przepisy do gotowania na parze

Magazyn Kuchnia

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Gotowanie na parze jest super zdrowe i dietetyczne. Nie wiedzieć dlaczego, przez wielu jest wciąż uważane za snobizm. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, że to nie tylko chwilowa moda

Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

W tym numerze parę rzeczy, które przydadzą się w wakacje. Jeśli będziecie robić przetwory - są przepisy na nalewki i konfitury. My polecamy te z moreli i czereśni, ale możecie też użyć wiśni. Kto nie wybiera się jeszcze na prawdziwy urlop, niech choćby spakuje kosz piknikowy i wyskoczy za miasto czy rozłoży się na kocu w parku. Szczęśliwcy, którzy wakacje spędzają w Paryżu powinni dać się zaprosić na ciastka do VI Dzielnicy, a ci, którzy będą w Londynie, niech odwiedzą najsłynniejszy sklep z serami. Zachęcamy do czytania i gotowania!

Thermomix - premiera nowej wersji urządzenia

Obecny od lat na polskim rynku wielofunkcyjny Thermomix wchodzi w erę cyfrową. Nowa wersja urządzenia została wyposażona w nowatorski elektroniczny nośnik przepisów i ekran dotykowy.

Łatwy przepis na przygotowanie piersi z kurczaka, gotowanej na parze

Łatwy przepis na przygotowanie piersi z kurczaka, gotowanej na parze

Domowe makarony

Domowe makarony

gotować na parze. Faktycznie, tak przygotowane kopytka są wyśmienite. Makaron 6 jajek 60 dag mąki pszennej, najlepiej tipo 00 sól Mąkę wysyp na stolnicę lub do dużej miski, w środku zrób dołek do którego wlej roztrzepane z solą jajka. Do wewnątrz dołka zagarniaj mąkę i zagniataj ciasto. Po zagnieceniu

Samsung wyposażył szkołę gotowania Little Chef

Samsung wyposażył szkołę gotowania Little Chef

różne potrawy. Nawet jeśli będzie to ryba i ciasto zapachy potraw nie będą się przenikać.  Można też jedno danie piec, a drugie gotować na parze w tym samym czasie i w tym samym piekarniku (Steam Twin). W szkole Little Chef są nie tylko piekarniki, ale też lodówka Food ShowCase - nowy

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

wlewam odrobinę wody na dno garnuszka i gotuję na dużym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut- powstała para ugotuje brokuły. Ząbek czosnku obrać i posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy, po czym dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania płynów. Odstawić. Pomidory umyć i

Menu dnia z wiosennymi warzywami

Menu dnia z wiosennymi warzywami

oliwek opakowanie pomidorków cherry 500 g spaghetti 200g śmietany 18% żółtko 2 garści startego sera żółtego - najlepiej parmezanu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotuj szparagi: warzywa umyj i odłam zdrewniałe końce. Łodygi pokrój ukośnie na ok. 2 cm kawałki. Gotuj na parze lub w wodzie nie dłużej niż 3

Menu dnia z greckimi ciastkami

Menu dnia z greckimi ciastkami

pieczenia, aż listki będą chrupiące. Przed podaniem posyp solą. Villeroy & Boch Urban Nature w okazje.info Tak przygotowane udka podawaj z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem oraz warzywami gotowanymi na parze. Zobacz przepis na: Udka kurczaka duszone z pomidorami i

Jesień w kuchni. Kluski kładzione

Jesień w kuchni. Kluski kładzione

. przepis na kluski z kapustą) i gotujemy je przez około 10 minut w osolonej wodzie lub rosole. Polewamy stopionym masłem. Składniki 15 dag cebuli tłuszcz do smażenia 40 dag ugotowanych  ziemniaków 30 dag  sera twarogowego 2  jajka 3 dag mąki sól i pieprz do smaku 1,5

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

ponczem lub grzanym winem - wszystko to z pomocą jednego urządzenia; - Pierogi - program przeznaczony do gotowania różnego rodzaju pierogów i klusek. Doskonale poradzi sobie także z przyrządzeniem omletów. Korzystając z programów tematycznych, można z łatwością przyrządzić dania takie jak łosoś na parze z

Menu dnia ze słoneczną zupą

Menu dnia ze słoneczną zupą

warzyw), dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze parę minut. Zobacz więcej przepisów na dania z marchewką Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tak przygotowanego kurczaka podawaj z gotowanymi ziemniakami lub pieczoną cukinią. Zobacz przepis na Pierś kurczaka z tymiankiem Zobacz

