przystawki

Magazyn Kuchnia

Lekkie przystawki na przyjęcie. Kuchnia Chorwacji

Lekkie przystawki na przyjęcie. Kuchnia Chorwacji

Jednym z atutów chorwackiej kuchni jest jej różnorodność, która przejawia się między innymi w bogactwie przystawek. Oto kilka przepisów którymi zauroczysz gości

Blogerzy polecają: przepisy na przekąski

Uratują każdą imprezę i przyjęcie. Smakowite przekąski w wykonaniu naszych blogerów >>

Ugotuj.to na Święta: przystawka z piersi kaczki

To, jak przygotować dwie eleganckie przystawki z kaczki pokazuje Adam Michalski, szef kuchni Akademii Dobrego Smaku Miele.

Łatwy przepis na karmelizowane buraczki z rukolą i pistacjami

Łatwy przepis na karmelizowane buraczki z rukolą i pistacjami

Sekret udanego przyjęcia

Sekret udanego przyjęcia

Co zatem zrobić by dobrze wypaść nawet jeśli nie znamy osobistych preferencji kulinarnych zaproszonych gości? Jak zawsze sprawdza się zasada szwedzkiego stołu. Każdy wybiera to co lubi, w dowolnych ilościach. Na początku imprezy największym powodzeniem zazwyczaj cieszą się małe przystawki czyli

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Do pracy by się szło!

Do pracy by się szło!

, pisały o mnie prawie wszystkie gazety. "Polak został królem kuchni portugalskiej!" - takie były tytuły. Jak mi się udało wygrać konkurs? Poza przystawkami i głównym daniem typowo portugalskim na deser zaserwowałem ponczową babę, taką, jaką piekła moja mama. Staram się wplatać do swoich potraw

Carpaccio na przystawkę

Carpaccio na przystawkę

cukiniasok z 1 cytryny2 razy więcej oliwy z pierwszego tłoczenia, niż wycisnęliśmy soku z cytrynyczarny pieprz z młynkapęczek koperku50-75 g wędzonego łososiaDo przybrania: koperekCukinię kroimy ukośnie w jak najcieńsze plastry. Mieszamy sok z cytryny z oliwą. Dodajemy pieprz i zalewamy cukinię. Mie

Inna definicja seksu

Inna definicja seksu

inaczej - gra wstępna. A jej "ukoronowaniem" ma być genitalny stosunek kończący się wytryskiem w pochwie kobiety. A przecież to "ukoronowanie" to prokreacyjna wizja seksu! Dlaczego wszystko, co jest przed tym, ma być traktowane jako przystawka?Anatomia swoje, naukowcy swojePrzez lata

Numer 1/09

Numer 1/09

W styczniowym Poradniku Domowym:- Książka kulinarna z przepisami na pasty, zapiekanki i sałatki z makaronu, a także różnego rodzaju domowe kluski- Horoskop 2009 z przepowiedniami na nowy rok- Cienie do powiek dla blondynki lub brunetki - aż 48 kolorów!ModaTrendy: WelurCygańska balladaPodwójne życie

Snobistyczny przewodnik po metropoliach

Snobistyczny przewodnik po metropoliach

restauracjach. Renesans przeżywa sushi, Masa to miejsce w którym za spotkanie przy kilku daniach i przystawkach trzeba wydać kilka tysięcy dolarów. Ceny w takich restauracjach są zadziwiające, a ich popularność nie słabnie, stolik w takim miejscu rezerwuje się nawet z miesięcznym wyprzedzeniem. Gdzie warto

Bekon - przystawka czy deser?

Bekon - przystawka czy deser?

Chodzi o cienkie plasterki bekonu, które piecze się (20 minut w 200 stopniach) lub smaży na chrupko na patelni. Po odsączeniu z tłuszczu smaruje się je stopioną czekoladą - w tym momencie można toto jeszcze obtoczyć w pistacjach, grubej soli morskiej czy migdałach - i czeka, aż polewa zastygnie

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Zielone czy solone?Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby:- świeże, zwane też zielonymi;- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u wschod

Czekając na dziecko

Czekając na dziecko

się poziom hormonów w określonych dniach cyklu oraz ustala, czy ma owulację i kiedy. Oprócz badania ginekologicznego potrzebne jest USG przezpochwowe. Specjalista może także zlecić badanie dopplerowskie (rodzaj USG wykonywanego po założeniu specjalnej przystawki do głowicy tradycyjnego aparatu) naczyń

