zimne przystawki na stół

Alicja Dąbrowska

Sztućce, czyli małe co nieco o zachowaniu się przy stole

Sztućce, czyli małe co nieco o zachowaniu się przy stole

Nakrycie (z francuskiego couvert, z włoskiego coperto) pojawia się na stole przed przybyciem gości. Zaliczamy doń sztućce, serwety, szkło i ewentualnie bilety wizytowe... Wszystko ułożone jest wg kolejności podawania dań: przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser, owoce, kawa i herbata

Majówka z Aruaną

Każdy smakosz, który zamierza spędzić majowy weekend nad Jeziorem Zegrzyńskim niedaleko Warszawy, powinien w porze obiadowej zahaczyć o Serock, a konkretnie - o wspaniałą restaurację Aruana mieszczącą się w hotelu Narvil Conference & Spa.

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

Sebastian Olma jest zwycięzcą II edycji Top Chefa. Zobaczcie jakimi potrawami zdobył uznanie jury. My nie tylko widzieliśmy, ale też spróbowaliśmy. Wyszło świetnie!

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

... Dla dzisiejszych perfekcyjnych pań domu, to chyba za dużo. Dlatego zimne nóżki są potrawą na wyginięciu! Koniecznie sprawdź przepis na zimne nóżki po warszawskuNajbardziej standardową (w powszechnej ocenie) przystawką, którą można zobaczyć na dzisiejszych spotkaniach towarzyskich jest "

Czosnek na zdrowie

Czosnek na zdrowie

miękisz. Cebulę i posiekany czosnek zeszklij na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż kostkę bulionową. Przypraw solą i wegetą. Dodaj kilka łyżek miękiszu chleba, wbij jajka. Zupę od razu zmiksuj, aby jajka się nie ścięły. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tą apetyczną przystawką nawet początkujący

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

owocom. "Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję

Świąteczne mięsiwa

Świąteczne mięsiwa

, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu, zostawiając po bokach ciasta wolne marginesy (ok. 10 cm). Na warstwie farszu ułożyć odwinięte z folii i

Książki kucharskie

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

towarzyskie, które przecież najlepiej buduje się przy stole, nie uwiędły. Co zrobić!? Nie mamy wyjścia. Urządzamy przyjęcie! Na takim PRL-owskim przyjęciu dopracowane musi być wszystko: od spraw serwetkowych po tematy do rozmowy. Jak zrobić prywatkę, znów uczy nas Irena Gumowska, PRL-owska Marta Gessler, w

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

Inka: Nie pamiętam, skąd mam przepis, ale to nieważne - bardzo często zapraszając gości, podaję im na przystawkę właśnie te?suflety. Udają się zawsze, zawsze smakują, a?poza tym - można zjeść miseczkę. Czyli nie ma zmywania. Bardzo ekologiczne danie. (dla 6 osób; po 2 na porcję)   Kubeczki z

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

, fantastycznie przyrumienioną na brzegach, przykrytą zaledwie kilkoma dodatkami. Pomyślcie tylko: małże, chilli i pietruszka. Albo: pomidory, mozzarella i klopsiki. Na przystawkę polecam zestaw wędlin (m.in. bresaola, lardo, soppressata), na zakończenie - domową nalewkę sosnową. Potem już tylko przechadzka po

Domowy obiad w Paryżu

Domowy obiad w Paryżu

posiłkach w wiejskiej rezydencji w departamencie Indre - neorenesansowym rodzinnym château z XIX wieku. Oficjalne obiady wydawane są w jadalni dla ponad 20 osób. Mniej oficjalne - często na tarasie, w formie bufetu z zimnymi mięsami i rybami, serami, sałatami i owocami. Tradycyjnym letnim deserem

Belgia bez brukselki

Belgia bez brukselki

delikatesów. Owoce morza, owszem, jada się z wielką przyjemnością, ale raczej od święta, szczególnie zaś na Nowy Rok. Wówczas nawet supermarkety sprzedają gotowe już półmiski rozmaitych skorupiaków, zaś restauracje obowiązkowo serwują na przystawkę ostrygi. Mało który Belg ma dzisiaj czas na realizację

Liban - gastronomiczne mocarstwo

Liban - gastronomiczne mocarstwo

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Gorąca kuchnia na zimne dni

Gorąca kuchnia na zimne dni

gronie posiłki, tradycyjnie przy niskich stołach, to bardzo ważne wydarzenie w codziennym rytmie dnia. Kuchnia arabska powstała pod wpływem dwóch światów: afrykańskiego i śródziemnomorskiego. Nałożone na siebie smaki i kulinarne temperamenty stworzyły mieszaninę, która jest dziś jedną z