Palce Lizać, nr 18, 4 kwietnia

Palce Lizać, nr 18, 4 kwietnia

Supermarket: Co nowego na półkachPrzepis tygodnia: Wołowina duszona w winieTargi Eurogastro: Talenty na startTemat tygodnia: Pisarz za kuchennym stołemRadio Zet od kuchni: Łosoś gotowany na parze z sosem ze szpinaku i kolendrySzybkie danie: Ulubione makaronyTanie danie: Desery z galaretkąSzkoła

Menu dnia w stylu azjatyckim

Menu dnia w stylu azjatyckim

, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Autor: Miesięcznik Kuchnia Mango kupione w sklepie często bywa niedojrzałe, ale wystarczy dać mu parę chwil na parapecie (najlepiej w towarzystwie jabłek lub bananów), to

Światowa kariera panna cotty

Światowa kariera panna cotty

Po włosku "panna" oznacza śmietankę, "cotta" z kolei jest przymiotnikiem pochodzącym od czasownika cuocere, czyli gotować. Zatem nazwa deseru oznacza "gotowaną śmietankę". Wyjaśniam to, ponieważ parę lat temu gdzieś na Mazurach wpadła mi w ręce karta restauracyjna po

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujcie ją w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze - wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. Możecie ją zamrażać i robić z niej przetwory. Składniki 400 g   fasolki szparagowej 50 g  masła 1 mała

Menu dnia po włosku

Menu dnia po włosku

przede wszystkim jajka i śmietana. Żadnych wymyślnych składników. Lubimy to! Semifreddo miodowe 1 jajko 4 żółtka 10 dag miodu (+ jeszcze trochę do polania) 300 ml gęstej śmietany tortowej (36-proc.) 3 dag uprażonych orzeszków ziemnych Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze

Książki kulinarne - nowa porcja pysznych lektur

Książki kulinarne - nowa porcja pysznych lektur

oczy lodami, kremami, musami, sufletami, puddingami, naleśnikami i czekoladkami możemy sięgnąć po ?Sekrety szefa? z 2003 r. Tu przepisy są pretekstem do tego, by znany kucharz mógł zdradzić swoje kuchenne triki np. na czyszczenie małż, przygotowanie granatów czy perfekcyjne gotowanie jajek w koszulkach

Totalna obsesja! Modelki chwalą się swoimi posiłkami na Instagramie! Co lubią jeść najbardziej?

Totalna obsesja! Modelki chwalą się swoimi posiłkami na Instagramie! Co lubią jeść najbardziej?

- mówi Alessandra. Do południa Brazylijka pozwala sobie na słodkości. Alessandra uwielbia zwłaszcza kolorowe makaroniki, serniki, ciasto marchewkowe i lody czekoladowe. Od czasu do czasu zamiast zdrowego obiadu (kurczak z ryżem i warzywami gotowanymi na parze) modelka pozwala sobie na pizzę z

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

tłoczenia i doprawić do smaku ulubioną przyprawą lub marynatą do ryb. 3. Wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 165°C na 15 min. 4. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 5. Puree lub frytki przygotować wg przepisu na opakowaniu. 6. Rybę opruszyć

Warzywa al dente

Warzywa al dente

, ile ich potrzebuję na porcję. Garść fasoli jest dla jednej osoby. Myślę przepisem, wielkością garnka, blachy. Kiedy przynoszę warzywa do domu, najczęściej mam już gotową strategię. Gotowanie na parze i w kuchence mikrofalowej w małej ilości wody może uratować wartości odżywcze warzyw. ''The Journal of

Sprzęty kuchenne dla dbających o linię

Sprzęty kuchenne dla dbających o linię

Gotowanie na parze to najlepszy sposób na zachowanie wartości odżywczych naszych dań. Dzięki MicroMax możesz przygotować na parze zdrowe i pyszne potrawy, używając do ich przygotowanie kuchenki mikrofalowej. Wystarczy napełnić pojemnik wodą, nałożyć kolejne części, włożyć do środka to, co chcesz

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

, aż warzywa będą miękkie. Do warzywnej mieszanki dosypać świeżą kolendrę i podawać. Wartości odżywcze 1 porcji: 207 kcal, białko 8 g, węglowodany 24 g, tłuszcz 9 g HOFFNER GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE 5 ELEM HF-9189 Rodzaj: Klasyczny Indukcja Zastosowanie: Do gotowania na parze

Ziemniak - może zaskoczyć!

