potrawy na ciepło na przyjęcie

mab

Gorące jak ser

Gorące jak ser

Na długie chłodne wieczory w gronie przyjaciół. Fondue i raclette - dania kuchni szwajcarskiej przyrządzone wspólnie i jedzone z jednego garnka świetnie nadają się na wieczorną "posiadówę". Ale pamiętajcie - obowiązują pewne zasady i specjalna etykieta.

Wszystko, co warto wiedzieć o patelniach przed zakupem. Cz.1

Nie jest łatwo wybrać dobrą patelnię. Dobrą nie tylko dlatego, że jest świetna jakościowo, ale też dlatego, ze powinna pasować do naszych preferencji. Dużo osób zasięga u mnie rady, wybierając się na zakupy akcesoriów kuchennych. Jaka patelnię wybrać? Co jest ważne, a co nie istotne? Jakie oznaczenia producenta powinny zwrócić naszą uwagę? Postanowiłem więc stworzyć swego rodzaju poradnik w tej kwestii.

Kamis Grill Mates - zapanuj nad ogniem i przygotuj znajomym konkretne dania z grilla!

Czekaliśmy na ten moment przez długie miesiące Dziś możemy oficjalnie otworzyć sezon grillowy z marką Kamis! Dzięki 4 nowym mieszankom przyprawowym nasze dania zyskają niespotykany wcześniej smak, dzięki któremu pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich. Naszymi debiutantami są przyprawy z serii prawdziwie męskiej Grill Mates: Karkówka Montreal Steak, Skrzydełka Brown Sugar, Ryba Mojito Lime oraz Kurczak Smoky Texan. Zjednoczmy się przy grillu i rozpocznijmy sezon już w najbliższy weekend! Stańmy się władcą płomieni!

Jajka na śniadanie na 9 sposobów

Jajka na śniadanie na 9 sposobów

szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Obierz ziemniaki i jajka, pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem, przypraw solą i pieprzem. Wstaw na 20 minut do lodówki. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Takie jajka możesz podać zarówno na śniadanie, jak i jako przekąskę na przyjęciu

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Jeśli masz ochotę na eksperyment, zamiast fasolki po bretońsku, możesz przygotować kiełbasę z soczewicą. Przed dodaniem do potrawy soczewicę warto

Grilluj ze smakiem - nie tylko mięso

Grilluj ze smakiem - nie tylko mięso

Wraz z nadejściem cieplejszych i dłuższych dni rozpoczynamy sezon grillowy. Przyjęcie "pod chmurką" to doskonały, a przy tym  smaczny pomysł na spędzanie wolnego czasu w gronie bliskich i znajomych. Choć najczęściej na ruszcie goszczą kiełbasy, kaszanki i karkówki, mięso to nie

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Dawniej można było liczyć na kuchenne dziewki do pomocy. Dziś samodzielnie szykujemy przyjęcie z dwunastodaniowym menu, chociaż jednocześnie chodzimy do pracy, zajmujemy się dziećmi, szykujemy prezenty i sprzątamy dom na święta. Wydanie kolacji wigilijnej wymaga ekwilibrystyki organizacyjnej i

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

. THK Duża pomarańczowa patelnia Ceramic w okazje.info Włoską wersją hiszpańskiej tortilli jest frittata. To dobry sposób na wykorzystanie resztek warzyw, które zostały po przyjęciu, np. napoczętej puszki kukurydzy, której część wykorzystaliśmy do sałatki czy też słoiczka oliwek, itp

Kurczak i warzywa - zgrany duet

Kurczak i warzywa - zgrany duet

, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na talerzach rozłożyć sałatę, na nią rozłożyć pomidory, pieczarki, ser, mięso. Polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Autor: eksperymentalnie.com Takie roladki to świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie. Zamiast kurczaka możesz wykorzystać również tuńczyka z

Dookoła kanapki

Dookoła kanapki

. Szwedzki tort kanapkowy smörgastarta to propozycja na prawdziwe piknikowe przyjęcie. Warstwy ułożonego na sobie jasnego chleba przełożonego kremowym nadzieniem - lekkim śmietankowym serkiem, majonezem lub pasztetem z wątróbki. Jako dodatków najczęściej używa się plastrów wędliny, sera, oliwek lub

