zalewa do śledzi solonych

MG

W marcu śledzie są najlepsze!

W marcu śledzie są najlepsze!

Uwielbiamy śledzie we wszystkich postaciach - idealne są do pieczenia, smażenia, marynowania. Masz już swój sposób na śledzia? Zerknij do przepisów

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

Śledzie w zalewie winnej i pomidorowej, po japońsku i po skandynawsku, w oleju i w sosie śmietanowo-musztardowym. Wyśledziliśmy dla Was 10 przepisów na pyszne śledzie. Które podacie na Święta?

Śledź i łosoś po szwedzku

Sposobami na przyrządzenie tych ryb podzieliła się z czytelnikami "Kuchni" Trine Hahnemann, jedna z guru skandynawskiego "home cooking". Są idealne na grudzień - nie tylko w święta!

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie. Dla 6-8 osób   Składniki 1 kg rzepy 2

Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

Uwaga! Bo będę jadła śledzie!

śledzie na półmisku i polewamy sosem. Posypujemy szczypiorkiem.Składniki 6-8 filetów śledziowych śledziowych 1 mała puszka anchois 2 nieduże pory 1 szklanka dobrej oliwy 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki małych kaparów z zalewy 1 łyżeczka soku z

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

też zamarynować w zalewie kwaśno-korzennej (ocet winny, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, gorczyca); są gotowe po 2-3 dniach, wytrzymają w lodówce do 3 tygodni. To tyle, jeśli uda wam się kupić śledzia świeżego. Jeśli nie, pozostają ryby zakonserwowane:Matiasy - solone, młode (roczne

Botwina - domowy salon odnowy

Botwina - domowy salon odnowy

tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. Płaty posypujemy pokruszonym serem i zwijamy, formując roladki. Układamy na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawijamy, mocno skręcając końce. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostygnięcia. Umyte łodygi botwinki zalewamy

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

też zamarynować w zalewie kwaśno-korzennej (ocet winny, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, gorczyca); są gotowe po 2-3 dniach, wytrzymają w lodówce do 3 tygodni.To tyle, jeśli uda wam się kupić śledzia świeżego. Jeśli nie, pozostają ryby zakonserwowane: Matiasy - solone, młode (roczne

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

dag  śledzi korzennych 1 czerwona  cebula garść suszonych  śliwek bez pestek 1 kieliszek śliwowicy 1 łyżka ciemnego cukru 3 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy   Sposób przygotowania Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm

Z szacunkiem do buraka

Z szacunkiem do buraka

. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj. Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju.   Koszt: około 4 złotych

Solidne sałatki z majonezem

Solidne sałatki z majonezem

łyżki kaparów w zalewie 1 szalotka 1 łyżeczka musztardy typu Dijon 3-4 łyżki majonezu Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Odlej, ostudź, pokrój na cząstki. Śledzie odsącz z oleju i pokrój w niewielkie kawałki. Ogórki pokrój w półplasterki, cebulę posiekaj. Wszystkie

Menu dnia z zapiekanką łososiową

Menu dnia z zapiekanką łososiową

pęczek koperku sól biały pieprz masło do smażenia Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łososia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni z

Wigilia futurystyczna u Wojciecha Modesta Amaro

Wigilia futurystyczna u Wojciecha Modesta Amaro

kilka minut, na koniec dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Robimy wywar. Zagotowujemy rosół i zalewamy nim suszone borowiki. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przecedzamy, doprawiamy solą. n Do zimnego wywaru grzybowego dodajemy agar-agar i mieszamy

Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

konficie z czerwonej cebulki albo w żurawinie albo muśnięte szklanką cukru i tabliczką czekolady). Koniec przepisu. Wariacją w temacie śledzi z zimniokiem jest obecna w naszym domu, a zwłaszcza w domu naszej teściowej, sałatka śledziowa, ale nie ta, gdzie do ugotowanych, posiekanych ziemniaków

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

pokrojone w kostkę i por w plasterki. Ze śmietany i żółtek jaj zrób zalewę do zapieczenia, miksując je razem i doprawiając solą, pieprzem oraz oregano. Wylej zalewę na ciasto, uważając, by nie przekroczyła 3/4 wysokości formy (zapiekanka znacznie urośnie podczas pieczenia). Piecz 20-25 minut w temperaturze

