pomidory z czym nie łączyć

Paulina Zduniak

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Aromatyczne, suszone pomidory to doskonały dodatek zarówno do mięsa (zobacz przepis na pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami), warzyw, jak i różnorodnych serów (np. fety czy mozzarelli). Choć obecnie można je kupić niemal wszędzie, w sezonie warto spróbować przygotować je własnoręcznie. Przepisy na suszone pomidory domowej produkcji znajdziecie chociażby na naszym portalu.

Grillowe rarytasy bez ketchupu? Nie ma mowy!

Są smaki, bez których ciężko nam się obejść w beztroskie letnie wieczory Chociażby grillowana kiełbaska, czy szaszłyki z odrobiną ketchupu. Albo, dla odmiany - warzywne dania jednogarnkowe z dodatkiem nuty pomidorowej, przyrządzane w żeliwnych kociołkach. Aby odpowiednio je doprawić niezastąpione będą Ketchupy Kieleckie! Nie wierzysz? Przetestuj je jak najszybciej!

Sierpniowa KUCHNIA już w sprzedaży

Sierpniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! Jak sierpień - to pomidory! Pomidorowa okładka i pomidorowe przepisy, jest nawet pomidorowy deser. Ponadto piwna impreza z okazji Międzynarodowego Dnia Piwa i Piwowara oraz podróż do Bretanii, a konkretnie - na samotną wyspę Ouessant, gdzie życie płynie w rytmie slow. W książeczce dołączonej do tego wydania znajdziecie nasze najciekawsze przepisy - aż 42 - na letnie przetwory

Gulasz, leczo, langosze - węgierskie inspiracje

Gulasz, leczo, langosze - węgierskie inspiracje

gęstej śmietany, w razie potrzeby można jeszcze trochę rozrzedzić je wodą. Na sam koniec ciasto lekko solimy, po czym smażymy dość cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy lekko odsączone z sosu mięso, składamy go w kopertę lub zwijamy w ruloniki, zakładając do środka brzegi. Pozostały sos łączymy

Ulubiony sposób na ziemniaki - zapiekamy!

Ulubiony sposób na ziemniaki - zapiekamy!

przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem. Łagodny smak ziemniaków "lubi" łączyć się z tym, co wyraziste. Pory, boczek i kiełbasa doskonale się sprawdzą

O Mamma Mia! Światowy dzień makaronu

O Mamma Mia! Światowy dzień makaronu

z czym łączymy pastę. Gdy podamy ją z białym mięsem, warzywami czy owocami morza to nasza sylwetka powinna być bezpieczna. Warto też sięgać po "zdrowszy" makaron, np.  Ten oferowany przez Mamma Mia!, wytwarzamy w 100% z pszenicy durum, zawiera on między innymi więcej fosforu, potasu

Obiad na każdy apetyt

Obiad na każdy apetyt

pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Całość zalewamy winem, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy, aż warzywa będą półtwarde. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Układamy go w formie do pieczenia, na nim kładziemy warstwę mięsno

Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

świeżego  rozmarynu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego  wina 1 puszka (450 ml) pokrojonych  pomidorów w zalewie 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki) mała garstka pokrojonych w paski listków  bazylii 2 łyżki osączonych  kaparów 45-50 dag  makaronu

Włoskie inspiracje

Włoskie inspiracje

różyczki gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojone obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Dolewamy śmietankę, zagotowujemy i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurki czyścimy, myjemy, osuszamy, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę krem łączymy z kurkami i tuż przed podaniem

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na

7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do

Ciągnie się, przypieka, czasami kruszy. Żółty ser

Ciągnie się, przypieka, czasami kruszy. Żółty ser

sito. Zioła i czosnek siekamy jak najdrobniej, mieszamy z oliwą i lekko podsmażamy, po czym dodajemy przetarte pomidory i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Teraz wkładamy kromki chleba (od tego dodatku zależy zawiesistość zupy), zalewamy rosołem lub wrzątkiem i gotujemy

Obiad w weekend robi się sam. Pieczone mięsa

Obiad w weekend robi się sam. Pieczone mięsa

śmietanę rozkłóconą z żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki, układamy na ogrzanym półmisku i polewamy sosem. (dla 6 osób)   Składniki 50 dag pokrojonych na połówki podłużnych  pomidorów 1 czubata łyżeczka cukru sól

