zalewa do śledzi solonych

MG

W marcu śledzie są najlepsze!

W marcu śledzie są najlepsze!

Uwielbiamy śledzie we wszystkich postaciach - idealne są do pieczenia, smażenia, marynowania. Masz już swój sposób na śledzia? Zerknij do przepisów

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

Śledzie w zalewie winnej i pomidorowej, po japońsku i po skandynawsku, w oleju i w sosie śmietanowo-musztardowym. Wyśledziliśmy dla Was 10 przepisów na pyszne śledzie. Które podacie na Święta?

Śledź i łosoś po szwedzku

Sposobami na przyrządzenie tych ryb podzieliła się z czytelnikami "Kuchni" Trine Hahnemann, jedna z guru skandynawskiego "home cooking". Są idealne na grudzień - nie tylko w święta!

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie. Dla 6-8 osób   Składniki 1 kg rzepy 2

Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

śledzie na półmisku i polewamy sosem. Posypujemy szczypiorkiem.Składniki 6-8 filetów śledziowych śledziowych 1 mała puszka anchois 2 nieduże pory 1 szklanka dobrej oliwy 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki małych kaparów z zalewy 1 łyżeczka soku z

Botwina - domowy salon odnowy

Botwina - domowy salon odnowy

tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. Płaty posypujemy pokruszonym serem i zwijamy, formując roladki. Układamy na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawijamy, mocno skręcając końce. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostygnięcia. Umyte łodygi botwinki zalewamy

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

też zamarynować w zalewie kwaśno-korzennej (ocet winny, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, gorczyca); są gotowe po 2-3 dniach, wytrzymają w lodówce do 3 tygodni. To tyle, jeśli uda wam się kupić śledzia świeżego. Jeśli nie, pozostają ryby zakonserwowane:Matiasy - solone, młode (roczne

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

też zamarynować w zalewie kwaśno-korzennej (ocet winny, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, gorczyca); są gotowe po 2-3 dniach, wytrzymają w lodówce do 3 tygodni.To tyle, jeśli uda wam się kupić śledzia świeżego. Jeśli nie, pozostają ryby zakonserwowane: Matiasy - solone, młode (roczne

Solidne sałatki z majonezem

Solidne sałatki z majonezem

nasz przepis na śledzia pod pierzynką. Taka warstwowa sałatka - szczególnie podana w przezroczystym naczyniu - doskonale prezentuje się na stole.Sałatka śledziowo-ziemniaczana 750 g małych ziemniaków sałatkowych 250 g filetów śledzia w oleju 4 średnie ogórki kiszone 4 łyżki kaparów w zalewie 1 szalotka

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

ostatnie 5 min pieczenia zwiększamy temp. do 180°C i odkrywamy wierzchnią warstwę rękawa - dzięki temu miód się skarmelizuje i sprawi, że ryba z wierzchu będzie lekko chrupiąca i złocista. (Dla 4 osób)   Składniki 30 dag śledzi korzennych 1 czerwona cebula garść suszonych 

Menu dnia z zapiekanką łososiową

Menu dnia z zapiekanką łososiową

pęczek koperku sól biały pieprz masło do smażenia Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łososia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni z

Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

konficie z czerwonej cebulki albo w żurawinie albo muśnięte szklanką cukru i tabliczką czekolady). Koniec przepisu. Wariacją w temacie śledzi z zimniokiem jest obecna w naszym domu, a zwłaszcza w domu naszej teściowej, sałatka śledziowa, ale nie ta, gdzie do ugotowanych, posiekanych ziemniaków

Wigilia futurystyczna u Wojciecha Modesta Amaro

Wigilia futurystyczna u Wojciecha Modesta Amaro

solą i świeżo mielonym pieprzem.Robimy wywar. Zagotowujemy rosół i zalewamy nim suszone borowiki. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przecedzamy, doprawiamy solą. n Do zimnego wywaru grzybowego dodajemy agar-agar i mieszamy. Podgrzewamy do temperatury 80°C i wylewamy na metalową

