy z gorącym makaronem, dodajemy sos chilli, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz. (dla 3-4 osób)   Składniki 10 dag  kaszy pęczak 2 garście  orzechów

Wigilia regionalnie

Wigilia regionalnie

skórki, masło, kakao, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagotuj. Bułki pokrój i ułóż w salaterce, przekładając kolejne warstwy masą makową. Odstaw makiełki na kilka godzin, podawaj na zimno.Postnica z PodkarpaciaPrzygotuj: - 2 szklanki pęczaku, - 1 szklankę suszonych śliwek, - 1

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj bób, dolej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 35 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij z ognia. Autor: Aneta Kosiba Pęczak cieszy się coraz

Odważ się do lata - czy widać już zmiany u naszej czwórki? Podsumowanie tygodnia drugiego

Odważ się do lata - czy widać już zmiany u naszej czwórki? Podsumowanie tygodnia drugiego

nie będę wcale modyfikowała diety. Gotowałam kaszę jęczmienną, pęczak (risotto z pęczaku jest niesamowite!), rzeczy, których zwykle nie jadam. Bardzo smakowały mi pasty śniadaniowe: z kurczaka i pomidora z estragonem i druga - gotowane białko jajka ze szparagami i świeżym imbirem. Pyszne! Schudłam

Termos, koc i ser w słoiku. Przepisy na piknik

; Składniki 6  cytryn 100 g pęczaku (opłukanego i odcedzonego) 100 g cukru 1/2 szklanki wody   Sposób przygotowania Cytryny sparzamy, obieramy ze skóry - bardzo cienko, tak aby skórka nie miała albedo. Wrzucamy skórki do rondla, zalewamy wodą, aby tylko je przykryła

Zupy dookoła świata

różnorodnych dodatków, np. kawałków ryb, wodorostów czy tofu. Zupa miso z pęczakiem 3 szklanki wody 3 łyżki pęczaku 1 łyżka jasnego miso garść liści szpinaku kilka małych pomidorków 1/4 łyżeczki utartego korzenia imbiru 1 mały utarty ząbek czosnku Zagotować wodę, dodać pęczak i gotować do miękkości z

Nie straszna nam - skorzonera!

pokrojonymi śliwkami oraz orzechami. Składniki 100 g skorzonery 100 g  marchewki 100 g  pietruszki 200 g  ziemniaków 100 g  pora olej 2  liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki  czosnku 150 g kaszy pęczak 2 litry wody 1 łyżeczka lubczyku

Przepis z kaszą - wyniki konkursu!

użyłam pęczak ale może też być gryczana - ok 150 g 1 duży burak lub kilka małych (ok 200 g) ok 2-3 szklanek bulionu jarzynowego lub wody 1 czerwona cebula - może być też inna 1 ząbek czosnku kawałek sera pleśniowego (ok 40 g) 1 łyżka zimnego masła odrobina oleju roślinnego do smażenia tymianek

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

Kasza pęczak wraca powoli na nasze stoły. Świetnie sprawdza się między innymi w sałatkach, które są zdrową, pożywną alternatywą kanapek. Tabule z pęczaku 1 szklanka pęczaku 4 średnie pomidory lub 1 gałązka pomidorów truskawkowych 1 ogórek wężowy 1 duży pęczek pietruszki 1 pęczek lub doniczka

Kucharz odkrycie roku

 czosnku 15 gałązek tymianku 5 gałązek rozmarynu kilka listków laurowych 1 kg gęsiego tłuszczu 1 cebula 150 g pęczaku  Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli  Oraz: 3 jabłka 2 pigwy 2 cytryny

Palce Lizać, nr 43, 17 października

Kipi kasza, kipi groch Lepsza kasza niż ten groch Bo od grochu boli brzuch A po kaszy człowiek zdrów! Dlatego dzisiaj piszemy dużo o kaszach: gryczanej, jaglanej, pęczaku... To nasze dobro narodowe, którego wciąż nie potrafimy docenić, mimo że to znakomita i smaczna alternatywa dla gotowanych