Pomysłowe dania na co dzień

Pomysłowe dania na co dzień

. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do natłuszczonych foremek, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem

Inspiracje z letnimi warzywami i owocami

Inspiracje z letnimi warzywami i owocami

przygotowania:Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. Jednocześnie na średnim ogniu przesmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak, aby zmiękły, ale się nie zarumieniły. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, sól i pieprz. Dusimy chwilę po czym łączymy z uprzednio ugotowanym

Bakłażan: odchudza i chroni przed chorobami

Bakłażan: odchudza i chroni przed chorobami

czosnek, po czym podsmażamy na oliwie z masłem. Po chwili dodajemy miąższ z bakłażanów i smażymy jeszcze 5 minut, a następnie mieszamy z mięsem, ziołami, przyprawami, śmietaną, 2 łyżkami bułki tartej. Dokładnie mieszamy z jajkiem, ewentualnie doprawiamy. Jeżeli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

; ostra papryka 500 g  fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków) 1 garść bazylii sól pieprz Sposób przygotowania Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzamy, obiera-my ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą

Przestań traktować warzywa jako dodatki

Przestań traktować warzywa jako dodatki

. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki

pomidory z czym nie łączyć

Chrupiące kurki, ciasto francuskie i delikatny ser ricotta to bardzo wdzięczne połączenie. Oczywiście ciasto możesz wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz cierpliwości - użyj gotowego. Tarta z kurkami i ricottą 300 g ciasta francuskiego ok. 300 g kurek ok. 1/2 pęczka natki pietruszki sól i

Naleśniki na obiad i na deser

Naleśniki na obiad i na deser

i obsmażamy z obu stron. Ciasto podstawowe: 150-200 g mąki pszennej ? połowę pszennej mąki zastępujemy mąką kukurydzianą i dodajemy łyżeczkę kurkumy 1/2 l mleka 2 jajka szczypta soli duża cebula 2 ząbki czosnku papryczka chilli 2 łyżki oliwy puszka pomidorów pelati (ok. 150 g) 200 g przecieru

Dieta Ewy Chodakowskiej - menu na cały dzień [5 PRZEPISÓW]

Dieta Ewy Chodakowskiej - menu na cały dzień [5 PRZEPISÓW]

treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną, aby osiągnąć najlepsze rezultaty. W książce znajdziemy 150 przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki. Nie zabraknie także skutecznych zestawów ćwiczeń na najbardziej problematyczne

Danie główne prosto z patelni

Danie główne prosto z patelni

. Następnie wlewamy litr wrzącej wody, wrzucamy kostki bulionowe, razem gotujemy, po czym wszystko miksujemy. Jeśli trzeba, dosalamy. Rozlewamy do talerzy, do każdej porcji wsypujemy trochę suszonych pomidorów, dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Taka zupa świetnie smakuje z grzankami z bagietki

Dieta Andersona - dieta niełączenia idealna na lato

Dieta Andersona - na czym polega? Dieta Andersona opiera się na zasadzie niełączenia pokarmów białkowych i węglowodanowych. Twórca diety to Henry L.N. Anderson, dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles. Anderson odkrył, że odpowiednie zestawianie ze sobą różnych składników powoduje ich szybsze

Édouard de Pomiane. Kucharz, naukowiec, radiowy celebryta

pomidorów, schabowy (cetelette de porc), purée z kasztanów, sałatka z buraczków, gruszki (plus kawa, wino, koniak ad libitum; z używkami de Pomiane nie walczył, sam był zaprzysięgłym palaczem i koneserem win). Skądinąd polecany w tym zestawie krem z pomidorów pochodził podobno z Polski, z kuchni

Słodkie bułeczki na wycieczkę rowerową. To Ci się nie rozpaćka w plecaku

; Sposób przygotowania Mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz mąki żytniej i kukurydzianej) z posiekanymi pomidorami i 50 ml oliwy ze słoiczka. Zagniatamy, aby pomidory równo rozłożyły się w cieście. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy

Rozgrzewający i pikantny imbir - inspiracja prosto z Azji

Słodko-kwaśne pomarańcze, pikantny imbir i chili, słony ser. Nie zabraknie ci wrażeń. Dodatek tymianku działa odświeżająco i przypomina smaki lata. 4 pomarańcze 150 g sera typu feta 4 gałązki świeżego tymianku Sos: 2 łyżki miodu lipowego 2 łyżki oliwy sok z cytryny kawałek startego świeżego imbiru