Przekąski przed telewizor

Przekąski przed telewizor

dla 10 osób Składniki 10 filecików anchois 200 g 2 małe szalotki (posiekane) 1/3 szklanki dobrej oliwy pumpernikiel (pokrojony na kawałki) 1 pomidor  Sposób przygotowaniaWszystkie składniki (oprócz pumpernikla i pomidora) miksujemy na gładką pastę. Smarujemy masłem k

Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

(dla 4 osób)   Składniki 1/2 opakowania gotowego kruchego ciasta (najlepiej słodkiego) 8 małych ostrych kiełbasek (węgierskie gyulai, chorizo itp.) 4 suszone pomidory 1 żółtko 4 ogórki małosolne lub korniszony 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy kilka listków baz

Wegetariańska kolacja dla dwojga

Wegetariańska kolacja dla dwojga

Menuprzystawka: oscypek z patelni z harissą i tunezyjską sałatkądanie główne: tażin z kaszą gryczanądeser: koktajl z arbuza i fetywino do przystawki i dania głównego: czerwone półwytrawne, np. włoskie chianti.Tażin z kaszą gryczanąTażin:seler korzeniowy średniej wielkości15-20 dag szpinaku

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

bajgle z pastą curry i bazyliową 7/60błyskawiczna przystawka na ciepło z sera camembert 5/13 boczek pieczony 4/52carpaccio z gęsi marynowanej z sałatką z rzepy 4/30carpaccio z parmezanem 2/28carpaccio ze świeżego łososia 1/55ceviche z ryby i krewetek - surowa ryba marynowana z krewetkami w sosie z

Przyjmij gości wytwornie

Przyjmij gości wytwornie

, a nie napełni żołądków. Do tego rytuał polewania pieczywa oliwą i oprószania ziołami wprowadza niezwykły nastrój. Aby było jeszcze ciekawiej, oliwę możesz wcześniej zmiksować w blenderze ze szczypiorkiem lub miętą, a potem przetrzeć przez sito. Nabierze nietypowego zielonego koloru.Bez przystawek

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

(dla 4-6 osób) Składniki 15-20 średniej wielkości liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 200 g wędzonej kiełbasy 100 g wędzonego boczku sól, pieprz szczypiorek do związania  Sposób przygotowaniaCebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kiełbasę i boczek miksujemy (gd

Przepisy żeńskie - męskie

Przepisy żeńskie - męskie

Że niby mamy żeńskie jedzenie: mokre, zimne, lekkie, dojrzałe, i to męskie: suche, gorące, twarde i wolno dojrzewające? W to wierzą plemiona Oceanii... Nie ma co bawić się w podziały, przewrotnie zabawmy się podziałami!Składniki 4-6 gruszek kula mozzarelli ok. 10 dag wędzonej, pokrojonej&n

Przepisy na grzyby

Przepisy na grzyby

Przygotuj:Świeży sandacz lub sum (ok.1,5 kg),30 dag kurek,duża cebula,4 łyżki masła,2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego,1-2 łyżki białego wina lub wody,mąka do panierowania,pieprz, sólSposób przyrządzania:Rybę sprawić, starannie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i

Szybkie dania na przyjęcie

Szybkie dania na przyjęcie

(dla 4 osób) Składniki 200 g blanszowanych migdałów 2 łyżki oliwy sól 300 g zielonych oliwek 1 mały pęczek oregano  Sposób przygotowaniaNa mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą

Świąteczne mięsiwa

Świąteczne mięsiwa

Wśród przystawek króluje pasztet - pięknie wypieczony, lekko wilgotny, aromatyczny - prawdziwa duma gospodyni. Ten przepis to połączenie tradycji i nowoczesności - dodatek orzechów nie tylko wzbogaca smak, ale też sprawia, że gładka konsystencja pasztetu staje się bardziej wyrazista i ciekawsza

Robot kuchenny Kenwood Cooking Chef skraca czas gotowania

Kenwood Cookin Chef pomoże w kuchni Robot Kenwood Chef to nie tylko sama maszyna wyposażona w końcówki mieszające (takie jak np. mieszadło K, hak do ciasta, trzepaczka, mieszadło elastyczne i uniwersalne). Każda z nich to baza, do której można podłączyć całą gamę opcjonalnych przystawek

Placki ziemniaczane

Przygotuj1 kg dużych ziemniakówduże jajodużą cebulę1-2 łyżki mąkiłyżkę majerankusólpieprzolej do smażenia.Będą ci też potrzebne:ostry nóż do obierania ziemniaków2 duże miski lub salaterkiostra tarka o drobnych oczkach lub malakser albo elektryczna maszynka do mielenia mięsa z wkładką do tarcia ziemn

