zimne przystawki na stół

Alicja Dąbrowska

Sztućce, czyli małe co nieco o zachowaniu się przy stole

Sztućce, czyli małe co nieco o zachowaniu się przy stole

Nakrycie (z francuskiego couvert, z włoskiego coperto) pojawia się na stole przed przybyciem gości. Zaliczamy doń sztućce, serwety, szkło i ewentualnie bilety wizytowe... Wszystko ułożone jest wg kolejności podawania dań: przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser, owoce, kawa i herbata

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

Trykotowe koszule, spódnice mini i wysokie koki. Do tego Niebiesko-Czarni, Filipinki albo Czerwone Gitary z gramofonowej płyty. Co na stołach? Sprawdź sam na prywatce, jak z lat 60-tych.

Czosnek na zdrowie

Bez czosnku nie obędzie się nie tylko domowa spiżarnia, ale i domowa apteczka. Pomaga na zgagę, działa jak łagodny antybiotyk, jako przeciwutleniacz chroni wątrobę... uff, długo by wymieniać. Czosnek jest po prostu dobry na wszystko! A do tego wyjątkowo aromatyczny i smaczny, dlatego polecamy kilka przepisów, które powinny koniecznie znaleźć się w zimowym menu.

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Świąteczne mięsiwa

Świąteczne mięsiwa

, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu, zostawiając po bokach ciasta wolne marginesy (ok. 10 cm). Na warstwie farszu ułożyć odwinięte z folii i

Książki kucharskie

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

Inka: Nie pamiętam, skąd mam przepis, ale to nieważne - bardzo często zapraszając gości, podaję im na przystawkę właśnie te?suflety. Udają się zawsze, zawsze smakują, a?poza tym - można zjeść miseczkę. Czyli nie ma zmywania. Bardzo ekologiczne danie. (dla 6 osób; po 2 na porcję)   Kubeczki z

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

, które przecież najlepiej buduje się przy stole, nie uwiędły. Co zrobić!? Nie mamy wyjścia. Urządzamy przyjęcie!Na takim PRL-owskim przyjęciu dopracowane musi być wszystko: od spraw serwetkowych po tematy do rozmowy. Jak zrobić prywatkę, znów uczy nas Irena Gumowska, PRL-owska Marta Gessler, w książce

Domowy obiad w Paryżu

Domowy obiad w Paryżu

posiłkach w wiejskiej rezydencji w departamencie Indre - neorenesansowym rodzinnym château z XIX wieku. Oficjalne obiady wydawane są w jadalni dla ponad 20 osób. Mniej oficjalne - często na tarasie, w formie bufetu z zimnymi mięsami i rybami, serami, sałatami i owocami. Tradycyjnym letnim deserem

Belgia bez brukselki

Belgia bez brukselki

delikatesów. Owoce morza, owszem, jada się z wielką przyjemnością, ale raczej od święta, szczególnie zaś na Nowy Rok. Wówczas nawet supermarkety sprzedają gotowe już półmiski rozmaitych skorupiaków, zaś restauracje obowiązkowo serwują na przystawkę ostrygi. Mało który Belg ma dzisiaj czas na realizację

Liban - gastronomiczne mocarstwo

Liban - gastronomiczne mocarstwo

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Gorąca kuchnia na zimne dni

Gorąca kuchnia na zimne dni

posiłki, tradycyjnie przy niskich stołach, to bardzo ważne wydarzenie w codziennym rytmie dnia.Kuchnia arabska powstała pod wpływem dwóch światów: afrykańskiego i śródziemnomorskiego. Nałożone na siebie smaki i kulinarne temperamenty stworzyły mieszaninę, która jest dziś jedną z najpopularniejszych na

Karp milicki, zwany królewskim

Karp milicki, zwany królewskim

hodowlany.Cystersi zarybili stawy ciepłolubnymi karpiami, które wymagają szybko ogrzewającej się płytkiej wody - a właśnie takie są milickie stawy. Karp w średniowieczu miał wielkie wzięcie: ówczesne religijne społeczeństwo pościło przez ponad sto dni w roku i ryba na stole była wielce pożądana, wręcz konieczna. Co