Pyszności na letni piknik

ugotowanego pęczaku, brązowego ryżu lub kaszy gryczanej, 1/4 główki czerwonej kapusty, garść włoskich orzechów, oliwa, sól, pieprz, miód, balsamico, posiekana natka pietruszki lub kolendry Fasolę i pęczak ugotować osobno, odcedzić. Kapustę pokroić w cienkie, długie paseczki, najlepiej elektryczną

Olimpiada Kulinarna - medal dla Polski!

niskiej temperaturze, mus jabłkowy, majonez dyniowy, pęczak z warzywami oraz sos czekoladowy z młodym orzechem.Danie główne: policzki cielęce z krastą ziołową i ziemniakami purée, warzywa pieczone w niskiej temperaturze i konfitura z czerwonej cebuli.Deser: lody z polskiej śliwki wędzonej z

Ciepła kolacja z kaszą

, żurawinę czy posiekane orzechy włoskie.Danie jednogarnkowe z pęczaku - Galas 1/2 kg kaszy pęczaku 100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej 100 g płatków migdałów 100 g rodzynek miód laska wanilii sólŚliwki i rodzynki namocz około godziny przed przygotowaniem kaszy. Kaszę opłucz 3 razy zimną wodą, aby

Posiłek na czas

włoskie, soczewica, soja, szpinak, śliwki suszone 3 godz. 15 min - botwina, cebula, dynia, fasolka szparagowa, ogórek, oliwa, orzechy arachidowe, proso, seler, zielony groszek 3 godz. 30 min - bakłażan, chuda śmietana, ziarna żyta 3 godz. 45 min - białe pieczywo, czerwona kapusta, kasza pęczak

Pod lupą: czy każdy produkt z ziarnami jest wartościowy?

. Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 110 st. C, ostudzić. Ostudzony ryż wymieszać z cebulą i koperkiem, orzechami i żurawinami. Doprawić solą i pieprzem.Pęczak z marchewką, selerem i kolendrą1 szklanka pęczaku, 5-6 łyżek oliwy, 1 cebula, 1 mały korzeń selera, 2 marchewki, 1

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany. Składniki 150 g łupanego grochu mięso z kością, najlepiej kilka rodzajów: golonka, gicz jagnięca lub cielęca, wołowe - łącznie około 2 kg 50 g pęczaku 3  marchewki 2 łodygi 

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

), jęczmienna, pęczak, quinoa. Proszę tylko, nie używajcie produktów, które gotuje się w torebkach, bo to jednak obciach. Nauczyć się metody gotowania ryżu czy kaszy to żadna sztuka. Jak? Ryż - podsmażam na oliwie, chwilkę, solę, zalewam dwiema objętościami wrzątku, szczelnie przykrywam, gotuję na bardzo

Zioła z łąki wprost do garnka

całych liści.Składniki 1/2 kg cielęciny pęczek włoszczyzny 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz 2 suszone prawdziwki cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki pęczaku 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika  Sposób przygotowaniaMięso płuczemy

Sofrito

, wlej śmietankę, zagotuj. Dodaj ser, podgrzewaj, uzupełnij przyprawy do smaku.Pęczak z patelni1,5 szklanki ugotowanego pęczaku, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchew, 1 cebula, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, kilka podgrzybków lub prawdziwków (mogą być mrożone), sól

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

natką.Smak tego dania możesz urozmaicić, dodając także inne, ulubione bakalie, np. morele, żurawiny, orzechy włoskie, itp.Danie jednogarnkowe z pęczaku - Galas 1/2 kg kaszy pęczaku 100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej 100 g płatków migdałów 100 g rodzynek miód laska wanilii sólŚliwki i rodzynki

7 przepisów dla amatorów serów

posypujemy posiekanymi ziołami. Pieczemy grzanki. Do każdej porcji zupy wkładamy plaster sera i podajemy z grzankami. Składniki 2 szklanki pęczaku 4 suszone borowiki 60 g surowego boczku 50 g masła 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chrzanu (najlepiej warciańskiego) garść świeżego lubczyku 1 łyżka 