Przekąski na imprezę

ją o dowolnej porze dnia, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie należy mylić hiszpańskiej tortilli z meksykańską. Dla Hiszpanów tortilla to nie okrągły placek stosowany jako pieczywo i baza do innych potraw, a swego rodzaju omlet ziemniaczany. Nie jest to może szczyt kulinarnego wyrafinowania, ale

Przyjmij gości wytwornie

Przyjmij gości wytwornie

przyjęcie, które będzie i eleganckie, i zaskakujące. Postaw na sposób podania potraw, aranżację stołu i nastrój. Najzwyczajniejszy w świecie bigos stanie się wytworny, jeśli każdy z gości dostanie go w podgrzanej salaterce, ozdobionej listkami świeżej mięty. Schabowy? Oczywiście, ale w towarzystwie

Smaki Katalonii

Smaki Katalonii

potrawę oraz pomysł na takie przyjęcie. Co prawda przygotowanie zajęło mi dużo więcej czasu niż Rosanie (jednak jest we mnie jeszcze dużo z matki Polki), musiałam przecież sama wszystko przygotować i wypróbować przepisy, ale miałam przy tym sporo zabawy a potem satysfakcji, że udało mi się

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

delikatny ser ricotta zawinięte w aromatyczną szynkę parmeńską staną się elegancką i smakowitą przekąską - idealna na przyjęcie! Roladki z szynki parmeńskiej z glazurowaną gruszką, rukolą i serem ricotta 20 plastrów szynki parmeńskiej 3 gruszki marynowane w occie 250 g sera ricotta 50 g suszonych

Pieczarki ze smakiem

Pieczarki ze smakiem

przyjęciu czy grillu. Więcej przepisów na inne pyszności z ciasta francuskiego (zarówno na słono, jak i słodko) znajdziesz także w naszej bazie. Ciasto francuskie z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz ew

Co jadał Ernest Hemingway? Co smakowało człowiekowi o tak bogatym życiorysie. Mamy jego ulubione przepisy

Co jadał Ernest Hemingway? Co smakowało człowiekowi o tak bogatym życiorysie. Mamy jego ulubione przepisy

". Gregorio, prawdziwy kubański twardziel z cygarem przyklejonym do ust, był również kulinarnym mistrzem, który pomagał Hemingwayowi odkrywać kubańską kuchnię. Często przygotowywał cudowne potrawy ze złowionych ryb jeszcze na pokładzie Pilar. Ryby, krewetki, homary, "moros y cristianos"

Sos serowy - nie tylko do makaronu

Sos serowy - nie tylko do makaronu

składniki do smaku. Rada: Stygnąc sos gęstnieje. Możesz go podać np. w naczyniu do fondue lub podgrzać przed podaniem (w rondelku lub kuchence mikrofalowej). Źródło: Ugotuj.to Na bardziej oficjalne przyjęcia polecamy natomiast sos czosnkowo-serowy z nutą orzechów włoskich i świeżej bazylii. Jeśli nie masz

Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

rukoli umyj i osusz. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz wiórki parmezanu. Zwijaj w ruloniki. Na przyjęciu nie powinno zabraknąć pierwszego dania podanego na ciepło. Oto łatwa do przygotowania, ale bardzo wykwintna zupa krem ze szparagów. Urzeka smakiem i aksamitną konsystencją

Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

. Gotuje się w domu. W tygodniu eksperymenty, a w Szabat na stół wjeżdżają tradycyjne potrawy. Nie zaczyna się bez chały i wina lub soku winogronowego. Przystawki rybne, jajeczne i bakłażany. Króluje jednak czulent. Ponieważ tego dnia nie można wykonywać żadnej pracy, nawet podnieść pokrywki garnka

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

naturalnego, aż będzie kremowa. Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać dość drobno. Gruszkę/i obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Szalotki i natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, gotowe!Autor: zielenina_blogJeśli jesteś amatorem pikantnych potraw

Sześciopak na plaży Cz. III - czy sięgać po suplementy?