Ziemniak - może zaskoczyć!

piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i

Banany w stylu wytrawnym

2 korniszony 1  jabłko 1 zielona  papryka kilka łyżek  majonezu 1 pojemnik (200 g)  śmietany 18% do smaku ocet, sól i świeżo zmielony  pieprz   Sposób przygotowania Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Szklimy cebulę na oliwie, mieszamy

Menu dnia z makaronem z kurczakiem

1/2 szklanki cukru kilka kropli olejku waniliowego 1.5 szklanki wiórków kokosowych Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Wsyp do miseczki 18-20 dag czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię

Menu dnia z koktajlem owocowo-czekoladowym

doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia. Różyczki brokuła i kalafiora ugotuj na parze al dente (ok. 5 minut).  Przełóż brokuły i kalafiora do przygotowanej foremki. Posyp połową sera i zalej

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

ziarnami czarnego pieprzu wkłada się do oczyszczonej butelki (pozbawionej przedtem słomianej otoczki), dodaje wodę i gotuje w gorącym popiele ok. 3 godzin. Niezbędnym elementem całej operacji jest kominek, ale fasola tak ugotowana jest po prostu pyszna. Oto podstawowy sposób na gotowanie białej fasoli po

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Kręglicka Kluski na parze, zwane też pampuchami, można obecnie kupić w niemal każdym markecie. Niemniej ich przygotowanie nie jest wcale trudne, a jednocześnie - niedrogie. Podawaj je na ciepło - wytrawnie: jako dodatek do mięs lub z sosem, albo na słodko: z dżemem, owocami lub owocowym musem. Kluski na

Dania na każdą kieszeń. Przepisy z dynią

. z kwiatów pomarańczy lub akacjowego) 3-4 łyżki  Grand Marnier skórka otarta z 2  pomarańczy 1 łyżeczka  cynamonu 220 ml kremówki 2 łyżki serka  mascarpone kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji   Sposób przygotowania Dynię gotujemy na parze, bardzo

Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących

masła, cukier i sól. Czasami też zakwasza się kroplą soku z cytryny. W prawidłowym ugotowaniu szparagów najważniejsze jest, aby ich delikatne główki pozostały jędrne. Powinny wystawać z garnka i gotować się na parze. Jeśli nie mamy specjalnego garnka, wybierzmy po prostu ten największy. Zielone szparagi

Deser z nietypowym składnikiem

1,5h. Puszkę mleka zalej w garnku wodą i gotuj przez godzinę. Upieczony i ostudzony sernik polej sosem i już. Przepis wraz z sugestiami dostępny również na: http://www.justmydelicious.com/2012/10/sernik-z-ryzem.html Przepis pochodzi z bloga www.justmydelicious.com Kasza jaglana powróciła ostatnio do

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

fasolkę) kroimy w słupki dł. około 5 cm. Gotujemy je na parze przez 3-5 minut, aby pozostały chrupkie. Warzywa mieszamy z gorącym makaronem, dodajemy sos chilli, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz. (dla 3-4 osób)   Składniki 10 dag  kaszy pęczak 2 garście  orzechów

Kuchnia włoska na rozgrzewkę. Gotowana wołowina

resztę warzyw oraz zioła. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez parę godzin, dodając sól, pieprz i szczyptę cukru. Miksujemy, dodajemy oliwę oraz posiekaną ostrą paprykę. Gotujemy sos jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia i podajemy, gdy będzie zupełnie chłodny.   Salsa verde

Gruszka na cztery sposoby

sos: ubijamy jajko i oba żółtka z cukrem. Wino zagotowujemy ze skórką cytrynową. Wlewamy bardzo powoli wino do masy jajecznej, stale mieszając, by jajka się nie ścięły. Dodajemy wanilię. Stawiamy masę na garnku z wrzącą wodą i ubijamy dalej, gotując sos na parze, aż zgęstnieje. Ostudzone gruszki

Jak tuńczyk z cielęciem Vitello tonnato

nie zwarzył. Powinien wyjść dość rzadki. Łączymy z kaparami. Plasterki mięsa skrapiamy sosem i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Uwaga! Artusi zaleca, by włożyć plasterki mięsa do słoika, przykryć sosem i odstawić na parę dni w chłodne miejsce.   Według Ady Boni Składniki: 1 kg cielęciny 300

Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone mleko, dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj, ubijając trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą, a krem

Nigella - (domowa) bogini wśród śmiertelników [TEAM NIGELLA]

zamiast snuć plany na temat wnucząt powinna skoncentrować się na nim. Czym Saatchi tłumaczył łzy Lawson? Wymianą argumentów. Jego zdaniem ta małżeńska sprzeczka skończyła się zanim para dotarła do domu - w zgodzie i radości."Sielanka" nie trwała jednak długo. Saatchi - podobno zanim poinformował