Dla zmarzluchów. Zupa z wkładką

i dzielimy na porcje. Wywar rozlewamy do dwóch garnków, w jednym gotujemy do miękkości soczewicę, a w drugim ryż. Wywar z ryżem miksujemy i łączymy oba wywary. Grzyby kroimy w kosteczkę, dusimy na smalcu, solimy, pieprzymy i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i

Termos, koc i ser w słoiku. Przepisy na piknik

muszkatołowej sól kilka łyżek klarowanego masła ew. trochę musztardy albo posiekanych migdałów lub  orzechów włoskich   Sposób przygotowania W moździerzu rozcieramy ser z masłem, mieszamy z brandy i przyprawami, ewentualnie solimy do smaku. Łączymy z wybranymi dodatkami. Wkładamy do

Małe co nieco na wycieczkę rowerową

przygotowania Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki. Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając

Żelazo nie lubi herbaty

, rodzynki, figi, daktyle, mak, pestki dyni, pistacje, migdały, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, słonecznik, soczewica, pieczywo z pełnego przemiału, żółtko jaj, ziarno sezamu, sałata, botwinka, kakao. Orzechy, ryby i pomidory są cennym źródłem żelaza. Z czym żelazo idzie w parze? Ale to

Aromatyczny rozmaryn. Zioła śródziemnomorskie

kolorach)  papryki 1  cukinia 60-70 dag  pomidorów 2-3 ząbki  czosnku po 2-3 gałązki tymianku i  rozmarynu sól grubo mielony  pieprz chilli 1 duży  listek laurowy 1 szklanka bulionu warzywnego (lub wywaru z ryby) 4 duże filety z białej ryby (ok. 80

Gotuj razem z nami - projekt Historie Kuchenne

wszystkim kuchnię krajów byłego ZSRR, kaukazu, dalekiego wschodu oraz krajów arabskich. Z tych właśnie regionów przyjeżdża do Polski najwięcej osób. Nie zabraknie jednak również potraw afrykańskich czy świeżego spojrzenia na kuchnię amerykańską - zachęca Grzegorz Ryczywolski, współorganizator imprezy.Często

Dbasz o zdrowie i figurę? Sprawdź, jak przygotować zdrowy posiłek

żywotność naczynia. Mimo wszystko Polacy idą w dobrą stronę, o czym świadczy wysoki odsetek osób gotujących w wodzie. Być może niedługo część z nich zainwestuje w odpowiednie naczynia do gotowania na parze, które nie będą pozbawiały przygotowywanych dań wartości odżywczych, tak jak dzieje się w przypadku

Wasze dzieci nie chcą jeść warzyw? Zjedzą, jeśli przyrządzicie je wspólnie!

Do wartości odżywczych warzyw nie trzeba przekonywać chyba nikogo - oprócz dzieci. Maluchy i starsze dzieci, niestety, często nie spożywają ich w zalecanych ilościach. Tymczasem warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin, powinny znajdować się w każdym z 5 posiłków

Kuchnia włoska: samo zdrowie

talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy. Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

Chcesz mieć szczupłą sylwetkę przed urlopem? Ściągnij indywidualny plan treningowy! Czym jest indeks glikemiczny (IG)? Indeks glikemiczny określa zawartość czystego cukru/skrobi w produkcie węglowodanowym. Co to jest produkt węglowodanowy? To nie tylko chleb, ryż czy ziemniaki, ale także produkty

Kuchnia francuska: Lato w Prowansji

;ciepłym miejscu, aż mocno urosną. Łączymy z przesianą mąką i oliwą, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Mniej więcej 40 minut przed włożeniem fougasse do piekarnika rozgrzewamy go do 260°

Kuchnia włoska: Pesto

, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy

Beszamel - sos fundamentalny. To dzięki niemu jedzenie nam tak smakuje!

kilka minut. Łączymy z 4 żółtkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy 1/3 piany z sosem serowym, po czym dodajemy resztę i mieszamy łyżką, aż powstanie gładka i puszysta masa. Natłuszczamy i oprószamy mąką 6 wysokich kokilek

Zupa jogurtowa na lato

, Azerbejdżanie, Libanie i Kazachstanie łączy wspólna myśl. Najważniejsze, by w czasie podgrzewania jogurt pozostał jedwabisty, nie zwarzył się. Pomoże w tym wymieszanie go zawczasu z surowym jajkiem i odrobiną mąki, zahartowanie i uważne podgrzewanie. Bazą zupy może być woda, ale lepszy jest rosół, na którym