Sześciopak na plaży Cz. III - czy sięgać po suplementy?

preparatu błonnikowego pozwala z jednej strony na zmniejszenie uczucia głodu i apetytu na słodkie, a z drugiej mogą posłużyć do skomponowanie szybkiego, awaryjnego posiłku w momencie, w którym nie jest możliwe zjedzenie potrawy zaplanowanej w jadłospisie. Preparaty białkowe i błonnikowe można łączyć np. z

Kuchnia warszawska

Kuchnia warszawska

znakomitości z całej Polski i Europy. Oprócz dworskiej świty, kupców i artystów do Warszawy ciągnęli biegli w sztuce międzynarodowi kucharze. Choć początkowo nadawali oni jedynie nowy wyraz staropolskim potrawom, to z czasem coraz śmielej wprowadzali zagraniczne nowości na królewskie stoły. Do końca XVI wieku

"A rano zrobię jajecznicę" (nie każdy to potrafi!)

"A rano zrobię jajecznicę" (nie każdy to potrafi!)

i rozmieszać jajko dopiero wtedy, kiedy białko będzie prawie całkiem ścięte. Czy jajko należy czymś "rozcieńczyć"? Niektórzy (głównie zwolennicy mieszania surowych jajek w miseczce) polecają dolanie do jajek mleka lub śmietany (około jednej łyżeczki na jajko) - dzięki temu potrawa jest

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

(przygotowanie farszu - około 25 minut, przygotowanie jajek do podania: 10 min) Potrzebne są pieczarki oraz sól i pieprz (plus odrobina oliwy do smażenia). Jedna trudna sprawa przy tej pysznej potrawie: jaja ugotowane na twardo należy pokroić w połówki jeszcze w skorupkach. Następnie wyjąć połówki jajek z owych

Kinga Rusin w "Gali" - wywiad i sesja

kreatywność. A ja lubię być kreatywna, tak w życiu jak i w kuchni. Ostatnio z Mediolanu przywiozłam ręcznie robioną czarną pastę z atramentem ośmiornicy. Dodałam do tego pomidory na ciepło i domowe pesto. Dzieci były zachwycone. Lubię zapraszać gości, ale przyjęcia na kilkanaście osób przygotowuję często w

Robert Trzópek i restauracja Tamka 43 zapraszają na jesienny obiad

. Warszawski biznesmen spróbował potraw Trzópka w gdańskiej restauracji Filharmonia i zachwycił się tak bardzo, że z miejsca zaprosił go do współpracy. Mistrz nie od razu się zgodził, ale w końcu wspólny projekt ruszył: we wrześniu 2010 r. elegancki lokal w stołecznym Pałacu Ostrogskich przyjął pierwszych

Kogo zaprosilibyście do wigilijnego stołu?

konkurs, tym bardziej ze tegoroczny budżet na literaturę dawno przekroczony Monia Wbrew wszystkim i wszystkiemu. Samotność Wigilia. Stół przykryty obrusem, którego biel konkuruje ze śnieżną pierzyną otulającą świat. Na stole tradycyjnie 12 potraw (na pewno każda z bohaterek "Energii kobiet"

Kogo zaprosilibyście do wigilijnego stołu? [KONKURS]

. Na stole tradycyjnie 12 potraw (na pewno każda z bohaterek "Energii kobiet" znalazłaby coś dla siebie), których aromat miesza się z leśnym zapachem choinki. Wokół czuje się ciepło, mimo iż w kominku jeszcze nie zapłonął ogień. Przy stole zasiadają: na honorowym miejscu, jak zwykle, Radość

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

kombinacje są jak najbardziej wskazane. Oddzielną grupę stanowią ptysie smażone, m.in. zeppole i beignets . Z ciasta ptysiowego można też przygotować potrawy wytrawne, np. gougéres i ziemniaki dauphine . I jeśli zapytacie, jak sprawnie zjeść ptysia albo eklerkę w eleganckiej restauracji, mogę dać