Sałatki do grilla

Sałatki do grilla

posiekaj. Pokrój kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij). Fasolkę osącz z zalewy. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj. Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20 ziarenek czerwonego

Dobrze, rybko

Dobrze, rybko

płatków jaglanych 1/2 łyżeczki soli pieprz oliwa 200 g wędzonego na zimno  łososia 2 łyżki pestek  dyni   Sposób przygotowania Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

, wymieszać z solą i natrzeć ryby. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zagotować ocet ze szklanką wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dołożyć do zalewy, dodać szprotki. Po kilku minutach wyjąć rybę na półmisek , przykryć cebulą i skropić

Buraki na słono i słodko

Buraki na słono i słodko

najbardziej, ulubionym dżemem, serem, czekoladą, bitą śmietaną. Składamy na pół i zwijamy w trąbkę - różę. Autor: gruszkinawierzbiee.blogspot.com Buraki doskonale pasują również do śledzi. Wypróbuj na przykład nasze przepisy na śledzia pod pierzynką oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Łosoś marynowany

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20 ziarenek czerwonego pieprzu 1  cytryna   Sposób

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

sezamem, kminkiem lub makiem. Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 220°C. 4 świeże śledzie pół łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 100 g masła 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki pokrojonego szczypiorku biały pieprz 2 łyżki oleju Warto wiedzieć

Śledzik

Śledzik

dysleksji i nadpobudliwości). Od kilku lat wielu pediatrów znów namawia do picia tranu. Zatem śledzie górą, byle nie za słone (by je zakonserwować, na 10 ton śledzi używa ponad 3 ton soli!). Najlepiej jeść je po wymoczeniu, bo sól jest przyczyną nadciśnienia, a już przeszło 60 proc. Polaków ma nieprawidłowe

Bulion rybny - esencja smaku

regionalną robioną na czerwonym winie, używaną do dań takich jak francuski gulasz matelote. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy 500 g szkieletów z głowami (najlepiej ryb słodkowodnych), 2-3 posiekane cebule, 350 g marchewek pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 3 minuty

Jak kupować i przygotowywać ryby? Radzi Artur Moroz

DORSZ - w Polsce opinie o nim są różne: jedni go uwielbiają, inni nim gardzą. Jego białe chude mięso ładnie się listkuje. Dorsz to ryba uniwersalna - jeśli mamy stuprocentową pewność, że jest świeży, to możemy go zjeść na surowo z odrobiną oliwy i soli morskiej. Nadaje się też do smażenia

Co ja zjadam na kolorowo. Oraz: co gotuję, a nie zjadam

zielonych pomidorów, solą i miską oraz wykonać skok do dnia wczorajszego. Dlaczego? Aby sałatka była zjadliwa, pomidory najpierw należy pokroić w plasterki, jak o tu, na zdjęciu: Na plasterki i do soli! Następnie wrzucić do miski, zasypać duża ilością soli i pozostawić na 24 godziny. Pod wpływem solnych

Kolorowe sałatki z buraczkami

; Sposób przygotowania Zrób marynatę z 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu, papryki i roztartego ząbka czosnku. Włóż do niej mięso, odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij i upiecz w temp. 180°C (20 minut). Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, rozsyp równą warstwą na rozgrzanej teflonowej patelni. Podsmaż na

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

czosnkuspora garść pistacji1 cebulasól i pieprzolej rzepakowyzielona cebulkaFilety odsączyć z zalewy, moczyć je w wodzie z mlekiem. Zmieniając płyn kilka razy po to aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie pokroić w paski, dodać do nich jogurt, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w cienkie paseczki

Jajka na śniadanie na 9 sposobów

sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp posiekaną białą część dymki, posól (zapobiegnie

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Kuchnia polska. Kaszuby

albo z ziemniakami. Najlepiej pieczonymi w mundurkach   Składniki 50 dag solonych  śledzi   Zalewa: ocet i woda w stosunku 1:2 kilka ziaren ziela angielskiego 1  listek laurowy 1 pokrojona w piórka  cebula sól, cukier   Sposób przygotowania Solone

Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Śledź po cygańsku 1 kg śledzi, 5-6 ogórków konserwowych, 4-5 cebul

