przystawki zimne przed obiadem

Alicja Szulczyk

Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

Menu dnia na piątek! Sałatka makaronowa, tarta z brokułami na kruchym cieście i deser z czereśni, wybrany przez użytkowników Facebooka.

Uwaga! Obiad awaryjny!

Ugotować obiad. Brzmi banalnie. Tyle tylko, że czasem jakoś nie ma z czego, nie ma jak, nie ma kiedy, brak ochoty albo sił. Oto gotowe pomysły na dania awaryjne, które uratują obiad, gdy trzeba przygotować go w naprawdę ekstremalnych warunkach...

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

Rozgotowana, gorzka, niesmaczna... Brukselka - podobnie jak szpinak - należy do produktów, które wzbudzają skrajne emocje. Albo się je uwielbia, albo nienawidzi. Jeszcze niedawno należałam do grupy jej największych wrogów. Postanowiłam jednak dać jej jeszcze jedną szansę. I udało się - pokochałam te małe zielone kapustki i wiem, że ich zła sława wynika z nieumiejętnego przygotowania. 

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

. Układając na potrzeby książki różne menu, chciałem je wypróbować. Książka jest pomyślana tak, że wszystko można ugotować, np. "obiad kryminalny". Na przystawkę proponuję makaron z fasolą ze "Śmierci i sądu" Donny Leon, na obiad flaki z Porto z "Zaginionej głowy Damascena Monteira

Domowy obiad w Paryżu

Domowy obiad w Paryżu

posiłkach w wiejskiej rezydencji w departamencie Indre - neorenesansowym rodzinnym château z XIX wieku. Oficjalne obiady wydawane są w jadalni dla ponad 20 osób. Mniej oficjalne - często na tarasie, w formie bufetu z zimnymi mięsami i rybami, serami, sałatami i owocami. Tradycyjnym letnim deserem

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

składniki dokładnie się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sosem.Zobacz inne przepisy od Bistro mamaDo tej sałatki potrzeba sporo składników, ale warto się postarać - efekt jest wyśmienity i doskonale nada się na lekki i zdrowy obiad. Bistro mama stworzyła świetną marynatę do kurczaka. Sałatka z

Cebula na pierwszym planie

Cebula na pierwszym planie

konsystencję syropu. Następnie ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz. Po ostygnięciu wyjmij listek laurowy. Tak otrzymaną "marmoladę" przechowuj w lodówce maksimum przez tydzień. Jak łatwo obrać i pokroić czosnek? Cebulowe Bhaji to tradycyjna indyjska przekąska, serwowana często jako przystawka

Chcesz schudnąć? Bierz przykład z Wikingów

produkty typowe dla zimnego klimatu: ryby, orzechy, warzywa takie jak kapusta i owoce typu jagody oraz dziczyzna. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Agder w Norwegii udowadniają, że wszelkie owoce rosnące w północnej części Europy, takie jak borówki, jagody i maliny, zawierają tyle samo nienasyconych

12 dań na świąteczny stół

12 dań na świąteczny stół

Śledź siekany Składniki: 50 dag filetów śledziowych (matiasów) 2-3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Filety zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut (wody powinno być dużo, śledzie nie mogą być odkryte). Potem przełóż na sitko, aby odciekły

Cukiniowe cuda

Cukiniowe cuda

(bez gniazda nasiennego) pokrój w plasterki. W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzej niewielką ilość oliwy i przesmaż na niej czosnek, papryczkę i dymkę. Zwiększ ogień, dodaj cukinię i przesmażaj, mieszając, 8-10 minut, aż cukinia będzie chrupiąca. Dopraw solą i podawaj jako przystawkę lub dodatek do

Pikle warzywne. Domowe marynaty

Pikle warzywne. Domowe marynaty

ktoś woli bardziej wytrawny smak, można dodać mniej cukru). Marynatą polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Idealna przystawka do obiadu lub niezależne danie kolacyjne.Składniki 1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych) 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki octu

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Czas na paprykę - 11 przepisów!

Czas na paprykę - 11 przepisów!