Złote wrota Burgundii

serwować jako aperitif, można łączyć z lekkimi sałatami - zawsze na początku przyjęcia. My posłuchaliśmy francuskich kucharzy i połączyliśmy je z kluseczkami quenelles.(Dla 2 osób)250 ml wody, 50 g masła, szczypta soli, 200 g mąki (typ 550), 3 jajka, 100 g zmiksowanego mięsa łososia lub innej

Wszystkiego najlepszego...

wszystkie potrawy - przesłaniała nam całkowicie sens tych świąt. Przecież my się spotykamy wokół tego stołu PO COŚ. Z jakiejś okazji. Nie przypadkiem. W samym środku tej najdłuższej nocy roku mamy okazję, by na spokojnie pobyć razem ze sobą, przypomnieć sobie, że siebie lubimy, że jesteśmy dla siebie ważni

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

książki kucharskiej "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego wydanej w Krakowie w 1682 roku - na rok przed odsieczą wiedeńską. Da się to zjeść? - W 2010 roku dzięki odwadze dyrektora muzeum w Wilanowie i pomocy jednej z wilanowskich restauracji urządziliśmy degustację potraw opisanych

Dać ciału dojść do głosu

, jakie formy wyrażania tych emocji są nie do przyjęcia. To ważne, żeby pokazać, jak można sobie radzić z emocjami.Jeśli nie umiemy różnicować emocji, to oznacza, że rodzice nie umieli o nich rozmawiać?Niekoniecznie. Często ludzie, którzy mają trudne doświadczenia, ratują się takim mechanizmem, że

Zdjęcie od Nasierowskiej

były czarno-białe, a stół jest barwny, zawsze podstawowym elementem jest światło. W ciemniejszym pokoju nakrywam stół jasnym obrusem, a mniej oświetlony jego kraj ozdabiam jaskrawszym elementem. Potrawy też dobieram kolorystycznie. - Zachwyciłam się plackiem ziemniaczanym, ułożyłam na nim befsztyk

Mięso i jego oblicza

kalorii potrzebnych nam na dobę (540kcal). A to przecież nie jedyny nasz mięsny posiłek... Mięsne same korzyści Potrawy mięsne są nam tak samo potrzebne do życia jak inne np. warzywne. To żadne odkrycie. Pozostają jednak znacznie dłużej w naszym układzie trawiennym, dlatego lepiej nie zjadać ich tuż przed

Klątwa córki generała. Monika Jaruzelska o ojcu, matce i o tym, dlaczego chciała zmienić nazwisko

przyjęcia, zapach papierosów. Ale jak już mama wzięła się do przygotowań, to znakomicie gotowała. Wszyscy w domu lubiliśmy jej potrawy z grzybów. Piekła fantastyczny tort orzechowy i robiła wspaniałe konfitury z poziomek. Najmniej lubiła zupy. DZIADKOWIE Dziadków nie znałam, bo zmarli na długo przed moim

Koszerne kontra trefne

brązowe. Przewracamy raz. Odsączamy na papierowym ręczniku. Najczęściej serwujemy zimne, ale są pyszne również na ciepło. Tekst: Olga Badowska, stylizacja: Kinga A. Kłosińska, zdjęcia: Marcin Kiełbiewski (potrawy), Adam Golec, Adam Kozak, Mieczysław Michalak, Waldek Sosnowski, Shutterstock

Bez pierniczków, ale blisko

świąteczną kolację? Ale to nie będzie zgodne z tradycją. Nie będzie, ale będzie rodzinnie, blisko. Nie dla każdego to jest do przyjęcia. Jeśli kobieta jest zmęczona i nie ma siły na przygotowania, może zapytać męża i dzieci, co wolą - żeby było spokojniej niż rok temu, mniej ciśnienia w związku ze

Szybkie dania na przyjęcie

. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami). Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść umytej i osuszonej sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło. BLT to

Jak przetrwać zimę... i nie przytyć

. Przekłada się to na dodatkowe 350-400 g tłuszczu. Pół biedy, gdyby chodziło tylko o Boże Narodzenie. Jednak zaraz potem nadchodzi przyjęcie noworoczne, które jest tylko wstępem do czasu karnawałowych imprez, kiedy niemal co tydzień na stole pojawiają się koreczki z serem żółtym i owoce morza. Przed tyciem