Lekka sałatka na obiad

pomidor! Sporo w niej także witaminy C, A oraz witamin z grupy B . Ma bardzo ciekawy smak, nieco odmienny od pozostałych gatunków, dlatego tak świetnie się nawzajem uzupełniają. Szpinak w porównaniu z innymi rodzajami sałat, jest najbogatszym źródłem kwasu foliowego. Korzystnie jest  łączyć

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę

Dieta rozdzielna na podstawie diety niełączenia dr. Haya

. Stek z frytkami? Broń Boże! Pożegnać musimy omlet z szynką, kanapkę z wędliną, musli z mlekiem... A cały problem polega na tym, że nie wolno nam łączyć ze sobą mięsa z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Obie grupy produktów można zjeść co najwyżej z warzywami i (jeśli ktoś lubi) z owocami. Że by ułatwić

Makaron na wiosnę - 5 smakowitych przepisów!

wodzie i hartujemy warzywa zimną wodą. Szparagi i fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w paski, a oliwki w kółeczka. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku.Rada: Pamiętaj wszystkie zielone warzywa wkładamy do wrzątku, a później hartujemy w zimnej wodzie

Delikatne przysmaki z pianki

. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą. Masą napełniamy formę i wstawiamy do

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

. Kiełki fasoli Mung są nieco bardziej kwaskowata, natomiast kiełki słonecznika charakteryzują się orzechową nutą. Czym kierować się przy doborze kiełków? Łagodne sałatki i kanapki będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to

15 obowiązkowych dań do ugotowania w lipcu

delikatnie obieramy. Odkładamy garść najmniejszych ziaren, pozostałe osuszamy i rozgniatamy widelcem na grube purée. Dodajemy drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wyciskamy sok z cytryny, a sparzoną skórkę siekamy. Sok łączymy z miodem, doprawiamy solą, dodajemy oliwę i skórkę

Wina miody pitne domowym sposobem

. Fermentującą pulpę mieszamy co kilka godzin, aby na jej powierzchni nie utworzył się "kożuch" z owoców, który może być wypchnięty z pojemnika przez wydzielający się CO2. Po kilku dniach fermentacji pulpę przecedzamy; wytłoki odciskamy i wyrzucamy. Rozpuszczamy cukier w 350 ml moszczu i wlewamy do

Tanio, zdrowo i po polsku - nowe przepisy na dania z jabłkami

Na ciepło lub na zimno - możesz podać tę zupę jak wolisz. Dlaczego nie zacząć obiadu od słodkich pyszności? 4-5 jabłek typu Golden 2-3 łyżki stołowe cukru 1 kawałek cynamonu 3 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję najpierw w

Blogerzy polecają: przepisy na przekąski

założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć podrażnienia skóry. Z tą papryczką naprawdę nie ma żartów. Kto raz potarł oko dłonią, którą wcześniej kroił pikantną paprykę wie o czym mówię.2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, sól, proszek i sodę, a w drugim mokre + pokrojone warzywa. Na

Kuchnia śródziemnomorska: oliwa

min, po czym odcedzamy. Mięso płuczemy, osączamy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do zapie-kania. Dodajemy fasolkę, cebulę, oba rodzaje pomidorów, czosnek, oliwę, pietruszkę, całą papryczkę chilli, oraz sól i świeżo mielony pieprz. Wlewamy 1 litr wody, przykrywamy

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

Rozgrzewająca zupa o pięknym kolorze - idealna na szarą jesień i zimę. Przepis pochodzi z bloga Mr. & Mrs. Sandman. Zupa minestrone z pieczoną papryką ok. 2 litrów bulionu warzywnego 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów pelatti 2 marchewki 2 duże

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

zalewie z białego wina i soku ananasowego. W garnku rozgrzewamy 50 ml oliwy i wkładamy żołądki wraz z marynatą. Dodajemy czatnej cebulowy. Musi go być mniej więcej tyle, co żołądków. Dodajemy liście laurowe i wodę. Nie solimy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

; limonki 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy świeżo mielony pieprz sól do smaku   Sposób przygotowania Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim

Letni wybuch woni

ostrygi.Vanilla SkyWakacyjną sielankę zburzyć mogą komary. Ich krwiożerczy zapał odstraszą olejki eteryczne z lawendy, szałwii, cytryny i mięty. Komary nie znoszą też aromatu wanilii i liści pomidora. W przeciwieństwie do perfumiarzy.Słodką wanilię wykorzystano m.in. w Rejouissance Yes For Lov (50 ml/275 zł

Jaja wielkanocne

Składniki 1 cebula po 20 dag zielonej i żółtej papryki 2 mięsiste pomidory 2 świeże strączki zielonego chilli 1/2 pęczka natki pietruszki 12 dag w sosie własnym tuńczyka 2 ugotowane na twardo jajka 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżka kaparów

Czerwcowy przepis miesiąca

, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy.Koperek siekamy i

Co jadał Ernest Hemingway? Co smakowało człowiekowi o tak bogatym życiorysie. Mamy jego ulubione przepisy

"Write one true sentence" (napisz jedno prawdziwe zdanie) - mawiał. Nie znosił zbędnej egzaltacji i wyśmiewał pisarzy używających "ten-dollar words" - słów dla większości niezrozumiałych. Sam opowiadał o wojnie, strachu, miłości i odwadze z uderzającą prostotą. Być może dzięki

Top 10 klasycznych burgerów. Zagłosuj!

liście  sałaty   Na szklankę salsy: 3 duże  pomidory garść posiekanych listków  bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z  cytryny sól,  pieprz 1 ząbek  czosnku   Sposób przygotowania Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na

Siostra fiksum-dyrdum. Jako jedyna Polka spotkała Jezusa

. Żadnych "nowostek", jak mówi cytowana przez Czaczkowską jedna z przełożonych Faustyny. Naiwni ateiści lubią zarzucać świętym ich mało spektakularne cuda i w najlepszym razie mętne przepowiednie. Nie inaczej było w przypadku Faustyny. Jakieś nadzwyczajne plony pomidorów i truskawek rodzących się

Drogi Facebooku, w dniu Twego święta... żyj ile zechcesz, tylko nie zgub danych

chwilę powiem, że " za moich czasów bloger to był Paolo Coelho recenzujący wizytę w kinie ze znajomymi, a nie jakaś laska wrzucająca fotki w dziwnych ciuchach z nienaturalnie powykręcanymi nogami ". Niemniej jednak Facebook to dla nas kolejny krok, wygodniejszy niż wszystkie poprzednie, bo

Wioletta Grzegorzewska: Cierpkie owoce

". Czym są te guguły? To niedojrzałe owoce, cierpkie i niegotowe jeszcze, żeby spaść. Żeby je zjeść, trzeba było się wspinać na drzewa. Ja wspinałam się na nie w Rzeniszowie w dzielnicy Hektary, nad potokiem Boży Stok, na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej. To słowo z tego regionu, nieznane szerzej

Sto lat po odkryciu Bronisława Malinowskiego. Seks i krucjaty na Trobriandach

zabić - dotarło do niego - a wtedy i ja cierpiałbym stratę. Posłał wiadomość do Mosco: - Możesz ożenić się z Barbarą. Choć brat Mosco był też bratem Barbary, to wszyscy wiedzieli, że dla niej jest bratem przyszywanym - został przez wodza adoptowany. Nie łączą ich więzy krwi. Niby od początku wszyscy to

"Zachłanni" Magdaleny Żelazowskiej. Książka o słoikach. (obszerne fragmenty)

przeprosić. - Cóż, zrobiłeś na mnie powalające wrażenie. - Roześmiałam się. - Na ogół nie zachowuję się w ten sposób. - Nie ma o czym mówić. Jajecznicy? - Poproszę. Pachnie niesamowicie. Jedliśmy w  milczeniu. Nie wiedziałam, o  czym moglibyśmy rozmawiać. Wszystko, co nas łączyło, było kłopotliwe

Świat sałat - jak korzystać z liściowego dobrodziejstwa

W wielu domach letni niedzielny obiad często nie może się obyć bez sałaty masłowej polanej śmietaną. Warto ją jednak wykorzystać także w bardziej zróżnicowanych warzywnych kompozycjach. Jej delikatny, lekko słodkawy smak bardzo dobrze harmonizuje z pomidorami, jajkami, a nawet łososiem. Warto