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

pokrojone w kostkę i por w plasterki. Ze śmietany i żółtek jaj zrób zalewę do zapieczenia, miksując je razem i doprawiając solą, pieprzem oraz oregano. Wylej zalewę na ciasto, uważając, by nie przekroczyła 3/4 wysokości formy (zapiekanka znacznie urośnie podczas pieczenia). Piecz 20-25 minut w temperaturze

Sałatki do grilla

Sałatki do grilla

posiekaj. Pokrój kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij). Fasolkę osącz z zalewy. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj. Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać

Dobrze, rybko

Dobrze, rybko

płatków jaglanych 1/2 łyżeczki soli pieprz oliwa 200 g wędzonego na zimno  łososia 2 łyżki pestek  dyni   Sposób przygotowania Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zagotować ocet ze szklanką wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dołożyć do zalewy, dodać szprotki. Po kilku minutach wyjąć rybę na półmisek , przykryć cebulą i skropić

Z szacunkiem do buraka

Z szacunkiem do buraka

buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj.Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju. Koszt: około 4 złotychSkładniki:2

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

sezamem, kminkiem lub makiem. Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 220°C. 4 świeże śledzie pół łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 100 g masła 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki pokrojonego szczypiorku biały pieprz 2 łyżki oleju Warto wiedzieć

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Wywar powinien chłodzić się powoli! Cedzimy, zachowując płyn. Ponownie zalewamy buraki zimną wodą, tak by je przykryła i znów zagotowujemy. Studzimy i odcedzamy. Łączymy oba buraczane wywary i mocno doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem

Śledzik

Śledzik

dysleksji i nadpobudliwości). Od kilku lat wielu pediatrów znów namawia do picia tranu. Zatem śledzie górą, byle nie za słone (by je zakonserwować, na 10 ton śledzi używa ponad 3 ton soli!). Najlepiej jeść je po wymoczeniu, bo sól jest przyczyną nadciśnienia, a już przeszło 60 proc. Polaków ma nieprawidłowe

Jak kupować i przygotowywać ryby?  Radzi Artur Moroz

Jak kupować i przygotowywać ryby? Radzi Artur Moroz

DORSZ - w Polsce opinie o nim są różne: jedni go uwielbiają, inni nim gardzą. Jego białe chude mięso ładnie się listkuje. Dorsz to ryba uniwersalna - jeśli mamy stuprocentową pewność, że jest świeży, to możemy go zjeść na surowo z odrobiną oliwy i soli morskiej. Nadaje się też do smażenia

Co ja zjadam na kolorowo. Oraz: co gotuję, a nie zjadam

Co ja zjadam na kolorowo. Oraz: co gotuję, a nie zjadam

zielonych pomidorów, solą i miską oraz wykonać skok do dnia wczorajszego. Dlaczego? Aby sałatka była zjadliwa, pomidory najpierw należy pokroić w plasterki, jak o tu, na zdjęciu: Na plasterki i do soli! Następnie wrzucić do miski, zasypać duża ilością soli i pozostawić na 24 godziny. Pod wpływem solnych

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

czosnkuspora garść pistacji1 cebulasól i pieprzolej rzepakowyzielona cebulkaFilety odsączyć z zalewy, moczyć je w wodzie z mlekiem. Zmieniając płyn kilka razy po to aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie pokroić w paski, dodać do nich jogurt, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w cienkie paseczki

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

jabłko obierz i drobno pokrój. W misce wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodaj pokrojone składniki oraz opłukany groszek. Całość wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. W dniu podania z ryb

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj.Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju.Autor: Maria SzkopTe placki to dobra

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Do śmietany dodaj kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla. Rada: Podane proporcje powinny wystarczyć na porcje dla 8-10 osób. Zmniejsz proporcjonalnie ilość składników