Bez glutenu zdrowiej

, kukurydzę, cukinię, chilly, marchewkę, pietruszkę, bataty, pieczarki, szparagi, kalafiory, grzyby mung i shitake, glony nori i wakame, orzechy: nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, kasze: jęczmienną, jaglaną, pęczak, gryczaną, soczewicę, cieciorkę, fasolkę

Najlepsze diety na lato. Zestaw 2 - 1175 kcal

pełnotłusty 120 g (4 łyżki)Pumpernikiel 40 g (1 kromka)Przyprawy:Pieprz czarny, zmielonyPrzygotowanie:1. Chleb posmarować serkiem i posypać pieprzem.2. Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić na kawałki i ułożyć na serku.OBIAD - 460 kcal Pęczak z warzywami 240 g Szaszłyki z kurczaka z morelami 155 g Sok

Miso

zaopatrzonych marketach. Zupa miso shiro Zupa miso z pęczakiem Makrela w paście miso Smażone bakłażany z pastą miso

Kwietniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

chorizo, a do łososia podaje salsę z buraków.Kucharz Roku 2012 - Szymon Szlendak z restauracji Platter by Karol Okrasa - przyrządza indyka z sosem szczawiowym, szarymi kluskami i młodą marchewką.Zamiast risotto robimy kaszotto. Z kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej i z pęczaku. Fotografuje Małgorzata

Zupa jogurtowa na lato

gotujemy ryż, gruby bulgur (kaszę pszenną) lub pęczak. Można do niej dodać podsmażoną cebulkę, doprawić kurkumą lub szafranem, ugotować na mięsie. Gdy ziarna są miękkie, odrobiną gorącego płynu rozrzedzamy jogurt, ocieplamy go, po czym wlewamy całość do garnka i delikatnie podgrzewamy, nie zagotowując

Dieta garstkowa Dr Anna Lewitt: jesz tyle, ile zmieścisz w dłoni

" . Szczególnie polecam spożywać kasze grube: pęczak, gryczaną i jaglaną, które nie są pozbawione warstwy aleuronowej (warstwy znajdującej się pod zewnętrzną skórką ziaren zbóż, bogatej w białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i żelazo). 4

Smaczne przyjęcie

zastygnięcia. Podawaj z kromkami chrupiącej bagietki i czipsami z bekonu. 1 szklanka pęczaku 4 średnie pomidory lub 1 gałązka pomidorów truskawkowych 1 ogórek wężowy 1 duży pęczek pietruszki 1 pęczek lub doniczka mięty 1 pęczek lub doniczka kolendry 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy 1

Kasza na nowo

Ta niechęć do kaszy została mi do dziś i krupniku z zasady nie gotuję, toteż jakie było moje zdziwienie, kiedy Jula i Wojtek zajadali się krupnikiem u mojej przyjaciółki. Tłumaczyłam to sobie tak, że na świeżym powietrzu wszystko lepiej smakuje Miałam też okres fascynacji pęczakiem. Niestety, nie

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

było twarde. Uformuj wałki na posypanej mąką stolnicy, pokrój je ukośnie (jak kopytka), gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Podawaj z kwaśną śmietaną, możesz też odsmażyć na słonince albo polać zrumienioną tartą bułką.Składniki 1/2 kg pęczaku 2 szklanki łuskanego grochu 30 dag wędzonych 

Szkoła Mistrzów Ugotuj.to - wyniki!

komponuje się z makiem i jest to alternatywa dla różnych kremów śmietanowych. Jacek Garnek z z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 CKP w Garwolinie Roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami Tomasz Jakubiak: Polskie

Blogerzy polecają: 9 sposobów na dania z kaszy

łyżka masłasól/pieprz do smaku Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zmiękną, dorzucamy pęczak i smażymy ok. 2 minuty. Na patelnię wlewamy żubrówkę i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie dolewamy pierwszą porcję bulionu, przykrywamy i gotujemy.W międzyczasie obieramy