Po upieczeniu odstaw ją na 10 minut i podawaj - idealna z sałatą na obiad, kolację lub - w mniejszej porcji - na przystawkę. Bardzo smaczna również po wystygnięciu - podawaj letnią. Tarta paprykowo-pomidorowa (Delii Smith) Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów 4 czerwone papryki 2 łyżki oliwy

Książki kucharskie

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

Zagraj w pomidora

Zagraj w pomidora

. Jajecznicę oprósz solą, pieprzem i posyp posiekaną zieloną częścią dymki.Autor: Zuzanna WiciejowskaTo tradycyjna przystawka w kuchni włoskiej. Podstawa to dobrej jakości bagietka i pomidory. Mile widziany także włoski ser, oliwki, kapary i zioła do dekoracji. Włoskie grzanki Bruschette 1/2 pszennej bagietki

Domowe obiady po parysku

Domowe obiady po parysku

życie. Niedawno zrobił listę ulubionych dań, która ułatwia mu podjęcie decyzji w sprawie menu na dzień następny oraz zrobienie odpowiednich zakupów. Obiad u Jaquesa trwa długo. Zaczynamy w samo południe od aperitifu i Crémant de Loire (wino musujące z Doliny Loary). Przystawka to tarteletki z

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

wiosna obdarzy nas cudownymi owocami i warzywami.Te małe tosty będą pyszną przekąską tak po prostu, ale możesz je też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym.Składniki: 500 g świeżego bobu w strąkach lub 125 g mrożonego bobu 1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół sól morska listki

Belgia bez brukselki

Belgia bez brukselki

delikatesów. Owoce morza, owszem, jada się z wielką przyjemnością, ale raczej od święta, szczególnie zaś na Nowy Rok. Wówczas nawet supermarkety sprzedają gotowe już półmiski rozmaitych skorupiaków, zaś restauracje obowiązkowo serwują na przystawkę ostrygi. Mało który Belg ma dzisiaj czas na realizację

Warka Hotel spa Sielanka

Warka Hotel spa Sielanka

atmosferze.Wina dajcie! Absolutną rewelacją jest kuchnia w Sielance. Rozkosz od przystawki (carpaccio z buraczków lub ryby maślanej, krewetki na warzywnym spaghetti), przez zupy (krem ze szpinaku), dania główne (znakomita kaczka z gruszkami w sosie ja godowym, pieczona sarnina w bekonie), po desery. Do wieczornej

Liban - gastronomiczne mocarstwo

Liban - gastronomiczne mocarstwo

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Sztućce, czyli małe co nieco o zachowaniu się przy stole

Nakrycie (z francuskiego couvert, z włoskiego coperto) pojawia się na stole przed przybyciem gości. Zaliczamy doń sztućce, serwety, szkło i ewentualnie bilety wizytowe... Wszystko ułożone jest wg kolejności podawania dań: przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser

Przepisy z miłości na Dzień Matki

Przepisy z miłości na Dzień Matki

lekko napięta, znajomi przyszli na kolację, są głodni. Gospodyni nie krząta się wokół talerzy, kuchnia jest zimna i pusta. Nagle ktoś wali w ścianę. Kasia uśmiecha się, wychodzi na balkon. Wraca, dźwigając półmisek, po nim kolejne. Goście wiwatują, towarzystwo rusza do dań...Takie "sceny balkonowe

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

bąbel. Jajka i tłuszcz tworzą ponadto wodoszczelną strukturę, która w dużym stopniu chroni ciasto przed nasiąkaniem kremem. Cała ta nietypowa procedura sprawia, że ciasto ptysiowe (pate à choux; Francuzi z jakiegoś powodu uznali, że klasyczne okrągłe ptysie przypominają choux, czyli główki

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

Dookoła stołu.Najpierw musimy się zastanowić nad charakterem imprezy. Mamy do wyboru:- przyjęcie oficjalne (z koniakiem dla panów i wermutem dla pań),- bigos myśliwski (dla gości zagranicznych),- zimny bufet (podstawa to kanapki)lub cocktail.- Kanapki nie wystarczą, wermutu nie mamy, gości zagranicznych

Kuchnia rodzaju męskiego

, letnie lub zimne. To bardzo smaczna przystawka, którą Ormianie jedzą przed obiadem. Chorovac z wieprzowiny 500 g karkówki wieprzowej 50 ml ormiańskiej brandy (można pominąć) 2 łyżki mieszanki khmeli souneli (patrz niżej) sól pieprz 1/2 cytryny natka pietruszkiMięso kroimy w grube plastry