Sałatki z ziemniakami - dla bardzo głodnych!

wymieszaj z ziemniakami. Zalej wszystko sosem z soku z cytryn wymieszanego z oliwą, posiekanym czosnkiem, koperkiem i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Garnek Fissler w okazje.info Dzięki musztardzie zawartej w sosie do sałatki, nie

Smaczne przekąski

obierać ze skórki). Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz 20 minut. Po tym czasie na blachę dodaj pomidorki koktajlowe (większe przekrój na pół), zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz

Wigilia po szwedzku: z łososiem zamiast karpia

dwucentymetrowe kawałki. W szklanym naczyniu układamy warstwę cebuli, na niej cienką warstwę śledzi, które oprószamy plasterkami marchewki, imbiru, wiórkami chrzanu i przyprawami. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników. Śledzie z dodatkami polewamy marynatą; wlewamy jej tyle, by tylko

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

jabłko obierz i drobno pokrój. W misce wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodaj pokrojone składniki oraz opłukany groszek. Całość wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. W dniu podania z ryb

Smacznego Nowego Roku

szczypioru i natki pietruszki 4 żółtka ugotowane na twardo kapary do dekoracji listki natki pietruszki do dekoracji mleko do moczenia śledzi słodka mielona papryka świeżo zmielony czarny pieprz   Wymoczone w mleku i osuszone śledzie pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Dokładnie

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj.Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami. Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju.Autor: Maria SzkopTe placki to dobra

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Do śmietany dodaj kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla. Rada: Podane proporcje powinny wystarczyć na porcje dla 8-10 osób. Zmniejsz proporcjonalnie ilość składników

Wystarczająco Perfekcyjna Pani Domu: Jak przechowywać żywność?

zamrażalnika powinny być natychmiast zjedzone. Śledzie: w szklanym naczyniu lub kamionkowym, pokryte zalewą, śledzie można przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Ryby wędzone: zjedzmy je w ciągu trzech dni, chroniąc przed światłem i zapleśnieniem. Konserwy rybne: mają mnóstwo konserwantów, a więc możemy

Nieskromne dania na post

(dla 10 osób) Składniki 800 g solonych filetów ze śledzia 300 ml soku z kiszonych ogórków 100 g masła 5 gruszek 100 g lipowego miodu  Sposób przygotowaniaŚledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3

W pomidorowej zalewie

8 solonych filetów śledziowych, 2 pory; zalewa: 300 ml soku pomidorowego, 6 łyżeczek oleju, 3 łyżeczki octu winnego, kilka kropli tabasco, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu.Filety moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę. Olej starannie ubić trzepaczką lub mikserem z

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

pozostaw lekko twarde. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i

Z chrzanem

6-7 solonych filetów śledziowych, por, 3 czerwone cebule, 2 marchewki, 6-8 cienkich plasterków chrzanu, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka żółtej gorczycy, po 1 łyżeczce ziaren białego i czarnego pieprzu; zalewa: 200 ml octu winnego, 30-40 dag cukru.Przygotować zalewę: ocet rozcieńczyć 300 ml wody

Smaczne dania na płaski brzuch

drobno posiekaj i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut - dzięki temu cebula nie będzie ostra. W dużej misce wymieszaj odsączonego z zalewy tuńczyka, dodaj marchew, selera, cebulę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj majonez (lub jogurt), dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzy kromki cienko

Może śledzika?

, kawałek śledzia osączonego z zalewy i plaster pora.Spinamy stosiki wykałaczkami, układamy na półmisku. Podajemy na przekąskę.400 g solonych filetów ze śledzia150 ml soku z kiszonych ogórków50 g masła3 gruszki50 g miodu lipowegoŚledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Zielone czy solone?Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby:- świeże, zwane też zielonymi;- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u

Strączkowe wariacje sałatkowe

sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Fasolowa ze śledziem Szklanka białej fasoli (lub 2 puszki fasoli w naturalnej zalewie), 2 solone filety śledziowe, 2 jędrne kiszone ogórki, 3 szalotki, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, kilka gałązek natki pietruszki, pieprz, sól Filety wymoczyć. Fasolę zalać ciepłą

To nie jest kolejna nudna dieta...