Dama w koszyku

młodym hinduskim małżeństwem wysokiej kasty, szybko uczą się miejscowych zwyczajów: jedzą 'przedziwne potrawy' palcami (tylko prawej ręki!) wprost z bananowego liścia, wiedzą, że kiedy się zjadło do syta należy czknąć, jest to grzeczność przyjęta w całej Azji. Po posiłku zamiast małej czarnej i papierosa

Jajka faszerowane na wielkanocny stół

. Osobom, które chciałyby wypróbować mniej klasyczny przepis, polecamy jajka z farszem z awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy, do pasty możesz dodać również nieco sosu tabasco. Jajka faszerowane pastą z awokado 7 jajek ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki jogurtu

Ciasta i ciasteczka. Sekrety pieczenia cz. 2

Nowoczesne piekarnikiUmówmy się: nie wyobrażamy już sobie bez nich pieczenia ciast. Współczesne piekarniki nie tylko pieką, grillują, zapiekają, podgrzewają i utrzymują potrawy w cieple. One nas również... rozpieszczają. Nie trzeba ich pracowicie czyścić, bo oczyszczają się same, pyrolitycznie

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

serkiem i łososiem będzie hitem każdego przyjęcia. Pamiętaj, aby szpinak do niej był dobrze wysmażony. Jeśli zostanie w nim sporo wody, rolada może się nie udać. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem 300 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego 3 jajka ok. 100-150 g wędzonego łososia w plastrach 200 g

Sfrustrowane panie domu

. Przestaje jeść - najpierw tylko mięso (by nie sprawiać bólu zwierzętom), potem kolejne potrawy stają jej w gardle. Zmagając się ze swoim lękiem przed pozbawioną perspektyw na rozwój przyszłością, Marian piecze dla narzeczonego ciasto w kształcie kobiety. Niech ją pożre.Na diagnozę wpadł mąż A., ten, który

Proste i niedrogie dania z rybą

warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Udekoruj gałązkami natki. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno. Autor: Maria Szkop Rybno-serowa pasta to doskonała propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Oprócz cebuli możesz doprawić ją

Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

gorącym bulionem. Na wierzchu kładziemy pokrojone w plasterki mięso. Potrawę podajemy z cząstkami limonki, skropioną sosem rybnym. Składniki 1,5 kg filetów z  łososia ze skórą oliwa sól 1 ząbek  czosnku 3 łyżki ziarnistej musztardy 2 łyżki łagodnego  miodu 1/2

Alice Munro: Wolne rodniki

była miła i wdzięczna za pamięć. Wyznała, że strasznie się nudzi, a w dodatku barek jest zamknięty, więc na kawę musi chodzić do budynku nauk przyrodniczych, a tam do kawy dodają kwas solny. Cha, cha. No więc zrobiłyśmy sobie małe przyjęcie. - Nie znoszę rabarbaru - powiedział. - Ze mną by ci się nie

Potrawy na przyjęcia latem - Zaskocz gości i weź udział w konkursie!

wybrać, aby pasowało wszystkim gościom, było lekkie i nieprzeciętne?  Kucharz, Grzegorz Łapanowski przygotował trzy przykładowe menu na przyjęcie w gronie znajomych. Każdy z przepisów wymaga  trochę doświadczenia, więc jeśli znasz podstawy gotowania, masz sporo czasu, fantazji i odrobinę

Katarzyna Wasilewska

czasem zabierał mnie ze sobą. Raz nawet nocowaliśmy w nowym hotelu Forum. Przyjaciel ojca, marynarz, przywoził mamie zagraniczne magazyny z modą. Szybko przelatywałam strony z modelkami. Najważniejsze było na samym końcu - zdjęcia potraw. Z nich dowiedziałam się, jak wygląda ananas. Zapamiętałam też

Carson McCullers. Kobieta - myśliwy

przyjęciu Annemarie odprowadziła mnie do drzwi, powiedziała "dziękuję, mein liebling" i pocałowała. Był to pierwszy i ostatni raz, kiedyśmy podały sobie usta - pisała McCullers. Schwarzenbach była w tym czasie zajęta uwodzeniem Eriki Mann i choć chętnie wychodziła z Carson na drinka, nie