Polityka jest jak prowadzenie autobusu

mamusia robi obiad, a tatuś przynosi pieniądze do domu, ewentualnie naprawi zlewozmywak.I wieczorem obejrzy mecz.Właśnie.Które z kobiet polityków są najśmieszniejsze? Szlak przetarła Renata Beger z kurwikami w oczach...Potem była posłanka Błochowiak od korytarzy pionowych. Inna pani poseł, której nazwiska

Przepisy z ziemniakami

 Sposób przygotowaniaSzpinak grubo pokrój. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do mizerii. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, potem przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij. Dodaj szpinak, posól, popieprz, duś 2 minuty. Rozgrzej piekarnik do 200°C

Kuchnia rosyjska a` la carte

się Teatr im. Gorkiego. Karta dań wydrukowana jest na pożółkłym, jakby gazetowym papierze. Kto chce, może ją sobie zabrać na pamiątkę. Ceny w tym lokalu nie są niskie. Za skromny obiad trzeba zapłacić co najmniej 60 $ od osoby. Dania oparte są na oryginalnych recepturach starej rosyjskiej kuchni

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

) na początku kariery w 1962 r., wpisując się w klimat ówczesnych przemian społecznych. Lata 60. przyniosły wysyp poradników dla "prawie wyzwolonych" kobiet. Dwa lata przed książką Mimi wyszła "The I Hate to Cook Book" (Nienawidzę gotować - książka kucharska) Peg Bracken, w której

Wykwintny obiad z wołowiną

papierowym ręczniku kuchennym i układamy na rukoli. Na tej samej oliwie krótko szklimy szalotkę, dodajemy sól i pieprz oraz oba rodzaje octu. Przygotowaną zalewą kropimy mięso i rukolę.duży ogórek wężowy (500 g)szalotka2 łyżki świeżego estragonu500 ml zimnego bulionu warzywnegołyżeczka musztardyłyżeczka octu

Blogerskie menu dnia na piątek

To lubimy - słodkie i słone smaki w jednym miejscu. Sałatka idealna na przekąskę lub przystawkę. Przepis z Jest PysznieSałatka figowa z mozzarellą, szynką i sosem balsamicznym 1-2 świeże figi 1 kulka sera mozzarella (ok.125 g) 4-5 plastrów szynki schwarcwaldzkiej garść mixu sałat 1 łyżka octu 3

Tarty na słodko i słono

Aromatyczna - z cukinią, świeżym oregano i delikatnym serem ricotta.Tarta cukiniowa z serem ricotta ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody) sól farsz: 1 cukinia 1 opakowanie (250 g) sera ricotta 2 jajka 1 łyżka ajwaru 4

Obiad na raty

pomidorków koktajlowychsólpieprzRobimy polentę. Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy. Gdy zawrze, stopniowo dodajemy namoczoną kaszkę. Cały czas mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty, a kasza zacznie odstawać od naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy starty

Halina Graffi, gaździna, właścicielka parmeńskiej restauracji w Murzasichlu

ziemniakami, alpejskiej sałatki i dwóch piw dostanie owocowe lody z wisienką, do głowy przychodzą mu wypróbowane pomysły przodków. Wtedy właśnie z pomocą przychodził przystojny włoski kelner. Gasił emocje litrowymi kuflami zimnego paulanera i przystawkami 'na koszt firmy'. Zakochali się w sobie natychmiast

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

Inka: Nie pamiętam, skąd mam przepis, ale to nieważne - bardzo często zapraszając gości, podaję im na przystawkę właśnie te?suflety. Udają się zawsze, zawsze smakują, a?poza tym - można zjeść miseczkę. Czyli nie ma zmywania. Bardzo ekologiczne danie. (dla 6 osób; po 2 na porcję)   Kubeczki z

Chłodno, chłodniej, chłodnik

pochodzi od rosyjskiego słowa kruszyć. Oprócz płynnej podstawy do zupy dodaje się pokrojone w kostkę ogórki, często również posiekaną dymkę, ziemniaki, jajka oraz mięso wieprzowe lub szynkę.Na Bałkanach w upalne dni króluje tarator. Ten specjał kuchni bułgarskiej podawany jest najczęściej jako przystawka

Pomysł na niedzielny obiad

przez 5 min. Szparagi włóż do zimnej osolonej wody i gotuj je około 3 min od momentu wrzenia. Następnie przesmaż je na patelni z odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem.Upieczoną rybę podawaj na szparagach.Przepis dla 4 osóbCzas przygotowania 25 min600 g dyni 150 g łodygi selera naciowego 100 g natki