Na dwa głosy

, ale czym konkretnie - po prostu nie wiedziałem. Więc swoim zwyczajem zajrzałem do starych książek kucharskich, do Wincenty Zawadzkiej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bo wykazywały te szlachetne panie szczególną troskę o kulinarny komfort ludzi pracujących w polu bądź bawiących się na polowaniu. Jedna z

Dieta niskoglikemiczna według diety Montigniaca

Największą trudnością jest opanowanie indeksu glikemicznego, a także tego, co po czym wolno nam zjeść. Na początku na zakupy chodzimy z kartką, na której mamy wydrukowany cały spis. Dość szybko jednak można się nauczyć, co możemy jeść, a czego nie. Produktów dozwolonych jest całkiem sporo, więc

Przyjemność stara jak świat

. Upraszczając nieco sprawę na potrzeby naszego przewodnika po smakach, możemy powiedzieć, że piwa górnej fermentacji są bardziej złożone, bogatsze w niuanse i cięższe, niż subtelne piwa fermentacji dolnej. Z czym do kuflaNie ma precyzyjnego kodeksu łączenia piwa z potrawami, tak jak w przypadku wina. Niemniej

Kuchnia peruwiańska: czy tylko ziemniaki i kukurydza?

znanych w Limie cevicherii. Ceviche to słynne peruwiańskie danie z białej ryby. Już robi światową karierę i jest obecne w menu niektórych europejskich restauracji. W potrawie cudownie zbiegają się kontrastujące ze sobą smaki: delikatny ryby, słodki owoców, kwaśny limonek i ostry chilli. Czym popija się

Jak futuryści prześladowali makaron

;Na litość boską, czyż nie czas zrobić coś z tym barbarzyńskim jedzeniem, które przetrwało tylko dzięki pasożytowaniu na naszej ultranowoczesnej cywilizacji? Mówię o makaronie w sosie, z pomidorami albo jakkolwiek inaczej podanym". Z właściwą sobie nonszalancją awangardziści podważają włoską

Jedzenie w szkole a szkoła jedzenia

, pochłaniając wieczorem jajecznicę z czterech jajek, twarożek, pół słoika kwaszonych ogórków i jęcząc: - Głodny jestem, nie masz może czegoś do zjedzenia?Podśmiewamy się z Amerykanów i Brytyjczyków karmiących dzieci hamburgerami, pizzą i fish and chips? A wiecie, czym żywią się zazwyczaj nasze chodzące do

Blogerzy na Święta

wymieszać, po czym wlać masę żółtkową do pozostałego mleka. Całość podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie oblepiać łyżkę (trzeba uważać, aby masa nie zagotowała się). Przecedzić i schłodzić. Zimną masę wlać do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie z instrukcją producenta. Kandyzowane pomarańcze: 2-3

Silna wola = ładna cera

. Nie tylko powoduje tycie, ale również niszczenie włókien kolagenu i elastyny - które to sprawiają, że wyglądamy świeżo i młodo. Kiedy jemy produkty zawierające dużo cukru, np. czekoladę, cukierki, słodzone soki, cząsteczki cukru łączą się we krwi z włóknami białek, zmieniając ich formę i właściwości

Czechy od kuchni

uznania) ugniatamy z serem za pomocą widelca, a potem mieszamy. Niestety, na tym przeważnie tortury na piwnym serze się kończą.A to nie ma być koniec! Ową mieszankę należy zalać kieliszkiem jasnego piwa i jeszcze raz wymieszać. Dopiero z piwem lepiej się łączy, nabiera właściwej konsystencji i ma

Syrop klonowy w roli głównej

drzewa klonu. Skojarzenia więc nie unikniemy. No właśnie - czym sobie zasłużył niepozorny klon, by urastać do rangi najważniejszego znaku państwa? Wodząc palcem po mapie i posiadając podstawowe informacje z zakresu nauk geograficznych od razu zorientujemy się, że Kanada leże w kilku strefach

Czary-mary gotowania

wkładką z otworami, albo pod wysokim ciśnieniem. W czym tkwi tajemnica tej metody? Być może chodzi o to, że gotowany na parze produkt nie ma kontaktu z wodą, która rozpuszcza sole, minerały i cukry. Jeśli warzywa się odbarwiają, gotuj je w wodzie z butelki Co nieco nauce udało się jednak ustalić z 

Znane diety pod lupą

: nie łączy się w jednym posiłku produktów białkowych z węglowodanowymi. Trzecia: każde z dań głównych (czyli obiad i kolacja) zawiera przynajmniej jeden tzw. ekstraspalacz tłuszczu, czyli witaminę C, magnez, żelazo, wapń, karnitynę, jod lub chrom.Jada się: 5 posiłków dziennie, przy czym drugie

