zoltko i oliwa z oliwek

Olej oliwkowy

Olej oliwkowy, olej z oliwek, syn. oliwa (łac. Oleum Olivarum, farm. Oleum Olivae FP II) – olej roślinny o zmiennym zabarwieniu od złocistożółtego do żółtozielonego, charakterystycznym zapachu oraz specyficznym smaku. Otrzymywany jest w wyniku procesu tłoczenia „na zimno

Kuchnia śródziemnomorska

ryby i owoce morza, różne rodzaje warzyw i owoców, oliwa z oliwek wykorzystywana zarówno do smażenia i jako dressingAn Introduction to Mediterranean Cuisine(ang.). Mięso gra rolę drugoplanową, zazwyczaj jest grillowane. Podstawowym napojem towarzyszącym posiłkom jest wino.

Zupa soczewicowa

. Wśród innych składników można znaleźć takie warzywa jak: marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, cukinia czy cebula. Często stosowane przyprawy to czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny, oliwa z oliwek.Zupa soczewicowa była kiedyś uznawana za jedzenie dla biednych, jednak dzisiaj jest ceniona za wysokie

Sałatka grecka

w plastrach, zielona, słodka papryka w plastrach, oliwa z oliwek, ser feta (w lokalach - w plastrze, feta po grecku – plaster), oliwki brązowe, czasem także zielone, niekiedy dodaje się kapary, anchois, oraz - jako przyprawę - oregano. Sałatka ta w zmodyfikowanych wariantach (ser feta w pokrojony

Polifenole

są fitoaleksynami i stanowią część naturalnego mechanizmu obronnego u roślin, hamując rozwój atakujących je owadów, grzybów (np. resweratrol) lub wirusów. WystępowanieDobrymi źródłami polifenoli są: piwo, wino, winogrona, jagody, oliwa z oliwek, herbata, orzechy, kakao, yerba mate oraz niektóre inne warzywa i owoce

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.