Królewskie grillowanie

zamrażalniku przez 30 minut, aby go znieczulić przed gotowaniem. W ogon wbij dwie długie wykałaczki szaszłykowe, aby podczas gotowania się nie zwinął. Przygotuj garnek do gotowania na parze i gotuj homara przez trzy minuty na każde 500 g jego wagi. Po ugotowaniu wystudź i wyjmij mięso z ogona oraz ze szczypiec

Co jeść w maju?

szparagi sprężyste i skrzypiące przy ich pocieraniu. Cienkie zielone sztuki nadają się do jedzenia na surowo. Do gotowania warto wybrać te grubsze. Zielonych szparagów nie należy obierać przed gotowaniem (np. na parze), które nie trwa dłużej niż 3-4 minuty. Doprawiamy je dopiero po wyjęciu z wody, do

Dynia na słodko - ciasta i desery

łyżki serka  mascarpone kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania Dynię gotujemy na parze, bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon. Schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną śmietanę

Co zabrać do pracy? Przepisy na najlepsze przekąski

. Zawijamy liść kapusty do środka, pomagając sobie matą. Formujemy rulonik. Krótsze boki smarujemy wasabi. Na ryżu rozkładamy mięso. Tak przygotowany rulonik możemy ugotować na parze, w specjalnym urządzeniu lub na sitku ułożonym na garnku z gotującą się wodą. Wówczas podajemy nasze gołąbki na gorąco. Kroimy

Węgierka. Śliwka w roli głównej

, gdy z braku czasu zamiast na kruchym spodzie śliwki lądują na patelni już przy gościach, karmelizują się w maśle z cukrem i podlane strohem płoną efektownie, udając deser zamierzony.Im dłużej gotuję, tym trudniej mi wybierać, która para na talerzu będzie idealna. W głowie kłębią się przeróżne

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

przygotowania Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 min ? po wystygnięciu obieramy. Szparagi - odłamujemy twardą część, miękką obieramy do 1/3 wysokości i gotujemy na parze do miękkości. Prawdziwki - suszone grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Prawdziwki świeże zalewamy

Jesień na stole

ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 minut w pojemniku do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy oliwą i podajemy z resztą kiełków.Dodatek kiełków to nie tylko piękna dekoracja, ale również solidna porcja składników odżywczych

Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka

: koktajl z owoców sezonowych lub mrożonych Wariant III: sałatka z tuńczyka ( 80g tuńczyka, cebulka, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek) Kolacja: Wariant I: 150 g piersi z kurczaka gotowane na parze z warzywami (marchewką, selerem, cukinią), 50g dzikiego ryżu Wariant II: Łosoś pieczony na grillu ( 150 g

Sycące menu na ciężki dzień

Dobrym dodatkiem do barszczu będą pampuchy, czyli kluski na parze - na przykład z tego przepisu.Barszcz ukraiński 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (z kapustą) 5 ziemniaków 1 duża garść ugotowanej białej fasoli 250 g mięsa (wieprzowiny albo

Jak pracę w banku zamienić na kuchnię i jak zostać specjalistką od wypieków - z Anną Olson na słodko

Kanadyjska restauratorka, znana głównie ze znakomitych przepisów na ciasta. W swoich programach telewizyjnych tłumaczy, że domowe gotowanie i pieczenie wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Teraz Anna Olson wspólnie z mężem Michaelem, szefem kuchni, prowadzi na całym świecie warsztaty

Walka na sosy

poinformować, że na stronie internetowej miasteczka Amatrice (położonego w górzystym regionie pomiędzy Lacjum i Abruzją) podano, oczywiście, przepis na prawdziwy sos. I nie ma w nim ani kawałka cebuli, ani odrobiny czosnku. Jest za to parę kropli białego wina. Błogosławione Włochy, gdzie wszystko, absolutnie

Przepiórka w różach

Przetłumaczony u nas jako "Przepiórki w płatkach róży" oryginalny tytuł powieści Laury Esquivel brzmi "Como agua para chocolate". Tytuł ten, będący w Meksyku potocznym wyrażeniem, dobrze oddaje literacką historię. Być "jak woda do czekolady" to być w stanie wrzenia

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

proc. łyżka startego świeżego chrzanu 20 g masła Dorsza wyfiletować, skropić cytryną i posolić do smaku. Wstawić do koszyka i gotować na parze około 8 minut. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i wrzucić umyte borowiki. Smażyć do miękkości, wlać wywar z kurczaka i gotować do momentu, aż odparuje. Dodać

Kurczak i warzywa - zgrany duet

. Zalać mlekiem i odstawić na 15-30 minut - mleko sprawi, że piersi po usmażeniu nie będą wysuszone. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Brokuły ugotować na parze - ja wlewam odrobinę wody na dno garnuszka i gotuję na dużym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut- powstała para ugotuje brokuły. Ząbek