Oczyszczające menu z książki "Karolina na detoksie"

) 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w paski. Wszystkie składniki łączymy z oliwą i cytryną. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem do smaku. Dietetyczna kolacja [PRZEPISY] Składniki

Mąż rzucił pracę i zajął się dziećmi. Martwię się

Przeczytaj:Co mówią badania- Jak ważna dla kobiety jest praca?Rozmowa z dr Anetą Chybicką z Instytutu Psychologii Uniwersytetu GdańskiegoBeata trafiła do psychologa, gdy poczuła, że ma dosyć życia w stanie ciągłego napięcia. Nie pomagały rozmowy z koleżankami, fitness, rajdy po sklepach, wypady na

Kurczak i warzywa - zgrany duet

czosnku obrać i posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy, po czym dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania płynów. Odstawić. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w kostkę. Z jogurtu i zmiażdżonego ząbka czosnku przygotować sos. Doprawić do smaku solą

Wielkanoc roślinożerców

  Farsz: 4 dymki 2  pomidory 1 puszka  groszku 1 brokuł (obgotowany i podzielony na różyczki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka  śmietany sól pieprz   Sposób przygotowania Drożdże łączymy z mlekiem, wlewamy do mąki, dodajemy sól, oliwę i maślankę. Zagniatamy i

Mundial od kuchni: Niemcy - Ghana

, Jerome i Kevin-Prince Boateng. Obaj wychowani w Berlinie, obaj z ojca Ghańczyka i matki Niemki (choć każdy innej), obaj od dziecka trenowali w młodzieżówce Herthy BSC. Jednak gdy przyszło do wyboru drużyny narodowej, Jerome postawił na przybraną ojczyznę, a Kevin-Prince - na kraj pochodzenia ojca. Nie

Striptiz z kucharzem

trzeba zmienić talerze, bo pod wódeczkę ktoś może mieć ochotę na coś z przekąsek. Zaraz zaczyna się parzenie kawy i herbaty. Wreszcie tort. Uff, koniec. Przyjęcie się udało. Sprzątanie. Mąż opowiada mi, o czym się gadało przy stole. Ten model nie miał przyszłości. Od pierwszego przyjęcia bufetowego w

Kora: Babcia to brzydkie słowo

, pomidory. Niedawno urodził się pani wnuk. Leo. Piękny. Nie mogłam się doczekać, kiedy wyjdzie z mamą ze szpitala. Raz tam z Kamilem poszliśmy, żeby go zobaczyć, ale ludzie zachowywali się tak, jakby do szpitala nietoperza wpuszczono. Nie było warunków na wzruszenia. Czuje się pani babcią? Nie. To za

Ulubione potrawy detektywów

Co je detektyw? Pierwsze skojarzenie? Rozmiękła pizza wyciągana z lodówki przez samotnego Kurta Wallandera w mglistym Ystad albo fast food Johna Rebusa w zaułkach Edynburga. Żadnemu z nich takie jedzenie nie wychodzi na dobre. Obaj nie są okazami zdrowia, dokucza im zadyszka i cholesterol. Obaj

Gdy goście wpadną z wizytą...

zakładał przepis (46%), rezultat może nie być satysfakcjonujący (44%), a dodatkowo będzie podlegał ocenie gości.Marco Luca Ghia: Zauważyłem, że wiele osób stresuje się przyjmowaniem gości, nawet w nieformalnych sytuacjach. Kolację w gronie przyjaciół traktują jak pracochłonną ucztę. Nie mają czasu z nimi

Mundial od kuchni: Brazylia - Chorwacja

różowe śliczności, a wtedy wrzuć pomidory i rodzynki. Zalej całość winem i gotuj na tyle długo, by sos trochę zgęstniał, ale nie dość długo - bo krewetki stwardnieją na kamień! Czyli krótko. Posyp natką pietruszki i zjedz z pieczywem, które idealnie się nadaje do wyczyszczenia talerza z resztek sosu

Domowa pizza. 6 sprawdzonych przepisów

piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy

Winegret

. Generalnie olej z wodą łączy się średnio, więc ważne jest, aby przestrzegać zasady, że najpierw mieszamy wszystkie składniki poza oliwą, a tę dodajemy na końcu, wtrzepując ją powolutku. Dodatki pomagające w spajaniu sosu to jednocześnie istotne przyprawy. Niezbędne to sól i świeżo mielony pieprz oraz