Wigilia po szwedzku: z łososiem zamiast karpia

dwucentymetrowe kawałki. W szklanym naczyniu układamy warstwę cebuli, na niej cienką warstwę śledzi, które oprószamy plasterkami marchewki, imbiru, wiórkami chrzanu i przyprawami. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników. Śledzie z dodatkami polewamy marynatą; wlewamy jej tyle, by tylko

Nieskromne dania na post

(dla 10 osób) Składniki 800 g solonych filetów ze śledzia 300 ml soku z kiszonych ogórków 100 g masła 5 gruszek 100 g lipowego miodu  Sposób przygotowaniaŚledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3

Buraki na słono i słodko

śmietaną. Składamy na pół i zwijamy w trąbkę - różę.Autor: gruszkinawierzbiee.blogspot.comBuraki doskonale pasują również do śledzi. Wypróbuj na przykład nasze przepisy na śledzia pod pierzynką oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem.Łosoś marynowany z buraczkami 500 g surowego filetu z łososia ze skórą 1

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

pozostaw lekko twarde. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i

W pomidorowej zalewie

8 solonych filetów śledziowych, 2 pory; zalewa: 300 ml soku pomidorowego, 6 łyżeczek oleju, 3 łyżeczki octu winnego, kilka kropli tabasco, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu.Filety moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę. Olej starannie ubić trzepaczką lub mikserem z

Jajka na śniadanie na 9 sposobów

sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp posiekaną białą część dymki, posól (zapobiegnie

Smaczne dania na płaski brzuch

drobno posiekaj i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut - dzięki temu cebula nie będzie ostra. W dużej misce wymieszaj odsączonego z zalewy tuńczyka, dodaj marchew, selera, cebulę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj majonez (lub jogurt), dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzy kromki cienko

Wystarczająco Perfekcyjna Pani Domu: Jak przechowywać żywność?

powinny być natychmiast zjedzone.Śledzie: w szklanym naczyniu lub kamionkowym, pokryte zalewą, śledzie można przechowywać w lodówce do 4 tygodni.Ryby wędzone: zjedzmy je w ciągu trzech dni, chroniąc przed światłem i zapleśnieniem.Konserwy rybne: mają mnóstwo konserwantów, a więc możemy przechowywać je

Z chrzanem

6-7 solonych filetów śledziowych, por, 3 czerwone cebule, 2 marchewki, 6-8 cienkich plasterków chrzanu, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka żółtej gorczycy, po 1 łyżeczce ziaren białego i czarnego pieprzu; zalewa: 200 ml octu winnego, 30-40 dag cukru.Przygotować zalewę: ocet rozcieńczyć 300 ml wody

Smaczne przekąski

skórki). Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz 20 minut. Po tym czasie na blachę dodaj pomidorki koktajlowe (większe przekrój na pół), zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze 15 minut

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

solonych śledzi 3-4 białe lub cukrowe cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony pieprz 20 ziarenek czerwonego pieprzu 1 cytryna  Sposób przygotowaniaŚledzie moczymy w wodzie

Może śledzika?

, kawałek śledzia osączonego z zalewy i plaster pora.Spinamy stosiki wykałaczkami, układamy na półmisku. Podajemy na przekąskę.400 g solonych filetów ze śledzia150 ml soku z kiszonych ogórków50 g masła3 gruszki50 g miodu lipowegoŚledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Zielone czy solone?Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby:- świeże, zwane też zielonymi;- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u

Szwedzkie lato w kuchni

stopniowo dodawaj śmietanę, a na koniec ser. Zmiksuj całość na gładki, zielony krem. Dopraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Włóż połowę kremu do rękawa cukierniczego, a drugą połowę przelej do małej miski. Ostudzone kostki łososia wyjmij z zalewy, osącz na papierze kuchennym i przełóż na talerz. Na