Karola Okrasy 13 pomysłów na podroby

, wyjmij je wraz z cebulkami, a z pozostałej zawartości naczynia przygotuj sos: zmiksuj całość i przetrzyj przez sito. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj piwo i zagotuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.Przygotuj kaszę: w rondlu rozpuść masło, dodaj pęczak i 4 gałązki świeżego majeranku. Podsmażaj chwilę, a

Dobrze, rybko

; (dla 2 osób)   Składniki 500 g różowej  dorady (wypatroszonej i oczyszczonej) 1  pomarańcza 2 ząbki  czosnku sól,  pieprz 1 pęczek  oregano oliwa 200 g bulguru (możemy zastąpić kaszą pęczak) 1 czerwona  papryka 1  fenkuł (koper włoski

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

: Miesięcznik Kuchnia Kenwood w okazje.info W podobny sposób można przygotować także kotlety z innych kasz (na przykład pęczaku). Z ryżu można natomiast przyrządzić specjalność sycylijskiej kuchni - arancini . Kotlety z kaszy gryczanej 1 szklanka palonej kaszy gryczanej 2-3 łyżki

Smaczna Polska według Magdy Gessler

. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Pęczak zalewamy 5 szklankami wywaru z grzybów i gotujemy do miękkości na malutkim ogniu. W tym czasie usuwamy głąb z kapusty i wkładamy ją do wielkiego gara pełnego wrzącej osolonej wody. Gotujemy przez około 10 minut. Należy teraz oddzielić od siebie liście kapusty, można to

Sycące menu na weekend z pysznym deserem

szklanka fasoli jaś 8 ziemniaków 500 g mięsa wołowego 1/3 oleju 2 cebule 3/4 szklanki pęczaku lub kaszy perłowej litr bulionu wołowego pieprz sól Fasolę namaczamy w gorącej wodzie przez 4 godziny. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. W dużym garnku, najlepiej

Co wegetarianie jedzą zimą?

powolne gotowanie w wywarze. Zamiast ryżu użyjemy kaszy, moim zdaniem smakiem bije na głowę risotto!Kaszotto z pieczarkami, porami i wędzonym twarogiemSkładniki na 3-4 porcje:1 i 1/4 szklanki jęczmiennego pęczaku zamoczonego w wodzie na noc0,5 kg pieczarek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki2 pory

Puszki staruszki

? Fragmenty płetw, ości, głowy, kręgosłupa. Czasem pęczak zamiast ryżu. To nie ten smak pamiętam z obozowych kolacji... Dziennikarkę rozczarowałam, bo nie zachwyciłam się 'staruszką'.Pasztet podlaski i konserwę turystyczną zaliczam do tej samej rodziny puszek 'na ratunek', które obowiązkowo lądowały w

Dieta bezglutenowa - tak czy nie?

orkisz czy otręby są bezwzględnie zakazane. Wystrzegać się należy wszelkiego pieczywa, płatków, musli, makaronów, kasz (w tym kaszy manny, mazurskiej, pęczak i perłowej) i mąk zawierających wyżej wymienione zboża w składzie. Również słód jęczmienny jest niedozwolony. Warto pamiętać, że również produkty

Kipi kasza

chorób wirusowych i przeziębień, bo oczyszcza i wspomaga usuwanie wirusów z organizmu. Kiedy kupujesz kaszę jaglaną, dokładnie przyjrzyj się ziarenkom, bo przechowywana w złych warunkach szybko jełczeje. * Jęczmienna - pęczak, gruba, średnia, drobna oraz perłowa. Wszystkie jej odmiany stanowią dobre

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

(powyżej 40) 40:chleb, makaron razowy, fasola z puszki, figi suszone, kasza gryczana, makaron al dente, morele, śliwki suszone, otręby, płatki owsiane surowe, sok z marchwi, ananas (świeży) 45: kaszka pęczak , kokos, płatki śniadaniowe pełnoziarniste, ryż brązowy, soki cytrusowe bez cukru, winogrona