Talerz pachnący tradycją

Talerz pachnący tradycją

? Oto nasz świąteczny przewodnik po tradycyjnych świątecznych potrawach. Nie tylko dla początkujących gospodyń domowych.Niezastąpiona przekąska - śledźNie ma chyba polskiego domu, w którym nie znaleźlibyśmy wśród zimnych przystawek tej szacownej, poczciwej, sprawdzonej na wielu okazjach ryby. Podawana

Przepisy z miłości na Dzień Matki

Przepisy z miłości na Dzień Matki

lekko napięta, znajomi przyszli na kolację, są głodni. Gospodyni nie krząta się wokół talerzy, kuchnia jest zimna i pusta. Nagle ktoś wali w ścianę. Kasia uśmiecha się, wychodzi na balkon. Wraca, dźwigając półmisek, po nim kolejne. Goście wiwatują, towarzystwo rusza do dań...Takie "sceny balkonowe

Warzywa na osłodę

Warzywa na osłodę

Burak. Takie proste warzywo, niezbyt piękne, nie zjemy go na surowo, w sklepach często omijamy szerokim łukiem, bo co z niego zrobić: barszczyk, sałatkę? Na naszych stołach najczęściej gości w tych dwóch tradycyjnych odsłonach. W słodkiej oprawie traktowany z podejrzliwością i rezerwą. Czy aby na

Domowe obiady po parysku

Domowe obiady po parysku

największego w mieszkaniu okna. Na zewnętrznym parapecie doniczki z ziołami i dekoracyjną trawą. Na półkach podstawowe naczynia kuchenne, talerze, kieliszki. Każdy inny. Jacques maluje miniaturowe martwe natury. Zawieszoną w przestrzeni żółtą gruszkę z czerwonym rumieńcem. Leżące na stole brzoskwinie i

Kuchnia rodzaju męskiego

Kuchnia rodzaju męskiego

gorącej wewnętrznej ściany pieca. Po kilku chwilach lawasz jest upieczony. Składa się go jak lniany obrus i wykłada na stół. Biesiadnicy urywają po kawałeczku, smarują madzunem, gęstym naturalnym jogurtem, i przekładają ziołami. Deserowy talerzyk zieleniny, na którym piętrzą się nana (mięta), kinza

Koszerne kontra trefne

Koszerne kontra trefne

. Gotuje się w domu. W tygodniu eksperymenty, a w Szabat na stół wjeżdżają tradycyjne potrawy. Nie zaczyna się bez chały i wina lub soku winogronowego. Przystawki rybne, jajeczne i bakłażany. Króluje jednak czulent. Ponieważ tego dnia nie można wykonywać żadnej pracy, nawet podnieść pokrywki garnka

Garnek archeologa

Garnek archeologa

robić, oddałam rządy w kuchni i jeszcze sama wpadłam na ten wątrobiany pomysł. Rozważam możliwość dobowej głodówki. Jednak na stole ląduje wprost doskonała sałatka z wątróbki! W drugiej fazie smażenia została przyprawiona sumakiem i uduszona. Po odorze nawet ślad nie pozostał. Za to głowizny byłam pewna

Wielki sekret taratora

Wielki sekret taratora

kaca. Dzięki moim bułgarskim przewodnikom poznałam też drugie, równie dobre oblicze taratora - sneżankę, która jest bardziej gęstą, zawiesistą wersją zupy, czymś między sałatką a twarożkiem, podawaną najczęściej na przystawkę. Jednak hitem sezonu pozostanie dla mnie zupa z pokrzyw. Dorodny bukiet tych

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

Książka kucharska uwodzicieli. Menu miłości

towarowym, bibliotece, nawet na spotkaniu akcjonariuszy. Podaje bardzo konkretne rady, jak zwabić "ofiarę" do domu, jak przygotować stół, zaplanować menu, co podać, a czego nie: "Kapusta może i nie brzmi sexy, ale mężczyzna o niemieckich korzeniach, przywiązany do wspomnień o kotlecie

12 dań na świąteczny stół

12 dań na świąteczny stół

Śledź siekany Składniki: 50 dag filetów śledziowych (matiasów) 2-3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Filety zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut (wody powinno być dużo, śledzie nie mogą być odkryte). Potem przełóż na sitko, aby odciekły