czosnek, zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i pozwól zupie pyrkać przez 20 minut. 2. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. 3. Przełóż zupę do blendera, dodaj paprykę i miksuj, aż zupa będzie idealnie gładka. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj kleksem śmietany, jeśli masz ochotę. Na porcję: 226

Przy świątecznym stole

. Wywar buraczany przecedź, dopraw, podgrzej, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i wymieszaj. Śledzie, ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i wymieszaj z koperkiem. Sałatkę śledziową ułóż w foremce, zalej wywarem i odstaw do stężenia. Możesz też osobno przygotować galaretkę i sałatkę - jak

Szwedzkie lato w kuchni

stopniowo dodawaj śmietanę, a na koniec ser. Zmiksuj całość na gładki, zielony krem. Dopraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Włóż połowę kremu do rękawa cukierniczego, a drugą połowę przelej do małej miski. Ostudzone kostki łososia wyjmij z zalewy, osącz na papierze kuchennym i przełóż na talerz. Na

Bohater świątecznego stołu

zeszklij na oliwie. Składniki wymieszaj, przypraw. Rozwałkuj ciasto, wytnij kwadraciki, na każdym połóż farsz. Sklej trójkąty, zaciśnij rogi, formując uszka. Ugotuj, odcedź i podawaj w barszczu.Źródło: Nowa Kuchnia PolskaBuraczki w rozmarynowej zalewie sprawdzą się jako dodatek do świątecznej pieczeni

Wigilijna fuzja smaków. Przepisy kucharzy z czterech stron świata

miską, aby nie zmarnować soku, który będzie nam później potrzebny. Robimy sos winegret. Mieszamy oliwę, ocet i pieprz, wlewamy sok z pomarańczy. W misce mieszamy owoce i cebulę, dodajemy śledzie i zalewamy sosem. Odstawiamy przynajmniej na 2 godziny, aby sałatka się przegryzła. Dekorujemy koperkiem

Świąteczne standardy

ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Rady: Sałatkę możesz

Święta dla dzieci

nie przepadają, a już na pewno nie tymi w galarecie. Wprawdzie Julia lubi łososia i śledzie w śmietanie, ale w towarzystwie brata oczywiście ich nie zje, niestety. Pierogów z kapustą i grzybami czy zupy grzybowej jeszcze nie dostają, bo są za mali na jedzenie grzybów - dzieci do szóstego roku życia w

Co ja zjadam? Sos chlebowy z morelami

go w paski. Paski zgarniacie do miski, zalewacie jogurtem naturalnym, mieszacie tak, żeby ten jogurt oblepiał całe mięcho. Po co? Stara celtycka legenda spisana na zwoju wykopanym pod kurhanem w sercu pra-irlandzkiej puszczy głosi, że filety z indyka dobrze jest zostawić zanurzone na pół godziny w

Keczup i spółka

ogórków, śledzi czy grzybków w zalewie octowej. Na zakupach Lepiej kupić ocet 6- niż 10--procentowy, będzie mniej kwaśny i łagodniejszy dla żołądka. Biały ocet winny jest dobry do sosów śmietanowych, drobiu, indyka, jasnych sałat i warzyw. Czerwony - do czerwonego mięsa, ciemnych warzyw oraz sałat

Smaki Normandii

kawałkami węgorza. Posypujemy orzechami, doprawiamy do smaku. Zalewamy zupą i podajemy. Długo pieczony boczek z ?kaszą? quinoa (dla 4 osób) Boczek: 1 kg surowego boczku  (chudego, bez kości i skóry), 2 l wody, 180 g soli morskiej, kilka gałązek tymianku cytrynowego (można zastąpić zwykłym

11 przepisów z buraczkami

Składniki 10 dag rukoli 25 dag marynowanych śledzi 16 małych buraczków 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej 2 dag kaparów trochę oliwy  Marynata: 300 ml wody 70 ml octu spirytusowego 7 dag cukru sól listek laurowy ziele angielskie kilka goździków

Talerz pachnący tradycją

cztery płaty ryby) i wykładamy warstwowo do słoika. Całość zalewamy olejem. Warto dolewać tłuszczu po przygotowaniu każdej warstwy, żeby potem uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza między kawałkami ryby. Ostatnio ta bardzo tradycyjna wersja śledzia jest urozmaicana ogórkiem konserwowym. To udana