Jesteś wyznawcą Kościoła Latającego Potwora Spaghetti? Musisz wypróbować te przepisy!

wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 41 przepisów na słone tarty

Jest zima (choć jeszcze na oko nie taka prawdziwa, ale kalendarzowa na pewno), wiec jest zimno. Zapraszamy do wypróbowania rozgrzewających, pikantnych dań kuchni tajskiej!Domowe lody z jogurtu i mango ? no bo kto powiedział, że w styczniu nie wolno jeść mrożonych deserów?Kulinarna wyprawa do

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

1 łyżkę sosu sojowego Solimy i pieprzymy do smaku.   Sposób przygotowania Wlewamy 2 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy godzinę. Cedzimy, studzimy, zamrażamy w pojemniczkach. Na wywarze warzywnym gotujemy wegetariańskie zupy i sosy oraz risotta. Przepis dla 4 osób

Książki kulinarne na listopad

Margheritę? Jaki scenariusz dla tej pary wymyśliły Elisabetta Flumeri i Gabriella Giacometti ? autorki powieści obyczajowych i włoskich telenowel ? przekonacie się sami. Na deser dostaniecie 21 przepisów Margherity, m.in. na mus czekoladowy z ostrą papryczką i pudding z parmezanu. Cena: 37 zł

Czerwcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Różowy sezon - na truskawki i rabarbar.Na górze awokado, na dole coś z jogurtem.Kulinarna podróż do Nowej Zelandii. Co i gdzie jeść wie najlepiej Ilona Zdziech, autorka książki "Kuchnia Nowej Zelandii".Gotowanie z dziećmi to fajna zabawa! Opowiada o tym (i dzieli się przepisami) Katia

"Kochanie! Od pierścionka zaręczynowego dzieli cię 300 kanapek!". Kulinarna miłość Stephanie i Erica

. Fot. Stephanie Smith/300sandwiches.com Do robienia kanapek podeszła bardzo serio. Przejrzała przepisy, prosiła o rady znajome. Tu jednak spotkała się z murem niezrozumienia. - Koleżanki robiły duże oczy, uznając, ze mój projekt jest szowinistyczny i zapędza mnie do kuchni - jakbym się na własne

Makarony - nasza miłość. Teraz z letnimi warzywami

-12 minut. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałowe rumienimy bez tłuszczu na małej patelni, zdejmujemy z ognia. Odkładamy połowę marchewki, resztę miksujemy razem z wywarem i zagotowujemy. Dodajemy pozostałą marchewkę i doprawiamy do smaku. Makaron mieszamy z sosem. Rozkładamy

Buraki na słono i słodko

piec dowiesz się z przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą (slajd nr 5). Tradycyjne buraczki zasmażane 5 buraków 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz cukier Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości

Włoskie inspiracje

różyczki gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojone obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Dolewamy śmietankę, zagotowujemy i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurki czyścimy, myjemy, osuszamy, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę krem łączymy z kurkami i tuż przed podaniem

Nowy wymiar małej czarnej - jak zaprojektować wymagające wnętrze kuchenne

FW213G001 do zabudowy oraz piekarnikiem parowym FGV213G001. Piekarnik parowy dzięki dwóm generatorom pary umożliwia nie tylko pieczenie, ale także gotowanie na parze. Dzięki zastosowanej technologii potrawy są zdrowe, delikatne oraz odpowiednio soczy-ste, a produkty nie tracą witamin i składników

Rozwiązanie konkursu kulinarnego

Prawidłowa odpowiedź na nasze pytanie: Robert Sowa gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej. A jakie przepisy nagrodziliśmy, sprawdźcie poniżej.Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Zwycięzcom gratulujemy (otrzymaliście już potwierdzenia mailem). Ważne! Wielu ciekawych propozycji przepisów

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

tabliczki (5 dag) czekolady deserowej Utrzyj żółtka z cukrem na gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone mleko, dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj

Oczyszczające menu z książki "Karolina na detoksie"

bazylii sól kamienna lub morska Przygotowanie: Z marchewki i cukinii robimy makaron używając obieraczki do warzyw. Gotujemy na parze (2-3 minuty, tak aby wstążki warzyw były al dente), a następnie skrapiamy oliwą i cytryną.? Sos: podsmażamy na oliwie asafetydę, tymianek, parę ziarenek zmiażdżonego

7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

; wiśni   Do nasączenia: 1/4 szklanki słabej herbaty z cytryną   Sposób przygotowania Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze, powoli dodajemy obie mąki, delikatnie mieszając. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy, pieczemy 20 minut w 180°C. Robimy ciasto