Smacznego Nowego Roku

cytryny i posyp pokrojoną świeżą bazylią. Wstaw do piekarnika i chwilę zapiekaj.Wszystkie rodzaje sałat zmieszaj z marchewką, porem oraz olejem sojowym i octem winnym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż na talerz. Obok ułóż ciepłego łososia, posyp pomidorami, ogórkiem i papryką oraz grzankami z

Kuchnia polska. Kaszuby

żytnim chlebem albo z ziemniakami. Najlepiej pieczonymi w mundurkach Składniki 50 dag solonych śledzi  Zalewa: ocet i woda w stosunku 1:2 kilka ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 pokrojona w piórka cebula sól, cukier  Sposób przygotowaniaSolone śledzie zalej

Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

soku, który będzie nam później potrzebny. Robimy sos winegret. Mieszamy oliwę, ocet i pieprz, wlewamy sok z pomarańczy. W misce mieszamy owoce i cebulę, dodajemy śledzie i zalewamy sosem. Odstawiamy przynajmniej na 2 godziny, aby sałatka się przegryzła. Dekorujemy koperkiem i podajemy ze świeżym

Bohater świątecznego stołu

zeszklij na oliwie. Składniki wymieszaj, przypraw. Rozwałkuj ciasto, wytnij kwadraciki, na każdym połóż farsz. Sklej trójkąty, zaciśnij rogi, formując uszka. Ugotuj, odcedź i podawaj w barszczu.Źródło: Nowa Kuchnia PolskaBuraczki w rozmarynowej zalewie sprawdzą się jako dodatek do świątecznej pieczeni

Kolorowe sałatki z buraczkami

koszyczków z parmezanu, podaj sałatkę na talerzyku.Fot. Materiały prasowe Więcej przepisów ze na sałatki znajdziecie na stronie Fit&Easy Składniki 10 dag rukoli 25 dag marynowanych śledzi 16 małych buraczków 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej 2 dag kaparów

Świąteczne standardy

ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Rady: Sałatkę możesz

Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.Śledź po cygańsku1 kg śledzi, 5-6 ogórków konserwowych, 4-5 cebul, ketchup w

Święta dla dzieci

nie przepadają, a już na pewno nie tymi w galarecie. Wprawdzie Julia lubi łososia i śledzie w śmietanie, ale w towarzystwie brata oczywiście ich nie zje, niestety. Pierogów z kapustą i grzybami czy zupy grzybowej jeszcze nie dostają, bo są za mali na jedzenie grzybów - dzieci do szóstego roku życia w

Co ja zjadam? Sos chlebowy z morelami

go w paski. Paski zgarniacie do miski, zalewacie jogurtem naturalnym, mieszacie tak, żeby ten jogurt oblepiał całe mięcho. Po co? Stara celtycka legenda spisana na zwoju wykopanym pod kurhanem w sercu pra-irlandzkiej puszczy głosi, że filety z indyka dobrze jest zostawić zanurzone na pół godziny w

Wielkanoc u Piotra Bikonta

wzdłuż na połówki. Każdy kawałek smarujemy marynatą i ciasno układamy w płaskim naczyniu. Odstawiamy na parę godzin (najlepiej na cały dzień). Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka solimy i ucieramy z łyżką cukru

Keczup i spółka

ogórków, śledzi czy grzybków w zalewie octowej. Na zakupach Lepiej kupić ocet 6- niż 10--procentowy, będzie mniej kwaśny i łagodniejszy dla żołądka. Biały ocet winny jest dobry do sosów śmietanowych, drobiu, indyka, jasnych sałat i warzyw. Czerwony - do czerwonego mięsa, ciemnych warzyw oraz sałat

11 przepisów z buraczkami

Składniki 10 dag rukoli 25 dag marynowanych śledzi 16 małych buraczków 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej 2 dag kaparów trochę oliwy  Marynata: 300 ml wody 70 ml octu spirytusowego 7 dag cukru sól listek laurowy ziele angielskie kilka goździków