Ken Bugul. Dwudziesta ósma żona marabuta

kropel na ziemię dla przodków, nie zje bułki, nie pokruszywszy odrobiny na podłogę. Także ministrowie i ambasadorzy dzielą się ze zmarłymi szampanem na przyjęciach dyplomatycznych. Trzy dni temu w Beninie znajomy opowiadał mi o pewnej stypie. Rodzina nie wiedziała, jak podzielić majątek zmarłego

W Styrii żyje się powoli. Prosta kuchnia austriacka

hodowanych w ich gospodarstwie na wolnym powietrzu świń. Na moje przyjęcie przygotowali dwie wielkie deski - jedną pokrytą cienkimi plasterkami szynki gotowanej, drugą - surowej, dojrzewającej (Rohschinken), która moim zdaniem wytrzymuje konkurencję i z prosciutto di Parma i z jamon ibérico. Moje

W Styrii żyje się powoli

hodowanych w ich gospodarstwie na wolnym powietrzu świń. Na moje przyjęcie przygotowali dwie wielkie deski - jedną pokrytą cienkimi plasterkami szynki gotowanej, drugą - surowej, dojrzewającej (Rohschinken), która moim zdaniem wytrzymuje konkurencję i z prosciutto di Parma i z jamon ibérico. Moje

Jeżycjada, czyli świat według Musierowicz

odstaje od łyżki" - mówi autorka "Łasucha literackiego", książeczki, w której na prośbę czytelniczek zebrała przepisy na ulubione potrawy bohaterów "Jeżycjady": rosołek z kartkowej wołowiny mamy Borejko, murzynek Gabrysi, kapuśniaczki Idy i oczywiście szare kluseczki ze skwarkami

Placek owsiany, jajecznica, zielony koktajl. Jak wyglądają śniadania trenerów?

, wcześniej spryskanej sprejem beztłuszczowym. Placuszki świetnie smakują na ciepło, jak i zimno, to świetne śniadanie, ale możesz też zabrać je ze sobą do pracy czy w podróż. Śniadanie daje energię, siłę i jest szybkie i proste! Białka są pełnowartościowe, a węglowodany złożone. To pyszny i zdrowy

Chlebie nasz powszedni...

godz. Na podłodze rozstawiamy koszyki do formowania bochenków, wysypujemy je mąką i układamy w nich ciasto, aby przyjęło ich formę. Z ciasta wychodzi zwykle 10-12 bochenków. Na końcu wyskrobujemy dzieżę i z resztek ciasta formujemy ostatni, mały bochenek, tzw. poskrobek i również go pieczemy. Z pieca

Pasztet

, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami, często występuje jako konserwa.Pasztety przyrządzano już w starożytnym

Jajecznica

) SerwowanieJajecznicę podaje się na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Może być przy tym podawana na kilka sposobów: jako samodzielne danie z pieczywem świeżym lub z grzankami rozsmarowana na kanapkach wymieszana z ugotowanym grubym makaronem (kluski z jajkiem) albo z podsmażonymi ziemniakami zapieczona w wydrążonej

Scotch egg

oraz zabieraną na pikniki. PochodzeniePochodzenie potrawy nie jest do końca jasne. Według domu towarowego Fortnum & Mason Scotch eggs zostały wymyślone w 1738 roku jako przekąska dla podróżnych opuszczających Londyn. Potrawa mogła również zostać zainspirowana jedną z odmian, pochodzącej z Indii, kofty

Kiełki (kulinaria)

pieczywa, surówek i sałatek. Mogą być używane jako dekoracja do potraw. Niektóre rodzaje kiełków (zwłaszcza roślin strączkowych) mogą, a wręcz muszą być spożywane na ciepło.

Śląskie niebo

doprawia się do smaku cukrem, solą, cynamonem, utartą skórką i sokiem z cytryny (przyprawy w zależności od wariantu potrawy). Mięso kroi się w grube plastry lub na duże kawałki, następnie układa na talerzu z kluskami, polewa sosem i ozdabia owocami. Danie podaje się na ciepło najczęściej z buchtami

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.