Rozbudź apetyt na gotowanie z Apetiną

plasterków boczku pęczek świeżego tymianku szczypta imbiru sok z połówki cytryny Nagrzewamy piekarnik do 180 stopi Celcjusza. Umyte gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda z ziarnkami. Gruszki polewamy sokiem z cytryny, posypujemy imbirem. Na każdej ćwiartce gruszki kładziemy parę gałązek

16 klasyków kuchni włoskiej do ugotowania w tym tygodniu

kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy. Garnek do gotowania na parze z pokrywką w

Lipcowa KUCHNIA już w sprzedaży

ucieramy z cukrem. Potem wykorzystamy do mazurków i pączków! Grillowany, pieczony i gotowany (ale fajny też na surowo). Szczególnie ciekawym pomysłem jest podanie go na deser - skarmelizowane plasterki układamy na pysznej tarcie i zapiekamy pod śmietankową polewą. Laureat naszego pierwszego konkursu

Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 32 przepisy na chleb i bułki

prezencie dla naszych czytelników.Dorota Świątkowska (mojewypieki.com) zaprasza do wypróbowania najlepszych przepisów ze swojego bloga. Przepisu na tartę dyniową, którą widzicie na zdjęciu, nie znajdziecie na blogu - został wymyślony specjalnie dla czytelników Kuchni. Przy okazji: zajrzyjcie koniecznie do

Dieta bezglutenowa [5 PRZEPISÓW]

i pieprz do smaku świeże, zielone, poszatkowane chili (opcjonalnie) posiekana natka kolendry (opcjonalnie) Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w małą kostkę i gotujemy na parze, aż staną się miękkie (około 20 minut). Na tłuszczu podsmażamy imbir. Wsypujemy wiórki kokosowe. Prażymy na złoty kolor, cały

Wiosenne sałatki

zielone liście i pierwsze truskawki, pełne witamin, to idealna para!   Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami Kilka garści młodych liści szpinaku najlepiej drobnolistnego (do kupienia w dużych sieciach handlowych). Na każdą garść szpinaku: 4 nieduże plasterki mozzarelli kilka (w sezonie więcej

Niebieska zupa Bridget Jones, gazpacho Almodovara i koktajl z "Pulp Fiction". "Kuchnia filmowa" na naszych talerzach

polecany przez znajomych film. Efekt końcowy: Według pary bohaterów (Uma Thurman i John Travolta) "shake za 5 $" był najlepszy jaki kiedykolwiek pili. Niestety shake w moim wykonaniu (pomimo że trzymałam się przepisu) był ohydny (zbyt słodki) do tego stopnia, że go wylałam.  Wisienkę

Szybka kuchnia włoska. Makaron z warzywami dla zabieganych

dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co najmniej parę godzin. Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości

Dzień Babć

pracę, robiąc polewę po prostu ze stopionej czekolady. Aby taka polewa nie zmatowiała po ponownym zastudzeniu, najlepiej jest stopić tabliczkę czekolady na parze, a do roztopionej dodać drugą tabliczkę - tym razem startą na drobnej tarce - i mieszać, aż obie czekolady się połączą.Rozalia, babcia InkiFot

Menu dnia z kremową zupą z zielonymi warzywami

truskawki. Żółtka ubij mikserem na parze z cukrem pudrem (uwaga! jajka, z których są żółtka, powinny być wcześniej dokładnie umyte i sparzone). Po około 10 minutach, nie przerywając ubijania, zdejmij garnek z ubitą, gęstą masą jajeczną i wystudź ją. Dodaj jogurt, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki

Co jeść w kwietniu?

płyn do czyszczenia jamy ustnej. W kuchni najczęściej stosuje się liście koperku, świeże lub suszone. Mają one delikatny smak i dobrze komponują się z sałatkami, warzywami, pastami na bazie białego sera, a także rybami, np. wędzonym lub gotowanym na parze łososiem. Świeży koperek najlepiej przechowywać

Przepisy z piwem na Dzień Piwowara!

polewę. Na parze rozpuszczamy czekoladę, śmietankę i kawę. Polewamy wystudzone ciasto.Źródło: Miesięcznik KuchniaStoutStoutW tym przepisie na racuchy z jabłkiem również posłużono się ciemnym piwem. Na samą myśl o połączeniu z cynamonem i jabłkami nachodzi ochota na taki przysmak. W przeciwieństwie do

Pyszności wymyślone z myślą o kobietach

; Tłumaczenie: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux   Przepis na 20-24 magdalenek Przygotowanie: 15 minut + 1 godzina odpoczynku w lodówce Pieczenie: 15 minut Materiały: forma do wypieku magdalenek, pędzelek   Składniki 3  jajka 100 g cukru 100 g mąki 1 czubata łyżeczka suchych drożdży