Zimowe przetwory

zakręcamy słoik i wstrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Przechowujemy w lodówce. Aby figi zmiękły i się "przegryzły" potrzebują przynajmniej tygodnia. Doskonałe jako przystawka, dodatek do mięs, a drobno pokrojone - jako składnik sałatek.Składniki 25 limonek pokrojonych w

Menu dnia z sycącą zapiekanką

Świeżego kalafiora można kupić przez cały rok, dlatego jest to dobre rozwiązanie na te momenty w roku, kiedy pomidory i ogórki nie są zbyt smaczne. Sałatka z kalafiora Składniki: 1 mały kalafior 1 duże winne jabłko 1 pęczek dymki 100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego) sól piep

Menu dnia dookoła Włoch

Tradycyjny włoski posiłek rozpoczyna się zwykle od antipasto, czyli przystawki. W tej roli występuje często pieczywo, na przykład w formie bruschetty - grzanki, podawanej zazwyczaj z pomidorami i bazylią.Bruschetta z groszkiem, mozzarellą i listkami mięty 80 g świeżego groszku 4 listki mięty 6-9

Menu dnia

Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka, która w Polsce zyskała popularność dopiero niedawno. W odróżnieniu od innych popularnych dań "włoskich" - jest daniem bardzo często spożywanym w słonecznej Italii. Pachnie słońcem i przyprawami. To również jedno z ukochanych dań każdej

Czas na obiad

2 roztarte ząbki czosnkulistki z 4 gałązek tymiankusólpieprz4 łyżki oliwy2 łyżki cytryny4 filety z piersi kurczakaCzosnek ucieramy z tymiankiem, solą i pieprzem, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Filety z kurczaka wkładamy do marynaty, zostawiamy na minimum godzinę. Smażymy mięso na patelni teflonowej

Terrina warzywna

Składniki:250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej500 g marchwi500 g ziemniaków500 g beszamelu (przepis znajdziesz tutaj)4 jaja50 g startego sera typu parmezanoliwagałka muszkatołowasólpieprzpesto bazyliowe jako dodatek Krok 1 Marchew i ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w słupki o przekroju

Tiropitakia - greckie pierożki serowe

Składniki: 500 g ciasta francuskiego2 jajka1/2 kostki (100 g) masła1 opakowanie (200 g) sera feta100 g sera koziego2 ząbki czosnku1/3 pęczka tymiankusólpieprzKrok 1Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.Krok 2Jajka ubijaj powoli mikserem, dod

Zielone brokuły

1 spory brokuł 1 puszka (ok. 220 g) ciecierzycy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki chili 1/4 szklanki (4 łyżki) oliwy sól 1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowa

Placki warzywne z orzechami

Składniki:600 g ziemniaków300 g marchewki150 g posiekanych orzechów laskowych 2 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszkiolej do smażenia przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprzSposób przygotowaniaZiemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciś

Jak śliwki w kompot

do jadłospisu śliwkowe specjalności. A jest ich co niemiara. Najbardziej tradycyjna to pewnie kasza ze śliwkami, jaglana albo jęczmienna. Niby nic, trochę kaszy, trochę śliwek, a po prostu pycha.Potraw z europejsko-szydłowską śliwką widzę mnóstwo. Na przystawkę można ją zawinąć w boczek, już nie

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

. Układając na potrzeby książki różne menu, chciałem je wypróbować. Książka jest pomyślana tak, że wszystko można ugotować, np. "obiad kryminalny". Na przystawkę proponuję makaron z fasolą ze "Śmierci i sądu" Donny Leon, na obiad flaki z Porto z "Zaginionej głowy Damascena Monteira

Menu dnia po grecku

Wszelkie sosy i pasty (na przykład z bakłażana czy ikry) są w Grecji bardzo popularną przystawką. Zazwyczaj podaje się je z chlebem pita oraz kieliszkiem wina.Chrupiące warzywa z tzatzikami dużo świeżych, umytych i obranych warzyw: marchewki, rzodkiewki, kalarepki, kolorowe papryki, cukinie, ogórki

Addio szparagi

Kruche ciasto:szklanka mąkipół kostki (100 g) schłodzonego masła2-3 łyżki lodowatej wodysólWierzch:120-150 g szparagów100 g wędzonego łososia w plasterkach300 g gęstego jogurtu2 jajkałyżka posiekanego koperkupieprzZagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki Następnie wylepiamy nim okrągłą f

Naprawdę proste dania

porcja dla 4 osób120 g makaronu (muszelki, kokardki lub inny)2 łyżki żurawiny250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki520 g ugotowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry)100 g mieszanki sałatMakaron ugotuj al dente. Wystudzonego kurczaka pokrój, wymieszaj z wystudzonym makaronem i żuraw