Talerz pachnący tradycją

Talerz pachnący tradycją

? Oto nasz świąteczny przewodnik po tradycyjnych świątecznych potrawach. Nie tylko dla początkujących gospodyń domowych. Niezastąpiona przekąska - śledź Nie ma chyba polskiego domu, w którym nie znaleźlibyśmy wśród zimnych przystawek tej szacownej, poczciwej, sprawdzonej na wielu okazjach ryby. Podawana

Karp milicki, zwany królewskim

Karp milicki, zwany królewskim

hodowlany.Cystersi zarybili stawy ciepłolubnymi karpiami, które wymagają szybko ogrzewającej się płytkiej wody - a właśnie takie są milickie stawy. Karp w średniowieczu miał wielkie wzięcie: ówczesne religijne społeczeństwo pościło przez ponad sto dni w roku i ryba na stole była wielce pożądana, wręcz konieczna. Co

Przepisy z miłości na Dzień Matki

Przepisy z miłości na Dzień Matki

lekko napięta, znajomi przyszli na kolację, są głodni. Gospodyni nie krząta się wokół talerzy, kuchnia jest zimna i pusta. Nagle ktoś wali w ścianę. Kasia uśmiecha się, wychodzi na balkon. Wraca, dźwigając półmisek, po nim kolejne. Goście wiwatują, towarzystwo rusza do dań...Takie "sceny balkonowe

Warzywa na osłodę

Warzywa na osłodę

Burak. Takie proste warzywo, niezbyt piękne, nie zjemy go na surowo, w sklepach często omijamy szerokim łukiem, bo co z niego zrobić: barszczyk, sałatkę? Na naszych stołach najczęściej gości w tych dwóch tradycyjnych odsłonach. W słodkiej oprawie traktowany z podejrzliwością i rezerwą. Czy aby na

Domowe obiady po parysku

Domowe obiady po parysku

największego w mieszkaniu okna. Na zewnętrznym parapecie doniczki z ziołami i dekoracyjną trawą. Na półkach podstawowe naczynia kuchenne, talerze, kieliszki. Każdy inny. Jacques maluje miniaturowe martwe natury. Zawieszoną w przestrzeni żółtą gruszkę z czerwonym rumieńcem. Leżące na stole brzoskwinie i

Kuchnia rodzaju męskiego

Kuchnia rodzaju męskiego

gorącej wewnętrznej ściany pieca. Po kilku chwilach lawasz jest upieczony. Składa się go jak lniany obrus i wykłada na stół. Biesiadnicy urywają po kawałeczku, smarują madzunem, gęstym naturalnym jogurtem, i przekładają ziołami. Deserowy talerzyk zieleniny, na którym piętrzą się nana (mięta), kinza

Koszerne kontra trefne

Koszerne kontra trefne

to. Gotuje się w domu. W tygodniu eksperymenty, a w Szabat na stół wjeżdżają tradycyjne potrawy. Nie zaczyna się bez chały i wina lub soku winogronowego. Przystawki rybne, jajeczne i bakłażany. Króluje jednak czulent. Ponieważ tego dnia nie można wykonywać żadnej pracy, nawet podnieść pokrywki garnka

Garnek archeologa

robić, oddałam rządy w kuchni i jeszcze sama wpadłam na ten wątrobiany pomysł. Rozważam możliwość dobowej głodówki. Jednak na stole ląduje wprost doskonała sałatka z wątróbki! W drugiej fazie smażenia została przyprawiona sumakiem i uduszona. Po odorze nawet ślad nie pozostał. Za to głowizny byłam pewna

Obiad na raty

na 20 średnich tartaletek Ciasto: 200 g mąki 200 g masła 2 jajka sól Farsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych 2 małe cukinie 2 duże pory 2 łyżeczki masła 3 jajka 250 ml śmietany 12% 2 łyżki mąki sól pieprz 150 g parmezanu Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię

Wielki sekret taratora

kaca. Dzięki moim bułgarskim przewodnikom poznałam też drugie, równie dobre oblicze taratora - sneżankę, która jest bardziej gęstą, zawiesistą wersją zupy, czymś między sałatką a twarożkiem, podawaną najczęściej na przystawkę. Jednak hitem sezonu pozostanie dla mnie zupa z pokrzyw. Dorodny bukiet tych

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

towarowym, bibliotece, nawet na spotkaniu akcjonariuszy. Podaje bardzo konkretne rady, jak zwabić "ofiarę" do domu, jak przygotować stół, zaplanować menu, co podać, a czego nie: "Kapusta może i nie brzmi sexy, ale mężczyzna o niemieckich korzeniach, przywiązany do wspomnień o kotlecie