Czereśniowe szaleństwo

krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca

Makaron nieźle zapieczony

, zdejmij z ognia. Cannelloni napełnij farszem, ułóż w nasmarowanej masłem formie do zapiekanek. Polej sosem beszamelowym, posyp resztą sera. Zapiekaj 40 minut w temp. 200°C Sprawdź też przepis na cannelloni ze szpinakiem i cielęciną . Klasyczna lazania z sosem pomidorowym z mięsem i serem. Odgrzewając

Menu dla urody

lubimy kawałki warzyw), dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze parę minut. Podajemy posypaną tymiankiem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Podstawą dbania o piękny wygląd włosów jest ich pielęgnacja. Jednak bez diety, bogatej w cenne dla włosów składniki - nawet odżywione włosy

Przepisy na grilla: mięso i ryby

sos: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, gotuj 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając i uważając, aby się nie przypalił. Do marynaty warto dodać nieco CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA. Mięso będzie jeszcze bardziej kruche, miękkie i soczyste, na pewno nie wyschnie na grillu   Składniki

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

można przesuszyć. Ma być ścięte przy brzegu, ale lekko 'drżące' po środku. Całkowicie studzimy i dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ostudzone można polać polewą (2 kostki czekolady rozpuszczamy na parze z masłem) i posypać rozgniecionymi ziarnami kawy. Smacznego!  Piekłam ciasto z połowy

Tessa Capponi-Borawska. Świąteczne tradycje

pachnącego Christmas cake. Pudding i cake przygotowuje się prawie identycznie: dużo bakalii miesza się z mąką, jajkami, tłuszczem i przyprawami korzennymi. Różnica jest taka, że pudding gotuje się na parze, a ciasto piecze.Zawsze intrygował mnie rytuał feeding the cake, czyli karmienia ciasta alkoholem. Po

Wielkanocne mazurki: zrób to sam

to zrobić szybko, zanim lukier zastygnie. Kto woli masę, nie lukier, może skorzystać z innego przepisu: trzeba rozpuścić na parze 18 dag gorzkiej czekolady z 1/4 szklanki wody. Do płynnej dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki i 2 łyżki masła. Potem gotować i mieszać, aż część wyparuje, pamiętając, że

Warsztaty kulinarne: anatomia kury i anatomia miłości

oczywiście stereotyp - podkreśla Maciej Tomaszewski, można podać wiele przykładów kobiet kierujących restauracjami o światowej renomie.Dlatego do udziału w warsztatach organizatorzy zapraszają zarówno panie, panów, jak i pary, które chciałyby stanąć ze sobą w szranki i porównać swoje kulinarne umiejętności

Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

delikatnie do góry, a boki składamy do środka (tak jakbyśmy robili krokieta). Wkładamy roladki do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego (dodatkowo można wlać na dno parę łyżek wody) i pieczemy w 180°C przez 10-15 min. Robimy dip: miksujemy pomidory z migdałami na gładką masę. Serwujemy razem z

Zapiekanki na rozgrzewkę

para. Piecz 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz jeszcze 20 minut, aż ciasto będzie złote. Przepis: Joanna Szachowska-Tarkowska, Miesięcznik Kuchnia 3 jajka 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki macowej (zmielonej macy) 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 posiekana cebula 3 łyżki

Proste azjatyckie dania Tanyi Valko

Soczewicę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 20 minut, aż podwoi objętość, dodajemy kostkę bulionową, kurkumę, kolendrę, mieszankę garam masala i chilli w proszku. Gotujemy na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby ziarna się nie przypaliły. Płyn powinien być w proporcji

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

sokiem z cytryny lub limonki. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Warto do swojego menu na stałe wprowadzić ryby. Te gotowane na parze czy pieczone z odrobiną oliwy z oliwek są najlepsze. Możemy dodać brokuły, czy parę liści rukoli i pełnowartościowy lunch gotowy. Gotowany łosoś z sosem jogurtowym

Slow food - na wiosenną sjestę

, odłam zdrewniałą końcówkę (główki pozostaw w całości) i pokrój w takiej długości kawałki, żeby się zmieściły do kokilek. Pozostałe szparagi włóż do wrzącej osolonej wody na 8 minut lub ugotuj na parze i trzymaj w cieple. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć lekko zgnieciony ząbek czosnku i kawałek

Ciasto na oko

masła (200 g) * 1 niepełna szklanka cukru pudru (120 g) * 2 łyżki mąki * 5 jaj Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Niedużą tortownicę wyłóż pergaminem. Pokruszoną czekoladę i masło rozpuść w misce na parze. Ubij mikserem pianę z białek i cukru. Do przestudzonej czekolady dodaj mąkę i żółtka, wymieszaj