Mezedes - greckie przystawki

Po upalnym dniu nad Morzem Egejskim cudownie jest usiąść w ocienionej tawernie i, czując zapach bryzy, rozkoszować się lenistwem, chłodem i myślą o tym, co zaraz pojawi się na stolePojawi się na pewno szklanka ouzo, anyżówki, która rozbieli się, jeśli rozcieńczymy ją wodą, albo kieliszek retsiny - z

10 przepisów na dania z tofu

sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym.10. Tofu w wiórkach kokosowych. Do tego dania użyj wędzonego tofu. Pokrój je na grube plastry. Panieruj w jajku i płatkach kokosowych i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj jako przystawkę z sosem chilli.  Tofu naturalne - 170 g Tofu pomidorowe

Wytrawne babeczki

Tak przygotowane babeczki możesz podawać na przykład na plastrach pomidora lub grillowanej cukinii. Ładnie prezentują się udekorowane gęstym sosem pomidorowym.Babeczki ziemniaczane z cukinią 3 ziemniaki 2 cebule oliwa 3 cukinie (ok. 600 g) sól pieprz majeranek 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka tar

Na twarożek mam ochotę

(dla 2 osób)   Składniki 200 g miękkiego białego  twarogu 4 łyżki naturalnego  jogurtu 4 rzodkiewki 2 łyżki  kaparów 1 pęczek szczypiorku sól,  pieprz   Sposób przygotowania Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zale

Kuchnia włoska

100 g zielonych oliwek (z pestkami lub bez)100 g czarnych oliwek (z pestkami lub bez)2 małe ząbki czosnku3 gałązki rozmarynukilka gałązek tymianku1/2 ostrej papryczkikilka pasków skórki cytrynowej (tzw. zestów)5 łyżek (60 ml) soku z cytryn1 i 1/4 szklanki (ok. 315 ml) oliwy z pierwszego tłoczeniaObi

Karnawałowe menu

1 litr bulionu wołowego1-2 suszone grzyby1 kg czerwonych buraków250 ml kwasu buraczanego1 cebula1/2 cytryny1 ząbek czosnkususzony majeraneksólpieprzCebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar.Buraki umyj i ugotuj w łupinach do

Przekąski: wejście w dobrym stylu

Rolki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli2 gruszki (najlepiej odmiany Williams, średniodojrzałe)1 łyżeczka soku z cytryny1 pęczek rukoli16 plasterków szynki parmeńskiej30 g parmezanu startego na grube wiórkiGruszki umyj, osusz (nie musisz obierać), przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Każdą po

Dolma - gołąbki w liściach winogron

Składniki: słoik kiszonych liści winogronszklanka surowego ryżupęczek dymkipęczek pietruszkiświeża miętaświeża kolendra1 mała cebula3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszkisólpieprz5 łyżek oliwyKrok 1Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz.Krok 2Cebulę, dymkę, piet

Pomysł na niedzielny obiad

Przepis dla 4 osóbCzas przygotowania 20 min16 przegrzebków (małże św. Jakuba)200 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka tymianekchilli w proszku 1 limonka sólpieprzPrzegrzebki przesmaż na grillu lub na patelni grillowej, po pół minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem. W kąpieli wodnej ro

7 przepisów dla amatorów krewetek

(dla 2-3 osób)   Składniki 2 pomarańcze 200 g krewetek sok z 1 cytryny 1/2 pęczka mięty 100 g sera feta oliwa pieprz   Sposób przygotowania Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomar

Przekąski w wielkim mieście

Składniki:Na klopsiki: 0.5 kg mielonego mięsa z indyka 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 kromka bułki pszennej, namoczona w mleku1 duże jajosól, pieprzolej do smażeniaNa sos: 4 łyżki musztardy dijońskiej4 łyżki majonezusól, pieprz, sok z cytryny - do smakudo dekoracj

Włoskie menu dnia

Pesto alla genovese to włoski sos przygotowywany z liści bazylii, orzeszków pinii, parmezanu i oliwy. Pesto podawaj jako dodatek do antipasti - wędlin, grzanek czy kawałków foccaci. A gdy nie masz czasu na gotowanie, przygotuj spaghetti z pesto - wystarczy wymieszać świeżo ugotowany, gorący makaron

Może śledzika?