Karp milicki, zwany królewskim

prawda do Milicza sprowadzano w beczkach śledzie znad Bałtyku, ale bywało, że mimo znacznej ilości soli ryby psuły się w drodze. A milicki karp był zawsze świeży, pod ręką.Maltzanowie gospodarowali na stawach przez 400 lat, do końca drugiej wojny. Hrabia Mortimer miał siedem lat, gdy opuszczał rodzinny

Wigilia w stylu fusion

. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garnka wlej sok z cytryny, podgrzej go i dodawaj małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polej filety i krótko je podgrzej. Możesz podać z ziemniakami w łupinach.4-6

Instrukcja obsługi karpia

piekarnika. Smażona ryba nie będzie przywierać do patelni, jeśli lekko posolimy tłuszcz.4. Dobór odpowiednich sztućców do ryby to wcale nie prosta sprawa. Przyjęło się, że używamy noża i widelca, jednak według zasad kulinarnego savoire vivru stosować je należy do wędzonego łososia i węgorza oraz śledzi

Podróże kulinarne. Piekło, niebo, Szwecja

surowa ryba, przygotowana w klasyczny sposób. Danie ze śledzia jest prościutkie i oddaje doskonale ducha szwedzkiej kuchni. Filety soli się, pieprzy i smaży na maśle. Do tego ziemniaczane purée, koniecznie z gałką muszkatołową, i buraki w słodko-kwaśnej zalewie. Takie właśnie dania streszczają

Talerz pachnący tradycją

cztery płaty ryby) i wykładamy warstwowo do słoika. Całość zalewamy olejem. Warto dolewać tłuszczu po przygotowaniu każdej warstwy, żeby potem uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza między kawałkami ryby. Ostatnio ta bardzo tradycyjna wersja śledzia jest urozmaicana ogórkiem konserwowym. To udana

Smaki Normandii

, doprawiamy do smaku. Zalewamy zupą i podajemy.Długo pieczony boczek z ?kaszą? quinoa (dla 4 osób)Boczek: 1 kg surowego boczku  (chudego, bez kości i skóry), 2 l wody, 180 g soli morskiej, kilka gałązek tymianku cytrynowego (można zastąpić zwykłym tymiankiem zmieszanym z odrobiną startej skórki

Gość w dom, Bóg wie po co

, tylko przyklejają się do swojego smatfona i śledzą przebieg wydarzeń na Facebooku. Zdawać by się mogło, że to wszystko da się przeżyć. Niestety, jest ciężko. Goście zalegają jak hipopotamy, jedzą, tyją, pęcznieją, zawadzają, a czas z nimi spędzony snuje się bez postępu i przybiera cechy wieczności.Druga

Triumf Calvadosu

odstawiamy do lodówki na parę godzin. Na koniec zalewamy śledzie olejem. Najlepsze są po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się "przegryzą". Nadziewana kaczka + Calvados Christian Drouin, Hors d'age, Domaine Coeur de Lion (cena: ok. 350 zł, dystrybutor: Dom Wina) Jeden z najbardziej

Ogon ryby

danie kaszubskie) 1 kg solonych śledzi,2 kg ziemniaków,1 cebula,1/2 szklanki śmietany,1 listek laurowy,po kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy,pieprz, sól,mąka do obtoczenia ryb,tłuszcz do smażeniaŚledzie moczymy (12-24 godz.) w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i gorczycą

13 potraw wigilijnych

osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka kruszonych

Wigilia naszych czytelników

, gruszką i cebulą, a następnie dodać oliwę. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz całość wymieszać, przełożyć na półmisek.Kazimiera z WisłyTrójkolorowe śledzie w śmietanie6 solonych śledzi (mleczaków bez głów), 2 duże cebule, 2 duże jabłka (bojkeny), 2 cytryny, 3

Potrawy wigilijne

warstwę osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

/60Konfitura z dyni do mięs 9/76Konfitura z miechunki 6/70Konfitura z zielonych pomidorów 8/47Marynowana papryka 8/44Nalewka malinowa 8/21Nalewka mirabelkowa 9/41Ocet lawendowy 8/71Ogórki marynowane w zalewie z wasabi 4/40Ostry keczup z wasabi 4/40Pikle z pomidorków cherry 9/25Pomidory marynowane w oliwie z