Wigilijna fuzja smaków

i zalewamy sosem. Odstawiamy przynajmniej na 2 godziny, aby sałatka się przegryzła. Dekorujemy koperkiem i podajemy ze świeżym chlebem. Prakash Tiwari Przyjechał do Warszawy prosto z Katmandu w Nepalu - za namową właścicieli restauracji Mandala, gdzie szefuje w kuchni od ponad dwóch lat. Przygodę z

Wigilia w stylu fusion

. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garnka wlej sok z cytryny, podgrzej go i dodawaj małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polej filety i krótko je podgrzej. Możesz podać z ziemniakami w łupinach.4-6

Karp milicki, zwany królewskim

prawda do Milicza sprowadzano w beczkach śledzie znad Bałtyku, ale bywało, że mimo znacznej ilości soli ryby psuły się w drodze. A milicki karp był zawsze świeży, pod ręką.Maltzanowie gospodarowali na stawach przez 400 lat, do końca drugiej wojny. Hrabia Mortimer miał siedem lat, gdy opuszczał rodzinny

Instrukcja obsługi karpia

śledzi solonych i marynowanych. Do ryb smażonych, gotowanych i pieczonych używamy specjalnych sztućców - tępego, skośnie zakończonego i szerokiego noża oraz szerokiego widelca. Dawniej do takich ryb nawet w restauracjach podawano dwa widelce. Dziś dwoma widelcami można posłużyć się tylko w gronie rodziny

Podróże kulinarne. Piekło, niebo, Szwecja

surowa ryba, przygotowana w klasyczny sposób. Danie ze śledzia jest prościutkie i oddaje doskonale ducha szwedzkiej kuchni. Filety soli się, pieprzy i smaży na maśle. Do tego ziemniaczane purée, koniecznie z gałką muszkatołową, i buraki w słodko-kwaśnej zalewie. Takie właśnie dania streszczają

Triumf Calvadosu

odstawiamy do lodówki na parę godzin. Na koniec zalewamy śledzie olejem. Najlepsze są po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się "przegryzą". Nadziewana kaczka + Calvados Christian Drouin, Hors d'age, Domaine Coeur de Lion (cena: ok. 350 zł, dystrybutor: Dom Wina) Jeden z najbardziej

Ogon ryby

danie kaszubskie) 1 kg solonych śledzi,2 kg ziemniaków,1 cebula,1/2 szklanki śmietany,1 listek laurowy,po kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy,pieprz, sól,mąka do obtoczenia ryb,tłuszcz do smażeniaŚledzie moczymy (12-24 godz.) w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i gorczycą

Gość w dom, Bóg wie po co

telewizji, tylko przyklejają się do swojego smatfona i śledzą przebieg wydarzeń na Facebooku. Zdawać by się mogło, że to wszystko da się przeżyć. Niestety, jest ciężko. Goście zalegają jak hipopotamy, jedzą, tyją, pęcznieją, zawadzają, a czas z nimi spędzony snuje się bez postępu i przybiera cechy

Obżarstwo uświęcone tradycją

boczek myjemy, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i cebulę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości (około półtorej godziny), dodając w trakcie gotowania liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wątróbkę sparzamy na sicie. Mięso wyciągamy z wywaru (który pozostawiamy) i studzimy, z kurczaka usuwamy

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

. Popularne w Paryskich jadłospisach są wędzone śledzie w oleju z gorącymi ziemniakami, krwiste nerki cielęce z sosie musztardowym, ślimaki w sosie czosnkowym, małże w zalewie winnej. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Tripadvisor.com poleca w Paryżu: restauracje Moustache, Les Papilles, O Chateau

13 potraw wigilijnych

osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka kruszonych

Wigilia naszych czytelników

, gruszką i cebulą, a następnie dodać oliwę. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz całość wymieszać, przełożyć na półmisek.Kazimiera z WisłyTrójkolorowe śledzie w śmietanie6 solonych śledzi (mleczaków bez głów), 2 duże cebule, 2 duże jabłka (bojkeny), 2 cytryny, 3