1 kg świeżych śledzi1/4 kg filetu z dorszaoliwa do smażenia1 średnia cebulaszczypta przyprawy korzennejsól, pieprz1/2 kg pomarańczy1 jajkoSprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi ? najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną na oliw

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

Nikt wcześniej nie napisał książki kucharskiej tak podszytej erotyzmem. Częściej pojawiały się poradniki podpowiadające, jak opiekować się mężem (czytaj: jak mu służyć), takie jak "Cook Book for Men and Women Who Cook for Men" (Książka kucharska dla mężczyzn oraz kobiet, które dla nich got

Euro 2012: Przekąski kibica

Składniki 30 dag wędliny (polędwica, szynka) 1 opakowanie chleba pełnoziarnistego (najlepiej okrągłe kromki) 20 plasterków żółtego sera masło  Do przybrania: pomidorki koktajlowe ogórek gałązki rozmarynu  Sposób przygotowaniaForemką do pierników wytnij z wędliny i sera (i jeśli

Kuchnia włoska - nie tylko pizza i pasta

Włoszech makaron to pierwsze danie. Polacy przychodzą do restauracji i często najedzą się makaronem, traktują go jako danie główne. A kolejność jest taka: przystawki, makaron, a potem drugie danie - mięsa, sałata lub warzywa, na koniec desery i kawa. W Il Caminetto jest dużo klientów, którzy przychodzą

Obiad świąteczny: Od sałatki do ciasteczek

(dla 6 osób)300 g drobnych liści szpinaku150 g fety2 łyżki posiekanych czarnych oliwek1 ząbek czosnku1 łyżka orzechów włoskich1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynusólpieprz15 listków radicchiogałązki szczypiorku do przewiązaniaSzpinak blanszujemy przez minutę we wrzątku i siekamy. Dodajemy pokru

Smażone kwiaty cukinii

Składniki: 20 kwiatów cukinii (mogą też być takie z małą cukinia na końcu) 250 g serka ricotta 5 filecików anchois garść świeżych listków bazylii 300 g mąki pszennejok. 500 ml wody gazowanej sól pieprz 1 l oleju do smażenia Krok 1W miseczce wymieszaj ser, pokrojone anchois i posiekaną bazylię. Dopra

Obiad w godzinę

10 minutSkładniki 2 1/4 szklanki bulionu z kurczaka 30 dag kuskusu 1 pęczek dymki 1 opakowanie koktajlowych pomidorków 1 pęczek bazylii 1/3 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Sposób przygotowaniaPrzygotowanie obiadu zacznij

Przepisy z ziemniakami

Składniki 50 dag liści szpinaku 40 dag ziemniaków o zwięzłym miąższu sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 mały pęczek koperku 2 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub śmietany tortowej (36-proc.) 1 łyżka musztardy masło do formy 1 filet z łososia o wadze 60 dag  

Wegetariańskie inspiracje

Składniki:150 g polentymleko (tyle, by była odpowiednia konsystencja polenty)1 jajkoorzechy włoskie mieloneoliwa do smażenia200 ml śmietany 36 proc.ser pleśniowy (np. gorgonzola) według upodobaniabrukselkasuszone pomidory w zalewiesól, pieprz Ugotuj polentę (sypiąc porcjami kaszę na ciepłe mlek

Ciepłe sałatki na obiad

Sałatka z kurczakiem, awokado i kaszą kuskusSkładniki:2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (500 g)300 g kaszki kuskus (lub bulghur)1 duże, dojrzałe awokado1 cebula, drobno posiekana4 łyżki oliwysok z cytryny, oliwa z oliweksól, pieprz, do smakuKaszę kuskus przesyp do miski, zalej wrzątkiem (woda p

Wędzi mi się

Zupa krem z pietruszki, gruszki i jabłka, z wędzonym trewalem (dla 4-6 osób)3-4 łyżki oliwy 2 szalotki 3 małe pietruszki 1 ziemniak 1 gruszka 1/2 jabłka 2 szklanki wody sól pieprz 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 szklanka śmietany 12% 1 szklanka mleka odtłuszczonego 1

Na wielkanocnym stole

Jaja faszerowane na 4 sposobyJaja (ile kto potrzebuje) ugotowane na twardo, natka pietruszki, rzeżucha, kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe. Farsz I: szprotki w oleju utarte z żółtkami jaj ugotowanych na twardo. Farsz II: pieczarki starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przesmażone na ma

Cztery razy cukinia

Proponujemy przygotować cukinię na cztery sposoby, tak by w pełni wykorzystać jej potencjał. Wrzucić do słoja, zapiec, upiec i smakować.Marynowana cukinia z oregano5 małych cukinii pokrojonych w drobną kostkę wraz ze skórką2/3 szklanki cukru3/4 szklanki oleju ryzowego1/4 szklanki białego octu winneg