Obiad na raty

na 20 średnich tartaletekCiasto:200 g mąki200 g masła2 jajkasólFarsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych2 małe cukinie2 duże pory2 łyżeczki masła3 jajka250 ml śmietany 12%2 łyżki mąkisólpieprz150 g parmezanuZ mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na

Chłodno, chłodniej, chłodnik

Jest prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba go gotować. Na stole pojawia się więc bardzo szybko, a przecież gdy jest gorąco nikt nie lubi spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Można przygotować go z warzyw - najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy możemy użyć świeżych składników. Równie dobrze możemy

Halina Graffi, gaździna, właścicielka parmeńskiej restauracji w Murzasichlu

ziemniakami, alpejskiej sałatki i dwóch piw dostanie owocowe lody z wisienką, do głowy przychodzą mu wypróbowane pomysły przodków. Wtedy właśnie z pomocą przychodził przystojny włoski kelner. Gasił emocje litrowymi kuflami zimnego paulanera i przystawkami 'na koszt firmy'. Zakochali się w sobie natychmiast

Od kuchni i od frontu, rzecz o skargach i wnioskach

znalezionymi w internecie - tłumaczy. Dariusz Struciński, szef kuchni hotelu Anders w Starych Jabłonkach, podsumowuje: - Dania przygotowuje się dla klientów i oni mają prawo głośno wyrazić swoją opinię na ich temat. Oczywiście zdarza się, że gdy przy stole siedzą cztery osoby, trzy będą zachwycone propozycją

Mezedes - greckie przystawki

- zimnego białego wina o charakterystycznym smaku żywicy sosnowej.Stary grecki zwyczaj (sięgający jeszcze czasów antycznych, kiedy prawo zabraniało picia alkoholu na pusty żołądek) nakazuje podać drobne przekąski, stawiane na środ- ku stołu tak, by każdy mógł po nie sięgnąć.Teraz mezedes zamawia się z karty

Na wielkanocnym stole

jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, półtorej łyżki zimnego masła, łyżka oleju, sól, pieprzKurczaka od zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny, a do środka włożyć miętę. Owinąć tuszkę folią i włożyć na godzinę do lodówki

Kuchnia senegalska

są świeże ryby i owoce morza poławiane na lokalnych wodach i od razu dostarczane na stół po różnorakiej obróbce – grillowane, smażone, gotowane lub wędzone. Układ dnia nawiązuje do tradycji francuskiej i ma następującą strukturę: lekkie, najczęściej pozostające w słodkawej tonacji, śniadanie (z dużym

Kuchnia fińska

– deser pochodzący z Rosji Vappu Sima – miód pitny Munkki – smażone ciasto pulla posypane cukrem Tippaleipä Boże Narodzenie Joulupöytä (dosł. stół świąteczny) – zestaw wielu typowo świątecznych dań Glögi – grzane wino podawane w sezonie zimowym Kuchnia regionalna Laponia

Kuchnia niemiecka

w kuchni niemieckiej. Jesienią Niemcy przygotowują dania z dyni. Cebula obecna jest w wielu daniach, głównym składnikiem jest w potrawie zwanej Flammkuchen. Sałatki z sałaty, ogórków, buraków, marchewki czy korniszonów traktowane są często jako przystawki. Niemcy lubią przetwory z suszonych owoców. Jabłka

Śnieżka

na szczycie Śnieżki to rekordowe w Polsce porywy wiatru wynoszące 342 km/h zanotowane 9 marca 1990Huraganowy wiatr, na Śnieżce. Średnio rocznie notowano tu 206 dni z silnymi wiatrami. Zimne półrocze, a dokładniej okres od listopada do marca, to okres dominacji porywistych wiatrów. Jest ich średnio od 19,5

Akta Harry'ego Dresdena (cykl)

i pociągającymi istotami. Posiadają piękne ciało o wrodzonej zmysłowości. Ich kocie oczy mają pionowe źrenice. Wszystkie Elfy muszą mówić prawdę i są wrażliwe na zimne żelazo, które sprawia im wielki ból. Lato Królowa Lata - Tytania Obecna Dama Lata - Lily Poprzednia Dama Lata - Aurora (jej Dwór był na dachu

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.