Niezbędne składniki: oliwa i ocet

przygotowania Robimy marynatę, mieszając jej składniki. Wkładamy pokrojone w paski mięso kurczaka, mieszamy, aby każdy kawałek pokrył się marynatą. Wkładamy na 20 minut do lodówki. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Składniki sosu wlewamy do rondla, zagotowujemy i pozostawiamy 6-7 minut na małym

Pesto - sos dla leniwych? Obiad gotowy nawet w 10 minut

. Na kwadracie pergaminu położyć filet z łososia, posmarować 1-2łyżkami pesto i posypać marchewką z cukinią. Złożyć pergamin na pół i zwinąć brzegi, tak by powstał zamknięty pieróg. Powtórzyć ze wszystkimi filetami. Gotować na parze 10-15 minut. Niewykorzystane pesto można połączyć z białym serem i

Blogerzy polecają: zupa krem na 9 sposobów

pokrój na mniejsze kawałki. Dorzuć do czosnku warzywa i chwilę podsmaż często mieszając. Zalej bulionem i gotuj 15 minut, aż warzywa zmiękną. Ostudzoną zupę zmiksuj  w blenderze. Dodaj sok z pomarańczy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo »Składniki dla

Wiśnie czy czereśnie?

zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 min. Czereśnie wydryluj, przekrój na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze

Dieta Ewy Chodakowskiej - menu na cały dzień [5 PRZEPISÓW]

oliwek (5 g) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10 g) sól morska, pieprz cayenne do smaku Przygotowanie : wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie łososia gotować na parze przez ok. 15?20 min. Wcześniej

9 pomysłów na lekki obiad - z wiosennymi warzywami!

fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby pozostał jędrny). Odcedzić, dodać do zupy. Na talerzach zupę posypać świeżo startym parmezanem. Minestrone można również przyrządzić z fasoli świeżej. Wówczas wystarczy kilka godzin moczenia, a jarzyny dodajemy

Kuchnia marokańska. Smakosze północnej Afryki

najpierw nadmiar pary) i dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Gotujemy jeszcze 10 min, mieszając. Po tym czasie wrzucamy do zupy makaron, posiekane kolendrę i natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 min. Tadżin z fasolki (dla 4-6 osób)   Składniki 70 dag  wołowiny

'Bądźmy twórczy jak chińscy kucharze przed wiekami' - powiedział Ken Hom

rybę papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, także wewnątrz, jeżeli używa się całej ryby. Przełożyć rybę na żaroodporny talerz i posypać imbirem. Włożyć do woka lub dużego garnka wkładkę do gotowania na parze albo koszyk i napełnić naczynie wodą do wysokości 5 cm. Zagotować wodę na dużym ogniu. Położyć

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze to rodzaj obróbki cieplnej produktu spożywczego polegającej na: Umieszczeniu go na perforowanej wkładce lub koszyczku nad gotującą się wodą, a także pod przykryciem na krótki czas. Ten sposób jest przydatny do przygotowywania delikatnych warzyw (np. brokułów), zapobiega

Cuscusera

Cuscusera – naczynie kuchenne przeznaczone do gotowania na parze kaszki kuskus. Tradycyjnie gliniane, dzisiaj wykonane z metalu (aluminium, miedź lub stal nierdzewna). Powszechnie używane w kuchni Maghrebu.Składa się z: dużego garnka, który napełnia się wodą, ustawionego na nim mniejszego

Mirosław Drewniak

. PublikacjeAutor następujących pozycji: „Przewodniki Kulinarne” o Polsce, Włoszech, Grecji, Wydawnictwa Pascal, „Austria jest piękna”, „Gotowania na parze. Obiady.”, „Dobra kuchnia. Obiady”, „Dobra kuchnia. Mięso i ryby”, „Gotowanie

Pikling

Pikling – handlowa nazwa wędzonego śledzia. Pikling jest to śledź wędzony w całości - z wnętrznościami (w tym również z mleczem lub ikrą)Tradycyjny śledzik to samo zdrowiePrzepisy.net: Przyrządzanie śledzi. Pikling pochodzi z kuchni niemieckiej lecz przyrządza i spożywa

Gotowanie

. Stosunkowo niska temperatura tego procesu, nieprzekraczająca stu kilkunastu stopni Celsjusza, sprawia iż w potrawie nie powstają szkodliwe dla zdrowia produkty rozkładu składników pokarmowych. Przebieg procesu gotowania ma duży wpływ na przemieszczanie się składników pokarmowych w potrawie. Aby osiągnąć

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.