Świąteczne stoły Europy od A do Z

świecą można szukać potraw postnych. Panuje dowolność i różnorodność - ostrygi i homary obok indyka i drożdżowej baby z kremem mokka. Po pasterce Belgowie jadają bouguettes - danie podobne do kutii, do którego zamiast maku używają pęczaku, bo w tym kraju mak jest uznawany za pokarm dla ptaków. Głównym

Regionalne smaki w nowej odsłonie - cz. 2

Zespół Szkół Gastronomicznyczno-Spożywczych w Olsztynie. Nauczyciel: Jolanta Urbanek, autorzy: Michał Kozłowski, Piotr KłosowskiRolada z buraka i sera korycińskiego4 porcje3 buraki150 g sera korycińskiego z czarnuszką2 łyżki śmietany 18 proc.świeży tymianekświeża rukolasólpieprz100 ml octu balsamicz

W następnym numerze

Derkaczew poleca i odradza 22 ModaTusz i już!28 UrodaŻycie w skorupie orzecha 32 Kuchnia ŚwiataWielki powrót - pęczak 34 Styl ŻyciaJaki chcesz dom? Pogrzebowy, publiczny, kultury czy poprawczy?40 Męska KońcówkaTerence Davies, brytyjski reżyser, opowiada o próbach wyrywania szczęścia z trudnej rzeczywistości

Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

drobnej kaszy jęczmiennej lub kaszy pęczak. Sałatka z komosy i wędzonego halibuta z czereśniami 200 g komosy ryżowej (kwinoa quinoa) 100 g szpinaku 150 g czereśni 200 g wędzonego halibuta 1 pęczek kolendry skórka i sok z 1 pomarańczy 60 g łuskanych pistacji 200 ml oliwy 1 pęczek dymki 2 ząbki

Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

sztućców, wreszcie studenckie, czy nie, danie wygodniej i bardziej elegancko jest spożywać nie rękami, a sztućcami podając porcje niewielkie do ust swoich. Koleżanka Natalia podzieliła się z kolei ekspresowym przepisem na pęczak z groszkiem z puszki. Jak dodaje, groszek można stosować wymiennie z

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

balsamicznego50 ml żubrówki1 lyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki suszonej bazyliioliwa1 łyżka masłasól/pieprz do smaku Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zmiękną, dorzucamy pęczak i smażymy ok. 2 minuty. Na patelnię wlewamy żubrówkę i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie

Wrześniowy przepis miesiąca - wybrany

aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto polukrować i posypać orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! (www.domowe-wypieki.com) Domowe wypiekiSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak

Krupnik

Zupa z krup (tak niegdyś nazywano kasze) ma wiele odmian. Klasyczną przygotowuje się ze średnio grubej kaszy jęczmiennej, ale równie smaczna wychodzi z pęczaku. Planując na obiad krupnik, pamiętaj, że kasza w czasie gotowania pęcznieje, więc nie wsyp jej za dużo. Na 2 litry wody weź pół szklanki

Od producentki filmów o muzyce klubowej do food stylistki - jak pasje zmieniły się w fascynującą pracę

wpadki zdarzają się rzadko.Czego nigdy by Pani nie ugotowała?Śledzi. Od dziecka nie znoszę.Czy jest takie danie, z którego jest Pani dotychczas najbardziej dumna?Byłam zadowolona ostatnio, kiedy zrobiłam cytrusowy pęczak z pieczoną dynią i marchewką. Dziwne danie, połączenie różnych smaków i faktur. Ale

Warzymy kasze

przepis dla 4 osób 1/2 kg kaszy pęczaku 100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej 100 g płatków migdałów 100 g rodzynek miód laska wanilii sól Śliwki i rodzynki namocz około godziny przed przygotowaniem kaszy. Kaszę opłucz 3 razy zimną wodą, aby oczyścić ją z otrąb i pyłu. Zalej 1 litrem