Sztućce, czyli małe co nieco o zachowaniu się przy stole

Nakrycie (z francuskiego couvert, z włoskiego coperto) pojawia się na stole przed przybyciem gości. Zaliczamy doń sztućce, serwety, szkło i ewentualnie bilety wizytowe... Wszystko ułożone jest wg kolejności podawania dań: przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser

Tarty słone i słodkie

ciasto:200 g mąki pszennej10 g drożdży piwnych1 jajko3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru pudruFarsz:1 cukinia1 cebula1 bakłażan 1 papryka 1 ząbek czosnku50 g tartego parmezanu2 jajka 150 ml gęstej śmietany1 łyżka posiekanej natki pietruszki1/2 łyżki tymiankuoliwa do duszeniasólpiep

Robot kuchenny Kenwood z serii Chef

Robot Kenwood Chef to nie tylko sama maszyna wyposażona w końcówki mieszające. Każda z nich to baza do której można podłączyć całą gamę opcjonalnych przystawek, czyniąc z robota np. sokowirówkę, maszynkę do mielenia, malakser do cięcia lub tarcia, blender, maszynkę do lodów, młynek, sito czy

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

Pomysł na przystawkę przed daniem głównym lub przekąskę do podania na imprezie. Do przygotowania nadzienia do pomidorów użyliśmy koziego twarożku, kaparów i orzeszków piniowych. Te ostatnie możesz zastąpić np. orzechami włoskimi, delikatnie zrumienionymi na patelni i grubo posiekanymi. Zobacz

Blendery marki BRAUN

przystawek: 600ml pojemnik z miarką umożliwiający zblendowanie zup i sosów; malakser "4 w 1" (z nożem, tarczami do plasterkowania i ścierania oraz końcówką do wyrabiania ciasta) a także trzepaczkę ze stali nierdzewnej umożliwiającej otrzymanie idealnej masy na lekkie suflety. Inne blendery z serii

Restauracja Mercato - najlepsza na biznesowy lunch!

! Ekipa tej restauracji (z szefem kuchni Adamem Woźniakiem na czele) zdystansowała pozostałych uczestników konkursu, zdobywając pierwsze miejsce w kategoriach Przystawka i Danie Główne oraz nagrodę profesjonalnego jury. A łatwo nie było - każda restauracja musiała przygotować degustacyjne porcje dla

Znamy laureatów konkursu kulinarnego "Zgotuj Sobie Sukces"

wieprzowej i kaszy perłowej. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu 6 porcji dania głównego oraz przystawki w zaledwie 1,5 godziny. Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze pod przewodnictwem Kurta Schellera. Jednocześnie popisy młodych talentów

Konkurs wielkanocny

Aby wziąć udział w konkursie należy na adres konkurs_palcelizac@gazeta.pl przesłać zgłoszenie zawierające:Poprawne odpowiedzi na trzy pytania konkursowe, przepis na wielkanocną przystawkę z jajkami w roli głównej oraz dane kontaktowe (imię, nazwisko, adres korespondencyjny, adres e-mail nr telefonu

Babskie włoskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet

Warsztaty odbędą się 8 marca o godz. 18.00 w CookUp przy ul. Racławickiej 99 (Fort Mokotów). Spotkanie rozpocznie się od kieliszka musującego wina prosecco. Na przystawkę uczestniczki przygotują krem z porów, na pierwsze danie -  risotto z krewetkami i szafranem, na drugie - makaron z

Menu dnia z cytrynowym kurczakiem

Podawaj jako przystawkę lub z pieczywem, jako lekki posiłek.Sałatka z rukolą, kozim serem i winogronamiSkładniki:250 g rukoli (1 opakowanie)12 owoców ciemnych winogron (mała kiść, ok. 2/3 szklanki)12 owoców jasnych winogron (mała kiść, ok. 2/3 szklanki)75 g sera koziego ("roladki")75 g

Menu dnia z egzotycznym risotto

Tartaletki to nadzwyczajnie łatwa do przygotowania przystawka. Kruche ciasto nie może się nie udać, a ciasteczka z farszem o harmonizujących smakach sera pleśniowego i orzechów na maślanym spodzie można schrupać ze smakiem również przy lampce białego wina. Zobacz przepis na orzechowe tarteletki

Uczta po warszawsku. Menu idealne [SONDA]

Maria z Ursynowa Przystawka: Wybrałabym tapas z Momu Gastrobar (w szczególności owoce morza, głównym argumentem nie jest jednak smak, ale sposób ich podania i klimat tego miejsca, idealny na wieczornego drinka i coś do przegryzienia. Drugim moim typem na przystawkę jest absolutny warszawski klasyk