Feta na 9 sposobów

do 210 st. C i piecz około 20 minut. Autor: Aneta Kosiba Złocista tarta z farszem z czerwonej cebuli zarówno doskonale smakuje, jak i prezentuje się na stole. Oprócz fety możesz posypać ją miękkim serkiem kozim. Tarta z czerwoną cebulą i fetą 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule obrane i

12 dań na świąteczny stół

Śledź siekany Składniki: 50 dag filetów śledziowych (matiasów) 2-3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Filety zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut (wody powinno być dużo, śledzie nie mogą być odkryte). Potem przełóż na sitko, aby odciekły

Halina Graffi, gaździna, właścicielka parmeńskiej restauracji w Murzasichlu

lody z wisienką, do głowy przychodzą mu wypróbowane pomysły przodków. Wtedy właśnie z pomocą przychodził przystojny włoski kelner. Gasił emocje litrowymi kuflami zimnego paulanera i przystawkami 'na koszt firmy'. Zakochali się w sobie natychmiast. Po pracy biegli z butelką wina nad jezioro Lugano. To

Chłodno, chłodniej, chłodnik

Jest prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba go gotować. Na stole pojawia się więc bardzo szybko, a przecież gdy jest gorąco nikt nie lubi spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Można przygotować go z warzyw - najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy możemy użyć świeżych składników. Równie dobrze możemy

Od kuchni i od frontu, rzecz o skargach i wnioskach

znalezionymi w internecie - tłumaczy. Dariusz Struciński, szef kuchni hotelu Anders w Starych Jabłonkach, podsumowuje: - Dania przygotowuje się dla klientów i oni mają prawo głośno wyrazić swoją opinię na ich temat. Oczywiście zdarza się, że gdy przy stole siedzą cztery osoby, trzy będą zachwycone propozycją

Mezedes - greckie przystawki

- zimnego białego wina o charakterystycznym smaku żywicy sosnowej.Stary grecki zwyczaj (sięgający jeszcze czasów antycznych, kiedy prawo zabraniało picia alkoholu na pusty żołądek) nakazuje podać drobne przekąski, stawiane na środ- ku stołu tak, by każdy mógł po nie sięgnąć.Teraz mezedes zamawia się z karty

Na wielkanocnym stole

jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, półtorej łyżki zimnego masła, łyżka oleju, sól, pieprzKurczaka od zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny, a do środka włożyć miętę. Owinąć tuszkę folią i włożyć na godzinę do lodówki

Kuchnia senegalska

są świeże ryby i owoce morza poławiane na lokalnych wodach i od razu dostarczane na stół po różnorakiej obróbce – grillowane, smażone, gotowane lub wędzone. Układ dnia nawiązuje do tradycji francuskiej i ma następującą strukturę: lekkie, najczęściej pozostające w słodkawej tonacji, śniadanie (z dużym

Kuchnia fińska

– deser pochodzący z Rosji Vappu Sima – miód pitny Munkki – smażone ciasto pulla posypane cukrem Tippaleipä Boże Narodzenie Joulupöytä (dosł. stół świąteczny) – zestaw wielu typowo świątecznych dań Glögi – grzane wino podawane w sezonie zimowym Kuchnia regionalna Laponia

Kuchnia niemiecka

w kuchni niemieckiej. Jesienią Niemcy przygotowują dania z dyni. Cebula obecna jest w wielu daniach, głównym składnikiem jest w potrawie zwanej Flammkuchen. Sałatki z sałaty, ogórków, buraków, marchewki czy korniszonów traktowane są często jako przystawki. Niemcy lubią przetwory z suszonych owoców. Jabłka

Śnieżka

prędkość wiatru zanotowana na szczycie Śnieżki to 342 km/h (9 marca 1990), jednak kierownictwo stacji meteorologicznej nie potwierdza tej informacji. Huraganowy wiatr, na Śnieżce. Średnio rocznie notowano tu 206 dni z silnymi wiatrami. Zimne półrocze, a dokładniej okres od listopada do marca, to okres

Akta Harry'ego Dresdena (cykl)

są bardzo pięknymi i pociągającymi istotami. Posiadają piękne ciało o wrodzonej zmysłowości. Ich kocie oczy mają pionowe źrenice. Wszystkie Elfy muszą mówić prawdę i są wrażliwe na zimne żelazo, które sprawia im wielki ból. Lato Królowa Lata – Tytania Obecna Dama Lata – Lily Poprzednia Dama Lata

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.