Bosa bierze się w garstki

, pęczak, płatki owsiane górskie, makaron razowy, ryż brązowy lub dziki. Garstka to: 2-3 łyżki kaszy, ryżu lub płatków, kromka chleba.Białko - organizm musi się namęczyć, żeby je strawić, dlatego po zjedzeniu pełnowartościowego białka długo nie jesteśmy głodni. Ważne, żeby białkowy produkt nie zawierał

Noc Restauracji 2013

sushi. Restauracja Koku Sushi przygotuje śledzia marynowanego w soku z jabłek i buraków, podanego na sushi z pęczaku. Tatara ze śledzia z marynowaną pieczarką, cebulką i ogórkiem kiszonym z Kroszewa będzie można spróbować w restauracji Fuks. W nocnych daniach przygotowanych przez

Smaczne, bo polskie

zrumień ją na patelni i podziel na porcje.Przygotuj risotto: w garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim pokrojone szalotki, dodaj drobno pokrojony boczek i przesmaż. Następnie dodaj pęczak, podlej bulionem i gotuj, aż cały bulion się wchłonie, a risotto będzie kleiste.Przygotuj jabłka: umyte renety pokrój na

Polsko - hiszpańsko

z pęczaku 300 g pęczaku, 100 g mrożonych borowików, 2 pieczone papryki bez skórki, 200 g udek kurczaka bez kości, 80 g szynki serrano pokrojonej w kostkę, 50 g wędzonego boczku, 150 g piersi kaczej, 5 ząbków czosnku, 1 cebula pokrojona w wiórki, 1 posiekany pomidor bez skóry, 0,75 l bulionu mięsnego

Dieta 1000 kalorii

indyka pieczona w folii z pieczarkami i cebulą, kasza pęczak oraz buraczki z chrzanem (374 kcal)Składniki:pierś indyka bez skóry (100 g)5 pieczarek (70 g)pół cebuli (55 g)1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)3 łyżki surowej kaszy jęczmiennej pęczak (40 g)1 burak (150 g)1 łyżeczka tartego chrzanu (6 g)Sposób

Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

namoczona) i pęczak. Dużo mięsa, a przed samym podaniem oczywiście czosnek. Sefardyjskim zwyczajem można włożyć do garnka całe surowe jajko. Przejdzie aromatem czulentu. Hanna i Cejtel pracują zresztą razem w kuchni na Twardej. Dzisiaj Hanna wykoszerowała 485 jajek, usuwając zarodki. Najgorzej jest z

Zrazy zawijane

na stół, usuń z nich nici, szpilki lub wykałaczki. Potem przełóż roladki na głębszy półmisek lub do salaterki razem z sosem, w którym się dusiły. Do zrazów najlepiej pasują kasze, przede wszystkim gryczana, perłowa i pęczak oraz ziemniaki i kluski: kopytka, śląskie, francuskie i kładzione (oczywiście

Przepisy na pilaw

przykrywką. Po 5 min podawać posypany orzeszkami. Pilaw swojski 1 szklanka pęczaku jęczmiennego 1/2 szklanki zielonej soczewicy 3-4 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 1 posiekany ząbek czosnku 2 obrane i posiekane łodygi selera szczypta pieprzu 2 szklanki bulionu 2 łyżki pokruszonych

Piknik Agnieszki Kręglickiej

ugotowanym pęczakiem. Tej sałatce dobrze robi podróż, nabiera smaku, jak się przegryzie. Z różnych pomidorów, w tym z pieczonych, przygotowałam sałatkę, którą na miejscu polałam sosem z oliwy, octu, soli, pieprzu, odrobiny cukru i wanilii.