Włoskie menu dnia z pysznym makaronem

Insalata Caprese, czyli sałatka z Capri to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek. Do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. RADA: Na przyjęcia przygotują ja w wersji mini - na wykałaczki ponadziewaj połówki pomidorków koktajlowych, mini-mozzarelę oraz listki

Menu dnia

Propozycja przystawki dla tych, którzy są już stęsknieni nowalijek - kolorowa sałatka z rzodkiewkami, radicchio i dymką.Zobacz przepis na sałatkę z rzodkiewkami i radicchio.Taka kanapka z grillowanym kurczakiem, bekonem i jajkiem na pewno skutecznie zaspokoi głód. Klubowe tosty podawaj z lekką

Menu dnia z Bliskiego Wschodu

Pita to pszenne pieczywo, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Chlebki pita mają postać okrągłych płaskich placków, które po przecięciu tworzą kieszonkę. Podgrzane chlebki pita podawaj z przystawkami takimi jak hummus lub baba ganush albo pastami, np.  pastą jogurtową z bakłażanów. Możesz je

Menu dnia z kolorową sałatką

Sycąca, pełna warzyw zupa jarzynowa z selerem, groszkiem, marchewką oraz ziemniakami. Zobacz przepis na zupę jarzynową z selerem naciowym Sałatkę Cezar przygotowuje się z sałaty rzymskiej o chrupiących, intensywnie zielonych liściach. Jeśli chcesz, by sałatka posłużyła za lekką przystawkę, nie

Menu dnia z ciastkami, które wybraliście na Facebooku

Chrupiące warzywa, podsmażane z dodatkiem chili i sherry. Taka przystawka pasuje szczególnie do pieczonych lub grillowanych mięs.Zobacz przepis na: Podsmażane zielone warzywamarynata z ciemnego piwa i miodu sprawi, że mięso nabierze ciekawszego smaku oraz złocistego koloruZobacz przepis na: Schab w

Nowa książka "Szczypta smaku". Kulinarny must eat

udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni rządzi konkret: ma być niebanalnie, a jednocześnie tak, by nie było zbyt wykwintnie. Szczypta smaku to propozycje kompletnych menu na każdą okazję - od przystawki do deseru.  "Podsuwamy w

Dodatki do przekąsek od Livio

Do kanapek, tostów, sałatek, przystawek, zapiekanek - amatorom przekąsek marka Livio proponuje keczupy i majonezy oparte na naturalnych składnikach.Jak deklaruje producent, keczupy są przygotowywane w 100 proc. z naturalnych składników, a w jednej, półlitrowej butelce keczupu kryje się ponad

17 sposobów na obcięcie 250 kcal

i fałdki, witajcie seksowne pośladki i wspaniały humor!3. Jeśli często jadasz ze znajomymi w restauracjach zamiast głównego dania wybierz dwie, niesmażone przystawki. Możemy cię zapewnić, że się najesz i zjesz mniej niż jedząc jedno duże danie.4. Odchudź swoją kanapkę. Zamiast bułki wybierz

Palce lizać: Nr 1, 6 grudnia 2010

Felieton: Kulinarna zaraza Karola OkrasyPrzepis tygodnia: tarta z poramiSupermarket: nowości na półkachTemat tygodnia: wigilijne propozycje szefów kuchniPrzekąski przystawki: wstęp do kulinarnej przygodySzybkie dania: grzańce na wieczorną rozgrzewkęTanie danie: placki warzywne z orzechamiSzkoła

Palce Lizać, nr 94, 23. października

Jeszcze kilka lat temu dynię omijałam z daleka. Kojarzyła mi się ze słodkawym przetworem w roztworze octu i amerykańskim Halloween. Dzisiaj jest inaczej - polubiłam ją za jej wszechstronność. Jest świetna do przystawek, sałatek, zup, dań głównych i deserów. Po upieczeniu i zmiksowaniu nadaje się do

Menu dnia

Tapenada to pasta z drobno posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych. Podawaj ją z grzankami z bagietki lub ciabbatty. To znakomita przekąska do lampki białego wina lub przystawka przed daniem głównym.Zobacz przepis na: Tapenada - pasta z oliwekLubisz oliwki? Zobacz nasz przepis na oliwki

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Giancarlo Russo

ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i pokrojony w paski szpinak (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na około 1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli.5. Produkujemy trzy kolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu parapadelle6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy

Palce Lizać, nr 31, 18 lipca

czereśniami i ciasto wiśniowe. A jeśli już mowa o owocach, polecamy desery z malinami: ciasto czekoladowe, ciasteczka, semifreddo i domowy kisiel.W szkole gotowania zachęcamy do eksperymentowania i proponujemy smażone faszerowane kwiaty cukinii - popularną we Włoszech przystawkę. Zuza Wiciejowska z dziećmi

Vol-au-vent - francuski klasyk

Potrawa nazwę zawdzięcza swej lekkości - vol-au-vent, czyli "lot z wiatrem", to klasyczna przystawka pochodząca z kuchni francuskiej. "Wynalazcą" potrawy jest nie byle kto, bo sam Marie - Antoine Careme - jeden z największych francuskich mistrzów kuchni. Careme słynął z

Domowy makaron. Zrób go sama

Nie trzeba ograniczać się do najprostszego spaghetti. Wykonanie skomplikowanych kształtów włoskich makaronów jest dziecinnie proste. Z pomocą przychodzi nam robot kuchenny Kenwood kMix z przystawkami.Aby zrobić makaron pożądanych kształtów, należy do metalowego korpusu przymocować przystawkę

Jak zrobić kotlety warzywne?

Dołącz do nas na Facebooku Chcesz spróbować w kuchni czegoś nowego? Dziś podajemy przepis na pyszne i lekkie danie, które na pewno przypadnie do gustu naszym aktywnym czytelnikom. To porcja energii i witamin. Możesz je jeść same albo traktować jako warzywną przystawkę do mięsa. Spróbuj! 

Bałkańskie menu na wtorek

Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. W Bułgarii jest to klasyczny przykład przystawki, często spożywanej z rakiją. Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Sałatka szopska 3

Topinambur. Jedz sezonowo

;oliwą truflową lub olejem z orzechów włoskich jako przystawkę. Małe oczyszczone bulwy podduście na maśle z posiekaną szalotką lub czosnkiem, liściem laurowym, odrobiną octu z białego wina. Powinny zmięknąć po 15 minutach. Posypcie natką pietruszki i podawajcie do mięs lub wędzonych

Konkurs urodzinowy

podanie przepisu na karnawałowa przystawkę, którą podalibyście gościom podczas przyjęcia. Spośród osób, które nadeślą prawidłowe odpowiedzi, wybierzemy 100, których przepisy okażą się najciekawsze, najbardziej oryginalne, zaskakujące i ...apetyczne. Na autorów tych najlepszych czekają m.in. smakowite

Sałata z odzysku

samych półproduktów może powstać przystawka na elegancką kolację lub sałata "pełna micha" na domówkę (na zdj.). To kwestia podania. Ułożenia składników na półmisku lub w misce. Ziemniaki z pstrągiem są pycha, ale zadbajcie o pudełka na wynos, gdyby jednak coś zostało. Marta Gessler - prowadzi w

Olimpiada Kulinarna - medal dla Polski!

Organizacji Szefów Kuchni (WACS). Reprezentacja Polski pojechała w składzie: Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz i Tomasz Deker. Co przygotowali?Przystawka: konfitowana pierś z przepiórki, roladka z udka przepiórczego z musem grzybowym, gotowana w

Finał konkursu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska"

W konkursie, którego celem jest promocja produktów regionalnych, biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. Zadaniem kucharzy będzie stworzenie nowoczesnych dań: przystawki, dania głównego i deseru przy

Przystawka

Przystawka – potrawa podawana przed głównymi daniami. Niekiedy nazywana z francuskiego hors d'?uvreDosł. poza dziełem (wersja spolszczona ordewryO starości). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi.Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez ? najczęściej kulturalnych

Zakąska

Ogórki małosolne Zakąska – rodzaj przystawki, jedzenie spożywane po wypiciu wódki, szczególnie często praktykowane w Rosji i innych krajach słowiańskich. Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową, podobnie jak i sama wódka; zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem

Mieszanka studencka

Mieszanka studencka (niem. Studentenfutter) – popularna przekąska, produkt spożywczy złożony z różnego rodzaju orzechów: arachidowych, laskowych, włoskich, orzechów nerkowca, migdałów oraz rodzynek. Jest wysokokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze (tłuszcze jedno- i wielonienasycone, węglo

Utopenec

Utopenec (dosłownie topielec) – popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny (špekáčky) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz w ziarnach

Befsztyk tatarski

thumb Befsztyk tatarski lub tatar – potrawa (zazwyczaj jako przystawka) przyrządzana ze skrobanego lub drobno siekanego mięsa wołowego, żółtek jaj, cebuli, oleju i przypraw (soli i pieprzu). Nieobowiązkowymi dodatkami są grzyby marynowane, ogórki (kiszone lub konserwowe). Mięso przeznaczone na

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.