Przyjaciółka mojego chłopaka

, sypie dwie łyżeczki rozpuszczalnej, jedną cukru, zalewa wrzątkiem trzy czwarte i dolewa mleka. Tak razy dwa. I z dwoma kubkami w rękach balansuje w kierunku pokoju Moniki. Puka kolanem, ona otwiera, zamykają się w środku. Potem Bartek idzie na produkcję, podczas przerwy na lancz znów się zamyka z

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

cytrusów 4/76chrzan do wędlin i mięs:z bitą śmietaną 4/50z jabłkami 4/50z morelami 4/50z pomarańczą 4/50cykoria z pomarańczową sałatką z buraków 12/40czarna fasola z chipsami kukurydzianymi 8/24ćwikła 4/50fasolka otulona boczkiem 4/37galaretka mięsna 4/55grzanki z bekonem i majonezem bazyliowym 9/58grzanki

Przy świątecznym stole

. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj około 20 minut na małym ogniu. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odcedź rybę i warzywa, dodaj boczek, wymieszaj i zmiel dwa razy. Do masy dodaj jajka i ubitą śmietanką, następnie miękkie masło i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pora

Wyśledzone w Ostatki

słupki kilka gałązek szczypiorkuW miseczce połącz śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny. Każdy płat śledzia posmaruj powstałym musem. Ułóż na nim słupki warzyw, gałązki szczypiorku i koperku. Całość zwiń w rulon. Na każdym talerzu ułóż cieniutko pokrojone plasterki pieczonego buraka, posyp je solą oraz

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

laurowy2 gałązki rozmarynu2 gałązki zielonej pietruszkiszczypta kwiatu muszkatołowego (ew. 1/2 gałki muszkatołowej) sól Mięso płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, ziele angielskie, listek laurowy, gałązki pietruszki. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę w łupinie kroimy na pół i

Julia & Julie, czyli 2 panie, 1 kuchnia i 524 przepisy

, solę meuniere (ze zrumienionym masłem) i dobre wino. - Co to są szalotki? - zapytała wtedy. I nie było w tym krztyny kokieterii, bo Julia naprawdę nie wiedziała niemal nic o gotowaniu. Szybko jednak postanowiła to zmienić, i to idąc na całość - zapisując się do legendarnej szkoły gotowania Le Cordon

Sos rybny

. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków ryb, m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki. Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych śledzi, zniechęca

Ciasto francuskie

- odpowiednie proporcje śledzi solonych i suszonych grzybów, uzupełnione cebulą i pieprzem, są oprawiane ziemniakami, a następnie ciastemPrzepisy Bernadety Puzdrowskiej, "Polska - The Times" ("Dziennik Bałtycki"), dodatek Dobra Kuchnia" nr 45(55) z 27.11.2008. Tak przygotowane piec w temperaturze ok. 180 °C

Call of Duty: Modern Warfare 2

na Makarowa jako organizatora masakry na lotnisku, jak również zabójcy Allena. Wywiad prowadzi jednostkę do faveli w Rio de Janeiro, gdzie drużyna śledzi kontakt Makarowa, handlarza bronią Alejandro Rojasa. Tam żołnierze dowiadują się od Rojasa, że największy wróg Makarowa, znany jako Więzień nr 627

Sonic X

się z agentką Topaz. Rouge i agenci dostają się do bazy Eggmana. Robot atakuje Rouge i Topaz, ale go pokonują i uciekają. 12. Wojna z Eggmanem, cz. 1 Tails, Amy, Chris i jego koleżanka, Frances, lecą na pole kukurydzy, by znaleźć Szmaragd Chaosu. Śledzi ich pan Stuart. Tymczasem Rouge i agenci zamierzają

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.