Blog tygodnia: Zielenina

pęczak Pasta pietruszkowa - pęczek młodej pietruszki miksujemy razem z nacią (może być też sama natka) miksujemy w blenderze na pastę razem z dobrym olejem i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem - taka pasta jest pyszna do chleba!Pół kostki fety, bryndzy, bundzu, lub innego słonego seraSporo pieprzu

Piórem po talerzu - rozmowa z Tadeuszem Pióro

Z nieśmiałym wdziękiem przemyka się po terenach zarezerwowanych dla wybrańców, smakując życie jak zacne wino. Na winach zresztą zna się jak mało kto: do najbardziej wyszukanej potrawy umie dobrać możliwie najlepszy trunek, tak aby tworzyły poemat dobrego smaku. Po raz pierwszy jadłem pęczak w

Pełnoziarniste śniadanie mistrzów

". Dziś z jęczmienia robi się trzy rodzaje kasz: pęczak (najmniej przetworzona forma), kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną.Błonnik jęczmienny jest szczególnie wartościowy i godny polecenia.- Kamut (Triticum turanicum) . To Tutanchamon pszenicy. Ta stara odmiana ma sporo większe

Ryba wędzona w herbacie

. Moim wyborem jest liściasty ulung (chiński rodzaj herbaty, coś między czarną a zieloną).Drugą połowę mieszanki stanowi ryż; każdy się nadaje, można użyć nawet ziaren pęczaku. Brytyjscy szefowie z BBC Food polecają dodanie do mieszanki brązowego cukru, dla mocniejszego dymu. Można, ale nie jest to

A od kaszy człowiek zdrów

przypadku kasz gruboziarnistych (gryczana, jaglana, pęczak) polerowane, a w przypadku drobniejszych gatunków, takich jak np. mazurska, wiejska, perłowa, krakowska - ponadto łamane (czyli fachowo - śrutowane). Z najdrobniej zmielonych ziaren otrzymuje się kaszkę manną i kukurydzianą. Kiedy kasze poddane

W papilotach

, możecie urządzić papilotową ruletkę, przygotowując w każdym zawiniątku inną potrawę. Pomysły Na dnie ułóż ugotowany al dente brązowy ryż, pęczak, drobną fasolę lub soczewicę, na wierzchu rybę i warzywa. Młode ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawione oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem pieką się szybko

Piknik po włosku

podobnie: we wrzącej osolonej wodzie około pół godziny. Wymagają żucia i mają lekko orzechowy smak. Ekwiwalentem może być ugotowany pęczak. Kompozycja ziarna i pesto jest wystarczająco bogata, ale dla ozdoby można dodać garść uprażonych orzeszków piniowych i płatki parmezanu. Młode cukinie są pyszne na

Warsztaty smaku

chleba, spróbuj kolejnej oliwy. 7. po opisaniu próbek i wybraniu swoich typów możesz zrobić dania, które oliwa doskonale uzupełnia: jarzynową zupę krem, gotowaną białą fasolę z tuńczykiem, czerwoną cebulą i natką pietruszki, gotowany pęczak z pieczonymi warzywami, grillowany stek z rozmarynem, rybę

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

rokitnikiem 6/28Smażony pęczak z serem Kreuzer i borowikami 11/65Soliród z ziemniakami i pomidorami 7/41Spaghetti z sosem z jarmużu i awokado 9/17Spaghetti z ziołami, cytryną i anchois 8/74Szafranowe naleśniki ze szparagami 5/81Szaszłyki warzywne z serem halloumi 7/47Szaszłyki z sera Wrzeciono z gruszką 11

Pilaw

jęczmienia. Dodatki mogą być swojskie, do kaszy: cebula, czosnek, grzyby i tymianek, do pęczaku: cebula, seler naciowy, soczewica i włoskie orzechy. Pilaw wywodzi się z kuchni arabskiej, ale jak każde danie oddane w ręce twórczych gospodyń domowych ma nieskończoną liczbę wersji.