Z menu detektywa

Co je detektyw? Pierwsze skojarzenie? Rozmiękła pizza wyciągana z lodówki przez samotnego Kurta Wallandera w mglistym Ystad albo fast food Johna Rebusa w zaułkach Edynburga. Żadnemu z nich takie jedzenie nie wychodzi na dobre. Obaj nie są okazami zdrowia, dokucza im zadyszka i cholesterol. Obaj

Marzenie o pomidorach

za czasów Giertycha. Również do Czeczenek, które są w Polsce "na pobycie tolerowanym", i tych, które są zagrożone deportacją. Lista nie jest zamknięta. Co łączy kobietę z podlaskiej wsi wywiezioną przez Sowietów do Kazachstanu ze studentką, którą polskie władze wyrzuciły w 1968 r. po

Proste curry z kurczaka

sosem'. Złośliwi przestrzegają, że nie każda potrawa curry zasługuje na swoją nazwę, a szczególnie ta, do której dodano gotową mieszankę przyprawy (zwaną curry), stworzoną przez Brytyjczyków pragnących naśladować kuchnię indyjską w swoich domach. Prawdziwe indyjskie curry to potrawa powstała z powolnego

Co jeść w maju?

liście botwinki nierozerwalnie kojarzą się z wiosennym chłodnikiem, ale to nie koniec możliwości, jakie daje w kuchni. Poszatkowane łodygi można też wykorzystać do przygotowania nadzienia do pierogów, wytrawnych tart albo zapiekanek. Dania z botwiną warto łączyć jednak z produktami mlecznymi, bo zawarte

Dla najmłodszych smakoszy

Niedzielny obiad czy kolacja które powinny być okazją do spędzenia miło czasu z najbliższymi, często są stresujące. Jak pokazało badanie przeprowadzone dla Whirlpool, boimy się, że przygotowane dania nie będą smakowały bliskim. Co zrobić, żeby rodzinne spotkania przy stole nie wiązały się ze

Pierwsze damy

, że "wiele osób, nie wyłączając polityków zagranicznych, było przekonanych, że Wanda to pani prezydentowa". Swojej pozycji przy Bierucie nie mogła być pewna ani trochę; to ją łączyło z większością Polaków. Chociażby na 60. urodziny prezydent zaprosił "dawne swe znajome, które z wielkim

Esqueixada

Esqueixada – tradycyjna katalońska sałatka z suszonego dorsza z dodatkiem warzyw. Istnieją różne przepisy na esqueixadę, tradycyjnie zawiera ona, oprócz dorsza, oliwki, pomidory, cebulę, oliwę i ocet winny, ale można też do niej dodać np. paprykę. Podstawowym składnikiem dania

Gemista

Gemista (również yemista, gr. ???????, czyt. jemista) – potrawa kuchni greckiej. Wydrążone pomidory lub papryka napełniane są farszem z doprawionego ryżu, po czym pieczone. Potrawa przeważnie wegetariańska czasem spotykana jest w wersji z mielonym mięsem, czy boczkiem, ale także serem

FlavrSavr

za rozkład ściany komórkowej (a zatem mięknięcie tkanki), podczas dojrzewania, starzenia i w końcu psucia się owocu.Niemodyfikowane pomidory są zwykle zbierane zanim dojrzeją, po czym, zwykle podczas transportu, są sztucznie "dojrzewane" za pomocą etenu, który jest jednym z hormonów roślinnych. Zrywanie

Żywność symbiotyczna

Żywność symbiotyczna - naturalne, nieprzetworzone wytwory przyrody (rośliny, grzyby, bakterie) wchodzące we współzależność z organizmem wyższym, przy czym obie strony na tym zyskują. Dla człowieka żywnością symbiotyczną są głównie świeże owoce (np. winogrona, truskawki, oliwki, pomidory

Szczi

Szczi (ros. ??) – znany w kuchni rosyjskiej rodzaj zupy z warzyw liściastych, z dodatkiem mięsa, grzybów lub ryb. W zależności od zastosowanego wywaru, szczi może być swoistym kapuśniakiem, zupą grzybową lub rybną, przy czym kapusta pozostaje składnikiem niezmiennym.Zupę przygotowuje

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.