Potrawy wigilijne

warstwę osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

/60Konfitura z dyni do mięs 9/76Konfitura z miechunki 6/70Konfitura z zielonych pomidorów 8/47Marynowana papryka 8/44Nalewka malinowa 8/21Nalewka mirabelkowa 9/41Ocet lawendowy 8/71Ogórki marynowane w zalewie z wasabi 4/40Ostry keczup z wasabi 4/40Pikle z pomidorków cherry 9/25Pomidory marynowane w oliwie z

Przyjaciółka mojego chłopaka

, sypie dwie łyżeczki rozpuszczalnej, jedną cukru, zalewa wrzątkiem trzy czwarte i dolewa mleka. Tak razy dwa. I z dwoma kubkami w rękach balansuje w kierunku pokoju Moniki. Puka kolanem, ona otwiera, zamykają się w środku. Potem Bartek idzie na produkcję, podczas przerwy na lancz znów się zamyka z

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

cytrusów 4/76chrzan do wędlin i mięs:z bitą śmietaną 4/50z jabłkami 4/50z morelami 4/50z pomarańczą 4/50cykoria z pomarańczową sałatką z buraków 12/40czarna fasola z chipsami kukurydzianymi 8/24ćwikła 4/50fasolka otulona boczkiem 4/37galaretka mięsna 4/55grzanki z bekonem i majonezem bazyliowym 9/58grzanki

Wyśledzone w Ostatki

słupki kilka gałązek szczypiorkuW miseczce połącz śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny. Każdy płat śledzia posmaruj powstałym musem. Ułóż na nim słupki warzyw, gałązki szczypiorku i koperku. Całość zwiń w rulon. Na każdym talerzu ułóż cieniutko pokrojone plasterki pieczonego buraka, posyp je solą oraz

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

laurowy2 gałązki rozmarynu2 gałązki zielonej pietruszkiszczypta kwiatu muszkatołowego (ew. 1/2 gałki muszkatołowej) sól Mięso płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, ziele angielskie, listek laurowy, gałązki pietruszki. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę w łupinie kroimy na pół i

Julia & Julie, czyli 2 panie, 1 kuchnia i 524 przepisy

, solę meuniere (ze zrumienionym masłem) i dobre wino. - Co to są szalotki? - zapytała wtedy. I nie było w tym krztyny kokieterii, bo Julia naprawdę nie wiedziała niemal nic o gotowaniu. Szybko jednak postanowiła to zmienić, i to idąc na całość - zapisując się do legendarnej szkoły gotowania Le Cordon

Rosolli

w półmisku, każda warstwa jest oprószana solą i pieprzem. Składników nie miesza się, a całość zalewa się sosem przygotowanym z kremowej śmietany, małej ilości octu, bulionu, soli i cukru. Często sałatkę przygotowuje się bez śledzi, są one podawane oddzielnie. Nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa "rassoł

Sos rybny

. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków ryb, m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki. Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych śledzi, zniechęca

Ciasto francuskie

- odpowiednie proporcje śledzi solonych i suszonych grzybów, uzupełnione cebulą i pieprzem, są oprawiane ziemniakami, a następnie ciastemPrzepisy Bernadety Puzdrowskiej, "Polska - The Times" ("Dziennik Bałtycki"), dodatek Dobra Kuchnia" nr 45(55) z 27.11.2008. Tak przygotowane piec w temperaturze ok. 180 °C

Call of Duty: Modern Warfare 2

na Makarowa jako organizatora masakry na lotnisku, jak również zabójcy Allena. Wywiad prowadzi jednostkę do faveli w Rio de Janeiro, gdzie drużyna śledzi kontakt Makarowa, handlarza bronią Alejandro Rojasa. Tam żołnierze dowiadują się od Rojasa, że największy wróg Makarowa, znany jako Więzień nr 627

Sonic X

z Eggmanem, cz. 1 Tails, Amy, Chris i jego koleżanka, Frances, lecą na pole kukurydzy, by znaleźć Szmaragd Chaosu. Śledzi ich pan Stuart. Tymczasem Rouge i agenci zamierzają zniszczyć bazę Dr. Eggmana i robią spięcie w telewizji, by Eggman wiedział, że znaleziono szmaragd. Eggman leci z nowym robotem

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.