Szarmula

surowych ogórków. Plastry cukinii lub bakłażana przełożone lub zrolowane z szarmulą pachną Orientem. Szarmula wymieszana z kuskusem to wariacja na temat sałatki tabule, a rozwinięciem tego tematu może być sałatka z pęczaku lub soczewicy. Pastę warto zrobić w większej ilości, dobrze przechowuje się w

Koszerne kontra trefne

z puszki, lecz namoczona) i pęczak. Dużo mięsa, a przed samym podaniem oczywiście czosnek. Sefardyjskim zwyczajem można włożyć do garnka całe surowe jajko. Przejdzie aromatem czulentu. Hanna i Cejtel pracują zresztą razem w kuchni na Twardej. Dzisiaj Hanna wykoszerowała 485 jajek, usuwając zarodki

Seler

dusić, podlewając czerwonym winem, możesz obsmażyć soczewicę, ryż albo pęczak, zalać wodą lub rosołem i gotować jak pilaw. Tak zaczyna się gotowanie muli, sosu pomidorowego, włoskiego ragu, niejednej zupy. Kręcąc majonez, można dodać ugotowanego, zmiksowanego selera (będzie gęściej) lub wsypać surowe

Jerzy Bralczyk

). Trzeba dodawać oliwy. Lżejsza chrupkość smażonych klusek i kartofli (a także mojego specjalnego wynalazku: smażonego gotowanego pęczaku) może się wiązać ze smakiem maślano-oliwnym.Czy zna Pan kogoś, kto lubi chrupać bardziej niż Pan?Podejrzewam, że chrupać lubią wszyscy, tylko się do tego nie przyznają

Striptiz z kucharzem

, zaczęliśmy gotować sezonowo. W lepszym stylu jest w styczniu zrobić coś z buraka i soczewicy, niż podać fantazyjnie przygotowane pomidory. Najbardziej na czasie są nowe pomysły na pęczak i ziarno orkiszu. Początek przyjęć grillowych to dopiero lata 90., wyobrażacie sobie? Wyraźnie mieliśmy dosyć

Pęczak

osoby noszące nazwisko Pęczak Alicja Pęczak (ur. 1970) – pływaczka Andrzej Pęczak (ur. 1951) – polityk Jan Pęczak (ur. 1978) - gitarzysta gruba, niełamana kasza jęczmienna

Andrzej Pęczak

Andrzej Pęczak (ur. 10 marca 1951 w Łodzi) – polski polityk, działacz PZPR, były wojewoda łódzki, były wiceminister skarbu państwa, poseł na Sejm III i IV kadencji. ŻyciorysUkończył VIII Liceum Ogólnokształcące im. Adama Asnyka w Łodzi oraz studia na Wydziale Inżynierii Chemicznej

Paweł Pęczak

Paweł Pęczak (ur. 24 czerwca 1977 r. w Tychach), polski piłkarz występujący na pozycji obrońcy. Trener GKS II Tychy. KarieraPęczak swoją profesjonalną karierę zaczynał w 1996 r. w GKS-ie Katowice, do którego przeszedł ze swojego pierwszego klubu - GKS Tychy. Paweł niemal od razu stał

Alicja Pęczak

Jan Pęczak

Jan "Jahlove" Pęczak (ur. 8 grudnia 1978 w Warszawie) - multiinstrumentalista: gitarzysta, perkusista i basista, a także kompozytor, wokalista oraz autor tekstów. Jest założycielem The Relievers oraz, wraz z Piotrem "Mista Pita" Zabrodzkim, Blast Muzungu. Jest gitarzystą T.Love, ponadto

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

podpis główki

Pęczak

Pęczak jest jednym rodzajów kaszy wyrobionej z jęczmienia. Pęczak to całe ziarno jęczmienia wypolerowane i obłuskane. Uważa się, że pęczak jest najgorszym typem tej kaszy, ale jest zupełnie odwrotnie. To właśnie pęczak ma najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich typów kaszy jęczmiennej.

Właśnie pęczak obrabia się i zamienia w inne rodzaje kaszy jęczmiennej - perłową i łamaną. Pęczak jest najbardziej wartościowy bo najmniej obrobiony.

Najczęściej czytane